PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 2 HTML Fundamentals Notes

PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 2 HTML Fundamentals Notes

HTML stands for Hypertext Markup Language, and it is the most widely used language to write Web Pages.

  • Hypertext refers to the way in which Web pages (HTML documents) are linked together. Thus, the link available on a webpage is called Hypertext.
  • As its name suggests, HTML is a Markup Language which means you use HTML to simply “mark-up” a text document with tags that tell a Web browser how to structure it to display.

PSEB Solutions

HTML:

Originally, HTML was developed with the intent of defining the structure of documents like headings, paragraphs, lists, and so forth to facilitate the sharing of scientific information between researchers.

Web page has many elements as page style, paragraph, list, table and picture etc. Each section is written in the form of tag. The tags indicate that the element viz. heading, list, paragraph etc to which the section of web page relates. Picture, sound and movie can be included in addition to the text in a web page.

Structure of Document:

It is easier to understand the structure of a HTML document. The complete document is written between <HTML> and </HTML> tags. The tags <Head>, <Body>, <Title>etc are written between these. The structure of HTML document is explained in detail below:
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 2 HTML Fundamentals Notes 1

Creating A Web Page or Html Document:

Web page is the first page of a website. This gives an introduction about whole website. This page contains many types of the links which are related with other web pages.
The whole of work regarding creation of web document is done in notepad. The steps to be followed to open a notepad are:
1. Start → Programs → Accessories → Notepad
Or
2. Notepad can also be opened by typing notepad in Run dialog box.
The notepad windows will be displayed. Create the document in the notepad as under :
<HTML>
<HEAD>
<TITLE> First Web Page</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
This is my first Web page in HTML document.
</BODY>
</HTML>

PSEB Solutions

Viewing HTML Document

Save this document as .html extension. For example, you can name this document as MyWebpage.html.
To look at web page we use some web browser. Internet explorer is a commonly used browser. The steps to look a webpage with the help of internet explorer are as under:

  1. Click on Start → Programs → Internet Explorer Internet explorer windows will be displayed.
  2. Click on File → Open Menu
  3. Go to MyWebpage.html file with the help of browse button and click on open button.
  4. Click OK. The internet explorer will show the Page.

Types of Web Browsers:

Web Browsers are software installed on your PC. To access the Web, you need a web browser, such as Netscape Navigator, Microsoft Internet Explorer or Mozilla Firefox.
There are four leading web browsers – Explorer, Firefox, Netscape, and Safari, but there are many other browsers available. You might be interested in knowing complete browser statistics. Now we will see these browsers in a bit more detail.

1. Internet Explorer. Internet Explorer (IE) is a product from software giant Microsoft. This is the most commonly used browser in the universe. This was introduced in 1995 along with Windows 95 launch and it has passed Netscape popularity in 1998.

2. Google Chrome. This web browser is developed by Google and its beta version was first released on September 2, 2008 for Microsoft Windows. Today, chrome is known to be one of the most popular web browser with its global share of more than 50%.

3. Mozilla Firefox. Firefox is a new browser derived from Mozilla. It was released in 2004 and has grown to be the second most popular browser on the Internet.

4. Safari. Safari is a web browser developed by Apple Inc. and included in Mac OS X. It was first released as a public beta in January 2003. Safari has very good support for latest teclinologies like XHTML, CSS2 etc.

5. Opera. Opera is smaller and faster than most other browsers, yet it is full- featured. Fast, user-friendly, with keyboard interface, multiple windows, zoom functions, and more. Java and non Java-enabled versions available. Ideal for newcomers to the Internet, school children, handicap and as a front-end for CD- Rom and kiosks.

PSEB Solutions

HTML Tags:

HTML is made up of different tags and attributes. The tag is an HTML command that shows the layout or displays the desired output of a whole or part of the web page. HTML tag is bound by angular brackets ( <> ) that always opens with a < (less than) sign and closes with a > (greater than) sign. It controls the appearance, layout and flow of the web page.
A tag contains three parts: element (identification of tag), attribute and value.
HTML tags can be of two types:
1. Container/Paired Tags
2. Empty/Singular Tags

1. Container/Paired Tags. It is also called container tag. A tag is said to be a paired tag if it along with a companion tag or closing tag appears at the end. For example, the tag is paired tag. The tag with its closing tag is used to render in Bold Text. In paired tag, first tag is called the opening tag and the second tag is called the closing tag.

2. Empty/Singular Tags. The second type of tag is the singular tag, which is also known as a stand-alone tag or empty tag. The stand-alone tag does not have companion tag or closing tag.
For example: Other singular tags are:
Tags Description
<BR> Insert a link break
<HR> Defines a horizontal rule
<!–> Defines a comment

HTML Attributes:

An attribute defines a property for an element, consists of an attribute/value pair, and appears within the element’s start tag. An element’s start tag may contain any number of space separated attribute/value pairs.
An attribute is used to define the characteristics of an HTML element and is placed inside the element’s opening tag. All attributes are made up of two parts – a name and a value:
1. The name is the property you want to set. For example, the paragraph <p> element in the example carries an attribute whose name is align, which you can use to indicate the alignment of paragraph on the page.
2. The valuers what you want the value of the property to be set and always put within quotations.

Tags Attributes

PSEB Solutions

Body Tags:

It is main tag of HTML. It contains all other tags. Everything written in this tag is displayed.

Background Attributes:

It defines background image of HTML document <Body Background = “Image.JPG”>

Bg Color attribute:

It defines background color of HTML document <Body bgcolor = ” green” >

Difference between Background and BGCOLOR:

The difference between background and BGCOLOR is as ahead:

Background BGCOLOR
1. Background attribute is used in body as well as in table tag ,to add background image in the given webpage or a table. 1. BGCOLOR attribute is used in body as well as in table tag, to change the background color of the webpage or a table.
2 Syntax <body background= “Red”> 2. Syntax is <table bgcolor=”Green” >
3. Example : <BQDY background-‘image.jpg”> 3. Example : <body bgcolor-‘green”>

Text Attribute:

It defines Text Color in HTML document <Body Text = “Read”>

Formatting In Html Documents:

HTML Headings

The heading tag is used to fix the heading. There are 6 levels of heading in all. The levels are numbered as heading 1 to heading 6. All the letters of the heading in a given level have same font. The font size goes on decreasing as we move from heading 1 to heading 6. The heading in level 1 is expressed by tags <H1> and </Hl>. Similarly in the heading in level 2 we use the tags <H2> and </H2>. <H6> is the lowest level. The font size in it is the smallest.

Tags – Description
<H1 >…</HI> – A first-level heading.
<H2>…</H2> – A second-level heading.
<H3>…</H3> – A third-level heading.
<H4>…</H4> – A fourth-level heading (seldom used).
<H5>…</H5> – A fifth-level heading (seldom used).
<H6>…</H6> – A sixth-level heading (seldom used).

Font Tag

Fonts play a very important role in making a website more, user friendly and increasing content readability. Font face and color depends entirely on the computer and browser that is being used to view your page but you can use HTML <font> tag to add style, size, and color to the text on your website. You can use a <basefont> tag to set all of your text to the same size, face, and color.

The font tag is having three attributes called size, color, and face to customize your fonts. To change any of the font attributes at any time within your webpage, simply use the <font> tag. The text that follows will remain changed until you close with the </font> tag. You can change one or all of the font attributes within one <font> tag.

PSEB Solutions

Set Font Size

You can set content font size using size attribute. The range of accepted values is from 1 (smallest) to 7(largest). The default size of a font is 3.

Setting Font Face

You can set font face using face attribute but be aware that if the user viewing the page doesn’t have the font installed, they will not be able to see it. Instead user will see the default font face applicable to the user’s computer.

Specify Alternate Font Faces

A visitor will only be able to see your font if they have that font installed on their computer. So, it is possible to specify two or more font face alternatives by listing the font face names, separated by a comma.
<font face = “drial,helvetica”>
When your page is loaded, their browser will display the first font face available. If none of the given fonts are installed, then it will display the default font face, Times New Roman.

Setting Font Color

You can set any font color you like using color attribute. You can specify the color that you want by either the color name or hexadecimal code for that color.

Paragraph Tag:

Paragraph is the basic composition of HTML, Paragraph is started with <P> tag and closes with </P> tag. Whenever one has to get to next line leaving one line blank, <P> tag is used. The tag <P> leave a space equivalent to one line between previous line and the following line.

Paragraph Tag Attributes

The paragraph tag has a few basic attributes you should learn about to start with.

  • id – this has to be unique to the page. An id can be used on multiple pages but only once on a single page.
    An id can be used in the stylesheet to set specific formatting to the paragraphs with this id.
  • class – A class is used to apply styling to the paragraph. It can be applied to many paragraphs on the page or across the whole website.
  • lang – defines the language used in the paragraph. You would use this if the contents of the paragraph is different from the base language of the web page. e.g. French when the rest of the page is in English.
  • style – The style attribute is used when you want to apply specific styling to a paragraph.

Novice web page coders and some HTML editors do this when using the design view of the HTML editor like a word processing program. This adds unnecessary coding to the web page as this is a typical styling it can be applied using the stylesheet.

Using the style attribute of the paragraph tag makes it hard to manage the editing of the website because in the future if you want to change the styling you have to hunt down every instance of that inline style in all the pages. This can be quite a bit of work if you have a large site. We would recommend that you try and avoid using this paragraph tag attribute all together but if you absolutely have to use it, use it very few times.

PSEB Solutions

The Line Break:

The line break tag is used to start the text from the new line. This tag does not leave a blank line space as the paragraph tag does. The text jumps to new line on using line break tag. The tag <BR> is a symbol for line break.

Difference between <P> and <BR> tags.

The difference between <P> and <BR> tag is as follows:

Paragraph <P> Tag Break <BR>Tag
1. <P> tag is a container element which marks a block of text as a paragraph in a webpage and tlxl web browser leaves a line between two paragraphs. This tag has an attribute ALIGN, which can take three values – left, right and center. 1. The <P> tag denotes a paragraph and ends with a </P> and is a container tag. t < BR> tag b an empty element that is used to break a line and display the proceeding text from the next line, without giving any spare between two lines. It has no attribute. The <BR> is a line break and is an empty tag.
2. This tag is used to define paragraphs with in your text. 2. This tag is simply a line break. It just jumps to the next line without any spacing or formatting options.
3. Example: <P>hello Dear students </P> 3. Example : Hello<BR>Dear Students.

The HR Tag

The HR (Horizontal Ruler) tag is a very helpful html element for dividing up sections of text in a page, without having to resort to one pixel high graphic. The problem is that left unstyled, your leaving it up to the browser to determine how it looks. Which can be indifferent at the best of times.

One way to control this is by using the available HTML attributes:

  • align: [left, center and right] noshade: (solid line)
  • size: [pixel value] line height of the element
  • width: [ pixel or percentage value ] width of the element

HTML Lists:

HTML offers web authors three ways for specifying lists of information. All lists must contain one or more list elements. Lists may contain:

  • <ul> – An unordered list. This will list items using plain bullets.
  • <ol> – An ordered list. This will use different schemes of numbers to list your items.
  • <dl> – A definition list. This arranges your items in the same way as they are arranged in a dictionary.

PSEB Solutions

HTML Ordered Lists

If you are required to put your items in a numbered list instead of bulleted, then HTML ordered list will be used. This list is created by using <ol> tag. The numbering starts at one and is incremented by one for each successive ordered list element tagged with <li>.

Example
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 2 HTML Fundamentals Notes 3

The type Attribute

You can use type attribute for <ol> tag to specify the type of numbering you like. By default, it is a number. Following are the possible options:

  • <ol type = “1”> – Default-Case Numerals.
  • <ol type = “I”> – Upper-Case Numerals.
  • <ol type = “i”> – Lower-Case Numerals.
  • <ol type = “A”> – Upper-Case Letters.
  • <ol type = “a”> – Lower-Case Letters.

The start Attribute

You can use start attribute for <ol> tag to specify the starting point of numbering you need. Following are the possible options:

  • <ol type = “1” start = “4”> – Numerals starts with 4.
  • <ol type = “I” start = “4”> – Numerals starts with IV.
  • <ol type = “i” start = “4”> – Numerals starts with iv.
  • <ol type = “a” start = “4”> – Numerals starts with d.
  • <ol type = “A” start = “4”> – Numerals starts with D.

HTML Unordered List:

An unordered list is a collection of related items that have no special order or sequence. This list is created by using HTML <ul> tag. Each item in the list is marked with a bullet.
Example
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 2 HTML Fundamentals Notes 4

The type Attribute:

You can use type attribute for <ul> tag to specify the type of bullet you like. By default, it is a disc. Following are the possible options:

  • <ul type = “square”>
  • <ul type = “disc”>
  • <ul type = “circle”>

PSEB Solutions

HTML Definition Lists:

HTML and XHTML supports a list style which is called definition lists where entries are listed like in a dictionary or encyclopedia. The definition list is the ideal way to present a glossary, list of terms, or other name/value list.
Definition List makes use of following three tags:

  • <dl> – Defines the start of the list
  • <dt> – A term –
  • <dd> – Term definition
  • </ dl> – Defines the end of the list

Example
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 2 HTML Fundamentals Notes 5

Difference between Ordered and Unordered Lists:

The difference between ordered and unordered lists is as follows :

Ordered List Unordered list –
1. In an Ordered list, the order of the list item is important. If we change the order, the meaning of the whole list changes.

2. Ordered List starts with <OL> and ends with</OL> tag.

3. Ordered List has an <U> (list Item) tag which defines the list dements defined in the list.

4. In an Ordered List, the attribute used is TYPE which has values as 1, A, a, I, i.

5. Default value of TYPE ATTRIBUTE is 1.

1. In an unordered list the order of the items is not significant. We can swap two items or reverse the whole list and it still remains the same list.

2. Unordered List starts with <UL> and aids with</UL> tag.

3. Unordered List has an <U> (List Item) tag which defines the list dements defined in the list.

4. In an Unordered List the attribute used is TYPE which has values as *, o, and SQUARE. ‘

5. Default value of TYPF. ATTRIBUTE is “Disc”.

PSEB Solutions

Nested List:

When a list is given in another list. It is called a nested list. We can give as many as list in another lists.

HTML – Images:

Images are very important to beautify as well as to depict many complex concepts in simple way on your web page. This tutorial will take you through simple steps to use images in your web pages.

Insert Image

You can insert any image in your web page by using <img> tag. Following is the simple syntax to use this tag.
<imgsrc = “Image URL” … attributes-list/>
The <img> tag is an empty tag, which means that, it can contain only list of attributes and it has no closing tag.

Example
To try following example, let’s keep our HTML file test.htm and image file test.png in the same directory.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 2 HTML Fundamentals Notes 6

Set Image Location

Usually we keep all the images in a separate directory. So let’s keep HTML file test.htm in our home directory and create a subdirectory images inside the home directory where we will keep our image test.png.

Set Image Width/Height

You can set image width and height based on your requirement using width and height attributes. You can specify width and height of the image in terms of either pixels or percentage of its actual size.

PSEB Solutions

Set Image Border

By default, image will have a border around it, you can specify border thickness in terms of pixels using border attribute. A thickness of 0 means, no border around the picture.

Example
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 2 HTML Fundamentals Notes 7

Set Image Alignment

By default, image will align at the left side of the page, but you can use align attribute to set it in the center or right.

Example
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 2 HTML Fundamentals Notes 8

HTML-Tables:

The HTML tables allow web authors to arrange data like text, images, links, other tables, etc. into rows and columns of cells.
The HTML tables- are created using the <table> tag in which the <tr> tag is used to create table rows and <td> tag is used to create data cells. The elements under <td> are regular and left aligned by default.
Example
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 2 HTML Fundamentals Notes 9

PSEB Solutions

Table Heading

Table heading can be defined using <th> tag. This tag will be put to replace <td> tag, which is used to represent actual data cell. Normally you will put your fop row as table heading as shown below, otherwise you can use <th> element in any row. Headings, which are defined in <th> tag are centered and bold by default.

Cellpadding and Cellspacing Attributes

There are two attributes called cellpadding and cellspacing which you will use to adjust the white space in your table cells. The cellspacing attribute defines space between table cells, while cellpadding represents the distance between cell borders and the content within a cell.

Colspan and Rowspan Attributes

You will use colspan attribute if you want to merge two or more columns into a single column. Similar way you will use rowspan if you want to merge two or more rows.

Difference between Colspan and Rowspan Attributes

The difference between colspan and rowspan is as follows:

Colspan Rowspan
1. Sometimes it makes sense for a cell to span multiple columns. This might be used for a header cell that titles a group of columns of entries.

2. Allows a single table cell to span the width of more than one cell or column.

3. ROWSPAN is attribute that is used in i.e. <th> and <td> tag.

4. It provides the same functionality as “merge cell” in spreadsheet programs like Excel.

5. Example: <th colspan=”3″>

1. Sometimes it makes sense for a cell to span multiple rows. This might be used for a side-bar that groups rows of entries.

2. Allows “a single table cell to span the height of more than one row.

3. COLSPAN is attribute that is used in i.e. <th> and <td> tag.

4. It provides the same functionality as “merge cell” in spreadsheet programs like Excel.

5. Example: <th rowspan=”3″>

Tables Backgrounds

You can set table background using one of the following two ways –
1.  bgcolor attribute – You can set background color for whole table or just for one cell.
2. background attribute – You can set background image for whole table or just for one cell.
You can also set border color also using bordercolor attribute.

PSEB Solutions

Table Height and Width

You can set a table width and height using width and height attributes. You can specify table width or height in terms of pixels or in terms of percentage of available screen area.

Table Caption

The caption tag will serve as a title or explanation for the table and it shows up at the top of the table. This tag is deprecated in newer version of HTML/ XHTML.

Table Header, Body and Footer:

Tables can be divided into three portions – a header, a body, and a foot. The head and foot are rather similar to headers and footers in a word-processed document that remain the same for every page, while the body is the main content holder of the table.
The three elements for separating the head, body, and foot of a table are –

  • <thead> – to create a separate table header.
  • <tbody> – to indicate the main body of the table.
  • <tfoot> – to create a separate table footer.

A table may contain several <tbody> elements to indicate different pages or groups of data. But it is notable that <thead> and <tfoot> tags should appear before <tbody>.

This PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 2 HTML Fundamentals will help you in revision during exams.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 7 Decision Making

PSEB Solutions for Class 10 Welcome Life Chapter 7 Decision Making

Welcome Life Guide for Class 10 PSEB Decision Making In Text Questions and Answers

Look at the story of this picture. Here is a squirrel crossing the road but in the condition of in-decision sometimes it goes forward then comes back. Again goes forward and comes back. It doesn’t decide in which direction should it move. From the front side, there is a car and from the backside, there is a bus. It comes under the tire of the car and dies.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 7 Decision Making Img 1

Choose the correct option:

Question 1. The real cause of the squirrel’s death was ………………..
(a) bus
(b) car
(c) indecision
(d) none of these.
Answer:
(c) indecision

Question 2.
Fill the blanks with suitable words:
The squirrel could have escaped if it took …………………. decision at ……………… Time.
Answer:
right, right.

Now discuss these situations in the class and find the better decision and write it down in your worksheets :

Situation 1. A and B, both are your fast friends, but now they are not on speaking terms with each other. A asked you to leave B, while B asked you not to talk to A. Then what will be your decision?
Answer:
I will call them, listen to them, remove the misunderstanding, and will make them friends again.

Situation 2. Tomorrow there will be a mathematics test in your class. You are very intelligent in maths. But your friends decided not to take the test. What will be your decision?
Answer:
I will make them understand that we must give the test. Maybe you could get fewer marks but they will learn new things. I will tell them it is not good in running from the situation but we must face it with great courage.

Dear students! Now let us guess in which profession Avi can be more successful: We will give Avi a score out of 5 for each task.

Work or occupation Score (1 to 5)
1. Trade ……………………
2. Doctor ……………………
3. Driving ……………………
4. Agriculture ……………………
5. Literary (Acting) ……………………
6. Vehicle/Transportation work ……………………
7. Scientist ……………………
8. Settling Abroad ……………………
9. Mechanic ……………………

Answer:
Do it yourself

You have to give a score to the profession suitable for Avi with a maximum of five marks keeping in view his nature and personality. Another aspect of Avi’s nature is their lack of attention and concentration. He used to think a lot but did not focus on one goal. Aren’t we doing the same? You must think !!!
Answer:
Do it yourself by asking your friends.

PSEB 10th Class Welcome Life Guide Decision Making Textbook Questions and Answers

Part-I

True/False:

1. I will choose the course that my parents say, even if I am not interested in that job.
Answer:
False

2. If I do not become a doctor due to my family or other circumstances, then other courses like medical profession, pharmacist, nursing can also be thought about.
Answer:
True

3. Everything is preplanned by luck in the form of our destiny. So there is no use of taking much tension about work.
Answer:
False

4. I have to choose the same course as my classmates will choose.
Answer:
False

5. What I want to be in life, only I have to choose my path. This applies to me.
Answer:
True

Part-II

Question 1.
What should I do after the tenth?
Answer:
I want to become a manager in a multinational company. That’s why I will pursue commerce, do B.Com. and then M.B.A. to fulfill my dreams. Then I will be able to earn more money and will work according to my wish.

Question 2.
Write down the names of some of the occupations of the people around me.
Answer:

  • Doctor
  • Engineer
  • Manager
  • Carpenter
  • Goldsmith
  • Government job
  • Dairy fanning
  • Grocery shop
  • Teacher/Professor
  • Shopkeeper.

Question 3.
What makes me happier?
Answer:
I want to be a manager in a big company. His work is to check the work and to tell that person to improve in one way or the other.

Question 4.
“Students, answer a question that a man was out of the house and was constantly soaking in the rain. His whole body was wet from the rain. His head was completely bare and there was no turban, safe, hat, or anything on his head to keep his head safe from getting wet. But not a single hair of his head got wet. How can this be possible?”
Answer:
He is not having hair on his head as he is completely bald. Many of such questions can come in front of us for which we are required to use common sense while replying.

PSEB Solutions for Class 10 Welcome Life Decision Making Important Questions and Answer

Multiple Choice Questions:

1. What does an individual need to do to live life?
(a) To do work
(b) To live a luxurious life
(c) To sleep
(d) To remain awake.
Answer:
(a) To do work.

2. What type of work we should do?
(a) Which we like
(b) Which gives more money
(c) Which make us happy
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

3. Why did the King call his sons?
(а) To decide on who will succeed him
(b) To attack another kingdom
(c) To divide the kingdom
(d) None of these.
Answer:
(a) To decide on who will succeed him.

4. The King decided to make his son the next king.
(a) first
(b) second
(c) third
(d) None of these.
Answer:
(c) third.

5. What did the third son of King do that he was declared as next heir?
(a) He returned ₹ 100 to his father
(b) He filled the palace with garbage
(c) He filled the palace with fragrance
(d) None of these.
Answer:
(c) He filled the palace with fragrance.

6. Who said, “Imagination is more important than knowledge.”
(a) Einstein
(b) Galileo
(c) Marrie Curie
(d) Socrate.
Answer:
(a) Einstein.

Fill in the Blanks:

1. Human life is too …………….
Answer:
complex

2. Students must have the quality of …………….
Answer:
common sense

3. Einstein said that ……………… is more important than knowledge.
Answer:
imagination

4. Einstein won the ……………… prize.
Answer:
Nobel

5. Every individual must have the quality of ………………
Answer:
common sense.

True / False:

1. Every student must use the quality of common sense.
Answer:
True

2. Wisdom is required in difficult times.
Answer:
True

3. The king had four sons.
Answer:
False

4. We can reach our goal with continuous efforts.
Answer:
True

5. We must adopt the career of our choice.
Answer:
True

Match the Column:

Column A Column B
(a) Trade (i) Understanding
(b) Ability (ii) Occupation
(c) Dilemma (iii) Guess
(d) Imagination (iv) Skill
(e) Common Sense (v) Double-Mindedness

Answer:

Column A Column B
(a) Trade (ii) Occupation
(b) Ability (iv) Skill
(c) Dilemma (v) Double-Mindedness
(d) Imagination (iii) Guess
(e) Common Sense (i) Understanding

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What every person has to do to make his living?
Answer:
Every person has to do some work to make his living.

Question 2.
What type of work we should do?
Answer:
We should do that work which could give us more money and happiness.

Question 3.
Tell whether a work is small or big?
Answer:
No, we cannot say that any work is big or small.

Question 4.
What should we keep in mind while adopting a career?
Answer:
While selecting a career we should keep in mind our choice and elder’s experience.

Question 5.
Why did the King decide to check his sons?
Answer:
Because he wanted to choose his heir to the throne.

Question 6.
Why did the King choose his third son to succeed him?
Answer:
Because he took the right decision at right time.

Question 7.
What did the third son do with ₹ 100?
Answer:
He bought, many fragrances with ₹ 100 and kept them in the palace.

Question 8.
How can we develop our personality?
Answer:
We can develop our personality with good qualities.

Question 9.
What will happen if we will adopt good qualities?
Answer:
Bad thoughts will not come into our minds and our personalities will develop automatically.

Question 10.
What type of human life is it?
Answer:
Human life is quite complex and full of challenges.

Question 11.
Who was Albert Einstein?
Answer:
He was a famous physicist who won the Nobel prize.

Question 12.
What did Einstein tell about imagination?
Answer:
He told that imagination is more important than knowledge.

Question 13.
What is the main objective of this chapter?
Answer:
The main objective of this chapter is to create a feeling of common sense among students.

Question 14.
What is the importance of common sense?
Answer:
With common sense, we can solve even major problems with great ease.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Which career or occupation should we adopt?
Answer:
Every person has to do some work to make his living. That’s why he is required to adopt any occupation. But while adopting an occupation, one needs to keep few things in mind. It will be better if the occupation will be of one’s choice. Also if he gets good money and happiness in it, then there is nothing better than this. In this way, if we take care of these things, we will be able to live a good life by choosing the best occupation.

