PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

PSEB Solutions for Class 6 Science Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Science Guide for Class 6 PSEB Sorting Materials into Groups Intext Questions and Answers

Think and Answer (Textbook Page No. 36)

Question 1.
The density of an object is slightly less than that of water will it sink or float in water ?
Answer:
It will float on water.

Think and Answer (Textbook Page No. 37)

Question 1.
Is clear water opaque, transparent or translucent ?
Answer:
Clear water is transparent.

PSEB 6th Class Science Guide Sorting Materials into Groups Textbook Questions and Answers

1. Fill in the Blanks:

(a) Name five objects which can be made from wood. ………….., …………….., …………….., ………………, …………..
Answer:
table, chair, plough, door, cricket bat

(b) Sugar is …………….. in water.
Answer:
soluble.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

2. Write True or False:

(a) Stone is transparent.
Answer:
False

(b) A piece of wood floats on water.
Answer:
True

(c) A windowpane is opaque.
Answer:
False

(d) Oil mixes with water.
Answer:
False

(e) Vinegar dissolves in water.
Answer:
True

3. Match the Column A with Column B:

Column A Column B
1. Book (a) Glass
2. Tumbler (b) Wood
3. Chair (c) Paper
4. Toy (d) Leather
5. Shoes (e) Plastics

Answer:

Column A Column B
1. Book (c) Paper
2. Tumbler (a) Glass
3. Chair (b) Wood
4. Toy (e) Plastics
5. Shoes (d) Leather

4. Choose the Correct Answer:

Question (i)
Which of the following is not matter ?
(a) water
(b) sound
(c) air
(d) fruits.
Answer:
(b) sound

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Question (ii)
Which property is common to all matter ?
(a) Matter takes up space and has no mass
(b) Matter takes up space and some mass
(c) Matter takes up space and has mass
(d) Matter takes up space and may or may not have mass.
Answer:
(c) Matter takes up space and has mass

Question (iii)
Which of the following is transparent ?
(a) wood
(b) glass
(r) paper
(d) plastic.
Answer:
(b) glass

5. Very Short Answer Type Questions:

Question (i)
What is an atom ?
Answer:
Atom is the smallest particle that is present in all types of matter.

Question (ii)
Define density.
Answer:
The mass per unit volume of substance is known as density.

Question (iii)
What are transparent objects ?
Answer:
The substances through which one can see, are called transparent.

Question (iv)
What are opaque objects ?
Answer:
The substances through which one cannot see are called opaque.

Question (v)
What are translucent objects ?
Answer:
The substances through which one can see partially but not clearly, are called translucent.

6. Short Answer Type Questions:

Question (i)
What is the difference between transparent and translucent objects ? Give examples.
Answer:
The substances, through which one can see, are called transparent substances. Examples are glass, water, air, etc. The substances through which one can see partially but not clearly, are called translucent substances. Examples are frosted glass used in windows, paper sheet having an oily patch, etc.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Question (ii)
Select the objects from the following which shine.
Glass bowl, plastic mug, steel chair, cotton shirt, gold chain silver ring.
Answer:
Glass bowl, steel chair, gold chain and silver ring.

7. Long Answer Type Questions:

(i) Are all liquids soluble in water ?
Answer:
No, all liquids are not soluble in water. When we mix any liquid we observe three things. Some of the liquids will dissolve completely in water. Some of the liquids mix with water only to some extent. Some liquids do not mix with water.

Liquids which mix with water are called miscible liquids. Examples are vinegar and water.
Liquids which do not mix with water are called immiscible liquids. Examples are oil and water.
Liquids which mix only partially are called partially miscible liquids. Examples are phenol and water.

Question (ii)
List any four item that can float on water and five items that can not float on water ?
Answer:
Objects which can float on water. The items which have density less than that of water will float on water. Examples are dried leaves, piece of wood, cork piece, paper, cardboard, cloth, etc.

