PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 2 Components of Food

PSEB Solutions for Class 6 Science Chapter 2 Components of Food

Science Guide for Class 6 PSEB Components of Food Intext Questions and Answers

Think and Answer (Textbook Page No. 12)

Question 1.
What happens when we add few drops of iodine solution to raw potato?
Answer:
The colour of potato turns blue-black on addition of Iodine drops.

Question 2.
What is the colour of Iodine solution?
Answer:
Violet.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 2 Components of Food

Question 3.
Besides raw potato which other food items can be used for testing of starch?
Answer:
Boiled rice, wheat flour, sweet potato and sugar cane.

Think and Answer (Textbook Page No. 13)

Question 1.
Name the chemicals used to test the presence of proteins in food.
Answer:
Copper Sulphate (CUSO4) solution and Caustic Soda (NaOH) solution.

Question 2.
Name any two food items containing protein.
Answer:
Boiled egg and peas.

Think and Answer (Textbook Page No. 15)

Question 1.
Why paper becomes translucent when we crush cashew on it?
Answer:
Paper becomes translucent due to presence of oily patch.

Question 2.
Name any two food items that contain fats.
Answer:
Cashew, groundnut, mustard seeds.

PSEB 6th Class Science Guide Components of Food Textbook Questions and Answers

Exercise – 1

1. Fill in the Blanks:

(a) We use ………………. solution to test the presence of starch.
Answer:
iodine

(b) Potato, rice and wheat are rich sources of …………………
Answer:
carbohydrates (starch)

(c) Citrus fruits mainly contain vitamin ……………….
Answer:
C

(d) Anaemia is caused by deficiency of ………………
Answer:
iron

(e) Goitre is caused by deficiency of …………………..
Answer:
iodine

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 2 Components of Food

2. Write True or False:

(a) Vitamin-D is synthesized when body is exposed to sunlight.
Answer:
True

(b) We get calcium from milk and milk products.
Answer:
True

(c) Pulses are chief sources of fats.
Answer:
False

(d) Rice alone can provide all necessary nutrients to body.
Answer:
False

(e) Night blindness is caused due to deficiency of vitamin A.
Answer:
True

3. Match the Column A with Column B:

Column A Column B
1. Protein deficiency (a) Rickets
2. Vitamin A (b) Beri-Beri
3. Vitamin B (c) Scurvy
4. Vitamin C (d) Night blindness
5. Vitamin D (e) Kwashiorkor

Answer:

Column A Column B
1. Protein deficiency (e) Kwashiorkor
2. Vitamin A (d) Night blindness
3. Vitamin B (b) Beri-Beri
4. Vitamin C (c) Scurvy
5. Vitamin D (a) Rickets

4. Choose the Correct Answer:

Question (i)
Which of the following is rich source of Protein?
(a) Potato
(b) Mango
(c) Rice
(d) Moong Dal.
Answer:
(d) Moong Dal

Question (ii)
Which of the following is essential for normal functioning of thyroid gland?
(a) Vitamin D
(b) Calcium
(c) Iodine
(d) Iron
Answer:
(c) Iodine

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 2 Components of Food

Question (iii)
Anaemia is caused due to deficiency of :
(a) Vitamin A
(b) Calcium
(c) Iron
(d) Iodine
Answer:
(c) Iron

Exercise – 2

5. Very Short Answer Type Questions:

Question (i)
What is balanced diet?
Answer:
The diet that contains adequate amount of all the essential nutrients, roughage and water for proper growth and development of body is called Balanced diet.

Question (ii)
What are the chief sources of carbohydrates?
Answer:
Bajra, jowar, rice, wheat, jaggery, mango, banana, potato, etc.

Question (iii)
Why are the proteins called body building foods?
Answer:
Proteins are essential for growth and repair of body cells so foods rich in protein content are called body building foods.

Question (iv)
What is the importance of roughage for human body?
Answer:
Roughage helps our body to get rid of indigestible food and prevents constipation. It also helps to retain water in food and growth of good bacteria in stomach.

Question (v)
Name any two food items containing fats.
Answer:
Meat, eggs, fish, milk and milk products like butter, ghee etc.

6. Short Answer Type Questions:

Question (i)
Why is water essential for life?
Answer:
Water is essential for life because it helps us in absorption of nutrients from food. It also helps us to get rid of wastes from body in the form of urine and sweat.

Question (ii)
Name five types of nutrients that our body need.
Answer:
Carbohydrates, proteins, fats, minerals and vitamins.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 2 Components of Food

Question (iii)
From where do we get vitamin C ? What can happen to human body due to the deficiency of vitamin C?
Answer:
We get vitamin C from citrus fruits (Lemon, Orange), amla, tomato, broccoli, etc. Due to deficiency of vitamin see we suffer from a disease called scurvy. The main symptoms of this disease are bleeding gums.

Question (iv)
Fats and carbohydrates are called energy giving foods. Explain Why ?
Answer:
These are called energy giving foods because these when digested release large amounts of energy needed for doing various activities.

7. Long Answer Type Questions:

Question (i)
What are deficiency diseases? Write briefly about the diseases caused by deficiency of proteins and carbohydrates in human body.
Answer:
The diseases caused due to shortage of nutrients in our diet for long time are called deficiency diseases. In other words, deficiency of proteins, carbohydrates, vitamins and minerals results in certain diseases called deficiency diseases.

(1) Disease caused by deficiency of proteins and carbohydrates both is Marasmus. The main symptoms are dry skin, sunken eyes, prominent ribs, body becomes very lean, thin and weak enough that child may not be able to move.

(2) Disease caused by deficiency of proteins is Kwashiorkor. The main symptoms are stunted growth, swelling of face, dry skin, retention of water in body, discolouration of hair.

Question (ii)
Discuss the importance of minerals for human body.
Answer:
Minerals are the components of food that we need for good health and proper growth of body. These do not provide energy to body. These are needed in very small quantities. Iron, Calcium, Iodine and Phosphorus are important minerals for our body. Their deficiency can cause some disease.

Iron.
It is important mineral needed by our body for formation of haemoglobin in body. Main sources of iron are leafy vegetables, fruits, jaggery, etc. Its deficiency can cause anaemia.

Calcium.
It is important mineral needed by our body for formation of bones. Main sources of calcium are Milk and milk products, eggs, etc. Its deficiency can cause weak bones and tooth decay.

Phosphorous.
It is important mineral needed by our body for providing strength to bones and teeth. Main sources of phosphorus are milk, cheese, banana, bajra, nuts, etc. Its deficiency can cause weak bones and tooth decay.

Iodine.
It is important mineral needed by our body for normal functioning of thyroid gland. Main sources of iodine are iodised Salt, Sea food, Green leafy vegetables, etc. Its deficiency can cause goitre disease. The main symptom of this disease is enlargement of gland in neck (Thyroid).

Question (iii)
What are vitamins? Discuss the importance of different types of vitamins for human body.
Answer:
Vitamins are essential for proper functioning of our body. Like minerals they are also required in very small quantity and also do not provide any energy to body. We need many vitamins like A, B, C, D, E and K.

Vitamin A.
The main sources are eggs, meat, milk, cheese, green leafy vegetables, carrots, papya, etc. It is needed for maintaining healthy eyes and skin. Its deficiency can cause night blindness.

Vitamin B.
The main sources are milk, green vegetables, peas, eggs, cereals, mushrooms etc. It is needed for normal growth and functioning of central nervous system, digestive system. Its deficiency can cause beri-beri disease.

Vitamin C.
The main sources are milk, citrus fruits (lemon, orange), amla, tomato, broccoli, etc. It helps us to increase our immunity and fight against different diseases. Its deficiency can cause scurvy or bleeding gums disease.

Vitamin D.
The main sources are dairy products, fish liver oil, exposure to sunlight, etc. It is required for healthy bones and teeth. Its deficiency can cause rickets disease.

Vitamin E.
The main sources are nuts such as almonds, peanut, vegetable oils such as sunflower and soybean oils, leafy vegetables such as spinach and broccoli, etc. It protects cells from damage, and help in lowering a variety of health problems.

Vitamin K.
The main sources are green leafy vegetables (such as spinach, turnip, mustard, broccoli, cauliflower, and cabbage), fish, meat, eggs, and cereals (contain smaller amounts), etc. It is needed for blood clotting.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 2 Components of Food

PSEB 6th Class Science Guide Components of Food Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Number of important nutrients of food needed by our body is :
(a) Two
(b) Four
(c) Five
(d) Ten.
Answer:
(c) Five

Question 2.
Which is not an energy giving food
(a) Water
(b) Roughage
(c) Vitamins
(d) All
Answer:
(d) All

Question 3.
It is needed for testing protein in a food material :
(a) A solution of Copper Sulphate and Caustic soda
(b) Nitric acid
(c) Iodine
(d) All of these
Answer:
(a) A solution of Copper Sulphate and Caustic soda

Question 4.
Iodine is used for testing :
(a) Carbohydrates (sugar)
(b) Protein
(c) Vitamin
(d) Water
Answer:
(a) Carbohydrates (sugar)

Question 5.
Milk Contains nutrients :
(a) Water
(b) Carbohydrates
(c) Proteins
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these

Question 6.
Lime, Amla are source of :
(a) Carbohydrates
(b) Minerals
(c) Proteins
(d) Vitamin-C.
Answer:
(d) Vitamin-C

Question 7.
Fats are tested by :
(a) Salt
(b) Taste
(c) Rubbing on paper
(d) Using iodine solution.
Answer:
(c) Rubbing on paper

Question 8.
Deficiency of Vitamin D causes :
(a) Scurvy
(b) Beri-Beri
(c) Rickets
(d) Goitre.
Answer:
(c) Rickets

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 2 Components of Food

Question 9.
Weak eye sight is symptom of :
(a) Scurvy
(b) Anaemia
(c) Rickets
(d) Night blindness.
Answer:
(d) Night blindness

Question 10.
Food which contains all the nutrients in proper amounts is known as :
(a) Good diet
(b) Complete diet
(c) Balanced diet
(d) Healthy diet.
Answer:
(c) Balanced diet

Question 11.
Play role in protecting body against diseases.
(a) Minerals
(b) Carbohydrates
(c) Fats
(d) Vitamins.
Answer:
(d) Vitamins.

Fill in the Blanks:

(a) The components of food needed by our body are called ……………….
Answer:
nutrients

(b) The fibrous indigestible material present in food is termed as ……………….
Answer:
roughage

(c) Simple tests can be done for presence of …………….., …………… and …………………
Answer:
carbohydrates, fats, proteins

(d) To conduct test some chemicals like …………….., ……………..and caustic soda are needed.
Answer:
iodine solution, copper sulphate

(e) ……………… and …………….. are the carbohydrates found in food.
Answer:
starch, sugar

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 2 Components of Food

(f) Carbohydrates and fats provide ……………. to the body.
Answer:
energy

(g) …………… …………….. help in protecting the body against diseases.
Answer:
Vitamins

(h) Proteins are body ……………… foods.
Answer:
building

(i) Different types of vitamins are …………….., ………….. ,………………. ,……………. and …………..
Answer:
A, B, C, D, E, K

(j) Besides different nutrients, water and ………….. are also needed by the body.
Answer:
Dietary fibres

(k) Roughage / dietary fibres helps body to get rid of …………….. food.
Answer:
undigested

(l) Diseases caused by …………….. of a nutrient is called deficiency disease.
Answer:
deficiency

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 2 Components of Food

(m) Vitamin C gets easily destroyed by …………… during cooking.
Answer:
heat

Write (T) against True and (F) against False statement:

(a) We need only three important nutrients in our food.
Answer:
False

(b) Iodine in a food item cannot be easily tested.
Answer:
False

(c) Copper sulphate is used for testing proteins in the food.
Answer:
True

(d) Fatty substances leave patchy marks on the surfaces on which they are kept or wrapped.
Answer:
True

(e) Proteins protect the body from diseases.
Answer:
False

(f) Only a single vitamin B is present in the body.
Answer:
False

(g) Leafy vegetables are source of roughage.
Answer:
True

(h) Milk and eggs are source of minerals.
Answer:
True

(i) Goitre is a disease caused by the deficiency of vitamin C.
Answer:
False

(j) Rickets is a disease in which teeth decay quickly.
Answer:
False

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 2 Components of Food

(k) Anaemia is a disease in which body weakens up due to lack of Iron.
Answer:
True

(l) Lack of vitamin B is cause of Beri-Beri.
Answer:
True

(m) Kwashiorkar is caused due to deficiency of vitamin A.
Answer:
False

Matching

Match the following items given in column A with that in column B :

Column A Diseases caused Column B Deficiency of
(1) PEM Vitamin A
(2) Beri-Beri Vitamin D
(3) Scurvy Vitamin B
(4) Goitre Roughage
(5) Rickets Proteins
(6) Night blindness Vitamin C
(7) Constipation Iodine

Answer:
(1) PEM – Proteins
(2) Beri-Beri – Vitamin B
(3) Scurvy – Vitamin C
(4) Goitre – Iodine
(5) Rickets – Vitamin D
(6) Night Blindness – Vitamin A
(7) Constipation – Roughage.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Which are the important nutrients required for providing energy to our body for doing various activities?
Answer:
Carbohydrates and fats.

Question 2.
Which nutrient of food is body building?
Answer:
Protein is body building nutrient of food.

Question 3.
Which nutrients act as protective food?
Answer:
Vitamins and minerals.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 2 Components of Food

Question 4.
Which is more energy rich nutrient – fat or carbohydrates?
Answer:
Fat.

Question 5.
Name diseases caused due to deficiency of vitamin ‘C’ and vitamin ‘D”.
Answer:
Vitamin ‘C’ – Scurvy, Vitamin ‘D’ – Rickets

Question 6.
Which foods are rich in fats?
Answer:
Oil, butter, ghee etc.

Question 7.
Which nutrient is present in Sugar, Potato and cereals?
Answer:
Carbohydrates.

Question 8.
What is effect of excess water in food material?
Answer:
Excess water helps in dissolving minerals.

Question 9.
Why should we not wash rice and dais repeatedly?
Answer:
This will cause loss of vitamins and minerals.

Question 10.
Which chemical is used for Testing Starch in food?
Answer:
Iodine solution.

Question 11.
What happens when copper sulphate solution and sodium hydroxide solution are added to a food material containing proteins ?
Answer:
Appearance of violet colour.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 2 Components of Food

Question 12.
How are deficiency diseases prevented?
Answer:
By taking balanced diet.

Question 13.
What is the cause of kwashiorkar and marasmus?
Answer:
Deficiency of protein causes kwashiorkar whereas deficiency of proteins and carbohydrates both causes marasmus.

Short Answer Type Questions

Question 1.
List few sources of proteins and carbohydrates.
Answer:
(i) Sources of Proteins :
(a) Plant sources : Peas, Soyabean, Grains.
(b) Animal sources : Milk, Fish, Meat.

(ii) Sources of Carbohydrates : Sugarcane, Potato, Beetroots, Mango, Papaya, Banana, Maize.

Question 2.
List few sources of vitamins and fats.
Answer:
(i) Sources of Vitamins : milk, liver, grains, fruit, butter, egg, leafy vegetables.
(ii) Sources of Fats : Ghee, Butter, Oil, Cream.

Question 3.
What are deficiency diseases?
Answer:
Deficiency disease. Diseases that occur due to deficiency of one or more nutrients over a long period are called deficiency diseases. Anaemia, Rickets, Scurvy and Goitre are examples of deficiency diseases.

Question 4.
How will you test carbohydrates, and proteins present in the food?
Answer:
We can test carbohydrate by using iodine solution test. Here we observe that the colour of carbohydrate turns blue-black on addition of Iodine drops.
We can test presence of protein by adding two drops of Copper Sulphate (CUSO4) and 10 drops of Caustic Soda (NaOH) solution to the test tube.

Question 5.
Why is roughage important for us ?
Answer:
Roughage is important for us because it

  1. regulates the process of digestion.
  2. controls the bowel movements.
  3. increases the bulk of bowels.
  4. prevents constipation.

Question 6.
We must take foods that provide us vitamins, why ?
Answer:
We must take foods that provide us vitamins because these

  1. help to digest food.
  2. keep the skin healthy.
  3. keep teeth, joints and gums healthy.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 2 Components of Food

Question 7.
Why are proteins better known as body building food ?
Answer:
Proteins. These are known as a body building food as they help in growth, repair and maintenance of the body.

Question 8.
What are different types of carbohydrates ?
Answer:
We have two types of carbohydrates. These are simple carbohydrates and complex carbohydrates. Glucose, fructose, lactose, sucrose, etc. are examples of simple carbohydrates. Starch, cellulose, etc. are examples of complex carbohydrates

Question 9.
Proteins are very important for us. Justify the statement.
Answer:
Proteins are very important for us because these play very important roles like proper growth and repair in our body. If we do not have enough protein in our diet then we may suffer from problems like kwashiorkor and marasmus.

Question 10.
Why vitamins are essential for our body ?
Answer:
Need of vitamins for human body. Vitamins are essential because :

  1. They help to digest food.
  2. They keep the skin and mouth healthy.
  3. They keep teeth, gums and joints healthy.

Question 11.
What are the main sources of vitamin C and vitamin D ?
Answer:
Sources of vitamins. Vitamin C is found in all citrus fruits and many fresh vegetables. Vitamin D is found in fish, oil, eggs, milk and milk products.

Question 12.
Write the main difference between Vitamins and Minerals.
Answer:
Differences between Vitamins and Minerals.

Vitamins Minerals
1. Vitamins are compounds which are present in our diet. 1. Minerals are inorganic salts which are present in our diet.
2. For example : Wheat, Rice, Milk, Citrus, fruit etc. are the sources of vitamins. 2. For example : Calcium, Phosphorus, Sodium, Iodine etc.

Question 13.
What are carbohydrates ?
Answer:
Carbohydrates.
These are the main constituents of almost all our diets and our food components. Carbohydrates are energy food. They provide energy to our body to do work and play. In addition carbohydrates add flavour to our food. Many processed foods including breads, pizzas, burgers, noodles, jams etc. are rich in carbohydrates. Sugar and starch are pure carbohydrate.

Question 14.
What are the effects of fat in diet ?
Answer:
Effects of excess fat in diet :

  • Obesity. Excessive deposition of fat on the tissues.
  • Digestive disturbances particularly in children.
  • Cholesterol accumulation/deposition around blood-vessel causing a disease arteriosclerosis and finally heart disease.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 2 Components of Food

Question 15.
What disease is caused due to deficiency of vitamin C ?
Answer:
Deficiency of vitamin C causes Scurvy.
Example : A guinea pig has a disease of scurvy due to deficiency of vitamin C but when this vitamin was added to its diet, it became healthy and normal.

Question 16.
What is roughage ?
Answer:
Roughage and its role.
Roughage is mainly a plant food. Flour, cereals, potatoes, fresh fruits and raw or cooked vegetables provide roughage in our body. Dried beans and peas are also good sources of fibres.

Question 17.
What happens to a person if the diet is deficient in both carbohydrates and proteins for a longer period of time ?
Answer:
The growth may stop completely. Such a person becomes very lean, thin and so weak that he may not even be able to move.

Question 18.
Name three foods each rich in :
(i) Starch
(ii) Dietary Fibre
(iii) Fats and oils
(iv) Protein
(v) Sugar.
Answer:
(i) Starch : Rice, wheat, bajra.
(ii) Dietary fibre : Spinach, cabbage, lady finger.
(iii) Fats and oils : Ghee, butter, groundnut, cheese.
(iv) Protein : Milk, meat, fish, egg.
(v) Sugar : Milk, banana, sugarcane.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Explain ‘balanced diet’.
Answer:
Balanced diet.
A diet is said to be balanced when it provides the proper amount and proportion of carbohydrates, proteins, vitamins, minerals, roughage and water to maintain a healthy body. A balanced diet should have the following three qualities :

  • It should be rich in various essential nutrients like minerals and vitamins.
  • It should provide just enough raw material needed for the growth, development, repair and replacement of tissues of the body.
  • It should provide proper energy required by the body.

Question 2.
Write the important functions of water in our body.
Answer:
Important functions of water. The human body contains about 70% water. Water performs the following functions in our body :

  1. It transports food materials within the body.
  2. It helps in the formation of urine and faeces.
  3. It regulates our body temperature.
  4. It is essential part of blood and digestive juices.

Question 3.
Draw a table showing diseases / disorders caused by deficiency of vitamins and minerals.
Answer:
Diseases / disorders caused by deficiency of vitamins and minerals.

Vitamin/ Mineral Deficiency disease/disorder Symptoms
Vitamin A Loss of vision Poor vision, loss of vision in darkness (night), sometimes complete loss of vision.
Vitamin B Beri-beri Weak muscles and very little energy to work.
Vitamin C Scurvy Bleeding gums, wounds take longer time to heal.
Vitamin D Rickets Bones become soft and bent.
Calcium Bone and tooth-decay Weak bones, tooth decay.
Iodine Goitre Glands in the neck appear swollen, mental disability in children.
Iron Anaemia Weakness

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 2 Components of Food

Components of Food PSEB 6th Class Science Notes

  • Nutrients are the substances which are needed for proper growth and development of body.
  • Carbohydrates, proteins, fats, minerals and vitamins are the main nutrients of our food. In addition to these our body needs water and roughage.
  • Carbohydrates are made up of carbon, hydrogen and oxygen. These are instant sources of energy and are called energy giving food.
  • Bajra, jowar, rice, wheat, jaggery, mango, banana and potato are main sources of carbohydrates.
  • We have two types of carbohydrates. These are simple carbohydrates and complex hydrates.
  • Examples of simple carbohydrates are glucose, fructose, sucrose, lactose, etc. Examples of complex carbohydrates are starch, cellulose, glycogen, etc.
  • Carbohydrates sweet in taste are called sugars.
  • Sucrose is known as table sugar. Fructose is called fruit sugar. Lactose is called milk sugar.
  • Starch is tasteless and insoluble in water. It is made up of many glucose units.
  • Main sources of starch are potato, wheat, rice, maize, etc.
  • During digestion starch is first converted into glucose and finally into carbon dioxide and water. So, starch is not an instant source of energy.
  • Starch detection can be done by iodine test. It gives blue-black colour with iodine.
  • Proteins are made up of carbon, hydrogen, oxygen and nitrogen. They are called body building foods. Growth and repair of body cells is the main function of proteins. These I also protect us from many diseases.
  • Plants and animals both are sources of proteins. Proteins from plants are called plant proteins and proteins from animals are called animal proteins.
  • Beans like soyabean, peas and pulses like gram and moon are sources of plant proteins. We also get proteins from spinach, mushroom, broccoli, etc.
  • Mean, fish, poultry, milk and milk products are main sources of proteins.
  • Some proteins speed up various reactions occurring in our body. These are known as enzymes.
  • Enzymes are proteins which speed up various activities inside the body of a living organism.
  • Proteins when added to a solution of copper sulphate and caustic soda gives blue colour. This reaction is used for detecting the proteins.
  • Fats also give us energy. They give larger amounts of energy in comparison to carbohydrates. They do not release energy instantly. Fats are known as richest sources of energy. Carbohydrates are known as instant sources of energy.
  • Important plant sources of fats are vegetable oils like mustard oil, coconut oil and sunflower oil. Other sources of fats are cashew, almonds, groundnut and sesame seeds.
  • Important animal sources of fat are meat, eggs, fish, milk and milk products like butter, ghee, etc.
  • Fats give energy, prevent heat loss from the body.
  • Presence of oily patch on paper confirms the presence of fat in any food item.
  • Our body also need minerals. Calcium, iron, iodine and phosphorus are the important minerals. These do not give us energy.
  • Iron is needed for formation of haemoglobin and calcium is need for forming bones. Phosphorus provides strength to bones and teeth. Iodine is needed for normal functioning of thyroid gland.
  • Vitamins are essential for proper functioning of our body. We have different vitamins like A, B, C, D, E, and K.
  • Sources of vitamin A are eggs, meat, milk, cheese, green leafy vegetables, carrot, papaya, etc. It is needed for healthy eyes and skin.
  • Sources of vitamin B are milk, green vegetables, peas, eggs, cereals, mushrooms, etc. It is needed for normal growth and proper functioning of central nervous system and digestive system.
  • Sources of vitamin C are citrus fruits (lemon, orange, etc.), amla, tomato, broccoli, etc. It is needed for fighting against diseases.
  • Sources of vitamin D are dairy products, fish liver oil, exposure to sun light, etc. It is needed for healthy bones and teeth.
  • Sources of vitamin E are almonds, peanuts, sunflower oil, soyabean oil, leafy vegetables. It is needed for protecting cells from damage, and helping our body to lower different problems.
  • Sources of vitamin K are green leafy vegetables, fish meat, eggs, cereals, etc. It is needed for clotting of blood.
  • Nutrients: are the substances which are needed for proper growth and development of body.
  • Balance diet: The diet that contains adequate amount of all the essential nutrients, roughage and water for proper growth and development of body is called Balanced diet
  • Deficiency Diseases: The disease which is caused due to shortage of nutrients in our diet for long time is called deficiency disease.
  • Goitre: A deficiency disease caused due to deficiency of iodine and its main symptom is enlargement of gland in neck.
  • Scurvy: It is a disease caused by deficiency of vitamin-C and its main symptoms include bleeding gums.
  • Beri-Beri: It is a disease caused by deficiency of vitamin-B.
  • Rickets: It is a disease caused by deficiency of vitamin-D and its main symptoms include softening and bending of bones.
  • Anaemia: It is a disease caused by deficiency of iron and its main symptoms include weakness, fatigue and pale skin.
  • Roughage: The fibrous indigestible material present in food is termed as roughage.

Punjab State Board PSEB 6th Class Science Book Solutions Chapter 2 Components of Food Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

PSEB Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Science Guide for Class 6 PSEB Sorting Materials into Groups Intext Questions and Answers

Think and Answer (Textbook Page No. 36)

Question 1.
The density of an object is slightly less than that of water will it sink or float in water ?
Answer:
It will float on water.

Think and Answer (Textbook Page No. 37)

Question 1.
Is clear water opaque, transparent or translucent ?
Answer:
Clear water is transparent.

PSEB 6th Class Science Guide Sorting Materials into Groups Textbook Questions and Answers

1. Fill in the Blanks:

(a) Name five objects which can be made from wood. ………….., …………….., …………….., ………………, …………..
Answer:
table, chair, plough, door, cricket bat

(b) Sugar is …………….. in water.
Answer:
soluble.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

2. Write True or False:

(a) Stone is transparent.
Answer:
False

(b) A piece of wood floats on water.
Answer:
True

(c) A windowpane is opaque.
Answer:
False

(d) Oil mixes with water.
Answer:
False

(e) Vinegar dissolves in water.
Answer:
True

3. Match the Column A with Column B:

Column A Column B
1. Book (a) Glass
2. Tumbler (b) Wood
3. Chair (c) Paper
4. Toy (d) Leather
5. Shoes (e) Plastics

Answer:

Column A Column B
1. Book (c) Paper
2. Tumbler (a) Glass
3. Chair (b) Wood
4. Toy (e) Plastics
5. Shoes (d) Leather

4. Choose the Correct Answer:

Question (i)
Which of the following is not matter ?
(a) water
(b) sound
(c) air
(d) fruits.
Answer:
(b) sound

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Question (ii)
Which property is common to all matter ?
(a) Matter takes up space and has no mass
(b) Matter takes up space and some mass
(c) Matter takes up space and has mass
(d) Matter takes up space and may or may not have mass.
Answer:
(c) Matter takes up space and has mass

Question (iii)
Which of the following is transparent ?
(a) wood
(b) glass
(r) paper
(d) plastic.
Answer:
(b) glass

5. Very Short Answer Type Questions:

Question (i)
What is an atom ?
Answer:
Atom is the smallest particle that is present in all types of matter.

Question (ii)
Define density.
Answer:
The mass per unit volume of substance is known as density.

Question (iii)
What are transparent objects ?
Answer:
The substances through which one can see, are called transparent.

Question (iv)
What are opaque objects ?
Answer:
The substances through which one cannot see are called opaque.

Question (v)
What are translucent objects ?
Answer:
The substances through which one can see partially but not clearly, are called translucent.

6. Short Answer Type Questions:

Question (i)
What is the difference between transparent and translucent objects ? Give examples.
Answer:
The substances, through which one can see, are called transparent substances. Examples are glass, water, air, etc. The substances through which one can see partially but not clearly, are called translucent substances. Examples are frosted glass used in windows, paper sheet having an oily patch, etc.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Question (ii)
Select the objects from the following which shine.
Glass bowl, plastic mug, steel chair, cotton shirt, gold chain silver ring.
Answer:
Glass bowl, steel chair, gold chain and silver ring.

7. Long Answer Type Questions:

(i) Are all liquids soluble in water ?
Answer:
No, all liquids are not soluble in water. When we mix any liquid we observe three things. Some of the liquids will dissolve completely in water. Some of the liquids mix with water only to some extent. Some liquids do not mix with water.

Liquids which mix with water are called miscible liquids. Examples are vinegar and water.
Liquids which do not mix with water are called immiscible liquids. Examples are oil and water.
Liquids which mix only partially are called partially miscible liquids. Examples are phenol and water.

Question (ii)
List any four item that can float on water and five items that can not float on water ?
Answer:
Objects which can float on water. The items which have density less than that of water will float on water. Examples are dried leaves, piece of wood, cork piece, paper, cardboard, cloth, etc.

Objects which can not float on water. The items which have density more than that of water cannot float on water. Examples are items made of iron, gold ring, silver chain, stone, lead ball, etc.

PSEB Solutions for Class 6 Science Sorting Materials into Groups Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Glass tumbler is made of :
(a) wood
(b) glass
(c) steel
(d) cloth.
Answer:
(b) glass

Question 2.
Stone is an example of :
(a) opaque substance
(b) transparent substance
(c) translucent substance
(d) none.
Answer:
(a) opaque substance

Question 3.
Some solids can dissolve in water. These are called :
(a) soluble
(b) insoluble
(c) transparent
(d) opaque.
Answer:
(a) soluble

Question 4.
Paper can ……………… on the surface of water.
(a) sink
(b) float
(c) both (i) and (ii)
(d) none.
Answer:
(b) float

Question 5.
Sponge can be compressed easily. So, it is a ………….. material.
(a) hard
(b) gas
(c) soft
(d) none
Answer:
(c) soft

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Question 6.
………………… has no shine at all.
(a) Gold
(b) Silver
(c) Wood
(d) Aluminium.
Answer:
(c) Wood

Question 7.
Grouping of material is done for :
(a) decoration
(b) covering less space
(c) convenience
(d) none.
Answer:
(c) convenience

Fill in the Blanks:

(a) All objects around us are made of one or more ……………….
Answer:
materials

(b) We can group objects in many …………….. ways.
Answer:
different

(c) Properties of material are important for their ………………..
Answer:
usage

(d) Silver and gold have a …………….
Answer:
lustre

(e) ………………. material can be compressed easily.
Answer:
Soft

(f) …………. is a hard material.
Answer:
Iron

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

(g) Some ………….. are soluble in water, are known as ………………… materials.
Answer:
materials, soluble

(h) Vinegar and lemon juice …………………. well with each other.
Answer:
mix

(i) Glass is a ………………. material.
Answer:
transparent

(j) Opaque materials are those which …………… light to pass through them.
Answer:
do not allow

(k) We cannot ………………… clearly through a translucent material.
Answer:
see

(l) We group materials for …………….. and to ……………. their properties.
Answer:
convenience, study

(m) Materials are grouped together on the basis of …………… and dissimilarities.
Answer:
similarities

Write ‘T’ against true and ‘F’ against false Statements:

(a) All objects are not made of one material only.
Answer:
True

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

(b) One material can be used for making different objects.
Answer:
True

(c) All materials are hard and shiny
Answer:
False

(d) Hard materials can be compressed easily.
Answer:
False

(e) Some objects lose their shine after sometime.
Answer:
True

(f) Oil and water mix well to form a clear solution.
Answer:
False

(g) Water is important for functioning of body.
Answer:
True

(h) Some gases are soluble in water.
Answer:
True

(i) Glass containers are made so that things placed inside them can be seen from outside.
Answer:
True

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

(j) Grouping of objects is done to store them in small places.
Answer:
False

(k) Materials can be grouped on the basis of their size and colour.
Answer:
True

Matching

Match the column A with column B

Column A Column B
(1) Wax glass
(2) Rubber magnetic material
(3) Common salt floats in water
(4) Tumbler bad conductor
(5) Iron nail dissolves in water.

Answer:
(1) Wax – Floats in water
(2) Rubber – bad conductor
(3) Common salt – dissolves in water
(4) Tumbler – glass
(5) Iron nails – magnetic material.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What are objects made of ?
Answer:
Materials.

Question 2.
Which materials can be compressed easily ?
Answer:
Soft.

Question 3.
Name two substances which shine.
Answer:
(i) Gold, (ii) Aluminium.

Question 4.
Is wood hard or soft ?
Answer:
Hard.

Question 5.
Are oil and water soluble in one another ?
Answer:
No.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Question 6.
Which gas dissolves in water and is important for survival of sea life ?
Answer:
Oxygen.

Question 7.
Which materials do not sink in water- heavy or light ?
Answer:
Light materials.

Question 8.
The materials which do not allow light to pass through them completely are translucent materials. Give examples.
Answer:
Butter/Oiled paper, Coloured glass.

Question 9.
What is grouping of materials ?
Answer:
To store and collect different materials on basis of their size, shape, colour, smell, use etc. is grouping of materials.

Question 10.
Why is grouping of materials needed ?
Answer:
For convenience.

Question 11.
What is classification ?
Answer:
Classification. The process of grouping things on the basis of their common properties, is called classification.

Question 12.
How various objects are grouped ?
Answer:
Various objects are grouped according to their similarities and necessities like size, shape, colour, hardness, transparency, conduction of heat etc.

Question 13.
Name some materials that can be used to make school bags.
Answer:
Cloth of cotton, jute or nylon, plastic, metals etc.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Question 14.
Name some objects made from glass.
Answer:
Jug, bowl, bottle, cup, test tube etc.

Question 15.
List some solutions that are used in your home.
Answer:
Salt solution, cold drinks, sugar solution and lime juice etc.

Question 16.
List some transparent liquids.
Answer:
Water, petrol, spirit, alcohol etc.

Question 17.
Why water is called universal solvent ?
Answer:
Water as universal solvent. Water has property of dissolving a large number of materials in it, which makes it a universal solvent.

Question 18.
Name some liquids which are miscible in water.
Answer:
Milk, soft drinks, glycerine etc.

Question 19.
Name some liquids which are immiscible in water.
Answer:
Petrol, kerosene oil, edible oils etc.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Some materials lose their shine after sometime. How can they be made to shine again ?
Answer:
Steps to make materials shine again :

  1. By rubbing them with sand paper
  2. By cutting their surfaces.

Question 2.
Name few properties of materials used in daily life ?
Answer:
Properties of materials used in daily life :

  1. Lustre
  2. Hardness/softness
  3. Solubility/Insolubility
  4. Lightness/heaviness
  5. Transparency etc.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Question 3.
Fill the following table :
Different things made from same material :

Material Things
Wood

Paper

Leather

Plastic

Cotton

…………….

…………….

……………..

……………..

……………..

Answer:
Material Things

Material Things
Wood Plywood, utensils, house windows, house doors.
Paper Fibrous stem of plant is used to make paper, covering material, notebooks, books.
Leather Bags, purses, shoes, chappals, sandles etc.
Plastic Buckets, mugs, tubs, household utensils, containers etc.
Cotton Clothes, raw material for rayon, mattresses, pillows, quilts, curtains.

Question 4.
Fill the table :
Things made from different materials :

Item Material from which they can be made
Chair

Schoolbag

Tumbler

Shoes

Shirt

………………

………………

………………

………………

……………….

Answer:

Item Material from which they can be made
Chair Wood, plastic, iron.
Schoolbag Leather, cotton, heavy cloth.
Tumbler Glass, steel, brass, wood, plastic.
Shoes Leather, cloth, plastic.
Shirt Cotton cloth, synthetic cloth.

Question 5.
Why grouping of materials is necessary?
Answer:
Need of Grouping. The things around us are made up of large variety of materials. The same materials can be used to make large number of things. Similarly, same thing can be made from different type of materials. Different materials have different properties so grouping of materials is done on the basis of their similarities and differences in their properties.

Question 6.
What are miscible and immiscible substances ?
Answer:
Miscible substances. Those liquids which mix well with water to form homogeneous mixtures are said to be miscible substances.
Example. Vinegar, Lemon Juice, etc. are miscible in water.

Immiscible substances. Those substances which do not mix well with water are known as immiscible substances.
Examples. Coconut oil, mustard oil, etc. are immiscible in water.

Question 7.
Why do we not cook our food in the utensils made of wood ?
Answer:
Wood is a combustible substance. So, utensils made of wood bum on heating on a direct flame. So we do not cook our food in utensils made of wood.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Explain Transparent, Translucent and Opaque materials with the help of examples.
Answer:
Transparent. Those substances or materials through which things can be seen clearly are called transparent. Glass, plastic bottles used in the kitchen are transparent.

Opaque. Those substances or materials through which we are not able to see, are called opaque. For example, wooden almirah, metal containers are opaque materials.

Translucent. The substances through which things are only partially visible are called translucent materials. For example, cellophane paper (tracing paper), Oiled portion of paper etc.

Question 2.
What are the different criteria on the basis of which materials can be grouped ?
Answer:
Materials are abundant in nature. It is very difficult to know and study each and every object in the world. Materials have different properties which make them capable of grouping. Some of these are :

  1. States of matter, (a) Solid (b) liquid (c) gas.
  2. Visibility of the matter, (a) Transparent (b) translucent (c) opaque.
  3. Magnetic property, (a) Magnetic (b) Non-magnetic.
  4. Conductivity, (a) Conductors (b) Insulators.
  5. Elements, (a) metals (b) non-metals (c) metalloids.
  6. Taste, (a) Sweet (b) sour (c) bitter (d) salty.
  7. Size, (a) big (b) small
  8. Shape, (a) round (b) square (c) pyramid (d) cone.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Sorting Materials into Groups PSEB 6th Class Science Notes

  • Matter is defined as anything that has mass and takes up space.
  • All material around us is matter because all materials occupy space and have mass.
  • Feelings of love or sadness, signals received by radio and television, different forms of energy are not matter.
  • Some of these substances are made up of one material whereas others are made up of more than one material.
  • Atom is the smallest part that is found in all types of matter.
  • We are surrounded by different substances having different shapes, sizes, colours and uses.
  • Some articles can be made from different materials. There are certain different articles which are made up of same materials.
  • Due to large variety of objects it is better if we classify these. We can classify these different basis i.e. shape, material used, use etc.
  • Objects made from one material have simple composition. Objects made from many materials have complex composition.
  • Materials are used to make objects depending upon their properties and the purpose for which the objects are to be used.
  • Some materials have similar and some have dissimilar properties.
  • Some substances completely disappear when dissolved in water. These are called soluble substances.
  • Substances which do not mix with water or do not disappear in water even after stirring for a long time are called insoluble substances.
  • Some materials have shining appearance. These are called lustrous. The substances which have dull appearance are called non-lustrous substances.
  • Some materials are hard. These are called rigid substances.
  • We can see across certain substances these are called transparent substances.
  • We cannot see across certain substances. These are called opaque substances.
  • We can see only up to certain extent across some substances. These are called transluscent substances.
  • Liquids which completely mix with each other are called miscible liquids.
  • Liquids which do not mix with each other are called immiscible liquids.
  • Liquids which partially mix with each other are called partially miscible liquids.
  • The mass per unit volume of substance is known as density.
  • If an insoluble substance has density higher than water then it will sink.
  • If an insoluble substance has density lower than water then it will float.
  • Out of a pair of immiscible liquids, the one with the higher density will form the lower layer and the one with the lower density will form the upper layer.
  • Miscible: The liquids which mix completely are called miscible liquids.
  • Immiscible: The liquids which do not mix with each other are called miscible liquids.
  • Soluble: The solid substance that on dissolving in water or any other liquid completely disappear is called soluble substance.
  • Insoluble: The solid substance that on dissolving in water or any other liquid does not disappear is called insoluble substance.
  • Transparent: The substances through which one can see, are called transparent.
  • Opaque: The substances through which one cannot see are called opaque.
  • Translucent: The substances through which one can see partially but not clearly, are called translucent.
  • Lustre: The shining that we see on a substance is called lustre.
  • Atom: The smallest part of matter is known as atom.
  • Texture: It means how we feel upon touching surface of a substance.
  • Rigid: It means whether a substance can be compressed or not.
  • Density: The mass per unit volume of substance is known as density.

Punjab State Board PSEB 6th Class Science Book Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water

PSEB Solutions for Class 6 Science Chapter 14 Water

Science Guide for Class 6 PSEB Water Intext Questions and Answers

Think and Answer (Textbook Page No. 145)

Question 1.
Does every person use same quantity of water every day ?
Answer:
No, every person does not use same quantity of water every day.

Think and Answer (Textbook Page No. 146)

Question 1.
What happens to ice-cream when it is taken out of the refrigerator ?
Answer:
It melts.

Question 2.
What is the state of ice-cream ?
Answer:
Solid.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water

Think and Answer (Textbook Page No. 147)

Question 1.
What happens when you spill water on the floor in hot summer days ?
Answer:
It evaporates

Question 2.
Why cow’ dung cakes are kept in sunlight ?
Answer:
To become dry as a result of evaporation of water.

Think and Answer (Textbook Page No. 148)

Question 1.
Why do we observe water droplets outside water bottle when taken out from a refrigerator ?
Answer:
The temperature outside refrigerator is warmer and when the bottle comes out of refrigerator, the water vapour present in air condenses and forms droplets of water on surface of bottle. This process is known as condensation.

PSEB 6th Class Science Guide Water Textbook Questions and Answers

Fill in the Blanks:

(a) The process of changing of water into its vapour is called ………………….
Answer:
evaporaion

(b) The process of changing water vapour into water is called …………………
Answer:
condensation

(c) No rainfall for a year or more may lead to ……………… in that region.
Answer:
drought

(d) Excessive rains may cause …………………..
Answer:
clood

(e) Three states of water are …………………….. , ……………….. and ………………. .
Answer:
solid, liquid and gas

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water

(f) In plants, transpiration takes place through …………….
Answer:
stomata

2. Write True or False:

(a) Ice on cooling changes to steam.
Answer:
Flase

(b) Evaporation of water takes place in sunlight.
Answer:
Flase

(c) We should not repair the pipe having leakage.
Answer:
Flase

(d) Water in ocean is fit for drinking.
Answer:
Flase

(e) Drip irrigation method is useful for farming.
Answer:
True

3. Match the Column A with Column B:

Column A Column B
1. Water conservation (a) Solid form of water
2. Snow (b) Sunny day
3. Precipitation (c) Rainwater harvesting
4. Evaporation (d) Ground water
5. Fresh water (e) Rain from clouds

Answer:

Column A Column B
1. Water conservation (c) Rainwater harvesting
2. Snow (a) Solid form of water
3. Precipitation (e) Rain from clouds
4. Evaporation (b) Sunny day
5. Fresh water (d) Ground water.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water

4. Choose the Correct Answer:

Question (i)
How much part of earth is covered with water ?
(ci) two third
(b) half
(c) one third
(d) three fourth.
Answer:
(d) three fourth

Question (ii)
Fog appearing on a cold winter morning is the result of:
(a) Condensation
(b) evaporation
(c) Precipitation
(d) none.
Answer:
(a) Condensation

Question (iii)
Which of the source of water is not used for drinking?
(a) river
(b) ocean
(c) dam
(d) lake.
Answer:
(b) ocean

Question (iv)
Process of conversion of gas into liquid is called:
(a) Evaporation
(b) Melting
(c) Condensation
(d) Boiling.
Answer:
(c) Condensation

Question (v)
About how much percentage of water is present in human body:
(a) 60%
(b) 70%
(c) 80%
(d) 90%.
Answer:
(b) 70%

5. Very Short Answer Type Questions:

Question (i)
What are two main sources of water ?
Answer:
Main sources of water are surface water and ground water.

Question (ii)
What is the advantage of drip irrigation ?
Answer:
Advantage of drip irrigation is that water and other nutrients are directly delivered to plants.

Question (iii)
What is the effect of temperature on evaporation ?
Answer:
The rate of evaporation increases with increase of temperature.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water

Question (iv)
Differentiate between ground water and surface water.
Answer:
Ground water is found below the surface of earth and is safe for drinking.
Surface water is found in lakes, rivers, wells and reservoirs.

Question (v)
What is transpiration ?
Answer:
The process by which water is lost in the air by plants is called transpiration.

6. Short Answer Type Questions:

Question (i)
Explain floods and its effects.
Answer:
The overflow of large amount of water beyond its normal limits is known as flood. Effects of Flood.

  1. Many people and animals die.
  2. Some people become homeless.
  3. Wide-spread of communicable diseases.

Question (ii)
Define condensation. Give two examples.
Answer:
The process of conversion of gaseous form back to liquid form is called condensation.
Examples are :

  1. Fogging of windshield or rear view of car.
  2. Dew on leaves of grass on a winter morning.

Question (iii)
Explain formation of clouds.
Answer:
When we go higher from the surface of earth, the temperture falls. The air becomes so cool that the water vapours condense to form water droplets. These water droplets together in air are clouds.

Question (iv)
Write three ways to conserve water.
Answer:
Three ways to conserve water are :

  1. Rain water harvesting
  2. Recycling of water
  3. Turning off tap when not in use.

Question (v)
What is drought and what are its effects ?
Answer:
A period when there is very little or no rainfall is called drought. Effects of Drought :

  1. Soil becomes dry and infertile due to loss of water.
  2. Ponds become dry and level of water in wells goes down.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water

7. Long Answer Type Questions:

Question (i)
Explain the uses of water.
Answer:
Water is a very vital resource and is used for many purposes. Some of the uses of water are mentioneded below :
Uses of Water.

  1. It maintains temperature on earth.
  2. It is used for drinking, bathing, washing, etc.
  3. Running or flowing water is used for generating electricity.
  4. It is used for irrigation of crops.
  5. It is also used for cleanng, cooking, watering plants, etc.

Question (ii)
Explain water cycle with diagram.
Answer:
Water cycle in nature. Water falls on earth in the form of rain, dew, snow etc. This
PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water 1
water falls in ponds, streams, oceans and some water seeps down the earth. With the heat of sun, the water evaporates from the streams, ponds, oceans etc. and fills the atmosphere with water vapours. These water vapours on cooling get condensed and form clouds. These clouds come back on earth in form of rains. So, this cycle goes on.

Question (iii)
Why there is need to conserve water ? Write technique of rain water harvesting.
Answer:
Fresh water is only 2.59% on earth and is in very low amount that can be used for drinking or human consumption. So, we must conserve the water.

Rain Harvesting. It is a technique which involves collection and storage of rain water and its reuse, it is the simplest and oldest method.

Techniques of rain harvesting. The most commonly used technique used for rain water harvesting is roof top rain water harvesting.

Roof Top Rain Water harvesting. In this rain water is collected on the roof of house and then stored in storage tank through pipes. This stored water can be used for any purpose.
PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water 2

PSEB Solutions for Class 6 Science Water Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
The process of conversion of water into vapours is:
(a) Evaporation
(b) Transpiration
(c) Condensation
(d) None.
Answer:
(a) Evaporation

Question 2.
The process of converting water vapours into water is:
(a) Evaporation
(b) Transpiration
(c) Condensation
(d) None.
Answer:
(c) Condensation

Question 3.
We use water in:
(a) Industry
(b) Agriculture
(c) Domestic needs
(d) Industry agriculture and domestic needs.
Answer:
(d) Industry agriculture and domestic needs.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water

Question 4.
Saline water is found in:
(a) Seas
(b) Taps
(c) Lakes
(d) nowhere.
Answer:
(a) Seas

Question 5.
Hot air causes:
(a) Transpiration
(b) Evaporation
(c) Condensation
(d) None.
Answer:
(b) Evaporation

Question 6.
Water cycle is a phenomenon:
(a) Fast
(b) Slow
(c) Medium
(d) None of these.
Answer:
(b) Slow

Question 7.
To get 1 kg of wheat grains evaporated. from wheat plant litre water gets
(a) 100
(b) 200
(c) 400
(d) 500.
Answer:
(d) 500

Question 8.
Excessive rainfall causes:
(a) Drought
(b) Flood
(c) Storm
(d) None of these.
Answer:
(b) Flood

Question 9.
of earth is covered with water.
(a) 33%
(b) 67%
(c) 25%
(d) None of these.
Answer:
(b) 67%

Question 10.
Water is available in plenty from:
(a) River
(b) Well
(c) Sea
(d) Rain.
Answer:
(c) Sea

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water

Question 11.
Change of water vapours into water is called:
(a) Vaporisation
(b) Transpiration
(c) Condensation
(d) None of these.
Answer:
(a) Vaporisation

Question 12.
Change of water vapours into water is called:
(a) Evaporation
(b) Transpiration
(c) Condensation
(d) None of these.
Answer:
(c) Condensation

Fill in the Blanks:

(a) We use water for many …………….. .
Answer:
activities

(b) We get water from …………… .
Answer:
taps

(c) ……………. , ……………… and …………… are sources of water.
Answer:
Ponds, lakes, wells

(d) About …………… of earth is covered with water.
Answer:
2/3rd

(e) ………………. water is saline.
Answer:
Sea

(f) ………………… is needed to convert water into water vapour.
Answer:
Heat

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water

(g) The warm air provides heat for evaporation of water in ……………… areas.
Answer:
shady

(h) About …………….. litres of water is transpirated by wheat plants to provide 1 kilogram of wheat.
Answer:
500

(i) Clouds are ………………. that remain floating in air.
Answer:
tiny droplets

(j) Snow is another form of ……………… .
Answer:
water

(k) Open wells are fed by ………….. .
Answer:
ground water

(l) Water cycle is a ……………. process.
Answer:
slow

(m) Excess rainfall leads to many ………………..
Answer:
problems

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water

(n) In ……………… conditions, food and fodder are scarce.
Answer:
drought

(o) The ………………. of water is increasing day-by-day.
Answer:
demand

(p) Collecting rain water is ……………… .
Answer:
rain water harvesting

(q) Excess rains are cause of …………….. .
Answer:
floods

Write (T) against true and (F) against false statements.

(a) Every region in the world get same amount of water.
Answer:
False

(b) Plants need water to grow.
Answer:
True

(c) Industries have no use of water.
Answer:
False

(d) Water can evaporate from any place either in shade or sunlight.
Answer:
True

(e) Plants transpirate water in the absence of sunlight.
Answer:
True

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water

(f) Heating increases the evaporation.
Answer:
True

(g) Clouds are nothing but condensed water.
Answer:
True

(h) Never waste water.
Answer:
True

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
In which structures, the vast quantity of water is available ?
Answer:
Seas or Oceans.

Question 2.
What is nature of water in seas ?
Answer:
Salty (Saline).

Question 3.
When water evaporates from the seas, lakes, rivers etc, what happens to the salts dissolved in it ?
Answer:
Salts remain behind.

Question 4.
Is evaporation a fast process ?
Answer:
No, it is a slow process.

Question 5.
What is dew ?
Answer:
Dew is condensed water vapour.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water

Question 6.
What is rain ?
Answer:
Falling of droplets on earth after becoming heavy is rain.

Question 7.
Besides rain, how water returns to the earth ?
Answer:
In the form of hail or snow.

Question 8.
Evaporation, Transpiration, Condensation are processes of which cycle ?
Answer:
Water cycle.

Question 9.
What is ground water ?
Answer:
Rain water seeps into the soil and gets collected on a rock. This collected water is ground water. It is pure.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Write few uses of water.
Answer:
Uses of water.

  1. For drinking, bathing, washing etc.
  2. For cooking, cleaning, watering the plants etc.
  3. For crop growth.
  4. For generating electricity.
  5. In many industries like textile industries and food processing industries.

Question 2.
What is evaporation ? Which factors increase the evaporation ?
Answer:
Evaporation. The process of conversion of liquid into its vapours is called evaporation. Factors responsible for increasing evaporation are :

  • Wind. More wind results in speedy evaporation
  • Sunlight. More sunlight increases the speed of evaporation. This is why evaporation is fast during summer and slow during winter.
  • Exposed Surface Area. When the surface area is large, the speed or rate of evaporation is high.
  • Humidity. If the humidity in the surrounding is high then the speed of evaporation is low and if the humidity is low then the rate of evaporation is low.

Question 3.
Water disappears from the wet clothes. Why ?
Answer:
Heat from sun converts water into water vapours which get disappeared in the air.

Question 4.
What are clouds ?
Answer:
Clouds are nothing but condensed water vapours in the sky.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water

Question 5.
Why is sea water not fit for drinking purposes ?
Answer:
Sea water contains many salts in it thus giving water a salty or saline taste. This salty water is not fit for drinking purposes.

Question 6.
What are effects of excessive rains ?
Answer:
Effects of excessive rains.

  • Excessive rains will increase the level of water in ponds, rivers, seas etc. resulting in floods.
  • Excessive rains can result in floods. These floods can cause damage to property, life and crops.

Question 7.
What is rain water harvesting ? Why is it done ?
Answer:
Rain water harvesting. The collection of rain water in tanks etc. is called rain water harvesting.
Need of rain water harvesting. We must do rain harvesting because of the following reasons :

  1. To increase the availability of water.
  2. To store water for later use when its scarcity is felt.

Long Answer Type Questions

Question 1.
List sources of water. Explain briefly.
Answer:
Sources of water. At homes we get water from taps, but the main sources of water are :
(i) Ponds
(ii) Lakes
(iii) Rivers
(iv) Wells
(v) Sea water
(vi) Rain.

(i) Ponds. Ponds are low lying areas in which rain water or river water gets collected.

(ii) Lakes. Lakes are natural sources of water. They may contain salts in them.

(iii) Rivers. Rivers contain water formed by melting of snow on the mountains. These rivers many be flowing all year round or temporarily during a particular season. These rivers also have rain water in it. There may be or may not be impurities in them.

(iv) Wells. A part of rain-water seeps into the ground through soil. It reaches the bottom areas of earth’s crust and collects there as a water body. This water is put to use by bor wells and hand pumps.

(v) Sea water. Oceans are big reservoirs of water. Most of the rivers fall into the sea and thus carry dissolved salts and impurities into the sea. That is why, sea water is salty in taste.

(vi) Rain. The rain drops in the form of a cloud are almost pure. But rain water gets contaminated due to gases from atmosphere, particulate matter, acid fumes and micro-organisms floating in the air. We get rain only during specific period i.e. monsoon season in our country.

Question 2.
What is Rain ? What will happen if it does not rain at all ?
Answer:
Rain. When the water vapours in the cloud become too heavy, it falls back to the ground as rain. The earth receives heavy rain at some part of the year. Some parts do not get enough of rainfall. It affects the human, plants and animal life. If at certain places there will not be rain for a year then the soil becomes dry and drought. As most of the soil water evaporates and transpirates from the plants, rivers, ponds and wells, it will dry and water table would lower down. All this affects the humans, animals and wild plants. If it continues for one or two years in continuation, it results into drought.

Question 3.
What will happen if it keeps raining continuously ?
Answer:
Consequences of continuous rains. Rains bring a lot of enjoyment and pleasant weather especially after hot days. However, if it rains heavily, you might have noticed water getting collected here and there and at times causing disruption of normal life.

In case of continuous rains the water level of rivers, lakes and ponds will rise. The soil surface will get laden with water resulting into flood. When the soil gets too much of water, air in the soil comes out of it. Due to lack of air the animals living inside the soil also come out of it. Heavy rains also result in the loss of crops due to overflooding.

Question 4.
Explain and draw a neat diagram of water cycle in nature.
Answer:
Answer:
Water cycle in nature. Water falls on earth in the form of rain, dew, snow etc. This
PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water 1
water falls in ponds, streams, oceans and some water seeps down the earth. With the heat of sun, the water evaporates from the streams, ponds, oceans etc. and fills the atmosphere with water vapours. These water vapours on cooling get condensed and form clouds. These clouds come back on earth in form of rains. So, this cycle goes on.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 14 Water

Water PSEB 6th Class Science Notes

  • Water is a vital resource and is considered as boon to life.
  • Water is present all over the earth.
  • Around 3/4th part of earth surface is covered with water.
  • Human body consists of 70% of water.
  • We need water for our daily activities and for producing other things.
  • Two main sources of water are surface water and ground water.
  • Water exists in three states i.e. solid, liquid and gas.
  • We get water from ponds, lakes, rivers, wells, etc.
  • Sea or Ocean water is salty. It is not fit for drinking and for domestic, agricultural and 1 industrial needs.
  • As water is a vital resource so it must be conserved.
  • Judicious use of water and saving it is conservation of water.
  • Rain water is pure form of water and is safe for drinking.
  • Rain water harvesting is a technique which conserves water by storage of rain water. This water can be reused for different useful purposes.
  • Water cycle is a cyclic process in which water is circulated between the earth and the atmosphere.
  • Ocean water supplies water to water cycle and thus plays an important role.
  • Water from oceans, lakes, wet clothes and plants get evaporated.
  • Clouds are just the condensation of evaporated water in the air.
  • Clouds cause rains and water returns to earth, oceans, lakes etc.
  • Snow on mountains melts and water runs into rivers.
  • Water is also absorbed by ground and becomes available to us as ground water.
  • Heavy rains and no rains cause too many problems.
  • Heavy rains cause floods which destroy lives and properties.
  • Overflow of water in large amount beyond its normal limits is known as flood.
  • Flood is a natural disaster.
  • No rain or very little rain in a region is cause of drought. In drought conditions! availability of food, fodder and water becomes negligible.
  • With the increase of population, industries and agriculture also increases which lay a stress on use of water.
  • Melting: The process of conversion of solid into liquid is called melting.
  • Freezing: The process of converting liquid into solid is called freezing.
  • Evaporation: The process of converting liquid into its vapours is called evaporation.
  • Transpiration: The process by which plants lose their water in the air is called transpiration.
  • Condensation: The process of conversion of water vapours into water is called condensation.
  • Precipitation: Falling of water in the form of rain and snow is called precipitation.
  • Clouds: The condensed water droplets join together to form clouds.
  • Water cycle: The evaporation of water to air, formation of clouds by condensation and falling of rain on the earth constitutes water cycle in nature.
  • Rain water harvesting: Collection of rain water for use at a time when it is not available otherwise is rain water harvesting.

Punjab State Board PSEB 6th Class Science Book Solutions Chapter 14 Water Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

PSEB Solutions for Class 6 Science Chapter 3 Fibre to Fabric

Science Guide for Class 6 PSEB Fibre to Fabric Intext Questions and Answers

Think and Answer (Textbook Page No. 21)

Question 1.
List any two types of fabric.
Answer:
Two main types of fabric are
(i) obtained from natural fibres
(ii) obtained from synthetic fibres.

Question 2.
How does silk fabric feel ?
Answer:
Smooth and shiny.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

Question 3.
With what kind of fabric your dupatta is made up of ?
Answer:
Dupatta is made up of cotton.

Think and Answer (Textbook Page No. 26)

Question 1.
Name the items that are made from jute plant and coconut fibre.
Answer:
Jute is used to make curtains, chair coverings, carpets, mats, ropes, gunny bags, etc. Coconut fibre or coir is used to make floor mats, door mats, brushes, mattresses and ropes

Question 2.
Yarn is made of ……………………
Answer:
Yarn is made of very small strands called fibres.

Question 3.
What is yarn ?
Answer:
Yarn is a thin thread used for making different fabrics. It is made of very small strands called fibres.

Question 4.
How do you make yarn from cotton ?
Answer:
We made yam from cotton fibres by spinning and weaving.

Think and Answer (Textbook Page No. 28)

Question 1.
Wool is ……………. and ………….. air.
Answer:
soft, full of.

PSEB 6th Class Science Guide Fibre to Fabric Textbook Questions and Answers

Fill in the Blanks:

(a) Silk is smooth and ……………….
Answer:
shiny

(b) ……………. is extracted from the outer covering of coconut.
Answer:
Coir

(c) …………… and …………… are synthetic fibres.
Answer:
polyester, nylon

(d) Cotton is a ……………… fibre.
Answer:
natural

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

(e) Yarns are made of ……………
Answer:
fibres

2. Write True or False:

(a) Polyester is a natural fibre.
Answer:
False

(b) In knitting, a single yam is used to make a piece of fabric.
Answer:
True

(c) Cotton clothes are comfortable to wear in hot humid weather.
Answer:
True

(d) The process of removing seed from cotton is called retting.
Answer:
False

(e) The fibres are spun in yams by pulling out and twisting the fibres together.
Answer:
True

3. Match the Column A with Column B:

Column A Column B
1. Jute (a) outer covering of coconut
2. Acrylic (b) stem
3. Coir (c) separation of seeds
4. Ginning (d) synthetic fibres
5. Hand spindle (e) spinning

Answer:

Column A Column B
1. Jute (b) stem
2. Acrylic (d) synthetic fibres
3. Coir (a) outer covering of coconut
4. Ginning (c) separation of seeds
5. Hand spindle (e) spinning

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

4. Choose the Correct Answer:

Question (i)
Which of the following in not a natural fibre ?
(a) Wool
(b) Cotton
(c) Nylon
(d) Jute
Answer:
(a) Wool

Question (ii)
Which of these fabrics will you choose to wear in hot and humid weather ?
(a) Cotton
(b) Silk
(c) Wool
(d) Nylon.
Answer:
(a) Cotton

Question (iii)
The process of separation of seeds from cotton balls is :
(a) Spinning
(b) Ginning
(c) Retting
(d) Picking.
Answer:
(b) Ginning

Question (iv)
Acrylic is :
(a) Natural fibre
(b) Plant fibre
(c) Animal fibre
(d) Synthetic fibre
Answer:
(d) Synthetic fibre

Question (v)
Which of these is a plant fibre ?
(a) Polyester
(b) Acrylic
(c) Wool
(d) Jute.
Answer:
(d) Jute.

5. Very Short Answer Type Questions:

Question (i)
Name any two animal fibres.
Answer:
Silk and wool.

Question (ii)
Name the two basic types of animal fibres.
Answer:
Silk and wool

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

Question (iii)
What is the right time for harvesting of jute plant ?
Answer:
From June to September

Question (iv)
List any two uses of jute.
Answer:
It is used to make curtains, chair coverings, carpets, mats, ropes, gunny bags, etc.

6. Short Answer Type Questions :

Question (i)
Write differences between natural and synthetic fibres.
Answer:
Natural fibres :

  1. Natural fibres are obtained from plants and animals.
  2. Examples are cotton, jute, coir, wool, silk, etc.

Synthetic fibres :

  1. On the other hand synthetic fibres are prepared by man using chemicals.
  2. Examples are polyester, nylon, acrylic, etc.

Question (ii)
What is sericulture ?
Answer:
Sericulture. The rearing of the silk worm for production of silk is known as
sericulture.

Question (iii)
What is meant by ginning of cotton ?
Answer:
Ginning. Separating fibres and seeds from busted cotton balls by combing is called ginning. Ginning was traditionally done by hand but these days we have machines for doing this.

7. Long Answer Type Questions :

Question (i)
Why do we prefer cotton clothes in summer ?
Answer:
We prefer cotton clothes in summer because of following reasons

  1. Cotton clothes are soft.
  2. Cotton clothes absorb heavy amounts of water.

During summer the temperature is very high. In this season we sweat too much. Cotton clothes absorb this sweat. Due to heat this is evaporated. Evaporation causes cooling. This means if we wear cotton clothes in summer we can protect ourselves from the harmful effects of heat around us.

Question (ii)
How spinning of cotton is done ?
Answer:
Spinning. It is an important stage in making clothes. After obtaining fibres we convert these into yarn by spinning. In this process the fibres are converted into yams by pulling out and twisting the fibres together.

The process of making yam from fibres is known as spinning.
Spinning can be done using hand spindle (takli) or on a spinning wheel (charkha). Now a days we have machines for spinning. Hand spindle or charkha is used to produce yam on small scale. For large scale production of yarn spinning machines are better option. After spinning, the next stage is converting yam into fabrics either by weaving or knitting.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

PSEB 6th Class Science Guide Fibre to Fabric Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
We get this fibre from sheep, rabbits, goats and yaks :
(a) Cotton
(b) Silk
(c) Nylon
(d) Wool.
Answer:
(d) Wool

Question 2.
Pick out a synthetic fibre :
(a) Nylon
(b) Cotton
(c) Wool
(d) Jute.
Answer:
(a) Nylon

Question 3.
The process of making a piece of fabric from a single yarn is :
(a) Ginning
(b) Weaving
(c) Spinning
(d) Knitting.
Answer:
(d) Knitting

Question 4.
Un-stitched fabric is used for wearing is :
(a) Shirt
(b) Dupatta
(c) Saree
(d) Rain coat.
Answer:
(c) Saree

Question 5.
The plant which gives us natural fibre is :
(a) Rose
(b) Peepal
(c) Flax
(d) Melon.
Answer:
(c) Flax

Question 6.
Silk and Wool fibres are obtained from :
(a) cotton
(b) animals
(c) plants
(d) coconut.
Answer:
(b) animals

Question 7.
The removal of seeds from the cotton is called :
(a) charkha
(b) bobbins
(c) ginning
(d) retting.
Answer:
(c) ginning

Question 8.
The process of getting jute fibres from
(a) bobbins
(b) retting
(c) gunning
(d) bales.
Answer:
(b) retting

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

Question 9.
Patsun is a fibre of :
(a) Rayon
(b) Nylon
(c) Cotton
(d) Jute
Answer:
(d) Jute

Fill in the Blanks:

(a) Fabrics are made up of …………….
Answer:
yarns

(b) Yarns is made up of ………….
Answer:
fibres

(c) Cotton and …………… are natural fibres.
Answer:
Jute

(d) Silk fibre is drawn from ……………… of silkworm.
Answer:
cocoon

(e) Polyester, Nylon and Acrylic are …………….. fibres.
Answer:
synthetic

(f) The separation of fibres from seeds is ……………… .
Answer:
ginning

(g) Jute is harvested at …………… stage.
Answer:
flowering

(h) Spinning is process of making ……………. from fibres.
Answer:
yarn

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

(i) Use of Charkha was popularized by ………………
Answer:
Mahatma Gandhi

(j) Weaving of fabric is done on ……………..
Answer:
looms

(k) Early man covered his body with …………… or ……………..
Answer:
bark and leaves of plants, skin of animals

(l) A …………… stitches clothes.
Answer:
tailor

Write (T) against true and (F) against false Statements:

(a) Cotton, jute and coir are synthetic fibres.
Answer:
False

(b) Jute is not grown in India.
Answer:
False

(c) Spinning can done by Takli or charkha and machines called spinning machines.
Answer:
True

(d) Weaving is setting of yams together in a pattern.
Answer:
True

(e) Socks are made of knitted materials.
Answer:
True

(f) Different kinds of fabrics are used for a variety of clothing items.
Answer:
True

(g) Turban, Saree, Dhoti, etc. are examples of unstitched fabric.
Answer:
True

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

Matching

Match the following:

A B
(1) Retting out gunning skin of jute stem to separate fibres Spinning
(2) Separation of cotton fibres from its seeds Bailing
(3) Making yam from fibres Ginning
(4) Compression of saw cotton fibres into bundles. Retting

Answer:
(1) – Retting,
(2) – Ginning,
(3) – Spinning,
(4) – Bailing

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Name different types of fibres.
Answer:
Different types of fibres are : (i) Natural fibres (ii) Synthetic fibres.

Question 2.
What are fibres ?
Answer:
Fibres are long, narrow and thin strands.

Question 3.
What is a fabric ?
Answer:
Fabric is a clothing material made from yams.

Question 4.
From where do we get synthetic fibres ?
Answer:
We get synthetic fibres from chemical substances.

Question 5.
What is a cotton ball ?
Answer:
Cotton ball is fruit of cotton plant.

Question 6.
In which states of India, we grow jute ?
Answer:
We grow jute in West Bengal, Bihar and Assam.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

Question 7.
Who popularized the Charkha ?
Answer:
Mahatma Gandhi.

Question 8.
Name two processes by which fabrics are made.
Answer:
Knitting and weaving.

Question 9.
How is knitting done ?
Answer:
By hand or on machines.

Question 10.
What is a loom ?
Answer:
Loom. It is a device used to weave fabric.

Question 11.
Name some natural and synthetic fibres.
Answer:
Natural fibres. Cotton, Jute, Wool and Silk.
Synthetic fibres. Rayon, Nylon and Polyester.

Question 12.
Where is cotton grown in India ?
Answer:
In India cotton is grown in Maharashtra, Gujarat and Punjab.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Why are fibres twisted ? Give examples.
Answer:
Fibres are twisted to make them strong and to increase their cohesive power, e.g. animal fleece, grass strands are twisted to make long strands of fabrics.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

Question 2.
Name few plants and their parts which are used for making fibres.
Answer:
Plants and their parts used for making fibres.
Different plants use their different body parts for making fibres. Some of these are tabulated below :

Plant Part
Cotton Seed
Coconut Seed
Jute Stem
Banana tree Leaf

Question 3.
Name the process by which fibre is separated from cotton seeds and tell how is it done ?
Answer:
Ginning. It is process by which fibre is separated from cotton seeds.
Cotton seeds are plucked one by one and then seeds are separated from fibres using a steel comb. These fibres are then spunned.

Question 4.
Why is jute cultivated and when ?
Answer:
Jute. It is a plant, stem of which yields a fibre. This fibre is very strong. So, for obtaining this fibre, jute is cultivated in rainy season.

Question 5.
What is a Charka ? When and why was it popularized ?
Answer:
Charkha. It is a device to spin yam from fibres. This is hand operated. Mahatma Gandhi popularized it as part of Independence movement to encourage people to wear home spun yarn.

Question 6.
Name different processes involved in making a fabric.
Answer:
Process involved in making of a fabric.

  1. Ginning
  2. Spinning
  3. Weaving
  4. Bailing

Question 7.
Write various uses of cotton.
Answer:
Uses of cotton.

  1. Mixed with other fibres, it is used for the manufacture of durable textiles.
  2. It is used as absorbent and as swabs in hospitals.
  3. It is used as raw material for the manufacture of Rayon and Paper.

Question 8.
Why do we wear clothes ?
Answer:
We wear clothes because

  1. It protects us against wind and weather,
  2. It protects us against injury,
  3. It maintains body heat.

Question 9.
Which parts of plants give us cotton, jute and coir fibres ?
Answer:
Cotton fibre is obtained from seed. Jute fibre is obtained from stem, and coir is from its fruit.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

Question 10.
What climatic conditions are necessary for cultivation of jute ?
Answer:
Climatic condition for cultivation of Jute. Jute is cultivated during the rainy season. It is grown in alluvial soils in the delta region of rivers like Ganges and Brahmputra.

Question 11.
Write three uses of Jute.
Answer:
Uses of Jute. Jute is extensively used for making gunny bags, carpets, coarse clothes and fopes etc. Now-a-days, it is being used for making jute fabrics.

Question 12.
Why is it necessary to make yarn from fibres for making clothes ?
Answer:
Need of making yarn. Fibres cannot be used directly for making clothes. Twisting of fibres into yam increases the toughness and strength of fibres. So it is necessary to make yam from fibres for making clothes.

Long Answer Type Questions

Question 1.
How cotton fibres are produced in the fields ?
Answer:
Production of cotton.
Cotton is the most important Industrial crop. It is planted early in the spring in a warm climate. The black soil is excellent for its cultivation. Cotton plants grow steadily and soon become bushes of 3 to 6 feet height. After 2 months, they bear white or yellowish flowers which turn pink or red after a few days.

The tiny green seeds grow into spherical shaped structure of the size of a walnut, which is called cotton nut. They grow steadily, the seeds and fibres grow inside. After maturation these bolls become ready to burst open, exposing white fibres.

Question 2.
How jute is cultivated and spun to fabrics ?
Answer:
Cultivation of Jute.
Jute is most extensively used fibres next to cotton. It is obtained from stem of plant called ‘Patsun’. It is cultivated during the rainy season. It is grown in alluvial soils in the delta regions of rivers like Ganges and Brahmputra. Patsun is an 8 – 10 feet high plant. It bears yellow flowers in 3-4 months. This plant may be cut at the time of flowering. The cut plants are placed in the field when dry leaves fall down.

Their bundles are made and placed in stagnant water of a pond for few days when gummy skin rots out to separate fibres. The process is called retting. The fibre is extracted from the retted jute by hand, with jerks and pulls. These are yellow in colour, very strong, have silky lusture and easy to spun into fabrics.

Question 3.
How seeds are removed from fibres and why are they removed ?
Answer:
Removal of seeds.
The cotton-balls, in which cotton fibres are formed, turn so white that they look as if they are covered with snow. The cotton is then handpicked from the plants. Cotton fibres are hairs that grow on the surface of cotton seeds. The picked cotton is taken to godown where seeds are pulled out of the cotton by steel combs. This process is called ginning. These seeds are removed so that cotton becomes more fluffy and easy to spun to fabric.

Question 4.
What is spinning. Explain the process of making yarn from fibre.
Answer:
Spinning. The process of making yam from fabric is called spinning. In this process, fibres from pinch cotton wool are drawn out and twisted.

Process of making yarn from fibre. Hold some cotton wool in one hand, say right hand. Now pinch some cotton between the thumb and forefinger of your other hand (i.e. left hand). Now, gently and slowly start pulling out the cotton and simultaneously twisting the fibre. You will be getting a yarn.
The various manual devices used for spinning are :

  1. Hand Spindle (Takli)
  2. Spinning wheel (Charkha).

These are also called hand operated spinning devices. Spinning machines are used for spinning very quantities of yarn.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric

Fibre to Fabric PSEB 6th Class Science Notes

  • Clothes are important as these (i) protect us from sunlight, wind, cold, heat, rain, etc. (ii) help us to feel comfortable in different weather conditions and to look smart.
  • People commonly wear different types of clothes like sari, coat-pent, suits, jeans,I shirts, T- shirts. Turban, kurta-pajama, salwar-kameez, lungi, dhoti, etc.
  • Cotton, silk, wool and polyester are different variety of clothing materials, called fabrics.
  • Bed sheets, blankets, towel, curtains, duster, floor mats, our school bags, belts, socks, ties are made up of different kinds of fabric. Thus, different kinds of fabrics are used! to make different types of clothes.
  • Yarn is a thin thread used for making different fabrics. It is made from fibre.
  • Fibres are of two types – (i) natural and (ii) man-made (Synthetic).
  • Fibres that are obtained from nature are called natural fibre.
  • Natural fibres can be obtained from plants and animals.
  • Fibres obtained from plants are called plant fibres. Similarly, fibres obtained from animals are called animal fibres.
  • Cotton, Jute and coir are examples of plant fibres whereas wool, silk, etc. are examples of animal fibres.
  • Ginning, spinning, weaving, knitting etc. are some processes which are used to make fabric or clothing material from cotton fibre.
  • The fibres made by man from, chemical are called synthetic fibres. Nylon, acrylic and Polyester are examples of synthetic fibres.
  • Synthetic fibre are used to make socks, tooth brush bristles, car seat belts, carpets, ropes, school bags etc.
    Jute fibre is obtained from the stem of jute plant by the process of retting.
  • Synthetic fibres dry easily, have lesser air spaces between them, are stronger and wrinkle free.
  • Synthetic fibres do not absorb water, so these fibres are not suitable for hot and humid weather.
  • Cotton clothes are good for humid and hot weather. It absorbs water easily.
    The process of separating cotton fibres from the seeds by combing is called ginning Removing of wool from
  • sheep using clippers is called shearing.
  • The rearing of silk worms to produce silk.
  • The process of arranging two sets of yarn together to make a fabric is called weaving. In contrast, a single yam is used to make a piece of fabric in knitting.
  • Knitting is done by hands or by machines.
  • Yarn: Yarn is a thin thread used for making different fabrics.
  • Fibres: Yarn is made up of very small strands called fibres.
  • Jute: Jute is strong and rough, neck tie is smooth and shiny as it is made up of silk.
  • Plant Fibres: The Fibres obtained from plants are called plant fibres. For example : cotton, jute, coir.
  • Animal fibres: The fibres obtained from animal are called animal fibres. For example : wool, silk.
  • Synthetic Fibres: Fibres prepared by man using chemicals and other materials are called synthetic fibres.
  • Ginning: Separation of cotton from their seeds by steel combs is called ginning.
  • Sericulture: The rearing of silk worms to produce silk.
  • Retting: Formation of jute fibre from the stem of jute plant by the process of retting.
  • Shearing: Removing of wool from sheep using clippers.
  • Spinning: The process of making yam from fibres is called spinning.
  • Weaving and Knitting: The process of arranging two sets of yarn together to make a fabric is called weaving. In contrast, a single yam is used to make a piece of fabric in knitting

Punjab State Board PSEB 6th Class Science Book Solutions Chapter 3 Fibre to Fabric Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 1 Food Where Does It Come From

PSEB Solutions for Class 6 Science Chapter 1 Food Where Does It Come From

Science Guide for Class 6 PSEB Food Where Does It Come From Intext Questions and Answers

Think and Answer (Textbook Page No. 2)

Question 1.
What are materials need to prepare food items called?
Answer:
Ingredients.

Question 2.
What ingredients are used to prepare Kheer?
Answer:
Ingredients for preparing kheer are milk, rice, sugar and dry fruits.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 1 Food Where Does It Come From

Think and Answer (Textbook Page No. 4)

Question 1.
Which term is used for the part of plant we use as food?
Answer:
The plant parts which are used by us as food are called edible parts.

Question 2.
Which part of mango tree is edible?
Answer:
Fruit.

Think and Answer (Textbook Page No. 6)

Question 1.
Name two animals which eat only plants or plant products?
Answer:
Cow and goat

Question 2.
Name two animals which eat only flesh?
Answer:
Lion and tiger.

Question 3.
Name two animals which eat both plants and animals?
Answer:
Cat and dog.

PSEB 6th Class Science Guide Food Where Does It Come From Textbook Questions and Answers

Exercise – 1

1. Fill in the Blanks:

(a) Materials needed to prepare food items are called ………………
Answer:
ingredients

(b) White part of egg is called …………………
Answer:
albumin

(c) Plants can prepare their own food by the process of ………………
Answer:
photosynthesis

(d) ……………… and ………………… of mustard is used as food.
Answer:
Leaves, seeds,

(e) Honeybee collects ………………… from flowers.
Answer:
nectar

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 1 Food Where Does It Come From

2. Write True or False:

(a) All animals are carnivores.
Answer:
False

(b) Root of sweet potato is used as food.
Answer:
True

(c) Egg is not nutritional food as it contains no proteins.
Answer:
False

(d) Stem of sugarcane is used to prepare juice, sugar and jaggery.
Answer:
True

(e) Butter, curd and Honey are milk products.
Answer:
False

3. Match the Column A with Column B:

Column A Column B
1. Carrot (a) Pulses
2. Gram, Peas (b) Fruit
3. Wheat, Rice (c) Root
4. Potato (d) Cereals
5. Orange (e) Stem

Answer:

Column A Column B
1. Carrot (c) Root
2. Gram, Peas (a) Pulses
3. Wheat, Rice (d) Cereals
4. Potato (e) Stem
5. Orange (b) Fruit

4. Choose the Correct Answer:

Question (i)
Which of the following is an omnivorous animal?
(a) Lion
(b) Eagle
(c) Dear
(d) Crow
Answer:
(d) Crow

Question (ii)
Which part of cabbage is used as food?
(a) Stem
(b) Root
(c) Leaves
(d) None of above.
Answer:
(c) Leaves

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 1 Food Where Does It Come From

Exercise-2

5. Very Short Answer Type Questions:

Question (i)
What are ingredients?
Answer:
The materials needed to prepare food items are called ingredients.

Question (ii)
Name any three milk products.
Answer:
Cheese, butter, curd, and cream.

Question (iii)
Name any two seeds which are used as spices.
Answer:
Ginger, and turmeric.

6. Short Answer Type Questions:

Question (i)
How are the seeds important source of human food?
Answer:
Seeds are important ingredients of our food. Pulses are seeds of gram, peas, kidney beans and green gram (moong) are rich sources of protein. Cereals are seeds of grass plants like wheat, rice and maize. These are good sources of carbohydrates. Seeds of many plants are good sources of edible oils like mustard, groundnut and coconut.

Question (ii)
What is the importance of food for living beings?
Answer:
Food is very important because it

  1. provides energy to do work.
  2. helps in growth and development of body.
  3. protects us from diseases.
  4. keeps us healthy.
  5. helps in healing the injured body parts.

Question (iii)
Write briefly about any two food products that we get from animals.
Answer:
We get different food ingredients from animals. Some of the examples are milk, eggs, meat, honey, etc.

Milk and Milk Products.
Milk is used worldwide as food. It is also converted into dairy products like cheese, butter, curd, cream etc. We use milk of buffalo, cow, goat and sheep. Milk contains proteins, sugar, fats and vitamins. It is very good for health.

Honey.
Honey is sweet and thick fluid produced by honeybees. Honeybees collect nectar from flowers and convert it into honey and store it in their hives. Honey contains sugar, Water, minerals, enzymes and vitamins. Honey is being used as food and medicine since ancient times.

Question (iv)
Write briefly about any two food products that we get from plants.
Answer:
We get different food products from plants. Examples are fruits, seeds, edible leaves, roots and stems.

Fruits.
Fruits are important source of vitamins and minerals and are also essential for good health. Fruits like apple, mango, guava, papaya, orange, etc. are eaten raw. Some fruits are also used to make pickles, jams and juices.

Seeds.
Seeds of many plants used as food and food ingredients.
Gram, peas, kidney beans and green gram (moong) are examples of pulses. These are rich sources of proteins.

Seeds of grass like crops e.g. wheat, rice and maize are known as cereals. These are good sources of carbohydrates. Wheat flour is used to make chapati, bread and biscuits.

Seeds of coriander (dhania), cumin (zeera) and black pepper are used as spices in kitchen. Oil of mustard seeds is used in cooking.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 1 Food Where Does It Come From

7. Long Answer Type Question :

Question (i)
How can we categorise animals on the basis of their food habits? Explain with the help of examples.
Answer:
We can categorise animals on the basis of their food habits into three categories. These are :
(1) Herbivores,
(2) Carnivores and
(3) Omnivores.

(1) Herbivores are the animals which eat only plants and plant products are called herbivores, e.g. cow, goat, rabbit, sheep, deer, elephant, etc.

(2) Carnivores are the animals which eat other animals are called carnivores, e.g. lion, tiger, lizard, snake, etc.

(3) Omnivores are the animals which eat both plant and animals are called omnivores, e.g. Crow, bear, dog and rat, man, etc.

PSEB Solutions for Class 6 Science Food Where Does It Come From Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
The following root is eaten by us.
(a) Turnip
(b) Rose
(c) Brinjal
(d) Potato
Answer:
(a) Turnip

Question 2.
Fruit of following plant is a food to us.
(a) Wheat
(b) Tomato
(c) Spinach
(d) Sugarcane.
Answer:
(b) Tomato

Question 3.
Which is a herbivore :
(a) Goat
(b) Lion
(c) Hawk
(d) Dog
Answer:
(a) Goat

Question 4.
Cat is an example of :
(a) Herbivore
(b) Carnivore
(c) Omnivore
(d) none.
Answer:
(c) Omnivore

Question 5.
Milk product is :
(a) Curd
(b) Paneer
(c) Ghee
(d) All
Answer:
(d) All

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 1 Food Where Does It Come From

Fill in the Blanks:

(a) Food is prepared by using one or two or more ……………
Answer:
ingredients

(b) We get …………….. and ………………. from plants.
Answer:
fruits, vegetables

(c) Animals provide us …………….. and ……………..
Answer:
milk, meat

(d) Paddy is source of ……………….
Answer:
rice

(e) Some plants have more than one parts.
Answer:
edible

(f) Banana leaf is used as a ………………
Answer:
plate (saucer)

(g) Seeds of mustard give us …………….
Answer:
oil

(h) Honey-bees prepare honey from the ……………. of the flowers.
Answer:
nectar

(i) On the basis of eating habits, the living organisms are grouped into ………………. and ………………
Answer:
herbivores, carnivores, omnivores.

Write (T) against True and (F) against False statement:

(a) Plants are source of seeds, fruits, vegetables, spices etc.
Answer:
True

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 1 Food Where Does It Come From

(b) Butter, cream, cheese and curd are milk products.
Answer:
True

(c) Roots of all plants can be eaten as food.
Answer:
False

(d) We can eat stems and flowers of some plants.
Answer:
True

(e) Turmeric is an example of spice.
Answer:
True

(f) Seeds of moong and kidney beans are example of pulses.
Answer:
True

(g) Plants can prepare their food by a process called respiration.
Answer:
False

(h) Lions and tigers eat other animals for their food so they are called carnivores.
Answer:
True

Match the following items given in column A with that in column B:

Column A Column B
(1) Lion Collect nectar
(2) Deer Photosynthesis
(3) Man Eat other animals
(4) Female mosquito Eat plants
(5) Honey bee Take food from plants and animals.
(6) Green plants Human blood.

Answer:
(1) Lion – Eat other animals
(2) Deer – Eat plants
(3) Man – Take food from plants and animals.
(4) Female mosquito – Human blood
(5) Honey bee – Collect nectar
(6) Green plants – Photosynthesis.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 1 Food Where Does It Come From

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
List five carnivores.
Answer:
Carnivores :

  1. Lion,
  2. Tiger,
  3. Wolf,
  4. Lizard,
  5. Vulture.

Question 2.
Give examples of five herbivores.
Answer:
Herbivores :

  1. Deer,
  2. Goat,
  3. Elephant,
  4. Cow,
  5. Buffalo.

Question 3.
List three omnivores.
Answer:

  1. Man,
  2. Dog,
  3. Crow.

Question 4.
Which parts of plant are edible?
Answer:
Root, stem, leaf, flower i.e. all parts of a plant are edible.

Question 5.
Which food product is prepared by bees?
Answer:
Honey.

Question 6.
Name plants whose seeds are eaten as food.
Answer:
Moong, chana, peas, wheat etc.

Question 7.
Should we eat unknown plants? Why?
Answer:
No, we should not do so because some plants are poisonous.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 1 Food Where Does It Come From

Question 8.
Where is nectar collected from and stored by bees?
Answer:
Nectar is collected from flowers and stored in their beehives.

Question 9.
Name some stems which are used as spices?
Answer:
Ginger and turmeric.

Question 10.
List four food products are that obtained from animals?
Answer:

  1. Milk,
  2. eggs,
  3. meat and
  4. honey.

Question 11.
Name four food items prepared from milk.
Answer:

  1. Curd,
  2. cream,
  3. butter and
  4. cheese.

Question 12.
Why do we need to take food?
Answer:
For getting energy and for doing various physical activities.

Question 13.
How can you classify foods?
Answer:
Classification of food. Classification of food is done in the following categories :

  1. Energy giving food
  2. Body building food
  3. Protective food.

Question 14.
Name four examples of animals which (i) give us milk and (ii) give us meat to eat.
Answer:
Animals which give us milk are (i) Cow (ii) Buffalo (iii) Goat (iv) Camel.
Animals which give us meat are (i) Pig (ii) Goat (iii) Chicken (iv) Sheep.

Question 15.
Name two animals which give us eggs to eat.
Answer:

  1. Hen
  2. Duck.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 1 Food Where Does It Come From

Short Answer Type Questions

Question 1.
Differentiate between carnivores, herbivores and omnivores.
Answer:
Carnivores. These are the animals which obtain their food by eating other animals. Examples are lion, tiger, lizard, snake, etc.

Herbivores. Animals which eat only plants and plant products are called herbivores. Examples are cow, goat, rabbit, sheep, deer, elephant, etc.

Omnivores. Animals which eat both plants and animals are called omnivores. Examples are crow, bear, dog, rat, etc. Humans can also eat all types of substances, so they are also an example of omnivores.

Question 2.
Differentiate between pulses and cereals.
Answer:
Pulses are the seeds of plants like gram, peas, kidney beans, green gram (moong). These are good source of proteins.

Cereals are the seeds of plants like wheat, rice, maize, etc. These are good source of carbohydrates.

Question 3.
What are the main sources of food for different animals including man? Give examples.
Answer:
All animals and humans get their food from plants and other animals.
Food from plants : grains, pulses, fruits, vegetables, spices.
Food from Animals : milk, meat, milk products, etc.

Question 4.
Why are plants called producers and animals are called consumers?
Answer:
We know plants can synthesis their food by using carbon dioxide and water from the surrounding using the green pigment called chlorophyll and sunlight. For this reason these are called producers. On the other hand, animals cannot synthesise their food like plants so they depend upon plants or other animals for their food. Hence they are called consumers.

Question 5.
Why is a man called an omnivorous animal?
Answer:
Man is called an omnivorous animal because he eats both, plant food (such as grains, pulses, fruits and vegetables) as well as meat of animals (such as goat, chicken and fish). ‘Omnivorous animals’ are also called ‘Omnivores’.

Question 6.
Give examples of plants which have (i) roots, (ii) leaves and (iii) stems as edible parts.
Answer:
(i) We eat roots of carrot, radish, turnip, sweet potato, etc.
(ii) We eat leaves of mustard, spinach, cabbage, coriander, mint, etc.
(iii) We eat stems of ginger, potato, onion, sugarcane, turmeric, etc.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 1 Food Where Does It Come From

Question 7.
We eat fruits and seeds of some plants. Give some examples of such plants.
Answer:
We eat fruits of plants like mango, apple, guava, papaya, orange, etc. On the other hand we eat seeds of pulses, cereals, etc.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Give the main ingredients and their sources for the following food items. Kheer, matar paneer, chapati/roti, karhi and parantha
Answer:
PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 1 Food Where Does It Come From 1

Question 2.
Write a short note on honey and milk.
Answer:
Honey.
It is sweet and thick fluid produced by honeybees. They collect nectar from flowers and convert it into honey. Sugar, water, minerals, enzymes and vitamins are the main ingredients of honey. Honey is stored in the beehives. It is in use as food and medicine since ancient times.

Milk.
It is known as complete food as it gives us all ingredients like fats, proteins, carbohydrates, minerals and vitamins. It is a food consumed all over the world. It can also be converted into many other products like cheese, butter, curd, cream, etc. We obtain milk from animals like buffalo, cow, goat, camel, sheep, etc.

Question 3.
Write down the functions or importance of food.
Answer:
Food is essential for all living organisms because of the following reasons :
(i) It provides energy. The food that we eat is digested, absorbed and then oxidised to
provide energy. The energy thus released, is utilised by all living organisms to perform various
activities like running, walking and various movements.

(ii) It helps in growth and development. The food provides all necessary materials for cell division and helps in growth and development.

(iii) It helps to overcome wear and tear. Food is also needed by living beings for replacement and reparing of their damaged parts.

(iv) It protects the body against diseases. Food gives us resistance against diseases and protects us from infection.

Question 4.
Write short notes on eggs and meat as food items.
Answer:
Eggs and meat are the food items obtained from animals. People who eat eggs and meat are known as non-vegetarians.

(i) Eggs. Eggs are also very common food item for people. We commonly eat eggs produced by hens and ducks. Eggs we eat have a hard shell outside. Inside this shell we have white part called albumin and yellow part called yolk. Albumin is rich in proteins whereas yolk is rich in fats.

(ii) Meat. We eat flesh of some animals which is known as meat. Meat is also eaten by large number people all over the world. We generally eat meat of goat, sheep, chicken and fish. All types of meat has proteins and fats as the main ingredient. In addition we also eat sea animals like prawn, oysters, crabs, etc.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 1 Food Where Does It Come From

Food Where Does It Come From PSEB 6th Class Science Notes

  • All living beings need energy to carry out their daily activities.
  • Food is needed by living beings for their growth, getting energy for doing work, replacement and repair of their damaged body parts and protection against diseases.
  • Different varieties of food like fruits, vegetables, milk products, sweets, eggs, meat, chapati and bakery products are present in nature.
  • The materials needed to prepare food items are called ingredients. Food materials can be made of one or two or many ingredients.
  • Plants are chief source of food for us and other animals. However, few food materials are also obtained from animals.
  • Green plants can prepare their own food by using sunlight, carbon dioxide and water to prepare their food. This process is called photosynthesis.
  • Every part of a plant where the food is stored is edible i.e. seed, flower, stem, root, leaf.
  • The plant parts which are used by us as food are called edible parts.
  • We eat roots of carrot, radish, turnip, sweet potato, etc. We also use stems of cetrain plants.
  • Some stems like those of ginger, potato, onion, turmeric grow underground and store food. Stems of ginger and turmeric are used as spices. Stem of sugarcane is used to make juice, sugar and jaggery.
  • We eat different types of fruits like apple, mango, guava, papaya, orange, etc. All these fruits are eaten raw i.e. without cooking. We make jams and pickles from some g fruits.
  • Fruits are essential for good health as these are important sources of vitamins and minerals.
  • We use leaves of various plants like mustard, spinach, cabbage, coriander, mint etc.
  • We use seeds of many plants as food like wheat, rice, maize, gram, peas, kidney beans and green gram (moong), etc.
  • Seeds of some crops like gram, peas, kidney beans and green gram (moong) are known I as pulses whereas seeds of wheat, rice and maize are known as cereals.
  • We get milk, honey, meat, eggs, oil etc. from animals.
  • Honey contains sugar, water, minerals, enzymes and vitamins. Nectar of flower is a source of honey.
  • On the basis of the food taken by animals, there are three categories of the animals : (i) Herbivores, (ii) Carnivores and (iii) Omnivores.
  • Herbivores are the animals which eat only plants and plant products are called herbivores, e.g. cow, goat, rabbit, sheep, deer, elephant, etc.
  • Carnivores are the animals which eat other animals are called carnivores, e.g. lion, t tiger, lizard, snake, etc.
  • Omnivores are the animals which eat both plant and animals are called omnivores. e.g. Crow, bear, dog and rat, man, etc.
  • Milk contains proteins, sugar, fats and vitamins. It is used worldwide as food that can, be converted into dairy products like cheese, butter, curd, cream etc.
  • People eat meat of goat, sheep, chicken, fish and sea animals like prawn, crab.
  • Meat is also used as food and it contains great amount of proteins and fats.
  • People eat eggs of hen and duck and other birds. White part of egg is called albumen and yellow part of egg is called yolk. Albumen is rich in proteins and you is rich in fats.
  • Food: Substances providing energy to do work, maintain body heat, protecting us from deseases, etc. is called food.
  • Balance diet: A diet which contains all the nutrients needed by body is called a balanced diet.
  • Edible: The substances/materials which are safe for eating are called edible substances.
  • Ingredients: Materials needed to prepare food Items.
  • Pulses: Seeds of some crops like gram, peas, moong
  • Cereals: Seeds of grass crops e.g. wheat, rice, maize
  • Albumin: White part of egg
  • Yolk: Yellow part of egg
  • Nectar: Sugary fluid present in flowers
  • Herbivores: Plant eating animals are called herbivores.
  • Nectar: Sugary fluid present in flowers
  • Autotrophs: Organisms which can prepare their own food by photosynthesis.
  • Heterotrophs: Organisms which depend on other organisms for food
  • Herbivores: Organisms which eat only plants and plant products
  • Carnivores: Animals eating other animals are called carnivores.
  • Omnivores: Animals that eat both plants and animals are called omnivores.

Punjab State Board PSEB 6th Class Science Book Solutions Chapter 1 Food Where Does It Come From Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 16 Garbage Management and Disposal

PSEB Solutions for Class 6 Science Chapter 16 Garbage Management and Disposal

Science Guide for Class 6 PSEB Garbage Management and Disposal Intext Questions and Answers

Think and Answer (Textbook Page No. 164)

Question 1.
Vegetable peels are ………………… waste. (Biodegradable/Non-Biodegradable)
Answer:
Biodegradable.

Question 2.
Glass is a ………………. waste. (Biodegradable/Non-Biodegradable)
Answer:
Non-Biodegradable.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 16 Garbage Management and Disposal

Question 3.
Plant leaves are ………………. waste. (Biodegradable/Non-Biodegradable)
Answer:
Biodegradable.

Think and Answer (Textbook Page No. 165)

Question 1.
Compost is rich in nutrients. (True/False)
Answer:
True.

Question 2.
We can use non-Biodegradable waste in composting. (True/False)
Answer:
False.

Question 3.
Vermicomposting is done by ……………..
Answer:
Earthworms.

Question 4.
Kitchen waste (biodegradable waste) is used in Vermicomposting. (True/False)
Answer:
True.

Think and Answer (Textbook Page No. 167)

Question 1.
We can also recycle glass and metals to useful product. (True/False)
Answer:
True.

Question 2.
The process of changing the waste and non-useable materials into useful material is called recycling. (True/False)
Answer:
True.

PSEB 6th Class Science Guide Garbage Management and Disposal Textbook Questions and Answers

1. Fill in the Blanks:

(a) Solid waste is commonly called ………….. .
Answer:
garbage

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 16 Garbage Management and Disposal

(b) Plastic is a ……………….. material.
Answer:
non-biodegradable

(c) Composting done by earthworms is called ………………
Answer:
vermicomposting

(d) …………… dustbin is used for collecting non-biodegradable waste.
Answer:
Blue

2. Write True or False:

(a) Green dustbin is used for collecting non-biodegradable waste.
Answer:
False

(b) Biomedical wastes are hazardous and infectious.
Answer:
True

(c) A large, low lying area used to dispose off garbage is known as a dump.
Answer:
True

(d) Landfill site is ideal for making parks and playgrounds.
Answer:
True

3. Match the Column A with Column B:

Column A Column B
1. Biomedical waste (a) fly ash
2. Industrial waste (b) medicines and syringes
3. Domestic waste (c) Paddy husk
4. Agricultural waste (d) vegetable peels

Answer:

Column A Column B
1. Biomedical waste (b) medicines and syringes
2. Industrial waste (a) fly ash
3. Domestic waste (d) vegetable peels
4. Agricultural waste (c) Paddy husk

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 16 Garbage Management and Disposal

4. Choose the Correct Answer:

Question (i)
Hospital waste is generally:
(a) Recycled
(b) Incinerated
(c) Dumped in landfill
(d) Composted.
Answer:
(b) Incinerated

Question (ii)
The earthworms used for composting are called:
(a) Redworms
(b) Blueworms
(c) Greenworms
(d) Whiteworms.
Answer:
(a) Redworms

Question (iii)
……………. is a non-biodegradable waste.
(a) Plastic
(b) paper
(c) Vegetable
(d) Animal dung.
Answer:
(a) Plastic

Question (iv)
We can recycle ……………. .
(a) Glass
(b) Metals
(c) Plastic
(d) All.
Answer:
(d) All.

5. Very Short Answer Type Questions:

Question (i)
What is meant by dump ?
Answer:
The low lying areas used for disposing off garbage are called dumps.

Question (ii)
What type of garbage is collected in blue dustbin and green dustbin ?
Answer:
Blue dustbins are used for collecting non-biodegradable wastes like polythene bags, plastics, glass, etc.
Green dustbins are used for collecting biodegradable wastes like sewage waste, news papers, etc.

Question (iii)
What is meant by recycling ?
Answer:
The process of changing the waste and non-useable materials into useful material is called recycling.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 16 Garbage Management and Disposal

6. Short Answer Type Questions:

Question (i)
Distinguish between biodegradable and non-biodegradable waste.
Answer:

Biodegradable Non-biodegradable waste
(1) Waste materials that can be decomposed by micro-organisms. (1) The waste materials that cannot be decomposed easily.
(2) For example-Sewage waste, vegetable peels, etc. (2) For example-Plastics, glass, chemicals, construction site wastes, etc.
(3) Such wastes are not harmful to environment. (3) Such wastes are harmful to environment.

Question (ii)
What is vermicomposting ? How is it done ?
Answer:
The method used to prepare compost with the help of earthworms is called vermicomposting. The redworms eat the waste material using their gizzards along with soil and convert it into compost.

7. Long Answer Type Questions:

Question (i)
Explain how plastic is a boon.
Answer:
Plastic is a latest addition to our development. It is prepared chemically. It has become part of our life. It has both aspects – useful and harmful.

Useful aspects. Everything found around us is made of plastic – shoes, toys, buckets, tubes, pens, bags etc. Even electronic things have plastic components. Life seems to come to an end when we consider to abolish plastic. It is used for making things because it is tough, hard, shiny, durable and above all inexpensive.
From the different uses we can consider that plastic is a boon.

Question (ii)
List various methods of garbage disposal. Explain any one.
Answer:
There are three methods for disposal of garbage. These are :
(1) Composting
(2) Landfill
(3) Incineration
Landfilling. This is a commonly used method for disposing the waste.

Method : Collect the garbage from house and separate it into two groups before it is thrown into the dustbin.
Group I : Garbage from the kitchen like fruits and vegetable peels, egg shells, tea leaves etc.

Group II : Pieces of cloth, polythene bags, broken glass, old shoes, aluminium wrappers etc. Make separate heaps of this garbage and labelled as A, B, C and D. Put these into . separate plastic bags. Tie the mouth of these bags tightly. Put the four heaps in separate pits and cover them with the soil. This way of dumping is done in open land. The dumped content, with time changes to garbage.

Question (iii)
Explain the 4R’s.
Answer:
4R’s are used for waste management. These are (1) Reuse, (2) Reduce (3) Recycle and (4) Refuse.

(1) Reuse. It means to use an item again instead of throwing it away. We can reuse things after separating. For example fans and mobiles can be reused.

(2) Reduce. Reducing the amount of waste we produce is the best way to protect our environment. We can use glass and metal utensils instead of disposable utensils.

(3) Recycle. Conversion of waste material into usable form is called recycling of the waste. We can recycle old news papers into cardboard. Similarly plastic, glass, metals can be recycled.

(4) Refuse. Refuse the plastic and polythene bags. Disposable plastic pollutes our environment. For example using a reusable metal water bottle instead of disposable water bottle.

PSEB Solutions for Class 6 Science Garbage Management and Disposal Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

Question (i)
Name the material which can be recycled ?
(a) paper
(b) old clothes
(c) toys
(d) all.
Answer:
(d) all

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 16 Garbage Management and Disposal

Question (ii)
Domestic waste constitutes :
(a) bandages
(b) kitchen waste
(c) syringes
(d) none.
Answer:
(b) kitchen waste

Question (iii)
The following item is not one of the waste material:
(a) broken glass
(b) a new bottle
(c) wrappers
(d) broken toy.
Answer:
(b) a new bottle

Question (iv)
Some animals die when they swallow
(a) fruit peels
(b) pieces of clothes
(c) plastic bags
(d) food.
Answer:
(c) plastic bags

Question (v)
Red worms survive at:
(a) high temperature
(b) low temperature
(c) average temperature
(d) none.
Answer:
(c) average temperature

Fill in the Blanks:

(a) All the wrapping materials go out as ………………..
Answer:
garbage

(b) Garbage has both ……………….. and non-useful components.
Answer:
useful

(c) Burning of …………….. produces smoke and ……………… gases which affect the health.
Answer:
agricultural waste, harmful

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 16 Garbage Management and Disposal

(d) ……………. , ……………………. and ……………. do not rot in the garbage heaps.
Answer:
Iron, glass, plastic

(e) The rotting and conversion of some materials into ……………… is called composting.
Answer:
manure

(f) The food of red worms is ……………….. and ……………….. waste.
Answer:
fruit, vegetables

(g) Red worms have structures like …………….. which help in grinding the food.
Answer:
gizzards

(h) Paper-mache is a paste made of clay and ……………. .
Answer:
paper

(i) Same kind of plastic can be …………… .
Answer:
recycled

(j) The plastic bags are cause of ………………… of drains and sewer system.
Answer:
choking

(k) We should not use ……………. to store eatables.
Answer:
plastic bags

(l) We should never bum ……………… and plastic ………………. .
Answer:
plastic bags, items

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 16 Garbage Management and Disposal

Write (T) against true and (F) against false statements:

(a) Garbage is always non-useful.
Answer:
False

(b) Composting of waste material can be done only by red worms.
Answer:
False

(c) Every type of plastic can be recycled.
Answer:
False

(d) We are irresponsible as we do not take proper care of the wastage.
Answer:
True

(e) The plastic bags are cause of death of animals.
Answer:
True

(f) Burning of leaves is done to reduce garbage.
Answer:
True

(g) Vermicomposting is a process to reduce useful garbage into useful components.
Answer:
True

(h) Red worms can survive any conditions of the weather.
Answer:
False

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 16 Garbage Management and Disposal

(i) Landfill is a low lying area.
Answer:
True

(j) Bum the garbage that do not rot.
Answer:
False

Match the column A with column B:

Column A Column B
(1) Composting 3 categories
(2) Landfill sewage, kitchen waste, garbage
(3) Domestic wastes area where garbage dumped
(4) Sewage waste converting waste into manure.

Answer:
(1) Composting – converting waste into manure
(2) Landfill – area where garbage dumped
(3) Domestic wastes – sewage, kitchen waste, garbage
(4) Sewage waste – 3 categories.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What is land fill ?
Answer:
Land fill is a low lying open area to dump the waste.

Question 2.
What is garbage ?
Answer:
Garbage: All the waste material from houses, markets, school, offices etc. constitute
garbage.

Question 3.
Name different components of garbage.
Answer:
Useful and non-useful components.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 16 Garbage Management and Disposal

Question 4.
Which part of red worms help in grinding the food ?
Answer:
Gizzard helps in grinding the food.

Question 5.
Used paper can be remade and is used for other purposes. What is this process known as ?
Answer:
Recycling.

Question 6.
What is colour of garbage after rotting ?
Answer:
Black.

Question 7.
Can salt, pickets be given to red worms ? Why ?
Answer:
No, These materials produce disease causing organisms.

Question 8.
Which coloured bin is used for collecting kitchen waste or degradable waste ?
Answer:
Green.

Question 9.
Blue coloured bin is used for which type of substances ?
Answer:
Recycling material.

Question 10.
What is compost ?
Answer:
Compost. Dead leaves and other plant material are broken down in the soil into nutrients for plants to use is known as compost.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 16 Garbage Management and Disposal

Question 11.
What do you mean by vermicomposting ?
Answer:
Vermicomposting. It is the method of making compost from kitchen garbage using red worms is called vermicomposting.

Question 12.
Write the types of garbage.
Answer:
Garbage consist of two type of components :

  1. Useful components.
  2. Non-useful components.

Question 13.
How non-useful components of waste or garbage are dumped ?
Answer:
The non-useful component is separated from garbage. It is then spread over the landfill and then covered with a layer of soil. Once the landfill is completely full, it is usually converted into park or play ground.

Question 14.
What is composting ?
Answer:
Composting. The rotting and conversion of some garbage into manure is called composting.

Question 15.
Why it is necessary for us to separate waste into two groups ?
Answer:
It is necessary for us to separate waste into two groups because waste contains two type of components. One are useful and recycled and other are non useful and can not be recycled like polythene bags.

Question 16.
Can polythene bags be recycled ?
Answer:
No, polythene bags cannot be recycled.

Question 17.
Name the material which can be recycled.
Answer:
Paper can be recycled.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is recycling ?
Answer:
Recycling is making of useful substance from the used materials i.e., rotten paper can be recycled to get fresh paper for use.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 16 Garbage Management and Disposal

Question 2.
Write a short note on Red worms.
Answer:
Red worms. Red worms are small organisms which can convert useful component of garbage into manure. These can survive under normal conditions and get doubled in one month. They feed on vegetable and fruit waste only. Milk products, salt, lemon pickles are harmful to them. Red worms have structures called gizzard for grinding the food material.

Question 3.
How can we minimize the use of plastics ?
Answer:
Steps to minimize the use of plastics

  1. Use paper bags instead of plastic bags.
  2. Use jute or cloth bag while shopping.
  3. Never bum plastic bags and plastic item.
  4. Use washable utensils instead of plastic ones.

Question 4.
How does garbage spoil the landscape ?
Answer:
Spoilage of landscape. Improper management of solid waste leads to spoilage of landscape. Solid waste left untreated is unhygienic. It destroys the surrounding greenery. The texture of soil becomes toxic and rats, house flies, mosquitoes and bacteria make their homes in this waste heap. Thus, destroying the beauty and usefulness of that area.

Question 5.
How is a landfill used for composting ?
Answer:
Following steps are taken for composting the waste in a landfill –

  1. Deposit the garbage in a landfill.
  2. Compress it with bulldozers.
  3. Cover the garbage with at least 6 inches deep soil after every deposit of garbage.
  4. Finally cover properly the top layer with 2 inches of soil.

Question 6.
Why burning of agricultural waste is not safe ?
Answer:
Burning of dried leaves, husk and agricultural waste produces smoke and harmful gases which have an adverse affect on the health.

Question 7.
What is role of municipality to separate the garbage ?
Answer:
Role of municipality to separate the garbage. In some town and cities, municipality provides separate dustbin for collecting different kinds of garbage. Blue coloured bin is for materials which can be recycled and green coloured bin is for kitchen waste, or the waste which can easily rot or decompose, when get buried in the soil.

Question 8.
Is it possible for all of this garbage to be changed into compost ? How ?
Answer:
No, it is not possible to change all of this garbage into compost because it contains two kind of components- (i) useful (ii) non-useful.

(i) Useful Components : The components from kitchen waste like fruits, vegetable peels, eggs shells, waste food can be changed to manure. Waste papers can be recycled.

(ii) Non Useful Components : The components like piece of cloth, polythene bags, broken glass, aluminium wrappers and broken toys cannot be changed to manure or compost.
Hence all type of garbage cannot be changed into compost.

Question 9.
How does a landfill basically works ?
Answer:
The basic working of a landfill involves the following three steps:

  • Deposit the refuse.
  • Compact it with buldozers.
  • Cover the garbage with at least 6 inches deep of soil after each day operation and with a final cover of 2 feet when the area is full.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 16 Garbage Management and Disposal

Long Answer Type Questions

Question 1.
How can we reduce garbage and deal with it ?
Answer:
Steps taken to reduce and deal with garbage are:

  1. Reuse plastic items and bags whenever it is needed.
  2. Use vermicomposting at home.
  3. Recycle paper.
  4.  Donot throw plastic bags here and there after use.
  5. Make full use of your note books. Use slates for rough work.
  6. Make people aware of proper practices for disposing different kinds of waste.

Question 2.
Discuss whether plastic is a boon or a curse ?
Answer:
Plastic is a latest addition to our development. It is prepared chemically. It has become part of our life. It has both aspects – useful and harmful.

Useful aspects. Everything found around us is made of plastic – shoes, toys, buckets, tubes, pens, bags etc. Even electronic things have plastic components. Life seems to come to an end when we consider to abolish plastic. It is used for making things because it is tough, hard, shiny, durable and above all inexpensive.

Harmful aspects. It is difficult to dispose plastic as it bums with a foul smell and lots of smoke containing harmful gases.

Plastic do not rot even under undesirable conditions. Instead it create havoc in daily routine. Such as plastic bags when swallowed by animal are cause of their death as they choke their alimentary canal. These bags choke the drains and sewage thus causing a great problem. Some times food becomes poisonous when stored in plastic bags. Plastic things become shapeless when kept near fire.
So from above point of view plastic is a boon as well as a curse.

Question 3.
What do you know about waste ? Classify them according to their nature.
Answer:
Waste : The materials discarded by human beings in their day to day activities are considered as domestic waste.
Domestic waste may be classified into the following types :

  1. Food Waste : The animal, fruit or vegetable residue (also called garbage) resulting from the handling, preparation, cooking and eating of food.
  2. Ashes : Residue left over from the burning of wood, coal, coke etc. or from partially burnt materials.
  3. Rubbish : Waste material like cardboard, plastics, rubbers, wood, furniture, glass, broken utensils etc.
  4. Human excreta : Waste product excreted from the body is termed excreta.
  5. Plastic bag : Used plastic bags made of synthetic material are often thrown away.

Question 4.
What do you mean by dumping ? Explain improved form of open dumping method (Land filling).
Answer:
Waste dumping is a method of controlled final disposal at landfill sites which must be done by using state-of-the art method.
The improved form of open dumping is termed as land-filling.

Method: Collect the garbage from house and separate it into two groups before it is thrown into the dustbin.

Group I: Garbage from the kitchen like fruits and vegetable peels, egg shells, tea leaves etc.

Group II: Pieces of cloth, polythene bags, broken glass, old shoes, aluminium wrappers etc. Make separate heaps of this garbage and labelled as A, B, C and D. Put these into separate plastic bags. Tie the mouth of these bags tightly. Put the four heaps in separate pits and cover them with the soil. This way of dumping is done in open land. The dumped content, with time changes to garbage.

Question 5.
What do you mean by vermicomposting ? How can we prepare manure by vermicomposting ? Explain with activity.
Answer:
Method of preparing compost from kitchen wastes with the help of red worms is called vermicomposting.

Method to prepare manure by vermicomposting (Activity): Take a wooden box and place it where there is neither too hot nor too cold. Spread a net at the bottom or spread sand as an alternative. Also spread some vegetable waste along it. Dried animal dung could also be used as a spread over sand. Sprinkle some water to make this layer wet. Pit is ready for composting. Now put some red worms on the pit. Cover them loosely with a gunny bag. To feed red worms vegetable waste, coffee, tea leaves can be used.

Question 6.
How do red worms make vermicompost ?
Answer:
Red worms do not have teeth. They have a structure called ‘gizzard’ which helps them in grinding their food. Egg shells could be mixed with the wastes. They help redworms in grinding their food. Red worms need moisture around them. With all this, the number will be doubled. After 3-4 weeks, we will see loose soil like material in the pit called
vermicompost.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 16 Garbage Management and Disposal

Garbage Management and Disposal PSEB 6th Class Science Notes

  • Any substance which is no more useful is called waste.
  • Solid waste is called garbage. It is generated by human activities.
  • Garbage has both useful and non-useful components.
  • The are many types of wastes like industrial waste, domestic waste, agricultural waste, biomedical waste, etc.
  • Two types of garbage or solid waste are (i) biodegradable wastes and (ii) non-biodegradable waste.
  • For proper disposal of garbage, we must do segregation before disposing the garbage. We can do this by using differently coloured dustbins.
  • To manage the waste there are the 4R’s i.e. reuse, reduce, recycle, refuse.
  • Some part of garbage can be reused.
  • Usually garbage is collected and thrown in landfills.
  • Composting or vermicomposting can be done of useful components or biodegradable component of garbage.
  • Dry leaves, husk of wheat and part of crops should not be burnt as they produce lots of smoke and harmful gases.
  • Red worms are good for vermicomposting of vegetable and fruit waste, coffee and tea leaves, weeds etc. but oily, pickled, salty food and milk products are not good for red worms.
  • Some types of plastics, paper, glass and metal can be recycled.
  • Plastics bum with a foul smell and produce lots of harmful gases.
  • ☆ Plastic bags cause choking of drains and sewer systems.
  • Plastic bags eaten by animals are cause of their death.
  • Plastic are useful as things made of them last long.
  • Incineration method releases harmful gases and causes pollution.
  • e-waste include the discarded mobiles or any electronic device.
  • Garbage: The solid waste is called garbage.
  • Dump: A large low lying area used to dispose off garbage.
  • Landfill: A low lying area to be filled by garbage is landfill.
  • Biodegradable Waste: Waste material that can be decomposed by the action of microorganism into harmless substances.
  • Non-biodegradable Waste: The waste materials that cannot be decomposed easily.
  • Incineration: The process of burning waste in closed containers.
  • Compost: The decomposition of organic material into useful material is compost.
  • Vermi-Composting: The method of preparing compost with the help of red worms is vermicomposting.
  • Gizzard: The teeth like hard structures present in red worms for grinding purpose is called gizzard.
  • Recycling: The process of using few materials again and again is recycling.

Punjab State Board PSEB 6th Class Science Book Solutions Chapter 16 Garbage Management and Disposal Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 15 Air Around Us

PSEB Solutions for Class 6 Science Chapter 15 Air Around Us

PSEB 6th Class Science Guide Air Around Us Textbook Questions and Answers

1. Fill in the Blanks:

(a) Plants give out ……………….. gas and breathe in ……………….. gas.
Answer:
oxygen, carbon dioxide

(b) …………………. gas can not be used directly from the atmosphere.
Answer:
nitrogen

(c) Earth is protected from the harmful rays of sun by …………………… layer.
Answer:
ozone

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 15 Air Around Us

(d) ………………. is important for the water cycle.
Answer:
air.

2. Write True or False:

(a) Oxygen gas protects us from the harmful UV rays of the sun.
Answer:
Flase

(b) Carbondioxide is required for burning of fuel.
Answer:
Flase

(c) Composition of air always remain the same.
Answer:
Flase

(d) Air contains equal amount of oxygen and nitrogen.
Answer:
Flase

(e) Aquatic animals breathe carbon dioxide which is dissolved in water.
Answer:
Flase

3. Match the Column A with Column B:

Column A Column B
1. Most abundant gas in the air (a) ozone
2. Gas required for photosynthesis (b) water vapours
3. Gas used for respiration (c) carbondioxide
4. Form of water present in the air (d) nitrogen
5. Layer that protects us from harmful rays of Sun (e) oxygen

Answer:

Column A Column B
1. Most abundant gas in the air (d) nitrogen
2. Gas required for photosynthesis (c) carbondioxide
3. Gas used for respiration (e) oxygen
4. Form of water present in the air (b) water vapour
5. Layer that protects us from harmful rays of Sun (a) ozone

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 15 Air Around Us

4. Choose the Correct Answer:

Question (i)
Air contains highest percentage of which gas ?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Smoke
(d) Carbondioxide.
Answer:
(b) Nitrogen

Question (ii)
Which gas is a supporter of combustion ?
(a) Nitrogen
(b) Carbondioxide
(c) Smoke
(d) Oxygen.
Answer:
(d) Oxygen

Question (iii)
Moving air is known as:
(a) Wind
(b) Water vapour
(c) Ozone
(d) Wind mill.
Answer:
(a) Wind

Question (iv)
Earthworms come out of soil during:
(a) heavy rains
(b) cold weather
(c) snow
(d) hot weather.
Answer:
(a) heavy rains.

5. Very Short Answer Type Questions:

Question (i)
Which gas is essential for breathing of animals ?
Answer:
Oxygen gas is essential for breathing of animals.

Question (ii)
Name one component of air that does not support burning.
Answer:
Carbon dioxide does not support burning.

Question (iii)
Name the components of air.
Answer:
Components of air are nitrogen, oxygen, carbon dioxide, water vapours, and smoke.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 15 Air Around Us

6. Short Answer Type Questions:

Question (i)
Which gas in the atmosphere is essential for respiration ?
Answer:
Oxygen gas is essential for respiration.

Question (ii)
Why does a lemp of cotton wool shrink in water ?
Answer:
A lemp of cotton has air trapped in it in the spaces between the cotton wool. When water is poured on it or lemp of cotton is dipped in water, the air so trapped gets displaced and appears in the form of bubbles with the result no air space is left between the glasswool. In this way, the size of the lemp decreases so that it shrinks.

Question (iii)
How will you show that air dissolves in water ?
Answer:
To show that air dissolves in water, we can perform the following experiment.
Steps of the Procedure.

  1. Take some water in glass vessel and heat it on a tripod stand before it begins to boil.
  2. Look at the inner surface of vessel.
  3. The tiny bubbles appear inside before water starts boiling.
  4. These are air bubbles.

From this experiment it is proved that air is dissolved in water.

7. Long Answer Type Questions:

Question (i)
How will you show that air supports burning ?
Answer:
Experiment. Take a candle and fix it on a table.
PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 15 Air Around Us 1
The candle is lighted by using a burning match stick. The candle will continue to bum in this case. This is because air is continuously available to the candle for its burning process.

Now cover the burning candle by putting an inverted jar over it. After a short time, the candle stops burning. It gets extinguished (see Figure). This can be explained as – when the burning candle is covered with glass jar, then the candle takes the oxygen necessary for burning from the air enclosed in gas jar. Since only a small amount of oxygen is available in the gas jar which is used in short time then the burning candle gets extinguished. Thus when a burning candle is covered with gas jar, then the fresh supply of air to the candle is cut off and hence it stops burning.
From this experiment, we conclude that air is necessary for burning.

Question (ii)
How is the balance of carbon dioxide and oxygen gases is maintained in the atmosphere ?
Answer:
Air contains both, oxygen gas and carbon dioxide gas. Plants use carbon dioxide of air and produce oxygen during photosynthesis. Oxygen is used by animals for respiration and carbon dioxide gas exhaled by them is produced which goes into the air and is used by plants. This is how the balance of carbon dioxide and oxygen gases is maintained in the atmosphere.

PSEB Solutions for Class 6 Science Air Around Us Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Which gas is needed for burning ?
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Carbon dioxide
(d) All.
Answer:
(a) Oxygen

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 15 Air Around Us

Question 2.
Oxygen and Nitrogen constitute , ……………… of air.
(a) 1%
(b) 99%
(c) 100%
(d) None.
Answer:
(b) 99%

Question 3.
The plants release ……………….. during photosynthesis.
(a) Oxygen
(b) Nitrogen
(c) Carbon dioxide
(d) None.
Answer:
(c) Carbon dioxide

Question 4.
Air is:
(a) A mixture of gases
(b) A compound
(c) An element
(d) None.
Answer:
(a) A mixture of gases

Question 5.
Oxygen in air is replaced by:
(a) Respiration
(b) Burning
(c) Photosynthesis
(d) None.
Answer:
(c) Photosynthesis

Question 6.
Air helps in moving:
(a) Yachts
(b) Parachutes
(c) Windmills
(d) All.
Answer:
(d) All.

Fill in the Blanks:

(a) The ………………… air sways the clothes on cloth line.
Answer:
moving

(b) Air ……………… space.
Answer:
occupies

(c) Our earth is …………….. by a thin layer of air.
Answer:
surrounded

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 15 Air Around Us

(d) Air is a ………………. of many gases.
Answer:
mixture

(e) For burning ……………….. is needed.
Answer:
oxygen

(f) Suffocation is result of excess ……………….. in the room.
Answer:
carbon dioxide

(g) The burning of fuels ……………….. smoke.
Answer:
produce

(h) ……………………. particles are always present in the air.
Answer:
Dust

(i) Hair in nose ……………….. dust particles from getting into our body.
Answer:
prevent

(j) Air is present in the tiny …………………. of soil.
Answer:
particles

(k) The wind makes the ………………… rotate.
Answer:
wind-mill

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 15 Air Around Us

(l) ………………… plays an important role in water cycle.
Answer:
Air

Write T against true and F against false statement:

(a) Air is found in soil only.
Answer:
False

(b) Air has no visibility but it is transparent.
Answer:
True

(c) Nitrogen is needed for burning.
Answer:
False

(d) Smoke disturbs birds in the sky.
Answer:
True

(e) We should breathe through open mouth.
Answer:
False

(f) Water has air in it.
Answer:
True

(g) Composition of air is constant everywhere.
Answer:
False

(h) Earthworms live in holes in the earth.
Answer:
True

(i) Plants consume oxygen for respiration.
Answer:
True

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 15 Air Around Us

(j) Windmills generate electricity.
Answer:
True

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Where is air found ?
Answer:
All around us i.e. everywhere.

Question 2.
What makes the leaves rustle ?
Answer:
Air.

Question 3.
What is colour of air ?
Answer:
No colour/colourless.

Question 4.
Which gas is filled in cylinders carried by mountaineers ?
Answer:
Oxygen.

Question 5.
Presence of which particle is important for water cycle ?
Answer:
Water vapour.

Question 6.
Which gas is produced during burning/respiration ?
Answer:
Carbon dioxide.

Question 7.
From where do roots get oxygen for respiration ?
Answer:
Air present in soil.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 15 Air Around Us

Question 8.
What is layer of air around the earth known as ?
Answer:
Atmosphere.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is air ?
Answer:
Air is a mixture of gases such as oxygen, nitrogen, carbondioxide, water vapour, dust particles etc.

Question 2.
Why is oxygen important ?
Answer:
Oxygen is important because it is needed for burning and respiration.

Question 3.
How do animals living on soil and roots of plant respire ?
Answer:
Soil contains air in the space between its particles. Burrows of animals also allow air to circulate through these spaces. So this air is used by animals and roots for respiration.

Question 4.
List uses of air.
Answer:
Uses of air :

  1. It is used for rotating wind mills.
  2. It is used for moving yachts, gliders etc.
  3. It is used by brids for flying.
  4. It is used for burning.
  5. It is used for dispersal of seeds and pollen grains.
  6. It is used for respiration.
  7. It is used for winnowing.

Question 5.
Write few uses of wind mills.
Answer:
Wind mill is a set up which runs on moving air or wind. This is very useful for many activities.
Uses of wind mills :

  1. For drawing water from tube wells.
  2. For generating electricity.
  3. For running flour mills.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 15 Air Around Us

Long Answer Type Questions

Question 1.
How will you show that an empty glass bottle is filled with air ?
Or
How will you show that air occupies space ?
Answer:
Air occupies space. We take an empty glass bottle and hold it in the inverted position. The inverted glass bottle is put in water kept in a vessel (Fig. A). We will find that the water does not enter into the inverted glass bottle because the bottle is filled with air. Actually, all the space in the bottle is occupied by air. From this experiment we conclude that air occupies space.

If we tilt the bottle held in water we will find that the air present in the bottle goes out in the form of bubbles (Fig. B.)

As the air from the bottle escapes, water starts entering the glass bottle. Actually, the space vacated by the air leaving the bottle is now occupied by water.
PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 15 Air Around Us 2

Question 2.
Give an experiment to show the presence of water vapours in the air.
Answer:
Experiment showing presence of water vapours in air. The presence of water vapours in the air can be shown as follows:
PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 15 Air Around Us 3

We take a steel or glass tumbler and put some well crushed ice into it. (See Fig.). Wipe the tumbler from outside with a piece of clean and dry cloth so as to make its outer surface completely dry.

Allow the ice-containing steel or glass tumbler to stand undisturbed for five minutes. A large number of tiny drops of water appear on the outer surface of steel tumbler. This is because the air around the steel tumbler contains water vapours in it. When they come in contact with cold, they condense to form tiny drops of liquid water.

Thus, by observing the formation of drops of water on the outside surface of the steel or the glass tumbler containing crushed ice we conclude that water vapours are present in air.

Question 3.
Besides water, what other thing is present in the lump of soil ? Show its presence.
Answer:
PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 15 Air Around Us 4
Air is also present in the lump of soil. It can be shown as follows :
We take the lump of soil and put it in a vessel full of water. We will see air bubbles escaping from the lump of soil into the water.

Actually the lump of soil contains air in its pores. When the lump of soil is put in water, the water displaces air from its pores. So, the air present in the lump of soil is seen going out in the form of air bubbles in the vessel containing
water.

Question 4.
How will you show that air contains dust particles ?
Answer:
The presence of dust particles in air can be shown as follows :
We darken a room completely by putting black chart papers on its windows and a black curtain on its door. A small hole is made in the black chart paper fixed on that window, which faces the sun. See Fig.
PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 15 Air Around Us 5
A thin beam of sunlight enters the darkened room through the small hole made in the window. We can see the small dust particles moving in the beam of light in the dark room. Actually the air in the room always contains some dust particles but they are so small that normally they are not visible to us. These tiny dust particles become visible and can be seen by us only when a thick beam of sunlight falls on them. This experiment shows that air contains dust particles.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 15 Air Around Us

Air Around Us PSEB 6th Class Science Notes

  • All living things require air to live.
  • Air is present everywhere around us however we cannot see the air.
  • Our earth is surrounded by a thin layer of air which extends upto many kilometres above the surface of earth.
  • This is known as atmosphere.
  • Air is made up of water vapours, Oxygen, Nitrogen, Carbondioxide, dust and smoke.
  • Nitrogen and Oxygen are the main constituents of air and are present in large quantities.
  • In air, nitrogen is 78% and oxygen is only 21%.
  • Oxygen is required for burning.
  • Carbon dioxide is a green house gas.
  • Balance of Oxygen and Carbon dioxide in the atmosphere is maintained by the presence of living organisms (man, animals) and plants.
  • Carbon dioxide is used by plants for producing food by photosynthesis. They release oxygen.
  • Oxygen is consumed by animals and humans for respiration. They produce carbon dioxide.
  • Carbon dioxide is used as fire extinguisher because carbon dioxide does not support g burning.
  • Air can be compressed and it also exerts pressure.
  • Moving air is called wind.
  • Moving air has power to rotate a windmill which produces electricity.
  • Windmills are very useful as they produce electricity.
  • Air helps in dispersal of seeds, pollens and movement of sailing boats, yachts, gliders, aeroplanes etc.
  • Dispersal of pollens is known as pollination.
  • Ozone present in upper layer of atmosphere protects us from UV rays of sun.
  • Air: It is a mixture of many gases like nitrogen, oxygen, carbon dioxide, water vapours, etc.
  • Wind: The moving air is wind.
  • Wind mill: A device which is being rotated by air and is used for producing electricity.
  • Atmosphere: The thin blanket of air surrounding earth constitutes atmosphere.

Punjab State Board PSEB 6th Class Science Book Solutions Chapter 15 Air Around Us Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets

PSEB Solutions for Class 6 Science Chapter 13 Fun with Magnets

Science Guide for Class 6 PSEB Fun with Magnets Intext Questions and Answers

Think and Answer (Textbook Page No. 135)

Question 1.
Materials attracted by a magnet are called ……………… .
(Magnetic/Non-magnetic)
Answer:
Materials attracted by a magnet are called magnetic.

Question 2.
Materials not attracted by a magnet are called ……………..
(Magnetic/Non-magnetic)
Answer:
Materials not attracted by a magnet are called Non-magnetic.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets

Think and Answer (Textbook Page No. 136)

Question 1.
A freely suspended bar magnet always points towards direction:
(a) North-South (b) East-West
Answer:
A freely suspended bar magnet always points towards direction : North-South

Think and Answer (Textbook Page No. 138)

Question 1.
The poles of a bar magnet are ……………… to its ends. (near/far)
Answer:
The poles of a bar magnet are near to its ends.

Question 2.
Bar magnet has ……………… poles.
Answer:
Bar magnet has two poles.

Think and Answer (Textbook Page No. 139)

Question 1.
Magnetic compass is a device to find the ……………. of earth, (directions/time)
Answer:
Magnetic compass is a device to find the directions of earth.

Think and Answer (Textbook Page No. 140)

Question 1.
Like poles of two magnets ……………. each other. (Repel, Attract)
Answer:
Like poles of two magnets repel each other.

Question 2.
Unlike poles of two magnets …………… each other. (Repel, Attract)
Answer:
Unlike poles of two magnets attract each other.

PSEB 6th Class Science Guide Fun with Magnets Textbook Questions and Answers

Exercise – 1

Fill in the Blanks:

(a) Magnetite is ……………… magnet.
Answer:
natural

(b) Plastic is not a ……………… material.
Answer:
magnetic

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets

(c) A magnet has ………………. poles.
Answer:
two

(d) The poles of a bar magnet are at its ………………
Answer:
ends

(e) ………………. is used for finding directions on earth.
Answer:
Compass

2. Write True or False:

(a) Poles of a magnet can be separated.
Answer:
False

(b) A magnet does not attract glass material.
Answer:
True

(c) Magnet can damage memory devices.
Answer:
True

(d) Magnetic compass always points towards East-West direction.
Answer:
False

(e) Magnets lose their property on hammering.
Answer:
True

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets

3. Match the Column A with Column B:

Column A Column B
1. Wood (a) Repel
2. Iron (b) Natural Magnet
3. North pole-North pole (c) Non-magnetic material
4. Magnetite (d) Attract
5. North pole-South pole (e) Magnetic material

Answer:

Column A Column B
1. Wood (c) Non-magnetic material
2. Iron (e) Magnetic material
3. North pole-North pole (a) Repel
4. Magnetite (b) Natural Magnet
5. North pole-South pole (d) Attract

4. Choose the Correct Answer:

Question (i)
Non-magnetic material is:
(a) Iron
(b) Needle
(c) Paper
(d) None of them.
Answer:
(c) Paper

Question (ii)
Which can be converted into magnet
(a) Eraser
(b) Iron Nail
(c) Wooden bar
(d) None of these.
Answer:
(b) Iron Nail

Exercise – 2

5. Very Short Answer Type Questions:

Question (i)
Write name of any two things used in our daily life that contains magnet.
Answer:
Things containing magnet in daily use : (1) Door Closer (2) Sticker (Chipko).

Question (ii)
When a bar magnet is placed on iron filings, where the filings will be attracted more ?
Answer:
When a bar magnet is placed on iron filings, the iron filings are attracted more at the poles of the magnet. This happens because a magnet has more attractive power at its poles.

Question (iii)
What is a Artificial Magnet ?
Answer:
Artificial Magnet. A magnet made by a man in the laboratory is called Artificial Magnet.

Question (iv)
Write any two properties of magnet ?
Answer:
Properties of Magnet :

  1. A magnet when freely suspended always sets itself in North-South direction.
  2. Every magnet has two poles : (a) North pole and the other (b) South pole which cannot be separated.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets

6. Short Answer Type Questions:

Question (i)
What is a magnet ? Name the poles of magnet.
Answer:
Magnet. A substance which attracts iron and substances made of iron towards itself, is called Magnet. Every magnet has two poles : (1) North pole and (2) South pole. These two poles cannot be separated.

Question (ii)
Give three reasons by which a magnet loses its property.
Answer:
Reasons by which a magnet loses its property :

  1. By heating a magnet
  2. By striking a magnet with hammer
  3. Dropping a magnet from height
  4. By not properly storing a magnet.

Question (iii)
What is a compass ? For what purpose it is used ?
Answer:
PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets 1
Magnetic compass.
It is an instrument which is used to determine the geographical directions of earth. It has a small magnetic needle enclosed in a plastic or aluminium circular box and is supported on a vertical axis. The needle can freely rotate in a horizontal direction freely.

The north pole of the needle is painted red to distinguish it from the other pole.
Geographical direction are marked on the dial of the compass.

Question (iv)
What are magnetic and non-magnetic materials ? Give examples.
Answer:
Magnetic materials.
Those substances which are attracted towards magnet, are called magnetic materials. As for example Iron, Cobalt and Nickle.

Non-magnetic materials.
Those materials which are not attracted towards magnet are called Non-magnetic materials e.g. Wood, Plastic, Paper and Cloth.

7. Long Answer Type Question:

Question (i)
How will you make your own magnet from a given strip of iron ? Describe.
Answer:
Method of making Iron strip a magnet (By Rubbing)
Take an iron strip. Place it on a table. Now take a bar magnet and place one of its pole on one end of the strip. Now without lifting the magnet rub it gently along the length of the strip to its other end. Now lift the magnet and bring the same pole of the magnet to the previous end of the strip. Rub the magnet as before. Repeat this process 30-40 times. Now to test whether the iron strip has become magnet or not, bring some alpins or some iron filings near one of its ends. If alpins/iron filings are attracted then the given iron strip has become magnet otherwise not. If not, then continue the process of rubbing till it acquires magnetism. Note that the rubbing pole and the direction of rubbing the strip does not change.
PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets 2

Precautions : (1) The direction of rubbing with magnet has to be the same.
(2) While rubbing the pole of the magnet should remain the same everytime.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets

Question (ii)
Give some uses of magnets in our daily life.
Answer:
Uses of magnets in daily life :

  1. Magnet is used in hard disc of computers which we use daily.
  2. Magnets are used in TV, speakers and radios magnet and coil used in speakers convert electric signals into sound.
  3. These are used in generators which change mechanical energy into electric energy. In some other type of motors magnets are used to convert electric energy into mechanical energy.
  4. Electrically charged magnets in cranes help to lift heavy iron loads and carry them from one place to another place which cannot be done by human labour.
  5. Magnets are used in filter machines where are is separated from crushed rock pieces.

PSEB Solutions for Class 6 Science Fun with Magnets Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

Question (i)
A magnet has poles :
(a) Three
(b) One
(c) Two
(d) None of these.
Answer:
(c) Two

Question (ii)
A magnet attracts :
(a) Iron
(b) Rubber
(c) Glass
(d) Wood.
Answer:
(a) Iron

Question (iii)
On suspending a magnet freely it always stays in:
(a) North-West direction
(b) North-East direction
(c) North-South direction
(d) None of these.
Answer:
(c) North-South direction

Question (iv)
A magnet made from iron is called:
(a) Artificial magnet
(b) Natural magnet
(c) Spherical ended magnet
(d) None of these.
Answer:
(a) Artificial magnet

Question (v)
To preserve the properties of a magnet the pairs of magnet should be with:
(a) similar poles near each other
(b) dissimilar poles near each other
(c) poles struck with hammer
(d) none of these.
Answer:
(b) dissimilar poles near each other

Question (vi)
For ascertaining direction is used :
(a) Magnous rod
(b) Non-magnetic substances
(c) Compass
(d) None of these.
Answer:
(c) Compass

Question (vii)
In which part of the magnet, the force of attraction is maximum ?
(a) At the ends
(b) In the middle
(c) Between the end and the centre of magnet
(d) None of these.
Answer:
(a) At the ends

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets

Question (viii)
The similar poles of the magnet mutually :
(a) attract each other
(b) repel each other
(c) neither attract nor repel
(d) none of these.
Answer:
(b) repel each other

Question (ix)
Between dissimilar poles of a magnet there is :
(a) Attraction
(b) Repulsion
(c) Neither attraction nor repulsion
(d) None of these.
Answer:
(a) Attraction

Fill in the Blanks:

(a) Artificial magnets are made in different shapes such as …………….. , …………… and ……………..
Answer:
bar magnets, horse-shoe magnet, cylindrical,

(b) The materials which are attracted towards magnet are called ………………
Answer:
Magnetic materials

(c) Paper is not a ……………. material.
Answer:
Magnetic

(d) In olden days, sailor used to find direction by suspending a piece of ………………
Answer:
Natural magnet (load stone)

(e) A magnet always has ……………… poles.
Answer:
two

Write (T) against true and (F) against false Statements:

(a) A cylindrical magnet has only one pole.
Answer:
False

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets

(b) Artificial magnets were discovered in Greece.
Answer:
False

(c) Similar poles of a magnet repel each other.
Answer:
True

(d) Maximum iron filings stick in the middle of a bar magnet when it is brought near them.
Answer:
False

(e) Bar magnet always point towards North-South direction.
Answer:
True

(f) A compass can be used to find East-West direction at any place.
Answer:
True

(g) Rubber is a magnetic material.
Answer:
False

Matching Match the following:

Column A Column B
(1) To find geographical direction at a place Natural magnet
(2) Two dissimilar poles Rubbing with a permanent magnet
(3) Freely suspended magnet stays Magnetic compass
(4) An iron needle becomes megnet Attract
(5) Magnetite North-South direction

Answer:
(1) – Natural magnet,
(2) – Rubbing with a permanent magnet.
(3) – Magnetic compass,
(4) – Attract,
(5) – North-South direction

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets

Very short Answer Type Questions

Question 1.
Where are stickers (Chipko) generally used ?
Answer:
Stickers are generally used in steel almirahs or refrigerators so that these do not open when not required.

Question 2.
Name some four common things which have magnet in them.
Answer:

  1. Pin holder,
  2. Pencil box,
  3. Tape recorder and
  4. Radio.

Question 3.
Name the shepherd who first discovered natural magnet.
Answer:
Magnus.

Question 4.
What is natural magnet ?
Answer:
Natural magnet. Natural rock of magnetite found in the form of magnet is called natural magnet.

Question 5.
Name three magnetic substances.
Answer:

  1. Iron
  2. Nickle
  3. Cobalt.

Question 6.
List four non-magnetic substances.
Answer:

  1. Plastic
  2. Cloth
  3. Paper
  4. Wood.

Question 7.
How iron particles separated from a mixture of iron, sand and dust ?
Answer:
Iron particles can be separated from the mixture with the help of a magnet.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets

Question 8.
Where do iron particles stick more at the middle of the poles of a magnet ?
Answer:
Iron particles stick more at the poles of a magnet than in the middle.

Question 9.
In which direction a freely suspended magnet stays ?
Answer:
A freely suspended magnet always stays in the North-South direction.

Question 10.
What is North pole of a magnet ?
Answer:
The end of a freely suspended magnet which points towards the geographical North is called North pole of magnet.

Question 11.
What is South pole of a magnet ?
Answer:
That end of a freely suspended magnet which points towards geographical South pole is called South pole of magnet.

Question 12.
Which property of magnet is used to determine the direction ?
Answer:
A freely suspended magnet always points in N-S direction. This property is used to determine the direction.

Question 13.
Which instrument is used to find direction ?
Answer:
Magnetic compass.

Question 14.
Do the like poles of two magnets attract or repel each other ?
Answer:
Like poles of two magnets repel each other.

Question 15.
Do unlike poles of two magnets attract or repel each other ?
Answer:
Unlike-poles of two magnets attract each other.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets

Question 16.
Where are poles of bar magnet situated ?
Answer:
Poles of bar magnet are situated near its ends.

Short Answer Type Questions

Question 1.
How was natural magnet discovered ?
Answer:
It is believed that there was a shepherd named Magnes, who lived in ancient Greece. He used to take his herd of sheep and goats to the nearby mountains, for grazing. He would take a stick with him to control his herd. At one end of the stick there was a small piece of iron attached. One day while sitting on a rock, he was surprised to find that he had to pull hard to free his stick from that rock. He felt as if the stick was being attracted by the rock. Actually the rock was a natural magnet. This is how natural magnet was discovered. It was given the name magnetite after his own name.

Question 2.
What is magnet ? What are its different types ?
Answer:
Magnet. A magnet is a substance which attracts iron and iron made things towards it. When freely suspended it points in the North-South direction.

Types of Magnets. Mainly it is of two types.
(i) Natural magnet and
(ii) Artificial magnet

(i) Natural magnet. A magnet found in the nature is called natural magnet. Magnetite is a natural magnet.

(ii) Artificial magnet. A man made magnet is called Artificial magnet. Artificial magnets are made in different shapes. For example Bar magnet, Horse-shoe shaped magnet, Ring magnet, cylinderical magnet, Ball ended magnet.

Question 3.
It was observed that a pencil sharpener gets attracted by both the poles of a magnet although its body is made of plastic. Name a material that might have been used to make some part of it.
Answer:
The blade of sharpener is made of iron which is a magnetic material. Therefore, it is attracted by both poles of a magnet.

Question 4.
How will you separate iron particles from the sand or soil ?
Answer:
Spread mixture of sand and iron particles on a piece of paper. Move a magnet through the mixture. Iron particles will stick to the magnet. In this way, iron particles can be separated from sand or soil.

Question 5.
Show that the strength of a magnet is more at the poles that in the middle.
Answer:
PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets 3
Take a bar magnet and some iron fillings. Now spread iron filings on a sheet of a paper and then put the bar magnet on the filings. We will observe that iron filings are attracted by magnet most on the both ends of the magnet as shown in the figure.

This activity shows that the strength of the magnet is more at the poles than in the middle of it

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets

Question 6.
Column I shows different positions in which one pole of magnet is placed near that of other. Column II indicates the resulting action between them for each situation. Fill in the blanks.

Column I Column II
N – N ………………
N ………… Attraction
S – N …………..
…….. S Repulsion

Answer:

Column I Column II
N – N Repulsion
N – S Attraction
S – N Attraction
S – S Repulsion

Question 7.
A bar magnet has no marking to indicate its poles. How would you find out near which end is its north pole located ?
Answer:
Identifying poles of a magnet. Take a bar magnet with poles marked on it. Suspend it freely with a thread from a wooden stand. Now take the unmarked bar magnet. Bring its one pole towards the north pole of the magnet suspended from the wooden stand. If it attracts then -it is south pole otherwise it is north pole and the other pole will be south pole.

Question 8.
Write any four properties of a magnet.
Answer:
Properties of a magnet.

  1. Magnet has two poles, which cannot be isolated.
  2. Magnet always rests in North-south direction when suspended freely.
  3. Like poles of a magnet repel each other while unlike pole attract each other.
  4. Magnet attracts magnetic substances like iron, cobalt, nickel etc.
  5. When a magnetic substance is rubbed with magnet, it also becomes a magnet.

Long Answer Type Questions

Question 1.
What is artificial magnet ? Give one method of making an artificial magnet.
Answer:
Artificial magnet. A magnet made by man is called artificial magnet. It can be of different shapes e.g.
(i) Bar magnet (ii) Horse shoe shaped (U-shaped) magnet (iii) cylinderical magnet.
Method of making an artificial magnet.
Method of making Iron strip a magnet (By Rubbing)
Take an iron strip. Place it on a table. Now take a bar magnet and place one of its pole on one end of the strip. Now without lifting the magnet rub it gently along the length of the strip to its other end. Now lift the magnet and bring the same pole of the magnet to the previous end of the strip. Rub the magnet as before. Repeat this process 30-40 times. Now to test whether the iron strip has become magnet or not, bring some alpins or some iron filings near one of its ends. If alpins/iron filings are attracted then the given iron strip has become magnet otherwise not. If not, then continue the process of rubbing till it acquires magnetism. Note that the rubbing pole and the direction of rubbing the strip does not change.
PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets 2

Precautions : (1) The direction of rubbing with magnet has to be the same.
(2) While rubbing the pole of the magnet should remain the same everytime.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets

Question 2.
Show experimentally that like poles repel and unlike poles attract each other.
Answer:
Experiment to show like poles repel and unlike poles attract each other. Take two bar magnets. Suspend one of these bar magnets by a string at some distance away from the other magnet and mark its north and south poles. Now, hold the first magnet in your hand and brings its north pole close to each pole of the suspended magnet, one by one. Repeat the same experiment now with the south pole of the bar magnet held in your hand. You will observe that the north poles of the two magnets, repel one another. The same is true for their south poles. However, the north pole of one magnet attracts the south pole of the other and vice-versa.

The observations can be summarised in the following way:
Like poles repel each other and unlike poles attract each other.
PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets 4

Question 3.
What is a magnetic compass ? Explain it.
Answer:
PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets 5
Compass.
This is a device which is used to find the directions. It is based on principle that a magnet always rests in North-South direction when suspended freely.

Construction.
A magnetic compass consists of a small magnet pivoted at its centre so that it can rotate freely about that pointed in the horizontal plane. Its north pole is generally paintd red and is enclosed in a small box of aluminium having a glass cover. Its needle always comes to rest in north-south direction. It is used to find directions at any place. Fig. Magnetic Compass

Question 4.
How are magnets safety preserved ?
Answer:
If the magnets are not kept properly, they get weaken with time. To store magnets safely the following arrangemnet should be made.
PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets 6
1. The opposite poles should be kept near each other with a strip of wood in between them and also place some soft iron pieces near its ends.
2. To store a horse shoe magnet place a soft iron piece in between its poles.
Keep your magnets away from Cassettes Mobiles, Televisions, Music system, CD, Computer etc

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 13 Fun with Magnets

Fun with Magnets PSEB 6th Class Science Notes

  • Magnetite is a natural magnet.
  • Some rocks have the property of attracting pieces of iron and these are called natural magnets.
  • Magnet has the property of attracting iron, cobalt and nickle. Such substances are: called magnetic substances.
  • Every magnet has two poles – (i) North Pole and (ii) South pole.
  • A freely suspended magnet sets itself in North-South direction.
  • Unlike (opposite) poles of two magnets attract each other whereas like poles repel each other.
  • Man made magnets are called artificial magnets.
  • Magnets made from iron pieces are called artificial magnets.
  • Magnets are of different shapes such as Bar magnet, Horse shoe shaped (U-shaped) magnet, cylinderical magnet or spherical magnet.
  • Compass is used to find direction.
  • When a magnet is brought near a compass, its needle gets deflected.
  • On heating a magnet, striking it with a hammer or dropping it from a height it loses its property of magnetism.
  • If a magnet is not properly stored then it loses its property with time.
  • To store bar magnets with safety the opposite poles of two magnets are placed facing each other.
  • Magnet should be kept away from cassettes mobiles, TVs, CD and Computer etc.
  • Compass: Compass is a device which is needed to determine direction.
  • Magnet: Such substances which have the property of attracting iron are called magnets.
  • Magnetite: Magnetite is a natural magnet which was first discovered by a Shepherd named Magnus.
  • North pole: That end of a freely suspended magnet which points towards geographical north direction is called its North pole.
  • South pole: That end of a freely suspended magnet which points towards geographical south direction is called its South pole.

Punjab State Board PSEB 6th Class Science Book Solutions Chapter 13 Fun with Magnets Textbook Exercise Questions and Answers.