Question 2.
Who can help us to choose a profession?
Answer:
It is said that no work is small or big but person thinking can be. Our outlook to look at anything should be positive. Then we cannot choose an occupation quite easily. That’s why we can take advice from our parents. We can talk to our teachers or school counselors. We can use the internet, newspapers or T.V. to take the right decision. It will save our time and we will be able to choose a better profession.

Question 3.
Why should a person have the ability of decisions making?
Answer:
There is no denying the fact that a person must have the ability of decision making. If a person makes the right decision at the right time, he will always make progress in life but life can be ruined if the wrong decision is made at the right time. That’s why one can take elders’ help and can talk to counselors to polish his skill of decision making. In this way, he will do great progress in life.

Question 4.
What is the importance of common sense or wisdom in life?
Answer:
Every person faces many challenges in his life. If there is a problem then it is our common sense. or wisdom that helps us. The reason is that sometimes in practical life, we do not listen to the heart and have to make wise decisions that are quite fruitful for everyone. Sometimes we can solve even the major problems with the help of our imagination and common sense. That’s why every human being should have common sense and also have the skill to use it.

Long Answer Type Question:

Question 1.
Discuss the story of the King about the decision-making given in the chapter.
Answer:
Once there was a King who had three sons. The King wanted to select his heir that who will succeed him. That’s why he decided to check them along with their ability of decision-making. He gave ₹ 100 each to his three sons and asked them to buy anything with which the whole of the palace can be filled. The eldest son thought that how can he fill the whole palace only with ₹ 100. That’s why he returned the money to his father. The second son bought the garbage with ₹ 100 and filled the whole palace. The King got angry and he gave him the work of cleaning the palace. The third son of the King bought many fragrances with ₹ 100 and filled the palace with their fragrance. In this way, he filled the palace with fragrance with ₹ 100. The King gave him the prize of selecting him as his heir as he took the right decision at right time. So, an individual must have the ability to take the right decision at right time.

Decision-Making PSEB 10th Class Welcome Life Notes

  • This chapter starts with the issue of selecting a career that which career one should adopt.
  • In fact, people are always confused about which profession or career they need to pursue with which they get more money and at the same time it must be interesting.,
  • Many children are under the pressure of parents that which career they need to adopt whether they like it or not. This is wrong.
  • We should adopt only the career that we feel like doing. We must not come under pressure. At the same time, parents should take into account the wishes of their children. They should be told about the pros and cons of each profession so that they can make the right decision.
  • Everyone should have the ability of decisions making. Even though we make different decisions at different times, sometimes it takes so much time to make that decision that it becomes less important. So, the right decisions must be made at the right time.
  • We can develop our personality with good qualities. This will not bring us bad thoughts and will bring us good qualities.
  • The person must also have full self-confidence to cope with difficult situations.
  • One needs to use common sense in every aspect of his life. This way we don’t get caught up in difficult situations and all the problems are solved easily.
  • There are many occasions in life when it becomes quite difficult to make a decision about any problem. In such a situation, common sense is useful.
  • Everyone should have the ability of common sense and the skill to use it at the right time. It makes our life easy.

Punjab State Board PSEB 10th Class Welcome Life Book Solutions Chapter 7 Decision Making Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes

PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes

Programs run in a computer. A program is a group of step by step instructions. Group of these programs is called software. There are two types of software. First is application and second system software. Application software are used for specific tasks and system software is used to control the computer.

PSEB Solutions

Software:

Computer can not do any work itself. It needs instructions to work. These instructions are written in computer readable languages. Group of these instructions is called a program. Group of programs is called software.

Types of Software:

Productivity of a computer is determined by the programs running in it. The assemblage of such programs is called software. Software can be divided into two categories as under:
1. System Software
2. Application Software
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 1

System Software

All the functions of a computer are controlled by system software. If the system software is not installed in a computer, then Application Software can not function. This establishes transmission of information in a computer.

It controls and runs the application programs. The following figure depicts the relationship among Hardware, Software and User. The system software are further divided into many types e.g. operating system, language translator, utility program etc.

Application Software

The combination of application programs is called application software. The application software is used for special function. To run these softwares, your computer must have system software installed on it. But every computer has system software (like operating system) pre-installed in it.

The application software is only used as per requirement. Different users have different requirements. So every user uses different software according to one’s need.

PSEB Solutions

Office Tools

Office tools are software programs designed to make computer users more productive and efficient at our workplace. Office productivity tool is a category of application programs that help users produce things such as documents, databases, graphs, worksheets and presentations.

Office Productivity Tools

It is that category of software which allows the user to create documents, spreadsheets, databases etc. Examples of office productivity tools contains word processors DBMS, graphic software and spreadsheet.

Types of Office Tools:

1. Word Processing Software. It is the main software used in schools, homes, industrial and commercial establishments. Its main importance is that one can change, edit and print the text written in this software. MS-Word, Notepad, Pagemaker etc. are some word processing softwares. Once you learn how to use these softwares then it becomes easier to use other softwares.

2. Database Software. This software helps us to store the large quantity data and making alterations in them. They store data in a tabular form and can provide useful information as and when required. For example, we can store the record of names of students, the marks obtained by them and other related information in a database software. It is easy to include new data, delete or print it with the help of database software. MS Excel, Fox Pro, Oracle etc are database software.

3. Spreadsheet Software. Spreadsheet software stores the numeric data. Calculations can be done in it. In can be used for making time-table, keeping the income-expenditure account, storing the marks obtained by students and compiling their results. It consists of columns & rows. MS-Excel, LOTUS etc are spread sheet softwares.

4. Prersentation Software. This software can be used for editing pictures. The artists use this software for making computer images and drawings. One can make graphs, maps, charts etc with its usage. MS PowerPoint, Paint, Adobe Photoshop etc. are some examples of Graphic Software.

Multimedia Software

Multimedia software are those which are used for editing multimedia objects like films, audio files etc. It includes audio converter, player, burners, video encoder and decoders etc.

PSEB Solutions

Objectives of using MS-word:

MS -Word is used for creating, editing and formatting a document, inserting tables, pictures and editing them. We have also used the feature of mail merge, spell- check and thesaurus etc.
Microsoft Word can be used for the following purposes:

  1. To create business documents having various graphics including pictures, charts and diagrams.
  2. To store and reuse readymade content and formatted elements such as cover pages and sidebars.
  3. To create letters and letterheads for personal and business purpose.
  4. To design different documents such as resumes or invitation cards etc.
  5. To create a range of correspondence from a simple office memo to legal copies and reference documents.

Formatting in MS-Word

Planning a document design is vital to ensure the printed output of our document accomplishes our goal or not. Document design determine if the document orientation will be portrait (vertical) or landscape (horizontal), if the document will be formatted in single or multiple columns. A landscape document with two columns is the most readable and popular layout for an event program. It also determines if we will use any images or clip art.

Templates in MS-Word

Word 2010 allows us to apply built-in templates from a wide selection of popular Word templates, including resumes, agendas, business cards, and faxes.
To apply a template in Word, do the following:
1. On the File tab, click New.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 2
2. Under Available Templates, select the following:

  • To use one of the built-in templates, dick Sample Templates, click the template that you want, and then click Create.
  • To reuse a template that you’ve recently used, click Recent Templates, click the template that you’ve want, and then click Create.
  • To find a template on Office.com, under Office.com Templates, click the template category that you want, click the template that you want, and click download to download the template from Office.com to my computer.

3. Once you have selected the template you can modify it in any way to create the document you want.
Microsoft Word 2010 allows us to create and edit personal and business documents, such as letters, reports, invoices, emails and books. By default, documents saved in Word 2010 are saved with the .docx extension.

PSEB Solutions

Creating a resume with MS – Word Templates

Follow the steps written below:

  1. Click on New in File tab.
  2. In Office.com templates, select Resumes and Cover Letters.
  3. MS – Word will download the selected template from office.com templates.
  4. Here various styles are available for resumes and cover letters. Select any one according to the requirement and click download.
  5. Resume with selected template will appear.
  6. Now you can edit it and can make the necessary changes in resume.
  7. After filling all the required information in the resume, save it.

Ms-Excel:

Excel is a spreadsheet program used to create and format workbooks. It helps us in analyzing data and making data more informative in order to take business decisions. Specifically, we can use Excel to track data, analyze data, write formulae to perform calculations on that data, pivot the data in numerous ways, and present data in a variety of professional-looking charts.

Excel allows us to create a new workbook using a template, which is a predesigned spreadsheet. Several templates are preloaded in Excel, while others can be located on Office.com. A spreadsheet template is a predesigned spreadsheet which can be used, to create new spreadsheets with the same formatting and predefined formulae. With templates, we don’t need to know how to do the math, or even how to write formulae – these are already integrated into the spreadsheet.

Creating Workbook using Template

1. Click the File tab and Select New. The Available Templates pane appears.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 3
2. In Available templates, click Sample templates to choose a built-in template, or select an Office.com template category.
3. Now click on Finish & Merge option and select Edit Individual Documents from the menu.
4. A dialog box Merge to New Document will open. Choose option All and click Ok to show the report card of all the students in excel worksheet.
5. Now a new Word document will open having report cards of all the students. You can save this document and can also take printouts.

PSEB Solutions

Sale Invoice

Sale invoice can be created in Excel using template. It is created like other templates. We can add data as per our requirement and save it.

PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 4

Using Mail Merge With Spreadsheet:

We can use Mail merge feature in Microsoft word to create student Annual Report. It seems very interesting.

Creating student Annual Report

Student Annual Report can be created using MS Word and MS Excel using following steps :

  1. Prepare the annual report format in MS word. Mention student’s detail like admission no, roll no, name, father’s name, marks of each subject, overall result and percentage of marks of student.
  2. On the other side, prepare an excel worksheet, in which student’s admission no, roll no, name, father’s name, subject-wise marks obtained in subjects Punjabi, English, Maths, Science, Social Studies and grades etc. are entered,
  3. Next calculate the percentage of marks of each student using a formula.
  4. Now, click on Mailing Tab, and start mail merge. Then, choose Letter option which we already prepared.
  5. Next Click on Select Recipients and select Use Existing List option. Choose excel sheet from Select Table dialog box and click OK.
  6. Place the cursor where you want to insert the value of field from excel sheet. Now go to Insert Merge Field option in Write & Insert Fields group. A dropdown menu will be displayed having field names.
  7. Select the field names one by one after placing the cursor in proper place in the student annual report. All fields will be displayed.
  8. After inserting all the clicking Preview Results next and previous button, you can preview the result of students by option.
  9. Now click on Finish & Merge option and select Edit Individual Documents from the menu. A dialog box Merge to New Document will open. Choose option All and click OK to show the report card of all the students in excel worksheet.
  10. Now a new Word document will open having report card of all the students. Save this document and we can also take printouts.

PSEB Solutions

Page Layouts:

We see a document for printing in page layout and format if accordingly. It contains following things : –

  1. Line Space
  2. Page Margin
  3. Page Orientation
  4. Page Break
  5. Tab Stop

PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 5
1. Adjusting Line Spacing:

The default spacing is 1.15 line spacing and 10 points after each paragraph. The easiest way to change the line spacing for an entire document is to select the paragraphs or entire document that we want to change the line spacing on.
1. On the Flome tab, in the Paragraph group, click Line Spacing.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 6
2. Do one of the following.
Click the number of line spaces that you want.
Click Remove Space Before Paragraph to remove any additional lines added after each paragraph as a default.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 7

2. Page Margins:

Page margins are the blank space around the edges of the page. In general, we insert text and graphics in the printable area inside the margins. When we change a document’s page margins, we change where text and graphics appear on each page.

Setting predefined page margins:
1. On the Page Layout tab, in the Page Setup group, click Margins. The margins gallery drop down menu will appear.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 8
2. Click the margin type that we want to apply.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 9

3. Page Orientation:

We can choose either portrait (vertical) or landscape (horizontal) orientation for all or part of our document.
To change page orientation:
1. On the Page Layout tab, in the Page Setup group, click Orientation.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 10
2. Click Portrait or Landscape.
Different page orientations on same document:
1. Select the pages or paragraphs that you want to change to portrait or landscape orientation.
2. On the Page Layout tab, in the Page Setup group, click Margins.

  • Click Custom Margins at the bottom of the drop down menu.
  • A Page Setup dialog box will appear.
  • On the Margins tab, click Portrait or Landscape.
  • In the Apply to list, click Selected text or This point forward.

Creating custom margins:
1. On the Page Layout tab, in the Page Setup group, click Margins.
2. At the bottom of the Margins gallery drop down menu, click Custom Margins.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 11

3. The Page Setup dialog box will appear.
4. Enter new values for the margins in all or some of the Top, Bottom, Left or Right text boxes.
5. Click OK.

4. Page Breaks:

Word automatically inserts a page break when we reach the end of a page. If we want the page to break in a different place, we can insert a manual page break.

Inserting a page break:
1. Click where you want to start a new page.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 12
2. On the Insert tab, in the Pages group, click Page Break.
One another formatting option is setting Tab stops.

5. Tab Stops:

Creating tab stops can be helpful when creating a large number of documents such as flyers, table of contents or even when creating a resume. They help us to display and line up information correctly.

Setting manual tab stops:
1. Click the tab selector at the left end of the ruler S until it displays the type of tab that you want.
2. Then click in the ruler at the top of the page, where you want to set the tab stop.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 14
The different types of tab stops are:

  1. A Left Tab stop sets the start position of text that will then run to the right as we type.
  2. A Center Tab stop sets the position of the middle of the text. The text centers on this position as we type.
  3. A Right Tab stop sets the right end of the text. As we type, the text moves to the left.
  4. A Decimal Tab stop aligns numbers around a decimal point.
    Independent of the number of digits, the decimal point will be in the same position (we can align numbers around a decimal character only).
  5. A Bar Tab stop doesn11 position text. It inserts a vertical bar at the tab position.

PSEB Solutions

Clear Tab Stops

We can clear tab stops in a variety of ways, the simplest is going to the ruler, click and hold on the tab stop and drag in down towards the document. The tab stop will disappear. To quickly clear multiple tab stops and start fresh:
1. Click the Home tab, click the Paragraph Dialog Box Launcher.
2. A Paragraph box will appear, click on the Tabs button at the bottom left of the dialog box.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 15
3. A Tabs dialog box will appear.
4. In the list under Tab stop position, click the tab stop position that we want to clear, and then click Clear. To remove the spacing from all manual tab stops, click Clear All.
5. Click OK.

Finalizing A Document:

After completing our work, we need to finalize our document using some features of MS-word. –

Using the “Spell Check” Feature:
As we type our document, red wavy lines will appear under any word that is spelled incorrectly. The fastest way to fix spelling errors is to:
1. Put the cursor over the misspelled word and right click.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 16
2. A drop down box will appear with correct spellings of the word.
3. Highlight and left click the word you want to replace the incorrect word with.
To complete a more comprehensive Spelling and Grammar check, we can use the Spelling and Grammar feature:
1. Click on the Review tab.
2. Click on the Spelling & Grammar command.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 17
3. A Spelling and Grammar box will appear.
4. We can correct any Spelling or Grammar issue within the box.

PSEB Solutions

Print Preview:

Print Preview automatically displays when we click on the Print tab. When we make a change to a print-related setting, the preview is automatically updated. To print preview your document follow these steps:
1. Click the File tab, and then click Print. To go back to your document, click the File tab.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 18
2. A preview of your document automatically appears. To view each page, click the arrows below the preview.

Print Command:

The Print tab is the place to go to make sure that we are printing what we want.
1. Click the File tab.
2. Click the Print command to print a document.
3. Click the Print button to print your document.
4. This dropdown shows the currently selected printer. Clicking the dropdown will display other available printers.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 19
5. These dropdown menu show currently selected Settings. Rather than just showing us the name of a feature, these dropdown menu show us what the status of a feature is and describes it.

Ms – Powerpoint:

Microsoft PowerPoint is a presentation tool that supports text, shapes, graphics, pictures and multimedia along with integration with other Microsoft Office tools like Excel. By default, documents saved in PowerPoint 2010 are saved with the .pptx extension whereas the file extension of the prior PowerPoint versions is .ppt. PowerPoint enables us to present information in office meetings, lectures and seminars to create maximum impact in a minimal amount of time.

PSEB Solutions

Background in MS – PowerPoint

We all know that PowerPoint is a design-based program. Backgrounds in Power point are effective ways of improving the readability of the slides. The themes in PowerPoint help us to select the backgrounds by default, so every time we change the theme, the default background is set automatically. Theme includes more than just backgrounds.
A theme is a set of colors, fonts, effects and more that can be applied to our entire presentation to give it a consistent, professional look. We can apply any theme by clicking it in the Design ribbon.
Here are the steps to apply backgrounds in PowerPoint:
1. In the Design ribbon, under the Background group, click the Background Styles command.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 20
2. Select one of the background styles that suit your requirements.
3. To edit the background for a specific slide, right-click on the desired background slide and select “Apply to Selected Slides”.
4. Selected slide(s) now have the new background.

Transitions in MS – PowerPoint

PowerPoint supports slide transition feature which allows us to specify how the slides should transition during the slide show.
A powerPoint presentation that had special effects between each slide, are slide transitions. A transition can be as simple as fading to the next slide or as complex as a flashy effect. This means we can choose transitions to fit the style of any presentation. There are three categories of unique transitions to choose from, all of which can be found on the Transitions tab:

  • Subtle (slight transitions)
  • Exciting (Strong Transition)
  • Dynamic Content (strong transitions that affect only the content, such as text or images)

PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 21
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 22
3. To specify the timing of the effects, on the Animations tab, use the commands in the Timing group.

Saving Presentation:

Save option allows us to save a new file or an existing file in standard format (.pptx format). If we are working on a previously saved file this will save the new changes in the same file format. If we are working on a new file, this command would be similar to the Save As command.

Saving Presentation as pdf File

As we know PowerPoint is used to create presentations, it supports various file types when it comes to saving the content. Using a pdf file type can be a great way of saving the slides.
Steps to save a presentation as a pdf file are :’
1. Go to the backstage view under the File tab.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 23
Home Insert Design Transitions Animations Slide Show Review
2. Click on Save -As to open the Save As dialog.
3. Add a proper name to the file.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 24
4. Select the file type as .pdf from the list of supported file types and click save.
5. The .pdf file is created in the specified location.

PSEB Solutions

Saving Presentation as Video File

PowerPoint allows presentations to be saved as files that can be posted on video sharing platform like YouTube or just played on any other-media.
Steps to save a presentation as a video file are:
1. Go to the backstage view under the File tab.
2. Click on Save As to open the Save As dialog.
3. Add a proper name to the file.
PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools Notes 25
4. Select the file type as .wmv from the list of supported file types and click Save.
5. The video creation is not an instant process like other file types as PowerPoint needs to create the video file. We can track the progress of video creation at the bottom of our presentation window.
6. Once the creation is complete, the video file is created in the specified location.

PSEB Solutions

Image File:

Among the many file types that PowerPoint supports, Image File is also supported by it. There are a set of extensions for image files. The image file extensions supported by PowerPoint include JPEG (.jpg), GIF (.gif), TIFF (.tiff) and Bitmap (.bmp).

Printing Presentation:

It is sometimes necessary that we share our slides with our audience in printed format before we begin presenting them so they can take notes.

Broadcast Slideshow:

PowerPoint 2010 offers users to broadcast their presentations on the internet to worldwide audience. Microsoft offers the free broadcast Slide Show service, all we need to do is share the link with our audience and they can watch the presentation from anywhere. There is no special setup or charges required to do this, all we need is a Windows Five account.

PSEB Solutions

Packaging Presentation:

Certain presentations are better suited for distribution as a CD to audience. In such cases, we can .create a CD packaging which can be burned into a CD and distributed.

This PSEB 10th Class Computer Notes Chapter 1 Office Tools will help you in revision during exams.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 6 Managing Emotions

PSEB Solutions for Class 10 Welcome Life Chapter 6 Managing Emotions

Welcome Life Guide for Class 10 PSEB Managing Emotions In Text Questions and Answers

Self-Analysis

Some of the feelings have been given ahead. By completing this table try to analyze your emotions :

Question 1.
My name is ………….
A, B, C.

Question 2.
I feel happy when …………
Answer:

  • When someone praises my work.
  • When my friends play with me.
  • When my result is very good.

Question 3.
I feel sad when ……………..
Answer:

  • When someone, speaks wrong about me.
  • Someone gossips about me behind my back.
  • When my hard work doesn’t go well.

Question 4.
I get scared when …………….
Answer:

  • The teacher tells me something wrong with me.
  • My papers are not good and I have bad results.

Question 5.
hate when ……………..
Answer:
Someone slanders me by talking behind my back and not daring to speak in front.

Question 6.
I feel proud when ……………….
Answer:
My hard work pays off and everyone respects me.

Question 7.
I get frustrate when ……………….
Answer:
Despite my hard work, the results are not as expected.

Question 8.
I sympathize when ……………..
Answer:
My friends get less marks and I see a lot of poor people around me.

Question 9.
I feel confident when ………..
Answer:
Everyone tells me that if not this time then next time the results will be better because the effort is not wasted.

Positive Emotions

Emotions How do I express myself? How should I react?
Happiness By talking good things with all.
  • Share the happiness with others.
  • Work for the welfare of others.
  • Make more efforts to do good deeds to prolong my happiness.
Pride By telling everyone about my achievement.
  • Be courteous and polite.
  • Don’t be arrogant.
  • Keep following the path of goodness.
Trust Telling the person how much I trust him.
  • Share your secret with someone you trust.
  • Never breach anyone’s trust.
  • Never disclose the secrets someone shared with you.
Hope Telling the person how much hope I have from him.
  • Have a positive and optimistic outlook.
  • Always think constructively.
Sympathy love, gratitude By talking loving words and by giving thanks and again.
  • Never hurt the sentiments of others.
  • Always think for the well-being of others and act according to your ability.
  • Be thankful and express gratitude.

Negative Emotions

Emotions How do I express myself? How should I react?
Sadness By not talking to anyone.
  • Think of happy moments in your life.
  • Do something you like and try to be happy.
  • Try to find the cause of your sadness.
  • Try to solve your problem.
  • Make efforts to forget the unpleasant experiences.
Anxiety, Nervousness frustration By reviewing something over and over again
  • Try to find the reason.
  • Try to resolve your problem.
  • Seek the advice of your teachers or elders.
Despair Sitting on a side with anger and not talking to anyone
  • Remember a good thing that happened to you.
  • Make efforts to improve your attitude and move ahead.
  • Try to forget the unpleasant incidences.
  • Learn from the failures.
Jealousy Thinking about that thing over and over again.
  • Try to amend your behavior by imitating the good habits of others.
Shame, regret By apologizing and promising not to do it again.
  • Should apologize for the mistake.
  • Promise not to repeat the same mistake again.
Anger, resentment Don’t talk to the person you are angry with and stay away from him.
  • Should cannily put up the case before others avoiding aggressive arguments.
  • Try to find out the cause of others’ misbehavior.
  • Make efforts to improve the behavior.

Art of being Amicable

Question 1.
A. Write down the names of your friends.
1. ……………….. 2. …………………. 3. …………………

B. How often do you get angry with your friends?
Never/Often/Sometimes

C. How soon do you restart your interaction after an argument with your friends?
D. What efforts do you make to please your peers?
Answer:
(A) A, B, C.
(b) Sometimes.
(c) After a while when the resentment goes away.
(D) I take them out for a walk and sit down together and eat something. I pay all the bills for this outing.

Question 2.
Suppose a friend of yours goes to the canteen with you one day, you order tea and samosas but he only takes tea, after asking the price of the Sarnosa. What would you do in such a situation?
Answer:
In this situation, I will buy him a samosa and we will eat samosas together.

Question 3.
A student In your class has arrived at school without having his breakfast. He is not carrying his tiffin-hox. What will you do for him?
Answer:
I will share my tiffin with him and tell him not to worry. We are with him.

PSEB 10th Class Welcome Life Guide Managing Emotions Important Questions and Answer

Multiple Choice Questions:

1. What is affected the most when we don’t keep control of our emotions?
(a) Mental health
(b) Family relations
(c) Social relationship
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

2. What should we do to save ourselves from bad effects?
(а) Enaptipps should be expressed openly.
(b) Emotions should be kept under control.
(c) There must be no emotions.
(d) None of these.
Answer:
(b) Emotions should be kept under control.

3. Which of these is a positive emotion?
(a) Happiness
(b) Depression
(c) Jealousy
(d) Disappointment.
Answer:
(a) Happiness.

4. Which of these is a negative emotion?
(a) Regret
(b) Proudness
(c) Love
(d) Sympathy.
Answer:
(a) Regret

5. Find out the positive feeling :
(a) Proudness
(b) Faith
(c) Sympathy
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

6. Find out the negative feeling :
(a) Regret
(b) Anxiety
(c) Fear
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

Fill in the Blanks:

1. Writing a ……………….. is a good habit.
Answer:
Diary

2. Proudness is a ………………. feeling.
Answer:
positive

3. Jealousy is a ………………. feeling.
Answer:
negative

4. We must keep control of our ……………….
Answer:
emotions

5. Diary becomes a valuable ………………..
Answer:
document

True/False :

1. We must keep emotions under control.
Answer:
True

2. Showing happiness is a negative feeling.
Answer:
False

3. Anxiety and fear are positive feelings.
Answer:
False

4. We must not have a habit of writing a diary.
Answer:
False

5. There must be a limit to expressing emotions.
Answer:
True

Match the Column:

Column A Column B
(а) Sensation (i) Negative Feeling
(b) Balance of Feelings (ii) Positive Feeling
(c) Anger (iii) Good habit
(d) Faith (iv) Feeling
(e) Writing Diary (v) Expressing emotions

Answer:

Column A Column B
(а) Sensation (iv) Feeling
(b) Balance of Feelings (v) Expressing emotions
(c) Anger (i) Negative Feeling
(d) Faith (ii) Positive Feeling
(e) Writing Diary (iii) Good habit

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is meant by managing emotions?
Answer:
It means that we must know that when and how many emotions are to express.

Question 2.
What is the need to control emotions?
Answer:
If we will not control our emotions, we can face many consequences.