Objects which can not float on water. The items which have density more than that of water cannot float on water. Examples are items made of iron, gold ring, silver chain, stone, lead ball, etc.

PSEB Solutions for Class 6 Science Sorting Materials into Groups Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Glass tumbler is made of :
(a) wood
(b) glass
(c) steel
(d) cloth.
Answer:
(b) glass

Question 2.
Stone is an example of :
(a) opaque substance
(b) transparent substance
(c) translucent substance
(d) none.
Answer:
(a) opaque substance

Question 3.
Some solids can dissolve in water. These are called :
(a) soluble
(b) insoluble
(c) transparent
(d) opaque.
Answer:
(a) soluble

Question 4.
Paper can ……………… on the surface of water.
(a) sink
(b) float
(c) both (i) and (ii)
(d) none.
Answer:
(b) float

Question 5.
Sponge can be compressed easily. So, it is a ………….. material.
(a) hard
(b) gas
(c) soft
(d) none
Answer:
(c) soft

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Question 6.
………………… has no shine at all.
(a) Gold
(b) Silver
(c) Wood
(d) Aluminium.
Answer:
(c) Wood

Question 7.
Grouping of material is done for :
(a) decoration
(b) covering less space
(c) convenience
(d) none.
Answer:
(c) convenience

Fill in the Blanks:

(a) All objects around us are made of one or more ……………….
Answer:
materials

(b) We can group objects in many …………….. ways.
Answer:
different

(c) Properties of material are important for their ………………..
Answer:
usage

(d) Silver and gold have a …………….
Answer:
lustre

(e) ………………. material can be compressed easily.
Answer:
Soft

(f) …………. is a hard material.
Answer:
Iron

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

(g) Some ………….. are soluble in water, are known as ………………… materials.
Answer:
materials, soluble

(h) Vinegar and lemon juice …………………. well with each other.
Answer:
mix

(i) Glass is a ………………. material.
Answer:
transparent

(j) Opaque materials are those which …………… light to pass through them.
Answer:
do not allow

(k) We cannot ………………… clearly through a translucent material.
Answer:
see

(l) We group materials for …………….. and to ……………. their properties.
Answer:
convenience, study

(m) Materials are grouped together on the basis of …………… and dissimilarities.
Answer:
similarities

Write ‘T’ against true and ‘F’ against false Statements:

(a) All objects are not made of one material only.
Answer:
True

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

(b) One material can be used for making different objects.
Answer:
True

(c) All materials are hard and shiny
Answer:
False

(d) Hard materials can be compressed easily.
Answer:
False

(e) Some objects lose their shine after sometime.
Answer:
True

(f) Oil and water mix well to form a clear solution.
Answer:
False

(g) Water is important for functioning of body.
Answer:
True

(h) Some gases are soluble in water.
Answer:
True

(i) Glass containers are made so that things placed inside them can be seen from outside.
Answer:
True

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

(j) Grouping of objects is done to store them in small places.
Answer:
False

(k) Materials can be grouped on the basis of their size and colour.
Answer:
True

Matching

Match the column A with column B

Column A Column B
(1) Wax glass
(2) Rubber magnetic material
(3) Common salt floats in water
(4) Tumbler bad conductor
(5) Iron nail dissolves in water.

Answer:
(1) Wax – Floats in water
(2) Rubber – bad conductor
(3) Common salt – dissolves in water
(4) Tumbler – glass
(5) Iron nails – magnetic material.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What are objects made of ?
Answer:
Materials.

Question 2.
Which materials can be compressed easily ?
Answer:
Soft.

Question 3.
Name two substances which shine.
Answer:
(i) Gold, (ii) Aluminium.

Question 4.
Is wood hard or soft ?
Answer:
Hard.

Question 5.
Are oil and water soluble in one another ?
Answer:
No.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Question 6.
Which gas dissolves in water and is important for survival of sea life ?
Answer:
Oxygen.

Question 7.
Which materials do not sink in water- heavy or light ?
Answer:
Light materials.

