PSEB 7th Class English Reading Comprehension Conversation / Dialogue Based

Punjab State Board PSEB 7th Class English Book Solutions English Reading Comprehension Conversation / Dialogue Based Exercise Questions and Answers, Notes.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Conversation / Dialogue Based

Read the following conversation carefully and answer the questions that follow:

1. Akbar : Birbal make me a painting. Use your imagination in it.
Birbal : I am not an artist, how can I paint ?
Akbar : If I don’t get a good painting, you shall be punished.
Birbal : (Next day) I am here with the painting.
Akbar : I am happy to see that you obeyed me. Please show me the painting.
Birbal : Huzoor, have a look. I am opening the covered frame.
Akbar : This painting is nothing but only ground and sky. There is a little grass on the ground. What is this?
Birbal : A cow eating grass, Huzoor!
Akbar : Where is the cow and grass ?
Birbal : I used my imagination. The cow ate the grass and returned to its shed.

Question 1.
The given conversation is between ……………
(a) Birbal and Begum
(b) Birbal and his Son
(c) Akbar and his Son
(d) Akbar and Birbal.
Answer:
(d) Akbar and Birbal.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Conversation / Dialogue Based

Question 2.
What did Akbar want Birbal to make for him?
(a) a cake
(b) a painting
(c) a dish
(d) all of the above.
Answer:
(b) a painting.

Question 3.
Who ate the grass ?
(a) cow
(b) cat
(c) camel
(d) goat.
Answer:
(a) cow.

Question 4.
What was in the painting ?
(a) ground and sky
(b) boy and sky
(c) girl and kite
(d) cat and dog.
Answer:
(a) ground and sky.

Question 5.
Birbal carried a ……………. with him.
(a) covered glass
(b) covered frame
(c) covered bowl
(d) covered box.
Answer:
(b) covered frame.

2. Sadab : Good afternoon.
Ritu : Good afternoon.
Sadab : So, where are you going now?
Ritu : I am going to meet my friend Garima in Kolkata Market.
Sadab : Oh, so nice, I have to buy a new school uniform.
Ritu : Will you accompany me ?
Sadab : Yes, it will be great fun for me.
Ritu : So, can we move now so that we can reach on time.
Sadab : Sure.

Question 1.
This conversation is between ………..
(a) Sadab and Garima
(b) Ritu and Garima
(c) Ritu and Sadab
(d) Garima and Kolkata Market.
Answer:
(c) Ritu and Sadab.

Question 2.
Where is Ritu going ?
(a) to meet her sister Garima
(b) to meet her friend Garima
(c) to meet her teacher
(d) to buy a school uniform.
Answer:
(b) to meet her friend Garima.

Question 3.
Garima will be found ……………
(a) in Kolkata market
(b) in Bombay market
(c) in Kolkata street
(d) in Sadab market.
Answer:
(a) in Kolkata market.

Question 4.
What does Sadab want to buy ?
(a) some new books
(b) a new mobile phone
(c) a new school uniform
(d) new shoes.
Answer:
(c) a new school uniform.

Question 5.
What was the time of conversation ?
(a) early morning
(b) afternoon
(c) late evening
(d) night.
Answer:
(b) afternoon.

3. Headman Ant asked, “What happened ? Why are you running ?” Rabbit said, “We’re running for our lives. I heard the news of Tsunami, very high sea waves.”

Headman Ant asked everyone to stay calm and explained that they were just testing the warning system. It didn’t happen for real. Let us all be prepared to deal with disasters.

Next day at the village meeting, everyone gave their ideas.

Elephant : “We should always follow news carefully.”
Butterfly : “I have already put my valuable things away in a safe place.”
Rats : “I have prepared survival bag which will always be close to me. I have kept a bottle of water, medicines, dried food, some beans, the radio for news and a family photo.”
Mother Frog : “My kids will not go out to play by themselves in hazardous places.”
Mother Goat : “We must run to higher grounds or to the safe areas. I shall make a map of the village.
Headman Ant : “Why didn’t you run like asked Grandpa others ?
OX : ……..
Grandpa OX : “We are too old. We don’t want to be a burden to anyone.”
Headman Ant : (said politely) “No one is a burden. What would your grandchildren do without you ??

Question 1.
Rabbit was running for life because he had heard the news of ……………
(a) Earthquake
(b) Tsunami
(c) Flash flood
(d) Land slide.
Answer:
(b) Tsunami.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Conversation / Dialogue Based

Question 2.
What did the Headman Ant tell the animals about the news ?
(a) It was real
(b) It was to create panic only
(c) It was not real
(d) It was to entertain the old people.
Answer:
(c) It was not real.

Question 3.
Who is most careful about news ?
(a) Grandpa Ox
(6) Rabbit
(c) Elephant
(d) Frog.
Answer:
(c) Elephant.

Question 4.
Which one of the following is not true according to the conversation ?
(a) The elephant was not present at the meeting
(6) Grandpa Ox does not want to be a burden to anyone
(c) Mother Goat wants to run to the higher places
(d) Rats have prepared survival bags.
Answer:
(a) The elephant was not present at the meeting.

Question 5.
Tsunami is a ……………..
(a) safe place from high sea wave
(b) very high sea wave
(c) cool breeze coming from sea
(d) dry wind blowing towards sea.
Answer:
(b) very high sea wave.

4. Ali : Hello ! I’m Ali. What’s your name?
Ravi : Hello ! My name’s Ravi. I’m ten years old.
Ali . : I’m ten, too. Do you play cricket ?
Ravi : Not very well. I’m fond of football.
Ali : Oh, good ! Will you help me with my homework?
Ravi : Of course, I will. Come to me during the break.
Ali : Thanks. I’ll help you play cricket.
Ravi : That will be great. Thank you !
Ali : : Where do you live ?
Ravi : I live near the school and Ali, where do you live?
Ali : I live in the school hostel.

Question 1.
What is common between Ali and Ravi ?
(a) both are ten years old
(b) both play cricket very well
(c) both live in the school hostel
(d) both are fond of playing football.
Answer:
(a) both are ten years old.

Question 2.
Where does Ali live ?
(a) near the school
(b) in the school hostel
(c) near the football club
(d) near the cricket club.
Answer:
(b) in the school hostel.

Question 3.
Ali will help Ravi ……………
(a) play football
(b) do his homework
(c) play cricket
(d) all the above.
Answer:
(c) play cricket.

Question 4.
Ravi will help Ali ………
(a) play cricket
(b) play football
(c) do his homework
(d) none of these.
Answer:
(c) do his homework.

Question 5.
When will Ravi help Ali with his homework?
(a) after playing cricket
(b) after playing football
(c) when the school starts
(d) during the break.
Answer:
(d) during the break.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Conversation / Dialogue Based

5. Ravi : Do you know what time it is now, please ?
Aman : No, I’m really very sorry, I don’t have a watch.
Rama : Could you tell me the time, please ?
Radha : It’s about eleven-thirty.
Rama : Thanks a lot.
Radha : At what time do you come to school ?
Rama : At 8:30 in the morning.
Radha : At what time does the school get over ?
Rama : At 3 o’clock in the afternoon.
Ajay : What time is the next bus, please ?
Anil : It leaves at 5:30 p.m.
Ajay : Is there any bus after 10 p.m. ?
Anil : The last bus leaves at 10:30 p.m.
Ajay : Thanks a lot for the information.

Question 1.
The main point in this conversation is …………… .
(a) bus
(b) time
(c) watch
(d) school.
Answer:
(b) time.

Question 2.
Aman is unable to tell Ravi time because …………….
(a) he is in a hurry
(b) he is very sorry
(c) he has no watch
(d) he has no clock.
Answer:
(c) he has no watch.

Question 3.
When does Rama go to school ?
(a) at 8:30
(b) at 3 o’clock
(c) at 11:30
(d) at 10 o’clock.
Answer:
(a) at 8:30.

Question 4.
What does Ajay want to know ?
(a) times about school
(b) times about buses
(c) time by Aman’s watch
(d) none of these.
Answer:
(b) times about buses.

Question 5.
Who tells Ajay time for last bus ?
(a) Rama
(b) Anil
(c) Radha
(d) Aman.
Ans.
(b) Anil.

6. Raj : Could you help me, please ?
Shopkeeper : Certainly.
Raj : Thank you.
Shopkeeper : What can I get you ?
Raj : A black shoe polish.
Rani : Excuse me please, where are the pens ?
Shopkeeper : They are in the second row. Let me help you.
Rani : How much do the two pens cost ?
Shopkeeper : The price is written on them. They cost Rs. 10 each.
Rani : Thank you.

Question 1.
Whose help does Raj ask for ?
(a) Rani’s
(b) shopkeeper’s
(c) nobody’s
(d) his own.
Answer:
(b) shopkeeper’s.

Question 2.
Raj wants to buy a ……………..
(a) brown shoe polish
(b) black shoe polish
(c) some pens and a polish
(d) none of these.
Answer:
(b) black shoe polish.

Question 3.
The pens are lying
(a) in a box
(b) in the first row
(c) in the second row
(d) on the upmost shelf.
Answer:
(c) in the second row.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Conversation / Dialogue Based

Question 4.
How many pens does Rani want to buy ?
(a) two
(b) three
(c) one.
(d) four.
Answer:
(a) two.

Question 5.
How much do the two pens cost ?
(a) Rs. 20
(6) Rs. 10
(c) Rs. 30
(d) Rs. 15.
Answer:
(a) Rs. 20.

7. Aryan : Why are you wearing this funny dress, Praveen ?
Praveen : Aryan, what is funny about it?
Aryan : Look at your clothes ! They look so tight, and your shoes have wheels. And what’s that you have on your head ?
Praveen : (laughs) Oh, are you talking about this dress ? I’m going for my skating class and this is my helmet to save me from injuries.
Aryan : Skating ?
Praveen : Yes, skating. That’s why I’m wearing these roller skating shoes.
Aryan : Where are you going for your skating class ?
Praveen : I’m going to the ‘Roller Mall’. It has a skating rink.
Aryan : Could I come with you to see what you do there?
Praveen : Sure, come along. (They reach the skating rink.) Aryan (amazed) Oh, so many people moving on the wheels !
Praveen : They’re all skaters moving on roller skates.
Aryan : Look ! How they all are gliding on the floor. I wish I could do the same. Will you teach me how to skate ?
Praveen : Oh yes, whenever you are ready.
Aryan : Thanks.

Question 1.
Praveen’s dress looks funny to Aryan. Why?
(a) It is very tight.
(b) His shoes have wheels.
(c) There is a, helmet on his head.
(d) all these.
Answer:
(d) all these.

Question 2.
Praveen is going to …………
(a) his school to take part in a drama
(b) a park for a picnic
(c) perform a magic show
(d) his skating class.
Answer:
(d) his skating class.

Question 3.
A helmet saves us from …………
(a) foot injuries
(b) severe cold on ice
(c) head injuries
(d) all the above.
Answer:
(c) head injuries.

Question 4.
What does Aryan want to learn ?
(a) skating
(b) use of wheeled shoes
(c) using a helmet
(d) wearing a tight dress.
Answer:
(a) skating.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Conversation / Dialogue Based

Question 5.
Who will teach Aryan how to skate ?
(a) skating teacher
(b) his elder brother
(c) Praveen
(d) class teacher.
Answer:
(c) Praveen.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Picture / Poster Based

Punjab State Board PSEB 7th Class English Book Solutions English Reading Comprehension Picture / Poster Based Exercise Questions and Answers, Notes.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Picture / Poster Based

Look at the picture carefully and answer the questions that follow:

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Picture Poster Based 1

Question 1.
What is the name of this object ?
(a) traffic police
(b) traffic light
(c) street light
(d) street hawker.
Answer:
(b) traffic light.

Question 2.
Where do we see (find) this object?
(a) in the hospital
(b) in the park
(c) on the roads
(d) in the drawing room.
Answer:
(c) on the roads.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Picture / Poster Based

Question 3.
This object is related to
(a) rules of road
(b) rules of school
(c) rules of home
(d) rules of hotel.
Answer:
(a) rules of road.

Question 4.
Which light says us to stop ?
(a) red
(b) green
(c) yellow
(d) white.
Answer:
(a) red.

Question 5.
Yellow light says us to …..
(a) stop
(b) go
(c) wait
(d) rest.
Answer:
(c) wait.

2.
PSEB 7th Class English Reading Comprehension Picture Poster Based 2
Question 1.
What is this place?
(a) a public park
(b) a zoo
(c) a school ground
(d) a circus ground.
Answer:
(a) a public park.

Question 2.
Public parks are open to ……….
(a) men
(b) women
(c) children
(d) all these.
Answer:
(d) all these.

Question 3.
Elederly people go to the parks …………
(a) for a walk
(b) to sit and chat
(c) give exercise to their body
(d) all these.
Answer:
(d) all these.

Question 4.
Why do children like visiting a big park ?
(a) they can enjoy sliding, swinging etc.
(b) they can have a picnic
(c) they meet their friends, play, sing and dance
(d) all the above.
Answer:
(d) all the above.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Picture / Poster Based

Question 5.
In a park, we should ……………. .
(a) pluck flowers
(b) throw waste papers here and there
(c) run across the flower beds
(d) sit in the lawns peacefully.
Answer:
(d) sit in the lawns peacefully.

3.
PSEB 7th Class English Reading Comprehension Picture Poster Based 3

Question 1.
What is this place ?
(a) a public park
(b) a zoo(c) a picnic spot
(d) a playground.
Answer:
(b) a zoo.

Question 2.
In a zoo we can see different kinds of ……….
(a) weapons
(b) plants
(c) coins
(d) animals.
Answer:
(d) animals.

Question 3.
In a zoo animals like lions and tigers are kept …………….
(a) in ponds
(b) in lawns
(c) in cages
(d) under trees.
Answer:
(c) in cages.

Question 4.
Monkeys and Kangaroos are allowed to move freely because ………
(a) they are dangerous
(b) they are not harmful
(c) they entertain people
(d) they eat grass.
Answer:
(b) they are not harmful.

Question 5.
A zoo looks like a ………..
(a) public park
(6) large playground
(c) mini forest
(d) a desert land.
Answer:
(c) mini forest.

4.
PSEB 7th Class English Reading Comprehension Picture Poster Based 4

Question 1.
This is a
(a) small city
(b) big city
(c) small village
(d) none of these.
Answer:
(c) small village.

Question 2.
The villagers here live in …………
(a) huts
(b) boats
(c) big houses
(d) flats.
Answer:
(a) huts.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Picture / Poster Based

Question 3.
What is the potter doing ?
(a) baking pots
(b) making chalks
(c) making pots
(d) breaking pots.
Answer:
(c) making pots.

Question 4.
Two persons are carrying pots ……….
(a) in their hands
(b) in a cart
(c) on their heads
(d) in a bucket.
Answer:
(c) on their heads.

Question 5.
Nearby the village there …………… .
(a) flows a river
(b) is a market
(c) is a large well
(d) swimming pool.
Answer:
(a) flows a river.

5.
PSEB 7th Class English Reading Comprehension Picture Poster Based 5

Question 1.
The most appealing title for this poster is …………
(a) help children in their work
(b) shed tears for children
(c) stop child labour
(d) child labour is a great blessing.
Answer:
(c) stop child labour.

Question 2.
Children must be sent to ……….
(a) schools
(b) factories
(c) tea stalls .
(d) rag picking job.
Answer:
(a) schools.

Question 3.
What is the main cause of child labour?
(a) cheap labour
(b) poverty
(c) unemployment
(d) all the above.
Answer:
(d) all the above.

Question 4.
Child labour is …………….
(a) a blessing
(b) a curse
(c) a boon
(d) none of these.
Answer:
(b) a curse.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Picture / Poster Based

Question 5.
Why should we not deny education to our children ?
(a) childhood is the best time to get education
(b) children are our future citizens
(c) they are too delicate to put to work
(d) all the above.
Answer:
(d) all the above.

6.
PSEB 7th Class English Reading Comprehension Picture Poster Based 6

Question 1.
What is meant by global warming ?
(a) decreasing temperatures in winter
(b) heating the globe by big fires
(c) using hot water in agriculture and factories
(d) rising temperature of the atmosphere in the world.
Answer:
(d) rising temperature of the atmosphere in the world.

Question 2.
Global warming is the result of ……..
(a) using more and more fossil fuels
(b) using more and more solar energy
(c) using non-stop electrical energy
(d) using atomic energy for peaceful purposes.
Answer:
(a) using more and more fossil fuels.

Question 3.
Global warming is a serious problem because
(a) it can give birth to fatal diseases
(b) it can melt our glaciers
(c) it can result in the rise of sea-level
(d) all the above.
Answer:
(d) all the above.

Question 4.
What should we do to prevent global warming ?
(a) all trees should be cut down
(b) we should use fossil fuels only
(c) more and more trees should be planted
(d) none of these.
Answer:
(c) more and more trees should be planted.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Picture / Poster Based

Question 5.
Global warming is harmful for ……….
(a) mankind
(b) animal forests
(c) Forests
(d) all the above.
Answer:
(d) all the above.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Unseen Passages

Punjab State Board PSEB 7th Class English Book Solutions English Reading Comprehension Unseen Passages Exercise Questions and Answers, Notes.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Unseen Passages

Read the following passages and answer the questions given below each:

1. Two kittens got a large loaf of bread. They were very happy. But they could not divide it equally between themselves. They started fighting. Then they went to their mother cat to divide the loaf. The cat was clever. She divided the loaf into three pieces. She gave two pieces to each of them and kept one for the future. Both kittens enjoyed the bread happily and again started playing. After sometime they were again hungry and to their surprise their mother again gave them some bread which made them happier.

Question 1.
Why were the two kittens happy ?
(a) Because they got a bone.
(b) Because they got a toy.
(c) Because they got a mouse.
(d) Because they got a loaf.
Answer:
(d) Because they got a loaf.

Question 2.
Whose help did the kittens take to divide the loaf ?
(a) lion
(b) monkey
(c) dog
(d) mother cat.
Answer:
(d) mother cat.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Unseen Passages

Question 3.
The kittens started ………….. after eating bread.
(a) playing
(b) fighting
(c) singing
(d) eating
Answer:
(a) playing.

Question 4.
In how many pieces the cat divided the loaf ?
(a) two pieces
(b) four pieces
(c) three pieces
(d) five pieces.
Answer:
(c) three pieces.

Question 5.
How many pieces did the kittens eat ?
(a) one piece
(b) two pieces
(c) three pieces
(d) none.
Answer:
(b) two pieces.

2. A few days later, Prem Chand resigned his job of Inspector of Schools after having worked in the department for twenty years. He was a free man after all. Now, he could write novels and stories about his country and its people. In his books, he dealt with the lives of the peasants and workers. He revealed the greed and meanness of the money-lenders, landlords and priests. He attacked the social evils, like dowry and early marriage.

He held society responsible for the sins of women. The heroes of Prem Chand’s stories and novels fight against cruelty and injustice. Prem Chand valued love and tolerance, particularly Hindu-Muslim unity.

Question 1.
Before he started writing novels, Prem Chand was …………..
(a) a great writer
(b) a great social-reformer.
(c) Inspector of Schools
(d) a principal in a school.
Answer:
(c) Inspector of Schools.

Question 2.
What did Prem Chand value particularly ?
(a) Hindu-Muslim unity
(b) Love and tolerance
(c) Injustice and cruelty
(d) Dowry and early marriage.
Answer:
(a) Hindu-Muslim unity.

Question 3.
In his books, Prem Chand revealed the greed of ……………..
(a) Indian women
(b) peasants, workers and priests
(c) landlords, moneylenders and priests
(d) all the above.
Answer:
(c) landlords, moneylenders and priests.

Question 4.
Prem Chand’s novels and stories deal with …………
(a) the lives of peasants and workers
(6) curse of child labour
(c) problems of schools
(d) none of these.
Answer
(a) the lives of peasants and workers.

Question 5.
Who did Prem Chand hold responsible for the sins of women ?
(a) leaders
(b) society
(c) social reformers
(d) free men.
Answer:
(b) society.

3. Trees are useful to man in three very important ways they provide him with wood and other products, they give him shade and they help to prevent droughts and floods.

Unfortunately, in many parts of the world, man has not realized that the services of the trees are the most important. In his eagerness to draw quick profit from the trees, he has cut them down in large numbers, only to find that with them he has lost the best faced friend he had.

The people in the villages must be persuaded to stop cutting trees for fuel and for selling it to city people. Unless the Government has a good system of control or it can educate the people, the forests will slowly disappear.

Question 1.
What do trees help to prevent ?
(a) sun and shade
(b) cutting of trees for wood
(c) drought and floods
(d) heavy rains.
Answer:
(c) drought and floods.

Question 2.
Man has not realized that …………. .
(a) the services of the trees are most important
(b) the services of the trees are of no use
(c) the cutting of trees is most important
(d) all the above.
Answer:
(a) the services of the trees are most important.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Unseen Passages

Question 3.
Man has lost the best faced friend he had. Who is this ‘best friend’?
(a) people who cut trees
(b) the government
(c) trees
(d) man himself.
Answer:
(c) trees.

Question 4.
The villagers cut tree for ………….
(a) fuel
(b) selling it to the city people
(c) both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b).
Answer:
(c) both (a) and (b).

Question 5.
Trees give man ……………. .
(a) wood and other products.
(b) shade
(c) fuel
(d) all these.
Answer:
(d) all these.

4. Maharaja Ranjit Singh is very well known to all of us. He was very kind to all. He loved his people very much. He did not want them to be poor. He gave money and gold to the poor people. Thus he made them rich.

People believe that ‘Paras’ is a wonder stone. It turns iron into gold. In the same way poor people came to Maharaja Ranjit Singh and became rich. So they called him ‘Paras’.

One day he was riding a horse. He was passing through the streets of Lahore. All the people welcomed him. They were shouting, “Maharaja Ranjit Singh Ki Jai.” They showered flowers on him. They were very happy to see their generous king.

Question 1.
What kind of king was Maharaja Ranjit Singh ?
(a) cruel
(b) dishonest
(c) kind and generous
(d) proud.
Answer:
(c) kind and generous.

Question 2.
Maharaja Ranjit Singh made his people rich because
(a) he loved his people very much
(b) he did not want them to be poor
(c) he was very kind to all
(d) all the above.
Answer:
(d) all the above.

Question 3.
Why is ‘paras’ called a wonder stone?
(a) because it is very shining
(b) because Maharaja had it
(c) because it turns iron into gold
(d) because it can turn everything into gold.
Answer:
(c) because it turns iron into gold.

Question 4.
One day Maharaja was passing through the streets of …………
(a) Lahore
(b) Amritsar
(c) Multan
(d) Patna Sahib.
Answer:
(a) Lahore.

Question 5.
People welcomed their generous king by …………… .
(a) showering holy water on him
(b) giving him precious gifts
(c) showering flowers on him
(d) by turning iron into gold.
Answer:
(c) showering flowers on him.

5. Mithu was a milkman. He had a number of cows. He milked them every morning and every evening and sold the milk. But he did not sell pure milk. He was a dishonest man and he always added a lot of water to his milk.

One day, Mithu took a bag of money and started for the weekly fair. He wanted to buy a cow. The fair was in a village a few kilometres away.

Question 1.
What did Mitu have ?
(a) a number of sheep
(b) a small and a big cow
(c) sheep and goats
(d) a number of cows.
Answer:
(d) a number of cows.

Question 2.
Mithu was ……………. .
(a) an honest man
(b) a dishonest man
(c) a good man
(d) none of these.
Answer:
(b) a dishonest man.

Question 3.
Mithu never sold …………
(a) pure milk
(b) impure milk
(c) cow milk
(d) water added milk.
Answer:
(a) pure milk.

Question 4.
Where did Mithu go to buy a cow ?
(a) in a city
(b) in a weekly fair
(c) in a monthly fair
(d) to a farmer in his village.
Answer:
(b) in a weekly fair.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Unseen Passages

Question 5.
Where was the fair held ?
(a) in a city
(b) in a ground
(c) in a village
(d) near the canal.
Answer:
(c) in a village.

6. The blind beggar gave the violin to him. The gentleman stood by his side and began playing. People began gathering round him. In a short time the crowd became very large. The music was very sweet and no one among them moved away. After some time the man stopped playing. All the people dropped coins into the beggar’s cap. It became very heavy. The dog was not able to hold it and dropped it. The coins fell on the road. The blind beggar gathered all the coins and the gentleman helped him. The beggar now had a lot of money and was very happy.

Question 1.
The beggar was ………..
(a) old and weak
(b) young and healthy
(c) deaf and dumb
(d) blind.
Answer:
(d) blind.

Question 2.
Who played on violin for the beggar ?
(a) some people
(b) a gentleman
(c) his companion
none of these.
Answer:
(b) a gentleman.

Question 3.
Why did no one move away ?
(a) because the music was very sweet
(b) because the crowd was very large
(c) because the road was filled with coins
(d) all the above.
Answer:
(a) because the music was very sweet.

Question 4.
The beggar’s dog dropped the cap because ………..
(a) it was old and torn
(b) it became very heavy
(c) he did not like its colour
(d) the musician had stopped playing.
Answer:
(b) it became very heavy.

Question 5.
The coins in the cap fell ………….
(a) in the street
(b) into the lake
(c) on the road
(d) on the violin.
Answer:
(c) on the road.

7. One day there was a magic show in the big hall in Mohan’s school. All the pupils of the school and all the teachers were there. The hall was full. The boys and the girls were sitting on the floor in rows. The smaller boys and the girls sat in the front rows and the bigger boys in the back rows. The headmaster and the teachers sat in chairs behind the boys.

The magician, Mr. Parshuram, stood on a platform. He wore a black coat and a tall black hat. He had a wand in one hand and a handkerchief in the other. There was a big table in front of him.

Question 1.
Where was the magic show held?
(a) in the playground in Mohan’s school
(b) in the big hall in Mr. Parshuram’s school
(c) in the big hall in Mohan’s school
(d) in the staff room in Mohan’s school.
Answer:
(c) in the big hall in Mohan’s school.

Question 2.
Who was Mr. Parshuram?
(a) headmaster
(6) headboy
(c) a teacher
(d) a magician.
Answer:
(d) a magician.

Question 3.
Who sat in the front rows ?
(a) smaller boys and girls
(b) bigger boys and girls
(c) The headmaster and the teachers
(d) Mr. Parshuram.
Answer:
(a) smaller boys and girls.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Unseen Passages

Question 4.
Which one of the following things do not belong to Mr. Parshuram ?
(a) wand
(b) black coat
(c) white hat
(d) handkerchief.
Answer:
(c) white hat.

Question 5.
Where did Mr. Parshuram stand?
(a) on a table
(b) on a platform
(c) in the front row
(d) behind the boys.
Answer:
(b) on a platform.

8. Once there was a rogue. He was always playing tricks on the people. He was giving them a lot of trouble and so they asked the king to punish him. The king ordered his soldiers to bring the rogue before him.

The rogue was brought before the king. He said to the rogue, “You must do three tasks or you will be punished.” The rogue asked the king what the three tasks were.

Question 1.
What was the rogue doing to the people ?
(a) playing games with them
(b) playing tricks on them
(c) helping them in trouble
(d) stealing their money.
Answer:
(b) playing tricks on them.

Question 2.
What did the king order his soldiers to do ?
(a) to bring the rogue before him
(b) to punish the rogue
(c) to keep a watch on the rogue
(d) to bring the rogue before the poeple.
Answer:
(a) to bring the rogue before him.

Question 3.
The rogue was brought before …………
(a) the people
(b) the judge
(c) the king
(d) the soldiers.
Answer:
(c) the king.

Question 4.
The rogue was asked to do ……..
(a) two tasks
(b) one task
(c) four tasks
(d) three tasks.
Answer:
(d) three tasks.

PSEB 7th Class English Reading Comprehension Unseen Passages

Question 5.
The rogue was giving a lot of trouble to ………… .
(a) the soldiers
(b) the king
(c) the people
(d) all the above.
Answer:
(c) the people.

PSEB 7th Class English Creative Writing

Punjab State Board PSEB 7th Class English Book Solutions English Creative Writing Exercise Questions and Answers, Notes.

PSEB 7th Class English Creative Writing

A – Picture Composition

1.
PSEB 7th Class English Creative Writing 1
This is a railway platform. It is very busy. A train has just arrived. There is a great rush at the platform. Some passengers have got down the train. The other are ready to board it. They are carrying their luggage. Some passengers have got their seats reserved. Two ticket checkers are helping them to find their seats (berths). Soon guard will blow a whistle. The train will leave the station.

PSEB 7th Class English Creative Writing

2.
PSEB 7th Class English Creative Writing 2
It is fun-making time. Some students are making merry. They are dancing to the tune of music. Their teacher is also present. He is there to help them. A little girl has some problem with another student. The teacher is trying to solve her problem. A girl with curly hair does not seem to be interested in dancing. She is thinking to do something different. However, most of the students are in a happy mood. They are dancing and singing happily and joyfully.

3.
PSEB 7th Class English Creative Writing 3
This is a fair. It presents a lovely look with different things to watch. There is a huge fairywheel. It takes the children up and down. There is a game for children called free-fall. Many stalls have been put up. They are selling different things. A man is selling flowers. Another man is selling toy-cars. One can also buy clothes at this fair.

4.
PSEB 7th Class English Creative Writing 4
This is a book shop. It is very big. It has hundreds of books. The books are arranged in shelves. Some books are small in size but some are big and fat. The shop has a long platform in front of it. A girl and a boy are standing on it. They have come to buy some books. The girl is showing everything to boy. We can also see an electric shop in the picture. It is on one side of the book shop.

5.
PSEB 7th Class English Creative Writing 5
This is a lovely forest. There are many tall trees in it. A crow is sitting on a tree. He has a piece of cheese in its beak. There is a fox under the tree. It wants to get that piece. It will flatter the crow to sing. When the crow opens its beak. The piece of cheese will fall down. The fox will take it away to eat.

6.
PSEB 7th Class English Creative Writing 6
This is a shopping mall. There are many people in the market. A child with his parents is demanding an ice cream. Father is paying no attention to take an ice cream. An other child has two ice creams in his hands. The ice cream stall is very beautiful. A boy is eating some fruit and looking at the family. In his other hand, he has something. It looks like a ball. It may be an apple. A boy with a girl is going to a shop. A man is walking after him.

7.
PSEB 7th Class English Creative Writing 7
This is a bus-stand. A girl is going with her parents. They are waiting for the bus. The boy is drinking water. The girl is sitting on the trunk. She is eating an ice-cream. An old woman is trying to get into a bus. A boy is standing with her. A bag is lying on the footpath. The parents are watching the bus. The road is neat and clean. The box looks very heavy.

PSEB 7th Class English Creative Writing

8.
PSEB 7th Class English Creative Writing 8
It is a rainy weather. The sky is overcaste with dark clouds. It is raining heavily. Rain is falling like a current of water. Children are enjoy the falling rain. A boy with his sister is standing under an umbrella. They are watching the scene. There is a tree behind them boy stepped into a pool of water. A man under an umbrella is giving him some warning. Everything is wet and looks fresh.

B- Guided Composition

1. A Day in Bed

Hints : Being in bed ……… last Monday ………… after the summer vacation ………… running temperature ……….. got worried ……….. he gave me ………… went to school ………… were very bitter ……….. found it.

Being in bed is a sad experience. I had such an experience last Monday. It was the first day of school after the summer vacation. In the morning I tried to get up. But I was running temperature and my body was aching. So I had to remain in the bed. My parents got worried. They called in a doctor. He gave me medicine and advised me complete rest. The tablets he gave me were very bitter. Soon my parents left for work and my brother went to school. So I was left alone in the house. I tried to kill my time by playing cards by myself. But I found it difficult to sit up for long. I was helpless and lay down in the bed again. Soon I went to sleep and opened my eyes late in the evening. What a boring and painful day!

Word-Meanings : Aching- दर्द कर रही थी। Bitter- कड़वी। Helpless- लाचार। Painful- कष्टदायक।

2. A Day Without Mother

Hints : God is great …………… look after in …………… Mother is an idol ………. very much ………… I cannot ………….. becomes a burden for me ………… the day when ………….. last Sunday ………. The house looked …………… butter for breakfast …………. never part me from my mother.

God is great and merciful. He has sent mothers on earth to look after us. Mother is an idol of self-sacrifice. The showers her love and affection on us. So I love my mother very much. I cannot live without her. The day when she is not with me becomes a burden for me. Last Sunday she went to meet her sister early in the morning. The house looked deserted without her. My father gave me bread and butter for breakfast. I ate it half heartedly. I could not enjoy my lunch also. I failed to do my homework properly. With a sad heart I went to play in the garden. Suddenly I sprained my ankle. I was a severe pain. But without my mother I forgot to cry. In the evening my mother returned and kissed me. I was in tears to meet her. May God never part me from my mother!

Word-Meanings : Merciful- दया से भरपूर, Deserted- सुनसान, Sprain- मोच

3. A School Picnic

Hints : 1. Beautiful public park ………… fine yesterday ………… park for picnic ……….. We got ……………. a few things ………… in our beings …………by a school bus …………. enjoyed cold drinks ………. good time in the park.

There is a beautiful public park in our town. Many people go there for a picnic. It was a fine day yesterday. The students of our class went to the park for a picnic. We got ready at eight o’clock. We went to the bazaar and bought a few things. We packed them in boxes. We kept the fruit in our bags. We went to the park by school bus. There we sat in the shade of trees. We felt hungry after a while. We ate cakes and biscuits. We also ate fruit and enjoyed cold drinks. We sang and danced until we were tired. We had a good time in the park.

Word-Meanings : Public park- सार्वजनिक पार्क, After a while- थोड़ी देर बाद

4. A Visit To a Fair

Hints : 1. Baisakhi fair ………. of a canal ……… at six in the morning …….. in then best ………… the bangle-shops …………. buying toys ………….. gathered round him ………… happy time at the fair.

I went to see the Baisakhi fair last Sunday. It was held on the bank of a canal. We were five friends. We reached the canal at six in the morning. There was a great rush. People were dressed in their best. Many shops had been set up. The ladies were standing at the bangle-shops. They were buying bangles. The children were buying toys. Bhangra parties were singing folk songs. A juggler was showing his feats. Many people had gathered round him. Some children were enjoying rides in the merry-go-rounds. We had a very happy time at the fair.

Word-Meanings : Bank-किनारा। Bangles-चूड़ियां। Juggler-मदारी। Feats-कारनामे।

5. Helping Mother at Home

Hints : My father ………….. engage a servent. ………… domestic work ………. after her bath. ………. from the dairy……….. help my mother ……… dust the furniture ……….. at 3.30 p.m. after dinner ……….. me great pleasure.

My father is a clerk. His salary is small. So we cannot afford to engage a servant. We ourselves do our domestic work. My mother gets up very early. After her bath, she gets busy in preparing breakfast for the family. My brother fetches milk from the dairy. I also help my mother. I sweep the rooms and dust the furniture. Then I have my breakfast and leave for school. I come back at 3.30 p.m. After doing my home-work, I help my mother in the kitchen. After dinner, I clean the utensils and go to bed. Helping my mother in her work gives me great pleasure.

Word-Meanings : Afford-समार्थ्य होना। Engage-रखना। Domestic-घर का। Fetch-ले आना।

PSEB 7th Class English Creative Writing

6. Mahatma Gandhi

Hints : Mahatma Gandhi ……….. Bapuji …….. leader ………. 2nd October 1869 ……. pious lady ………… matriculation ……………….. a barrister ………….. . South Africa ……….. back to India …………. jail many times …………… free in 1947 ……… for the poor …………. January 30, 1948 …….. father of the nation.

Mahatma Gandhi is called Bapuji. He was a great leader. He was born on 2nd October, 1869. His mother was a pious lady. His father was the Diwan of a State. He passed his matriculation. He went to England. There he passed law. He became a barrister. He came back to India. Soon he went to South Africa. There he worked for the good of the Indians. Then he came back to India. He fought for our freedom. He went to jail many times. At last he won the battle. India became free in 1947. He loved truth. He did a lot for the poor. He worked for Hindu-Muslim unity. He died on January 30, 1948. We can never forget his services. He is the father of the nation.

Word-Meanings : Barrister- वकील, Unity- एकता

7. How I Saved a Boy from Drowning

Hints : ………. went for boating ………. river ……….. boys bathing………..the others boating……… My friend, Rajan and I hired ……. did boating for ……… Suddenly ………… heard a cry …….. boated towards the place ……….. a boy drowning ………. could see………. his hands for help. I jumped ………… and swam ………… I caught ………… leg and pulled. Then I swam ………… to the bank ………… Luckily, ……….. a doctor. He gave him first-aid ………… After a while the boy ………. We ………… to his home. He told ………… to his parents. They ……….. happy ….. served. ………. tea ………. drank ……….. and reached ………. .

It was Sunday. My friend Rajan and I went for boating. Many boys were bathing in the river. Many others were boating. We also hired a small boat. We did boating for some time. Suddenly, we heard a cry. We boated towards that place. A boy was drowning. We could see his hands for help. I jumped into the water. I swam to the boy. I caught him by the leg and pulled him. I swam with him to the bank. Luckily, a doctor came there. He gave him first-aid. After a while the boy came to his senses. We took him to his home. He told the story to his parents. They were happy to see their son. They served us with tea. We went home happily.

Word-Meanings : Hired- किशए पर ली, First-aid- प्राथमिक उपचार, Came to his senses- होश में आया, Blessed – आशीर्वाद दिया

8. A Street Quarrel

Hints : A common sight………..last night………..studying in my room………..loud noise in the street………..two persons……….hot words exchanged………..blows………..both injured………..had started over a trifle……….pacified by people………..boys playing………..a ball struck another……….. parents joined……….. should be avoided.

A street quarrel is a common sight. Mostly, an ordinary quarrel of children takes an ugly shape. Last night I happened to see a street quarrel. I was studying in my room. Suddenly, I heard a loud noise in the street. I saw a big crowd there. Two persons were exchanging hot words. Soon they came to blows. Both got injured and started bleeding. With great difficulty some people pacified them. The quarrel had started over a trifle. Some boys were playing in the open. By chance a ball struck another boy. They started fighting. Someone informed the parents of both the boys. They came out and started fighting. Thus a big scene was created out of a small thing. Such quarrels should be avoided.

Word-Meanings : Quarrel- झगड़ा , Common sight- आम दृश्य, Ugly shape- गंदा रूप, Exchanging hot words-गुस्से में बोल रहे थे, Blows-मुक्के, Bleeding-खून बहना, Pacified-शांत किया, Trifle- तुच्छ बात।

9. A Rainy Day

Hints : Got up ………… six o’clock ………… dark clouds ………. had my bath ……… breakfast ………. came out ………. raining ……… umbrella ………. reached school ………… rained till ………… home ………… after lunch ………… paper-boats ………… played with children………… love rainy season.

Yesterday I got up at six o’clock. I looked up. I saw dark clouds in the sky. It might rain any time. I hurried. I had my bath. Then I had my breakfast. I got ready for the school. I picked up my school bag. I came out of my house. It was raining. I took my umbrella and reached the school. Only a few students had come to school. There was no teaching work at all. We enjoyed all the time. It rained till two o’clock. The rain stopped. I came back home. I took my lunch. Then I made paper-boats. My friends and I played with paper-boats. We sailed them in the rain water. All children love rainy season.

Word-Meanings : Picked up- उठाया, Enjoyed- आनन्द लिया, Stopped- थम गई, Sailed- चलाई,

C- Mind Mapping

Mind Mapping अपने विचारों को प्रस्तुत करने का एक आसान तरीका है। इसमें किसी जानकारी को दिमाग से सोचकर या मन की आँखों से देखकर लिखित रूप में लाया जाता है।

इसके लिए आपको एक आरेख (Diagram) दिया जाता है जिसके केन्द्र में एक ऐसा ‘शब्द’ होता है जिससे बहुत कुछ जुड़ा होता है। आपको उससे जुड़ी जानकारी को जुटा कर (लिखकर) आरेख पूरा करना होता है। इसमें किसी क्रम को ध्यान में नहीं रखा जाता।

उदाहरण के लिए हम ‘School’ शब्द लेते हैं। School से जुड़ी हर वस्तु इस आरेख को पूरा कर सकती है; जैसेLibrary, Playground, Classrooms, Garden, Staff room, Science room etc.

Some Solved Examples

Type – I
1. Let’s learn the words related to bank:
PSEB 7th Class English Creative Writing 9
Hints:
1. Cheque
2. Pass book
3. Withdrawal
4. Cash
5. Computer
6. ATM Machine
7. Credit Card
8. Locker.

PSEB 7th Class English Creative Writing

2. Let’s learn the words related to Zoo.
PSEB 7th Class English Creative Writing 10
Hints:
1. Tiger
2. Monkeys
3. Zebra
4. Elephant
5. Lion.

3. Let’s learn the words related to Birds.
PSEB 7th Class English Creative Writing 11
Hints:
1. Crow
2. Sparrow
3. Pigeon
4. Peacock
5. Eagle.

4. Let’s learn the words related to Post Office.
PSEB 7th Class English Creative Writing 12
Hints:
1. Stamps
2. Postmaster
3. Postmen
4. Letters
5. Parcels
6. Counters.

5. Let’s learn the words related to Places of Workship.
PSEB 7th Class English Creative Writing 13
Hints:
1. Mosque
2. Temple
3. Pagoda (Buddhist Temple)
4. Church
5. Gurudwara.

6. Let’s learn the words related to Relations.
PSEB 7th Class English Creative Writing 14
Hints:
1.Aunt
2. Father
3. Mother
4. Uncle
5. Brother
6. Sister.

PSEB 7th Class English Creative Writing

Type – II

1. Study the map like picture and apply your mind to develop it into a suitable story.
PSEB 7th Class English Creative Writing 15

Two Cats and the Monkey
Once there were a two cats. They found a loaf of bread. They started quarrelling over it. They decided to divide it into two equal parts. They went to a monkey for it. The monkey brought a balance and tore the bread in two parts. He put one part each in the two pans of the balance. The weighed unequal. The monkey ate up some from the heavier part. The process went on and the monkey ate up the whole loaf. The cats went away with sad heart.
PSEB 7th Class English Creative Writing 16

Corona Times
It is corona times. The virus has spread a terror. People are following safety measures. They prefer staying at home. A boy is washing his hands. Road is deserted. One or two vehicles only can be seen on the road. Three customers are standing at a chemist shop. They have masks on their mouth. They are full of patiens. The doctors are in PPE kits. The nurses have gloves on their hands and masks on their mouth. A sanitising team is at work. They are sanitising a street. We must follow all protective measures to be safe from Covid-19.

2. Look at the picture and write the story in your own words. Give it a title.
PSEB 7th Class English Creative Writing 17

One day a man was going to the market with his son and ass (गधा). They met a couple (दम्पति पति पत्नी) on the way. “Why walk when you have an ass to ride ?” Cried the husband. Let the boy sit on the ass.” “I would like that” said the boy. “Help me up, Father.”

Soon they met another couple. “How shameful (शमी कि बात है) of you !” cried the woman. “Let your father ride. Won’t he be tired ?” So, the boy got down and the father rode the ass.

Again they marched the “Poor boy.” said the next person they met. “Why should the lazy father rode while his son is walking ?” So, the boy got onto the ass too. As they went on, they met some travellers (यत्री). “How cruel of them ! They are up to kill the poor ass.” cried one of the travellers. Hearing this the father and the son got down. Now they decided (फैसला किया) to carry the ass on their shoulders. As they did so, the travellers broke into laughter (जोर से हंसने लगे). The laughter frightened (इरा दिया ) the ass. It broke free and ran away.

PSEB 7th Class English Creative Writing

3. Look at the picture and write the story in your own words. Give it a title.
PSEB 7th Class English Creative Writing 18
The Fox and the Goat
A fox went to a well to drink water. Accidently he fell into it. He tried to get out but was not successful. In the meantime a goat came there. She saw the fox inside the well. She asked him how all that had happened. The fox was very cunning. He told the goat that he was enjoying the water. The goat asked him if the water was sweet. He very smartly replied that it was the sweetest water that he had ever tasted. The goat said, “Let me taste it.” He asked her to bend down. When the goat bent down. The fox hung on to the goat and came out of the water and the goat fell in. He went away saying, “Now enjoy the sweet water.” The story teaches us that we should be away of cunning people.

PSEB 7th Class English Letter Writing

Punjab State Board PSEB 7th Class English Book Solutions English Letter Writing Exercise Questions and Answers, Notes.

PSEB 7th Class English Letter Writing

1. Application for Leave (For going to a doctor)

Write an application to your Headmaster to grant you leave as you are going to the doctor.

The Headmaster
Govt. High School
Ludhiana
12 March 20…….
Sir

I wish to inform you that my mother is ill. I have an appointment with the doctor at 12 for her medical check up. Kindly allow me to leave the school at 11 a.m.

Thanking you
Yours obediently
Baldev Singh
Class VII B

Word-Meanings : Appointment- मिलने का समय, Allow- अनुमति देना।

PSEB 7th Class English Letter Writing

2. Application for School Leaving Certificate

Imagine you are Baldev Oberoi. You are a student of Govt. High School, Ropar. Your father has been transferred to Sangrur. Write an application to the Headmaster of your school, requesting him to issue you the school leaving certificate.
Or
Write an application to the headmaster of your school requesting him to issue you the school living certificate.

The Headmaster
Govt. High School
Ropar
12 March 20……
Sir

With due respect I wish to say that I am a student of VII A of your school. My father has been transferred to Sangrur. He is to report on duty there within three days. All the members of our family are leaving for Sangrur.

I will have to join some school at Sangrur. So you are requested to issue my school leaving certificate and oblige.

Yours obediently
Baldev Oberoi
Class VII A

Word-Meanings : Transferred- बदली हो गई, Oblige- कृतार्थ करें।

3. Application for Sick Leave

Suppose you are Harjit Singh. You are a student of Govt. High School, Balachaur. Write an application to the Headmaster to grant you leave for four days because you are ill.

The Headmaster
Govt. High School
Balachaur
March 13, 20……..
Sir

I have been ill since yesterday. The doctor has advised me complete rest. So I cannot attend the school.
Kindly grant me leave for four days. I shall be highly thankful to you for this.

Yours obediently
Harjit Singh
VII C

Word-Meanings : Advised- परामशं दिया हे, Highly thankful- अति धन्यवादी

4. Application for Full Fee Concession

You are a student of Khalsa Model School, Patiala. Write an application to the Headmaster requesting him to grant you full fee concession. Give reasons like father’s income, family conditions, academic and sports merit.

The Headmaster
Khalsa Model School
Patiala
8 March 20……
Sir

I am a student of VII B of your school. My father is a clerk. His income is very small but our family is very large. So he is unable to pay my school fee.

I am a good student. I always get good marks. I am a good player of hockey also. I was a free student last year. Kindly grant me full fee concession this year also. I shall be thankful to you for this.

Yours obediently
Sham Singh
Roll No. 25
VIIB

Word-Meanings : Unable- असमर्थ, Free student- फीस मुक्त विद्यार्थी

PSEB 7th Class English Letter Writing

5. Application for Remission of Fine Write an application to the Headmistress of your school for remission of fine.

The Headmistress
GGS High School
X.Y.Z.
10 March 20 ………
Madam

I beg to say that our English teacher gave us a test on Sunday. My father was seriously ill on that day. I was to attend upon him. So I could not take the test. My teacher fined me ten rupees.

My father is a poor man. He cannot pay my fine. Besides, I am a good student. I always stand first in English. Kindly remit my fine.
I shall be very thankful to you.

Yours obediently
Simaran
VIID

Word-Meanings : Attend upon- देखरेख करना, Besides- इसके अतिरिक्त

6. Encouraging Brother / Sister on Losing a Match

Your brother/sister is the captain of his/her school’s hockey team. The school lost the match and could not qualify for the zonals. He/she is sad about it. Write a letter encouraging him/her and giving some advice.

42 Court Road
Amritsar
April 2, 20……
Dear Kamal

Through a newspaper, I have come to know that your school has lost the hockey match. It has failed to qualify for the zonals. Since you are the captain of the team, you must be very upset. But there is nothing to be sad about it. Victory and defeat go side by side. Moreover, failures are the stepping stones to success. So have courage and work harder. One day the success will be yours.
With lots of love

Your loving
brother Balvinder

Word-Meanings : Qualify- स्थान बनाना, Defeat- हार, Side by side- साथ साथ, Stepping stones to success- सफलता की सीढियां

7. Letter to a Sportsperson

Write a letter to a sportsperson telling him/her why you admire him/her.

215 Model Town
Khanna
18 Feb. 20 ………
Dear Sachin

I am very fond of sports. I like cricket the most and you are my favourite sportsperson. Your style of playing is really admirable. I feel thrilled when you are at the crease. The way you bowl and field is superb. So I consider you the best all-rounder of today. I wish you set more and more records.
With heartiest well-wishes

Your fan
Navjat

Word-Meanings : Sportsperson- खिलाड़ी, Admirable- प्रशंसनीय, Thrilled- रोमांचित Superb- शानदार।

8. Letter about School

Write a letter to your cousin in U.S.A. telling him about your school.

105 The Mall
Amritsar
October 1, 20……
Dear Sanju

You will be glad to know that I have joined a new school. It is a government school. It is outside the city. The school building is very beautiful. There are 40 rooms in it. It has two large playgrounds. It has a garden also. The library is very big.

The school has 40 teachers. They are well qualified. The headmaster is a very able person. He is an M.A., B.T. The school has 1500 students. The examination results are always good. The school is really a model school.
With love

Yours affectionately
Raman

Word-Meanings : Qualified- योग्य, Model- अदर्श

PSEB 7th Class English Letter Writing

9. Inviting a Friend to a Birthday Party

Write a letter to your friend Vinod inviting him to your birthday party.

Kailash Colony
……….. City
March 12, 20 ……..
My dear Vinod

You will be glad to know that my birthday falls on March 20. I am planning to celebrate it at home. There will be a programme of dance and music. A dinner will also be served. All our friends are coming. I hope you will also join us. I am sure you will enjoy yourself.

Yours sincerely
Prem

Word-Meanings : Celebrate- मनाना, Falls- को पड़ता है।

10. Mistakes in the English Companion

Write a letter to Raman Publishers about some mistakes in their English Companion of Class VII.

Dev Kumar
H.No. 315 Mithu Basti
Jalandhar
M/s Raman Publishers
Lal Chowk
Ludhiana
March 10, 20 …….
Sir

It is to bring to your notice that there are some mistakes in the English Companion Class VII. – The errors are as under:
Page No. Incorrect Correct rain
reign 21 Rami
Rani 24
Ambrella Umbrella 60 Jansi
Jhansi There can be more errors. Kindly revise the book and rectify the mistakes. Thanking you Yours truly Dev Kumar

Word-Meanings : Errors- गन्तियां, Rectily- सुधारना

PSEB 7th Class English Letter Writing

11. Extension of Holidays

Write a letter to your Principal for extension of your holidays.

The Principal
Guru Ramdas High School
Khanna
11 March 20 ……..
Sir

Our summer vacation are coming to a close. The sun is still very hot because it did not rain during the holidays. The heat is unbearable. This is the hottest month breaking all previous (fted) records. I would, therefore, request you to extend (Q@FTI) the holidays for at least ten days.

Thanking you
Yours obediently
Simranjeet
VII-B

Word-Meanings : Unbearable- असहनीय, Previous- पिछले, Extend- बढ़ाना, At least- कम से कम

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1

Punjab State Board PSEB 8th Class Maths Book Solutions Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1 Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1

1. Following are the car parking charges near a railway station upto:
PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1 1
Check if the parking charges are in direct proportion to the parking time.
Solution:
Here, ratio of parking charges and parking time are as follow:

Parking time Parking charges Parking charge / Parking time
4 hours ₹ 60 \(\frac{60}{4}=\frac{15}{1}\)
8 hours ₹ 100 \(\frac{100}{8}=\frac{25}{2}\)
12 hours ₹ 140 \(\frac{140}{12}=\frac{35}{3}\)
24 hours ₹ 180 \(\frac{180}{24}=\frac{15}{2}\)

Here, \(\frac {15}{1}\) ≠ \(\frac {25}{2}\) ≠ \(\frac {35}{3}\) ≠ \(\frac {15}{2}\)
Thus, the parking charges are not in direct proportion to the parking time.

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1

2. A mixture of paint is prepared by mixing 1 part of red pigments with 8 parts of base. In the following table, find the parts of base that need to be added:
Solution:

Parts of red pigment 1 4 7 12 20
Parts of base 8

If parts of red pigment are x1, x2, x3, x4 and x5 respectively, then parts of base are y1, y2, y3, y4 and y5 respectively. Here, it is clear that mixture preparation is in direct proportion.
PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1 2
Thus, the table is

Parts of red pigment 1 4 7 12 20
Parts of base 8 32 56 96 160

3. In Question 2 above, if 1 part of a red pigment requires 75 ml of base, how much red pigment should we mix with 1800 ml of base?
Solution:
See as per question 2 –
x1 = 1, y1 = 75, x2 = ? and yx2 = 1800
\(\frac{x_{1}}{y_{1}}=\frac{x_{2}}{y_{2}}\)
∴ \(\frac{1}{75}=\frac{x_{2}}{1800}\)
∴ x2 = \(\frac{1 \times 1800}{75}\)
∴ x2 = 24
Thus, 24 ml of red pigment should be mixed with 1800 ml of base.

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1

4. A machine in a soft drink factory fills 840 bottles in six hours. How many bottles will it fill in five hours?
Solution:
Let the number of bottles filled by machine in 5 h be x.

Number of hours (x) 6 5
Number of bottles filled (y) 840 ?

Here, as the number of hours decreases, the number of bottles filled will also decrease.
∴ It is case of direct proportion.
Here, x1 = 6, y1 = 840, x2 = 5 and y2 = ?
\(\frac{x_{1}}{y_{1}}=\frac{x_{2}}{y_{2}}\)
∴ \(\frac{6}{840}=\frac{5}{y_{2}}\)
∴ y2 = \(\frac{5 \times 840}{6}\)
∴ y2 = 700
Thus, 700 bottles will be filled in 5 hours.

5. A photograph of a bacteria enlarged 50,000 times attains a length of 5 cm as shown in the diagram. What is the actual length of the bacteria? If the photograph is enlarged 20,000 times only, what would be its enlarged length?
Solution:

Enlargement in picture of bacteria Length (cm)
50,000 times enlarged (x1) 5 (y1)
1 (x2) ? (y2)

Here, length of bacteria increases as picture of bacteria enlarges.
∴ It is case of, direct proportion.
PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1 2.1
Hence, the actual length of bacteria is 10-4 cm.
Now, the photograph is enlarged 20,000 times.

Enlargement in picture of bacteria Length (cm)
50,000 times enlarged (x1) 5 (y1)
20,000 times enlarged (x1) ? (y2)

∴ \(\frac{50,000}{5}=\frac{20,000}{y_{2}}\)
∴ y2 = \(\frac{20,000 \times 5}{50000}\)
∴ y2 = 2
Thus, its enlarged length would be 2 cm.

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1

6. In a model of a ship, the mast is 9 cm high, while the mast of the actual ship is 12 m high. If the length of the ship is 28 m, how long is the model ship?
Solution:

Actual ship Model ship
Length of the ship x 28 m ?
Height of mast y 12m 9 cm

This is a case of direct proportion.
x1 = 28, y1 = 12, x2 = ?, y2 = 9
\(\frac{x_{1}}{y_{1}}=\frac{x_{2}}{y_{2}}\)
∴ \(\frac{28}{12}=\frac{x_{2}}{9}\)
∴ x2 = \(\frac{28 \times 9}{12}\)
∴ x2 = 21
Thus, the length of model ship is 21 cm.

7. Suppose 2 kg of sugar contains 9 × 106 crystals. How many sugar crystals are there in

Question (i)
5 kg of sugar?
Solution:

Weight of sugar (kg) x Number of sugar crystals y
x1 = 2 y1 = 9 × 106
x2 = 5 y2 = (?)

This is a case of direct proportion.
PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1 3
Thus, there are 2.25 × 107 crystals of sugar in 5 kg of sugar.

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1

Question (ii)
1.2kg of sugar?
Solution:

Weight of sugar (kg) x Number of sugar crystals y
x1 = 2 y1 = 9 × 106
x2 = 1.2 y2 = (?)

Here. x1 = 2, x1 = 9 × 106, x2 = 1.2, y2 = ?
\(\frac{x_{1}}{y_{1}}=\frac{x_{2}}{y_{2}}\)
∴ \(\frac{2}{9 \times 10^{6}}=\frac{1.2}{y_{2}}\)
∴ y2 = \(\frac{1.2 \times 9 \times 10^{6}}{2}\)
∴ y2 = 0.6 × 9 × 106
∴ y2 = 5.4 × 106
Thus, there are 5.4 × 106 crystals of sugar in 1.2 kg of sugar.

8. Rashmi has a road map with a scale of 1 cm representing 18 km. She drives on a road for 72 km. What would be her distance covered in the map?
Solution:

Actual distance (km) x Distance on the map (cm) y
x1 = 18 y1 = 1
x2 = 72 y2 = (?)

This is a case of direct proportional.
Here, x1 = 18 km, y1 = 1 cm, x2 = 72 km, y2 = ?
\(\frac{x_{1}}{y_{1}}=\frac{x_{2}}{y_{2}}\)
∴ \(\frac{18}{1}=\frac{72}{y_{2}}\)
∴ y2 = \(\frac{72 \times 1}{18}\)
∴ y2 = 4
Thus, the distance covered by her on the map is 4 cm.

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1

9. A 5 m 60 cm high vertical pole casts a shadow 3 m 20 cm long. Find at the same time

Question (i)
the length of the shadow cast by another pole 10 m 50 cm high
Solution:

Height of vertical pole x Length of shadow y
x1 = 5 m 60 cm = 560 cm y1 = 3 m 20 cm = 320 cm
x2 = 10 m 50 cm = 1050 cm y2 = (?)

This is a case of direct proportionality.
PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1 4
Thus, the length of the shadow cast by another pole is 6 m.

Question (ii)
the height of a pole which casts a shadow 5 m long.
Solution:

Height of vertical pole x Length of shadow y
x1 = 560 cm y1 = 320 cm
x2 = (?) y2 = 5 m = 500 cm

x1 = 560, y1 = 320, x2 = ?, y2 = 500
\(\frac{x_{1}}{y_{1}}=\frac{x_{2}}{y_{2}}\)
∴ \(\frac{560}{320}=\frac{x_{2}}{500}\)
∴ x2 = \(\frac{560 \times 500}{320}\)
∴ x2 = 875 cm
∴ x2 = 8.75 cm
Thus, the height of the pole is 8,75 m.

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 13 Direct and Inverse Proportions Ex 13.1

10. A loaded truck travels 14 km in 25 minutes. If the speed remains the same, how far can it travel in 5 hours?
Solution:

Distance (km) x Time (minute) y
x1= 14 y1 = 25
x2 = (?) y2 = 5 hours = 300

This is a case of direct proportion.
∴ Here, x1 = 14, y1 = 25, x2 = ?, y2 = 300
\(\frac{x_{1}}{y_{1}}=\frac{x_{2}}{y_{2}}\)
∴ \(\frac{14}{25}=\frac{x_{2}}{300}\)
∴ x2 = \(\frac{14 \times 300}{25}\)
∴ x2 = 168
Thus, loaded truck can travel 168 km in 5 h.

PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2

Punjab State Board PSEB 10th Class Maths Book Solutions Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2 Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 10 Maths Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2

Question1.
A solid is in the shape of a cone standing on a hemisphere with both their radii being equal to 1 cm and the height of the cone is equal to its radius. Find the volume of the solid in terms of it.
Solution:
Radius of cone = Radius of hemisphere = 1 cm

PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2 1

R = 1 cm
Height of cone (H) = 1 cm
Volume of solid = volume of cone + volume of hemisphere
= \(\frac{1}{3}\) πR2H + \(\frac{2}{3}\) πR3
= \(\frac{1}{3}\) πR22 [H + 2R]
= \(\frac{1}{3}\) π × 1 × 1 [1 + 2 × 1]
= \(\frac{1}{3}\) π × 3 = π cm3
Hence, Volume of solid = π cm3.

PSEB Solutions PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter Surface Areas and Volumes Ex 13.2

Question 2.
Rachel, an engineering student, was asked to make a model shaped like a cylinder with two cones attached at its two ends by using a thin aluminium sheet. The diameter of the model is 3 cm and its length is 12 cm. If each cone has a height of 2 cm, find the volume of air contained in the model the Rachel made. (Assume the outer and inner dimensions of the model to be nearly the same.)
Solution:

PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2 2

Radius of cone = Radius of cylinder (R) = \(\frac{3}{2}\) cm
∴ R = 1.5 cm
Height of eah cone (h) = 2 cm
∴ Height of cylinder = 12 – 2 – 2 = 8 cm
Volume of air in cylinder = volume of cylinder + 2 (volume of cone)

PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2 3

Volume of air in cylinder = \(\frac{22}{7} \times \frac{3}{2} \times \frac{3}{2} \times \frac{28}{3}\)
= 22 × 3 = 66 cm3

Hence, Volume of air in cylinder =66 cm3.

PSEB Solutions PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter Surface Areas and Volumes Ex 13.2

Question 3.
A gulab jamun, contains sugar syrup up to about 30% of its volume. Find approximately how much syrup would be found in 45 gulab jamuns, each shaped like a cylinder with two hemispherical ends with length 5 cm and diameter 2.8 cm.

PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2 4

Solution:
Gulab Jamun is in the shape of cylinder
Diameter of cylinder = Diameter of hemisphere = 2.8 cm

PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2 11

Radius of cylinder = Radius of hemisphere (R)
= \(\frac{28.2}{2}\) = 1.4 cm
R = 1.4 cm
Height of cylindrical part = 5 – 1.4 – 1.4
= (5 – 2.8) cm = 2.2 cm.
Volume of one gulab Jamun = Volume of cylinder + 2 [Volume of hemisphere]
= πR2H + 2 \(\frac{2}{3}\) πR3

= πR2 H + \(\frac{4}{3}\) R

= \(\frac{4}{4}\) × 1.4 × 1.4 2.2 + \(\frac{4}{3}\) × 1.4

= \(\frac{22}{7}\) × \(\frac{14}{10}\) × \(\frac{14}{10}\) 2.2 + \(\frac{4}{3}\) × 1.4

= \(\frac{22}{7}\) × \(\frac{196}{100}\) [2.2 + 1.86]

= \(\frac{22 \times 28}{100}\) [4.06]

Volume of one gulab Jamun = 25.05 cm3
Now volume of 45 gulab Jamuns = 45 × 25.05 cm3 = 1127.25 cm3
Volume of sugar syrup = 30% volume of 45 gulab Jamuns
= \(\frac{30 \times 1127.25}{100}\) = 338.175 cm3
Hence, Approximately sugar syrup = 338 cm3.

PSEB Solutions PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter Surface Areas and Volumes Ex 13.2

Question 4.
A pen stand made of wood is in the shape of a cuboid with four conical depressions to hold pens. The dimensions of the cuboid are 15 cm by 10 cm by 3.5 cm. The radius of each of the depressions is 0.5 cm and the depth is 1.4 cm. Find the volume of wood in the entire stand.

PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2 5

Solution. Length of cuboid (L) = 15 cm
Width of cuboid (B) = 10 cm
Height of cuboid (H) = 3.5 cm
Radius of conical cavity (r) = 0.5 cm
Height of conical cavity (h) = 1.4 cm
Volume of wood in Pen stand = volume of cuboid – 4 [volume of cone]
= LBH – 4 \(\frac{1}{3}\) πr2h

= 15 × 10 × 3.5 – \(\frac{4}{3}\) × \(\frac{22}{7}\) × 0.5 × 0.5 × 1.4

= \(\frac{15 \times 10 \times 35}{10}-\frac{4}{3} \times \frac{22}{7} \times \frac{5}{10} \times \frac{5}{10} \times \frac{14}{10}\)

= \(15 \times 35-\frac{22}{3 \times 5}\)
= 525 – 1.466 = 523.534 cm3
Hence, Volume of wood in Pen stand = 523.53 cm3.

PSEB Solutions PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter Surface Areas and Volumes Ex 13.2

Question 5.
A vessel is in the form of an inverted cone. Its height ¡s 8 cm and the radius of its top, which is open, is 5 cm. It is filled with water up to the brim. When lead shots, each of which is a sphere of radius 0.5 cm are dropped into the vessel, one-fourth of the water flows out. Find the number of lead shots dropped in the vessel.
Solution:

PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2 6

Radius of cone (R) = 5 cm
Height of cone (H) = 8 cm
Radius of each spherical lead shot (r) = 0.5 cm
Let number of shot put into the cone = N
According to Question,
N [Volume of one lead shot] = \(\frac{1}{4}\) Volume of water in cone

PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2 7

= 10 × 10 = 100
Hence, Number of lead shots = 100.

PSEB Solutions PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter Surface Areas and Volumes Ex 13.2

Question 6.
A solid iron pole consists of a cylinder of height 220 cfi and base diameter 24 cm, which is surmounted by another cylinder of height 60 cm and radius 8 cm. Find the mass of the pole, given that 1 cm3 of Iron has approximately 8 g mass. (Use n = 3.14)
Solution:
Diameter of lower cylinder = 24 cm
Radius of lower cylinder (R) = 12 cm
Height of lower cylinder (H) = 220 cm
Radius of upper cylinder (r) = 8 cm
Height of upper cylinder (h) = 60 cm
Volume of pole = Volume of Lower cylinder + volume of upper cylinder
= πR2H + πr2h
= 3.14 × 12 × 12 × 220 + 3.14 × 8 × 8 × 60
= 99475.2 + 12057.6

PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2 8

Volume of pole = 111532.8 cm3
Mass of 1 cm3 = 8 gm
Mass of 111532.8 cm3 = 8 × 111532.8 = 892262.4 gm
= \(\frac{892262.4}{1000}\) kg = 892.2624 kg
Hence, Mass of Pole = 892.2624 kg.

PSEB Solutions PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter Surface Areas and Volumes Ex 13.2

Question 7.
A solid consisting of a right circular cone of height 120 cm and radius 60 cm standing on a hemisphere of radius 60 cm is placed upright in a right circular cylinder full of water such that it touches the bottom. Find the volume of water left in the cylinder, if the radius of the cylinder is 60 cm and its height is 180 cm.
Solution:
Radius of cone = Radius of hemisphere = Radius of cylinder

PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2 9

Height of cone (h) = 120 cm
Height of cylinder (H) = 180 cm
Volume of cylindrical vessel = πR2H
= \(\frac{22}{7}\) × 60 × 60 × 180 = 2036571.4 cm3
Volume of solid inserted in cylinder = Volume of hemisphere + Volume of cone
= \(\frac{2}{3}\) πR3 + \(\frac{1}{3}\) πR2h

= \(\frac{1}{3}\) πR2 [2R + h]

= \(\frac{1}{3}\) × \(\frac{22}{7}\) × 60 × 60 [2 × 60 + 120]

= \(\frac{1}{3}\) × \(\frac{22}{7}\) × 3600 [120 + 120]

= \(\frac{1}{3}\) × \(\frac{22}{7}\) × 3600 × 240 = 905142.86 cm3
Volume of water flows out = 90514186 cm3
∴ Volume of water left in cylinder = Volume of cylinder – Volume of solid inserted in th’e vessel
= (2036571.4 – 905142.86) cm3 = 1131428.5 cm3
= \(\frac{1131428.5}{100 \times 100 \times 100}\) m3 = 1.131 m3
Hence, Volume of water left in cylinder = 1.131 m3.

PSEB Solutions PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter Surface Areas and Volumes Ex 13.2

Question 8.
A spherical glass vessel has a cylindrical neck 8 cm long, 2 cm in diameter; the diameter of the spherical part is 8.5 cm. By measuring the amount of water it holds, a child finds its volume to be 345 cm3. Check whether she is correct, taking the above as the inside measurements, and π = 3.14.
Solution:
Diameter of neck (cylindrical Portion) = 2 cm

PSEB 10th Class Maths Solutions Chapter 13 Surface Areas and Volumes Ex 13.2 10

Radius of neck (r) = 1 cm
Height of cylindrical portion (H) = 8 cm
Diameter of spherical portion = 8.5 cm
Radius of spherical portion (R) = \(\frac{8.5}{2}\) cm = 4.25 cm
Volume of water in vessel = Volume of sphere + Volume of cylinder
= \(\frac{4}{3}\) πR3 + πR2h
= \(\frac{4}{3}\) × 3.14 × 4.25 × 4.25 × 4.25 × 3.14 × 1 × 1 × 8
= 321.39 + 25.12 = 346.51 cm3
Hence, Volume of water in vessel = 346.51 cm3 and She is wrong.

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 14 Factorization InText Questions

Punjab State Board PSEB 8th Class Maths Book Solutions Chapter 14 Factorization InText Questions and Answers.

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 14 Factorization InText Questions

Try These : [Textbook Page No. 219]

1. Factorise:

Question (i)
12x + 36
Solution:
12x = 2 × 2 × 3 × x and
36 = 2 × 2 × 3 × 3
Common factors = 2 × 2 × 3
∴ 12x + 36 = (2 × 2 × 3 × x) + (2 × 2 × 3 × 3)
= (2 × 2 × 3) (x + 3)
= 12 (x + 3)

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 15 Introduction to Graphs InText Questions

Question (ii)
22y – 33z
Solution:
22y = 2 × 11 × y and 33z = 3 × 11 × z
Common factor =11
∴ 22y – 33z = (2 × 11 × y) – (3 × 11 × z)
= (11) × (2 × y – 3 × z)
= 11 (2y – 3z)

Question (iii)
14pq + 35pqr
Solution:
14pq = 2 × 7 × p × q and
35pqr = 7 × 5 × p × q × r
Common factor = 7pq
∴ 14pq + 35pqr = (2 × 7 × p × q) + (7 × 5 × p × q × r)
= 7 × p × q (2 + 5 × r)
= 7pq (2 + 5r)

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 15 Introduction to Graphs InText Questions

Try These : [Textbook Page No. 225]

1. Divide:

Question (i)
24xy2z3 by 6yz2
Solution:
= \(\frac{24 x y^{2} z^{3}}{6 y z^{2}}\)
= \(\frac{2 \times 2 \times 2 \times 3 \times x \times y \times y \times z \times z \times z}{2 \times 3 \times y \times z \times z}\)
= \(\frac{2 \times 2 \times x \times y \times z}{1}\) = 4xyz
∴ 24xy2z3 ÷ 6yz2
= 4xyz

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 15 Introduction to Graphs InText Questions

Question (ii)
63a2b4c6 by 7a2b2c3
Solution:
= \(\frac{63 a^{2} b^{4} c^{6}}{7 a^{2} b^{2} c^{3}}\)
= \(\frac{3 \times 3 \times 7 \times a^{2} \times b^{4} \times c^{6}}{7 \times a^{2} \times b^{2} \times c^{3}}\)
= 3 × 3 × \(\frac{a^{2}}{a^{2}} \times \frac{b^{4}}{b^{2}} \times \frac{c^{6}}{c^{3}}\)
= 9 × a2-2 × b4-2 × c6-3
= 9 × a0 × b2 × c3
= 9 × 1 × b2 × c3
= 9b2c3
∴ 63a2b4c6 ÷ 7a2b2c3
= 9b2c3

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 14 Factorization Ex 14.4

Punjab State Board PSEB 8th Class Maths Book Solutions Chapter 14 Factorization Ex 14.4 Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 8 Maths Chapter 14 Factorization Ex 14.4

1. Find and correct the errors in the following mathematical statements:

Question 1.
4 (x – 5) = 4x – 5
Solution:
Error: 4 × – 5 = (- 20) and not (- 5)
Correct statement: 4 (x – 5) = 4x – 20

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 14 Factorization Ex 14.4

Question 2.
x (3x + 2) = 3x2 + 2
Solution:
Error: x × 2 = 2x
Correct statement: x (3x + 2) = 3x2 + 2x

Question 3.
2x + 3y = 5xy
Solution:
Error: 2x and 3y are unlike terms.
So their sum is not possible.
Correct statement: 2x + 3y = 2x + 3y

Question 4.
x + 2x + 3x = 5x
Solution:
Error: x, 2x and 3x are like terms. So sum of their coefficient =1 + 2 + 3 = 6.
Correct statement: x + 2x + 3x = 6x

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 14 Factorization Ex 14.4

Question 5.
5y + 2y + y – 7y = 0
Solution:
Error : 5y, 2y, y and – 7y all are like terms here. So sum of their coefficient = 5 + 2 + 1 – 7 = 1.
Correct statement: 5y + 2y + y – 7y = y

Question 6.
3x + 2x = 5x2
Solution:
Error: When like terms are added or subtracted their exponents do not change.
Correct statement: 3x + 2x = 5x

Question 7.
(2x)2 + 4 (2x) + 7 = 2x2 + 8x + 7
Solution:
Error: (2x)2 = 2x × 2x = 4x2
Correct statement:
(2x)2 + 4 (2x) + 7 = 4x2 + 8x + 7

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 14 Factorization Ex 14.4

Question 8.
(2x)2 + 5x = 4x + 5x = 9x
Solution:
Error : (2x)2 = (2x × 2x) = 4x2
Correct statement: (2x)2 + 5x = 4x2 + 5x

Question 9.
(3x + 2)2 = 3x2 + 6x + 4
Solution:
Error : (3x + 2)2
= (3x)2 + 2 (3x)(2) + (2)2
= 9x2 + 12x + 4
Correct statement:
(3x + 2)2 = 9x2 + 12x + 4

10. Substituting x = – 3 in

Question (a)
x2 + 5x + 4 gives (- 3)2 + 5 (- 3) + 4 = 9 + 2 + 4 = 15
Solution:
Error : 5 (- 3) = – 15 and not 2
Correct statement:
Substituting x = (- 3) in, x2 + 5x + 4
= (- 3)2 + 5 (-3) + 4
= 9 – 15 + 4 = 9 + 4 – 15
= 13 – 15
= (-2)

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 14 Factorization Ex 14.4

Question (b)
x2 – 5x + 4 gives (- 3)2 – 5 (- 3) + 4 = 9 – 15 + 4 = -2
Solution:
Error: -5 (-3) = + 15 and not (-15)
Correct statement:
Substituting x = (- 3) in,
x2 – 5x + 4
= (- 3)2 – 5 (- 3) + 4
= 9 + 15 + 4
= 28

Question (c)
x2 + 5x gives (- 3)2 + 5 (- 3) = – 9 – 15 = – 24
Solution:
Error : (- 3)2 = + 9
Correct statement:
Substituting x = (- 3) in, x2 + 5x
= (- 3)2 + 5 (- 3)
= 9 – 15 = – 6

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 14 Factorization Ex 14.4

Question 11.
(y – 3)2 = y2 – 9
Solution:
Error : (y – 3)2
= (y)2 – 2 (y)(3) + (- 3)2
= y2 – 6y + 9
Correct statement: (y – 3)2 = y2 – 6y + 9.

Question 12.
(z + 5)2 = z2 + 25
Solution:
Error : (z + 5)2
= (z)2 + 2 (z)(5) + (5)2
= z2 + 10 z + 25
Correct statement: (z + 5)2
= z2 + 10z + 25

Question 13.
(2a + 3b) (a – b) = 2a2 – 3b2
Solution:
Error : (2a + 3b) (a – b)
= 2a (a-b) + 3b (a-b)
= 2a2 – 2ab + 3ab – 3b2
= 2a2 + ab – 3b2
Correct statement: (2a + 3b) (a – b)
= 2a2 + ab – 3b2

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 14 Factorization Ex 14.4

Question 14.
(a + 4) (a + 2) = a2 + 8
Solution:
Error : (a + 4) (a + 2) = a (a + 2) + 4 (a + 2)
= a2 + 2a + 4a + 8
= a2 + 6a + 8
Correct statement: (a + 4) (a + 2)
= a2 + 6a + 8

Question 15.
(a – 4) (a – 2) = a2 – 8
Solution:
Error : (a – 4) (a – 2) = a (a – 2) – 4 (a – 2)
= a2 – 2a – 4a + 8
= a2 – 6a + 8
Correct statement: (a – 4) (a – 2)
= a2 – 6a + 8

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 14 Factorization Ex 14.4

Question 16.
\(\frac{3 x^{2}}{3 x^{2}}\) = 0
Solution:
Error: Numerator and denominator, both are same. So their division is 1.
Correct statement:\(\frac{3 x^{2}}{3 x^{2}}\) = 1

Question 17.
\(\frac{3 x^{2}+1}{3 x^{2}}\) = 1 + 1 = 2
Solution:
Error: \(\frac{3 x^{2}+1}{3 x^{2}}=\frac{3 x^{2}}{3 x^{2}}+\frac{1}{3 x^{2}}\)
= 1 + \(\frac{1}{3 x^{2}}\)
Correct statement: \(\frac{3 x^{2}+1}{3 x^{2}}\) = 1 + \(\frac{1}{3 x^{2}}\)

Question 18.
\(\frac{3 x}{3 x+2}=\frac{1}{2}\)
Solution:
Error: Here, simplification of LHS is not possible.
Correct statement: \(\frac{3 x}{3 x+2}=\frac{3 x}{3 x+2}\)

Question 19.
\(\frac{3}{4 x+3}=\frac{1}{4 x}\)
Solution:
Error: Here, simplification of LHS is not possible.
Correct statement: \(\frac{3}{4 x+3}=\frac{3}{4 x+3}\)

PSEB 8th Class Maths Solutions Chapter 14 Factorization Ex 14.4

Question 20.
\(\frac{4 x+5}{4 x}\) = 5
Solution:
Error: \(\frac{4 x+5}{4 x}\)
= \(\frac{4 x}{4 x}+\frac{5}{4 x}\)
= 1 + \(\frac{5}{4 x}\)
Correct statement: \(\frac{4 x+5}{4 x}\) = 1 + \(\frac{5}{4 x}\)

Question 21.
\(\frac{7 x+5}{5 x}\) = 7x
Error: \(\frac{7 x+5}{5 x}\)
= \(\frac{7 x}{5}+\frac{5}{5}\)
= \(\frac{7 x}{5}\) + 1
Correct statement: \(\frac{7 x+5}{5}=\frac{7 x}{5}\) + 1

PSEB 7th Class English Message Writing

Punjab State Board PSEB 7th Class English Book Solutions English Message Writing Exercise Questions and Answers, Notes.

PSEB 7th Class English Message Writing

Type – I

1. Read the following telephonic conversation between Kavita and Karan. Karan will not be able to meet Avik. He leaves a message for him. Write this message by using not more than 50 words.

Kavita : Hello ! Hello ! I am Kavita from Indore. Can I speak to Avik? I am his sister.
Karan : Hello ! Kavita I am Karan, Avik’s colleagues. Avik is on leave today. Can I take a message ?
Kavita : Yes, Karan, I am coming to Mumbai tomorrow. Ask him to pick me up at the
airport. I have an interview for the post of Scientist at NPL on the day after tomorrow.
Karan : Which flight are you coming on ?
Kavita : It is the Jetline flight which arrives there at 7.15 p.m. I am bringing along with me that big box which contains his books. I hope it won’t be any trouble for you coming.
Karan : Not at all, I will leave a message on his table. Okay, Kavita.
Kavita : Thank you, Karan. Bye.

Message

Avik

Today, there was a telephonic message from your sister, Kavita. She is coming to Mumbai tomorrow as she has some interview here. She is coming by the Jetlnte flight which will arrive here at 7.15 p.m. She says she will be bringing with her a big box containing your books. Please pick her up at the airport.

Karan

PSEB 7th Class English Message Writing

2. Read the following telephone conversation which took place when Suresh was staying with his uncle. Write the message from Suresh to his maid, using not more than 50 words.

Seshu : Hello ! Hello ! This is Sheshu from Lucknow. Can I speak to Mrs. Rao, please ? I am a friend of his son, Madhav.
Suresh : This is Suresh Rao. My uncle is not here at the moment. We heard about the earthquake. Is Madhav all right ?
Seshu : Yes, yes. He’s okay now. He had a bad fall during the earthquake and he broke his left leg. It was a multiple fracture, but there’s nothing to worry about now.
Suresh : Is he in hospital ?
Sheshu : Yes, he’s at the Tata Memorial Hospital here. Would you please inform his family ?
Suresh : Of course I will.

Message

Dear Uncle

There was a telephonic call for you from one Mrs. Sheshu. He is our Madhav’s friend, from Lucknow. He had a fall during the earthquake and he broke his leg. He got a multiple fracture and has been in the Tata Memorial Hospital there. But he added that there was nothing to worry.

Suresh

3. Here is telephonic talk between Gurbani and Jaspreet. Gurbani give her a message , Write the message on behalf of Gurmeet not more than 50 words.

Gurbani : Hi ! Gurmeet.
Jaspreet : Sorry, I’m not Gurmeet. I’m her elder sister Jaspreet. Can I know who is calling ?
Gurbani : I Gurbani, her friend, Is it not her contact number ? I have some urgent message for her.
Jaspreet : Yes, it is but she has gone to the market to by some fruit and her mobile, is with me.
Gurbani : Would you please convey my message to her ? .
Jaspreet : But she is not coming back for about two hours. I am also going.to the hospital to see one of our neighbours. Would you gave me the message. I’ll leave it on her table before I go.
Gurbani : Sure ! Please note our family is going to Hazoor Sahib on Sunday. She can accompnay as if her parents allow. It will be a good company for me.
Jaspreet : All right, Don’t worry. The message will reach her.
Gurbani : Thank you very much.

Message

22.06.2020
Dear Gurmeet,

There was a call from your friend Gurbani in your absence. Their family is going to Hazoor Sahib on Sunday. You can accompany them if our parents permit. She will be feeling good in your company. Talk to her for confirmation.

Jaspreet.

4. Read the conversation between Mrs. Singh and the Principal of G.S.S. Modern School. Write the message on behalf of the Principal that he will send to the Preeti’s class-teacher.

Mrs. Singh : Hello ! Is that G.S.S. Modem School ?
Principal : Yes, what do you want ?
Mrs. Singh : I would like to speak to the school Principal.
Principal : yes, speaking. What can I do for you.
Mrs. Singh : My daughter, Preeti is a student of VII A of your school. Today was the last day for the payment of her school fee. I have deposited it the school account.
Principal : What is the problem in that ? It was your duty.
Mrs. Singh : Madam, she was worried about fine before she left for school and looked sad. Send this message to her in class, to make her tension free.
Principal : Of course ! The message will be sent to her through her class teacher.
Mrs. Singh : Thank you, Madam.

Message

12.05.2020
Dear Preeti

You looked worried and sad before you left for school. It was natural because your school fee was not paid and you could be fined or punished in some other way for that. Now, don’t take any tension as your fee has been deposited.

Mummy

5. Read the following telephonic conversation between Ravinder and Ranjit about to leave for her coaching soon and his mother is not at home for the moment. Write this message on behalf of Ranjit.

Ravinder : Hello, is that Amit ?
Ranjit : No I am her elder brother, Ranjit speaking May I know who is speaking ?
Ravinder : I am Ravinder speaking. I wanted to speak to your brother for an important message.
Ranjit : He is not at home now. He has just gone to visit one of two friends. I am also leaving for my office. If there is some message I shall give him.
Ravinder : OK, then Please tell Amit all about me. We are to play a friendly cricket match tomorrow morining. I am one of the players in his team front. I will not be able to take part in it as I am suddenly fell ill and the doctor has advised me complete rest. He can take any other player with him.

Message

23 March, 2020
Dear Amit

In your absence there was a telephone from your friend, Ravinder. He is one of the players of your cricket team for the tomorrow match.

But he will not be able to come, as he has suddenly fallen ill and the doctor has advised him complete rest. You can take any other friend with you.

Ranjit

PSEB 7th Class English Message Writing

6. Here is telephonic talk between Gurbani and Jaspreet Gurmeet gives her message for her brother. Write the message on behalf of Gurmeet not more than 50 words.

Gurmeet : Hi ! Gurmeet.
Jaspreet : Sorry, I’m not Gurmeet. I am his elder sister, Jaspreet. Can I know who is calling ?
Gurbani : I am Gurbani, Bedi, her tutor. Is it not his contact number ? I have some urgent message for her.
Jaspreet : Yes it is. But she has gone to the market to buy fruit and her mobile is with me.
Gurbani : Would you please, convey my message to him
Jaspreet : But he is not coming back for about two hours, I’m also going to the hospital to see one of our neighbours. Would you give me the message. I’ll leave it on his table before I go.
Gurbani : Sure ! Please note this. I shall not be able ‘to come for coaching as I have sprained my ankle. Therefore she should not write for me in the evening.
Jaspreet : All right. Don’t worry the message will reach him.
Gurbani : Thank you very much.

Message

April 10, 2020
Dear Sarbjit

There was a call from you tutor when you were not at home. She will not be coming today for coaching because she has sprained her ankle. Therefore don’t wait for her in the evening.

Mother/Mummy

7. Read the following telephone conversation between kamal and Hardeep from a hospital. Hardeep wants to talk to kamlesh sharma but she is at present not at home. She will be back after an hour. Thinking yourself as Kamal and using the telephone conversation as the subject, write a message to Kamlesh Sharma in not more than 50 words.

Hardeep : Is that Kamlesh Sharma ?
Kamal : No, we are her tanents.
Hardeep : May I speak to Mrs Sharma ? I have to talk to her urgently.
Kamal : She is not here at present. She has gone out and will return after an hour.
Hardeep : Then, would you give a message to her as soon as she returns ?
Kamal : Yes, of course. But I am also going to my friend’s home for his birthday party this evening. However, you needn’t worry I shall leave your message on table for her. What’s it ?
Hardeep : Kindly tell her that her grandmother has met with an accident and she is at present, in the civil hospital here in Khanna. She has broken her leg and is in plaster. Now she is feeling easy. Please tell kamlesh sharma to reach the hospital at her earliest with her husband.
Kamal : O.M.G. Please worry not. I shall leave the message for her before I leave Hardeep. Thank you very much.
Kamal : By, Who speaks on the other side ?
Hardeep : I am her neighbour, Hardeep Sodhi.

Message

May 5, 2020.
Dear Sharma Aunty

There was a telephone call for you from Khanna. I am sorry to inform that your grandmother has broken her leg and is in the Civil Hospital there. Don’t worry she is feeling easy now though she is still in plaster. Reach the hospital with your husband at your earliest.

Kamal

8. Read the following telephonic conversation between Ravinder and Shilpa. Shilpa is about to leave for her coaching within five minutes and her sister is not at home for the moment. Write this message conveyed on behalf of Shilpa.

Mrs. Ravinder : Hello, is that Jaspreet ?
Shilpa : No, I am her sister, Shilpa speaking. May I know who speaks on the other side ?
Mrs. Ravinder : I am Mrs. Ravinder, her friend Sonum’s mother speaking from bus stand. I wanted to speak to your sister urgently.
Shilpa : She is not at home now aunty. She has just gone to her college if there is some message I shall give her.
Mrs. Ravinder : Ok, then please note down I have returned from Amritsar. I have brought some holy books for her. I wanted her to collect the packet at bus stand as I am already late for home. However, she can collect it from there in the evening today urgently. I will not be availabe for the night as we have to attend a marriage party.
Shilpa : You needn’t worry aunty. As I am also going to the Gurudwara, I shall leave this message on table before leave.
Mrs. Ravinder : Thank you very much.

Message

March 5, 2020
Didi

There was a telephone from Mrs. Ravinder, Sonum’s mother. She has bought some holy books for you from Amritsar. Collect the packet from her home in the evening today, urgenlty as she will not be available at night as they are going to attend a marriage party.

Shilpa.

PSEB 7th Class English Message Writing

TYPE – II

1. You want to send a message to your niece on her birthday as you are unable to attend it because of an urgent meeting in the office. Write the S.M.S. is not more than 50 words.

May 15, 2020
Dear Vani

Many many happy returns of the day. Stay blessed and in high spirits. Don’t mind my absence as I am unable to attend your birthday party due to an urgent meeting in the office. You will soon receive a lovely gift from me through courier.

Your loving uncle
Gurnarn

2. You were to attend the marriage of your friend but you suddenly fell ill that night. Send your friend an S.M.S. informing your friend about your disability to reach and giving him congratulations and expressing your good wishes for the wedding couple.

Dear Madhur

Congratulations on the wedding of your elder brother. Please pardon my absence as I am unable to attend the marriage ceremony because of sudden illness. I had got my briefcase ready to take a bus, but I was forced it lie in bed. Let me convey my hearty wishes for the happy life of the wedding couple.

Sharan