Question 3.
What type of feelings do we have?
Answer:
Fear, happiness, sorrow, regret, faith, love, etc.

Question 4.
What is the loss of not controlling emotions?
Answer:
It can have a bad effect on our mental health, family relations, and social relationships.

Question 5.
What is necessary for expressing emotions?
Answer:
There is definitely a fixed limit to expressing emotions.

Question 6.
What is the advantage of writing a diary?
Answer:
With this, we can save the good moments which we have in our lives.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Write a note on expressing emotions.
Answer:
We have lot many emotions such as fear, anxiety, depression, nervousness, happiness, love, etc. It is very much necessary to keep emotions in control or we have to face consequences. If emotions will go out of control, it can have a bad effort on our health, social relationships, and family relations. That’s why it is necessary to keep them under control. At the same time, we need to learn not to make mistakes that we will regret later.

Question 2.
Show positive emotions with the help of a picture.
Answer:
PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 6 Managing Emotions Img 1

Question 3.
Show negative feelings with the help of a picture.
Answer:
PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 6 Managing Emotions Img 2

Question 4.
What should we need to have a habit of diary writing?
Answer:
Writing a diary is a good habit as we can save in it the events which happen in our lives. We are happy when we remember the past in our diary. Diary becomes a valuable document for us. So, everyone should get in the habit of writing a diary and make it an important part of their life.

Long Answer Type Question:

Question 1.
What do we learn from this chapter? Explain in brief.
Answer:

  • Individuals have a lot of emotions that they express at different times.
  • In positive emotions, we take pride, trust, love, happiness, etc. In negative emotions, we take anger, shame, restlessness, jealousy, fear, etc.
  • We need to control our emotions or else they have a detrimental effect on our mental, family, and social relationships.
  • We must deliberately limit our feelings so that no one else gets angry. So, it is important to keep a balance of emotions.
  • We should get in the habit of writing a diary and express our feelings only in the diary.
  • The diary becomes a precious document that we can read at any time to refresh our old memories.

Managing Emotions PSEB 10th Class Welcome Life Notes

  • Everyone has a lot of emotions such as happiness, sadness, restlessness, nervousness, scaredness, etc. It is a must to keep control of these emotions or they can prove to be detrimental.
  • If we do not control our emotions, we will make a mistake that we will later regret.
  • If we develop a sense of self-reflection in ourselves, we can become better citizens. Such emotions play a very important role in our lives.
  • We must keep a balance of Our emotions and express them only to a certain extent.
  • We have some positive and some negative emotions and they need to be properly coordinated. There should be more inclined towards positive emotions by getting rid of negative emotions.
  • There must be a tendency to hang around among friends and it is always there. This allows us to get closer to them and share a lot of our feelings with them.
  • Doing so can help a person avoid problems such as depression or stress.
  • Many people like to write diaries and this is a very good habit. In the diary, we can write the good or bad moments of our daily lives. This diary later becomes a valuable document of our lives.

Punjab State Board PSEB 10th Class Welcome Life Book Solutions Chapter 6 Managing Emotions Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

PSEB Solutions for Class 12  Physical Education Chapter 5 Disability

Physical Education Guide for Class 12 PSEB Disability Textbook Questions and Answers

One Mark Question-Answers

Question 1.
What Is the meaning of disability?
Answer:
Disability means inability to do certain physical or mental work. When the capacity to perform any physical or mental work decreases that stage is called disability.

Question 2.
What is social rehabilitation?
Answer:
In this restoration of social relationship within the family and the society is done. In spite of the disability the social upliftment is given to restore the social status of a person.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 3.
Where are industrial units set up for the blinds?
Answer:
In order to provide occupational or industrial training, industrial home for blinds was established in Mumbai in the year 1971. Under various branches of these industrial training centre the vocational training is given to visually challenged at state level.

Two Marks Question-Answers

Question 4.
What is permanent disability?
Answer:
This term is used when a person is unable to work in normal conditions for long term or life long.

Question 5.
What is functional disability?
Answer:
In this type body organs are affected, generally these faults occur due to chronic diseases and some times the reason may be congenital. This disability itself restrict the normal functioning of a person.

Question 6.
What is the difference between permanent disability and temporary disability?
Answer:
(a) Permanent Disability:
This term is used when a person is unable to work in normal conditions for long term or life long.

(b) Temporary Disability: It is consider to be the inability to discharge normal work for a short period of time.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 7.
Write two reasons of disability.
Answer:
There are many factors which causes disability. These are explained below:
1. Mental factors:
Mental disability may be hereditary but some times it may be due to mental stress or tension. Mind and body are interrelated therefore these mental effects, badly affects the physical condition of the body.

2. Physical diseases:
Due to physical disease or ailments, some deficiency may developed which leads to disability e.g. smallpox can cause blindness, so physical disease can one of the cause of disability.

Three Marks Question-Answers

Question 8.
Write the types of disabilities caused due to occupations.
Answer:
According to the Occupational Safety and Health Convention, the term “occupational disease” covers any disease contracted as a result of an exposure to risk factors arising from work activity. Occupational diseases are many and varied. They arise out of or the course of employment. The following is a list of the important occupational diseases.

  1. Diseases due to physical agents or physical hazards
  2. Dust diseases or dust hazards
  3. Chemical diseases or chemical hazards
  4. Diseases due to unusual timings/shift workers.

1. Diseases due to physical agents/physical hazards:
Diseases which are occurred due to physical condition of the working places e.g. a high and low temperature falls under this category.

2. Dust diseases/dust hazards: There are so many lung diseases which are occurred due to accumulation of dust.

3. Chemical diseases/Chemical hazards:
Chemicals are used extensively both in industry and in our daily lives. Many useful products are derived from chemicals, such as plastics, paints, pharmaceuticals, detergents etc. some chemicals may appear harmful only after prolonged exposure.

4. Diseases due to unusual timings/shift workers:
In today’s scenario due to technological development in the world, it has been noticed that most of the IT companies are coming into existence as a job opportunity.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 9.
Write a note on the following:
(i) Anthracosis
(ii) Lead poisoning
(iii) Cancer and Asthma
(iv) First Aid.
Answer:
The name has been derived from the word anthrac meaning-‘coal and carbon and on’s means condition.
(i) Anthracosis:
This type of occupational disease is common in the people who works in coal mines and fumances. The disease affects the respiratory track related organes such as trachea, lungs and nasal cavity. The lungs gets affected with the inhalation of coal particles at work place. This disease is also known as ‘black lung’ disease.

(ii) Lead Poisoning:
The lead is a toxic metal that may affect the health. This disease is common in of a the people who are engaged in construction works such as painting, building construction plumbing. Ceramic work etc. This is caused due to inhalation of lead particles in body through respiratory track. The common symptom for the lead poisoning are abdominal pain, nausea, headache, body pain, paralysis, lungs disorder etc.

(iii) Cancer and Asthma:
It is mainly related to the occupations where the workers are exposed to chemicals, dust, radiation etc. The risk factor related to cancer is more common in coal and metal processing industries. The workers of these industries may develop cancer related to skin, lungs, blood cancer etc. The worker who are engaged in coal mines, fumances, dust hazards, chemical etc. are more prone to lung diseases such as asthma and bronchitis etc.

(iv) First Aid:
“First aid is the immediate treatment given to the victim of sudden illness before medical help is made available.” It is applied to prevent further injury, reduce pain experienced by the patient, and shock from the injury. The most important basic concept in first aid is to stop bleeding, restore adequate breathing and treat the patient from shock.

This is very necessary to make sure that the patient has an open airway, is breathing apporpriately, and has circulation intact i.e. pulses, normal skin colour and no uncontrolled bleeding. If the patient has stable other specific injuries can be addressed with first aid. The basic concepts of first aid includes keeping wounds clean, applying pressure to stop bleeding and keeping suspected broken bones immobile until they can be evaluated and aligned appropriately.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 10.
Write about Indian Red Cross Society.
Answer:
The Indian Red Cross Society is a national agency and is associated with Internal Red Cross Society. Red Cross is considered as a symbol for protecting sick and wounded including physician and nurses in-charge. The International Red Cross Society was founded in 1863 by J.H. Dunant The Indian Red Cross Society was established in 1920. It has three objectives, that is. improvement of health, prevention of disease and to decrease the severity of disease. The Indian Red Cross Society has St. John Ambulance Association which has trained several people in first aid training and nursing.

Five Marks Question-Answers

Question 11.
What is the meaning of Rehabilitation? Explain it in detail.
Answer:
The word rehabilitation has been derived from the word ‘re’ which means ‘again’ and ‘habilita’, means ‘capacity’, so rehabilitation means to recapitulate. In other words rehabilitation means to regain or recapture the former fitness or to recover and settle. According to W.H.O., Rehabilitation is ‘the combined and coordinated use of medical, social, educational and vocational measures for the training or retraining the individual to the highest possible level of functional ability.”
For example A person loses his physical fitness on account of some injury. The work done to restore the former fitness is called rehabilitation.

In the ancient times disabled were neglected by the society. But, nowadays the work done to restore the social relationship of disabled is called social rehabilitation. Even persons with disability are given vocational training in spite of their restricted movements. This type of training is called vocational training.

Scope of Rehabilitation. The scope of rehabilitation has been divided into following parts:
1. Medical rehabilitation
2. Vocational rehabilitation
3. Social rehabilitation
4. Psychological rehabilitation

1. Medical Rehabilitation:
In case of any physical disorder due to injury or illness a specialized medical treatment is required This includes medicine branch, surgery, orthopaedic, physiotherapy etc. .

2. Vocational Rehabilitation:
In spite of disability the disabled persons are given training to earn for themselves e.g. blinds can be given training for the caning of furniture etc.

3. Social Rehabilitation:
In this restoration of social relationship within the family and the society is done. In spite of the disability the social upliftment is given to restore the social status of a person.

4. Psychological Rehabilitation:
In this work is done to restore the confidence. In case of mental disorder or depression the psychiatric department helps for the psychological rehabilitation.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 12.
Write in detail about the organisations involved in rehabilitation.
Answer:
The process of rehabilitation is mostly done in hospitals. Even then some additional measures are needed. In the process of rehabilitation many private social agencies are working. Some of the voluntary agencies engaged in rehabilitation are as below:

1. The Indian Red Cross Society:
The Indian Red Cross Society is a national agency and is associated with Internal Red Cross Society. Red Cross is considered as a symbol for protecting sick and wounded including physician and nurses in-charge. The International Red Cross Society was founded in 1863 by J.H. Dunant The Indian Red Cross Society was established in 1920. It has three objectives, that is. improvement of health, prevention of disease and to decrease the severity of disease. The Indian Red Cross Society has St. John Ambulance Association which has trained several people in first aid training and nursing.

2. All India Blind Relief Society:
It was established in 1946, which is responsible for conducting eye camps and also coordinates the different associations working for the blinds. It assists people with vision disability to train in vocational courses according to their, ability.

3. Tuberculosis Association of India:
This association was established in 1939. It is engaged in research work for the prevention and control ot tuberculosis. It also organises T.B. seal compaign every year to collect funds. Tuberculosis Association of India provides training to doctors and social workers. This association has many institutions like New Delhi Tuberculosis Centre, Sanitoijum at Kasauli and Dharampur.

4. Hind Kusht Nivaran Sangh:
It was formed in 1950 in New Delhi. This sangh specially works for leprosy. The Hind Kusht Nivaran Sangh provides financial assistance to various leprosy clinics in India. Through posters it educates the community for the welfare of people suffering from leprosy. Leprosy is a chronic bacterial disease theat affects skin. This organisation also publishes a journal ‘Leprosy in India’.

5. Indian Council for Child Welfare:
Indian Council for Child Welfare was formed in 1952. It organizes various child welfare programmes and also helps the children in the development of health.

6. Bharat Sevak Samaj:
It was formed in 1952. The aim of this Samaj is to achieve good health. The most important activity of the Samaj is the improvement of sanitation in the rural areas.

7. National Centre for Deaf: This agency has a training centre at Hyderabad which works for deaf children.

8. All India Women’s Conference:
It was established in 1926. This organization helps handicapped women and children. It also works for vocational training.

9. Kasturba Gandhi National Memorial Trust:
It was formed in 1944 and generally looks after the welfare of women in villages. It is also involved in antileprosy work.

10. Industrial Home for Blind:
It was formed in 1971. It is located in Mumbai. Vocational guidance is given to people with vision impairment, so that they can earn in spite of their disability.

11. Asha Niketan Rehabilitation Centre:
It was formed in 1960 and has got a hospital with physiotherapist unit attached with it. It has also got a school for mentally retarded and deaf.

12. Artificial Limbs Manufacturing Corporation:
This corporation was formed at Kanpur. It manufactures artificial limbs for the disabled.

13. Kamayani School:
This school was established in 1964 at Poona. In this school disabled, specially mentally disabled are given vocational training like polishing of furniture etc.

In addition to these there are many social welfare associations working for rehabilitation e.g. Indian Council of Mental Hygiene, Indian Conference of Social Work, Rama Krishan Mission, Lions Club, Marwari Relief Society. I.I.T. Delhi National Physical Laboratory, Nevedic Prosthetic Centre, Chandigarh, etc.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

PSEB 12th Class Physical Education Guide Disability Important Questions and Answers

One Mark Question-Answers

Question 1.
Give literal meaning of rehabilitation.
Answer:
The word rehabilitation has been derived from Latin word ‘re’ means ‘again’ and ‘habitare’ meaning ‘make fit’.

Question 2.
Enlist two types of disability.
Answer:

  • Structural disability
  • Functional disability.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 3.
What is the full form of WHO?
Answer:
World Health Organisation.

Question 4.
Name two structural disability.
Answer:

  • Kyphosis
  • Lordosis.

Question 5.
Highlight any two factors causing disability.
Answer:

  • Mental Factors
  • Physical diseases.

Question 6.
Name any two chemicals causing disability.
Answer:

  • Carbon monoxide
  • Sulphur dioxide.

Question 7.
Mention two Physical agents causing occupational disease.
Answer:

  • High heat and low temperature
  • Radiation.

Question 8.
Enlist two dust hazards causing occupational disease.
Answer:

  • Coal dust
  • Silica dust.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 9.
Write two preventive measures of occupational disability.
Answer:

  • Medical examination before joining
  • Maintance of work place.

Question 10.
Give two causes of environmental pollution.
Answer:

  • Noise pollution due to loud noise at factories etc.
  • Air pollution due to chemicals and dust hazards.

Question 11.
What does ‘Habita’ means in Rehabilitation?
Answer:
Habilita means to regain capacity.

Question 12.
The word rehabilitation is derived from which language?
Answer:
Latin Language.

Question 13.
Write any two scope of Rehabilitation.
Answer:

  • Medical rehabilitation
  • Vocational rehabilitation.

Question 14.
What is Medical Rehabilitation?
Answer:
In case of any physical disorder due to injury or illness a specialized medical treatment is required.

Question 15.
When did the Indian Red Cross Society came into existence?
Answer:
In the year 1920.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 16.
In which year Kamayani school was established?
Answer:
In the year 1964.

Question 17.
Where did the Artificial limbs manufacturing corporation was established?
Answer:
Kanpur.

Question 18.
Which society works for the deaf?
Answer:
National Centre for deaf.

Question 19.
Name the society which works for the welfare of children.
Answer:
Indian Council for Child Welfare.

Question 20.
When did the tuberculosis association of India was developed?
Answer:
In the year 1939.

Question 21.
On which part of body Kyphosis effects?
Answer:
Upper part of the spinal column.

Question 22.
What do you mean by Lordosis?
Answer:
It is caused by forward exaggeration in the lumbar region resulting in prominent abdomen and stoop in the upper part of the body.

Question 23.
What do you mean by scolosis disability?
Answer:
It is caused due to an exaggeration of lateral curvature of the spine.

Question 24.
Where the Kamayani School is located in India?
Answer:
Pune.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 25.
In how many parts disability can be divided according to ’’Rehabilitation Council of India”?
Answer:
Four.

Question 26.
In which year All India Blind relief society has been established?
Answer:
In year 1946.

Question 27.
When and where Hind Kusht Nivaran Sangh was established?
Answer:
In the year 1950 at New Delhi.

Question 28.
When was Bharat Sevak Samaj started?
Answer:
In the year 1952.

Question 29.
Where was National Centre of Deaf located?
Answer:
At Hyderabad.

Question 30.
Where is the Industrial Home for Blind?
Answer:
At Mumbai.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Two Marks Question-Answers

Question 1.
What do you mean by disability?
Answer:
Disability means inability to do certain physical or mental work. When the capacity to perform any physical or mental work decreases that stage is called disability.

Question 2.
Elucidate various types of disability.
Answer:

  • Structural disability such as Kyphoris, Lordoris etc.
  • Functional disability such as chronic disease like respiratory disorder etc.

Question 3.
Explain the term functional disability.
Answer:
In this body organs are affected generally, these faults occur due to chronic disease and sometimes the reason may be congenital. This disability itself restrict the normal functioning of a person.

Question 4.
Define Rehabilitation.
Answer:
According to W.H.O. Rehabilitation is ‘the combined and coordinated use of medical, ‘ social, educational and vocational measures for the training or retraining the individual to the highest possible level of functional ability.”

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 5.
Elucidate the literal meaning of rehabilitation.
Answer:
The literal meaning of the word rehabilitation has been derived from two words ‘re’ means ‘again’ and ‘habilita’ means ‘capacity’.

Question 6.
Enlist various agents causing occupational disability.
Answer:

  • Diseases due to physical agents or physical hazards
  • Dust diseases or dust hazard
  • Chemical diseases or chemical hazard
  • Diseases due to unusual timings/shift workers.

Question 7.
Write any two scope of rehabilitation.
Answer:
Medical Rehabilitation:
In case of any physical disorder due to injury or illness a specialized medical treatment is required This includes medicine branch, surgery, orthopaedic, physiotherapy etc.

Vocational Rehabilitation:
In spite of disability the disabled persons are given training to earn for themselves e.g. blinds can be given training for the caning of furniture etc.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 8.
Name various society providing services for rehabilitation.
Answer:

  • All India Blind Relief Society.
  • Tuberculosis Association of India.
  • Tuberclons Association of India.
  • Hind Kusht Nivaran Singh.

Question 9.
Highlight various preventive measures for disability.
Answer:
Medical examination before joining:
The purpose of this examination is to place the right man in the right job. A person should be given job only when he is found medically fit so that he can perform his work efficiently without any danger e.g. a person suffering from asthma should be rejected at the time of employment in mining industry.

Periodical examination of workers:
Since many occupational diseases take long time to develop, it is difficult to recognise them at an early stage. If a disease is detected at initial stage, it can be cured easily and quickly. The purpose of this examination is to detect and cure the disease at an early stage. The frequency of examination depends upon type of occupational exposure. Monthly examination is preferred for the employees.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 10.
What is the function of Indian council for Child welfare?
Answer:
Indian Council for Child Welfare was formed in 1952. It organizes various child welfare programmes and also helps the children in the development of health.

Question 11.
What do you know about Kamayani school?
Answer:
This school was established in 1964 at Poona. In this school disabled specially mentally disabled are given vocational training like polishing of furniture etc.

Question 12.
Elucidate about Asha Niktan Rehabilitation Centre.
Answer:
It was formed in 1960 and has got a hospital with physiotherapist unit attached with it. It has also got a school for mentally retarded and deaf.

Question 13.
What do you know about All India Blind Relief Society?
Answer:
It was established in 1946, which is responsible for conducting eye camps and also coordinates the different associations working for the blinds. It assists people with vision disability to train in vocational courses according to their ability.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Three Marks Question-Answers

Question 1.
Elaborate about the types of disability.
Answer:
Structural disability:
It is related to the bony structure of the body, generally these are posture related deformities. Such deformation of the body may be acquired or congenital. The reasons may be accident, inadequate diet, wrong habits of sitting while working, etc.
Some examples of structural disabilities are kyphosis, lordosis and scoliosis etc.

Functional disability:
In this type body organs are affected, generally these faults occur due to chronic diseases and some times the reason may be congenital. This disability itself restrict the normal functioning of a person. According to WHO, ‘ ‘A functional disability is a disability as any long term limitation in activity resulting from a condition or health problem.
Some examples of functional disabilities are respiratary disabilities, lead poisoning, anthracosis etc.

Question 2.
Elaborate any two factors causing disability.
Answer:
Physical Factors:
Many occupational hazards occur due to physical factors which include heat, cold, light, pressure, noise, radiations, etc. For example working in cold climate can cause from bite. Heat cramps can be caused due to high temperature. Excessive noise in factories can be a cause of occupational deafness.

Social Factors:
The various social hazards arise in worker whenever he is not able to adjust in the social environment. The social hazards are often more in introverts. A worker who is not socially adjusted my face depression, tension, anxiety and insecurity. The causes may be due to introvert nature, lack of confidence and poor human relationship.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 3.
What do you understand by occupational Environment?
Answer:
Most of the disabilities occur due to occupational environment. There is great danger of respiratory disability if some one is exposed to toxic polluted air e.g. inhalation of asbestos fibres causes asbestosis. Even postural deformities can be caused because of incorrect sitting or standing while working e.g. Kyphosis is common in tailors.

Question 4.
Elucidate about social factor causing disability.
Answer:
The various social hazards arise in worker whenever he is not able to adjust in the social environment. The social hazards are often more in introverts. A worker who is not socially adjusted my face depression, tension, anxiety and insecurity. The causes may be due to introvert nature, lack of confidence and poor human relationship.

Question 5.
Write about chemical factor causing disability.
Answer:
Chemicals are used extensively both in industry and in our daily lives. Many useful products are derived from chemicals, such as plastics, paints, pharmaceuticals, detergents etc. some chemicals may appear harmful only after prolonged exposure. These diseases include diabetes, allergies, asthma, eczema, cancer, attention deficit disorder, autism, learning difficulties, infertility, depression, chronic fatigue, chemical sensitivities, heart disease, multiple sclerosis, Parkinson’s disease, thyroid disease, inflammatory bowel disease amongst many others.

Question 6.
Elucidate various dust hazards which may cause diseases.
Answer:
Dust diseases/ dust hazards. There are so many lung diseases which are occurred due to accumulation of dust, most common dust diseases are as follow:

1. Coal dust:
The disease named black lung disease is caused by inhaling coal dust. It causes inflammation and scarring of the lungs. This can cause permanent lung damage and shortness of breath.

2. Silica dust:
This condition is caused by breathing in silica crystals in the dust of mines. It causes scarrying of the lungs. It can also increase the risk for other lung diseases.

3. Cotton dust /Byssinosis:
It is also known as Brown Lung Disease. This is caused by breathing in dust from hemp, flax, and cotton processing. The condition is chronic and causes chest tightness and shortness of breath. It affects textile workers, especially those who work with unprocessed cotton.

4. Occupation Asthma:
Occupational asthma is caused by breathing in dusts, gases, fumes, and vapours. It causes asthma symptoms such as a chronic cough and wheezing.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 7.
Give any two preventive measure of disability.
Answer:
Use of Protective Devices. Many occupational health hazards can be prevented by the correct use of protective devices. For example, the use of gas masks can prevent the respiratory disabilities which are caused due to inhalation of chemical agents like dust, gases, etc. The use of many protective devices like ear-plugs, shoes, gloves, aprons, helmets, etc. can prevent various occupational health hazards.
Mechanisation of Plants and Factories. The mechanisation of the factories can reduce the hazards of stress and strain as heavy lifting can be done by mechanical devices. Even contact with harmful substances can be prevented by the use of mechanical devices.

Question 8.
Write the definition given by WHO for the term rehabilitation.
Answer:
According to W.H.O., Rehabilitation is ‘the combined and coordinated use of medical, social, educational and vocational measures for the training or retraining the individual to the highest possible level of functional ability.”
For example A person loses his physical fitness on account of some injury. The work done to restore the former fitness is called rehabilitation.

Question 9.
Elucidate the scope of rehabilitation.
Answer:
The scope of rehabilitation has been divided into following parts:
1. Medical rehabilitation
2. Vocational rehabilitation
3. Social rehabilitation
4. Psychological rehabilitation

1. Medical Rehabilitation:
In case of any physical disorder due to injury or illness a specialized medical treatment is required This includes medicine branch, surgery, orthopaedic, physiotherapy etc.

2. Vocational Rehabilitation:
In spite of disability the disabled persons are given training to earn for themselves e.g. blinds can be given training for the caning of furniture etc.

3. Social Rehabilitation:
In this restoration of social relationship within the family and the
society is done. In spite of the disability the social upliftment is given to restore the social status of a person. .

4. Psychological Rehabilitation:
In this work is done to restore the confidence. In case of mental disorder or depression the psychiatric department helps for the psychological rehabilitation.

Question 10.
Write a short note on:
(a) Hind Kusht Nivaran Sangh
(b) Kamayani School.
Answer:
Hind Kusht Nivaran Sangh:
It was formed in 1950 in New Delhi. This sangh specially works for leprosy. The Hind Kusht Nivaran Sangh provides financial assistance to various leprosy clinics in India. Through posters it educates the community for the welfare of people suffering from leprosy. Leprosy is a chronic bacterial disease theat affects skin. This organisation also publishes a journal ‘Leprosy in India’.

Kamayani School:
This school was established in 1964 at Poona. In this school disabled specially mentally disabled are given vocational training like polishing of furniture etc.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Five Marks Question-Answers

Question 1.
Give the meaning of disability with its types.
Answer:
Disability means inability to do certain physical or mental work. When the capacity to perform any physical or mental work decreases that stage is called disability. According to W.H.O., “Disability is a restriction or lack of ability to perform an activity in the manner or whithin the range considered normal for a human being”. Any abnormal condition of the body whether congenital or acquired may be called disability.

Types of Disability
It has two types:
1. Structural disability
2. Functional disability .

1. Structural disability:
It is related to the bony structure of the body, generally these are posture related deformities. Such deformation of the body may be acquired or congenital. The reasons may be accident, inadequate diet, wrong habits of sitting while working, etc.
Some examples of structural disabilities are as follows:

(a) Kyphosis: It is caused by an exaggeration of the normal dorsal curvature of the spine resulting in hump at the back.

(b) Lordosis:
It is caused by forward exaggeration in the lumbar region resulting in prominent abdomen and stoop in the upper part of the body.

(c) Scoliosis: It is caused due to an exaggeration of lateral curvature of the spine.

2. Functional disability:
In this type body organs are affected, generally these faults occur due to chronic diseases and some times the reason may be congenital. This disability itself restrict the normal functioning of a person. According to WHO, “A functional disability is a disability as any long term limitation in activity resulting from a condition or health problem. Some examples of functional disabilities are respiratary disabilities, lead poisoning, anthracosis etc.

Question 2.
Define disability. Briefly explain the factors causing disability.
Answer:
Disability means inability to do certain physical or mental work. When the capacity to perform any physical or mental work decreases that stage is called disability.

According to W.H.O., “Disability is a restriction or lack of ability to perform an activity in the manner or whithin the range considered normal for a human being.” Any abnormal condition of the body whether congenital or acquired may be called disability.There are many factors which causes disability. These are explained below:

1. Mental factors:
Mental disability may be hereditary but some times it may be due to mental stress or tension. Mind and body are interrelated therefore these mental effects, badly affects the physical condition of the body.

2. Physical diseases:
Due to physical disease or ailments, some deficiency may developed which leads to disability e.g. smallpox can cause blindness, so physical disease can one of the cause of disability.

3. Occupational environment:
Most of the disabilities occur due to occupational environment. There is great danger of respiratory disability if some one is exposed to toxic polluted air e.g. inhalation of asbestos fibres causes asbestosis. Even postural deformities can be caused because of incorrect sitting or standing while working e.g. Kyphosis is common in tailors. The other environmental factors are explained below:

(a) Physical Factors:
Many occupational hazards occur due to physical factors which include heat, cold, light, pressure, noise, radiations, etc. For example working in cold climate can cause from bite. Heat cramps can be caused due to high temperature. Excessive noise in factories can be a cause of occupational deafness.

(b) Social Factors:
The various social hazards arise in worker whenever he is not able to adjust in the social environment. The social hazards are often more in introverts. A worker who is not socially adjusted my face depression, tension, anxiety and insecurity. The causes may be due to introvert nature, lack of confidence and poor human relationship.

(c) Chemical Factors:
Many diseases arise due to chemical pollution. The chemical pollution may be due to fumes of the poisonous gases like carbon dioxide. It can cause headache and breathlessness. It mostly occurs in mine workers. There are many poisonous gases like carbon monoxide, sulphur dioxide, carbon bisulphide, etc. The poisonous chemical agents may enter the body of workers by inhalation into the lungs and through mouth into the digestive tract.

(d) Psychological Factors:
Many occupational hazards are caused due to psychological factors. The psychological depression and inferiority complex may be developed due to lack of confidence in the work, family problems, lack of job satisfaction, etc. These psychological pressures can be a cause of occupational hazards like accidents in factories.

(e) Mechanical Factors:
Mostly industries have big mechanical processors used for increasing the production. Accidents can be caused due to machine if worker is using it carelessly. Even lack of knowledge in handling machine can put a worker in trouble. The various mechanical hazards may be caused due to lack of safety equipment.

(f) Electrical Factors:
Electrical shock may occur in the electrical device used in the various factories. It may cause even death. It mostly occurs with the workers who do not use protective devices like gloves, helmets, insulated tools, etc. Electric shock may be caused due to touching of naked wires, therefore, leakage of current should be stopped by the insulations.

4. Accident:
Accident can be a cause of disability. According to W.H.O. “accident is an event independent of human will, caused by an outside force acting rapidly which results in bodily or mental injury.” Accidents are definitely on increase and the types of accidents are road accidents, domestic accidents and occupational accidents.

5. Dietic Factors:
The most common form of malnutrition is inadequate nourishment from insufficient food. Malnutrition may cause anaemia and rickets, which is due to lack of vitamin D, calcium or phosphorus salt in food and sunlight.

6. Drug addiction:
According to W.H.O., “Drug abuse is defined as self administration of a drug for non medical reasons in quantities and frequencies which may impair an individual’s ability to function effectively and which may result in social, physical and emotional harm.” The non medical use of drugs has become a serious concern in many countries. Drugs like Cocaine, Heroin. LSD, & Alcohol disturb neuromuscular coordination which can be cause of physical disease.

7. Lack of Education:
Prevention is better than cure. Ignorance towards the prevention of disease is mostly due to illiteracy. Knowledge of prevention and cure of diseases often helps the workers to save themselves. Therefore lack of education can be a cause of disability, e.g. occupational disability can occur if the worker does not know about protective devices which are used for his personal protection

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 3.
What do you understand by occupational diseases? Highlight general diseases related to occupation.
Answer:
According to the Occupational Safety and Health Convention, the term “occupational disease” covers any disease contracted as a result of an exposure to risk factors arising from work activity. Occupational diseases are many and varied. They arise out of or the course of employment. The following is a list of the important occupational diseases.

1. Diseases due to physical agents or physical hazards
2. Dust diseases or dust hazard
3. Chemical diseases or chemical hazard
4. Diseases due to unusual timings/shift workers.

Here, we are discussing general occupational disease:
1. Diseases due to physical agents/physical hazards:
Diseases which are occurred due to physical condition of the working places e.g. a high and low temperature falls under this category. Many industrial worker who are working under extremely heat temperature like mine and furnaces may face bum, cramps, exertion etc. and such type of physical problems. Those who are working under extremely cold temperature may face frost bite, trench foot etc. There are few basic physical agents which creates health hazard are as ahead:

(a) Light:
High light and low light can cause eye sight problem. Working in high light can cause mental fatigue and working under low light conditions can cause mental stress, heaviness on eyes, headache etc.

(b) Noise: Working under severe noise or listen loud sound for long time can cause hearing loss, headache, stress etc.

(c) Radiation:
Radiation damage to the intestinal tract lining will cause nausea, bloody vomiting and diarrohea. Long-term health effects of radiation can be cancer and cardiovascular disease.

2. Dust diseases/dust hazards: There are so many lung diseases which are occurred due to accumulation of dust, most common dust diseases are as follow:

(a) Coal dust The disease named black lung disease is caused by inhaling coal dust. It causes inflammation and scarring of the lungs. This can cause permanent lung damage and shortness of breath.

(b) Silica dust This condition is caused by breathing in silica crystals in the dust of mines. It causes scarrying of the lungs. It can also increase the risk for other lung diseases.

(c) Cotton dust/Byssinosis:
It is also known as Brown Lung Disease. This is caused by breathing in dust from hemp, flax, and cotton processing. The condition is chronic and causes chest tightness and shortness of breath. It affects textile workers, especially those who work with unprocessed cotton.

(d) Occupation Asthma:
Occupational asthma is caused by breathing in dusts, gases, fumes, and vapours. It causes asthma symptoms such as a chronic cough and wheezing.

3. Chemical diseases/Chemical hazards:
Chemicals are used extensively both in industry and in our daily lives. Many useful products are derived from chemicals, such as plastics, paints, pharmaceuticals, detergents etc. some chemicals may appear harmful only after prolonged exposure. These diseases include diabetes, allergies, asthma; eczema, cancer, attention deficit disorder, autism, learning difficulties, infertility, depression, chronic fatigue, chemical sensitivities, heart disease, multiple sclerosis, Parkinson’s disease, thyroid disease, inflammatory bowel disease amongst many others. There are few chemical hazards which cause death. They are as follow:

(a) Diseases Caused due to Inhalation of Poisonous Gases:
Many types of gases such as chlorine, phosgene, sulphurdioxide, hydrogen sulphide, nitrogen dioxide, and ammonia may suddenly be released during industrial accidents and may severely irritate the lungs. Gases such as chlorine and ammonia easily dissolve and immediately irritate the mouth, nose, and throat.

(b) Lead Poisoning: By swallowing tiny particles of lead, a worker may face constipation abdominal colic, anaemia, pain in muscles etc.

(c) Mercury poisoning: The ingestion of mercury may cause breathlessness, swelling of gums, falling of teeth, anaemia etc.

4. Diseases due to unusual timings/shift workers:
In today’s scenario due to technological development in the world, it has been noticed that most of the IT companies are coming into existence as a job opportunity. These companies provide jobs in Indian scenario at night or evening shifts due to time difference of countries like USA and Australia etc. So, the workers who are working in night shifts usually falls prey to diseases like lifestyle diseases, e.g. diabetes, hypertension, insomnia, lack of sleep (sleep deprivation) and improper dietary habits etc. So, this is also an occupation related disease which is caused due to unusual timings and work hour shift etc.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 4.
Define the term disability. Also elucidate various preventive measure of disability.
Answer:
Disability means inability to do certain physical or mental work. When the capacity to perform any physical or mental work decreases that stage is called disability. According to W.H.O., “Disability is a restriction or lack of ability to perform an activity in the manner or whithin the range considered normal for a human being.”
Any abnormal condition of the body whether congenital or acquired may be called disability.

Preventive Measures of Occupational Disability:

The aim of occupational health is to promote and maintain the well being of workers in all occupations. To keep the workers physically, mentally, socially and emotionally fit, some preventive measures are adopted which can prevent many occupational diseases. Many disabilities occur due to the occupational environment. Occupational hazards are more common, where the workers do not follow principles of occupational hazards. The following preventive methods should be followed to minimize the occupational health hazards:

1. Medical examination before joining:
The purpose of this examination is to place the right man in the right job. A person should be given job only when he is found medically fit so that he can perform his work efficiently without any danger e.g. a person suffering from asthma should be rejected at the time of employment in mining industry.

2. Periodical examination of workers:
Since many occupational diseases take long time to develop, it is difficult to recognise them at an early stage. If a disease is detected at initial stage, it can be cured easily and quickly. The purpose of this examination is to detect and cure the disease at an early stage. The frequency of examination depends upon type of occupational exposure. Monthly examination is preferred.

3. Maintenance of work places:
Many occupational diseases arise due to physical agents like light, heat, cold, pressure radiation, noise, etc. Therefore, special attention should be given for the maintenance of these physical agents. The physician should check and maintain temperature, light, ventilation, humidity, noise etc.
The following steps should be taken in the supervision of working places:

(a) Control of Air pollution:
Most of the diseases arise due to air pollution. It should be controlled by adopting following methods:

(i) By Increasing Humidity: Dust can be controlled by increasing humidity because dust floats more in dry air. By spraying water at working places, air pollution can be controlled. Even while grinding little moisture is added to the material to prevent air pollution.

(ii) Separate Enclosure: The harmful material should be enclosed separately to prevent the escape of dust and fumes in the factory.

(iii) Exhaust Ventilation: Proper exhaust ventilation should be provided in the factory, so that toxic fumes can be exhausted out.

(b) Control of Noise Pollution:
Occupational deafness is caused due to excessive noise in the factory. The noise can be reduced by noise absorbing ceilings and walls. Even carpet flooring also helps in reducing noise pollution.

(c) Control of fflumination:
There should be proper light at the working places in the factory so that diseases arising due to poor or high illumination can be avoided.

(d) Temperature Control:
Some occupational health hazards are caused due to excessive heat or cold. It can be avoided by regulating the temperature of the working places.

4. Use of Protective Devices:
Many occupational health hazards can be prevented by the correct use of protective devices. For example, the use of gas masks can prevent the respiratory disabilities which are caused due to inhalation of chemical agents like dust, gases, etc. The use of many protective devices like ear-plugs, shoes, gloves, aprons, helmets, etc. can prevent various occupational health hazards.

5. Mechanisation of Plants and Factories:
The mechanisation of the factories can reduce the hazards of stress and strain as heavy lifting can be done by mechanical devices. Even Contact with harmful substances can be prevented by the use of mechanical devices.

6. Maintenance of Health records:
It is very important to run an efficient occupational health service. Health record of the worker should be maintained periodically which will be helpful in assessing the health conditions of the workers.

7. Educating the Workers:
Many occupational hazards occur in the workers due to lack of education. Each worker should be taught about the correct use of protective devices. Workers must be instructed about the correct use of machines, which can avoid the accidents in the factories. All the risks involved in the occupational environment should be made clear to each worker for his safety.

8. Periodical Examination of Machines:
Many accidents occur in the factories due to fault in the machines. The aim of the periodical check up of the machines is to avoid these accidents by repairing and replacing the defective machines.

9. Prohibition of Intoxicants:
Sometimes individuals are themselves responsible for occurrence of disability due to consuming intoxicants. Therefore use of intoxicants should be strictly prohibited at the working places.
By keeping all the above mentioned points in mind a worker can lead happy occupational life.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Question 5.
Why medical examination of worker is necessary at work place?
Answer:
The aim of occupational health is to promote and maintain the well being of workers in all occupations. To keep the workers physically, mentally, socially and emotionally fit, some preventive measures are adopted which can prevent many occupational diseases.
Many disabilities occur due to the occupational environment. Occupational hazards are more common, where the workers do not follow principles of occupational hazards. The following preventive methods should be followed to minimize the occupational health hazards:

1. Medical examination before joining:
The purpose of this examination is to place the right man in the right job. A person should be given job only when he is found medically fit so that he can perform his work efficiently without any danger e.g. a person suffering from asthma should be rejected at the time of employment in mining industry.

2. Periodical examination of workers:
Since many occupational diseases take long time to develop, it is difficult to recognise them at an early stage. If a disease is detected at initial stage, it can be cured easily and quickly. The purpose of this examination is to detect and cure the disease at an early stage. The frequency of examination depends upon type of occupational exposure. Monthly examination is preferred.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Disability

Disability 12th Class Physical Education Notes

The term disability is the state of being unable to use any part of the body properly, that may be due to injury or disease. This restricts an individual to perform daily activities with comfort and ease. The special ability or disability can be either structural disability or functional disability. There are various causes of disability i.e. it can be inherited or caused by environmental factors. The environment factors are very vast i-e. it can be due to disease, occupation, physical factors, social factors, chemical factors or psychological factors and accidents etc.

There are many occupational diseases which may cause disability to a person. These occupational diseases can be due to physical agents like dust, noise, radiation and dust or chemical hazards etc. These diseases can be prevented to some extent by various means such as medical examination of the workers, maintence of work place, control of air or noise pollution, use of protective devices etc.

The another term which has been discussed in this chapter is rehabilitation which means, “the act of restoring something to its original or normal state. The literal meaning came from Latin word ‘re’-mean again and ‘habitare’ meaning ‘make fit’. It is the process of keeping a person suffered an injur}’ or illness to come to self sufficient state.

There are many societies which are actively engaged for the rehabilitation services such as the Indian Red Cross Society, All India Blind Relief Society, Tuberculosis Association of India, Indian Council for Child Welfare etc. Hence, these societies help people to return to their normal or near normal way of living.

Punjab State Board PSEB 12th Class Physical Education Book Solutions Chapter 5 Disability Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

PSEB Solutions for Class 12  Physical Education Chapter 4 Sport Injuries

Physical Education Guide for Class 12 PSEB Sport Injuries Textbook Questions and Answers

One Mark Question-Answers

Question 1.
What are sports injuries?
Answer:
A sports injury may be defined as “damage to the tissues of the body that occurs as a result of sport or exercise” due to overuse, twisting and strectching.

Question 2.
Write any two symptoms of sprain.
Answer:

  • Burning, pain, and swelling.
  • Severe pain during movement.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 3.
Who participates in sports besides players or sports persons?
Answer:
The persons with active lifestyle and performing regular exercises takes part in sports.

Two Marks Question-Answers

Question 4.
What is compound fracture?
Answer:
It is one in which the skin or mucous membrane wound extends to the fractured bone.

Question 5.
What is green stick fracture?
Answer:
A fracture in which only one side may get broken and the bone then appears to be bent, but not broken. It is most common in children.

Question 6.
What are indirect injuries?
Answer:
The injury does not result from physical contact with an object or person but it caused due to internal force built up the action of the performer such as overstretching and poor technique.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Three Marks Question-Answers

Question 7.
What is strain? What are the symptoms of strain?
Answer:
Strain is a disruption of the fibres of a muscle or tendon. Tears or strains occur when a muscle or tendon is over-stretched or when a muscle contracts too quickly. The causes of strain occur while lifting weights, muscles are stretched during sudden jerky motion, landing badly on an ankle or walking or exercising on uneven surface. This type of injury generally causes sprains in knees or ankles.

Symptoms:

  • Sudden pain at the site of injury.
  • Fitness and cramps.
  • Swelling at the site of the injuries and sometimes redness also appears.
  • Tenderness.
  • No movement and numbness.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 8.
Write the treatment of the following:
Answer:
(i) Sprain:
There are few steps for prevention of sprains:

  • Sprain is firstly treated as ‘PRICE’, where ‘P’ stands for ‘protection’ and ‘R’ stands for ‘Rest’, ‘I’ stands for ‘Ice application’, ‘C’ stands for ‘Compression’ and E stands for ‘Elevation’. Rest the sprained area. If necessary, use sling for an arm injury or crutches for a leg or foot injury. Apply ice on an injured part for 20 minutes every hour. Never put ice directly against skin or it may damage the skin.
  • Give comfortable position to the patient.
  • Provide support to the injured part.
  • Immobilize and elevate the injured part.
  • Cold compression is given to reduce swelling.
  • Hot formation is applied to absorb the blood collection and reduce discolouration.
  • Apply firm elastic bandage.
  • Shift the patient to the hospital as soon as possible for the medical aid.

(ii) Abrasion:

  • Use protective gear like helmet, knee pads, elbow pads, glasses etc. while doing activities.
  • Use anti itching cream over and near abrasion area.
  • If cut has bleeding, apply gentle pressure with clean cloth. Hold the pressure for 20 to 30
    minutes.
  • Immediately rinse out the wound with clear water, do not use soap over it, it may irritate the wound. Through wound cleaning reduces the risk of tetanus.
  • After cleaning the wound, apply antibiotic cream over it to moist the surface.
  • Use bandage to keep the wound clean and keep harmful bacteria out.
  • Use ice to reduce the swelling.
  • Call doctor if scrape is very large and dirty and one is unable to remove debris and dirt, which may cause further infection.

(iii) Strain:

  • Strain is firstly treated as PRICE, where ‘P’ stands for ‘protection’ and ‘R’ stands for ‘Rest’, ‘I’ stands for ‘Ice Application’, C stands for ‘Compression’ and ‘E’ stands for ‘Elevation’. The first thing is to immobilize or rest the sprained area. If necessary, use sling for an arm injury or crutches for a leg or foot injury. Apply ice on an injured part for atleast 20 minutes after every hour. Never put ice directly against skin or it may damage the skin.
  • Place the patient in a comfortable position.
  • Immobilized the injured area.
  • Steady and support the injured part.
  • Elevate the injure injured part.
  • Continue ‘RICE’ for 24 to 48 hours.
  • Shift the patient to the hospital or consult doctor.

(iv) Dislocation:
1. Pain Reduction:
During this process, the doctor may try some gentle movements around the affected joint to help the bones back into position. In case of severe pain local anaesthetic procedures are adopted.

2. Immobilization:
After getting the bones at normal position the joint should be immobilized with a splint or sling for several weeks. The time for which sling or splint is to be used depends upon extent of damage to nerves, blood vessels and supporting tissues.

3. Surgery:
If reduction is not able to settle the joint then surgical technique can be used to move dislocated bones back into their correct positions. Even in case of ruptured nearby blood vessels, nerves or ligaments surgery is required.

4. Rehabilitation:
Rehabilitation process is started after the splint or sling is removed. For the dislocated joint the rehabilitation exercises should be designed in such a way that the gradual load is given. The aim of rehabilitation is to restore normal range of motion and strength around the joint.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 9.
What do you know about impact?
Answer:
It is common to suffer from injuries during competitive sports. In order to win at any cost, sportsperson performed with zeal and fast pace in competitions. In this stituation, the players sometimes come directly in contact with other player and causes injury. The common sports activities in which players suffer injuries due to direct impact are kabaddi, wrestling, boxing, football, hockey etc.

Five Marks Question-Answers

Question 10.
Explain the types of fracture in detail.
Answer:
Fracture:
A fracture is a break in the continuity of bone. Fracture occurs when the bone is subjected to stress greater than it can absorb. Fracture can be caused by a direct blow, force, sudden twisting motion and even extreme muscles contraction. The causes of fracture can be direct force, indirect force, force of muscular action and force of ligament. There are following types of bone fractures that may occur during playing or due to accident:

1. Closed Fracture/Simple Fracture:
Its simply the break down of bone in two pieces. It does not produce a break in the skin.

2. Open Fracture/Compound Fracture:
It is one in which the skin or mucous membrane wound extends to the fracture bone.

3. Commuted Fracture: A fracture in which bone has splintered into several fragments.

4. Complicated Fracture:
A fracture in which the fractured bone fragment is driven into another organs or ligaments such as fracture in throacic bone may affect lungs etc.
PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries 1
5. Green Stick Fracture:
A fracture in which only one side may get broken and the bone then appears to be bent, but not broken. It is most common in children.

6. Hair line Fracture:
In this type of fracture the thin hair line crack appears in the bone.

7. Depressed Fracture:
A fracture in which fragments are driven inward. This type of fracture can be seen in flat bones such as skull bones etc.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 11.
Describe sports injuries. Also write the reasons of sports injuries.
Answer:
A sports injury may be defined as “damage to the tissues of the body that occurs as a result of sport or exercise”. Sports injuries can be classified according to the cause of the injury or the type of tissues damaged.

If we divide injury according to the cause then it can be categorised as under:
1. Direct Injury: A direct injury is caused by an external blow or force.

2. Indirect injury:
The injury does not result from physical contact with an object or person, but from internal forces built up by the actions of the performer, such as may be caused by overstretching, poor technique, etc.

3. Overuse injury:
Overuse injuries occur when excessive and repetitive force is placed on the bones and other connective tissues of the body.

If injuries are classified according to the damaged tissues then we can classify them as follows:
1. Soft Tissue Injuries:
Soft-tissue injuries are the most common injuries resulting from participation in sport. It occurs to muscles, tendons, ligaments and the skin. These injuries include sprain, strain, contusion, abrasion, laceration and blisters.

2. Hard Tissue Injuries:
Hard tissue injuries include injuries to bones or around joints i.e., fracture and dislocations.
Reasons of Sports Injuries. Sports injuries are commonly caused due to overuse, over twisting, over stretching, collision, etc. These injuries can be mild to severe. Most of the injuries are caused due to lack of knowledge. Sports injuries can occur on the play field or while playing due to reasons given ahead:

1. Poor Physical Fitness of Player:
Physical fitness is required for better performance. Physical fitness can be achieved with regular practice. All components like strength, speed, flexibility, endurance, agility, power, balance etc must be possess by the athlete. Lack of physical fitness then causes injury.

2. Due to Poor Psychological Preparation:
If athlete is stressful, full of anxiety or may be playing in tension can be injured easily. For prevention of injury, one must be psychologically prepared for the event.

3. Inadequate warming up before match:
Warming-up is very important for the prevention of injuries. The stretching exercises done during the warm-up session often prevent injuries such as sprain and strain. After proper warming up, the body becomes ready to bear any sort of physical stress. That is why it has been always suggested to begin more vigorous activity after having proper warm-up exercises.

4. Lack of knowledge of proper technique:
By using the accurate technique one can reduce the risk of overuse injuries, such as tendonitis and stress fractures. The injuries like tennis elbow are due to improper technique and overuse. If you are unsure about the correct technique, a qualified sports coach can give you advice. If you exercise in a gym or a leisure centre, ask a fitness instructor or member of gym staff for help.

5. By using substandard sports equipment:
Half of the game can be won by using good equipment. Substandard or poor quality equipment causes injuries during match or practice. Hence, it is always recommeded to use quality equipment during game.

6. Lack of knowledge of rules and regulation of game:
The rules are formulated keeping in view the safety of the sportsmen. Rules of conduct, including illegal blocks and tackles are enforced to keep athlete injury free. Many games have rule of “no body contact” to avoid injuries. By playing under discipline the injuries can be prevented.

7. Bad conditions of Play fields:
The equipment and play fields having all safety measures can save lots of sports injuries. For example running on synthetic track as compared to mud track has less chance of injuries. In basketball safety pads on poles can protect injuries.

8. Due to Arrogance of Player:
Sometimes aggressive players intensely injured other players with intension to injure. To avoid such type of injury, they must be punished at the time.

9. Due to Bad Climate:
Bad climates like sudden rain or uneven ground or may be weather condition like severe cold or hot weather can also cause injury sometimes.

10. Due to Lack of Match Practice:
As we know practice makes a man perfect, athlete must be well prepared and practiced before match. Every day match practice is required for coordination, understanding with fellow team mates, conditioned body movements etc for the prevention of injuries.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 12.
Write the meaning and principles of first aid.
Answer:
“First aid is the immediate treatment given to the victim of sudden illness before medical help is made available”. It is applied to prevent further injury, reduce pain experienced by the patient, and shock from the injury. The most important basic concept in first aid is to stop bleeding, restore adequate breathing and treat the patient from shock.

This is very necessary to make sure that the patient has an open airway, is breathing appropriately, and has circulation intact i.e. pulses, normal skin colour and no uncontrolled bleeding. If the patient has stable other specific injuries can be addressed with first aid. The basic concepts of first aid includes keeping wounds clean, applying pressure to stop bleeding and keeping suspected broken bones immobile until they can be evaluated and aligned appropriately.

Principles of First Aid. The basic principles of First aid are as follows:

  • Do first thing fast and quickly, quietly and without panic.
  • Guard against a treat shock by moving the causality as little as possible.
  • Do not attempt too much.
  • Reassure the causality and those around in order to reduce tension.
  • Give artificial respiration if required.
  • Try to stop bleeding.
  • Do not allow people around patient as fresh air is required.
  • Do not change or remove clothes unnecessarily.
  • Arrange immediate vehicle or ambulance to take patient to the hospital.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

PSEB 12th Class Physical Education Guide Sport Injuries Important Questions and Answers

One Mark Question-Answers

Question 1.
Give full form of PRICE.
Answer:
Protection, Rest, Ice application, compression, elevation.

Question 2.
Enlist any two soft tissue injuries.
Answer:
Sprain and contusion.

Question 3.
Write any two hard tissue injuries.
Answer:
Fracture, Dislocation.

Question 4.
What is direct injury?
Answer:
A direct injury is caused by external blow or force.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 5.
Enlist any two causes of sports injury.
Answer:

  • Poor physical fitness of player
  • Due to inadequate warming up.

Question 6.
Give any two safety measures for injuries.
Answer:

  • Preventive Measures.
  • Curative Measures.

Question 7.
Highlight two principles of First Aid.
Answer:
(i) Do first thing fast and quickly, quietly and without panic.
(ii) Do not attempt too much.

Question 8.
Define First Aid.
Answer:
First aid is the immediate treatment given to the victim of sudden illness before medical help is made available.

Question 9.
Enlist various types of strain.
Answer:
(i) Acute strain
(ii) Chomic strain.

Question 10.
Give two causes of strain.
Answer:
(i) Excessive stretching.
(ii) Sudden movement.

Question 11.
What are the symptoms of strains? Give any two.
Answer:
(i) Sudden pain, swelling, burning at the site of injury
(ii) Excessive pain during movement.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 12.
What should be the duration of ice application in sprain?
Answer:
20 minutes every hour.

Question 13.
Highlight any two symptoms of contusion.
Answer:

  • Burning of the skin
  • Localized pain to the injured area.

Question 14.
Enlist various type of Abrasion.
Answer:
Scratches, Grazes, Pressure abrasion, Impact abrasion.

Question 15.
Give any two types of fracture?
Answer:

  • Green stick fracture
  • Commuted fracture.

Question 16.
What are the symptoms of fracture?
Answer:

  • Severe pain
  • Swelling around the injured area.

Question 17.
What is chronic strain?
Answer:
A chronic strain results from prolonged repetitive movements of a muscles. This may occur during events for example Gymnastics, Tennis, Rowing and Golf etc.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 18.
How many hours PRICE principle should be applied?
Answer:
24 hours to 48 hours.

Question 19.
What is ordinary sprain?
Answer:
It is mild in nature and little swelling can be seen which has no impact on movements and functions.

Question 20.
What do you mean by laceration?
Answer:
Laceration is the cut over the skin. It is minor wound on skin.

Question 21.
What do you mean by depressed fracture?
Answer:
A fracture in which fragments are driven inward. This type of fracture can be seen in flat bones such as skull bones etc.

Question 22.
What is complicated fracture?
Answer:
A fracture in which the fractured bone fragment is driven into another organs or ligaments such as fracture in throacic bone may affect lungs etc.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 23.
What is commuted fracture?
Answer:
A fracture in which bone has splintered into several fragments.

Two Marks Question-Answers

Question 1.
What are major injuries?
Answer:
These injuries are commonly affect muscles, tendons, skin etc. and major injuries are: Sprain, Strain, Contusion, Abrasion, laceration, bruises, fracture, dislocation.

Question 2.
What do you understand by sprain?
Answer:
A sprain is a tear of ligament fibres, muscles or tendons supporting a joint or it is defined as an injury to the ligament and joint capsule. Sprain occurs when joint is extended beyond its normal range, sudden movement, twisting of the part involving joint.

Question 3.
Write about the principles of First Aid.
Answer:

  • Do first thing fast and quickly, quietly and without panic.
  • Guard against a treat shock by moving the causality as little as possible.
  • Do not attempt too much.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 4.
Enlist various causes of sports injuries.
Answer:

  • Poor Physical fitness of player
  • Due to poor psychological preparation
  • Inadequate warming up before match.

Question 5.
Highlight various soft tissue related injuries.
Answer:
Soft-tissue injuries are the most common injuries resulting from participation in sport. It occurs to muscles, tendons, ligaments and skin. These injuries include sprain, strain, contusion, abrasion, laceration, blisters and incision.

Question 6.
What do you understand by contusion?
Answer:
A contusion or bruise is bleeding into the soft tissue. It is caused by a direct blow from another person or a direct hit by a blunt object. A bruise can occur to any soft tissue of the body. In contusion capillaries are ruptured and swelling, bleeding and pain appear on the injured part.

Question 7.
Elucidate the term abrasion.
Answer:
Abrasion occurs when the outer layer of skin is removed, usually as a result of a scraping action. It may be any grade of severity from a simple scraping away of a layer of skin to very extensive damage. The open wound can contain dirt or gravel, which should be removed to avoid further infection.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 8.
Enlist various types of hard tissue injuries.
Answer:
Hard tissue injuries include injuries to bones or around joints i.e., fracture and dislocations.

Question 9.
Write any two symptoms of dislocation of bones.
Answer:

  • Severe pain in the joint.
  • Reduction in movement around the joint.
  • Joint looks deformed.
  • Swelling appears.

Question 10.
What do you understand by the term ‘PRICE’?
Answer:
Protection, Rest, Ice, application, Compression and Elevation.

Question 11.
Elucidate soft tissues injuries.
Answer:
Soft-tissue injuries are the most common injuries resulting from participation in sport. It occurs to muscles, tendons, ligaments and the skin. These injuries include sprain, strain, contusion, abrasion, laceration, blisters and incision.

Question 12.
Differentiate between direct and indirect injury.
Answer:
(a) Direct Injury: A direct injury is caused by an external blow or force.
(b) Indirect injury: The injury does not result from physical contact with an object or person, but from internal forces built up by the actions of the performer, such as may be caused by overstretching, poor technique, etc.

Question 13.
Differentiate between soft tissue and hard tissue injury.
Answer:
Soft Tissue Injuries:
Soft-tissue injuries are the most common injuries resulting from participation in sport. It occurs to muscles, tendons, ligaments and the skin. These injuries include sprain, strain, contusion, abrasion, laceration and blisters.

Hard Tissue Injuries: Hard tissue injuries include injuries to bones or around joints i.e., fracture and dislocations.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 14.
Enlist various principles of First Aid.
Answer:

  • Try to stop bleeding.
  • Do not allow people around patient as fresh air is required.
  • Do not change or remove clothes unnecessarily.
  • Arrange immediate vehicle or ambulance to take patient to the hospital.

Question 15.
What are the symptoms of strain?
Answer:

  • Burning, pain, and swelling.
  • Severe pain during movement.
  • Discoloration
  • Tenderness.

Question 16.
Give any two reasons of strain.
Answer:

  • Over stretching.
  • Sudden movement.

Question 17.
What do you know about sprain?
Answer:
A sprain is a tear of ligament fibres, muscles or tendons supporting a joint or it is defined as an injury to the ligament and joint capsule. Sprain occurs when joint is extended beyond its normal range, sudden movement, twisting of the part involving joint.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 18.
Define contusion.
Answer:
A contusion or bruise is bleeding into the soft tissue. It is caused by a direct blow from another person or a direct hit by a blunt object. A bruise can occur to any soft tissue of the body. In contusion capillaries are ruptured and swelling, bleeding and pain appear on the injured part.

Three Marks Question-Answers

Question 1.
What is strain? What are the symptoms of strain?
Answer:
Strain is a disruption of the fibres of a muscle or tendon. Tears or strains occur when a muscle or tendon is over-stretched or when a muscle contracts too quickly. The causes of strain occur while lifting weights, muscles are stretched during sudden jerky motion, landing badly on an ankle or walking or exercising on uneven surface. This type of injury generally causes sprains in knees or ankles.

Sign and symptoms:

  • Sudden pain at the site of injury.
  • Stifhess and cramps.
  • Swelling at the site of injuries and sometime redness also appears.
  • Tenderness.
  • No movement and numbness.

Question 2.
What are the principles of First Aid?
Answer:
The basic principles of First aid are as follows:

  • Do first thing fast and quickly, quietly and without panic.
  • Guard against a treat shock by moving the causality as little as possible.
  • Do not attempt too much.
  • Reassure the causality and those around in order to reduce tension.
  • Give artificial respiration if required.
  • Try to stop bleeding.
  • Do not allow people around patient as fresh air is required.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 3.
How would you give First aid for the sprain?
Answer:
There are few steps for prevention of sprains:

  • Sprain is firstly treated as ‘PRICE’, where ‘P’ mean ‘protection’ ‘R’ stands for ‘Rest’, ‘I’ stands for ‘Ice application’, ‘C’ stands for ‘Compresion’ and E stands for ‘Elevation’. Rest the sprained area. If necessary, use sling for an arm injury or crutches for a leg or foot injury. Apply ice on an injured part for 20 minutes every horn. Never put ice directly against skin or it may damage the skin.
  • Give comfortable position to the patient.
  • Provide support to the injured part.
  • Immobilize and elevate the injured part.
  • Cold compression is given to reduce swelling.

Question 4.
Enlist various preventive measures of dislocation.
Answer:
1. Reduction:
During this process, the doctor may try some gentle movements around the affected joint to help the bones back into position. In case of severe pain local anaesthetic procedures are adopted.

2. Immobilization:
After getting the bones at normal position the joint should be immobilized with a splint or sling for several weeks. The time for which sling or splint is to be used depends upon extent of damage to nerves, blood vessels and supporting tissues.

3. Surgery:
If reduction is not able to settle the joint then surgical technique can be used to move dislocated bones back into their correct positions. Even in case of ruptured nearby blood vessels, nerves or ligaments surgery is required.

4. Rehabilitation:
Rehabilitation process is started after the splint or sling is removed. For the dislocated joint the rehabilitation exercises should be designed in such a way that the gradual load is given. The aim of rehabilitation is to restore normal range of motion and strength around the joint.

Question 5.
Differentiate between fracture and dislocation.
Answer:
Fracture:
A fracture is a break in the continuity of bone. Fracture occurs when the bone is subjected to stress greater than it can absorb. Fracture can be caused by a direct blow, force, sudden twisting motion and even extreme muscles contraction. The causes of fracture can be direct force, indirect force, force of muscular action and force of ligament.

Dislocation;
Dislocation is injury to joints where one bone is displaced from another. A dislocation is often accompanied by considerable damage to the surrounding connective tissues. Dislocation occurs as a result of the joint being pushed past its normal range of movement. Common site occurring of dislocation are finger, shoulder, hip joint and patella.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 6.
Define Abrasion. Also explain various types of Abrasion.
Answer:
Abrasion:
Abrasion occurs when the outer layer of skin is removed, usually as a result of a scraping action. It may be any grade of severity from a simple scraping away of a layer of skin to very extensive damage. The open wound can contain dirt or gravel, which should be removed to avoid further infection.

Types of Abrasions:
Abrasion is four types:
1. Scratches:
An abrasion by sharp or pointed object, not sharp enough to incise but pointed enough to scratches e.g. pin, tip of knife, finger nail etc. Scratches have length but no significant width.

2. Grazes:
Grazes caused by movement between skin and some rough surface in contact with it. They are commonly seen in road accidents.

3. Pressure abrasion:
Caused by crushing of superficial layers of epidermis and are associated with bruise of surrounding area. In this abrasion movement is slightly and directed inward.

4. Impact abrasion:
Caused by impact with a rough object. For example when a person is knocked down by motor car, a headlamps rim or tread of type may be seen on the skin.

Question 7.
Explain various causes of sports injury.
Answer:
Sports injuries are commonly caused due to overuse, over twisting, over stretching, collision, etc. These injuries can be mild to severe. Most of the injuries are caused due to lack of knowledge. Sports injuries can occur on the play field or while playing due to reasons given ahead:

1. Poor Physical Fitness of Player:
Physical fitness is required for better performance. Physical fitness can be achieved with regular practice. All components like strength, speed, flexibility, endurance, agility, power, balance etc must be possess by the athlete. Lack of physical fitness then causes injury.

2. Due to Poor Psychological Preparation:
If athlete is stressful, full of anxiety or may be playing in tension can be injured easily. For prevention of injury, one must be psychologically prepared for the event.

3. Inadequate warming up before match:
Warming-up is very important for the prevention of injuries. The stretching exercises done during the warm-up session often prevent injuries such as sprain and strain. After proper warming up, the body becomes ready to bear any sort of physical stress. That is why it has been always suggested to begin more vigorous activity after having proper warm-up exercises.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 8.
What are the safety measures for sports injury?
Answer:
There are following points which one should consider for safety:
1. Proper Warming Up:
The most important measure to prevent injuries is to perform warming up exercises prior to any event. This would help to prepare an athlete physiologically and psychologically for the event. Hence, the chances of getting injuries would be less by performing proper warming up exercises.

2. According to the fitness level of an athlete:
Sometimes the injury may cause due to overuse of the muscle, in which there are more chances of wear and tear of muscle tissue. So, it is important that the training load should be according to the fitness level of an athlete.

3. Proper technique:
Faulty methods of training or practicing wrong technique would also lead to injury. So, teacher needs to constantly check whether an athlete is practicing appropriate technique or not. It is important to make correction at an early age.

Question 9.
Briefly explain the term RICE and PRICE.
Answer:
RICE:
The term RICE implies ‘R’ means rest, ‘I’ stands for ‘Ice application’ ‘C’ means ‘compression and ‘E’ represents ‘Elevation.’ The term ‘PRICE’ denotes ‘P’ which means ‘protection’ or ‘prevention’ i.e., prevention is better than cure. Hence, principle of ‘PRICE’ most suitable and applicable in the field of sports.

Question 10.
Write a short note on:
(i) Strain
(ii) Contusion.
Answer:
(i) Strain:
Strain is a disruption of the fibres of a muscle or tendon. Tears or strains occur when a muscle or tendon is over-stretched or when a muscle contracts too quickly. The causes of strain occur while lifting weights, muscles are stretched during sudden jerky motion, landing badly on an ankle or walking or exercising on uneven surface. This type of injury generally causes sprains in knees or ankles,

(ii) Contusion:
A contusion or bruise is bleeding into the soft tissue. It is caused by a direct blow from another person or a direct hit by a blunt object. A bruise can occur to any soft tissue of the body. In contusion capillaries are ruptured and swelling, bleeding and pain appear on the injured part.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 11.
Differentiqate between Sprain and Strain.
Answer:
Sprain:
A sprain is a tear of ligament fibres, muscles or te’Jons supporting a joint or it is defined as an injury to the ligament and joint capsule. Sprain occurs when joint is extended beyond its normal range, sudden movement, twisting of the part involving joint.

Strain:
Strain is a disruption of the fibres of a muscle or tendon. Tears or strains occur when a muscle or tendon is over-stretched or when a muscle contracts too quickly. The causes of strain occur while lifting weights, muscles are stretched during sudden jerky motion, landing badly on an ankle or walking or exercising on uneven surface. This type of injury generally causes sprains in knees or ankles.

Five Marks Question-Answers

Question 1.
Elaborate the term dislocation with its symptoms and preventive measures.
Answer: Dislocation. Dislocation is injury to joints where one bone is displaced from another. A dislocation is often accompanied by considerable damage to the surrounding connective tissues. Dislocation occurs as a result of the joint being pushed past its normal range of movement. Common site occurring of dislocation are finger, shoulder, hip joint and patella.
Symptoms:

  • Severe pain in the joint.
  • Reduction in movement of the joint.
  • Joint looks deformed.
  • Swelling appears.

Prevention of Dislocation:
As dislocation occurs immediately restrict the joint for further movement. Further movement of dislocated joint can damage the joint and its surrounding muscles, ligaments, nerves or blood vessels. Apply ice on the injured joint. This can help in reducing swelling by controlling internal bleeding.

After this restrict the joint from moving by using a bandage. For an arm injury, a sling can be used to support the arm. For a leg injury, use padding or broad-fold bandages. To give extra support for an injured shoulder, tie a bandage around the arm. After stopping the joint from moving, send the injured person to hospital.
The dislocation is treated by expert doctors. The management of dislocation is done as following steps:

1. Reduction:
During this process, the doctor may try some gentle movements around the affected joint to help the bones back into position. In case of severe pain local anaesthetic procedures are adopted.

2. Immobilization:
After getting the bones at normal position the joint should be immobilized with a splint or sling for several weeks. The time for which sling or splint is to be used depends upon extent of damage to nerves, blood vessels and supporting tissues.

3. Surgery:
If reduction is not able to settle the joint then surgical technique can be used to move dislocated bones back into their correct positions. Even in case of ruptured nearby blood vessels, nerves or ligaments surgery is required.

4. Rehabilitation:
Rehabilitation process is started after the splint or sling is removed. For the dislocated joint the rehabilitation exercises should be designed in such a way that the gradual load is given. The aim of rehabilitation is to restore normal range of motion and strength around the joint.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 2.
Write a short note on:
1. Abrasion
2. Dislocation.
3. Contusion
Answer:
1. Abrasion:
Abrasion occurs when the outer layer of skin is removed, usually as a result of a scraping action. It may be any grade of severity from a simple scraping away of a layer of skin to very extensive damage. The open wound can contain dirt or gravel, which should be removed to avoid further infection.

2. Contusion:
A contusion or bruise is bleeding into the soft tissue. It is caused by a direct blow from another person or a direct hit by a blunt object. A bruise can occur to any soft tissue of the body. In contusion capillaries are ruptured and swelling, bleeding and pain appear on the injured part.

3. Dislocation:
Dislocation is injury to joints where one bone is displaced from another. A dislocation is often accompanied by considerable damage to the surrounding connective tissues. Dislocation occurs as a result of the joint being pushed past its normal range of movement. Common site occurring of dislocation are finger, shoulder, hip joint and patella.

Question 3.
What do you know about strain? Write its symptoms and treatment
Answer:
Soft tissue injuries occur in sports. These are common injuries which mostly occur on the ground while playing the game. These are as under:

(a) Strain/Tear:
Strain is a disruption of the fibres of a muscle or tendon. Tears or strains occur when a muscle or tendon is overstretched or when a muscle contracts too quickly. The causes of strain occur while lifting weights, muscles are stretched during sudden jerky motion, landing badly on an ankle or walking or exercising on uneven surface. This type of injury generally causes sprains in knees or ankles. There are two types of strains.
1. Acute strain
2. Chronic strain

1. Acute Strain:
An acute strain occurs when a muscle become strained or may even tear or when it stretched usually far or abruptly. Acute strains often occur in the following ways:

  • Slipping on surface.
  • Running, jumping or throwing.
  • Lifting a heavy objects.

2. Chronic Strain:
A chronic strain results from prolonged repetitive movements of a muscles. This may occur during events for example Gymnastics, Tennis, Rowing and Golf etc.
Causes of strain

  • While lifting weight.
  • Sudden movement.
  • When muscles are stretched during sudden jerky motion.

Sign and symptoms:

  • Sudden pain at the site of injury.
  • Stifness and cramps. .
  • Swelling at the site of injuries and sometime redness also appears.
  • Tenderness.
  • No movement and numbness.

Preventions and Remedies:

  • Strain is firstly treated as RICE, where ‘R’ stands for ‘Rest’, ‘I’ stands for ‘Ice Application’, C stands for ‘Compression’ and ‘E’ stands for ‘Elevation’. The first thing is to immobilize or rest the sprained area. If necessary, use sling for an arm injury or crutches for a leg or foot injury. Apply ice on an injured part for atleast 20 minutes after every hour. Never put ice directly against skin or it may damage the skin.
  • Place the patient in a comfortable position.
  • Immobilized the injured area.
  • Steady and support the injured part.
  • Elevate the injure injured part.
  • Continue ‘RICE’ for 24 to 48 hours.
  • Shift the patient to the hospital or consult doctor.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 4.
Write about sprain alongwith its symptoms and preventions.
Answer:
Sprain:
A sprain is a tear of ligament fibres, muscles or tendons supporting a joint or it is defined as an injury to the ligament and joint capsule. Sprain occurs when joint is extended beyond its normal range, sudden movement, twisting of the part involving joint. We can grade sprain into three phases:

(i) Ordinary Sprain:
It is mild in nature and little swelling can be seen which has no impact on movements and functions.

(ii) Moderate Sprain: It is moderate, due to swelling and pain it affects the functioning and movements.

(iii) Severe Sprain:
It is pain free sprain as sensory fibres are completely tom up. It has large swelling, loss of functioning generally occurs.

Causes of sprain:
There are few reasons for sprain. They are following:

  • Sudden movement.
  • Twisting of the part involving joint.
  • Over stretch or tear of the ligament supporting that joint.
  • Sudden fall on over stretched arm or side of the foot

Sign and Symptoms:

  • Burning, pain, and swelling.
  • Severe pain during movement.
  • Discoloration
  • Tenderness.
  • Loss of the ability to move.
  • Redness or red streaks spreading over injured area.

Prevention and Remedies:
There are few steps for prevention of sprains. .

  • Sprain is firstly treated as ‘PRICE’, where ‘P’ stands for ‘protection’ and ‘R’ stands for ‘Rest’, T stands for ‘Ice application’, ‘C’ stands for ‘Compresion’ and E stands for ‘Elevation’. Rest the sprained area. If necessary, use sling for an arm injury or crutches for a leg or foot injury. Apply ice on an injured part for 20 minutes every hour. Never put ice directly against skin or it may damage the skin.
  • Give comfortable position to the patient.
  • Provide support to the injured part.
  • Immobilize and elevate the injured part.
  • Cold compression is given to reduce swelling.
  • Hot formation is applied to absorb the blood collection and reduce discolouration.
  • Apply firm elastic bandage.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 5.
What do you mean about fracture? Write its types.
Answer:
Fracture:
A fracture is a break in the continuity of bone. Fracture occurs when the bone is subjected to stress greater than it can absorb. Fracture can be caused by a direct blow, force, sudden twisting motion and even extreme muscles contraction. The causes of fracture can be direct force, indirect force, force of muscular action and force of ligament. There are ahead types of bone fractures that may occur during playing or due to accident:

1. Closed Fracture/Simple Fracture:
Its simply the break down of bone in two pieces. It does not produce a break in the skin.

2. Open Fracture/Compound Fracture:
It is one in which the skin or mucous membrane wound extends to the fracture bone.

3. Commuted Fracture: A fracture in which bone has splintered into several fragments.

4. Complicated Fracture: A fracture in which the fractured bone fragment is driven into another organs or ligaments such as fracture in throacic bone may affect lungs etc.

5. Green Stick Fracture:
A fracture in which only one side may get broken and the bone then appears to be bent, but not broken. It is most common in children.

6. Hair line Fracture: In this type of fracture the thin hair line crack appears in the bone.

7. Depressed Fracture:
A fracture in which fragments are driven inward. This type of fracture can be seen in flat bones such as skull bones etc.

Signs and Symptoms:
Signs of a fractured bone include one or more of the symptoms which are listed below. Intense pain at the site of the injury that worsens with movement.

  • Severe pain
  • Swelling around the injured area.
  • Bone may protrude through the skin.
  • Heavy bleeding may occur at the injury site.

Remedies and Prevention:
Fractured bones are generally not life frightening, but they need instant medical care
1. In case of bleeding apply pressure to the wound with a sterile bandage, a clean cloth, or a clean piece of clothing. Even first aid treatment for shock is also required.

2. In case the injured person has symptoms such as dizziness, weakness, pale and clammy skin, shortness of breath, and increased heart rate. The person should lie quietly with the feet elevated about 12 inches.

3. Cover him or her with a blanket to maintain body warmth. After this immobilize the injured area.

4. Do not let the injured move if there is a back or neck injury. Make a splint by folding a piece of cardboard or newspaper or a magazine, then placing it gently under the limb. Carefully tie the splint to the injured area with pieces of cloth.

5. Cold compression to the injured area also minimizes swelling and faster recovery. Make sure to place a cloth between the skin and the ice to prevent the damage of the skin.

6. If an injured person is unresponsive and is facing great difficulty in breathing can be given CPR. Don’t move the person to avoid further injury.

7. Immobilize the injured area. Apply a splint to the area above and below the fracture sites. Padding the splints can help reduce discomfort.

Question 6.
What do you understand by Sports injuries? Tell about the prevention of Sports injuries.
Answer:
A sports injury may be defined as ‘ ‘damage to the tissues of the body that occurs as a result of sport or exercise”. Sports injuries can be classified according to the cause of the injury or the type of tissues damaged.
PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries 3

If we divide injury according to the cause then it can be categorised as under:
1. Direct Injury: A direct injury is caused by an external blow or force.

2. Indirect injury:
The injury does not result from physical contact with an object or person, but from internal forces built up by the actions of the performer, such as may be caused by overstretching, poor technique, etc.

3. Overuse injury:
Overuse injuries occur when excessive and repetitive force is placed on the bones and other connective tissues of the body.

If injuries are classified according to the damaged tissues then we can classify them as follows:

1. Soft Tissue Injuries:
Soft-tissue injuries are the most common injuries resulting from participation in sport. It occurs to muscles, tendons, ligaments and the skin. These injuries include sprain, strain, contusion, abrasion, laceration and blisters.

2. Hard Tissue Injuries:
Hard tissue injuries include injuries to bones or around joints i.e., fracture and dislocations.
Prevention of Sports Injuries. The Physical Education Programme includes the bodily movement where the risks associated with the injury deemed to be acceptably very high. So, it is the responsibility of all the teachers, worker and trainers of Physical Education Programme to identity those risks and situation where the students are not safe in terms of Physical injuries. The Physical Education teacher should make the sports situations and environment safe for the students.

He should also teach safe practices, self safety and effective management of risks to the students. The concept self safety includes various means and ways which helps an athlete to protect him from the chances of injury while playing. It is to gain proper knowledge about the athletic care and how to minimize chances of injury while taking part in games and sports. So, we can say that self safety is a set of measures, ways and methods to care our body from various hazards while participating in games and sports to improve performance. Safety or athletic care has two aspects:

1. Preventive aspects:
It guides us about the preventive ways of the problems.’i.e. how we should prevent ourselves from injury, accident or other hazards. It guides us about preventive clothing, protective equipment, safety equipment, rest and diet etc.

2. Curative aspects:
It guide us how to cure, manage and give treatment to injury. This includes corrective exercise and rehabilitation programme to manage and recover from the injury.
There are following preventive measures which one should consider for safety:

1. Proper Wanning Up:
The most important measure to prevent injuries is to perform warming up exercises prior to any event. This would help to prepare an athlete physiologically and psychologically for the event. Hence, the chances of getting injuries would be less by performing proper warming up exercises.

2. According to the fitness level of an athlete:
Sometimes the injury may cause due to overuse of the muscle, in which there are more chances of wear and tear of muscle tissue. So, it is important that the training load should be according to the fitness level of an athlete.

3. Proper technique:
Faulty methods of training or practicing wrong technique would also lead to injury. So, teacher needs to constantly check whether an athlete is practicing appropriate technique or not. It is important to make correction at an early age.

4. After complete recovery from an injury:
Sometimes athletes start practicing after incomplete recovery from the previous injury, this would lead to further complications and chances of injuries increase in this condition. Hence, an athlete must participate after the complete recovery to avoid further chances of injuries.

5. Safety of equipment:
The most important aspect in the teaching of skill to the students of physical education is that the teacher must have relevant knowledge about the group he is going to deal with it a class. The key information regarding the students includes their physical, mental and physiological capacities and capabilities. Teacher needs to constantly check whether the place (field) where they are going to perform the activity is safe or not. The second concern should be the equipment they are going to use should be properly checked prior to an activity. The equipment you are going to use while participating in sports and other activities is key to injuries.

6. Handling dangerous equipment:
The activity which involves the use of dangerous equipment like javelin, shot-put, hockey stick etc., special attention should be given in the placement of students in the field. No one should be allowed to trespass or cross the field during the use of such equipment.

7. Use of protective equipment:
The activities involving chances of physical injury due to bodily or equipment contact must be performed while using protective equipment. The protective equipment such as head guard, gun shield, cup protective, anklet, knee guard, chest guard etc. must be worn while taking part in sports such as boxing, hockey goal keeping and other contact sports.

Hence, it can be concluded from the above facts that the teachers who are managing and conducting the physical training programme must realize the importance of safety measures in terms of equipment.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Question 7.
Elucidate First Aid. Write down principles of First Aid.
Answer:
“First aid is the immediate treatment given to the victim of sudden illness before medical help is made available”. It is applied to prevent further injury, reduce pain experienced by the patient, and shock from the injury. The most important basic concept in first aid is to stop bleeding, restore adequate breathing and treat the patient from shock.

This is very necessary to make sure that the patient has an open airway, is breathing appropriately, and has circulation intact i.e. pulses, normal skin colour and no uncontrolled bleeding. If the patient has stable other specific injuries can be addressed with first aid. The basic concepts of first aid includes keeping wounds clean, applying pressure to stop bleeding and keeping suspected broken bones immobile until they can be evaluated and aligned appropriately.

Principles of First Aid
The basic principles of First aid are as follows:

  • Do first thing fast and quickly, quietly and without panic.
  • Guard against a treat shock by moving the causality as little as possible.
  • Do not attempt too much.
  • Reassure the causality and those around in order to reduce tension.
  • Give artificial respiration if required.
  • Try to stop bleeding. .
  • Do not allow people around patient as fresh air is required.
  • Do not change or remove clothes unnecessarily.
  • Arrange immediate vehicle or ambulance to take patient to the hospital.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sport Injuries

Sports Injuries 12th Class Physical Education Notes

The term sports injuries means the injuries that occur during participation in sports activities or exercising. It is also quite common especially for the people who tend to be active or exercise a lot in their routine. The injuries in the field of sports can be due to direct or indirect impact on tissues i.e. soft tissues or hard tissues. In the field an athlete has to take part in term of the process or training or competition and seek medical treatment or first aid for the same.

The injuries in the field of sports can be due to poor physical fitness level, inadequate warming up or conditioning, lack of proper knowledge, poor quality sports equipment, bad conditions of play field, lack of nutritional diet etc. The chances of injuries can be avoided by adopting various preventive measures such as participation after proper warming up and conditioning, use of protective equipment, proper knowledge of rules and regulations and techniques, under the supervision of coach etc. It is also important to know the basic first aid procedure in order to reduce the chances of further complication at the time of injuries on the field.

The sports injuries such as sprain, strain, abrasion, contusion, dislocation and fracture can be managed with the help of first aid procedure and basic principle of RICE (Rest, Ice application, Compression and Elevation). But, it is well said that “Prevention is better than cure” . Hence, the principle of ‘PRICE’ is more suitable to avoid the chances of injuries in the field of sports, where ‘P’ stands for ‘Protection’. Hence, for the continuous improvement in the performance level it is important to take care of each and every aspect related to injuries and their management.

Punjab State Board PSEB 12th Class Physical Education Book Solutions Chapter 4 Sport Injuries Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

PSEB Solutions for Class 10 Welcome Life Chapter 5 Creative Thinking

Welcome Life Guide for Class 10 PSEB Creative Thinking In Text Questions and Answers

Question 1.
Who are the parts of the tree of school?
Answer:
The principal, teachers, clerk, peon, students, management all are parts of the school tree.

Question 2.
How do flowers of school’s trees spread their fragrance in the world?
Answer:
These flowers can spread their fragrance in the whole world by getting a good education, doing individual progress, getting good marks, etc.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

Question 3.
Do you irrigate your family tree with love, respect, time, and cooperation?
Yes or No. If yes, tell how …………………
Answer:
Yes, we irrigate our family tree with love, respect, time, and cooperation. We give and take love from the family members. We respect elders and cooperate with the younger ones. We spent time with each other, listen to their problems, to get rid of such problems. We always cooperate with the parents to do their work. It helps in reducing their load of work. Detail of given and taken cooperation to the single-family, joint (maternal/paternal) family.

Sr. No Name of the family member and relation Cooperation got from them Cooperation was given to them
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.

Note: Do it yourself.

Question 4.
How do you feel when someone else helps you at time of need?
Answer:
It feels great when someone helps me at the time of need and at that time, I also think of helping others when required.

Question 5.
Do you cooperate with the ‘School-Family’?
Yes or No
Answer:
Yes

If yes, give detail: …………………….

Sr. No Name of the members of the school family Cooperation was given to them Cooperation got from them

Answer:
Do it yourself.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

Question 6.
Someone helps you, when you need help, how do you feel?
Answer:
It seems great when someone helps us in distress. At this time, a small help is of great importance. We feel great at that time.

For these How will you cooperate with them For these How will you cooperate
Family Class
Elders School
Youngsters Classmates
Society Needy/with special needs

Answer:
Do it yourself.

Let us enjoy

1. Be a companion to all
Be a companion to all
Empower the needy,
If you’re a man of God.

2. By supporting the powerless,
By supporting the powerless,
You will make their strength
And power double.

3. What you sow is what you reap,
What you sow is what you reap,
Be positive and
Never wish badly on anyone

4. Don’t live a life of selfishness,
Don’t live a life of selfishness,
Nobody will stand with you
In the time of hopelessness.

5. When you live in harmony and togetherness,
When you Jive in harmony and togetherness,
You will always lead a life full of happiness
Nobody will be able to break your spirit of happiness.

6. You’ll never see the face of defeat,
You’ll never see the face of defeat,
When you start.
Finding unity in diversity

7. Good & bad are never at parity,
Good & bad are never at parity,
Helpful people bring to the world,
love and solidarity.

8. First is more powerful than a finger,
First is more powerful than a finger,
While the religions teach the world to be united.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

Question 1.
What do these poetic lines tell us?
Answer:
The poetic lines tell us the importance of cooperation that nothing is possible in society without cooperation. If all will not cooperate with, each other, family and society cannot run smoothly. An individual cannot do anything alone. He needs the cooperation of others to do every type of work.

Question 2.
How do we double their impact?
Answer:
If we stand with a weak person, his strength becomes double. It means that the strength of an individual becomes double if we help or cooperate with him in any manner.

Question 3.
What happens if we don’t live in togetherness?
Answer:

  • If we don’t live together, nothing will come out of anything.
  • Everyone will do his or her work, will not cooperate with others, and finally, society will not do progress.
  • Maybe the enemy will attack him alone and he will have to repent later.

Question 4.
Who runs the society?
Answer:
Society runs with cooperation and cooperative families. If there will be no cooperative families, society will not run smoothly.

Question 5.
Who never lost the bet?
Answer:
Those who cooperate with others never lose the bet.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

PSEB 10th Class Welcome Life Guide Empathy Important Questions and Answer

Multiple Choice Questions:

1. To watch the beauty of the world :
(a) Depends upon the world
(b) Depends upon the perspective of an individual
(c) Depends upon society
(d) None of these.
Answer:
(b) Depends upon the perspective of an individual.

2. What do we expect from others?
(а) They should respect us
(b) They should accept our friendship.
(c) They must’ be willing to talk to me.
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

3. How can we increase the tree of the family?
(a) By cooperation
(b) By giving respect
(c) By giving time
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

4. Who is the head of the school?
(a) Management
(b) Principal
(c) H.O.D.
(d) None of these.
Answer:
(b) Principal

5. Life is incomplete without
(a) Understanding
(b) Greed
(c) Jealousy
(d) None of these.
Answer:
(a) Understanding

6. The meaning of creative nature is …………….
(a) To do something new
(b) To create something special
(c) To do something basic
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

Fill in the Blanks:

1. A creative mind does ……………….
Answer:
Self-development

2. Life is incomplete without ……………
Answer:
Understanding

3. Society cannot move without …………..
Answer:
Cooperation

4. We must give ……………. and ……………. to elders.
Answer:
respect, time,

5. We keep some …………… from others.
Answer:
expectations

True / False :

1. We must not keep expectations from others.
Answer:
False

2. I want that everyone should respect me.
Answer:
True

3. Teachers motivate the students.
Answer:
True

4. We must keep ourselves away from petty fights.
Answer:
True

5. We don’t like when someone helps us.
Answer:
False

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

Match the Column :

Column A Column B
(a) Remain intact (i) Quality of creating new
(b) Angry (ii) Mood
(c) Imagination (iii) To live collectively
(d) Creative thinking (iv) Scolding
(e) Feeling (v) Thinking about someone

Answer:

Column A Column B
(a) Remain intact (iii) To live collectively
(b) Angry (iv) Scolding
(c) Imagination (v) Thinking about someone
(d) Creative thinking (i) Quality of creating new
(e) Feeling (ii) Mood

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
Watching the world’s beauty depends on what?
Answer:
It depends upon one’s perspective.

Question 2.
When can we find everything good in the world?
Answer:
When we start looking for good, we find everything good in the world.

Question 3.
What type of thinking a man should have?
Answer:
His thinking should be of constructive nature.

Question 4.
What should we do so that we should like the whole world?
Answer:
We must try to find happiness and beauty in everything.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

Question 5.
Tell one expectation which I keep with others?
Answer:
We want that they should accept what we say and must not say no to us.

Question 6.
Do you live up to the expectations of others?
Answer:
Yes, whenever they require it, we help them.

Question 7.
How can we get better in the world?
Answer:
If we fulfill the expectations of others, we will definitely get better in the world.

Question 8.
What should we look for in others?
Answer:
We should look for good qualities in others.

Question 9.
How can a family do progress?
Answer:
By giving time, cooperation, and love to family members, the family can do progress.

Question 10.
How can we keep elders happy?
Answer:
By spending time with them and by giving respect, we can keep our elders happy.

Question 11.
Without what life is incomplete?
Answer:
Life is incomplete without understanding.

Question 12.
How did Mangat get hurt?
Answer:
Mangat got hurt in a road accident.

Question 13.
What is meant by creative thinking?
Answer:
The meaning of creative thinking is to have a curiosity to create something new or special.

Question 14.
When can a creative mind get social respect?
Answer:
When he creates something new and does self-progress he gets social respect.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

Short Answer Type Questions:

Question 1.
How the world looks good?
Answer:
This world is quite beautiful and it depends upon one’s perspective that how he looks at this beauty. If we search for good things in the world, we will definitely find them but if we search for bad, it will come automatically to us. That’s why, if we do have good, we need to find beauty and happiness in everything. Then everything will look good.

Question 2.
What a student expects from others?
Answer:

  • He expects that others should respect him.
  • He wants that others must wish to speak to him.
  • He wants that his friends should obey him.
  • He wants to get good marks.
  • He wants to move around with his friends.

Question 3.
What are the expectations in our lives?
Answer:
Expectations are of great role in our lives. We keep many expectations from others and also expect them to fulfill those expectations. If they are not fulfilling these expectations, our relationship is in danger. So, we must understand that if we want to get our expectations fulfilled, it is a must for us to fulfill others’ expectations as well. In this way by fulfilling each other’s expectations, we can find happiness in the world and make it a happier place to live.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

Question 4.
What is the importance of cooperation in our lives?
Answer:
There is no denying the fact that life cannot run even for a single day without others’ cooperation. In life, we cooperate with others and they cooperate with us as well. Parents cooperate in the family to raise their children. All the teachers and students cooperate in school to provide better education. In this way, cooperation exists in every part of our lives. In its absence, life cannot move even for a day. In this way cooperation with others is a must for a good life.

Question 5.
What is the art of understanding?
Answer:
Life cannot be completed without understanding. To complete any work, the art of better understanding is a must. Understanding one’s own to live life, understanding rules to play games, understanding their love before parents anger, understanding behavior of friends, etc. are a few of the aspects which we can observe in life. If there will not no aspect of understanding in our lives, we won’t be able to do anything in life. Those we don’t have the ability of understanding, cannot do anything in life. On the other hand, people with understanding abilities do great progress in life. That’s why the art of understanding is in everyone’s life.

Question 6.
Explain the development of creativity.
Answer:
The meaning of creativity is to create or to do something new, unique, and original. People with a creative mind, always think of new ideas and they always try to express such ideas in a unique way. Different individuals have different qualities and traits. An individual with a creative mind uses this quality to develop himself and that’s why he gets social respect. This type of focus can be associated with any field i.e. art, literature, science, etc. If such creativity will be developed among students, we can properly use their energy to create new ideas.

Long Answer Type Question:

Question 1.
Briefly describe the story given in the chapter.
Answer:
Once upon, there was a person called Mangat. He met with an accident and got badly hurt. He was admitted to the hospital. He was unable to move, even he could not move to see the left or right side. On the next bed in the hospital, there was another patient named Vishal. He used to tell Mangat the beauty of nature seen through the window beside. Mangat listened to him and started to imagine the beauty of nature beyond the window. Soon, he started recovering from the accident within a month. Finally, he was allowed to move a little -bit and was shifted to another bed on which Vishal was lying. Now, he was in a position to look through the window. The hospital officials told him that Vishal passed away last night. When he tried to look through the window, there was no window on that wall. Officials also told him that Vishal was blind. He always gave Mangat hope that he will get well soon. After this, Mangat realized that help people support others to help them and improve them. Despite their own sorrows, they try to spread happiness.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 5 Creative Thinking

Empathy PSEB 10th Class Welcome Life Notes

  • This world is very beautiful but it depends upon one’s perspective that how one looks at a particular thing. If we want to find goodness, everything is good or if we want to search for bad, everything is bad.
  • We keep a lot of expectations from others and think that they will complete our expectations. If the expectation is good, it will definitely be fulfilled. In this way, we will fulfill each other’s expectations and will remain happy.
  • We must cooperate with each other. We must spend time with others and cooperate in every possible manner. It increases love and cooperation and we can work happily.
  • Family, school, and society always progress with the mutual cooperation of members. If their members will not help each other, they will not do progress and will move on the way of destruction.
  • We must give respect and time to our elders. With this, they will not feel lonely. We must listen to their past experiences so that we must not repeat the mistakes which they may have done.
  • Everyone has the ability to understand things. Life cannot be complete without understanding. To play games, to communicate with others, to live in society, we need understanding.
  • It is also important to have a creative mindset. It means a wish within an individual to do something new. Those who have such capability, contribute to social progress. It helps in the development of self and also, brings social prestige for the person.

Punjab State Board PSEB 10th Class Welcome Life Book Solutions Chapter 5 Creative Thinking Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

PSEB Solutions for Class 10 Welcome Life Chapter 4 Empathy

Welcome Life Guide for Class 10 PSEB Empathy In Text Questions and Answers

Question 1.
What tasks your mother also does?
Answer:
My mother goes to the office and does all the household work herself. She cooks for us, washes the clothes, cleans the house, and takes care of the needs of all the family members.

Question 2.
What are the tasks, both of your parents do?
Answer:
They both go to their respective office, share most of the household work, bring household things collectively from the market and collectively care about my study.

Question 3.
What homework activities will you share with your mother?
Answer:
First of all, I will help her to keep the house clean. We will not spread dirt in the house and will keep everything in place. We will help them dry clothes and do other small chores.

Question 4.
How many homework activities will you share with your spouse?
Answer:
I will help her to wrap dry clothes, bring items from the market and help her to keep the house clean. I will also help my kids to study properly.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

Activity – 1

Question 1.
After one year, which type of facilities and how many do you want to have?
Answer:
After one year, I want :

  • to have a good smartphone to do the study properly.
  • to have a good Laptop and internet connection so that my online classes must go smoothly.
  • to have a car so that I can’t move around with my parents.
  • to have twenty-four hours electricity supply.

Activity – 2

Question 1.
Look at the picture, here and total ten things. Out of these, which thing is enough to fulfill our many needs and do the work of the other nine facilities?

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy Img 1

Answer:
Out of all these things, I would prefer to “have a smartphone which fulfills all our many needs. We can watch T.V., listen to the telephone, can do accounting, can make alarms, can see time, click pictures and make videos. Along with this, it can do all the work of a computer.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

Activity – 3

Question 1.
Which message does Symbolically suggest the concept of fist by school counselor?
Answer:
The school counselor was of the view that all the issues should be resolved with great care. He said that great patience, proper language, and knowledge are required to solve sensitive issues.
PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy Img 2
For this, there is a need to know about the basic reason for the issue, listen to others respectfully, and decide with proper care. The decision must not be imposed upon anyone.

Question 2.
Please write down five sensitive issues in these five fingers.
Answer:
PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy Img 3
Five sensitive issues are :
(a) Religious issues
(b) Linguistic issues
(c) Family-related issues
(d) Social issues
(e) Issue of Women’s Security.

PSEB 10th Class Welcome Life Guide Empathy Textbook Questions and Answers

Question 1.
What do you mean by sensitive issues?
Answer:
Sensitive issues are the issues that are related to serious issues and it’s not possible for everyone to solve them. Solving them requires a lot of wisdom, for example, personal issues of any family or religious and linguistic issues of any society.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

Question 2.
Which points did the school counselor suggest to solve the sensitive issues?
Answer:
School counselor Khushminder Singh told students that sensitive issues cannot be easily solved. For this, the following things should keep in mind :

  • An individual must have tolerance, patience, proper knowledge, good language, etc. Along with this, there is definitely a need to know the basic reason for the issue, listen to each and every person carefully, and make a solid decision about it.
  • Decisions must not be imposed upon anyone, but an atmosphere should be
    created so that others should understand the decision to solve the sensitive issue.
  • First of all, put ourselves in the situation in which someone else is facing the situation.
  • Such issues must not be thrown in the open air but should be solved secretly by sitting in a room.

PSEB Solutions for Class 10 Welcome Life Empathy Important Questions and Answer

Multiple Choice Questions:

1. Which type of quality it is when we behave respectfully while living in society?
(a) Sensitivity
(b) Respectfulness
(c) Hardness
(d) Sympathy
Answer:
(a) Sensitivity

2. What is the name of ‘Pain’?
(a) Understand collective pain
(b) One’s own pain
(c) Problem of society
(d) Pleasure of society
Answer:
(b) One’s own pain

3. Sympathy means :
(a) One’s own pain
(b) Understanding collective pain
(c) Problem of society
(d) Pleasure of society.
Answer:
(b) Understanding collective pain.

4. Which of these is not a symbol of sensitivity?
(a) When parents love more to one of their children
(b) Making a girl as clay monitor
(c) (a) and (b) both
(d) None of these
Answer:
(c) (a) and (b) both

5. ………………….. are very much necessary to live life.
(a) Wishes
(b) Hardness
(c) Jealousy
(d) All of these
Answer:
(a) Wishes

6. Which of these is more required to live life?
(a) Bread
(b) Shelter
(c) Cloth
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

7. What should we do for social welfare?
(a) Save trees
(b) Say no to drugs
(c) Save the environment
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

8. The Principal called ………… students to his office.
(a) 10
(b) 12
(c) 14
(d) 16
Answer:
(c) 14

9. What is required to solve the sensitive issue?
(а) Patience
(b) Proper knowledge
(c) To know the basic reason
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

Fill in the Blanks:

1. ……………… was the school counselor.
Answer:
Khushminder Singh

2. ……………….. of the school made a committee of 14 students.
Answer:
Principal

3. An individual must have …………… wishes.
Answer:
less

4. …………………. is a must in human life.
Answer:
Change

5. Every person in this world is ……………………
Answer:
distinctive

6. ……………… is of great importance in student life.
Answer:
Friendship

True / False :

1. Change is not necessary for life.
Answer:
False

2. There is 90 place of friendship in Student’s life.
Answer:
False

3. Every person is different from the other.
Answer:
True

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

4. Special care is required to solve sensitive issues.
Answer:
True

5. Every individual is a sensitive one.
Answer:
True

Match the Column:

Column A Column B
(a) Pain (i) Friendship
(b) Sympathy (ii) One’s own pain
(c) Food, Cloth, Shelter (iii) Collective pain of all
(d) Sensitive Issue (iv) Needs of Life
(e) Student Life (v) Religious Issue

Answer:

Column A Column B
(a) Pain (ii) One’s own pain
(b) Sympathy (iii) Collective pain of all
(c) Food, Cloth, Shelter (iv) Needs of Life
(d) Sensitive Issue (v) Religious Issue
(e) Student Life (i) Friendship

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
What is the quality of sensitivity?
Answer:
While living in society, when we want to behave respectfully with others, it is known as quality of sensitivity.

Question 2.
What is the limited meaning of Pain?
Answer:
The limited meaning of pain is one’s own pain.

Question 3.
What is the broader meaning of Sympathy?
Answer:
The broader meaning of sympathy is to understand the collective pain of all.

Question 4.
What complain do we have with our siblings?
Answer:
Those parents love them more.

Question 5.
What complaints do boys have in school?
Answer:
Those girls are made monitors in school?

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

Question 6.
Who made the work of the boys and girls separately?
Answer:
It’s not nature, but society itself has decided that what work will they do?

Question 7.
What is the basic need of living life?
Answer:
The basic need of living life is bread, shelter, and cloth.

Question 8.
What is necessary to live life?
Answer:
Needs and aspirations are necessary to live life.

Question 9.
How can we serve our society?
Answer:
By saving the environment and trees and by saving ourselves from drugs, we can serve our society.

Question 10.
How can we fulfill our increasing needs with fewer resources?
Answer:
By keeping fewer aspirations, we can fulfill our increasing needs in fewer resources.

Question 11.
What did the Principal tell in the morning assembly?
Answer:
He told the students that they would be in charge of tomorrow’s society. That’s why they must learn to accept responsibilities.

Question 12.
Of how many students and why the Principle Sir made a committee?
Answer:
The Principal sir made a committee of 44 students to solve the sensitive issues.

Question 13.
What is required to solve any sensitive issue?
Answer:
Patience, proper knowledge and listen carefully to others while solving any sensitive issue.

Question 14.
What is required to have good relationships?
Answer:
For good relationships, it is necessary to accept others according to their personality.

Question 15.
What is of great importance in a student’s life?
Answer:
Friendship is of great importance in students’ life.

Question 16.
What is the major problem in human life?
Answer:
We want that everyone should live life according to their wishes.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 4 Empathy

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Explain Pain and Sympathy in detail.
Answer:
We live in society and behave respectfully with others. It is so because we have a quality of sensitivity. We treat everyone equally. That’s why boys and girls, males and females are required to treat each other on equal terms. Here we can see the meaning of pain and sympathy. The limited meaning of pain is one’s own pain and the broader meaning of sympathy is to understand everyone’s pain.

Question 2.
How can boys and girls develop well?
Answer:
Children do many works for their parents. No matter whether it’s a boy or girl, both should collectively work for the parents. But it is not necessary that they will do only that work which is assigned to them by society. Their roles can be changed. Society gives its own perspective which can be changed. If this perspective will be changed along with the assigned roles, definitely boys and girls can be developed in a better way.!

Question 3.
What is the importance of aspirations in our lives?
Answer:
Aspirations are of great importance in our lives. Needs and aspirations are very much necessary to live life. One cannot do anything in the absence of aspirations. But aspirations should be limited or they will create problems for us. There is definitely a need to keep them under limits. Just as life requires food, clothing, and shelter, so – does a good life that can only happen with the fulfillment of desires.

Question 4.
What did Principal Sir say in the morning assembly?
Answer:
In the morning assembly, Principal Sir told the students that they will be in charge of tomorrow’s society. He asked for the names of ten students, who feel that they can solve the personal and family problems of their friends. At that time 14 students came forward and there was clapping for them.

Question 5.
What problems did the students report?
Answer:

  • One child reported that tension prevails at his home for no reason.
  • One girl said that two boys in her neighborhood were making bad comments about her.
  • Another boy reported that in the class in front of him, a little boy was teased and abused by older boys.
  • Another girl said that people in her street have illicit relations which often leads to quarrels in their house.

Question 6.
What is the major problem of human life and how can it be solved?
Answer:
The major problem of human life is that we want that people should live life according to their wishes. That’s why we want everyone to change according to us. Its * better solution is that we should accept them in their present form. We must not change others but should accept them as they are. Everyone is different and we can learn a lot from this difference. If we try to change everyone, we will fail and not be happy.

Long Answer Type Question:

Question 1.
How should we accept others?
Answer:
Everyone in this world is different from each other. Every individuals’ appearance is different from each other and that’s why their personalities are also different. If we want to keep good relationships with others, it is necessary for us to accept them in their original form. If we look carefully then these differences are blessings for us. These differences are complementary to each other. When We accept others, we learn a lot from them. If we will not accept others then will remain alone. Friends are of great importance in students’ life because we accept them as they are. That’s why we must accept others in their actual or original form to keep good relations with them.

Empathy PSEB 10th Class Welcome Life Notes

  • We live in society and while living in society, we treat others with respect. This is because we have the quality of sensitivity.
  • There are two different words-pain and sympathy. Pain means one’s own pain and sympathy means to understand the collective pain of all.
  • At home, children often complain that parents love their siblings more than they do to them. At School, boys often complain that why a girl is made monitor of the class. Things like this are indicative of our lack of gender sensitivity.
  • Our parents often do different works at home. We must help our parents with their work. It helps in our personality development.
  • Everyone has some desires in their life. We must keep limited desires to get these fulfilled easily otherwise life becomes full of contentment.
  • Even if the desires in life are less, we should also keep in mind the social rules while fulfilling these desires.
  • There are some critical issues in family and society that need to be carefully resolved. It is not possible for everyone to solve such critical issues. So, it is important to understand the wisdom and delicacy of the occasion. For example religious or linguistic issues.
  • Sensitive issues cannot be solved forcefully. That’s why, we need to know the basic reason for the issue, talk to the concerned parties and try to solve the issues.
  • Every individual in this world is of distinctive personality. Just as we are all different from each other in appearance, so too is the personality of each individual is different. We have to accept everyone according to their distinctive personality.
  • Although we are different from each other, still we learn a lot from each other.
    Friends are of great importance in student life. No matter how many friends we make in life, no one can replace our school friends.
  • While living in society, we want to change in society, but we want the change according to our will which is not possible. Its solution is that we should accept others as they are. It will help in solving many of our social problems.

Punjab State Board PSEB 10th Class Welcome Life Book Solutions Chapter 4 Empathy Textbook Exercise Questions and Answers.

 

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

PSEB Solutions for Class 12  Physical Education Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Physical Education Guide for Class 12 PSEB Careers in Physical Education and Sports Awards Textbook Questions and Answers

One Mark Question-Answers

Question 1.
What kind of schools did the British open when they came to India in a large Number?
Answer:
The Britishers were very fond of games and sports and for the first time they introduced Football, Cricket, Gymnastic and Hockey in India. When the large number of British people came to India, they started English medium schools for their children.

Question 2.
What is the duration of B.P. Ed. course?
Answer:
2 years.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Question 3.
When was Physical Education originated in India?
Answer:
1920.

Two Marks Question-Answers

Question 4.
What is the full form of N.S.N.I.S?
Answer:
Netaji Subhash National Institute of Sports.

Question 5.
What is the eligibility for receiving the Arjuna Award?
Answer:
The award is presented to the sports persons who performed outstanding at International level such as Olympic Games, Asian Games and Commonwealth Games during last four years.

Question 6.
Write about certificate course in Yoga.
Answer:
In order to become Yoga trainer or instructor, a person should possess certificate course of 40 days duration. The eligibility for this course is XIIth (Senior Secondary School pass Certificate).

Question 7.
Write about Diploma in Yoga.
Answer:
The diploma in Yoga can be pursued after graduation or equivalent degree. The duration of the diploma is 2 years and person become eligible to teach Yoga at school level.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Question 8.
Who is given the Dronacharya Award?
Answer:
To recognize the contribution of the coaches in sports.

Three Marks Question-Answers

Question 9.
What is the importance of a Physiotherapist for players?
Answer:
The knowledge of sports injuries and their management is the key in this field. Thus, students can adopt this as profession like a sports physiotherapist. The qualification to become a physiotherapist could be diploma, Bachelor of physiotherapist, B.Sc in physiotherapy or Master in Physiotherapy. There is ample scope for physiotherapist as a career. They can be attached with many sports associations and national teams. They may get opportunity as personnel physiotherapist with renowned players.

Question 10.
Write about Rajiv Gandhi Khel Rattan Award.
Answer:
The Rajiv Gandhi Khel Rattan award is conferred in the memory of late Prime Minister Rajiv Gandhi. It was started in the year 1991 to boost the morale and confidence of the players. This award is presented by Ministry of Youth Affairs and Sports to the players for their
exceptional performance in sports in India. The recipients of the award are given a cash prize of 7.5 lakhs. A medal and citation are given along with the cash prize to the players. The first recipient of the award was Vishwanathan Anand in 1992-1993 and the first woman was Kamam Malleswari who was conferred Rajiv Gandhi Khel Rattan for weightlifting in the year 1995-1996 and Pankaj Advani is the only player to receive this award for two different games- Snooker and Billiards.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Question 11.
Write about Maharaja Ranjit Singh Award.
Answer:
Maharaja Ranjit Singh award was instituted in 1978 by the government of Punjab on the name of the leader of the Sikh Empire. It consists of a trophy of Maharaja Ranjit Singh, honouree citation, scroll and carrying a 5 lakh cash prize (amount increases as per 2018 policy) earlier this amount was 1 lakh which is presented to distinguished sportsperson every year.

The awardees shall be selected from those who participated at Olympics level, World championship level, national and other recognised international sports competitions in all disciplines. Pargat Singh, Hockey Olympian was the first person who received Maharaja Ranjit Singh award.

Five Marks Question-Answers

Question 12.
What is Sports training? Explain it briefly.
Answer:
In general, the word sports training is commonly used by the sportsperson in the field of sports. But, in broad sense training may be defined as an organised and instructional process which aims to improve the individual’s physical, psychological and intellectual performance or tactical capabilities. In order to impart training in sports, a coach or trainer must possess following certification in various courses.

1. Master Degree in Sports Coaching:
Physical education as a career, one must be well qualified with certificate, degree or diploma in physical education from recognised university. They must possess B.PE, B.PED, M.PED, M.Phil, and highest degree Ph.D in the respective field. There are ample opportunities to work as physical educationist. They can be a teacher in schools, colleges and can also work as professors in universities with excellence in their field.

2. Certificate Course in Sports Coaching:
To choose this as a career one must be very fit and healthy and have the experience in any field like aerobic trainer, calisthenics expert and weight training expert. Now-a-days, career as fitness trainer is very lucrative. Every individual understood the value of physical fitness for their day to day daily task as well as career.

Fitness trainer helps people of all ages to get and improve their fitness. Fitness trainer must posses’ certificate course in fitness instruction, diploma in health, fitness and exercise instruction and diploma in personal training. Apart from qualification they have to have known about nutritional value and diet plan. There are enormous employment opportunities available for fitness trainer in public as well in private sectors.

3. Diploma in Sports Coaching:
The good coach must possess knowledge of subject in depth alongwith game related skills. There are several games played in the world and every game requires specialized coaching. After doing diploma of coaching in a particular game, a person can avail job as a coach. Apart from coach of national or international team, there are enormous opportunities available for coaches e.g. they can coach a team in schools, collages, clubs etc. They can also run their own sports academies. A coach must have done NIS diploma in particular game and must have acquired knowledge of skills also. They can also complete their degree in physical education such as B.PEd, M.PEd etc.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Question 13.
What is the importance of careers and sports awards in the field of Physical Education? Write a note on the importance of Physical Education in India.
Answer:
Physical Education is an education which is delivered through physical activities,- physical fitness, lifestyle, sports and interpersonal skills.
The career options in Physical Education has been increasing in outer country and whole world. To adopt Physical Education as career is not an easy option. In India many government institution such as Sports Authority of India, National Sports Federations, Youth Sports department, Railways, Banks, Indian Airlines, millitary and police department etc. provides job’s opportunities. These jobs are given on the basis of sports performance under ‘Sports Quota’.

In present time, various career options are available in the field of Physical Education. A person can work as Physical Education teacher at school and college. For this a person must done various professional courses in the field. For instance B.P.Ed., D.P.Ed., M.A., M.Phil, Ph. D, UGC (NET) etc. On the basis of these qualification a person can get job as teacher in school or colleges. In addition to this, a person can also work as sports trainer, physiotherapist journalist, yoga expert etc.

The sports awards are given for the outstanding performance in recognized sports only. In order to encourage and motivate sports persons and coaches for their performance in the field of sports, they are presented with sports award, which is given on the name of eminent sports personality Major Dhyanchand on the occasion of his birthday i.e. 29th August every year, on the mark of ‘National Sports Day’ in Rashtrapati Bhavan. Various Sports Awards such as Rajiv Gandhi Khel Rattan Award, Arjuna Award, Dronacharya Award, Dhyanchand Award, Maharaja Ranjit Singh Award, MAKA trophy etc. are given for the recognition in the field of sports.

Sports have always been a part and parcel of human civilization. If we go through our past civilization, then we can find that sports had an important place in Vedic period, Epic period, Historical period etc. Many researchers established that people were always engaged in sports throughout history. People mostly participated in Archery. Horse riding, Armed training, Hunting, Fencing, Swimming etc.

However, British people were also sports lovers and promoted sports culture in India. In the year 1858, East India company entered in India and whole nation became under them.British people were very much interested in sports and they introduced sports for the first time in India such as Cricket, Football, Gymnastics, Hockey etc. and they also established English medium schools in India for the education of their children.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Question 14.
What is the eligibility for the following courses? Also mention their duration.
(i) B.P.Ed.
(ii) D.P.Ed.
(iii) Certificate course in Yoga
(iv) Ph.D.
Answer:
(i) B.P.Ed. (Integrated Course):
This course is for four years duration and this course is conducted by various recognized Colleges and Universities. This course is equivalent to other graduation level course. Earlier, the duration of course was three years, but later on in the year 2016-17. The duration of course was extented to four years by NCERT. After completing this course a person can work as PTI at school level.
Eligibility for the course.

  • A person must have scored 50 percent marks in XII from the recognized board.
  • It is mandatory to qualify entrance test and physical efficiency test.
  • 50% marks in D.P.Ed. degree.

(ii) D.P.Ed:
This course was earlier known as C.P.Ed and later on the name was changed to D.P.Ed. and at the same time the duration of course was also extended to two years. After completing this course, a person can work as PTI in elementry school.
Eligibility for D.P.Ed. course:

  • A person must passed XU with 50% marks from any recognized board.
  • A person should be physically fit.
  • It is necessary to pass physical fitness test.

(iii) Certificate course in Yoga:
In order to take admission in this course a person must have passed XII from any recognized board. The duration of course is 6 weeks in which a person gets knowledge about various asanas. After completing this course, a person can work as Yoga trainer.

(iv) Ph.D. (Doctorate of Philosophy):
This is the highest degree in the subject of Physical Education, the duration for which can be 3 to 4 years. In this a person can study and research any area of specialization and according to his interest in the field. The results and findings of the study can be applied for the development of the subject. After completing this course a person may be designated as Doctor in the subject. Eligibility.

  • To persue doctorate degree a person must qualify enterance test or qualify UGC (NET) examination.
  • It can be done after M.Phil. or Masters’ degree in the subject.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

PSEB 12th Class Physical Education Guide Careers in Physical Education and Sports Awards Important Questions and Answers

One Mark Question-Answers

Question 1.
In which year Y.M.C.A College was established?
Answer:
In the year 1920.

Question 2.
In which year IOA was originated?
Answer:
In the year 1927.

Question 3.
What is another name for Indian Education Commission?
Answer:
Kothari Commission.

Question 4.
Name the leading institute of physical education in Mardas.
Answer:
Y.M.C.A.

Question 5.
What is the qualification for teaching at school level?
Answer:
D.P.Ed. B.P.Ed., M.P.Ed.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Question 6.
What should be the qualification for coaching profession in sports?
Answer:
NS NIS Diploma in sports coaching.

Question 7.
What should be the qualification for college teachers?
Answer:
M.A. (Physical Education), UGC (NET), Ph.D.

Question 8.
In which year Rajiv Gandhi Khel Rattan Award started?
Answer:
In year 1991.

Question 9.
Write the amount for the receipient of Rajiv Gandhi Khel Rattan Award.
Answer:
7.5 lakh rupees.

Question 10.
Who was the first female to receive Rajiv Gandhi Khel Rattan Award?
Answer:
Karnam Malleshvari.

Question 11.
What is full form of NADA?
Answer:
National Anti Doping Agency.

Question 12.
Give full form of WADA.
Answer:
World Anti Doping Agency.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Question 13.
Who received the Arjuna Award in Athletics in the year 2018?
Answer:
Neeraj Chopra, Subedar Jinson Johnson and Hima Das.

Question 14.
What is the duration of Master degree in Physical Education?
Answer:
2 years.

Question 15.
Which award is given for the contribution of coaches?
Answer:
Dronacharya Award.

Question 16.
What is the new name for the Sports Authority of India?
Answer:
Sports India.

Question 17.
In which year the word ‘Authority’ removed from ‘Sports Authority of India’?
Answer:
In the year 2018.

Question 18.
Name the highest award for sports person in India.
Answer:
Arjuna Award.

Question 19.
Name the highest award for coaches in India.
Answer:
Dronacharya Award.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Question 20.
Who got Arjuna Award in Atheletics in the year 1961?
Answer:
S. Gurbachan Singh Radhawa.

Question 21.
In which year IOA was established?
Answer:
In the year 1927.

Question 22.
Who announced the sports policy in the year 1968?
Answer:
Prime Minister Indira Gandhi.

Question 23.
What is the objective of Sports Authority of India?
Answer:
To utilize sports facilities and equipment for the improvement of sports standard in the country.

Question 24.
What is the duration of graduation degree after XII in physical education?
Answer:
4 years.

Question 25.
What is the duration of D.P.Ed course in physical education?
Answer:
2 years.

Question 26.
On which date each year and where sports awards are given?
Answer:
The sports awards are presented on 29 August of each year at Rashtrapati Bhawan.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Question 27.
National sports day is celebrated on the name of which eminent sports personality.
Answer:
Major Dhyanchand ji.

Question 28.
In which year Virat Kohli was given Rajiv Gandhi Khel Rattan Award?
Answer:
In the year 2018.

Question 29.
Which is the highest sport award given by the Punjab Government?
Answer:
Maharaja Ranjit Singh Award.

Question 30.
To whom Maulana Abul Kalam Azad award is given?
Answer:
To the university which perform best in the field of sports.

Question 31.
What is the cash award for Maulana Abul Kalam Award?
Answer:
Rupees 10 lakh.

Question 32.
What is the full form of MAKA?
Answer:
Maulana Abul Kalam Azad.

Question 33.
What change has been made in the name of ‘SAI’?
Answer:
It has been changed to ‘Sports India’.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Two Marks Question-Answers

Question 1.
Enlist various career options in physical education.
Answer:

  • As a teaching profession
  • As a coaching profession
  • As a fitness trainer
  • As a yoga instructor
  • As a Sports Journalist.

Question 2.
Write about LNIPE.
Answer:
In 1957 Lakshmibai National Institute of Physical Education was established in Gwalior to promote and produced physical education teacher in the country.

Question 3.
What is Masters’ Degree in sports coaching?
Answer:

  • Eligibility: Diploma in Sports coaching/Graduation.
  • Duration: 2 years.
  • Sports Participation: National/All India Intervarity level

Question 4.
Write about Raj Kumari Amrit Kaur Coaching Scheme.
Answer:
Raj Kumari Amrit Kaur coaching scheme was initiated by the government of India in 1953. The prime objective of the scheme was to raise the standard of Athletics, Hockey, Tennis, Cricket and Table Tennis etc. in the country. This scheme continued for eight years and later merged with National Coaching Scheme (Patiala).

Question 5.
What are die requirements to become sports physiotherapist?
Answer:
The knowledge of sports injuries and their management is the key in this field. Thus, students can adopt this as profession like a sports physiotherapist. The qualification to become a physiotherapist could be Diploma, Bachelor of physiotherapist, B.Sc in physiotherapy or Master in Physiotherapy.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Question 6.
Describe highest award for the sportsperson.
Answer:
The highest award given for the recognition in the field of sports to the sportsperson is Arjun Award. This award was instituted during the year 1961. This is the highest sports award given to the players showing best performance during the continues four years at national and international level including Olympics games, Asian games, and Commonwealth games. –

Question 7.
Enlist any one rule for the Rajiv Gandhi Kehl Ratan Award.
Answer:
The players who have represented and performed during Olympic. Games, Commonwealth games, Asian Games are nominated for this category of award. The decision of the committee formed by the government is considered for the award till 31st May of every year..

Question 8. What do you know about IOA?
Answer:
The name of the Society is “Indian Olympic Association” &“Bharatiya Olympic Sangh”. In 1927, Indian Olympic Association was formed with great efforts of Dr. A.G.Noehren, Mr. H.C. Buck and Mr. Dorabji Tata. The Indian Olympic Association is a non-governmental and not-for-profit organization, of unlimited duration, which exercises its jurisdiction over the whole territory of India.

Question 9.
Which courses are available for the coaches?
Answer:
Certificate course, Advance certificate course, Diploma in coaching and Masters degree in coaching.

Question 10.
What do you know about NSNIS Patiala?
Answer:
In 1959 a committee was formed to study the falling standard of sports in India. The committee advised the All India Council of Sports to set up a national sports institute in India. Subsequently, Netaji Subhas National Institute of Sports was set up at Patiala in 1961 by Sh. K.L. Sharimali. The government of India set up the society of Physical education and sports to manage and facilitate the development of sports in a scientific manner. The institute has produced eminent coaches, who imparted expertise knowledge to train national teams to compete at various international sports competitions.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Three Marks Question-Answers

Question 1.
Elucidate about the Sports Authority of India.
Answer:
The Sports Authority of India (SAI) was established by the Govt, of India Ministry of Youth Affairs and Sports in January 1984 to promote standard of sports throughout the country. It has ten regional and sub-regional centres at Bengaluru, Bhopal, Gandhinagar, Kolkata, Chandigarh, Sonipat, Delhi, Mumbai and Imphal Guwahati and Lucknow. SAI has two academic institutions at NSNIS Patiala and LNCPE ( Kerala) to conduct research and provide certificate course to Ph. D level course in Physical Education Sports Medicine.

Question 2.
What was the objective Raj Kumari Amrit Kaur coaching scheme?
Answer:
Objectives and Functions of the Scheme:

  • To help the State Sports Councils in conducting their annual coaching camps and to prepare their state teams for participation in National Championship.
  • To help the National Federations/Associations in tendering coaching services, running clinics and organizing competitions.
  • To requisition the services of expert coaches from abroad for conducting seminar discussions, running clinics and refresher courses for the benefit of in-service coaches etc.
  • Provide help and guidance to develop excellence amongst Indian Sportsperson.
  • Coordinate sports activities with the State Government/Institutions.
  • Monitor progress of trainees.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Question 3.
Enlist various educational qualification for the school and college teachers.
Answer:
As a teaching profession. Physical education as a career, one must be well qualified with certificate, degree or diploma in physical education from recognised university. They must possess B.PE, B.P.ED, M.P.ED, M.Phil, and highest degree Ph.D in the respective field. There are ample opportunities to work as physical educationist. They can be a teacher in schools, colleges and can also work as professors in universities with excellence in their field.

Question 4.
Elucidate journalism as profession in physical education.
Answer:
All over the world sports are keenly watched. Today media, news, magazines and professional people of sports perform journalism, so this career option is also coming up as a need of hour. Sports journalist must have completed their degree or diploma in Mass communication. They must have sports exposure and knowledge of different sports. Apart from this, they must possess good knowledge of media production, broadcasting etc.

Question 5.
Briefly explain about Rajiv Gandhi Khel Rattan Award.
Answer:
The Rajiv Gandhi Khel Rattan award is conferred in the memory of late Prime Minister Rajiv Gandhi. It was started in the year 1991 to boost the morale and confidence of the players. This award is presented by Ministry of Youth Affairs and Sports to the players for their exceptional performance in sports in India. The recipients of the award are given a cash prize of ₹ 7.5 lakhs.

A medal and citation are given along with the cash prize to the players. The first recipient of the award was Vishwanathan An and in 1992-1993 and the first woman was Karnam Malleswari who was conferred Rajiv Gandhi Khel Rattan for weightlifting in the year 1995-1996 and Pankaj Advani is the only player to receive this award for two different games- Snooker and Billiards.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Question 6.
Highlight about the highest award for the sportsperson.
Answer:
This award was instituted during the year 1961. This is the highest sports award given to the players showing best performance during the continues four years at national and international level including Olympics games, Asian games, and Commonwealth games. Under this award a trophy (bronze statue of Arjuna) and ₹ 5 lakhs cash is given to the Awardes. The award is given by Youth and Sports department of Ministry of Human Resources and Development.

Arjuna award was first presented to six people in 1961 namely Saleem Durani (Cricket), Gurbachan Singh Randhawa (Athletics), Sarbjit Singh (Basketball), Manuel Aaron (Chess), Nandu Natekar (Badminton), and L.Buddy D’ Souza (Boxing). Meena Shah (Badminton) was the first women to get this award in 1962.

Question 7.
Write about Dhyanchand Award.
Answer:
Dhyanchand life time achievement award in sports and games is highest award for lifetime achievement and contribution in the field of sports. This award is named after Major Dhyanchand who was soldier in Indian army but also an Indian hockey player who scored more than 1000 goals in a career span of 20 years.

This award was started in the year 2002 and given every year by the Ministry of Youth Affairs and sports. The recipients of this award are selected on the basis of their contribution to sports both during their active sporting career and after retirement. Dhyanchand awardees are given a cash prize of ₹ 5 lakhs along with a medal and certificate.

Question 8.
What do you know about Maharaja Ranjit Singh Award?
Answer:
Maharaja Ranjit Singh award was instituted in 1978 by the government of Punjab on the name of the leader of the Sikh Empire. It consists of a trophy of Maharaja Ranjit Singh, honouree citation, scroll and carrying a ₹ 5 lakh cash prize (amount increases as per 2018 policy) earlier this amount was ₹ 1 lakh which is presented to distinguished sportsperson every year.

The awardees shall be selected from those who participated at Olympics level, World championship level, national and other recognised international sports competitions in all disciplines. Pargat Singh, Hockey Olympian was the first person who received Maharaja Ranjit Singh award.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Question 9.
Write about the Rules for the Maharaja Ranjit Singh Awards.
Answer:

  • A sportsperson who received Rajiv Gandhi Khel Rattan Award and Arjuna Award and are domicile of Punjab are eligible for this award.
  • The sportsperson who earn 40 points in the last 5 years preceding the year of award.The award was suspended for 10 years between 1996 and 2005 and initiated again in 2006.

Question 10.
What are the objectives of Raj Kumari Amrit Kaur coaching scheme?
Answer:

  • To help the State Sports Councils in conducting their annual coaching camps and to prepare their state teams for participation in National Championship.
  • To help the National Federations/Associations in tendering coaching services, running clinics and organizing competitions.
  • To requisition the services of expert coaches from abroad for conducting seminar discussions, running clinics and refresher courses for the benefit of in-service coaches etc.
  • Provide help and guidance to develop excellence amongest Indian Sportsperson.
  • Coordinate sports activities with the State Government/Institutions.
  • Monitor progress of trainees.

Question 11.
What is the role of sport authority of India in sports?
Answer:
The Sports Authority of India (SAI) was established by the Govt, of India (Ministry of Youth Affairs and Sports) in January 1984 to promote shmdard of sports throughout the country. It has ten regional and sub regional centres at Bengaluru, Bhopal, Gandhinagar, Kolkata, Chandigarh, Sonipat, Delhi, Mumbai and Imphal Guwahati and Lucknow. SAI has two academic institutions at NSNIS Patiala and LNCPE ( Kerala) to conduct research and provide certificate course to Ph. D level course in Physical Education Sports Medicine:.

Question 12.
Write about the function of IOA.
Answer:

  • To formulate and enforce the policy of the association.
  • To carry into effect the objectives of the association.
  • To hold and control the funds and other assets of the Association.
  • To appoint committees or sub-committees, as and when necessary.
  • To enforce bye laws, all rules and regulations of the International Olympic Committee.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Question 13.
What are the teaching avenues available for the physical education teachers?
Answer:
Physical education as a career, one must be well qualified with certificate, degree or diploma in physical education from recognised university. They must possess B.PE, B.PED, M.PED, M.Phil, and highest degree Ph.D in the respective field. There are ample opportunities to work as physical educationist. They can be a teacher in schools, colleges and can also work as professors in universities with excellence in their field.

Five Marks Question-Answers

Question 1.
Describe the career options in Physical Education.
Answer:
Physical education is education through physical activities, physical fitness, healthy life style, issues related to sports and inter-personal skills. Career avenues in physical education are increasing day by day in India and abroad. The career making option in the subject of physical education is not an easy task.

It has wide variety of its activities along with good status and lots of jobs are being provided by the government organisations such as Sports Authority of India, National Institute of Sports, various Youth Services and Sports Departments, Indian Railways, Banks, Indian Airlines, State Police Departments etc. Jobs to sports persons are provided in the form of sports quota on the basis of their performance at various levels. These days sports provides a wide range of career opportunities in the field of physical education.

1. As a teaching profession:
Physical education as a career, one must be well qualified with certificate, degree or diploma in physical education from recognised university. They must possess B.PE, B.P.ED., M.P.ED., M.Phil, and highest degree Ph.D in the respective field. There are ample opportunities to work as physical educationist. They can be a teacher in schools, colleges and can also work as professors in universities with excellence in their field.

2. As a coaching profession:
The good coach must possess knowledge of subject in depth alongwith game related skills. There are several games played in the world and every game requires specialized coaching. After doing diploma of coaching in a particular game, a person can avail job as a coach. Apart from coach of national or international team, there are enormous opportunities available for coaches e.g. they can coach a team in schools, collages, clubs etc. They can also run their own sports academies. A coach must have done NIS diploma in particular game and must have acquired knowledge of skills also. They can also complete their degree in physical education such as B.P.Ed., M.P.Ed. etc.

3. As a fitness trainer:
To choose this as a career one must be very fit and healthy and have the experience in any field like aerobic trainer, calisthenics expert and weight training expert. Now-a-days, career as fitness trainer is very lucrative. Every individual understood the value of physical fitness for their day to day daily .task as well as career.

Fitness trainer helps people of all ages to get and improve their fitness. Fitness trainer must posses certificate course in fitness instruction, diploma in health, fitness and exercise instruction and diploma in personal training. Apart from qualification they have to have known about nutritional value and diet plan. There are enormous employment opportunities available for fitness trainer in public as well in private sectors.

4. As a Yoga instructor:
Now-a-days everybody has become fitness conscious and to choose this as a career is really a good opportunity in the field. The need of society is coming up more towards yogic practices. To become a yoga instructor or expert, individual must possess Bachelor degree in yoga; diploma in B.Ed (in yoga) or certificate course. He must have intense knowledge of techniques of Asanas another Kariya’s, knowledge of anatomy and physiology. There are enormous job availabilities for yoga expert in govt, as well as private sectors. An expert can also run their own yoga centres. Yog guru’s can be also attached with national teams.

5. As a Sports journalist:
All over the world sports are keenly watched. Today media, news, magazines and professional people of sports perform journalism, so this career option is also coming up as a need of hour. Sports journalist must have completed then- degree or diploma in Mass communication. They must have sports exposure and knowledge of different sports. Apart from this, they must possess good knowledge of media production, broadcasting etc.

6. As a Sports physiotherapist:
The knowledge of sports injuries and their management is the key in this field. Thus, students can adopt this as profession like a sports physiotherapist. The qualification to become a physiotherapist could be diploma, Bachelor of physiotherapist, B.Sc in physiotherapy or Master in Physiotherapy. There is ample scope for physiotherapist as a career. They can be attached with many sports associations and national teams. They may get opportunity as personnel physiotherapist with renowned players.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Question 2.
Write about various courses of Physical Education.
Answer:
A physical educationist must possess 10+2, B.A. or must hold an equivalent degree. There are ample opportunities in the field of physical education but to grab that, person should have at least following degrees:

  • A Bachelor’s degree in physical education – 4 Year (integrated course)
  • A Bachelor of physical education – 2 year (B.P.Ed.)
  • A Bachelor of Science in Physical Education – 3 years course.
  • M.P.ED. – 2 year course
  • M.A. in Physical education – 2 year course
  • D.PED. – 2 years
  • M. Phil (Master of Philosophy)
  • Ph.D (Doctorate in Philosophy)
  • UGC (NET)
  • NIS Diploma in Coaching

List of Courses for Physical Education Teachers

S.No Course Eligibility Duration of course Profession
1. B.P.Ed. Graduation 2 years D.P.E. at School level
2. B.P.Ed XII 4 years(Integrated Course) D.P.E. at School level/Middle school
3. D.P.Ed. XII 2 years PTI at School level
4. M.P. Ed R.P.Ed. 2 years PGT at School level
5. M.Phil M.P.Ed. 1 year Assistant Professor at College
6. Ph.D. M.P.Ed. Minimum 3 years Assistant Professor at College
7. UGC (NET) M.P.Ed. Eligibility Examination College Assistant Professor

Question 3.
Write about the R^jiv Gandhi Khel Rattan Award.
Answer:
The Rajiv Gandhi Khel Rattan award is conferred in the memory of late Prime Minister Rajiv Gandhi. It was started in the year 1991 to boost the morale and confidence of the players. This award is presented by Ministry of Youth Affairs and Sports to the players for their exceptional performance in sports in India. The recipients of the award are given a cash prize of ₹ 7.5 lakhs. A medal and citation are given along with the cash prize to the players.

The first recipient of the award was Vishwanathan Anand in 1992-1993 and the first woman was Kamam Malleswari who was conferred Rajiv Gandhi Khel Rattan for weightlifting in the year 1995-1996 and Pankaj Advani is the only player to receive this award for two different games- Snooker and Billiards.

1. The players who have represented and performed during Olympic Games, Common Wealth Games, Asian Games are nominated from this award.

2. The decision of die committee formed by government is considered for the award.

Name of sportsperson Game
Mirabai Chanu Weightlifting
Virat Kohli Cricket

Question 4.
Briefly explain about the highest award for the sportsperson in India.
Answer:
This award was instituted during the year 1961. This is the highest sports award given to the players showing best performance during the continues four years at national and international level including Olympics games, Asian games, and Commonwealth games. Under this award a trophy (bronze statue of Aijuna) and ₹ 5 lakhs cash is given to the Awardees. The award is given by Youth and Sports depart- ment of Ministry of Human Resources and Development.

Arjuna award was first presented to six people in 1961 namely Saleem Durani (Cricket), Gurbachan Singh Randhawa (Athletics), Sarbjit Singh (Basketball), Manuel Aaron (Chess), Nandu Natekar (Badminton), and L.Buddy D’ Souza (Boxing). Meena Shah (Badminton) was the first women to get this award in 1962.
Rules for the Arjuna Award:

1. Aim of Arjuna award is to develop the standard of Sports in India.

2. Govt, of India calls for a list of players each year from recognised sports federations up to a fixed date.

3. Generally, one award is given to one player for each event each year; however, a 2nd prize can be given to an undisputed woman for the same event.

4. List or nominations should be submitted to the Youth and Sports department by the stipulated time or date.

5. Date fixed for submission of nominations can be extended by Centre govt, without any dispute or objections.

6. Govt, of India nominates a committee for detailed scrutiny of the nominations, submitted by the sports federations.

7. If no list is received from Sports Federation then Govt, of India can give award to the best player of the year.

8. Sports federation can send list of three players to, Govt, of India. However, selects one player and 2nd selection can be the women player.

9. A player on the basis of his best performance during the award year and three previous years alone cannot get Arjuna award. In addition a player should have shown good qualities of leadership and discipline during the period under consideration.

10. Award presentation date and time is fixed by the Govt, of India.

11. A player cannot given award second time.

12. This award can also present posthumously.

13. In case this award after its presentation is cancelled by the Govt, due to some reasons. The trophy and scroll must be returned to the concerned department in good condition.

14. Decision of the Govt, of India under the award rules, is always final. No appeal of any kind is entertained.

15. These rules were formulated and adopted during the year 1996 and are amended time to time.

PSEB 12th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards

Question 5.
Which courses are required to become teacher at school and college level and what should be the eligibility for these courses?
Answer: The following courses are required for the school and college teachers.

1. D.P. Ed:
This course was earlier called C.P.Ed and later is was called D.P.Ed. At the same time the duration of course was extended from one year to two years duration. After completing this course a person become eligible to work as PT1 teacher in elementary school.

Eligibility for advisior in D.P.Ed course:

  • 50 percent marks in XIIth class from the recognised board
  • Physically fit person
  • Physical fitness test

2. B.P.Ed. (Intermediate Course):
This course is of four years duration under various schools and colleges. This course is also equivalent to other graduation level courses. Earlier, the duration of course was three years but later in the year 2016, the duration was extended to 4 years. After completing 4 years duration course, the person become eligible to take admission in M.P.Ed course. A person become eligible to work as PTI in school.

Eligibility for admission to B.P.Ed:

  • Fifty percent marks in XIIth from any recognised board
  • To qualify written test and physical fitness test do take admission
  • Sports participation in any sport
  • Fifty percent marks in D.P.Ed course.

3. B.P.Ed Diploma Course (2 years):
This is two years duration course and done after graduation degree or equivalent course. This course can be conducted by any recognized college or university. The subject related to history of physical education, methods medical and teaching methods and knowledge about skills are taught in this course. After completing this course a person become eligible to work as teacher in high school or semi or secondary school.
Eligibility for B.P.Ed Diploma Course:

  • Fifty percent marks in graduation from any recognized university.
  • Medal in participation in any sport at National, Inter-university and International level.
  • To qualify physical fitness test.

4. M.P.Ed:
This course is of two years duration conducted by any recognized college or university. This is a master degree level course, after which a person become eligible to teach at high secondary school. In addition to this, after qualifying UGC (NET) and Ph.D, a person become eligible to work as assistant professor in college.

Eligibility for M.P.Ed Course:

  • In order to take admission in this course a person must possess 50 percent marks in B.P.Ed (2 years) course or B.P.Ed. (integrated course)
  • A person should have participation or medal in any sport
  • Qualifty physical fitness test.

5. M.Phil (Master of Philosophy). This course is related to research work in the field in which a person conduct research in his area of interest and study related literature in the field.

Eligibility:

  • Atleast fifty five percent marks in Master’s degree
  • To qualify entrance test.

6. Ph.D (Doctor of Philosophy):
This is the highest degree of minimum 3 to 4 years duration. In this a person in the field of physical education and related field and according to interest conduct a research and apply the results for the development of the field. After completing this degree a person is designated as doctor in the subject.

Eligibility:

  • It is essential to qualify entrance test, if a person is not NET qualified.
  • This can be done after completing masters’ degree and M.Phil in the subject.

Yoga Expert: Today, every individual become conscious for their physical fitness and they are ready to adopt this as profession. A Yoga expert must possess following degrees.

1. Certificate Course in Yoga:
In order to take admission in this course a person must have passed XIIth from any recognized board. This course is for 6 weeks duration, in which knowledge about asanas is given to the participants.

2. Bachelors Degree in Yoga:
This degree is for three years duration and equivalent to any other Bachelors degree. The eligibility to take admission in this course in XIIth from the recognized board.

3. Diploma in Yoga: This is one year duration course and done after graduation degree in Yoga.

4. M.Sc in Yoga:
This course is of two years duration and to take admission in this course a person should have graduation degree. These courses are conducted by various recognize colleges and universities.

Careers in Physical Education and Sports Awards PSEB 12th Class Physical Education Notes

Throughout history, sports have played a variety of important role in society as recreation, preparation for war and hunting. The ancient Greeks were lovers of sports and taught to their children to take part in these activities for health benefits. The main activities at that time was wrestling, running, jumping, discus throw, javelin and gymnastics etc. Later, during modernera the brief history of physical education revealed focus on gymnastics, hygiene training and development of human body. In 1882, Education Commission of India recommended to introduce physical education in school curriculum but not succeeded in their efforts.

In the year 1927, with the efforts of A.G. Noehren, H.C. Buck and Dorabji Tata, IOA was established in order to promote physical education teachers in India. LNCPE was established in Gwalior in the year 1957. In the year 1984, First National sports policy was introduced which laid stress to include physical education as compulsory subject in school curriculum. This laid foundation for the career options in the field of physical education to teach students at school level.

With the implementation of compulsory subject in school curriculum and with the development of competitive sports in India, the career options were groomed in the field. In order to teach at school level various degree courses such as B.PE., B.P.Ed., D.P.Ed. were introduced for the school teacher. In addition to this, to teach at college level a teacher must posses, Masters’ Degree in Physical Education, UGC (NET), M.Phil, Ph.d.

With the advancement of physical education and sports in India, leading institutes provided various courses for the career options such as YMCA College Madras, LNIPE Gwalior, Shri Hanumans Parasarak Mandal (Amravati),Chennai University, Panjab University (Chandigarh), GNDU, Amritsar etc. The career options in the field of physical education and Sports also developed such as options to work as school and college teachers, coaching, fitness trainer, sports journalism, sports pysiotherapist, commentator and official etc.

In order to promote sports persons various sports awards were also introduced by the government of India such as Rajiv Gandhi Khel Rattan Award, the highest sports award for the sports person i.e. Aijuna Award, in order to recognize the contribution of coaches, Dronacharya Award was also introduced,To encourage and improve sports at college or university level MAKA trophy was also introduced by the government of India in the year 1956.

Hence, It can be viewed that since the inception of physical education and sports, there have been continuous development in the field to engage youth and children in these activities.

Punjab State Board PSEB 12th Class Physical Education Book Solutions Chapter 3 Careers in Physical Education and Sports Awards Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 3 Inter-Personal Relationship

PSEB Solutions for Class 10 Welcome Life Chapter 3 Inter-Personal Relationship

Welcome Life Guide for Class 10 PSEB Inter-Personal Relationship Textbook Questions and Answers

Question 1.
What did you feel after reading this play?
Answer:
After reading this play, we felt that we must not misbehave with the elders but should behave with them in a good way. When we were children, they raised us with great love and when they are old enough to do nothing, we should not turn away from them but serve them with the same love. It gives us their blessings and also inspires our children how to behave with the elders.

Question 2.
How do you care for your elders?
Answer:

  • We never misbehave with our elders. Instead, we talk with them with great affection. This makes them happy no matter how much difficulty they are facing.
  • We lovingly feed them so that they do not feel isolated.
  • We sit lovingly with our elders and listen to their life experiences so that we must not make the mistakes in life that they may have made.
  • Occasionally, we should sit and talk with them so that they should not feel isolated.

Question 3.
Which character of the play, you find the most tolerating person?
Answer:
I find Romi, the grandson, as the most tolerating character in the play. The reason is he loves his grandmother a lot but he can’t do anything for her. He observes how his father Karanbir and mother Simran misbehave with his grandmother. Many times, he opposes it but is helpless. His grandmother is sent to an old age home but he is unable to do anything. He is having no option left except to show patience.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 3 Inter-Personal Relationship

Question 4.
Give your opinion about the characters of the play.

  1. Grandmother
  2. Romi
  3. Mom
  4. Papa

Answer:
1. Grandmother. She is the finest character of this short play because she knew that Karanbir is her adopted son and instead of saying anything else, she asks him to send her to an old age home. It will stop daily’s infighting that is going on in the house. She lives in hot conditions in the old age home but calls her son to donate two fans and a fridge so that others can have relief from the scorching heat. In this way, she endures every sorrow as a matter of fate.

2. Romi. Romi is the most tolerating character of the short play because he loves his grandmother a lot, but he can’t do anything for his grandmother. He even fights with his parents for his grandmother but they never care for his emotions. That’s why he seems quite tolerating.

3. Mom (Simran). Simran has played the character of a daughter-in-law in this play and she is of double character. On one side she persecutes her mother-in-law and forces her husband to send her to the old age home and on the other side, she threatens her brother to take care of their mother. In this way, she is portrayed as a cruel daughter-in-law and a loving daughter.

4. Papa (Karanbir). Karanbir is a character of the play who sends his mother to the old age home. He never cares about his son and hardly shows any love for his mother. Finally, when he comes to know that he is the adopted son, he decides to take his mother back to their home.

Situation 1. You are going on a road. In front of you, a boy is eating a banana and he throws the banana peel on the road, then what will be your reaction?

  1. You will try to persuade the boy.
  2. You will call someone else to pick up the banana peel.
  3. You will yourself pick up the banana peel and throw it in the dustbin.
  4. You will call the police and complain to the boy.

Answer:

  1. You will try to persuade the boy.

Situation 2. Your friends were gifted an empty chalk box on your birthday. The box is totally empty. What will be your reaction?

  1. You will stop talking to them.
  2. You will look at them and smile.
  3. You will ignore them.
  4. You will see in anger towards them.

Answer:
2. You will look at them and smile.

PSEB 10th Class Welcome Life Guide Inter-Personal Relationship Important Questions and Answer

Multiple Choice Questions:

1. What is the age of Romi?
(a) 7-8 years
(b) 8-9 years
(c) 9-10 years
(d) 11-12 years
Answer:
(a) 7-8 years

2. Who told Karanbir that he is the adopted son?
(a) Mother
(b) Simran
(c) Manager
(d) Romi
Answer:
(c) Manager

3. Where was grandmother sent by her son Karanbir?
(a) At Simran’s home
(b) Old age home
(c) Pilgrimage
(d) To move around.
Answer:
(b) Old age home

4. There are social limitations of ……………
(a) Country
(b) Relations
(c) State
(d) All of these
Answer:
(b) Relations

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 3 Inter-Personal Relationship

5. What is the need to maintain relations?
(a) to break relations
(b) to make relations
(c) to save relations
(d) none of these
Answer:
(c) to save relations

6. Whenever we get farewell from someone :
(a) Say thanks
(b) By sharing sweet memories
(c) By sharing phone numbers
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

7. Which of these is a feature of good behaviour?
(a) Remain happy
(b) Be positive
(c) Speak happily
(d) All of these
Answer:
(d) All of these

8. Who among all the characters was clever?
(a) Grandmother
(b) Romi
(c) Simran
(d) Manager
Answer:
(c) Simran

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 3 Inter-Personal Relationship

Fill in the Blanks:

1. Spending time with the …………… is true worship.
Answer:
elders

2. Simran asked her to take care of her mother.
Answer:
brother

3. Karanbir left his mother at …………….
Answer:
old age home

4. After …………… months, Karanbir went to meet his mother.
Answer:
six

5. ……………. told Karanbir that his father adopted him from Ashram.
Answer:
Manager

6. There is always a limitation of every ……………….
Answer:
relationship

7. ……………… shines our personality.
Answer:
Good behaviour

True/False:

1. Karanbir was the father of Romi.
Answer:
True

2. We must forget bad memories.
Answer:
True

3. We must leave relations on a good note.
Answer:
True

4. Individuals maintain relations for their whole life.
Answer:
False

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 3 Inter-Personal Relationship

5. Good behaviour shines on our personality.
Answer:
True

6. We must not test social limitations.
Answer:
False

Match the Column:

Column A Column B
(a) Ominous (i) Prohibited
(b) T.B. (ii) Method
(c) Norms (iii) One who thinks wrong about someone
(d) Restriction (iv) Disease
(e) Etiquette (v) Rules

Answer:

Column A Column B
(a) Ominous (iii) One who thinks wrong about someone
(b) T.B. (iv) Disease
(c) Norms (v) Rules
(d) Restriction (i) Prohibited
(e) Etiquette (ii) Method

Very Short Answer Type Questions:

Question 1.
How can we truly worship our elders?
Answer:
Spending time and serving them is the true worship of our elders.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 3 Inter-Personal Relationship

Question 2.
Who is an ‘Ominous’?
Answer:
According to Grandmother, “One who is bad, thinking bad about others and who fights for the whole of day at home is an Ominous”.

Question 3.
Why did Simran stop Romi from going to his grandmother?
Answer:
Because Simran thought grandmother had a cough, maybe T.B. and can make Romi sick.

Question 4.
Who asked Karanbir to leave his mother at an old age home?
Answer:
Simran asked Karanbir to leave his mother at an old age home.

Question 5.
To whom and what good news Simran gave?
Answer:
Simran gave the good news to her brother that Karanbir has left his mother at the old age home.

Question 6.
What threat did Simran give to her brother?
Answer:
Simran threatened her brother to take care of her mother or she will take her to Simran’s home.

Question 7.
What did Romi tell his father?
Answer:
Romy told his father that one day he will also send his father to any old age home.

Question 8.
Why did grandmother call her son to the old age home?
Answer:
Because she wanted Karanbir to donate two fans and a fridge to the old age home.

Question 9.
What secret did Manager tell Karanbir?
Answer:
The manager told Karanbir that thirty-five years ago, his father adopted him from the same old age home.

Question 10.
When did Karanbir realize his mistake?
Answer:
When he realized that he is the adopted son, he realized his mistake.

Question 11.
What did Karanbir do when he realize his mistake?
Answer:
He took back his mother to his home.

Question 12.
Which limit we should not cross?
Answer:
We must not cross limits of relations.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 3 Inter-Personal Relationship

Question 13.
What should we check in society?
Answer:
We must check the limitations made and kept by society.

Question 14.
What etiquette we must understand?
Answer:
We must understand the etiquette of relationships.

Question 15.
What to look for while maintaining relationships?
Answer:
We must not cross the limits of relationships.

Question 16.
Do all relationships last a lifetime?
Answer:
No, not all relationships last for the whole life.

Question 17.
How can we get farewell from someone?
Answer:
We must get farewell from someone with proper etiquette.

Question 18.
What are the features of good behaviour?
Answer:
To remain happy, positive, hard work, speak softly etc. are the features of good behaviour.

Short Answer Type Questions:

Question 1.
How does the short play begin?
Answer:
The play begins in the drawing-room of the house where grandmother and her grandson Romi are sitting and playing. Grandson asks grandmother to play with him but she refuses as she is tired. Then the grandson asks his grandmother that what is the meaning of ‘Ominous*. At first, the grandmother avoids him by calling him small to understand but in the end, she tells him that the person is Ominous who himself is bad and thinks bad for others and the one whose house is always in trouble.

Question 2.
Why doesn’t Simran (mother) want her son to play with his grandmother?
Answer:
Simran did not like her mother-in-law. When the mother-in-law coughs, she thinks that she is suffering from T.B. and by playing with his grandmom, Romi will also get suffered from the same. Along with this, she also says that her mother-in¬law never does any household work and coughs up all day. That’s why Simran doesn’t want her son to play with his grandmother.

Question 3.
What grandmother says after seeing her son and daughter-in-law have a fight?
Answer:
When Karanbir comes back home, Simran speaks very bad about his mother. Simran also says that the old woman does not know what disease she has contracted and coughs up all day. When the grandmother hears a fight between them, she tells her son that there is no need to fight. It’s better if he sends her to any old age home where she will spend the rest of her life. That’s why Karanbir left his mother at the old age home.

Question 4.
Why does grandmother call her son to the old age home?
Answer:
She spends the first six months at the old age home with great problems but after that, she calls her son. Simran and Karanbir think that she is on her death bed and that’s why she has called Karanbir. When they visit the old age home, she asks Karanbir to donate two fans over there as it’s quite hot out there. She also asks him to donate a fridge as well as the water is too hot during summers. She tells Karanbir that when his son Romi leaves him in the old age home, his last days will be spent comfortably.

Question 5.
When does Karanbir realize his mistake?
Answer:
When Karanbir went to meet his mother at the old age home, she asks him to donate two fans and a fridge over there. At the moment, when Karanbir was talking to his mother, the Manager of the old age home comes there, recognises him and tells him that the husband of the old lady, Hardev Singh Brar, adopted him from the same old age home. After listening to this, Karanbir realizes his mistake and take back his mother with him.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 3 Inter-Personal Relationship

Question 6.
What is the etiquette of leaving a relationship?
Answer:
An individual makes many relationships during his lifetime. Some relationships last a lifetime but some relationships break down along the way and remain in a comer of the heart. Many times, we realize that this relationship will not last for long. It’s better to stop it here. That’s why we should end such a relationship in a proper way. We must talk to the other person and politely tell him/her that now it is not possible to carry on with the relationship. It’s better to move on. This is the best way to move on from the relationship.

Question 7.
“Good manners and attitude shine our personality ?” Clarify.
Answer:
There is no denying the fact that good manners and attitude shine on our personality. At a particular time, how do we react or behave, it all tells about our personality. That’s why we must learn to behave in a way that becomes a lesson for others. So, it is a must for us to remain happy, do hard work, be positive and speak politely with others. These are the qualities of good behaviour and it also tells about our personality.

Long Answer Type Questions:

Question 1.
“All relationships have social boundaries.” Explain the statement.
Answer:
Our society has made some rules that our relationships are bound to remain within some limits. In addition to this, it is also told that how. much boundary is required in every relationship. That’s why we never cross our boundaries. Our parents, teachers, friends etc. continuously tell us about such boundaries. That’s why we must identify such boundaries and check the limits made by society. If we will not do the same and violate the limits, it will not be good for us as well as for society. Relationships inside the home have closeness but relationships outside the home are artificial and have less closeness. It depends upon our love and intensity about that particular relationship. Many times we make a very good relationship with a stranger and occasionally we have sour relationships with our blood relatives. Relationships are not easy to maintain. It is not like drawing a line on paper with a pencil. It is a relationship that cannot end quickly. That’s why it is a must to maintain the boundaries of relationships.

Question 2.
Which things should be kept in mind while breaking up or leaving a relationship?
Answer:
We all live in social life and while living a social life, we make many relationships. Some relationships last a lifetime but some relationships end up along the way. While ending a relationship, we must keep few things in mind so that if in future, a need arises to revive that relationship, we would easily do that. We must keep following things in mind while ending a relationship.

  • Remember the time spent with the person and thank him or her well.
  • Leave sour memories and only remember and share the good memories.
  • If you want to keep in contact with that person, share each other’s mobile numbers.
  • If you don’t trust the person, then don’t be emotional and don’t share personal information with that person.
  • Don’t get angry with that person or try to get revenge.

That’s why it is said that it would be nice to end a story at a nice turn that can’t be taken to the end.

PSEB 10th Class Welcome Life Solutions Chapter 3 Inter-Personal Relationship

Inter-Personal Relationship PSEB 10th Class Welcome Life Notes

  • This chapter starts with a small play that tells us to respect our elders. The play starts with the conversation between grandmother and her grandson (Romi) which shows eternal love and sympathy between them both.
  • Then enters the daughter-in-law (Simran) who wants to keep her son (Romi) away from his grandmother.
  • Then grandmother’s Son (Karanbir Singh Brar) comes in front and his wife (Simran) tells him that her mother-in-law is provoking Romi against his mother (Simran). She asks. Karanbir either should send his mother to an old age home or she will move out of her house to go to her own mother’s house. Finally, grandmother comes and says to her son Karanbir to send her to old age home as she can’t live here.
  • On one side Karanbir send his mother to an old age home and on the other side Simran threatens her brother to take care of the mother or she will take the mother to her home.
  • The scene changes after six months when Karanbir receives her mother’s call to meet her.
  • Karanbir and Simran think that it is her last time and that’s why they both agree to meet her.
  • At the old age home, a grandmother tells her son Karanbir to donate two fans and a fridge to an old age home as people are facing a lot of problems over there. Karanbir agrees to donate the things.
  • At this moment, the manager of the old age home comes, recognises Karanbir and tells him that thirty-five years ago, his father Hardev Singh adopted him from here only. If he could not have adopted him, he could have been bigger somewhere.
  • After listening to the manager, Karanbir and Simran realised that they have done wrong with their mother. They say sorry to her and take her to their home.
  • This short play tells us that we must not misbehave with our elders. Instead, we should respect them and take blessings from them.
  • There is a social limitation of every relationship and we must care about such limitations.
  • All the relationships are important and while keeping their importance in mind, we must remain their limits. There should be love and intensity in close and far relationships. That’s why one should live within the limits of relationships.
  • One builds many kinds of relationships in life. Some relationships last a lifetime and some break down along the way. Some relationships just stay in the heart.
  • Imagine if we need to leave a relationship, we should keep few things in mind. We should say thanks to each other, share phone numbers etc.
  • We must behave well with the children and this good behaviour becomes an identity of our personality.

Punjab State Board PSEB 10th Class Welcome Life Book Solutions Chapter 3 Inter-Personal Relationship Textbook Exercise Questions and Answers.