Question 8.
The materials which do not allow light to pass through them completely are translucent materials. Give examples.
Answer:
Butter/Oiled paper, Coloured glass.

Question 9.
What is grouping of materials ?
Answer:
To store and collect different materials on basis of their size, shape, colour, smell, use etc. is grouping of materials.

Question 10.
Why is grouping of materials needed ?
Answer:
For convenience.

Question 11.
What is classification ?
Answer:
Classification. The process of grouping things on the basis of their common properties, is called classification.

Question 12.
How various objects are grouped ?
Answer:
Various objects are grouped according to their similarities and necessities like size, shape, colour, hardness, transparency, conduction of heat etc.

Question 13.
Name some materials that can be used to make school bags.
Answer:
Cloth of cotton, jute or nylon, plastic, metals etc.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Question 14.
Name some objects made from glass.
Answer:
Jug, bowl, bottle, cup, test tube etc.

Question 15.
List some solutions that are used in your home.
Answer:
Salt solution, cold drinks, sugar solution and lime juice etc.

Question 16.
List some transparent liquids.
Answer:
Water, petrol, spirit, alcohol etc.

Question 17.
Why water is called universal solvent ?
Answer:
Water as universal solvent. Water has property of dissolving a large number of materials in it, which makes it a universal solvent.

Question 18.
Name some liquids which are miscible in water.
Answer:
Milk, soft drinks, glycerine etc.

Question 19.
Name some liquids which are immiscible in water.
Answer:
Petrol, kerosene oil, edible oils etc.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Some materials lose their shine after sometime. How can they be made to shine again ?
Answer:
Steps to make materials shine again :

  1. By rubbing them with sand paper
  2. By cutting their surfaces.

Question 2.
Name few properties of materials used in daily life ?
Answer:
Properties of materials used in daily life :

  1. Lustre
  2. Hardness/softness
  3. Solubility/Insolubility
  4. Lightness/heaviness
  5. Transparency etc.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Question 3.
Fill the following table :
Different things made from same material :

Material Things
Wood

Paper

Leather

Plastic

Cotton

…………….

…………….

……………..

……………..

……………..

Answer:
Material Things

Material Things
Wood Plywood, utensils, house windows, house doors.
Paper Fibrous stem of plant is used to make paper, covering material, notebooks, books.
Leather Bags, purses, shoes, chappals, sandles etc.
Plastic Buckets, mugs, tubs, household utensils, containers etc.
Cotton Clothes, raw material for rayon, mattresses, pillows, quilts, curtains.

Question 4.
Fill the table :
Things made from different materials :

Item Material from which they can be made
Chair

Schoolbag

Tumbler

Shoes

Shirt

………………

………………

………………

………………

……………….

Answer:

Item Material from which they can be made
Chair Wood, plastic, iron.
Schoolbag Leather, cotton, heavy cloth.
Tumbler Glass, steel, brass, wood, plastic.
Shoes Leather, cloth, plastic.
Shirt Cotton cloth, synthetic cloth.

Question 5.
Why grouping of materials is necessary?
Answer:
Need of Grouping. The things around us are made up of large variety of materials. The same materials can be used to make large number of things. Similarly, same thing can be made from different type of materials. Different materials have different properties so grouping of materials is done on the basis of their similarities and differences in their properties.

Question 6.
What are miscible and immiscible substances ?
Answer:
Miscible substances. Those liquids which mix well with water to form homogeneous mixtures are said to be miscible substances.
Example. Vinegar, Lemon Juice, etc. are miscible in water.

Immiscible substances. Those substances which do not mix well with water are known as immiscible substances.
Examples. Coconut oil, mustard oil, etc. are immiscible in water.

Question 7.
Why do we not cook our food in the utensils made of wood ?
Answer:
Wood is a combustible substance. So, utensils made of wood bum on heating on a direct flame. So we do not cook our food in utensils made of wood.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Explain Transparent, Translucent and Opaque materials with the help of examples.
Answer:
Transparent. Those substances or materials through which things can be seen clearly are called transparent. Glass, plastic bottles used in the kitchen are transparent.

Opaque. Those substances or materials through which we are not able to see, are called opaque. For example, wooden almirah, metal containers are opaque materials.

Translucent. The substances through which things are only partially visible are called translucent materials. For example, cellophane paper (tracing paper), Oiled portion of paper etc.

Question 2.
What are the different criteria on the basis of which materials can be grouped ?
Answer:
Materials are abundant in nature. It is very difficult to know and study each and every object in the world. Materials have different properties which make them capable of grouping. Some of these are :

  1. States of matter, (a) Solid (b) liquid (c) gas.
  2. Visibility of the matter, (a) Transparent (b) translucent (c) opaque.
  3. Magnetic property, (a) Magnetic (b) Non-magnetic.
  4. Conductivity, (a) Conductors (b) Insulators.
  5. Elements, (a) metals (b) non-metals (c) metalloids.
  6. Taste, (a) Sweet (b) sour (c) bitter (d) salty.
  7. Size, (a) big (b) small
  8. Shape, (a) round (b) square (c) pyramid (d) cone.

PSEB 6th Class Science Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups

Sorting Materials into Groups PSEB 6th Class Science Notes

  • Matter is defined as anything that has mass and takes up space.
  • All material around us is matter because all materials occupy space and have mass.
  • Feelings of love or sadness, signals received by radio and television, different forms of energy are not matter.
  • Some of these substances are made up of one material whereas others are made up of more than one material.
  • Atom is the smallest part that is found in all types of matter.
  • We are surrounded by different substances having different shapes, sizes, colours and uses.
  • Some articles can be made from different materials. There are certain different articles which are made up of same materials.
  • Due to large variety of objects it is better if we classify these. We can classify these different basis i.e. shape, material used, use etc.
  • Objects made from one material have simple composition. Objects made from many materials have complex composition.
  • Materials are used to make objects depending upon their properties and the purpose for which the objects are to be used.
  • Some materials have similar and some have dissimilar properties.
  • Some substances completely disappear when dissolved in water. These are called soluble substances.
  • Substances which do not mix with water or do not disappear in water even after stirring for a long time are called insoluble substances.
  • Some materials have shining appearance. These are called lustrous. The substances which have dull appearance are called non-lustrous substances.
  • Some materials are hard. These are called rigid substances.
  • We can see across certain substances these are called transparent substances.
  • We cannot see across certain substances. These are called opaque substances.
  • We can see only up to certain extent across some substances. These are called transluscent substances.
  • Liquids which completely mix with each other are called miscible liquids.
  • Liquids which do not mix with each other are called immiscible liquids.
  • Liquids which partially mix with each other are called partially miscible liquids.
  • The mass per unit volume of substance is known as density.
  • If an insoluble substance has density higher than water then it will sink.
  • If an insoluble substance has density lower than water then it will float.
  • Out of a pair of immiscible liquids, the one with the higher density will form the lower layer and the one with the lower density will form the upper layer.
  • Miscible: The liquids which mix completely are called miscible liquids.
  • Immiscible: The liquids which do not mix with each other are called miscible liquids.
  • Soluble: The solid substance that on dissolving in water or any other liquid completely disappear is called soluble substance.
  • Insoluble: The solid substance that on dissolving in water or any other liquid does not disappear is called insoluble substance.
  • Transparent: The substances through which one can see, are called transparent.
  • Opaque: The substances through which one cannot see are called opaque.
  • Translucent: The substances through which one can see partially but not clearly, are called translucent.
  • Lustre: The shining that we see on a substance is called lustre.
  • Atom: The smallest part of matter is known as atom.
  • Texture: It means how we feel upon touching surface of a substance.
  • Rigid: It means whether a substance can be compressed or not.
  • Density: The mass per unit volume of substance is known as density.

Punjab State Board PSEB 6th Class Science Book Solutions Chapter 4 Sorting Materials into Groups Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment