The Old Sage and the Brothers Question Answer Class 8 English Solutions Chapter 4 PSEB Solutions

Punjab State Board PSEB 8th Class English Book Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers Textbook Exercise Questions and Answers.

Class 8th English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers Question Answers

The Old Sage and the Brothers Class 8 Questions and Answers

Activity 1.

Look up the following words in a dictionary. You should seek the following information about the words and put them in your WORDS notebook. :
1. Meaning of the word as used in the lesson (adjective/noun/verb. etc.)
2. Pronunciation (The teacher may refer to the dictionary or a mobile phone for correct pronunciation.)
3. Spellings.

summoned acquiring approached delighted granted
annoyed poultry deny journey snatched

Vocabulary Expansion

Look at the following sentences.
(a) I enjoyed the film.
(b) The film gave us a lot of enjoyment.
In the sentence (a) the word enjoyed is a verb and in sentence (b) the word enjoyment is a noun. When you add suffixes such as ‘-ment, ‘-ance’, ‘-age’, ‘-ion’, ‘-ness’, -ať, -ure’, etc. to a word, they become nouns. Sometimes if you remove the suffix from a word, it becomes a noun.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

For example :
(a) escaped
If you remove -d’, the word becomes ‘escape’ which is both a noun and a verb.
I had a narrow escape. (noun).
The thief wanted to escape. (verb)

Activity 2.

Let’s do the following activity. Make nouns of the given words.

1. try — trail
2. distract — distraction
3. move — movement
4. educate — education
5. inform — informity
6. agree — agreement
7. pay — payment
8. argue — argument
9. pass — passage
10. bag — baggage
11. marry — marriage
12. refuse — refusal
13. propose — purpose
14. arrive — arrival
15. fail — failure
16. press — pressure
17. confuse — confusion
18. decide — decision
19. revise — revision
20. teach — teaching

Learing to Read and Comprehend

Activity 3

Read the story and answer the following questions.

a. How many sons did the old farmer have ?
किसान के कितने पुत्र थे ?
Answer:
The farmer had three sons.

b. Why did the farmer summon his sons ?
किसान ने अपने पुत्रों को क्यों बुलाया ?
Answer:
The farmer had grown old. He summoned his sons to divide his property among them.

c. What had the farmer decided to do?
किसान ने क्या करने का निर्णय लिया था ?
Answer:
The farmer had decided to give his three sons a field and a house each.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

d. How did Harry help the sage ?
हैरी ने सघु की सहायता कैसे की ?
Answer:
Harry gave the sage a Chapatti to eat.

e. What did Harry ask for ?
हैरी ने क्या मांगा ?
Answer:
Harry asked for a big house and ten cows.

f. Why could the sage not cross the river ?
साधु नदी क्यों न पार कर सका ?
Answer:
The sage could not cross the river because there was no boat.

g. How did Sandeep help the sage ?
संदीप ने साधु की सहायता कैसे की ?
Answer:
Sandeep carried the sage on his back across the river.

h. Did all the brothers keep their promise ?
क्या सभी भाइयों ने अपना वचन निभाया ?
Answer:
No, only Sandeep kept his promise.

i. Why did the sage snatch away the gifts from Harry and Raman ?
साधु ने हैरी तथा रमन से उपहार क्यों छीन लिए ?
Answer:
The sage snatched away the gifts from them because they did not keep their promise.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

j. What do you learn from this story?
आपको कहानी से क्या शिक्षा मिलती है ?
Answer:
One must keep one’s promise. It is our duty to help the poor and the needy.

Activity 4

Complete the following exercise on the basis of the lesson. Fill in the blanks.
(a) The farmer had …………. fields and three …….
(b) The sage made the brothers promise that they would help the ……………. and the
(c) The sage gave a piece of …………….. to Raman. (Choose the correct option.)
(i) cloth
(ii) stick
(iii) rope
(iv) cake
(d) Sandeep broke his promise. (True or False)
(e) The sage punished/did not punish Harry and Raman. (Choose the correct option.)
Answer:
(a) three, houses
(b) poor, needy
(c) stick
(d) False
(e) punished.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

Activity 5

Imagine that you are Harry. Use five sentences to narrate your feelings after your gifts were snatched away from you.
Answer:
I was shocked after my gifts were snatched away. I was rightly punished because I did not keep my word. I did not help the poor and the needy. The riches turned my head and made me selfish. Now I have realized my mistake and decided to work hard in life. I will help the poor and the needy too. Learning Language Verbs There are two forms of main verbs in English.
(a) The Finite Verbs
(b) The Non-finite Verbs

A. Finite Verbs

A finite verb is the form of a verb which is limited by the number, person and tense. For example :
1. I eat an apple daily.
2. She eats an apple daily.
3. We eat apples daily.
4. We ate an apple yesterday.
5. We will eat apples tomorrow.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

In the examples above, the verb ‘eat’ changes its forms with change in number, person or tense. Therefore, it can be called a finite verb. Finite Verb का वाक्य number, person या tense बदलने पर अपना रूप बदल लेता है।

B. Non-finite Verbs

A Non-finite form of a verb is not limited by number and person of a subject and has no tense. Non-finite verb-forms are typically infinitive forms with or without ‘to’ (e.g. to go, go), ing forms (e.g. going) and third form of the verb (e.g. finished, gone).
Let’s look at some examples :
(a) I want to eat an apple.
(b) She wants to eat an apple.
(c) We want to eat apples.
(d) They wanted to eat apples.
(e) They will want to eat apples tomorrow.
In the examples above, ‘to eat does not change even when the other verb ‘want keeps changing according to number, person or tense. Therefore, ‘to eat’ is a non-finite verb.

Types of Non-finite Verbs There are three types of Non-finite verbs. These are
(a) The infinitive
(b) The Gerund
(c) The Participles
Let us look at the following flowchart to have a better understanding.
PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers 1

B.1. The Infinitives
The infinitive can further be divided into two categories :
(a) Bare infinitive
(b) To-infinitive

(a) Bare infinitive
Bare Infinitives are also called plain infinitives or infinitives without ‘to’. , Use of Bare infinitives
The bare infinitive is used: with verbs such as ‘bid’, ‘have’, ‘left’, ‘make’
(a) The teacher made the student repeat the lesson.
(b) He bade me write an essay.
(c) He didn’t let me enter the room.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

2. with auxiliaries ‘will’, ‘would’, ‘shall’, ‘should’, ‘can’, ‘could’, ‘do’, ‘must’, ‘may, etc.
(a) You can go now.
(b) You shall know your results tomorrow.

3. with auxiliaries ‘neeď and dare’, the bare infinitive is used primarily in interrogative
and negative sentences, for example :
(a) Dare you go into the foresť at night ?
(b) He daren’t touch his sister’s mobile phone.
(c) Need you go home so soon ?
(d) You needn’t come.

4. with expressions like ‘would rather’, ‘rather than’, ‘had better’, etc.
(a) I would rather stay at home.
(b) You had better ask him for money.
(c) I would die rather than beg.

5. It may follow ‘but’ and ‘except
(a) He did nothing but cry.
(b) He does nothing except complain.

6. with questions denoting suggestions or advice and beginning with ‘why’, ‘why not.
(a) Why make such a noise over a small matter?
(b) Why not take your brother with you ?

(b) To-infinitive
Use of To-infinitive
The To-infinitive is used in many sentence constructions, often expressing the purpose of something or someone’s opinion about something.
1. as a noun :
(a) To speak effectively needs a lot of practice. (subject)
(b) To err is human. (infinitive as subject)
(c) To criticize others is an easy job. (subject)
(d) He likes to play cricket. (infinitive as objects)
(e) To play with fire is a very risky game. (subject)
(f) My duty is to serve my country. (as a complement to a linking verb)
(g) It is easier to preach than to practise. (after the dummy subject ‘it’)

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

2. as adverb to modify verbs and adjectives:
(a) We go to school to learn. (modifies the verb ‘go’)
(b) She’s hard to please. (modifies the adjective ‘hard’)

3. as adjective to qualify nouns:
(a) It was a match to remember (qualifies ‘match’)

4. as object complement
(a) He advised me to keep quiet.
(b) I advised him to accept the offer.

5. too + adjective/adverb + infinitive
(a) He’s too weak to walk.
(b) Mona is too young to understand this.
(c) They worked too slowly to achieve the target.

6. enough + infinitive
(a) He has enough money to pay the bill.
(b) He’s kind enough to help you.

Activity 6.

Pick out infinitives in the following sentences and underline them.

1. I saw him go.
2. He promised to come.
3. To forgive is difficult.
4. I watched her dance.
5. It is bad to cheat your family.
Answer:
1. I saw him go.
2. He promised to come.
3. To forgive is difficult.
4. I watched her dance.
5. It is bad to cheat your family.

Activity 7.

Fill in the blanks with appropriate non-finite forms.
(a) You ought …………….. (get) up earlier.
(b) It is easy ……………… (make) mistakes.
(c) He made me ………………. (repeat) the lessons.
(d) You needn’t ………………. (say) anything.
(e) Would you like ………………. (come) in my car ?
(f) He will be able …………… (swim) very soon.
Answer:
(a) to get
(b) to make
(c) repeat
(d) say
(e) to come
(f) swim.

Activity 8:

Combine the following pairs of sentences into one sentence using too/enough + infinitive.

(a) You are very young. You can’t have a gun.
Answer:
You are too young to have a gun.

(b) He’s very ill. He can’t eat anything.
Answer:
He is too ill to eat anything.

(c) Mickey was very foolish. He told lies to the police.
Answer:
Mickey was foolish enough to tell lies to the police.

(d) The fire isn’t very hot. It won’t boil the kettle.
Answer:
The fire is not hot enough to boil the kettle.

(e) I am rather old. I can’t walk that far.
Answer:
I am too old to walk that far.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

B.2. The Gerunds

Gerunds are verb + -ing form used as nouns. They can be used in the following ways :
(a) as a subject
(b) after prepositions
(c) after certain verbs
(d) in noun-compounds

Read the following sentences :

(a) Swimming is a good exercise.
The word ‘swimming’ is formed from the verb ‘swim’ by adding -ing to it. It therefore appears to be a verb. The word ‘swimming’ is the name of an action and is also the subject of the sentence. Hence, it does the work of a noun. The word ‘swimming is like a verb as well as a noun. It is therefore a verb — noun and is called a gerund.
PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers 4

Note : The form of the gerunds and of the present participles are identical. However, Gerunds are verbal nouns and Participles are verbal adjectives.

Examples :
(a) He is fond of riding.– Gerund
(b) Riding along the road, he saw a porcupine. — Present participle

Use of a gerund :

As already mentioned above, a gerund can be used as
(a) the subject of a verb : as
(i) Seeing is believing.
(ii) Collecting stamps is his hobby.

(b) as the object of a transitive verb : as
(i) I enjoy reading poetry.
(ii) i like watching the stars at night.

(c) as object of a preposition : as
(i) She’s fond of dancing
(ii) He was punished for telling a lie.

(d) after certain verbs : the gerund is used after verbs such as given below :
admit, avoid, consider, death, differ, delay, deny, detest, dread, enjoy, excuse, fancy, finish, forgive, imagine, invoke, keep, miss, pardon, postpone, prevent, recollect, resend,risk, stop, suggest, understand, etc.. )

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

Examples :
(a) He stopped writing as I entered the room.
(b) Please pardon my saying so.
(c) I enjoy watching this game.

Pick out gerunds in the following sentences :

(a) Swimming is a good exercise.
(b) I enjoy sleeping.
(c) Old men enjoy gossiping.
(d) I hate waiting.
(e) Stealing is a crime.
(f) am fond of walking.
(g) I am good at spelling.
(h) We took part in boating.
(i) My sister does not like cooking.
(j) She’s fond of dancing.
Answer:
(a) swimming
(b) sleeping
(c) gossiping
(d) waiting
(e) Stealing
(f) walking
(g) spelling
(h) boating
(i) cooking
(j) dancing.

Fill in the blanks with the correct gerund or infinitive form of the verbs given in the brackets.

(a) He agreed …………… me. (help).
(b) Suresh enjoys ……………. football. (play).
(c) We failed ………….. the train. (catch)
(d) They decided …………… hard. (work)
(e) She loves ……………. to music. (listen)
(f) I am learning how ………….. (drive)
(g) The class wanted …………… for a picnic. (go)
(h) He urged us ……………. faster. (work)
(i) She loves ……………. books. (read)
(j) I am looking forward to …………… you. (meer)
Answer:
(a) to help
(b) playing
(c) to catch
(d) to work
(e) listening
(f) to drive
(g) to go
(h) to work
(i) reading
(j) meet.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

Learning to Listen

Activity 10.

You will listen carefully to your teacher. Your teacher will read a passage slowly. Write in your notebook what you hear. Do not make spelling mistakes and put appropriate punctuation marks such as comma, question mark or full stop, where needed. (Refer to Appendix I at page no. 166.)
Answer:
Do it yourself.

Learning to Speak

Activity 11:

Look at the pictures given below. There are 8 differences. Do this activity with your partner. While identifying the differences, you all must speak in English only.

Spot the differences

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers 2

You may use sentences such as 1 can see a difference here
Answer.
1. I can see a difference here in the time. Left hand side clock shows 8.25 but right hand side clock shows 11.25 O’clock.
A —- B
2. Balls on the window rod —- No balls
3. Handles of the drawer are big —- small
4. Cusion of sofa set — one blue —- all yellow
5. Fruits in tray on table—more —- less
6. Book & sequence design —- different
7. Objects on shelf behind sofa —- different
8. Something kept on drawers —- nothing on drawers.

Learning to Write

Given below is an application written to the Principal of a school asking for exemption from examination. Read it carefully and also look at its format.
Answer:
The Principal
Dev Samaj Senior Secondary School
Jalandhar
Sir
I am a student of Class VIII A of your school. Our bimonthly exams are starting from November 01, 20….. Sir, I always stand first in all the exams. My sister’s wedding is falling on November 05, 20…. .As I am the only helping hand of my father, I can’t take the exam this time. This time, I request you to exempt me from the examination. I shall be very thankful to you.
Thanking you
Yours obediently
XYZ …….
Roll No. 21, VIII A
July 5, 20.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

Activity 12.

Write an application to your Principal asking for a School Leaving Certificate in the space given below. You must write.

  • your reason for leaving the school
  • when you will leave the school
  • where you will take admission after leaving the school

Answer:
The Principal
Govt. Senior Secondary School Hamirpur
Sir
I am a student of class VIII of your school. My father has been transferred to XYZ city. He is to report for duty there within three days. All the members of our family are leaving tomorrow. My parents do not wish me to join a hostel. I am sorry to leave your good school, but I am helpless. I shall have to join some school at XYZ city. I have paid all the dues. Kindly issue my school leaving certificate and oblige. I shall be thankful to you for this.
Yours obediently
Om Mehta
VIII-D
March 8,20…..

Learning to Use the Language

Activity 13

What’s the problem? Do you mind if I – Go ahead!
Is it OK if – telling me – Thanks!
Here you are ! Could you turn – Can I borrow –

Conversation 1

Raghav : Yeah?
Gurtej : Hello, ……….. turn the music down, please? It’s one o’clock and I’m trying to sleep.
Raghav : Oh, sorry. Is that okay ?
Gurtej : Yes, ………. Perhaps I can get some sleep now. Good Night!
Answer:
1. could you
2. Thanks.

Conversation 2

Japtej : I’m sorry, leave early today? I’m going to take my dog to see the vet.
Palak : You’re going to take your dog to the vet ? What’s the matter with him ?
Japtej : I don’t know. That’s why I’m going to take him to the vet’s.
Palak : Oh, I see! Sure Thanks for
Answer:
1. Is it ok if I
2. Here you are !
3. telling me.

Conversation 3

Sheenam : Divyam, do you have your mobile phone with you ?
Divyam : Um … yes. Why ?
Sheenam : it, please? I need to make a quick call to my mother.
Divyam : OK,
Answer:
1. Can I borrow
2. go ahead !

Conversation 4

Jyoti : ………… change seats?
Rajneesh : Yes, all right ……. ?
Jyoti : I can’t see because of the sun.
Rajneesh : OK, then. Why don’t you sit there, next to Piyush.
Answer:
1. Do you mind if I
2. What is the problem ?

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

Activity 14 :
Given below are some polite requests with equally polite responses. Match the questions in Column A with the correct responses in Column B.
Answer:

S.No. Column A S.No. Column B
1. Can I have a glass of juice? 1. Yes, of course!
2. Is it alright if I make a phone call? 2. I said that some friends were coming over.
3. Could you say that again, please? 3. Well, OK, if it’s a local call.
4. Can I speak to you for a moment? 4. Oh sure, The remote’s on the table.
5. Do you mind if I look at your books? 5. Well, not really. Why can’t you come?
6. Is it OK if I miss the class tomorrow? 6. Of course, there’s some in the fridge.
7. Could you move a little, please? 7. You can borrow some if you want.
8. Do you mind if I turn the TV up? 8. Yes, sorry. I didn’t realise you wanted to sit down.

1. Of course, there’s some in the fridge.
2. Well, OK, if it’s a local call.
3. I said that some friends were coming over.
4. Yes, of course !
5. You can borrow some if you want.
6. Well, not really. Why can’t you come ?
7. Yes, sorry. I didn’t realise you wanted to sit down.
8. Oh sure, The remote’s on the table.

Comprehension Of Passages

Read the following passage and answer the questions given below each :

(1) Long time ago, a rich farmer summoned his three lazy sons. Harry, Raman and Sandeep and said, “I have grown old. I have decided to divide my property among you. As you all know, I own three fields and three houses. Each one of you will get a field and a house only if you prove that you are worth it”. The three sons were surprised. “What do you mean, father ?” cried they. The farmer said, “These fields and houses are the fruits of my hard work. All the three of you are very lazy. I want the three of you to find some work. Return to me after six months with your earnings. I will decide if you are worthy of acquiring my hard-earned property.” The three brothers set out in search of work, On the way, they sat down under a banyan tree to rest.

1. How could the sons gain their father’s property ?
पुत्र अपने पिता की संपत्ति कैसे प्राप्त कर सकते थे ?

2. Where did they take rest ?
उन्होंने आराम कहां किया?

3. Choose true and false statements and write them in your answer-book :
(a) All the three sons were hard-working.
(b) The sons were given six months to prove their worth.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

4. Complete the following sentences according to the meaning of the passage :
(a) Each son will get …………
(b) The three sons set out in ……… of work

Match the words with their meanings :

(i) summoned called
(ii) acquire gain
put in jail

Answer:
1. The sons could gain it by proving themselves worth it.
2. They took rest under a banyan tree.
3.
(a) False
(b) True.
4.
(a) Each son will get a field and a house.
(b) The three sons set out in search of work.
Or
(i) summoned — called
(ii) acquire — gain

(2) Then the old sage said, “Promise me that if ever a poor man asks you for a cup of milk, you will not deny him.”
“It’s a gendeman’s promise”, said the lad “and whatsoever he wishes for milk, butter, curd, sweets, I will never deny.” The old sage smiled, “Do not break your promise.”
“I will not”, assured Harry.
The other two brothers continued on their way with the old.sage. They went on till they came to a stream. The old sage looked sad and worried. “Oh! There’s no boat. How will I cross the stream ?” Raman said very kindly. “Don’t worry! I’ll help you. I’ll carry you on my back.” After crossing the river, the three of them sat down for some rest.
The sage thanked Raman and said, “God bless you, son! Here is a gift for you.”
Raman was delighted. The sage gave him a piece of stick. Raman was surprised. “What is this ?” “It is a magic stick. It will grant you two wishes. Ask now.”

1. What was Harry’s gendeman promise ?
हैरी का सज्जन पुरुष वाला वचन क्या था?

2. Who gave a gift to Raman ? What was it ?
रमन को उपहार किसने दिया? यह क्या या?

3. Choose true and false statements and write them in your answer-book :
(a) The sage crossed the river with the help of a boat.
(b) Harry assured the sage that he would not break his promise.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

4. Complete the following sentences according to the meaning of the passage :
(a) Raman offered to carry the sage across
(b) The old sage looked
Or
Match the words with their meanings :

(i) delighted refuse
(ii) deny happy/glad
wondered

Answer:
1. Harry’s promise was that he would never deny anything to the needy.
2. The sage gave a gift to Raman. It was a piece of magic stick.
3.
(a) False
(b) True.
4.
(a) Raman offered to carry the sage across the river.
(b) The old sage looked sad and worried.
Or
(i) delighted — happy/glad
(ii) deny — refuse.

(3) Sandeep moved on with the old sage. When they came to a desert, they sat down for some rest. The old sage said to Sandeep, “I know you are very tired but I’m very thirsty. Please get me some water”.
“Don’t worry! Please rest here. I’ll find some water for you.” Sandeep set out to find water for the old man. He returned after an hour with some water. The old sage drank the water and blessed Sandeep, “God bless you, son ! Here’s a gift for you.”
Sandeep was delighted. The sage gave him a piece of rope. Sandeep became very happy. He knew he was going to be rewarded. The old sage smiled and said, “It’s a magic rope. It will grant you two wishes. Ask now.”
Sandeep was delighted, “I want a big house.” “Granted.”
A beautiful house appeared.
“What’s your second wish ?” added the sage.
“A field !”, said Harry excitedly. “Granted !”

1. Who brought water for the sage ?
साधु के लिए पानी कौन लाया?

2. How many wishes could the magic rope grant ?
जादुई रस्सी कितनी इच्छाएँ पूरी कर सकती थी?

3. Choose true and false statements and write them in your answer-book :
(a) On the way the sage felt hungry.
(b) Sandeep asked for a beautiful house for his first wish.

4. Complete the following sentences according to the meaning of the passage :
(a) The sage gave Sandeep ……… as a gift.
(b) Sandeep became happy because he was going to be ……….
Or
Write the meanings of the following words in English : (any two) excitedly, grant, wish
Answer:
1. Sandeep brought water for the sage.
2. The magic rope could grant two wishes.
3.
(a) False
(b) True.
4. (a) The sage gave Sandeep a magic rope as a gift.
(b) Sandeep became happy because he was going to be rewarded.
Or
eagerly, fulfil, desire.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

Use Of Words And Phrases in Sentences

1. Deny – He denied me food.
2. Wish – His wish came true.
3. Grant – All his wishes were granted.
4. Summoned – The king summoned his minister to his court.
5. Approached – The beggar approached the langar house for food.
6. Worth – You are not worth this big house.
7. Snatched – All his awards were snatched from him.
8. Appeared – All of a sudden a beautiful girl appeared from no where.
9. Word – He did not keep his word.
10. Delighted – He was delighted to- win the race.

Word-Meanings

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers 3

The Old Sage and the Brothers Summary in Hindi

Long time ago…..knew no bound.

बहुत समय पहले एक अमीर किसान ने अपने तीन आलसी पुत्रों-हैरी (Harry), रमन तथा संदीप को बुलाया और कहा, “मैं बूढ़ा हो चुका हूँ। मैंने अपनी सम्पत्ति को तुम्हारे बीच में बांटने का निर्णय लिया है। जैसा कि तुम जानते हो मेरे पास तीन खेत और तीन घर हैं। तुम में से प्रत्येक को एक खेत और एक घर मिलेगा, यदि तुम यह सिद्ध करोगे कि तुम उसके योग्य हो।” तीनों पुत्र हैरान थे। वे चिल्लाए, “पिता जी, आप का क्या अर्थ है ?” किसान ने कहा, “ये खेत और घर मेरी कड़ी मेहनत का फल हैं। तुम तीनों बड़े ही आलसी हो। मैं चाहता हूँ कि तुम तीनों कोई काम ढूंढो।

ठछः मास के बाद अपनी आमदनी लेकर मेरे पास वापिस आओ। मैं निणय करूंगा कि क्या तुम मेरे द्वारा कड़ी मेहनत से अर्जित सम्पत्ति पाने के योग्य हो।” तीनों भाई काम की तलाश में निकल पड़े। रास्ते में वे बरगद के एक वृक्ष के नीचे आराम करने के लिए बैठ गए। जब वे खाना खा रहे थे तभी एक वृद्ध साधु उनके पास आया।

उसने कहा, “मैं भूखा हूं। क्या तुम मुझे खाने के लिए कुछ दे सकते हो ?” हैरी (Harry) ने उसे एक चपाती दे दी। साधु ने खुशी-खुशी उसे खा लिया और बोला, “पुत्र ! ईश्वर तुम्हारा भला करे। तुम्हारे लिए एक उपहार है।” हैरी खुश हो गया। साधु ने उसे कपड़े का एक टुकड़ा दिया।हैरी चिढ़ कर बोला, “यह क्या है ? क्या तुम मेरे साथ मज़ाक कर रहे हो ?”

साधु मुस्कराया और बोला, “यह एक जादुई कपड़ा है। यह तुम्हारी दो इच्छाएं पूरी करेगा। अब मांगो।” हैरी अत्यधिक खुश होकर बोला, “मुझे एक बड़ा घर चाहिए।” “प्रदान किया !” एक सुन्दर घर प्रकट हो गया। साधु ने पूछा, “तुम्हारी दूसरी इच्छा क्या है ?” हैरी ने उत्साह से कहा, “दस गाय।” “दे दी।” दस गाय न जाने कहां से प्रकट हो गईं। हैरी की खुशी का कोई ठिकाना न रहा।

Then the old sage………………Raman confidently.

तब वृद्ध साधु ने कहा, “मुझे वचन दो कि जब कभी भी कोई गरीब आदमी तुमसे एक कप दूध मांगेगा तो तुम इन्कार नहीं करोगे।” युवक ने कहा, “यह एक सज्जन पुरुष का वचन है। वह दूध, मक्खन, दही, मिठाई में से किसी चीज़ की भी इच्छा प्रकट करेगा, मैं इंकार नहीं करूंगा।” वृद्ध साधु मुस्कराया, “अपना वचन मत तोड़ना।” हैरी ने भरोसा दिलाया, “मैं नहीं तोडंगा।”

दूसरे दो भाई वृद्ध साधु के साथ आगे बढ़ गए। वे तब तक चलते रहे जब तक कि वे एक नदी पर नहीं पहुंच गए। वृद्ध साधु उदास और चिंतित दिखाई देने लगा। “ओह ! यहां तो कोई नाव नहीं है। मैं नदी कैसे पार करूंगा ?” रमन ने उदारता से कहा, “चिंता मत करो। मैं तुम्हारी मदद करूंगा। मैं आपको अपनी पीठ पर ले जाऊंगा।” नदी पार करने के पश्चात् वे तीनों आराम करने के लिए बैठ गए।

साधु ने रमन का धन्यवाद किया और कहा, “पुत्र! ईश्वर तुम्हारा भला करे। तुम्हारे लिए एक उपहार है।” रमन खुश हो गया। साधु ने उसे छड़ी का एक टुकड़ा दिया। रमन हैरान रह गया। “यह क्या है ?” साधु ने कहा, “यह एक जादुई छड़ी है। यह तुम्हारी दो इच्छाएं पूरी करेगी। अब मांगो।” रमन खुश हो गया। उसने कहा, “मुझे एक बड़ा घर चाहिए।” “प्रदान किया !” एक सुन्दर घर प्रकट हो गया। साधु ने आगे कहा, “तुम्हारी दूसरी इच्छा क्या है ?” रमन ने उत्सुकता से कहा, “एक मुर्गी फ़ार्म।” “प्रदान किया !” एक मुर्गी पालन फ़ार्म न जाने कहां से प्रकट हो गया।

रमन की खुशी का कोई ठिकाना न रहा। तब वृद्ध साधु ने कहा, “मुझे वचन दो कि जब कभी भी कोई गरीब आदमी तुमसे एक अंडा मांगेगा तो तुम मना नहीं करोगे।”

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

युवक ने कहा, “यह एक सज्जन पुरुष का वचन है और वह अंडे, आमलेट, अंडे का हलवा में से किसी भी चीज़ की इच्छा प्रकट करेगा, मैं इंकार नहीं करूंगा।” वृद्ध साधु ने मुस्कराते हुए कहा, “अपना वचन मत तोड़ना।” रमन ने दृढ़ता से कहा, “मैं ऐसा नहीं करूंगा।”

Sandeep moved on… ………..”Granted!”

संदीप वृद्ध साधु के साथ चलता रहा। जब वे एक मरुस्थल में पहुँचे तो नीचे बैठ कर आराम करने लगे। वृद्ध साधु ने संदीप से कहा, “मैं जानता हूँ कि तुम थके हुए हो परन्तु मुझे बहुत प्यास लगी है। कृपया पानी ले आओ।”
“आप चिंता न करें। कृपया यहां आराम करें। मैं आपके लिए पानी की तलाश करता हूं।” संदीप वृद्ध साधु के लिए पानी तलाशने के लिए निकल पड़ा। वह एक घण्टे के बाद पानी लेकर लौटा। वृद्ध साधु ने पानी पिया और संदीप को आशीर्वाद दिया, “पुत्र, ईश्वर तुम्हारा भला करे! तुम्हारे लिए एक उपहार है।”

संदीप प्रसन्न हो गया। साधु ने उसे रस्सी का एक टुकड़ा दिया। संदीप खुश हो गया। वह जानता था कि उसे उपहार मिलने वाला है। वृद्ध साधु मुस्कराया और कहा, “यह एक जादुई रस्सी है। यह तुम्हारी दो इच्छाएं पूरी करेगी। अब मांगो।”
संदीप प्रसन्न था, “मुझे एक बड़ा घर चाहिए।” “प्रदान किया।” एक सुन्दर घर प्रकट हो गया। साधु ने आगे कहा, “तुम्हारी दूसरी इच्छा क्या है ? ” संदीप ने उत्सुकता से कहा, “एक खेत!” “प्रदान किया!” एक खेत न जाने कहां से प्रकट हो गया। संदीप की खुशी का ठिकाना न रहा।

तब वृद्ध साधु ने कहा, “मुझे वचन दो कि जब कभी भी कोई गरीब आदमी तुमसे खाने के लिए कुछ मांगेगा तो तुम इंकार नहीं करोगे।”
युवक ने कहा, “यह एक सज्जन पुरुष का वचन है। वह चावल, गेहूं, सब्जियां, फल में से किसी भी चीज़ की इच्छा प्रकट करेगा, मैं इंकार नहीं करूंगा।” वृद्ध साधु मुस्कराया, अपना वचन मत तोड़ना।”

संदीप ने वचन देते हुए कहा, “मैं ऐसा नहीं करूंगा।” बूढ़ा साधु अपनी यात्रा पर निकल पड़ा। कुछ दिनों के बाद संदीप ने अपने भाइयों से मिलने का निश्चय किया क्योंकि उसे उनकी याद आ रही थी। घर, गायें, मुर्गी फ़ार्म और उसके भाई सब गायब हो चुके थे। वह उन्हें ढूंढ़ नहीं सका। जब वह वहां खड़ा था आश्चर्यचकित था, उसने साधु को अपनी ओर आते देखा। साधु ने उसे बताया, “तुम्हारे भाइयों ने अपना वचन नहीं निभाया। उन्होंने ग़रीबों और जरूरतमंदों की मदद नहीं की। इसलिए जो कुछ भी उन्हें दिया गया था, छिन गया। तुम अपने वचन पर खरे उतरे। इसलिए जब तक तुम अपने वचन को याद रखोगे, आनंद करते रहोगे।

Retranslation From English to Hindi

1. A rich farmer summoned his three lazy sons.
एक अमीर किसान ने अपने तीन आलसी पुत्रों को बुलाया।

2. I have grown old.
मैं बूढ़ा हो चुका हूँ।

3. I own three fields and three houses.
मेरे पास तीन खेत और तीन घर हैं।

4. The three sons were surprised.
तीनों पुत्र हैरान थे।

5. I want three of you to find some work.
मैं चाहता हूँ कि तुम तीनों कोई काम ढूंढ़ो।

6. The three brothers set out in search of work.
तीनों भाई काम की तलाश में निकल पड़े।

7. The sage ate it happily..
साधु ने खुशी-खुशी उसे खा लिया।

8. The sage gave him a piece of cloth.
साधु ने उसे कपड़े का एक टुकड़ा दिया।

9. It’s a magic cloth.
यह एक जादुई कपड़ा है।

10. I want a big house.
मुझे एक बड़ा घर चाहिए।

11. The old sage looked sad and worried.
वृद्ध साधु उदास और चिंतित दिखाई देने दिया।

12. I’ll carry you on my back.
मैं आपको अपनी पीठ पर ले जाऊंगा।

13. Here is a gift for you.
तुम्हारे लिए एक उपहार है।

14. A poultry farm appeared out of nowhere
एक मुर्गी पालन फ़ार्म न जाने कहां से प्रकट हो गया।

15. I know you are tired.
मैं जानता हूँ कि तुम थके हुए हो।

16. It’s a gentleman’s promise.
यह एक सज्जन पुरुष का वचन है।

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 4 The Old Sage and the Brothers

17. The old sage set out on his journey.
बूढ़ा साधु अपनी यात्रा पर निकल पड़ा।

18. You were as good as your word.
तुम अपने वचन पर खरे उतरे।

English Guide for Class 8 PSEB Prose

Return to Air Question Answer Class 10 English Literature Book Chapter 6 PSEB Solutions

Punjab State Board PSEB 10th Class English Book Solutions English Literature Book Chapter 6 Return to Air Textbook Exercise Questions and Answers.

Class 10th English Literature Book Chapter 6 Return to Air Question Answers

Return to Air Class 10 Questions and Answers

Question 1.
Why was the boy called ‘Sausage’ ?
Answer:
The boy was quite fat and plump. That was why he was called Sausage.

लड़का काफ़ी मोटा और गोलमटोल था। इसलिए हर कोई उसे कुल्चा कहता था।

Question 2.
Why did the boy not like diving ?
Answer:
The boy had weak eyesight. He could not see properly without his glasses. He had to take off his glasses for diving. Therefore, he did not like diving.

लड़के की दृष्टि कमज़ोर थी। वह अपने चश्मे के बिना ठीक तरह से देख नहीं पाता था। गोताखोरी के लिए उसे अपना चश्मा उतारना पड़ता था। इसलिए वह गोताखोरी पसन्द नहीं करता था।

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 6 Return to Air

Question 3.
What is duck-diving ? How is it taught ?
Answer:
Duck-diving means diving into water in the manner of a duck. A brick is thrown into water and the learner is asked to bring it out. In this way, duck-diving is taught.

बत्तखी-गोताखोरी का अर्थ होता है, पानी में बत्तख की तरह गोता लगाना। एक ईंट पानी में फेंक दी जाती है और प्रशिक्षु से इसे निकाल कर लाने के लिए कहा जाता है। इस प्रकार बत्तखी-गोताखोरी सिखाई जाती है।

Question 4.
What happened to Sausage when he tried duck-diving the first time ?
Answer:
Sausage. had to remove his glasses for diving. He could not see properly inside the water. Instead of the brick, he brought out an old tin-box from the bottom.

गोताखोरी के लिए सासेज को अपना चश्मा उतारना पड़ा। पानी के अन्दर वह ठीक तरह से देख न पाया। ईंट की बजाए वह एक पुराना टीन का डिब्बा तल से उठा लाया।

Question 5.
Why couldn’t Sausage see inside the water ?
Answer:
Sausage had weak eyesight and had to wear glasses. But for diving, he had to remove his glasses. That was why he couldn’t see properly inside the water.

सासेज की नज़र कमज़ोर थी और उसे चश्मा पहनना पड़ता था। किन्तु गोता लगाने के लिए उसे अपना चश्मा उतारना पड़ा था। इसी कारण से वह पानी के अन्दर ठीक ढंग से देख न पाया।

Question 6.
Why did the water change colours ? How did it change colours ?
Answer:
The water changed colours because the intensity of sunlight decreased gradually underwater. The water changed from thick green to brown lemonade and then to blackish-brown.

पानी ने रंग इसलिए बदले क्योंकि सूर्य की रोशनी की चमक पानी के नीचे धीरे-धीरे कम होती गई। पानी का रंग गहरे हरे रंग से बदल कर भूरे नींबू-सोडे जैसा और फिर भूरा-काला हो गया।

Question 7.
Was Sausage sure that he would not come out alive ? Give examples to support your answer.
Answer:
Sausage had been underwater for a long time. He was about to lose his breath. Although he started going up quickly, he thought he would not come out alive.

सासेज लम्बा समय पानी के अन्दर रहा था। उसकी सांस उखड़ने वाली थी। यद्यपि उसने तेज़ी से ऊपर आना शुरू कर दिया, उसने सोचा कि वह जीवित बाहर नहीं आ पाएगा।

Question 8.
What did Sausage dig out ? Did he know what he had caught hold of when he was inside the water ? Why ?
Answer:
He dug out an old tin-box. But he did not know what it was. He had weak eyesight and could not see properly without his glasses.

उसने एक पुराना टीन का बक्सा खोद कर निकाला। किन्तु उसे यह पता नहीं था कि यह क्या था। उसकी नज़र कमज़ोर थी और अपने चश्मे के बिना वह ठीक ढंग से देख नहीं सकता था।

Question 9.
Where did Sausage reach while swimming ?
Answer:
While swimming, he reached the other end of the pond.

तैरते हुए वह तालाब के दूसरे किनारे पर पहुंच गया।

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 6 Return to Air

Question 10.
What did Sausage do with the tin-box ?
Answer:
He took the tin-box to his home. He placed it on the mantelpiece. He put his coin collection in it. He wanted to keep it as long as he lived.

वह टीन के बक्से को अपने घर ले गया। उसने इसे अंगीठी पर रख दिया। उसने इसमें अपने सिक्कों का संग्रह डाल दिया। वह इसे उतनी देर रखना चाहता था जितनी देर वह जीवित रहे।

Objective Type Questions

Question 1.
The boy was called …………
(i) flabby
(ii) filthy
(iii) Sausage
(iv) honest.
Answer:
(iii) Sausage

Question 2.
The instructor threw a tin in the pond. (True/False)
Answer:
False

Question 3.
Sausage put his stamp collection in the tin. (True/False)
Answer:
False

Question 4.
Sausage brought a ………….. from under the water.
(i) tin-box
(ii) fish
(iii) duck
(iv) pearl.
Answer:
(i) tin-box

Question 5.
Duck-diving means diving into water in the manner of a …………..
(i) fish
(ii) duck
(iii) crocodile
(iv) turtles.
Answer:
(ii) duck

Question 6.
Where did Sausage reach while diving ?
Answer:
The other end of the pond.

Answer each of the following in one word / phrase / sentence :

Question 1.
Who is the author of the story ?
Answer:
Philippa A Pearce.

Question 2.
What was the boy called ?
Answer:
‘Sausage’

Question 3.
What did Sausage not like ?
Answer:
Diving

Question 4.
What is thrown into water while teaching duck-diving ?
Answer:
A brick.

Question 5.
Why couldn’t Sausage see inside the water ?
Answer:
Because he had a weak eyesight.

Question 6.
How did water change colours ?
Answer:
From thick green to brown lemonade and then to blackish brown.

Question 7.
What was Sausage about to lose underwater ?
Answer:
His breath.

Question 8.
What did Sausage dig out ?
Answer:
He dug out an old tin box.

Complete the following :

1. The author of the story used to swim in a ……..
2. The boy was very fat and ………………
3. Duck-diving means diving like a ……………….
4. Sausage could not see ………. in water.
5. The water changed its ……….
Answer:
1. pond
2. plump
3. duck
4. properly
5. colours.

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 6 Return to Air

Write True or False against each statement :

1. The boy was nicknamed ‘Sausage’ because he was fat and plump.
2. Sausage liked diving very much.
3. A pitcher is thrown into water in duck-diving training.
4. For diving, the boy had to remove his sweater.
5. Sausage was about to lose his breath underwater.
Answer:
1. True
2. False
3. False
4. False
5. True.

Choose the correct option for each of the following:

Question 1.
The author of the story was expert in …
(a) shooting
(b) birdwatching
(c) swimming
(d) playing at cards.
Answer:
(c) swimming

Question 2.
What did Sausage have to take off before going into water ?
(a) His hat.
(b) His dress.
(c) His legs.
(d) His spectacles.
Answer:
(d) His spectacles.

Question 3.
Sausage dug out an old ……….
(a) radio set
(b) tin-box
(c) book
(d) bottle.
Answer:
(b) tin-box

Question 4.
Where was the tin-box placed ?
(a) On the shelf.
(b) In the almirah.
(c) On the mantelpiece.
(d) On the rooftop.
Answer:
(c) On the mantelpiece.

Return to Air Summary & Translation in English

Return to Air Introduction:
The author used to swim in a pond. He was quite expert in swimming. But he could not dive from the diving-board. He had to take off his specs to go into the water. Therefore, he did not want to learn diving. But he was told that one should learn to dive and go underwater. In this way, a person could rescue anyone from drowning. To teach the author diving, his swimming instructor threw a brick into the pond and asked him to bring it out. When the author removed his specs, he could see only blurred figures.

Even then, he jumped into the water. He could not see the brick underwater. He found a brick-like object at the bottom of the pond. He dug it out from the mud. He had swum underwater too far. Now he wanted to come on the surface as soon as possible. He became quite afraid. Various fears came into his mind. He thought he might not reach the surface in time. He kept on going upwards. Suddenly, he reached the surface. When he put on his specs, he found that instead of the brick, he had brought an old tin box from the bottom.

Return to Air Summary & Translation in Hindi

Return to Air Introduction:
लेखक एक तालाब में तैरा करता था। वह तैराकी में काफी निपुण था। परन्तु वह डाइविंग-बोर्ड से गोता नहीं लगा सकता था। पानी के अन्दर जाने के लिए उसे अपना चश्मा उतारना पड़ता था। इसलिए वह गोताखोरी नहीं सीखना चाहता था। परन्तु उसे बताया गया था कि व्यक्ति को गोता लगाना और पानी के अन्दर जाना आना चाहिए था। इस प्रकार व्यक्ति किसी को भी डूबने से बचा सकता था। लेखक को गोताखारी सिखाने के लिए उसके तैराकी प्रशिक्षक ने तालाब में एक ईंट फेंकी और उसे उसको बाहर निकाल कर लाने के लिए कहा।

जब लेखक ने अपना चश्मा उतारा तो वह धुंधली-सी आकृतियां ही देख पा रहा था। फिर भी उसने पानी में छलांग लगा दी। वह पानी के अंदर ईंट न देख पाया। उसे तालाब की तली पर एक ईंट जैसी चीज़ मिल गई। उसने उसे कीचड़ से खोद कर निकाल लिया। वह पानी के नीचे तैरता हुआ काफ़ी दूर चला गया था। वह अब जितनी जल्दी हो सके, सतह पर आना चाहता था। वह काफ़ी डर गया। विभिन्न प्रकार के भय उसके मन में आ गए। उसने सोचा कि वह समय से सतह पर नहीं पहुंच पाएगा। उसने ऊपर जाना जारी रखा। अचानक वह सतह पर पहुंच गया। जब उसने अपना चश्मा पहना तो उसने पाया कि वह तल से ईंट के स्थान पर टीन का एक पुराना बक्सा ले आया था। कठिन शब्दार्थ और सम्पूर्ण कहानी का हिन्दी अनुवाद.

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 6 Return to Air

Return to Air Summary & Translation in Hindi:

(Page 51-52)
The ponds are ………. never get it.”

Word-meanings : 1. pond-तालाब; 2. bald-गंजे; 3. squeeze-तंग जगह में घुसना; 4. wade –मुश्किल से चलना; 5. float-सतह पर तैरते रहना; 6. sausage-मांस से बनाया हुआ एक प्रकार का कबाब जैसा पदार्थ; 7. glasses—(नज़र का) चश्मा; 8. upend-उल्टा हो जाना।

अनुवाद- तालाब बहुत बड़े हैं, इसलिए एक सिरे पर लोग नहाते हैं और दूसरे सिरे पर मछली का शिकार करते हैं। गंजे सिरों वाले बूढ़े आदमी फोल्डिंग स्टूलों पर बैठे रहते हैं और डंडी और डोरी की सहायता से मछलियों का शिकार करते रहते हैं और छोटे-छोटे बच्चे जंगलों में अपने को सिकोड़ कर घुसते रहते हैं और फिर पानी में धीरे-धीरे चलते हुए अपने जाल से मछलियां पकड़ते हैं। किन्तु तालाब के हमारे वाले सिरे पर पानी ज्यादा

अन्य चीज़ के बारे में नहीं सोचा, सिवाए इसके कि उस ईंट को लिए हुए ऊपर उठू और (पानी से बाहर) हवा में पहुंच जाऊं। तली को मेरे उस तरह छुने ने कीचड़ को हिला दिया था इसलिए इसके एक बादल में से होते हुए मैं ऊपर की तरफ जाना शुरू हो गया। मुझे महसूस हुआ कि मैं खो जाऊंगा। शायद मैं पानी के अन्दर-अन्दर तैरते हुए बहुत दूर तक चला गया था – शायद मैं भटकते हुए उस जगह पर पहुंच जाऊंगा जहां लोग मछली का शिकार कर रहे थे और मेरे गाल के मांस में मछली वाला कांटा फंस जाएगा, या शायद मुझे ऊपरी सतह और बाहर की हवा फिर से नहीं मिल पाने वाली थी

(Page 53)
I was quite ……….. to be hundred.

Word-meanings : 1. exploded—एक तेज़ आवाज़ के साथ पानी से बाहर निकल आया था; 2. for a while – कुछ समय के लिए; 3. trickling down—पतली धाराओं की शक्ल में बह रहा था; 4. mantelpiece – अंगीठी के ऊपर सजावटी चीजें रखने की जगह।

अनुवाद- मैं काफ़ी डरा हुआ था यद्यपि मैं काफ़ी तेज़ी से ऊपर आ रहा था, और पानी अब भूरे-काले से हरा-भूरा और फिर चमकदार लैमनेड के रंग का होता जा रहा था; मैं पानी के अन्दर से सूरज को चमकते हुए भी देख पा रहा था, मैं सतह के नज़दीक आता जा रहा था। मैं काफ़ी धीरे-धीरे जा रहा था; मैं जान गया था कि मैं समय रहते फिर से हवा तक नहीं पहुंच पाऊंगा। अब मैं हवा में कभी नहीं पहुंच सकूँगा फिर अचानक ही मैं सतह पर था – मैं एक धमाके के साथ पानी से दुबारा हवा में आ पहुंचा था। कुछ समय के लिए मैं किसी भी चीज़ के बारे में नहीं सोच सका; और मैं कुछ भी नहीं कर सका, सिवाए इसके कि उस पुरानी सांस को छोड़ दूं, जिसे मैंने अन्दर रोक कर रखा हुआ था और कुछ ताज़ी और तेज़ सांसें लूं और ईंट को पकड़े रखू।

तालाब का पानी पतली धारों में मेरी नाक में से बह रहा था और मेरे मुंह में आ रहा था, जिससे मैं घृणा करता हूं किन्तु मेरे चारों तरफ़ और ऊपर की तरफ़ हवा थी, मेरे सांस लेने के लिए, जीवित रहने के लिए; और अब मैं शायद सौ साल का होने तक ज़िन्दा रहूं और मेरी अपनी हलवाई की दुकान हो, और मैं चांद पर चलं और कुत्तों को पालूं और किसी को डूबने से बचाऊं और इसके लिए मुझे पदक दिया जाए और टी०वी० पर मेरा इंटरव्यू लिया जाए। और फिर मैंने गौर किया कि वे किनारे पर खड़े चिल्ला रहे थे। वे ताली बजा रहे थे और चिल्ला रहे थे, “कबाब! कबाब!” प्रशिक्षक अपने हाथों को मुंह के गिर्द रखे हुए कह रहा था, “अरे, वह तुमने क्या पकड़ रखा है?”

तो उस समय मैं समझा कि मैं लगभग तालाब के दूसरे सिरे पर आ पहुंचा था। मैं पीछे मुड़ा और तैर कर किनारे पर पहुंच गया। उन्होंने मुझे मेरा चश्मा दिया ताकि मैं देख सकूँ कि मैं तली से क्या ले आया था। क्योंकि वह ईंट नहीं थी; उतनी ही बड़ी चीज़, पर वह एक टीन था – एक पुराना टीन – ऐसा बक्सा जिस पर कुछ भी पेंट बाकी नहीं रहा था और उस पर वह काला-भूरा कीचड़ जमा हुआ था जो तालाब की तली में से आया था। वह ईंट जितना ही भारी था क्योंकि इसमें कीचड़ भरा हुआ था – कीचड़ के सिवा कुछ नहीं। वह टीन तली में कई सालों से पड़ा रहा होगा।

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 6 Return to Air

मैंने उस टीन को साफ़ कर लिया है और घर में अंगीठी के ऊपर वाली जगह रख दिया है और उसमें मैंने सिक्कों का अपना संग्रह डाल दिया है। मुझे बाद में फिर से एक अन्य ईंट के लिए वह बत्तख-गोता लगाना पड़ा था, और मैं ईंट को लाने में सफल हो गया था तथा मैं बिल्कुल भी डरा नहीं था। मैं उस टीन को रखे रहूंगा जब तक मैं जीवित रहूंगा, और मैं शायद सौ साल की उम्र तक जीवित रहूं।

Class 10th English Literature Book PSEB Supplementary Reader

Charge for Love Question Answer Class 8 English Solutions Chapter 6 PSEB Solutions

Punjab State Board PSEB 8th Class English Book Solutions Chapter 6 Charge for Love Textbook Exercise Questions and Answers.

Class 8th English Solutions Chapter 6 Charge for Love Question Answers

Charge for Love Class 8 Questions and Answers

Activity 1.

Look up the following words in a dictionary. You should seek the following information about the words and put them in your WORDS notebook.
1. Meaning of the word as used in the lesson (adjective/noun/verb. etc.)
2. Pronunciation (The teacher may refer to the dictionary or a mobile phone for correct pronunciation.)
3. Spellings.

sign board advertise intention set about
sweat handful delight stirring
hobbling veterinarian hip socket brace
twisted crippled worth cents

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 6 Charge for Love

Vocabulary Expansion

Activity 2.

Write the meaning of the following phrasal verbs from their context in the given space.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 6 Charge for Love 1

Activity 3

Choose the correct option to answer the following questions.

Question 1.
What did the shop owner write on the sign board ?
(a) ‘Come and Buy Puppies’
(b) Free Puppies
(c) Looking For My Lost Puppy
(d) ‘Puppies for Sale’
Answer:
(d) ‘Puppies for Sale’.

Question 2.
What was the name of the mother of the puppies ?
(a) Holly
(b) Dolly
(c) Paula
(d) Peppy.
Answer:
(b) Dolly.

Question 3.
How many puppies were there to choose from?
(a) three
(b) five
(c) four
(d) one.
Answer:
(b) five.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 6 Charge for Love

Question 4.
Which puppy did the boy pick ?
(a) the one with black and white spots
(b) the one with a limp
(c) the one with shaky eyes
(d) the one with big ears.
Answer:
(b) the one with a limp.

Question 5.
Why did the boy pick the puppy with a limp ?
(a) He could empathize with its condition.
(b) The shop owner said he’d give it for free.
(c) He thought it was very cute.
(d) The puppy showed him more affection.
Answer:
(d) The puppy showed him more affection.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 6 Charge for Love

Question 6.
Why did the shop owner want the boy to take the puppy for free?
(a) He felt that he should not put a price on love.
(b) He felt that the boy was too small to pay.
(c) The puppy would be a burden on him due to its limp.
(d) He thought that he would have to spend a lot of money on its regular treatment.
Answer:
(d) He felt that he should not put a price on love.

Activity 4.

Answer the following questions.

Question 1.
Who approached the owner of the shop ?
दुकान मालिक के पास कौन गया ?
Answer:
A little boy approached the owner of the shop.

Question 2.
What was the owner charging for healthy puppies ?
दुकान मालिक स्वस्थ पिल्लों का कितना मूल्य ले रहा था ?
Answer:
For healthy puppies the owner was charging from $ 30 to $.50 dollars.

Question 3.
How much money did the boy have ?
लड़के के पास कितने पैसे थे ?
Answer:
The boy had 2.37 dollars.

Question 4.
What problem did the lame puppy have ?
लंगड़े पिल्ले को क्या समस्या थी ?
Answer:
The lame puppy could neither run nor play.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 6 Charge for Love

Question 5.
Which puppy was chosen by the little boy and why?
लड़के ने कौन-सा पिल्ला चुना और क्यों ?
Answer:
The boy chose crippled puppy because it showed him more affection.

Question 6.
Why did the shop owner agree to give the puppy for free?
दुकान मालिक पिल्ला मुफ्त में देने को क्यों तैयार हो गया ?
Answer:
He agreed to this because there is no charge for love.

Activity 5.

Put a tick (✓) or a cross (✗) against each sentence.

1. The shop owner wanted to sell kittens. ( )
2. The shop owner wanted to sell puppies. ( )
3. The boy was an athlete and needed a pet to exercise with. ( )
4. One of the puppies was blind. ( )
5. The boy had enough money to buy four pets. ( )
6. The shop owner insisted that the boy might take the puppy for free. ( )
7. The boy had a crippled leg. ( )
8. The boy initially came looking for a horse. ( )
Answer:
1. ✗
2. ✓
3. ✗
4.✗
5. ✗
6. ✓
7. ✓
8. ✗

Comprehension Passage

Dengue is a viral disease. It spreads through the bite of an Aedes mosquito. This mosquito breeds in stagnant water kept in buckets, coolers, pots, etc. Therefore, we must empty all the buckets, coolers, pots so that the larvae of the Aedes mosquito is not able to breed around us. Also, when the mosquito bites a person suffering from dengue, the dengue virus enters the blood of that mosquito. After about one week, when this mosquito bites a healthy person, the dengue virus enters the blood of that person and infects him. The platelet count of that person goes very low. Other symptoms of dengue usually begin to show four to six days after infection. The symptoms last for up to ten days. The symptoms are :

  • sudden high fever
  • severe headache
  • pain behind the eyes
  • severe joint and muscle pain
  • fatigue
  • nausea
  • vomiting
  • skin rash which appears two to five days after the onset of fever
  • mild bleeding (such as nose bleeding, bleeding gums or easy bruising)

You should therefore rest, drink plenty of fluids and see your doctor regularly. The doctor can diagnose dengue infection with a blood test. The best way to prevent the disease is to prevent mosquito bites by wearing long sleeves clothes so that the infected mosquito is unable to bite.

Activity 6.

Answer the following questions on the basis of the above passage.

1. How does dengue spread ?
2. How can you prevent dengue ?
3. What are the symptoms of dengue ?
4. Choose the correct option:
(a) The symptoms of dengue last upto …………… days
(i) two to five
(ii) upto ten
(iii) upto eight
(iv) four to six.

(b) The symptoms of dengue are :
(i) high fever
(ii) severe headache
(iii) fatigue
(iv) all of these.
Answer:
1. Dengue spreads through the bite of Aedes mosquito.
2. We can prevent dengue by not allowing the Aedes mosquito to breed around us. We should also save ourselves.
3. The symptoms are :

  • sudden high fever
  • severe headache
  • pain behind the eyes
  • severe joint pain and muscle pain
  • fatigue
  • nausea
  • vomitting
  • skin rash which appears two to five days after the onset of fever.
  • mild bleeding (nose bleeding or gums bleeding).

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 6 Charge for Love

4.
(a) (i) two to five.
(b) (iv) all of these.

Learning Language

Past Tense and Future Tense

In this chapter, we will continue with tenses. In the previous chapter, we did the Present tense. Now let’s look at Past tense and Future tense.

Past Tense

The Simple Past Tense or the Past Indefinite is used :

(a) to express that something was done or took place in the past time
Usually adverbs and adverb phrases like ‘yesterday’, ‘ago’, ‘last week’, “last month’, ‘last year’, etc. are associated with Simple Past Tense. For example :

  • I saw him yesterday.
  • He passed the exam last year.
  • She was born in 1990.
  • He died in 1992.

(b) to express a habitual action in the past, for example :

  • As a child I played cricket.
  • I was the captain of my team.

(c) to express an action actually going on at the past time stated, for example :

  • While they bathed (were bathing), we fished (were fishing).

Past Continuous Tense

It is used to indicate that the action was still going on in the past time referred to. For example :

  • When we reached there, she was singing.
  • When you arrived, they were having lunch.
  • She was cooking when the telephone rang.

Past Perfect:

Tenselt is used to denote an action which had been completed at some point in the past time before another action was commenced. For example :

  • The train had left when we reached the station.
  • The patient had died before the doctor arrived.
  • The sun had set before we reached home.

Past Perfect Continuous Tense

It is used to indicate that an action had continued for a certain time previous to the point of time named

  • We had been waiting for you for two hours when you came.
  • I had been writing for an hour when you came to see me.

Activity 7.

Fill in the blanks with the Simple Past Tense forms of the words given in the brackets :

Bahadur Singh smiled. He tossed his revolver in the air and …………….. (catch) it by the handle. He …………….. (take) a careful aim at an empty sardine can and ……………… (fire) another six shots. The bullets ……………. (go) through into the earth kicking up whiffs of dust. His Alsatian dog …………….. (begin) to bark with excitement. He ……………. (leap) up with a growl and ……………… (run) down the canal embankment. He …………… (sniff) at the tin and ………………. (take) it up in his mouth and ……..10…… (run) back with it and ……………… (lay) it at his master’s feet.
Answer:
1. caught 2. took, 3. fired, 4. went, 5. began, 6. leapt, 7. ran, 8. sniffed, 9. took, 10. ran, 11. laid.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 6 Charge for Love

Activity 8.

Fill in the blanks with the Simple Past, Past Continuous, Past Perfect forms of the verbs given in the brackets.

1. I ………….. an elephant on the way back home. (see)
2. Did he ……………… a letter to his father ? (write)
3. He ……………… to read when he was three. (learn)
4. When I saw him, he …………. a blue shirt. (wear)
5. ……………… they ……………… out yesterday ? (go)
6. The scooter …………….. a lot of money. (cost)
7. The First World War …………….. in 1919. (end)
8. When I met Aradhya, she ……………… at the bus stop. (wait)
9. Reema . ……….. first in the last test. (not stand)
10. Children ……………. away when they ……………. the policeman. (run, see)
11. The plane ………………. when we reached the airport. (leave )
12. Ramesh …………….. home when I phoned him. (return)
13. …………….. he ……………… his old car before he bought a new one ? (sell).
14. The children ……………… before I came home. (sleep).
15. The film had already begun when we ……………… the theatre. (reach)
16. The teacher … the book before the examination began. (finish)
17. The robber had run away before the police ………………. . (come)
18. Tom ……………… sleepy after having a good lunch. (feel)
19. I …………….. the message before you came. (receive)
20. He ………………. for India last year. (play)
Answer:
1. saw
2. was, writing
3. learnt
4. was wearing
5. Did, go
6. cost
7. ended
8. was waiting
9. did not stand
10. run, saw
11. had left
12. had returned
13. Had, sold
14. had slept
15. reached
16. had finished
17. came
18. felt
19. had received
20. played.

Future Tense

Simple Future Tense:

It denotes an action that is about to take place or an action that will take place in the future. For example :

  • I shall do it now. (at once, immediately)
  • We shall go there next week.
  • Vandana will come here at 6 o’clock.

Future Continuous Tense:

It denotes an action going on at some point in the future timė.
For example :

  • She will be singing then.
  • I shall be taking my examination tomorrow at this time.

Future Perfect Tense:

It denotes that an action will be completed at some point of time in the future. For example :

  • I shall have done my work before you come.
  • The play will have begun before you get to the theatre.
  • They will have spent all their money by then.

Future Perfect Continuous Tense:

It indicates that the action, whether finished or unfinished will have been in progress for sometime.
For example :

  • We shall have been playing for three hours when you come here.
  • Ashok will have been living in Japan for 10 years.

Activity 9

Put the verbs into the correct form (Simple Future).

Use ‘will. Ashu asked a fortune teller about her future. Here is what he told her :

1. You …………… (earn) a lot of money.
2. You ………………. (travel) around the world.
3. You ……………… (meet) lots of interesting people.
4. Everybody ……………… (adore) you.
5. You ….. (not / have) any problems.
6. Many people …………….. (serve) you.
7. They …………….. (anticipate) your wishes.
8. There ……………… (not / be) anything left to wish for.
9. Everything ……………… (be) perfect.
10. But all these things …………….. (happen) only if you marry me.
Answer:
1. will earn
2. will travel
3. will meet
4. will adore
5. will not have
6. will. serve
7. will anticipate
8. will be not
9. will be
10. will happen.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 6 Charge for Love

Activity 10.

Fill in the blanks using the correct form of the verb given in the brackets.

1. I was not feeling well. So I ……………. much. (not eat)
2. It was so cold at Almora, even water in the taps ……………… (freeze)
3. She assures me that she ………………. me in my work. (help).
4. We ……………… to Mumbai last week. (go)
5. I …………….. Bihar before the earthquake occurred. (leave)
6. He . …… home before the sun sets. (reach)
7. Dinesh ………………. if you invite him. (come)
8. At this time next Monday we ………….. your birthday. (celebrate)
9. When she visits school next month, I ………………. there for 10 years. (teach)
10. The inter school hockey tournament ……………. next Monday. (begin)
Answer:
1. will not eat
2. freeze
3. will help
4. went
5. had left
6. will have reached
7. will come
8. will be celebrating
9. will have been teaching
10. begins/will begin.

Learning to Listen

Activity 11.

You will listen to a voicemail message on your father’s mobile phone. Your father is in Delhi and has forgotten to take his mobile phone. He has another mobile phone with him. Make notes of what you hear. Expand the notes into a proper message that you will send him on his other mobile phone.

Main points of Voicemail Message Text Message
Mohan Kumar from Bell Digital
Some of our products in the market
Demon in your office
Call when back
Phone No…………….
Send your e-mail
New brochure prices will be sent

I wanted to give you some information about our new products. We would like to give a demonstration of our new products in your office. Could you please call me when you are back in the office ? My phone number is 0-6-0-8-6-5-2-7-8-2-0.

Also, can you please send me your e-mail ? I would send you the new brochure of our company and information about our prices. My e-mail address is Mohan, that’s M-O-H-AN dot K-U-M-A-R at B-E-L-L hyphen D-I-G-I-T-A-L- dot com.

Learning to Speak

Activity 12.

Look at the pictures of food given below. These foods are from different countries. Identify the food and the country it comes from and speak 5 sentences on any one of the foods.
PSEB 8th Class English Solutions Chapter 6 Charge for Love 2

(Teachers must help students to identify the country, if required.)

Learning to Write

Activity 13.

Write a paragraph about the little boy of the story ‘Charge for Love’ to describe his character. You may write about.
1. his love for animals
2. his confidence
3. physical description
4. sympathetic nature
5. his understanding of self-worth.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 6 Charge for Love

The little boy is a kind hearted child. He has sympathetic nature. He is affectionate and loves animals. He himself is crippled. So he is very sympathetic toward the crippled puppy. He knows that there are no charges for love. Still he promises to pay the full price of the little dog. He is not ready to take it free of cost. Learning to Use the Language

Activity 14:

Rewrite a part of the story you have read in the form of a short dialogue between the shop owner and the little boy.

Little boy Shop owner Little boy Shop owner Little boy Shop owner Little boy Shop owner Little boy Shop owner Little boy Shop owner Little boy Shop owner Little boy Shop owner Little boy

Little boy: Are you selling your puppies ?
Shop owner: Yes son, do you want to buy a puppy?
Little boy: Yes, very much ! How much are you selling them for ?
Shop onwer: From 30 to 50 dollars each.
Little boy: But I have only 2.37 dollars and have a look on them with that.
Shop owner: With pleasure.
Little boy: Please call them out.
Shop owner: Here is Dolly with her four puppies.
Little boy: What is that stressing in the dog house?
Shop owner: It is a little puppy.
Little boy: Why is it hobbling and limpinge
Shop owner: It has no hip socket. It will only limp. It would always be loved.
Little boy: I want that one.
Shop owner: Why child. It will never play with you…
Little boy: Then look here. I am too lame and crippled. I see affection in its eyes.
Shop owner: You can take it free of cost.
Little boy: I will not. I will pay the full amount what it is worth. I can’t lower it price.

Comprehension Of Passages

Read the following passage and answer the questions given below each :

(1) A shop onwer had some puppies he wanted to sell. He painted a sign board to advertise his intention of selling the pups that said : ‘Puppies For Sale’. He set about nailing in on the wall. Boards like this always haye a way to attracting young children. As he was driving the last nail into the post. A boy saw the board and started walking towards the shop. He approached the owner and asked. “How much are you going to sell the puppies for ?”

The shop owner looked down into the eyes of the little boy “Well !” said the shop owner, as he wiped the sweat off the back of his neck. “These puppies come from fine parents and cost a good deal of money. So I will charge anywhere from $30 to $50 for each puppy.”

1. What did the shop owner want to sell ?
दुकान का मालिक क्या बेचना चाहता था ?

2. Why were the puppies costly, according to the shop owner ?
दुकानदार के अनुसार पिल्ले महंगे क्यों थे ?

3. Choose true and false statements and write them in your answer-book :
(a) The shop owner did not attend the boy.
(b) The boy wanted to buy a pup.

4. Complete the following sentences according to the meaning of the passage :
(a) A boy saw the board and started walking …………..
(b) He set about nailing it ………………
Or
Match the words with their meaning :

(i) A good deal purpose
(ii) Intention clear
large

Answer.
1. The shop owner wanted to sell some puppies.
2. According to the shop owner, the puppies were costly because they were go the fine breed (नस्ल).
3.
(a) False
(b) True.
4.
(a) A boy saw the board and started walking towards the shop.
(b) He set about nailing it on the wall.
Or
(i) A good deal
(ii) Intention purpose

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 6 Charge for Love

(2) The little boy pressed his face against the chain link fence. His eyes danced with delight. As the dogs made their way to the fence, the little boy noticed something else stirring inside the doghouse. Slowly, another little ball appeared; this one noticeably smaller.

Down the ramp it slid. Then in an awkward manner, the little pup began hobbling towards others, doing its best to catch up. Immediately the little boy singled out the hobbling and limping puppy and said, “What’s wrong with that little dog ?”

The shop owner explained that a veterinarian had examined the little puppy and discovered that it didn’t have a hip socket. It would always limp. It would always be lame.
“I want the one,” the little boy said, pointing the lame puppy.

The shop owner knelt down at the boy’s side and said, “Son, you want that puppy. It will never be able to run and play with you like these other dogs would. So if you really want him, I’ll just give it to you.”

1. What did the little boy notice inside the dog house?
लड़के ने कुत्ता-घर के अन्दर क्या बात नोटिस की ?

2. What was wrong with the little pup ?
छोटे पिल्ले को क्या समस्या थी ?

3. Choose true and false statements and write them in your answer book :
(a) The little pup slid down the ramp.
(b) The little boy wanted a healthy pup.

4. Complete the following sentences according to the meaning of the passage :
(a) Slowly and little ball ……
(b) The little boy’s eyes danced with.
Or
Match the words with their meaning :

(i) appeared found
(ii) discovered tested
emerged.

Answer:
1. The little boy noticed something stirring inside the dog-house.
2. The pup had to hip-socked. So it was lame and could not walk properly.
3.
(a) True
(b) False
4.
(a) Slowly another little ball appeared.
(b) The little boy’s eyes danced with delight.
Or
(i) appeared — emerged
(ii) discovered — found.

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 6 Charge for Love

(3) With tears in his eyes, the shop owner reached down and picked up the little pup. Holding it carefully he handed it on the little boy.
“How much ?” said the little boy.
“No charge, as I said earlier,” answered the shop owner. “These can be no charge for love.”
The little boy got quite upset. He looked straight into the store owner’s eyes, and pointing his finger at him and said, “You are right. There is no charge for love but I cannot lower its wroth by taking it without charge as if it was less than other puppies because it may not run as fast as them. This little dog is worth every bit as much as all the other dogs. I don’t want you to give him to me free of cost. I’ll pay the full price. I’ll give you $2.37 now and 50 cents a month until I have paid in full.”

1. Why did the shop owner want to charge nothing for the little pup ?
दुकानदार छोटे पिल्ले का कुछ भी मूल्य क्यों नहीं लेना चाहता था ?

2. Did the boy buy the pup free of cost ?
क्या लड़के ने पिल्ला मुफ्त में खरीदा ?

3. Choose true and false statements and write them in your answer-book :
(a) They did not want to lower the worth of the pup.
(b) The boy paid $ 50 for the little pup.

4. Complete the following sentences according to the meaning of the passage :
(a) The shop owner reached down and ….
(b) The little boy got ………..
Or
Write the meanings of the following words in English : (Any two)
Revealed, Twisted, Straight.
Answer:
1. He said that there is no charge for love.
The boys wanted to buy that pup out of love.
2. No, he promised to pay its full price.
3.
(a) True
(b) False.
4.
(a) The shop owner reached down and picked up the little pup.
(b) The little boy got quite upset.
Or
revealed – showed, twisted – bent, straight – directly.

Use of words and phrases in sentences

1. Set about – (started) – He set about his work carefully.
2. Revealed – (came to light) – At last the truth was revealed.
3. Upset – (rejected) – He was upset when he lost his job.
4. Understand – (to know) – I don’t understand what you want.
5. Handful – (in a less quantity) – Please give me a handful of sugar.
6. Crippled – (disabled) – Many people became crippled in the war.
7. Wiped – (cleared) – He wiped dirt off his body.
8. Worth – (value) – What is this beautiful picture worth.
9. Stirring – (movement – I can see some stirring in the tree.
10. Delight – (joy) – Helping the needy gives me delight.

Word Meanings

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 6 Charge for Love 3

Charge for Love Summary in Hindi

A shop owner……….. looked.” he said.
एक दुकानदार के पास कुछ पिल्ले (कुत्ते के बच्चे) थे। वह उन्हें बेचना चाहता था। उसने पिल्लों को बेचने की अपनी इच्छा जाहिर करने के लिए एक साइन बोर्ड बनाया। इसमें लिखा था ‘बिक्री के लिए पिल्ले’। वह इसे दीवार पर कीलों द्वारा लगाने के लिए चल पड़ा। इस प्रकार के बोर्ड सदा छोटे बच्चों को आकर्षित करते हैं। जैसे ही वह

विज्ञापन पर आखिरी कील गाढ़ रहा था, एक बच्चे ने बोर्ड को देखा और दुकान की ओर चल पड़ा। वह मालिक के पास पहुंचा और पूछा, “आप पिल्लों को कितने में बेचना चाहते हैं।” . दुकान के मालिक ने नीचे झुक कर छोटे बच्चे की आंखों में देखा। उसने अपनी गर्दन के पीछे से पसीना पोंछते हुए कहा, “तो सुनो! ये पिल्ले अच्छी नस्ल के हैं और ये काफी कीमती हैं।

इसलिए मैं प्रत्येक का लगभग 30 से 50 डालर के बीच मूल्य लूंगा। बच्चे ने एक क्षण के लिए अपना सिर नीचे कर लिया। तब उसने अपने जेब में नीचे तक हाथ डाला और मुट्ठी भर खुले पैसे निकाल कर दुकान मालिक को आगे बढ़ा दिए। वह बोला, “मेरे पास 2.37 डालर हैं। क्या ये उन्हें देखने भर के लिए काफी हैं ?”

“Sure, said the shop owner …………. that little dog” ?

दुकान मालिक ने कहा, “निस्संदेह ! उसने एक सीटी बजाई। उसने आवाज़ लगाई डॉली यहां आओ।” डॉली कुत्ता-घर से निकली और ढलान पर दौड़ते हुए आगे आई। उसके पीछे-पीछे चार छोटे-छोटे फर वाले गोले आए। – छोटे बच्चे ने अपना चेहरा चेन वाली बाड़ से दबा लिया। उसकी आंखों में खुशी छा गई। जैसे ही कुत्ते बाड़ की ओर चले, छोटे बच्चे का ध्यान-कुत्ता घर में होने वाली कुछ और हलचल पर गया।

धीरे-धीरे एक और छोटा गोला दिखाई दिया, यह काफ़ी छोटा था।वह ढलान पर सरकने लगा। फिर एक अजीब तरीके से वह छोटा पिल्ला लंगड़ाकर अपनी पूरी कोशिश के साथ दूसरों के साथ मिल जाने के लिए चल पड़ा।तुरंत ही छोटे बच्चे ने लंगड़ाते हुए और लड़खड़ाते पिल्ले को चुन लिया और कहा, “उस छोटे कुत्ते को क्या हुआ है ?”

The shop owner ………… a big metal brace.

दुकान मालिक ने विस्तार से बताया कि एक पशु-चिकित्सक ने छोटे पिल्ले की जांच की थी। उसे पता चला कि उसकी हिप सॉकेट नहीं है। यह सदा लंगड़ा कर चलेगा। यह सदा लंगड़ा रहेगा। छोटे बच्चे ने लंगड़े पिल्ले की ओर इशारा करते हुए कहा, “मुझे वही-चाहिए।” दुकान मालिक बच्चे की ओर झुका और बोला, “बेटे, तुम्हें वह पिल्ला चाहिए। यह कभी भी तुम्हारे साथ भाग और खेल नहीं सकेगा जैसा कि ये दूसरे कुत्ते कर सकेंगे। इसलिए यदि तुम्हें सच में यही चाहिए तो मैं तुम्हें ऐसे ही दे दूंगा।”

इसके साथ ही वह छोटा बच्चा बाड़ से पीछे हटा, नीचे आया और अपनी एक टांग की पतलून को ऊपर की ओर मोड़ने लगा। यह करते हुए उसने दिखाया कि उसकी टांग के दोनों ओर स्टील-ब्रेसं (पट्टी) को विशेष रूप से बनाए गए जूते से जोड़ा गया था। उस समय उसकी हैरानी और भी बढ़ गई जब छोटा बच्चा अपनी दूसरी टांग की पतलून को ऊपर मोड़ने लगा। वह अपनी बुरी तरह से मुड़ चुकी अपंग बाईं टांग जो कि एक बड़ी मेटल ब्रेस की मदद से जुड़ी हुई थी, दिखाना चाहता था।

Looking up at ……………… paid in full.”

दुकान मालिक को देखते हुए उसने कहा, “आपने देखा श्रीमान, मैं स्वयं ठीक ढंग से भाग नहीं सकता और इस असहाय छोटे पिल्ले को भी कोई चाहिए होगा जो उसे समझ सके।” दुकान मालिक की आंखों में आंसू आ गए, वह नीचे आया और उसने छोटे पिल्ले को उठाया। उसने उसे छोटे बच्चे को पकड़ाते हुए कहा, ध्यानपूर्वक पकड़ना। छोटे बच्चे ने कहा, “कितने?” दुकान मालिक ने उत्तर दिया, “जैसा कि मैंने पहले कहा था कोई मोल नहीं। प्यार का कोई मोल नहीं।”

PSEB 8th Class English Solutions Chapter 6 Charge for Love

छोटा बच्चा परेशान हो उठा। उसने सीधा स्टोर मालिक की आंखों में देखा और उसकी ओर अंगुली करके कहा, “आप ठीक कह रहे हैं। प्यार का कोई मोल नहीं होता। परन्तु मैं इसको बिना मोल के लेकर इसका महत्त्व कम नहीं करना चाहता क्योंकि यह दूसरे पिल्लों के जैसे तेज़ नहीं भाग सकता। इस छोटे कुत्ते का उतना ही महत्त्व है जितना अन्य सभी कुत्तों का है। मैं नहीं चाहता कि आप इसे मुझे बिना मूल्य के दे दो। मैं इसका पूरा मूल्य दूंगा। मैं 2.37 डालर आपको अभी दूंगा और 50 सेंट हर महीने दूंगा जब तक कि मैं इसका पूरा मूल्य न दे दूं।”

Retranslation from english to hindi

1. A shop owner wanted to sell some puppies. — दुकानदार कुछ पिल्ले बेचना चाहता था।
2. He set about nailing it on the wall. — वह इसे दीवार पर कीलों द्वारा लगाने के लिए चल पड़ा।
3. These puppies come from fine parents. — ये पिल्ले अच्छी नस्ल के हैं।
4. The boy dropped his head for a moment. — बच्चे ने एक क्षण भर के लिए अपना सिर नीचे कर लिया।
5. He pulled out a handful of change. — उसने मुट्ठी भर खुले पैसे निकाले।
6. Is that enough to take a look ? — क्या ये उन्हें देखने भर के लिए काफी हैं ?
7. He let out a whistle. — उसने सीटी बजाई।
8. His eyes danced with delight. — उसकी आंखों में खुशी छा गई।
9. The little boy noticed something else stirring inside the doghouse. — छोटे बच्चे का ध्यान कुत्ता-घर में होने वाली किसी अन्य हलचल पर गया।
10. Down the ramp it slid. — वह ढलान पर सरकने लगा।
11. It didn’t have a hip socket. — उसकी हिप सॉकेट नहीं है।
12. It would always be lame. — यह सदा लंगड़ा कर चलेगा।
13. It will never be able to run and play with you — यह कभी भी तुम्हारे साथ भाग और खेल नहीं सकेगा।
14. The little boy got quite upset. — छोटा बच्चा परेशान हो उठा।
15. I don’t want you to give him to me free of cost.– मैं नहीं चाहता कि आप इसे मुझे बिना मूल्य के दे दो।

English Guide for Class 8 PSEB Prose

Mountaineers Question Answer Class 7 English Solutions Chapter 4 PSEB Solutions

Punjab State Board PSEB 7th Class English Book Solutions Chapter 4 Mountaineers Textbook Exercise Questions and Answers.

Class 7th English Solutions Chapter 4 Mountaineers Question Answers

Mountaineers Class 7 Questions and Answers

Activity 1

Look up the following words in a dictionary. You should seek the following information about the words and put them in your WORDS notebook.
1. Meaning of the word as used in the lesson (adjective/noun/verb, etc.)
2. Pronunciation (The teacher may refer to the dictionary or the mobile phone for correct pronunciation.)
3. Spellings

sea-level achievement feat climber mountaineer
summit scale expedition felicitated dedicated
trek acclimatization starved deter adventurous

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers

Vocabulary Expansion

Activity 2

Make meaningful sentences of the words given below :

1. sea-level – A hill is a part of land above sea-level.
2. achievement – Ashoka won great achievements.
3. mountaineer – I want to become a mountaineer.
4. summit – There is a summit within us too.
5. expedition – The went on a hunting expedition.
6. felicitated – The brave children were felicitated with a big reward.
7. dedicated – I am fully dedicated to my parents.
8. acclimatization – None can survive without acclimatization to the atmoshpere.
9. starved – The poor man starved without food.
10. adventurous – Mountaineering is something adventurous.

Learning to Read and Comprehend

Activity 3

Read and answer the following questions.

Question 1.
Who was the first Indian to climb Everest ?
ऐवरेस्ट पर चढ़ने वाला पहला भारतीय कौन था ?
Answer:
Captain Avtar Singh Cheema was the first Indian to climb Mount Everest.

Question 2.
Who led the 1965 Indian Expedition to Mount Everest ?
1965 में माउंट एवरेस्ट पर जाने वाले भारतीय अभियान का नेतृत्व किसने किया?
Answer:
Commander M.S. Kohli led that expedition.

Question 3.
When did the first Indian reach the peak ?
चोटी पर पहला भारतीय कब पहुंचा ?
Answer:
The first Indian reached the peak on May 20, 1965.

Question 4.
Which awards did Captain Cheema receive ?
कैप्टन चीमा को कौन-से पुरस्कार दिये गये ?
Answer:
Captain Cheema received Arjuna Award and Padma Shri.

Question 5.
What is the oxygen-starved area of the mountains called ?
‘पर्वतों का ऑक्सीजन की कमी वाला क्षेत्र क्या कहलाता है ?
Answer:
It is called ‘Death Zone’.

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers

Activity 4

Choose the most appropriate option from the given four :

Question 1.
The highest point on the planet is ………
(a) Kanchenjunga
(b) Mount Everest
(c) Kilimanjaro
(d) K2.
Answer:
(b) Mount Everest

Question 2.
The height of Mount Everest above sea-level is …………….
(a) 30,102 feet
(b) 29,000 feet
(c) 29,028 feet
(d) 20,196 feet
Answer:
(c) 29,028 feet.

Question 3.
The first people to stand on top of Mount Everest were …..
(a) Kohli
(b) Sir Edmund Hillary
(c) Tenzing Norgay
(d) Both (b) & (c)
Answer:
(d) Both (b) & (c)

Question 4.
The first Indian to summit Mount Everest was …………..
(a) Kohli
(b) Tenzing Norgay
(c) Sir E. Hillary
(d) Colonel Avtar Singh Cheema
Answer:
(d) Colonel Avtar Singh Cheema

Question 5.
Colonel Avtar Singh Cheema was the ………….. person in the world to scale the peak.
(a) 20th
(b) 16th
(c) 1st
(d) 3rd
Answer:
(b) 16th

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers

Question 6.
Both Cheema and Kohli were felicitated by the Indian Government with ……………
(a) Nishan-e-Khalsa
(b) Dronacharya Award
(c) Vir Award
(d) Arjuna Award
Answer:
(d) Arjuna Award

Question 7.
A postage stamp was dedicated to the success of the …………… Everest Expedition.
(a) 1933
(b) 1965
(c) 1989
(d) 1970.
Answer:
(b) 1965

Question 8.
The route between 26,000-29,020 feet is called the ………
(a) last zone
(b) upper zone
(c) death zone
(d) middle zone.
Answer:
(c) death zone.

Learning Language

Pronouns

Let us revisit the pronouns :
Noun या Noun Phrase के स्थान पर प्रयोग किए जाने वाले शब्द pronouns कहलाते हैं।
We use a pronoun to avoid repetition of a noun or a noun phrase. The words such as ‘they’, ‘she’, ‘her’, ‘he’ and ‘it’ are pronouns.

Subject and Object Pronouns :
Subject pronouns which are: ‘I’, ‘you’, ‘he’, ‘she’, ‘it’, ‘we’ and ‘they’. Of course, we use ‘you’ when we are talking to one person and also when we are talking to more than one person. Observe the use of subject pronouns. They are the subject of a verb.

Note: S = Subject, V = Verb, O = Object 1.
PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers 1
Object Pronouns :
These are: ‘me’, ‘you’, ‘him’, “her”, “it’, ‘us’ and ‘them’. ‘It’ and ‘you are the same when they are subject pronouns or object pronouns.
PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers 2

We use them after prepositions.

1. It’s important to him.
2. How money students will come with you ?
3. Look at me!
4. The tiffin is for her.
5. I am looking forward to it.
6. Would you like to come with us ?
7. Rita makes dinner for them.

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers

3. We use them after ‘be’ verb (is , am , are , was, were).
1. Who’s there ? It’s me!
2. It’s you.
3. This is him.
4. It was her !
5. It was them.

4. We use them for short answers .
1. A: Who is at the door ? B: Me!
2. A: Who ate the mango ? B: Her ! .
3. A: Call her. I’m hungry. B: Me too.

5. With short answers, we can also use a subject pronoun + a verb
1. A: Who’s there? B: I am !
2. A: Who ate the mango ? B: She did !
3. A: I’m hungry. B: I am too.

6. We use them after “as’ and ‘than’ for comparison.
1. He’s as tall as me.
2. She’s prettier than her

7. We can also use the subject pronoun +a verb in the same situation.
1. He’s taller than I am.
2. She’s prettier than she is.

8. We use them after ‘but’ and ‘except’.
1. Everybody went home early but me. (me = I didn’t)
2. Everybody reached their except you.

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers

Activity 5

Study the box below. Fill in the blanks that follow to complete the sentences.
PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers 3

1. Do you know that girl ? Do you know ____ ?
2. My sister and I have enough food____ can all share.
3. Raj and Reema are late ____ should hurry.
4. He gave a beautiful gift ____ I really like it.
5. Buffalos are very big so ____ eat a lot of food.
6. My sister is studying hard because ____ has a test tomorrow.
7. Are you okay? Can I help —
8. My new neighbours are very helpful. I really like
9. I want to read my book. Where did you keep
10. I’m busy right now. Could you please call —after an hour ?
11. He gave me a pen but lost it.
12. We gave money to the shopkeeper and he gave — milk.
13. I don’t eat junk food because __ isn’t healthy.
14. Who is she? Do you know ___ name?
Answer:
1. her
2. we
3. They
4. me
5. they
6. she
7. you
8. them
9. it
10. me
11. I,
12. us
13. it
14. her.

Activity 6

Your teacher will speak some words from the passage. Listen carefully and find the words in the grid below and encircle them. The first one has been done for you.

Achievement
PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers 4
Learning to Speak

Activity 7

Let us practise some tongue twisters. Your teacher will say a word or a phrase or a sentence. You will repeat after your teacher.
Example :
Teacher : seashore
Students : seashore
Teacher : by the seashore
Students : by the seashore
Teacher : seashells by the seashore
Students : seashells by the seashore
Teacher : She sells seashells by the seashore
Students : She sells seashells by the seashore
Now, practise the following tongue twisters with your teacher.
1. Red leather, yellow leather.
2. Kitty caught the kitten in the kitchen.
3. Not these things here, but those things there.
4. I can think of six thin things, but I can think of six thick things too.
5. The big bug bit the little beetle, but the little beetle bit the big bug back.
नोट : अध्यापक के साथ मिलकर अभ्यास करें।

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers

Learning to Write

Writing Notices

A notice should contain all the necessary details such as:
1. Name of the issuing authority (school, etc.)
2. Date of issue/release of the notice
3. Title/Subject of the Event (what?)
4. BODY-purpose/event/date/time/duration/place or venue (why, what, when, where and whom)
5. Authorized signatory : Name and signature (contact details)

Format of a Notice

Name of the issuing agency/authority
NOTICE

Date of issue/Release of the notice

Title/Subject of the Event
BODY
(purpose/event/date/time/duration/place or venue)

Signatures
(Name)
Designation

नोट :-ध्यान से अध्ययन करें कि Notice कैसे लिखना है। नीचे दी गई बातों का भी ध्यान रखें :

1. लिखने का उद्देश्य स्पष्ट हो।
2. 50 शब्दों से अधिक न लिखें। अपने उद्देश्य पर ही केंद्रित रहें।
3. कुछ भी बार-बार लिखने से बचें।
4. Notice को Box में लिखें। Box का नमूना Pencil से बनाएं।
5. “Notice” तथा “Title” Capitals (बड़े अक्षरों) में लिखें।
6. Notice का शीर्षक अर्थपरक हो।
7. Notice में 5 w’s – ‘what’ , ‘why’, ‘when’ , ‘where’ and ‘who’ होने चाहिएं।

Activity 8.

You are the Principal of your school. Write a notice mentioning that your school is going to hold a science exhibition on the 15th of next month. It is mandatory for all the students to participate and make a science project. Final selection of science projects will take place a week before the exhibition. The class teachers will select the best three projects in each class.

A.B.C. High School
Notice

March 12, 2020

SCIENCE EXHIBITION

Our school is going to held a science exhibition on 15th of next month in the school hall. All the students must participate in it. Each student should bring a science project of his/her own. The best three projects in each class will be selected a week before the exhibition.
Sd/-
…………
Principal

Learning to use Language

Look at the following information as in (January 2020) about Virat Kohli.
PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers 5

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers

Activity 9

Study the chart above and answer the following questions.

Question 1.
What is the highest score of Virat Kohli in First Class Cricket ?
Answer:
It is 254 not out against South Africa.

Question 2.
What is his batting average in One Day Internationals ?
Answer:
It is 59.85.

Question 3.
How many sixes has Virat Kohli hit in Test Cricket till now ?
Answer:
22

Question 4.
How many runs has he made in One Day Internationals ?
Answer:
11,702

Question 5.
How many centuries has he hit in Twenty 20 Internationals ?
Answer:
He has hit no century in Twenty 20 internationals.

Activity 10

Write 6-8 sentences on Virat Kohli’s performance in Test Cricket. Use the information in the chart given above to write the paragraph. Begin your paragraph with :

Virat Kohli is one of the greatest batsmen today. He is the captain of Team India. He has played 84 Tests so far and has scored 7202 runs in 141 Innings. His highest score is 254 not out against South Africa. His average run rate is 54.97. In Test Cricket he has scored 12,457 balls and hit 27 centuries and 22 50’s hitting 805 fours and 22 sixes. In 10 Tests Kohli remained not out.

Comprehension Of Passages

Read the followings passages carefully and answer the questions that follow each :

(1) Mount Everest is the highest point on the planet at 29,028 feet above sea level. For many people, reaching Mount Everest peak is a once-in-a-lifetime achievement. This kind of feat requires huge funds, very tough training and very good luck. The first people to stand on the top of Everest were a local climber Tenzing Norgay and Sir Edmund Hillary, a mountaineer from New Zealand in 1953. Since then, a lot of people have achieved this feat. Some of them are from India too.

1. Name the highest point on earth with its height above sea level.
धरती के सबसे ऊंचे बिन्दु का नाम तथा उसकी समुद्र-तल से ऊँचाई बताएं।

2. Who were the first two people (persons) to scale it ?
इस पर पहुंचने वाले पहले दो व्यक्ति कौन थे ?

3. Choose true and false statements and write them in your note-book.
(a) Mount Everest is a once-in-a-lifetime achievement.
(b) The highest peak on our planet has never been scaled after 1953.

4. Complete the sentences according to the meaning of the passage.
(a) Since then ……….. have achieved this feat.
(b) This kind of feat requires ………. funds and ………. luck.

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers

5. Match the words with their meanings.

(a) requires achieves
(b) funds needs
money

Answer:
1. Mount Everest is the highest point on earth. It is 29,028 feet high above the sea level.
2. The first two people to scale it were a local climber Tenzing Norgay and a New Zealander Sir Edmund Hillary.
3.
(a) True
(b) False
4.
(a) Since then a lot of people have achieved this feat.
(b) This kind of feat requires huge funds and very good luck.
5.
(a) requires — needs
(b) funds — money

(2) The first Indian to summit Mount Everest was Captain Avtar Singh Cheema (1933-1989) on May 20, 1965. He was a captain in the 7th Bn Parachute Regiment at that time. Later, he was promoted to the post of a Colonel. He was also the 16th person in the world to scale the peak.

He was a part of the third Indian Expedition led by Commander M.S. Kohli and others. Kohli was an officer in the Indo-Tibetan Border Police. Both Cheema and Kohli were felicitated by the Indian Government with Arjuna Award. They also received Padma Shri and Padma Bhushan respectively. Kohli was also given Nishan-e-Khalsa by the Punjab Government. A postage stamp was dedicated to the success of the 1965 Everest Expedition.

1. Mention any two achievements of Captain Cheema.
कैप्टन चीमा की किन्हीं दो सफलताओं का उल्लेख कीजिए।

2. Who was M.S. Kohli ?
M.S. Kohli कौन था ?

3. Choose true and false statements and write them in your note-book.
(a) Mr. Kohli could not win Arjuna Award.
(b) Mr. Kohli received Padma Bhushan for his achievement.

4. Complete the sentences according to the meaning of the passage.
(a) A postage stamp was dedicated to the success of
(b) Kohli was also given …………. by the Punjab government.

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers

5. Match the words with their meanings.

(a) summit devoted/allocated
(b) dedicated top/peak
flop

Answer:
1. Captain Cheema was the first Indian to reach the Mount Everest. He was also the 16th person in the world to scale this peak.
2. M.S. Kohli was an officer in the Indo-Tibetan Border Police.
3.
(a) False
(b) True
4.
(a) A postage stamp was dedicated to the success of the 1965 Everest Expedition.
(b) Kohli was also given Nishan-e-Khalsa by the Punjab Government.
5.
(a) summit — top/peak
(b) dedicated — devoted/allocated.

(3) Climbing Everest Peak is not for untrained mountaineers. It is extremely dangerous. The trek to the summit (peak of Everest) takes months of physical training and weeks of acclimatization and adjusting to the physical condition. Climbers need to get used to the oxygen-starved heights of the mountain. The route between 26,000 and 29,020 feet is called the “death zone”. At this height, the body cannot get enough oxygen and begins to die minute by minute. This distance must be covered in less than a day to avoid damage to the body.

1. Climbing Everest Peak is not for untrained people. Why ?
ऐवरेस्ट शिखर पर चढ़ना अप्रशिक्षित लोगों का काम नहीं है। क्यों ?

2. What happens to the body in the death zone’ ?
‘ मौत के क्षेत्र ‘ में शरीर के साथ क्या होता है।

3. Choose true and false statements and write them in your note-book.
(a) Climbers need to get used to oxygen-starved heights of the mountain.
(b) The trek to the Everest needs no physical training.

4. Complete the sentences according to the meaning of the passage.
(a) The route between …………. and …………. feet is called the “death zone”.
(b) The distance of the …………… must be covered in less than a day.

5. Match the words with their meanings.

(a) extremely highly
(b) damage usually
harm

Answer:
1. It is not for untrained people because it is very dangerous.
2. In the death zone, body begins to die minute by minute for lack of oxygen.
3.
(a) True
(b) False
4.
(a) The route between 26,000 and 29,020 feet is called the “death zone”.
(b) The distance of the death zone must be covered in less than a day.
5.
(a) extremely – highly
(b) damage – harm.

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers

Use Of Words/Phrases In Sentences

1. Feat (Something adventurous)-
The cyclist showed many feats with his bicycle.
साइकिल चलाने वाले ने अपने साइकिल के साथ कई कमाल दिखाए।

2. Climber (mountaineer) –
Many climbers have reached the highest peak of the world.
कई पर्वतारोही (चढ़ाई करने वाले लोग) संसार की सबसे ऊंची चोटी तक जा पहुंचे हैं।

3. Scale (climb) –
It is not easy to scale the Himalayas.
हिमालय पर चढ़ना कोई आसान काम नहीं है।

4. Deter (put off/stop/detain)
The rain did not deter the students from coming to school.
वर्षा ने छात्रों को स्कूल आने से नहीं रोका।

5. Peak (mountain top/summit)-
A mountain is a high-land with a peak.
पर्वत ऊँचा भू-भाग होता है जिसकी एक चोटी होती है।

6. Wait for (held back for)-
I am waiting for my friend.
मैं अपने मित्र का इंतजार कर रहा हूं।

7. Dangerous (full of risk)-
This pond is deep and dangerous.
यह तालाब गहरा और खतरनाक है।

Word Meanings:
PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers 6

Mountaineers Summary in Hindi

Mount Everest …………………….. Scale the peak.

माऊंट एवरेस्ट इस ग्रह की सबसे ऊँची चोटी है जो समुद्र तल से 29,028 फुट ऊँची है। बहुत से लोगों के लिए माऊंट ऐवरेस्ट की चोटी पर चढ़ना जीवन भर की एक उपलब्धि है। इस तरह के साहसिक कार्य के लिए बड़ी धनराशि, कठिन प्रशिक्षण और बहुत अच्छे भाग्य की आवश्यकता होती है। 1933 में ऐवरेस्ट के शिखर (चोटी) पर सबसे पहले पहुँचने वालों में एक स्थानीय पर्वतारोही तेंजिंग नोरगे और न्यूजीलैंड के पर्वतारोही सर एडमण्ड हिलेरी थे।

तब से बहुत से लोगों ने यह कमाल कर दिखाया है। उनमें से कुछ भारतीय भी हैं। 20 मई 1965 को माऊंट एवरेस्ट के शिखर पर पहुँचने वाले कप्तान अवतार सिंह चीमा (1933-1989) पहले भारतीय थे। वह उस समय सातवीं बटालियन पेराशूट रेजीमेंट में कप्तान थे। बाद में उन्हें कर्नल के पद पर पदोन्नत कर दिया गया। वह शिखर पर पहुँचने वाले विश्व के 16वें व्यक्ति भी थे।

He was a part …………………… adventurous spirit.

वे कमांडर एम०एस० कोहली और कुछ अन्य के नेतृत्व में चलाए गए तीसरे भारतीय अभियान का हिस्सा थे। कोहली इंडो-तिब्बत बार्डर पुलिस में आफिसर थे। भारत सरकार ने चीमा और कोहली दोनों को अर्जुन पुरस्कार से सम्मानित किया। उन्हें क्रमशः पद्दमश्री और पद्म भूषण भी दिया गया। पंजाब सरकार ने कोहली को निशानए-खालसा से भी सम्मानित किया। 1965 के ऐवरेस्ट अभियान की सफलता के उपलक्ष्य में एक डाक टिकट भी जारी किया गया।

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers

ऐवरेस्ट शिखर पर चढ़ना अप्रशिक्षित पर्वतारोहियों का काम नहीं है। यह अत्यन्त खतरनाक है। अभियान (ऐवरेस्ट शिखर) पर जाने के लिए महीनों का शारीरिक प्रशिक्षण, तथा (अनुकूलन) होना और भौतिक परिस्थितियों के अनुसार अपने आप को ढालने के लिए कई तरह का अभ्यास चाहिए। पर्वतारोहियों को कम आक्सीजन वाली पहाड़ी-चोटियों के लिए अभ्यस्त होना चाहिए। 26,000 और 29,020 फुट के बीच के रास्ते को “मौत का क्षेत्र” कहा जाता है। इस ऊँचाई पर शरीर को पर्याप्त आक्सीजन नहीं मिलती और यह क्षण प्रति क्षण कमजोर होता जाता है। यह दूरी एक दिन से कम समय में तय कर ली जानी चाहिए ताकि शरीर को कोई नुकसान न पहुँचे।

इन खतरों के बावजूद भी माऊंट एवरेस्ट पर जाने वाले पर्वतारोहियों की संख्या बढ़ रही है। यह संख्या इतनी अधिक बढ़ चुकी है कि पर्वातारोहियों को शिखर पर खड़े होने के लिए अपनी बारी की घंटों प्रतीक्षा करनी पड़ती है। ‘मौत के क्षेत्र’ में उनका यह अतिरिक्त समय उनके खतरे को बढ़ाता है परन्तु साहसिक कार्य के प्रति उनके उत्साह में कोई कमी नहीं आती।

Retranslation Of Isolated Sentences

1. Mount Everest is the highest point on the planet.
माऊंट एवरेस्ट इस ग्रह का सबसे ऊंचा बिन्दु है।

2. This kind of feat requires huge foods
मा नाता के साहसिक कार्य के लिए बड़ी धनराशि की जरूरत होती है।

3. Some of them are from India too.
उनमें से कुछ भारतीय भी हैं।

4. The first Indian to summit Mount Everest was Captain Avtar Singh Cheema.
उनमें से कुछ भारतीय भी हैं। माऊंट एवरेस्ट के शिखर पर पहुँचने वाले पहले भारतीय । थे कप्तान अवतार सिंह चीमा।

5. He was also the 16th person in the world to scale the peak.
वह शिखर पर पहुंचने वाले विश्व के 16वें व्यक्ति भी थे।

6. A postage stamp was dedicated to the success of 1965 Everest Expedition.
1965 के ऐवरेस्ट अभियान की सफलता के उपलक्ष्य में एक डाक टिकट भी जारी किया गया।

7. It is extremely dangerous.
यह अत्यन्त खतरनाक है।

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 4 Mountaineers

8. The route between 26,000 and 29,020 · feet is called the death Zone”.
26,000 और 29,020 फुट ऊँचाई के बीच के रास्ते को “मौत का क्षेत्र” कहा जाता है।

9. The distance must be covered in less than a day.
इस दूरी को एक दिन से कम समय में पूरा कर लिया जाना चाहिए।

English Guide for Class 7 PSEB Prose

How Much Land Does A Man Need? Question Answer Class 10 English Literature Book Chapter 5 PSEB Solutions

Punjab State Board PSEB 10th Class English Book Solutions English Literature Book Chapter 5 How Much Land Does A Man Need? Textbook Exercise Questions and Answers.

Class 10th English Literature Book Chapter 5 How Much Land Does A Man Need? Question Answers

How Much Land Does A Man Need? Class 10 Questions and Answers

Question 1.
What did the two women discuss ? Were they related to each other ?
Answer:
The two women discussed about town life and village life. Both of them were sisters. The elder one spoke in praise of town life. The younger one praised country life.

उन दोनों औरतों ने शहरी जीवन और ग्रामीण जीवन के बारे में विचार-विमर्श किया। वे दोनों बहनें थीं। बड़ी ने शहरी जीवन की प्रशंसा की। छोटी ने ग्रामीण जीवन की प्रशंसा की।

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 5 How Much Land Does A Man Need?

Question 2.
What did one woman say in defence of rural life ? What was the counter argument ?
Answer:
She said that rural life could be rough, but it was free from anxiety. Villagers might never grow rich, but they always had enough to eat. But the other woman boasted of the town life.

उसने कहा कि ग्रामीण जीवन कठिनाई-पूर्ण हो सकता है, परन्तु यह चिन्ता मुक्त होता है। ग्रामीण. लोग चाहे कभी धनी न बन सकें, परन्तु उनके पास खाने के लिए सदा काफी रहता है। परन्तु दूसरी औरत ने शहरी जीवन की डींग मारी।

Question 3.
Pakhom listened to the women’s chatter. He started brooding and reached a conclusion. What was the conclusion ?
Answer:
Pakhom did not have enough land. He thought that if he had plenty of land, he would not fear the Devil himself. And he decided to buy some more land.

पाखोम् के पास पर्याप्त ज़मीन नहीं थी। उसने सोचा कि यदि उसके पास काफ़ी ज़मीन हो जाए तो वह स्वयम् शैतान से भी नहीं डरेगा। और उसने कुछ और ज़मीन खरीदने का मन बनाया।

Question 4.
What did the Devil decide when he heard Pakhom’s musings?
Answer:
The Devil decided to give Pakhom enough land. And by means of that land, he decided to get Pakhom into his power.

शैतान ने पाखोम् को काफी ज़मीन देने का फैसला किया। और इस भूमि के द्वारा उसने पाखोम् को अपने पंजे में करने का फैसला किया।

Question 5.
The estate-owner, on whose land Pakhom was a tenant, sold her land. Who bought the land ?
Answer:
One of Pakhom’s neighbours bought fifty acres of the land. Pakhom also arranged to buy forty acres of that land.

पाखोम् के एक पड़ोसी ने उस ज़मीन के पचास एकड़ खरीद लिए। पाखोम ने भी चालीस एकड़ खरीदने का प्रबन्ध कर लिया।

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 5 How Much Land Does A Man Need?

Question 6.
How did Pakhom manage to put together the money for buying the land ?
Answer:
Pakhom sold his colt and one half of his bees. He hired out one of his sons as a labourer and took his wages in advance. He also borrowed some money from his brother-in-law.

पाखोम् ने अपना बछेड़ा (घोड़े का बच्चा) और आधी मधुमक्खियां बेच दी। उसने अपने पुत्र को कहीं मज़दूर लगवा दिया और उसका वेतन पेशगी ले लिया। उसने अपने बहनोई से भी कुछ पैसा उधार लिया।

Question 7.
Pakhom met a stranger one day. Who was this stranger ? What information did he give to Pakhom ?
Answer:
This stranger was a peasant. He told Pakhom that he had come from beyond the Volga. He said that the land there was very fertile. The rye sown on it grew as high as a horse.

यह अजनबी एक किसान था। उसने पाखोम् को बताया कि वह वोल्गा नदी के पार से आया था। उसने कहा कि वहां पर की जमीन बहुत उपजाऊ थी। इस पर उगाई गई राई एक घोड़े जितनी ऊंची हो जाती थी।

Question 8.
A trader told Pakhom something about the land of Bashkirs. What was it ?
Answer:
He told Pakhom that the Bashkirs had plenty of land. It was near a river and was very fertile. They sold it at a very low price – 13,000 acres for only 1,000 roubles.

उसने पाखोम् को बताया कि बशकीर लोगों के पास काफ़ी ज़मीन थी। यह एक नदी के नज़दीक थी और बहुत उपजाऊ थी। वे इसे बहुत कम कीमत पर बेच देते थे -.13,000 एकड़ केवल 1,000 रूबल में।

Question 9.
Who were the Bashkirs ? How did Pakhom make friends with them ?
Answer:
The Bashkirs were very simple people. They lived in tents. They had plenty of land. Pakhom made friends with them by giving them various gifts.

बशकीर लोग बहुत सीधे-सादे थे। वे तम्बुओं में रहते थे। उनके पास काफ़ी ज़मीन थी। पाखोम् ने उन्हें विभिन्न उपहार देकर उनसे मित्रता कर ली।

Question 10.
Bashkirs wanted to repay Pakhom for his gifts. What did Pakhom want from them ?
Answer:
Pakhom wanted from them their land. It was for this purpose only that he had come there.

पाखोम् उनसे उनकी ज़मीन चाहता था। वह केवल इसी उद्देश्य के लिए वहां पर आया था।

Question 11.
‘Our price is always the same : one thousand roubles a day, the chief said. What did he mean ?
Answer:
The Bashkirs did not sell their land by acres. They sold it by the day. It meant one could have for one thousand roubles as much land as one could walk round in one day.

बशकीर लोग अपनी ज़मीन एकड़ों के हिसाब से नहीं बेचते थे। वे इसे दिन के हिसाब से बेचते थे। इसका मतलब था कि व्यक्ति एक हज़ार रूबल में उतनी ज़मीन प्राप्त कर सकता था, जितनी ज़मीन का वह पैदल चल कर एक दिन में चक्कर काट सकता था।

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 5 How Much Land Does A Man Need?

Question 12.
On what condition did the chief agree to sell land to Pakhom ?
Answer:
For one thousand roubles, Pakhom could have as much land as he could walk round in a day. But there was one condition. He had to come back to the starting point before sunset.

एक हज़ार रूबल देकर पाखोम् एक दिन में जितनी भी जगह का चलकर चक्कर काट सकता था, उसे प्राप्त कर सकता था। परन्तु वहां एक शर्त थी। उसे सूर्यास्त से पहले उसी जगह पर वापस आना था, जहां से वह चला था।

Question 13.
What is the moral of the story ?
Answer:
Man’s physical needs on this earth are not many. Yet he keeps hungering for them all his life. He never feels satisfied till he meets his end.

इस धरती पर मनुष्य की भौतिक आवश्यकताएं अधिक नहीं होती हैं। फिर भी वह सारा जीवन उनके लिए तड़पता रहता है। वह सन्तुष्ट नहीं होता जब तक उसकी मृत्यु नहीं हो जाती।

Objective Type Questions

Question 1.
The two women discussing about village and town life were
(i) friends
(ii) sisters
(iii) neighbours
(iv) enemies.
Answer:
(ii) sisters

Question 2.
The Bashkirs had plenty of ……………
(i) cattle
(ii) money
(iii) land
(iv) gold.
Answer:
(iii) land

Question 3.
How much land did Pakhom manage to buy from the estate owner ?
Answer:
Forty acres

Question 4.
Pakhom was a very …………… man.
(i) helpful
(ii) greedy
(iii) kind
(iv) selfish.
Answer:
(ii) greedy

Question 5.
Pakhom was dead in the end. (True/False)
Answer:
True

Question 6.
Pakhom borrowed some money from his brother-in-law. (True/False)
Answer:
True

Question 7.
Pakhom met a stranger who was a peasant. (True/False)
Answer:
True

Answer each of the following in one word / phrase / sentence :

Question 1.
Who is the writer of the story ?
Answer:
Leo Tolstoy.

Question 2.
What is the story about ?
Answer:
About the sin of greed.

Question 3.
Were the two women discussing about the town and village life ?
Answer:
Yes, they were.

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 5 How Much Land Does A Man Need?

Question 4.
How were the two women related to each other ?
Answer:
Both of them were sisters.

Question 5.
What did Pakhom decide ?
Answer:
To buy some more land.

Question 6.
Who purchased the estate-owner’s land ?
Answer:
Pakhom.

Question 7.
How did Pakhom arrange to buy the land ?
Answer:
By selling his colt and half of his bees.

Question 8.
Who told Pakhom something about the land of Bashkirs ?
Answer:
A trader.

Question 9.
Who were Bashkirs ?
Answer:
They were very simple people.

Question 10.
What sum was agreed upon to sell land to Pakhom ?
Answer:
One thousand roubles.

Complete the following:

1. The elder woman spoke ……….. .. town life.
2. Pakhom thought if he had plenty of land, he would not fear …………..
3. The Devil decided to give Pakhom ….
4. The stranger told that he had come from beyond …………..
5. One of Pakhom’s neighbours bought ……………… acres of land.
6. Pakhom was supposed to come back to the starting point before the sun had …
7. Pakhom met a stranger one day. The stranger was a ………..
Answer:
1. in favour of
2. the Devil
3. enough
4. the Volga
5. fifty
6. set
7. peasant.

Write True or False against each statement :

1. Pakhom did not have enough land.
Answer:
True

2. The younger woman praised town life.
Answer:
False

3. Pakhom purchased the estate-owner’s land.
Answer:
True

4. The Bashkirs lived in palaces.
Answer:
False

5. The Bashkirs did not sell their land by acres.
Answer:
True

6. Man never feels satisfied till his death.
Answer:
True

Choose the correct option for each of the following:

1. Man wants more and more of ……………..
(a) greed
(b) wealth
(c) education
(d) satisfaction.

2. What were the two women discussing ?
(a) The town life and village life.
(b) Domestic problems
(c) Military life.
(d) Kashmir issue.

3. Pakhom borrowed money from his …..
(a) maternal uncle
(b) neighbour
(c) colleague
(d) brother-in-law.

4. Pakhom wanted from the Bashkirs ……………
(a) their land
(b) their clothes
(c) their guns
(d) their horses.

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 5 How Much Land Does A Man Need?

How Much Land Does A Man Need? Summary & Translation in English

How Much Land Does A Man Need? Introduction:
This story by Leo Tolstoy is about the sin of greed. Man’s material needs on this earth are not many. Yet he troubles himself all his life. He wants more and more of wealth. He runs from one sin to the other till he meets his end. Tolstoy has illustrated this idea through the story of Pakhom. Pakhom had an insatiable greed for land.

The more land he had, the more greedy he grew. Once he said, “If I had plenty of land, I shouldn’t fear the devil himself.” On hearing this, the devil decided to try his strength against Pakhom. He thought that he would give Pakhom as much land as he desired, and thus get him into his power. In course of time, Pakhom came to have 125 acres of land, yet he was not satisfied.

He came to know about the land of Bashkir people. There he could get for 1000 roubles as much land as he could go round on his feet in one day. In his greed, he exerted himself too much. Yet he did not stop. He fell down dead just when he had completed the circuit. A grave was dug for him. Six feet from head to heels was all that Pakhom needed. Thus Tolstoy shows that greed brings man’s ruin.

How Much Land Does A Man Need? Summary & Translation in Hindi

How Much Land Does A Man Need? Introduction:
लियो टालस्टाए द्वारा लिखित यह कहानी लालच की बुराई के सम्बन्ध में है। इस धरती पर मनुष्य की भौतिक आवश्यकताएं अधिक नहीं होती हैं। फिर भी वह आयु-भर अपने आप को तड़पाता रहता है। वह अधिकाधिक दौलत प्राप्त करना चाहता है। वह एक पाप से दूसरे पाप की ओर भागा चला जाता है तथा अन्त में अपने अन्त को प्राप्त हो जाता है। टालस्टाए ने इस विचार को पाखोम् की कहानी द्वारा स्पष्ट किया है। पाखोम् के मन में ज़मीन प्राप्त करने के लिए न सन्तुष्ट हो सकने वाला लालच भरा हुआ था।

उसके पास जितनी अधिक ज़मीन होती जाती, वह उतना ही अधिक लालची होता जाता। एक बार उसने कहा, “यदि मेरे पास बहुत-सी ज़मीन हो जाए, तो मैं स्वयम् शैतान से भी नहीं डरूंगा।” यह सुनकर शैतान ने अपनी शक्ति उस पर आज़माने का निश्चय किया। उसने सोचा कि वह पाखोम् को जितनी भी ज़मीन वह चाहेगा, दे देगा और इस प्रकार उसे अपने शिकंजे में फंसा लेगा। कुछ समय के बाद पाखोम् के पास 125 एकड़ भूमि हो गई, परन्तु फिर भी वह सन्तुष्ट न हुआ। उसे बशकीर लोगों की जमीन के विषय में पता लगा।

वहां पर वह 1000 रूबल में उतनी ज़मीन प्राप्त कर सकता था जितनी ज़मीन का वह पैदल चल कर एक दिन में चक्कर काट सकता था। अपने लालच में उसने स्वयम् को बहुत थका लिया। परन्तु वह फिर भी नहीं रुका। ठीक उसी समय, जब उसने अपना चक्कर पूरा कर लिया था, वह मर कर गिर पड़ा। उसके लिए कब्र खोदी गई। सिर से पांव तक पाखोम् को केवल छः फुट की ज़रूरत थी। इस प्रकार टालस्टाए यह दिखाता है कि लालच मनुष्य का विनाश ले आता है।

How Much Land Does A Man Need? Summary & Translation in Hindi:

कहानी का विस्तृत सार

दो बहनें थीं। बड़ी का विवाह शहर में एक व्यापारी के साथ हुआ था। छोटी का विवाह गांव में एक किसान के साथ हुआ था। एक बार बड़ी बहन अपनी छोटी बहन से मिलने के लिए उसके गांव में आई। दोनों बहनें चाय पीते हुए बातें करने लगीं। बड़ी बहन ने शहरी जीवन के लाभों के बारे में डींगें मारनी शुरू कर दी। उसने कहा कि वे शहर में खाने और पहनने को बहुत अच्छी चीजें प्राप्त कर सकते थे। वहां मनोविनोद के बहुत- से साधन थे।

छोटी बहन को बहुत बुरा महसूस हुआ। उसने बदले में एक व्यापारी के जीवन में दोष निकालने शुरू कर दिए तथा उसकी अपेक्षा एक किसान के जीवन को बेहतर ठहराया। उसने यह स्वीकार किया कि शहरी लोग अधिक धन कमा सकते हैं, किन्तु उनका जीवन चिन्ताओं से भरा होता है। उसने कहा कि यद्यपि किसान का शरीर मोटा नहीं होता, किन्तु उसका जीवन लम्बा अवश्य होता है। उसने कहा, “हम कभी धनी तो नहीं बन सकते हैं, किन्तु हमारे पास खाने के लिए सदा पर्याप्त रहेगा।”

छोटी बहन का पति, जिसका नाम पाखोम् (Pakhom) था, पास बैठा दोनों बहनों की बातें सुन रहा था। अपनी पत्नी के मुंह से किसान के जीवन की जोरदार प्रशंसा सुन कर उसे बहुत गर्व महसूस हुआ। वह एक किसान के जीवन से पूरी तरह सन्तुष्ट था। यद्यपि किसान का जीवन व्यस्त तथा कठिन परिश्रम वाला होता है, किन्तु यह प्रत्येक प्रकार की बुराई से मुक्त होता है। पाखोम् ने अपने मन में सोचा, “हमारी एकमात्र कठिनाई यह है कि हमारे पास पर्याप्त भूमि नहीं है। यदि मेरे पास बहुत-सी ज़मीन होती, तो मैंने स्वयं शैतान से भी नहीं डरना था।” इस सारे समय के दौरान शैतान पाखोम् के पिछली ओर बैठा हुआ था। उसने वे सब बातें सुन ली जो वहां की जा रही थीं। उसे इस बात पर बहुत प्रसन्नता हुई कि किसान की बीवी ने अपने पति के मन में घमंड पैदा कर दिया था। शैतान ने पाखोम् पर अपनी शक्ति परखने का निश्चय कर लिया। उसने सोचा कि वह पाखोम् को बहुत-सी ज़मीन दे देगा और इस प्रकार उसे अपने पंजे में फंसा लेगा।

पाखोम् के गांव के समीप ही एक औरत रहती थी। उसके पास 300 एकड़ ज़मीन की जायदाद थी। वह एक बहुत भद्र और दयालु-हृदय स्त्री थी। एक शीत-ऋतु के दिनों में यह समाचार फैल गया कि वह औरत अपनी ज़मीन बेच रही थी। पाखोम् को बहुत ईर्ष्या महसूस हुई जब उसे पता चला कि उसका पड़ोसी पचास एकड़ जमीन खरीद रहा था। उसके पास केवल एक सौ रूबल (रूस में प्रचलित मुद्रा) थे। उसने अपनी एक घोड़ी और आधी मधुमक्खियां बेच दीं। उसने अपने लड़कों में से एक को कहीं नौकर लगवा दिया और उसका वेतन पेशगी ले लिया। शेष धन-राशि उसने अपने एक सम्बन्धी से उधार ले ली।

यह सब करने के बाद पाखोम् उस औरत के पास गया। उसने 40 एकड़ भूमि के एक टुकड़े के लिए उसके साथ सौदा कर लिया। उसने आधे पैसे नकद दे दिए और शेष राशि दो वर्ष के अन्दर चुकता करने का वचन दे दिया। इस प्रकार पाखोम् के पास अब अपनी निजी भूमि हो गई। उसने कहीं से बीज उधार ले लिए और ज़मीन में बो दिए। फसल बहुत अच्छी हुई और एक ही वर्ष के भीतर पाखोम् ने पूरा ऋण चुकता कर दिया।

एक दिन पाखोम् अपने घर में बैठा हुआ था कि वहां एक किसान आया। पाखोम्. ने किसान को अपने पास रात गुजारने की इजाजत दे दी। उसने किसान को भोजन भी खिलाया। किसान ने पाखोम् को बतलाया कि वह एक किसान था तथा वोल्गा नदी के दूसरी ओर से आया था। बहुत-से लोग वहां आ कर बस रहे थे। कोई भी व्यक्ति जिसके पास धन हो, वह दो शिलिंग प्रति एकड़ की दर से जितनी ज़मीन चाहे, खरीद सकता था। उसने बताया कि वहां ज़मीन इतनी उपजाऊ थी कि इस पर बोये हुए अनाज की फसल एक घोड़े जितनी ऊंची उग आती थी।

पाखोम के दिल में प्रबल इच्छा भर आई। उसने अपना मकान, अपने पश तथा अपनी सारी ज़मीन बेच डाली। वहां उसने नई भूमि खरीदी। यह भूमि अनाज की उपज के लिए बहुत अच्छी थी। पाखोम् ने वहां अपनी आवश्यकतानुसार इमारत खड़ी कर ली और पशु भी खरीद लिए। वह अब पहले की अपेक्षा दस गुणा धनी हो गया था।

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 5 How Much Land Does A Man Need?

आरम्भ में तो पाखोम् अपने नए जीवन से बहुत प्रसन्न था। किन्तु जब वह इस का आदी हो गया तो वह सोचने लग गया कि यहां भी उसके पास पर्याप्त ज़मीन नहीं थी। वह गेहूं बोने के लिए अधिक, तथा और अधिक जगह प्राप्त करना चाहता था। हर वर्ष वह अन्य लोगों से ज़मीन किराए पर ले लेता था। मौसम ठीक होने के कारण उसे फसलें बहुत अच्छी प्राप्त हुईं। उसने पैसे बचाने शुरू कर दिए। किन्तु पाखोम् हर वर्ष अन्य लोगों की ज़मीन किराए पर लेने की मजबूरी से तंग आ गया। उसने गेहूं बोने के लिए अधिक भूमि खरीदने का निश्चय कर लिया। अचानक उसे एक ऐसा किसान मिल गया जो अपनी 1300 एकड़ जमीन बेचना चाहता था। पाखोम् ने सौदा कर लिया और 1500 रूबल पर मूल्य निश्चित हो गया। इस में से कुछ राशि नकद तथा शेष राशि बाद में दी जानी थी।
ठीक जिस समय सौदा पक्का किया जाना था, उस गांव में से एक व्यापारी गुजरा। वह अपने घोड़ों के वास्ते चारा प्राप्त करने के लिए पाखोम् के यहां आ कर रुका। उसने पाखोम् के साथ बैठ कर चाय पी, और उन्होंने

एक-दूसरे से बातें कीं। व्यापारी ने पाखोम् को बतलाया कि वह बशकीर लोगों के प्रदेश से आ रहा था जहां उसने केवल 1000 रूबल में 13000 एकड़ जमीन खरीदी थी। पाखोम् ने तुरन्त बशकीर लोगों के प्रदेश जाने का निश्चय कर लिया। उसने अपनी पत्नी को घर की देखभाल करने के लिए छोड़ा, और एक नौकर को साथ लेकर अपनी यात्रा पर निकल पडा।

पाखोम् तथा उसका नौकर सात दिन तक यात्रा करते रहे। अन्त में वे बशकीर लोगों के प्रदेश में पहुंच गए। ज्योंहि बशकीर लोगों ने पाखोम को देखा वे अपने तम्बुओं में से बाहर निकल आए। वे बहुत प्रसन्न लग रहे थे। उन्होंने अपने अतिथि का बड़े स्नेह से स्वागत किया। पाखोम् ने कुछ उपहार अपने छकड़े में से निकाले और बशकीर लोगों में बांट दिए। इसी दौरान बशकीर मुखिया भी वहां आ पहुंचा। पाखोम् ने कुछ सुन्दर उपहार मुखिया को भी दिए। फिर उसने उन लोगों को अपने वहां आने का उद्देश्य समझाया। मुखिया ने पाखोम् से कहा कि वह 1000 रूबल प्रति दिन के हिसाब से जितनी ज़मीन चाहे, खरीद सकता था। पाखोम् को मुखिया की 1000 रूबल प्रति दिन के हिसाब वाली बात समझ में न आई।

उसने मुखिया से पूछा, “जमीन मापने की यह कौन-सी इकाई होती है ? इसमें कितने एकड होते हैं ?” मुखिया ने उत्तर दिया कि उन्हें एकड़ों में मापना नहीं आता था। इसलिए वे दिनों के हिसाब से ज़मीन बेचते थे। मुखिया ने अपनी बात को इस प्रकार से कह कर स्पष्ट किया, “तुम अपने पैरों से चल कर एक दिन में जितनी भी जगह का चक्कर काट लोगे, वह तुम्हारी हो जाएगी, इसकी कीमत 1000 रूबल प्रति दिन होगी। किन्तु इसमें एक शर्त है। यदि तुम उसी दिन उस स्थान पर वापस पहुंच नहीं पाते जहां से तुम चले थे तो तुम्हारे पैसे ज़ब्त कर लिए जाएंगे। तुम जितना बड़ा चक्कर चाहो, काट सकते हो किन्तु सूर्य डूबने से पहले तुम्हें उस स्थान पर लौटना होगा जहां से तुम चले थे। वह सारी ज़मीन, जिस का तुम चक्कर काट लोगे, तुम्हारी हो जायेगी।” __ पाखोम् को यह सब सुन कर बहुत प्रसन्नता हुई। यह फैसला हो गया कि अगली प्रातः पाखोम् चलना शुरू करेगा। पाखोम् इतना उत्तेजित था कि उस रात को वह सो न सका। वह अपने मन में यही हिसाब-किताब लगाता रहा कि वह कितनी जगह का चक्कर काट पाएगा। वह रात-भर जागता रहा और प्रभात होने से थोड़े ही समय पहले उसकी आंख लग गई। सुबह उसने तुरन्त अपने नौकर को जगाया और बशकीर लोगों को बुलाने के लिए चल पड़ा।

वे सभी एक पहाड़ी पर पहुंच गए। चारों और असीमित भूमि फैली थी जो अति उपजाऊ थी। मुखिया ने पाखोम् से कहा, “जितनी दूरी तक तुम्हारी आंखें देख रही हैं, यह सब जगह हमारी है। तुम इसका जो भी भाग चाहो, ले सकते हो।” पाखोम् की आंखें चमकने लगीं। मुखिया ने टोपी उतारी, इसे ज़मीन पर रखा तथा कहने लगा, “यह निशान होगा। यहां से शुरू हो जाओ और लौट कर यहीं पहुंच जाओ। जितनी भी जगह का तुम चक्कर काट लोगे, तुम्हारी हो जाएगी।”

पाखोम ने अपने पैसे निकाल कर टोपी पर रख दिए। ज्योंहि सूर्य क्षितिज से ऊपर उठा, उसने चलना शुरू कर दिया। उसने अपने साथ कुछ रोटी और पानी की एक सुराही ले ली। ज़मीन के हर मोड़ पर निशान खोदने के लिए उसने अपने साथ एक फावड़ा भी ले लिया। आरम्भ में पाखोम् न तो बहुत धीरे और न ही बहुत तेज़ चला। एक हज़ार गज़ चलने के बाद उसने एक गड्ढा खोदा। इस निशान को और अधिक नज़र आ सकने योग्य बनाने के लिए उसने वहां घास वाली मिट्टी की एक ढेरी बना दी। पाखोम् ने अब अपनी गति और तेज कर दी।

गरमी बढ़ रही थी। उसने अपना कोट उतार कर कन्धे पर रख लिया। पाखोम् तीन मील तक चलता गया। फिर उसने मुड़ कर पीछे देखा। वह पहाड़ी मुश्किल से ही दिखाई दे रही थी। इस पर खड़े लोग काली चींटियों जैसे लग रहे थे। पाखोम् ने एक गड्ढा खोदा और वहां घास वाली मिट्टी की एक और ढेरी बना दी।

पाखोम् को अब थकावट महसूस होने लगी।
उसने सूर्य की ओर देखा तो पता चला कि अब दोपहर हो गई थी। वह कुछ आराम करने के लिए बैठ गया। बाद दोपहर पाखोम् ने शेष दूरी सीधी रेखा में दौड़ कर पूरी करने का निश्चय कर लिया।

पाखोम् ने जल्दी से एक गड्ढा खोदा और फिर सीधा पहाड़ी की ओर चल पड़ा।
वह अब मुश्किल से ही चल पा रहा था। गर्मी की वजह से उस का बुरा हाल हो गया था। उसके पैर कट गये थे और उनमें घाव हो गए थे। उसकी टांगें जवाब देने लगीं और उसे यह भय हो गया कि कहीं थकावट से उसकी मौत न हो जाए। फिर भी पाखोम् रुका नहीं। उसने अपना कोट, अपने बूट, अपनी सुराही और अपनी टोपी – सब फेंक दिए। उसने अपने पास केवल फावड़ा ही रखा क्योंकि इससे उसे चलने में सहारा मिलता रहा था। जब वह पहाड़ी के समीप पहुंचा तो सूर्य डूबने ही वाला था। पाखोम् ने एक लम्बी सांस भरी और पहाड़ी के ऊपर की ओर दौड़ पड़ा।

पाखोम् चोटी पर पहुंच गया और उसने वहां पड़ी हुई टोपी देखी। वह आगे की ओर गिर पड़ा और उसके हाथ टोपी तक पहुंच गये। मुखिया ने चिल्ला कर कहा, “वाह, कितना अच्छा आदमी है। उसने बहुत सारी जगह हासिल कर ली है।”

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 5 How Much Land Does A Man Need?

पाखोम् का नौकर दौड़ता हुआ आगे आया। उसने अपने स्वामी को ऊपर उठाने की कोशिश की, किन्तु पाखोम् तो मर चुका था। उसके मुंह से खून बह रहा था।

नौकर ने फावड़ा लिया और इतनी बड़ी कब्र खोदी जिसमें पाखोम् को दफनाया जा सके।
फिर उसने अपने स्वामी को इस में दफना दिया। पाखोम् को अपने सिर से लेकर एड़ियों तक के लिए केवल छ: फुट जगह की ही ज़रूरत थी।

Class 10th English Literature Book PSEB Supplementary Reader

A Hole in the Fence Question Answer Class 7 English Solutions Chapter 7 PSEB Solutions

Punjab State Board PSEB 7th Class English Book Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence Textbook Exercise Questions and Answers.

Class 7th English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence Question Answers

A Hole in the Fence Class 7 Questions and Answers

Activity 1.

Look up the following words/phrases in a dictionary. You should seek the following information about the words and put them in your WORDS notebook.
1. Meaning of the word as used in the story (adjective/noun/verb, etc.)
2. Pronunciation (The teacher may refer to the dictionary or the mobile phone for correct pronunciation.)
3. Spellings

fence advised control hammer accept
decrease discover temper scar wound

Vocabulary Expansion

Activity 2

Solve the crossword puzzle given below. Read the hints (meanings) for the words given under ‘Across’ and ‘Down’. The words are from the story.
PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence 1
Answer:
PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence 2
Across →
5. able to manage
6. find something new
8. to take something
9. barrier
10. a mark on the skin

Down ↓
1. hit something hard
2. a tear in the skin
3. become lesser or smaller
4. guiding someone
5. a state of being angry or calm

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence

Activity 3.

Answer the following questions as briefly as you can.

Question 1.
Why did the boy have no friends ?
लड़के के दोस्त क्यों नहीं थे ?
Answer:
The boy had no friends because he always used a bad language in a fit of anger.

Question 2.
Why were his parents worried ?
उसके माता-पिता क्यों चिंतित थे ?
Answer:
His parents were worried because he had a bad temper.

Question 3.
Whạt task did his father give him to do ?
उसके पिता ने उसे कौन-सा कार्य करने को दिया ?
Answer:
His father gave him a bag of nails and hammer and said, “Every time you lose your temper you must hammer a nail into the back of the fence.

Question 4.
How did it help the boy ?
इसने लड़के की मदद कैसे की ?
Answer:
By hammering nails, he discovered that it was easier to control the anger than to drove nails.

Question 5.
What did his father tell him after he had taken out all the nails ?
जब लड़के ने सभी कील निकाल दिए तो पिता ने उस बच्चे को क्या बताया ?
Answer:
The father told him that a wound given with the words is as bad as the one given with a knife.

Question 6.
What is the moral of the story?
कहानी से क्या शिक्षा मिलती है ?
Answer:
We should be polite to others and use kind words.

Activity 4.

Write ‘True’ or ‘False’ in the space given against each statement.

1. The boy had many friends. — (False)
2. He had a habit of using bad language. — (True)
3. His mother came up with a plan to help him. — (False)
4. The boy hammered nine nails into the fence on his first day — (False)
5. The boy never learned to control his temper — (False)

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence

Activity 5

Select the correct option and fill it in the given blank.

Question 1.
The little boy was …………………. by other boys.
(a) popular
(b) liked
(c) disliked.
Answer:
(c) disliked.

Question 2.
The boy had no friends because ………….
(a) he used bad language
(b) he bullied other boys
(c) he would hit small boys.
Answer:
(a) he used bad language

Question 3.
His father thought of a/an …..
(a) advice to give him
(b) task to give him
(c) reason for his behaviour.
Answer:
(a) advice to give him

Question 4.
The father asked the boy to … whenever he felt angry.
(a) count from 1-10
(b) drive a nail into the fence
(c) pull out a nail from the fence.
Answer:
(b) drive a nail into the fence

Question 5.
The father was able to …. ….. him a lesson about good behaviour.
(a) show
(b) teach
(c) make.
Answer:
(b) teach.

Learning Language

Sentence and its Types

Read the following sentences or groups of words.
1. Amit is a good actor.
2. Where are you going?
3. Seema works very hard.
4. What a beautiful day!
5. Chandigarh is the capital of Punjab.
Please note that all these sentences:
1. begin with capital letters
2. end with a full stop (.), a question mark (?) or an exclamation mark (!)
Notice that these groups of words make complete sense.
Sentence शब्दों का सार्यक समूह होता है।
Now, read the following group of words:
pot flowers The are in
इस शब्द समूह का कोई अर्थ नहीं है।
Now read the same words in another order :
The flowers are in the pot.
यह शब्द समूह पूरा अर्थ देता है | इसलिए यह राक sentence है

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence

Activity 6.

Rearrange the following groups of words and punctuate to make meaningful sentences

Question 1.
ferocious lions animals are.
Answer:
Lions are ferocious animals.

Question 2.
love grandparents a my me lot.
Answer:
Grandparents love me a lot.

Question 3.
is my best Rajan friend.
Answer:
Rajan is my best friend.

Question 4.
Mercury system in is the hottest the planet solar.
Answer:
Mercury is the hottest planet in the solar system.

Question 5.
is the Ganges sacred a river.
Answer:
The ganges is a sacred river.

Activity 7

Make meaningful sentences by using the following words.

1. building – This is a tall building.
2. chair – The chair is made of wood.
3. dance – She likes to dance.
4. walk – Morning walk is good for health.
5. dictionary – I have an English, Punjabi dictionary.

Types of Sentences.

Sentences are of four types: Declarative, Interrogative, Imperative and Exclamatory.

1. Declarative sentences tell something or make a statement. A full stop (.) is used at the end of such sentence.
2. Interrogative ये वाक्य कोई प्रशन पूछते है | इनके अन्त question mark (?) “INT GIRI
3. Imperative : These sentences are either requests or commands. They tell someone to do something. They also end with a full stop.
4. Exclamatory : These sentences show a feeling and exclamation mark (!) mark is used at the end of such sentence.

Activity 8

Identify the type of sentence and write it in the given space.

1. Will the guests be late ? — Interrogative
2. She scored a century. — Declarative
3. I have completed my work. — Declarative
4. Read this book now. — Imperative
5. The trip was exciting ! — Exclamatory
6. Who went to Delhi ? — Interrogative
7. Shut the door. — Imperative
8. What a cute dog ! — Exclamatory
9. Butter is better than jam. — Declarative
10. Brush your teeth. — Imperative I

Activity 9

Identify each type of sentence and explain your answer.

1. The students went on an educational trip.
Type : Declarative.
Reason : It is a statement.

2. Shall we go to the Thunder Zone Theme Park ?
Type : Interrogative.
Reason : It asks a question.

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence

3. We must try to be on our best behaviour for the next two months.
Type : Declarative
Reason : It is a statement.

4. The dog ate the biscuit.
Type : Declarative.
Reason : It is a statement.

5. Wow, I have won the lottery !
Type : Exclamatory
Reason : This shows a feeling and uses an exclamation mark at the end.

6. How far away is the park from the school ?
Type : Interrogative
Reason : It asks a question and has a question mark at the end.

7. Let’s go back soon or we will miss the train !.
Type : Exclamatory
Reason : This gives a suggestion and warning.

8. Stop asking questions.
Type : Imperative
Reason : It gives a command.

9. Let’s go to the party!
Type : Exclamatory
Reason : It gives a suggestion.

10. The students wondered why they were going to the amusement park.
Type : Declarative.
Reason : It is a statement.

Learning to Listen

Activity 10

Listen to your teacher’s instructions on how to grow a plant. Try to write as you listen. After 5 minutes, your teacher will speak again. Complete your activity while listening to the process the second time.
You will need
1. seeds of your choice such as pumpkin seeds, sunflower seeds, lima beans or pinto beans
2. good quality soil
3. a container to hold the soil and your seeds
4. water
5. light and heat Now write all the steps with their description in the grid given below.
Description de Take some seeds of pumpkin or sunflower Use good quality soil. Take a container to hold the soil and seeds. Water the soil and the seeds.
Put the container in the open for light and heat. Learning to Speak
Answer:

Steps Description
1. Take some seeds of pumpkin or sunflower
2. Use good quality soil.
3. Take a container to hold the soil and seeds.
4. Water the soil and the seeds.
5. Put the container in the open for light and heat.

Activity 11 (Pairwork) 

Based on your listening activity and your notes in the grid above, discuss with your partner the process of how a seed becomes a plant. You can also take hints from the diagram given below.
PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence 3
Answer:
1. Fill the container with soil.
2. Plant the seeds in the soil.
3. Keep the container at a warm place. Sunlight is good but try to avoid too much direct sunlight. A window sill is a good spot.
4. Keep the soil moist by watering it every day.
5. Be careful not to use too much water.
6. Record your observations as the seeds germinate and seedlings begin to sprout from the seeds.

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence

Learning to Write

Personal Letters

Letters written to one’s parents, relatives and friends are called personal letters.

Format of Personal Letters

1. The Heading (your address and date):
13 Mall Road Ludhiana
15 June 20_ _
2. The Salutation: Dear Anu, Dear Daddy, Dear Brother, etc.
3. The Body: whatever your want to tell
4. The Ending: (For parents and siblings) Yours affectionately/
Your affectionate son; Yours lovingly/Your loving son ;
(For friends or known)Yours sincerely

Specimen of a Personal Letter

Write a letter to your friend inviting him to attend the wedding party of your elder brother.
PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence 4

Activity 12.

Imagine that you are Neeraj. Write a letter to your cousin telling him/her how you helped a friend used to overcome his habit of using bad language. You may share with your friend the idea you used to stop him from using bad language.
Answer:
105 The Mall,
Amritsar,
June, 20, 2020.
Dear Navjot,
I received your letter yesterday. I want to tell you about a friend of mine who had a bad temper. He used bad words even in his routine talks. This bad habit earned him a bad name. No one liked to talk to him. So I hit upon a plan to reform him. Whenever he used a bad word, I objected to it and made him to say ‘sorry’. Gradually, he got tired of his sorries. He began to control his speech. Within a week, he was speaking a kindly and softly. It was a great change which made both of us happy and surprised.
Your loving brother
Neeraj

Learning to Use Language

Activity 13

Look at the picture given below. In the given space, describe what is happening in the picture.
PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence 5
Water-Cycle
The picture shows the water-cycle in nature. Water in oceans, ponds, rivers and other water evaporates due to heat. The vapour gets mixed with the air. The air becomes light and goes up. Clouds are formed.

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence

Trees cool down the clouds and the vapour get condensed into water drops, hailstones etc. They being heavy drop down on earth. It is called precipitation. All this is water. It flows down on the ground and get collected in the water bodies again. Hence, the completion of the cycle.

Comprehension Of Passages

Read the following passages carefully and answers the questions that follow each :

(1) Once there was a little boy who lived with his parents in a small village. His parents were worried because he had a bad temper. He had no friends because he always used bad language in a fit of anger. His parents advised him many times to control his anger but he did not pay attention.

The father kept thinking and then he got an idea. The next day, his father gave him a bag of nails and a hammer. He said to him, “Every time you lose your temper, you must hammer a nail into the back of the fence.” The boy accepted the task happily.

1. Why were the boy’s parents worried ?
लड़के के माता-पिता चिंतित क्यों थे ?

2. What task did his father gave him ?
उसके पिता ने उसे क्या काम करने को दिया ?

3. Choose true and false statements and write them in your note book.
(a) The boy refused to do the job.
(b) His boy lived in a small village ?

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence

4. Complete the sentences according to the meaning of the passage.
(a) He always used bad language in ………..
(b) Her father gave him a ………….. and a hammer.

5. Match the words with their meanings.

(a) temper idea
(b) accepted agreed to
nature.

Answer:
1. The boy’s Parents were worried because he had a bad temper.
2. His father asked him to hammer a nail into the back of the fence every time he lost his temper.
3.
(a) False
(b) True.
4.
(a) He always used bad language in a fit of angers.
(b) His father gave him a bag of nails and a hammer.
5.
(a) temper – nature
(b) accepted – agreed to

(2) Every time, the boy felt angry, he ran to the fence and drove a nail into it. The first day, the boy had driven thirty nails into the fence. After a few days, the number of nails started decreasing. Over the next few weeks, he discovered that it was easier to control his anger than to drive those nails into the fence. Finally, the day came when the boy did not lose his temper at all.

He had not hammered any nail into the fence. He told his father about it. The father gave him one more task to do. He asked the boy to pull out one nail for each day that he was able to hold his temper. The days passed and the little boy was finally able to tell his father that all the nails were gone.

1. How many nails did the boy push into the fence the first day?
पहले दिन लड़के ने दीवार में कितने कील गाड़े ?

2. What did the boy discover after a few weeks?
कुछ सप्ताह बाद लड़के को क्या पता चला ।।

3. Choose true and false statements and write them in your notebook.
(a) The boy could not control his anger?
(b) Pulling out of a nail meant no anger.

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence

4. Complete the sentence according to the meaning of the passage.
(a) The boy finally told his father that ………. were gone.
(b) After a few day, the number of nails

5. Match the words with their meaning.

(a) discovered control
(b) hold realized
push

Answer:
1. The first day, the boy pushed thirty nails into the fence.
2. He discovered that it was easier to control his anger than to drive nails into the fence.
3.
(a) False
(b) True.
4.
(a) The boy finally told his father that all the nails were gone.
(b) After a few days the number of nails started decreasing
5.
(a) discovered-realized
(b) hold-control

(3) The father led the little boy to the fence. He said, “You have done well, my son. Now, look at these holes in the fence. The fence will never be the same again.” The boy looked at his father and said, “I did it because you asked me to.

“I know”, said the father, “when you say things in anger, they leave a scar just like this one. You can put a knife in a man and draw it out. It won’t matter how many times you say you are sorry, the wound will always be there. A wound given with your words is as bad as the one given with a knife.”

1. What did the father show his son ?
पिता ने अपने पुत्र को क्या दिखाया ?

2. What lesson did the father teach his son ?
पिता ने अपने पुत्र को क्या सबक दिया ?

3. Choose true and false statements and write them in your note book.
(a) The fence will never be the same again.
(b) The father led to little boy to school.

4. Complete the sentence according to the meaning of the passage.
(a) When you say things in …………., they …………. a scar.
(b) The wound will ………….

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence

5. Match the words with their meanings :

(a) wound mark
(b) Scar bad words
Injury

Answer:
1. The father showed holes in the fence to his son.
2. The father tought his son that a wound given with words is as a bad as the one given with
a knife.
3.
(a) True
(b) False.
4.
(a) When you say things in anger, they leave a scar.
(b) The wounds will always be there.
5.
(a) wound-injury
(b) scar –mark

Use Of Words/Phrases In Sentences

1. Pay attention (listen to)—
Pay attention to what I say.
मैं जो कहता हूँ उसकी ओर ध्यान दो।

2. Scar (mask, spot)
Hammer this nail into the door.
यह कील दरवाजे में गाड़ दो।

3. Hammer (v) (Push)
Hammer this nail into the door.
यह कील दरवाजे में गाड़ दो।

4. Decrease (lesser)
His pain decreased after some time.
उसकी दर्द कुछ देर बाद कम हो गई।

5. Hold (Contol, put a check on –
Hold your tongue.
अपनी जुबान सम्भालो।

6. Control (hold)
Try to control your anger.
अपने गुस्से पर काबू पाने की कोशिश करो।

7. To say sorry (to regret) —
You must say sorry when you misbehave.
गंदा व्यवहार करने पर तुम्हें खेद जताना चाहिए।

8. Accept (acknowledge)
you must accept your mistake.
तुम्हें अपनी गलती स्वीकार कर लेनी चाहिए।

9. Advise (to suggest) —
I advised him to work hard.
मैंने उसे परिश्रम करने का सुझाव दिया।

Word Meaning.
PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence 6

A Hole in the Fence Summary in Hindi

Once there was ………………. nails were gone.

एक बार एक छोटा-सा लड़का था जो अपने माता-पिता के साथ एक छोटे से गाँव में रहता था। उसके माता पिता उसके बुरे स्वभाव के कारण चिंतित थे। उसका कोई मित्र नहीं था क्योंकि वह क्रोध में आकर अभद्र भाषा का प्रयोग करता था। उसके माता-पिता ने उसे क्रोध पर अंकुश लगाने के लिए बहुत बार समझाया।

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence

परन्तु वह कोई ध्यान नहीं देता था। पिता निरंतर सोचते रहते थे और तभी उन्हें एक विचार सूझा। अगले दिन उसके पिता ने उसे कीलों का एक थैला और हथौड़ा दिया। उन्होंने उससे कहा, “जितनी बार भी तुम्हें क्रोध आये तुम बाड़ (गेट की दीवार) के पीछे कील लगा देना।” बच्चे ने यह काम खुशी-खुशी स्वीकार कर लिया। जब भी बच्चे को क्रोध आता वह गेट की दीवार की ओर भाग कर जाता और उसमें एक कील गाड़ देता।

पहले दिन बच्चे ने चार दीवारी में तीस कील गाड़े। कुछ दिनों बाद कीलों की संख्या कम होने लगी। अगले कुछ सप्ताह में उसने अनुभव किया कि क्रोध पर नियंत्रण पाना कील गाड़ने से अधिक आसान था। अन्ततः एक दिन ऐसा आया जब बच्चे को बिल्कुल भी क्रोध नहीं आया। उसने दीवार में कोई भी कील नहीं गाड़ा था।

उसने इसके बारे में अपने पिता को बताया। उसके पिता ने उसे एक और काम करने के लिए दिया। उन्होंने कहा जिस किसी दिन तुम क्रोध पर काबू रखो, उस दिन एक कील निकाल लेना। दिन बीतते गए और छोटा लड़का अपने पिता की आखिरकार यह बताने के योग्य हो गया कि सभी कील निकल गए हैं। .

The father led ………….. words be kind !

पिता छोटे लड़के को दीवार की ओर ले गए। उन्होंने कहा, “मेरे बच्चे, तुमने बहुत अच्छा काम किया है। अब, दीवार में सुराखों को देखो। यह दीवार कभी-भी पहले जैसी नहीं हो सकती।” लड़के ने अपने पिता को देखा और कहा, “मैंने यह काम इसलिए किया क्योंकि आपने मुझे ऐसा करने को कहा था।” पिता ने कहा, “मैं जानता हूँ। जब तुम क्रोध में होते तो तुम जो कुछ भी कहते हो, वह इसी तरह निशान छोड़ जाता है।

तुम एक आदमी को चाकू मार दो और बाहर निकाल लो। इससे कोई फ़र्क नहीं पड़ेगा कि तुमने उससे कितनी बार माफ़ी मांगी, क्योंकि घाव सदा वहीं रहेगा। शब्दों से दिए गए घाव उतने ही बुरे हैं जितने कि चाकू से दिए गए घाव।” क्या आपको नहीं लगता, कि पिता ने लड़के को एक अच्छा उपदेश दिया ? मित्रों और प्रिय दोस्तों का हमारे जीवन में बहुत महत्त्व है जैसे कि तुम हमारे लिए हो। वे तुम्हें मुस्कराहट तथा हंसी देते हैं। यदि तुम अपने मित्रों को खोना नहीं चाहते तो अपने शब्दों का चुनाव सावधानीपूर्वक करो। आपके शब्द विनम्र होने चाहिएं।

PSEB 7th Class English Solutions Chapter 7 A Hole in the Fence

Retranslation Of Isolated Sentences :

1. His parents were worried because he had a bad temper. — उसके माता-पिता उसके बुरे स्वभाव के कारण चिंतित थे।
2. They advised him many times to control his anger. — उन्होंने उसे अपने क्रोध पर अंकुश लगाने के लिए कई बार समझाया।
3. He got an idea. — उन्हें (उसे) एक विचार सूझा।
4. The boy accepted the task happily. — लड़के ने वह काम खुशी-खुशी स्वीकार कर लिया।
5. The number of nails started decreasing. — कीलों की संख्या घटने लगी।
6. It was easier to control the anger. — क्रोध पर नियंत्रण पाना अधिक आसान था।
7. The father gave him one more task to do. — पिता ने उसे एक और काम करने को दिया।
8. I did it because you asked me to. — मैंने यह काम इसलिए किया क्योंकि आपने मुझे ऐसा करने के लिए कहा।
9. A wound given with your words is as bad as the one given with knife. — शब्दों से दिया गया घाव उतना ही बुरा है जितना कि चाकू से दिया गया घाव।
10. They make you smile and laugh. — वे तुम्हें मुस्कराहट और हंसी प्रदान करते हैं।
11. Let your words be kind. — आपके शब्द विनम्र होने चाहिएं।

English Guide for Class 7 PSEB Prose

The Dying Detective Question Answer Class 10 English Literature Book Chapter 4 PSEB Solutions

Punjab State Board PSEB 10th Class English Book Solutions English Literature Book Chapter 4 The Dying Detective Textbook Exercise Questions and Answers.

Class 10th English Literature Book Chapter 4 The Dying Detective Question Answers

The Dying Detective Class 10 Questions and Answers

Question 1.
Who was Mrs. Hudson ? Why did she go to Watson’s house ?
Or
Who was Mrs. Hudson ? Where did she go ? Why did she go there ?
Answer:
Mrs. Hudson was Sherlock Holmes’ landlady. She went to Watson’s house to tell him that his friend, Sherlock Holmes, was critically ill. She wanted Watson to come and save his friend’s life.

श्रीमती हडसन शरलॉक होम्ज़ की मकान-मालकिन थी। वह वाटसन के घर उसे यह बताने के लिए गई कि उसका मित्र, शरलॉक होम्ज़, सख्त बीमार था। वह चाहती थी कि वाटसन आए और अपने मित्र की जान बचाए।

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 4 The Dying Detective

Question 2.
Where did Holmes get the illness from ? When did he get it ?
Answer:
Holmes got the illness from some Chinese sailors. He got it when he was working on a case at a place near a river. But as we know, it was all a made-up story.

होम्ज़ को यह बीमारी कुछ चीनी नाविकों से लगी। उसे यह तब लगी जब वह एक नदी के समीप किसी जगह पर एक मामले पर काम कर रहा था। किन्तु जैसा कि हम जानते हैं, यह सब एक गढ़ी हुई कहानी थी।

Question 3.
What was Holmes’ condition when Watson saw him ?
Answer:
Holmes’ eyes had the brightness of fever. There was red flush on his cheeks. His thin hands were twitching all the time.

होम्ज़ की आंखों में बुखार वाली चमक थी। उसके गालों पर लाली थी। उसके पतले हाथ लगातार फड़क रहे थे।

Question 4.
Why did Holmes not let Watson examine him ?
Answer:
Holmes’ illness was a feigned one. Watson was a doctor by profession. He would have known the truth if he had examined Holmes. That was why, Holmes did not let Watson examine him.

होम्ज़ की बीमारी बनावटी थी। वाटसन व्यवसाय से डॉक्टर था। उसे सच्चाई का पता चल जाता यदि वह होम्ज़ की जांच कर लेता। इसी कारण से होम्ज़ ने वाटसन को खुद की जांच न करने दी।

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 4 The Dying Detective

Question 5.
Till when was Watson asked to stay in Holmes’ house ?
Answer:
He was asked to stay in there till 6 o’clock.

उसे वहां छ: बजे तक रुकने के लिए कहा गया।

Question 6.
Why did Holmes not let Watson touch his things ? What did Watson think about Holmes then ?
Answer:
Watson picked up an ivory box. Holmes knew it had a poisonous spring in it. Therefore, Holmes told him to put it down. He said that he hated to have his things touched. Watson thought that illness had affected Holmes’ mind.

वाटसन ने हाथीदांत की बनी एक डिबिया उठा ली। होम्ज़ जानता था कि इसमें एक ज़हरीला स्प्रिंग लगा था। इसलिए होम्ज़ ने उसे इसे नीचे रखने के लिए कहा। उसने कहा कि उसे पसन्द नहीं था कि उसकी चीजें छुई जाएं। वाटसन ने सोचा कि बीमारी ने होम्ज़ के दिमाग पर असर डाल दिया था।

Question 7.
What did Holmes ask Watson to do before leaving his room ?
Answer:
He asked Watson to light the gas-lamp, but only half on. Then he asked him to put on the table some letters, paper and the ivory box and the tongs.

उसने वाटसन से कहा कि वह गैस-लैंप को जला दे, किन्तु केवल आधी रोशनी पर। फिर उसने उसे मेज पर कुछ पत्र, कागज़, हाथीदांत वाली डिब्बी और चिमटी रखने को कहा।

Question 8.
Who was Culverton Smith ? Why did Holmes want him for the treatment of his disease ?
Answer:
Culverton Smith was a resident of Sumatra and a tea planter. Holmes wanted him for the treatment of his disease only to have him in his trap.

कल्वर्टन स्मिथ सुमात्रा का रहने वाला और चाय-बागानों का मालिक था। होम्ज़ उसे केवल अपने जाल में फंसाने के लिए उससे अपनी बीमारी का इलाज करवाना चाहता था।

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 4 The Dying Detective

Question 9.
What did Holmes ask Watson to say to Mr. Smith ?
Answer:
Holmes asked Watson to tell Mr. Smith how critically Holmes was ill and was at the point of death. Holmes wanted Watson to persuade Mr. Smith to come to Holmes’ house.

होम्ज़ ने वाटसन से कहा कि वह मिस्टर स्मिथ को बताए कि होम्ज़ कितना भयानक बीमार था और मरने के किनारे पर था। होम्ज चाहता था कि वाटसन मिस्टर स्मिथ को होम्ज़ के घर पर आने को सहमत करवा ले।

Question 10.
Did Smith welcome Watson calling on him ? How do you know ?
Answer:
No, Smith did not welcome Watson calling on him. He asked his butler to tell Watson that he was not at home.

नहीं, स्मिथ ने वाटसन के आने का स्वागत न किया। उसने अपने खानसामे से कहा कि वह वाटसन से कह दे कि वह (स्मिथ) घर पर नहीं था।

Question 11.
Why did Watson not come back with Smith ?
Answer:
Watson did not come with Smith because Holmes had asked him to do so. Watson pretended that he had some other appointment.

वाटसन स्मिथ के साथ इसलिए न आया क्योंकि ऐसा करने के लिए उसे होम्ज़ ने कहा था। वाटसन ने बहाना बना दिया कि उसे कोई दूसरा काम था।

Question 12.
What did Smith ask Watson when he finally met him ?
Answer:
Smith asked Watson if he was coming from Holmes’. He also asked him how Holmes was.

स्मिथ ने वाटसन से पूछा कि क्या वह होम्ज़ के यहां से आ रहा था। उसने उससे यह भी पूछा कि होम्ज़ का क्या हाल था।

Question 13.
Did Smith go near Holmes to examine him ? How do you know ?
Answer:
No, Smith did not go near Holmes to examine him. He well knew what had happened and only wanted Holmes to die.

नहीं, स्मिथ होम्ज़ के नज़दीक उसकी जांच करने के लिए नहीं गया। वह अच्छी तरह जानता था कि क्या हुआ था और केवल यही चाहता था कि होम्ज़ की मृत्यु हो जाए।

Question 14.
Who was Victor Smith ? What had happened to him and how ?
Answer:
Victor was Culverton Smith’s nephew. He had been murdered by Culverton Smith by the use of a poisonous spring.

विक्टर कल्वर्टन स्मिथ का भतीजा था। उसकी हत्या कल्वर्टन स्मिथ ने एक जहरीले स्प्रिंग का प्रयोग कर के कर दी थी।

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 4 The Dying Detective

Question 15.
“You did it. I’ll forget everything,” Holmes said to Smith. What did Smith do and how ? Did Holmes really mean what he said ? Give examples in support of your answer.
Answer:
Smith had conspired to kill Holmes by sending him a poisoned spring-box by post. Holmes did not really mean what he said. He was not ill at all. He was only laying a trap for Smith and trying to make him confess his crime.

स्मिथ ने डाक द्वारा एक जहरीले स्प्रिंग वाली डिब्बी होम्ज़ को भेज कर उसे मारने की योजना बनाई थी। होम्ज़ का वास्तव में वह अर्थ नहीं था जो उसने कहा। वह बिल्कुल भी बीमार नहीं था। वह स्मिथ के लिए केवल एक जाल बिछा रहा था और उससे उसका अपराध स्वीकार करवाने की कोशिश कर रहा था।

Question 16.
Why did Smith send an infected sharp spring in an ivory box ?
Answer:
Smith had killed his nephew. Holmes knew this fact. He was gathering evidence to prove it. That was why Smith sent him an infected spring to kill him.

स्मिथ ने अपने भतीजे को मार डाला था। होम्ज़ यह बात जानता था। वह इसे सिद्ध करने के लिए सबूत इकट्ठे कर रहा था। इसी कारण से स्मिथ ने उसे मारने के लिए एक संक्रमित स्प्रिंग भेज दिया।

Question 17.
Why did Holmes ask Smith to turn up the gas ?
Answer:
Holmes asked Smith to turn up the gas. It was, in fact, a signal for Inspector Morton to come in and arrest Smith.

होम्ज़ ने स्मिथ को गैस तेज़ करने को कहा। वास्तव में यह इंस्पैक्टर मार्टन के लिए एक इशारा था कि वह अन्दर आए और स्मिथ को गिरफ्तार कर ले।

Question 18.
Who arrested Smith ? What were the charges against him ?
Answer:
Inspector Morton arrested Smith. The charges against Smith were the murder of Victor and the attempted murder of Sherlock Holmes.

इंस्पैक्टर मार्टन ने स्मिथ को गिरफ्तार किया। उसके विरुद्ध आरोप थे – विक्टर की हत्या और शरलॉक होम्ज़ की हत्या का प्रयास।

Question 19.
Why did Holmes pretend to be ill ? What did he do and say to appear ill ?
Answer:
Holmes’ pretended illness was all a trap laid for Mr. Smith. In order to look ill, he did not eat for three days. He also applied a little make-up on his face. He also talked deliriously.

होम्ज़ की बीमारी का बहाना मिस्टर स्मिथ के लिए बिछाया गया मात्र एक जाल था। बीमार दिखने के लिए उसने तीन दिन तक कुछ न खाया। उसने अपने चेहरे पर थोड़ा-सा मेकअप भी लगाया। उसने
बड़बड़ाते हुए बातें भी की।

Question 20.
Should Holmes have spoken so rudely to Watson ? Why ?
Answer:
Holmes’ show of rudeness was a dramatic necessity. It was necessary to make Watson believe that Holmes was really critically ill and at the point of death.

होम्ज़ द्वारा उद्दण्डता का दिखावा करना एक नाटकीय आवश्यकता थी। यह वाटसन को विश्वास दिलाने के लिए ज़रूरी थी कि होम्ज़ सचमुच भयानक रूप से बीमार था और मरने के किनारे पर था।

Objective Type Questions

Question 1.
What was Watson by profession ?
Answer:
Watson was a doctor by profession

Question 2.
Holmes got the illness from some …
(i) Chinese sailors
(ii) Indian sailors
(iii) English sailors
(iv) Russian sailors.
Answer:
(i) Chinese sailors

Question 3.
Smith sent Holmes an infected sharp spring in …..
(i) a silver box
(ii) an ivory box
(iii) a golden box
(iv) a red box.
Answer:
(ii) an ivory box

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 4 The Dying Detective

Question 4.
Victor smith killed Culverton Smith. (True/False)
Answer:
False

Question 5.
Holmes did not want Watson to touch his things. (True/False)
Answer:
True

Question 6.
Who was charged with the murder of his nephew ?
(i) Mrs Hudson
(ii) Morton
(iii) Smith
(iv) Watson.
Answer:
(iii) Smith

Answer each of the following in one word / phrase / sentence :

Question 1.
Who wrote the story, ‘The Dying Detective’ ?
Answer:
Arthur Conan Doyle.

Question 2.
Who was the detective in this story ?
Answer:
Sherlock Holmes.

Question 3.
Give the name of Sherlock Holme’s landlady ?
Answer:
Mrs Hudson.

Question 4.
Who was Dr Watson ?
Answer:
Sherlock Holmes’ friend.

Question 5.
Where did Sherlock get the illness from ?
Answer:
From some Chinese sailors.

Question 6.
Sherlock did not let the doctor examine him. Why ?
Answer:
Because his illness was a feigned one.

Question 7.
Who was asked to stay in Sherlock’s house till 6 o’clock ?
Answer:
Dr Watson.

Question 8.
Who had murdered Victor Smith ?
Answer:
Culverton Smith.

Question 9.
Who was Victor Smith ?
Answer:
Culverton’s nephew.

Question 10.
What were the charges against Culverton Smith ?
Answer:
The charges were the murder of Victor and the attempted murder of Sherlock.

Complete the following :

1. Culverton Smith was a resident of ………..
2. Victor was a nephew of ………..
3. Holmes asked Watson to tell Culverton …….
4. …… arrested Culverton Smith.
5. The ivory box contained an ……………..
6. Holmes was the only person who knew that Culverton ………….
Answer:
1. Sumatra
2. Culverton Smith
3. about his illness
4. Inspector Morton
5. infected spring
6. had killed Victor.

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 4 The Dying Detective

Write True or False against each statement :

1. Holmes’ show of rudeness was a dramatic necessity.
2. Smith had not murdered his nephew
3. Culverton Smith did not go near Holmes to examine him.
4. Watson came back with Smith.
5. Holmes was a doctor by profession.
6. Holmes requested Dr Watson to examine him.
Answer:
1. True
2. False
3. True
4. False
5. False
6. False.

Choose the correct option for each of the following :

Question 1.
Dr Watson did not come back with Culverton Smith because ……..
(a) he had to go to his clinic
(b) Sherlock had asked him to do so
(c) he was not feeling well
(d) he went to meet Mrs. Hudson.
Answer:
(b) Sherlock had asked him to do so

Question 2.
Watson was asked to stay in Holmes’ house till …………
(a) 9 o’clock
(b) 8 o’clock
(c) 6 o’clock
(d) 4 o’clock.
Answer:
(c) 6 o’clock

Question 3.
Culverton Smith confessed before Holmes that
(a) he had killed Victor
(b) he had sent Holmes an ivory box by post
(c) the ivory box contained a killer spring
(d) all of these three.
Answer:
(d) all of these three.

Question 4.
Holmes wanted Watson to persuade Smith to …………
(a) come to Holmes’ house
(b) confess his crime
(c) go back to Sumatra
(d) kill Victor Smith.
Answer:
(a) come to Holmes’ house

Question 5.
Victor Smith had been murdered by Culverton Smith by the use of ……….
(a) a poisonous ring
(b) an ivory box
(c) a poisonous spring
(d) a sharp spring.
Answer:
(d) a sharp spring.

The Dying Detective Summary & Translation in English

The Dying Detective Introduction:
Sherlock Holmes was a detective. He had a friend named Dr Watson. One day, Holmes’ landlady came to Watson’s house and told him that Holmes was critically ill. Watson lost no time in coming to the flat where Holmes lived. He found Holmes lying in bed and feeling very restless. He tried to know about Holmes’ disease and its symptoms. But Holmes didn’t let Watson come near him. He said that it was a horribly contagious disease and Watson knew nothing about it. So he asked Watson to fetch one Mr. Culverton Smith who, he said, had all the knowledge of this disease. Then he told him to come back to him before Mr. Smith reached there. “This is very important,” he said. “Make any excuse so as not to come back with him. Don’t forget, Watson.”

Watson met Mr. Smith and told him about Holmes’ trouble. Mr. Smith at once agreed to go with Watson. But Watson remembered what Holmes had said. So he made an excuse that he had another appointment. When Watson came back, Holmes asked him to go to another room. While Watson was hiding there, he heard the footsteps upon the stairs.

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 4 The Dying Detective

Then he heard the opening and closing of the door. It was Mr. Smith who had come into the room. He felt quite delighted on seeing Holmes in a critical condition. Holmes was the only person who knew that Mr. Smith had killed his nephew Victor, but he had not been able to prove it. Now seeing Holmes dying, Smith confesses it to him that Victor had died the same way Holmes was dying now. He confesses that he had sent Holmes an ivory box by post. The box contained a killer spring. While talking thus, Mr. Smith picks up the box and puts it into his pocket.

At once, Holmes gives up his pretence of a dying man. He applauds his successful acting. This acts as a signal for Inspector Morton who at once comes in. He arrests Mr. Smith on the charges of Victor’s murder and Holmes’ attempted murder. Mr. Smith tries to deny his confession to Holmes, but there is Watson who has witnessed the entire drama.

The Dying Detective Summary & Translation in Hindi

The Dying Detective Introduction:
शरलॉक होम्ज एक जासूस था। उस का डॉक्टर वाटसन नाम का एक मित्र था। एक दिन होम्ज़ की मकान-मालकिन वाटसन के घर पर आई और उसे बतलाया कि होम्ज़ बहुत सख़्त बीमार था। वाटसन ने उस फ्लैट पर पहुंचने में कोई देरी न की जहां होम्ज़ रहता था। उसने देखा कि होम्ज़ बिस्तर पर पड़ा हुआ था और बहुत बेचैन था। उसने होम्ज़ की बीमारी और इसके लक्षणों के बारे में जानने की कोशिश की। किन्तु होम्ज़ ने उसे अपने नज़दीक न आने दिया। उसने कहा कि यह एक भयानक छूत का रोग था और वाटसन इसके बारे में कुछ नहीं जानता था। इसलिए उसने वाटसन को कलवर्टन स्मिथ नामक एक व्यक्ति को बुला लाने को कहा जो उसके अनुसार उस बीमारी के सम्बन्ध में सब कुछ जानता था। फिर उसने उससे कहा कि वह मिस्टर कलवर्टन स्मिथ के वहां पहुंचने से पहले ही वापस उसके पास आ जाए। “यह बहुत ज़रूरी है,” उसने कहा। “उसके सामने कोई भी बहाना बना देना। वाटसन, भूलना नहीं।”

वाटसन मिस्टर कलवर्टन स्मिथ से मिला और उसे होम्ज़ की बीमारी के बारे में सब कुछ बता दिया। मिस्टर स्मिथ वाटसन के साथ जाने को तुरन्त सहमत हो गया। किन्तु वाटसन को याद था कि होम्ज़ ने क्या कहा था। इसलिए उसने बहाना बना दिया कि उसे किसी दूसरी जगह जाना था। जब वाटसन वापस आया तो होम्ज़ ने उसे वहां से दूसरे कमरे में जाने को कहा। जब वाटसन वहां छिपा हुआ था तो उसे सीढ़ियों पर कदमों की आवाज़ सुनाई दी। फिर उसे दरवाज़े का खुलना और बन्द होना सुनाई दिया। यह कलवर्टन स्मिथ था जो कमरे में आया था। होम्ज़ को नाजुक हालत में देखकर उसे बहुत खुशी महसूस हुई। होम्ज़ एकमात्र व्यक्ति था जो जानता था कि स्मिथ ने अपने भतीजे विक्टर का वध किया था, किन्तु वह इसे साबित करने में असफल रहा था।

अब होम्ज़ को मरते हुए देखकर स्मिथ उसके सामने स्वीकार करता है कि विक्टर की मृत्यु उसी तरह से हुई थी जैसे अब होम्ज़ मर रहा था। वह स्वीकार करता है कि उसने होम्ज़ को डाक द्वारा एक डिबिया भेजी थी। इसमें एक जानलेवा स्प्रिंग लगा हुआ था। इस तरह बातें करते हुए स्मिथ मेज़ पर से वह डिबिया उठा लेता है और इसे अपनी जेब में डाल लेता है। वह कहता है कि सबूत का मात्र यही एक अंश था जो उसके विरुद्ध जा सकता था।

तुरन्त होम्ज़ एक मरते हुए आदमी वाला अपना नाटक समाप्त कर देता है। वह अपने सफल अभिनय पर तालियां बजाता है। इन्स्पेक्टर मार्टन के लिए यह एक इशारे का काम करता है, जो तुरन्त अन्दर आ जाता है और स्मिथ को विक्टर के वध और होम्ज़ के वध की कोशिश के दोष में गिरफ्तार कर लेता है। स्मिथ होम्ज़ के सामने अपना अपराध स्वीकार करने की बात से इन्कार करने की कोशिश करता है, किन्तु वहां वाटसन है जो पूरे नाटक की गवाही दे सकता है। कठिन शब्दार्थ तथा सम्पूर्ण कहानी का हिन्दी अनुवाद

The Dying Detective Summary & Translation in Hindi:

(Page 25-26)
Mrs. Hudson, the ……………… back !” he cried.

Word-meanings : 1. sinking-कमज़ोर होता जा रहा है; 2. last-चल सकना, जीवित रहना; 3. stand -सहन करना; 4. horrified-डर से भर गया; 5. details-विस्तृत विवरण; 6. foggy-कोहरे से भरी; 7. gloomy-अन्धेरा, उदासी-भरा; 8. gaunt-पतला, मरियल; 9. chill-ठण्डक, डर; 10. flushed—लाल पड़े हुए थे; 11. twitch-फड़कना; 12. listless-निर्जीव-सा, उत्साहहीन।

अनुवाद- श्रीमती हडसन, शरलॉक होम्ज़ की मकान-मालकिन, मेरे पास आई और बोली, “मिस्टर होम्ज़ मर रहा है, मिस्टर वॉटसन। तीन दिनों से वह कमज़ोर होता जा रहा है, और मुझे सन्देह है कि वह एक भी दिन और जिन्दा रह पाएगा। वह मुझे किसी डॉक्टर को भी लाने नहीं देता था। मैंने उससे कह दिया कि अब मैं ज़्यादा सहन नहीं कर सकती और एक डॉक्टर को ले ही आऊंगी। उसने उत्तर दिया, “ठीक है, फिर वह डॉक्टर वॉटसन ही होना चाहिए।’

मैं डर से भर उठा क्योंकि मैंने उससे पहले उसकी बीमारी के विषय में नहीं सुना था। मैं जल्दी से अपना हैट और कोट लेने भागा। जब हम कार में वापस जा रहे थे तो मैंने श्रीमती हडसन से पूरा ब्यौरा मांगा। “ज़्यादा कुछ नहीं जो आप को मैं बता सकू, श्रीमान। वह (पिछले कुछ समय से) नदी के पास स्थित रौदरहाइथ में एक मामले को सुलझाने के लिए काम करता रहा है और वहीं से यह बीमारी अपने साथ ले आया है। बुधवार को उसने बिस्तर पकड़ लिया और तभी से वह वहां से हिला तक नहीं है। तीन दिनों से कोई भोजन या पेय उसके होंठों से नहीं गुज़रा है।”

“आपने किसी डॉक्टर को क्यों नहीं बुलाया?” मैंने पूछा। “वह मुझे लाने नहीं देता था, श्रीमान। उसका कहना न मानने की हिम्मत मैं नहीं कर पाई।” होम्ज़ को देखना सचमुच बहुत कष्टदायक था। नवम्बर के एक कोहरे-भरे दिन की धुन्धली रोशनी में वह रोगी-कक्ष एक उदास कर देने वाला स्थान था किन्तु बिस्तर से एक मरियल-सा चेहरा मेरी तरफ़ टकटकी बांध कर देख रहा था जिसने मेरे मन को डरा कर रख दिया। उसकी आंखों में बुखार वाली चमक थी, उसके गाल लाल हो रहे थे और उसके हाथ लगातार फड़क रहे थे। वह निर्जीव-सा पड़ा हुआ था। “मेरे प्रिय मित्र!” उसके नज़दीक पहुंचते हुए मैं चीखा। “पीछे खड़े रहो! बिल्कुल पीछे ही खड़े रहो!” वह चिल्लाया।

(Page 26-27)
“But why …….. in his bed.

Word-meanings : 1. for your own sake-तुम्हारे ही भले के लिए; 2. deadly-जानलेवाः 3. contagious-छूत की, संक्रामक; 4. good heavens-हे ईश्वर; 5. advancing-आगे बढ़ते हुए; 6. give in-हार मान लेना; 7. aroused—जागृत हो उठी थी; 8. symptoms—लक्षण, निशानियां; 9. ignorant-अज्ञानी; 10. groan-कराहट; 11. admitted—स्वीकार कर लिया; 12. bolt—छलांग लगाकर जाना।

अनुवाद- “परन्तु क्यों? मैं तो तुम्हारी मदद करना चाहता हूं,” मैंने कहा। “वह मैं मानता हूं वाटसन, परन्तु यह सब मैं तुम्हारे ही भले के लिए कर रहा हूं।” “मेरे भले के लिए?” मैं चकित हो उठा।
“मैं जानता हूं कि मुझे क्या हुआ है। यह बीमारी सुमात्रा से आई है। यह बहुत जानलेवा है और यह छूत की बीमारी है, वॉटसन, सचमुच यह छूने मात्र से अन्य व्यक्ति को लग जाती है।”
“हे ईश्वर, होम्ज़! क्या तुम सोचते हो कि यह सुनकर मैं रुक जाऊंगा?” मैंने उसकी तरफ़ बढ़ते हुए कहा।

“यदि तुम वहीं खड़े रहोगे तभी मैं तुमसे बात करूंगा। अगर नहीं, तो तुम्हें कमरे से जाना होगा,” मेरे उस्ताद ने कहा। मैं हमेशा होम्ज की इच्छाओं के सामने सिर झुकाता रहा हूं। किन्तु उस समय मेरी डॉक्टरों वाली भावनाएं जाग उठीं। कम-से-कम रोगी-कक्ष में मैं उससे ऊंचा दर्जा रखता था। “होम्ज़,” मैं बोला, “तुम अपने आपे में नहीं हो, तुम चाहे इसे पसन्द करो या न करो। मैं तुम्हारे लक्षणों की जांच करूंगा और तुम्हारा इलाज करूंगा।”

“यदि मझे किसी डॉक्टर ने देखना ही है.” उसने कहा, “तो मेरे पास कम-से-कम कोई ऐसा डॉक्टर लाओ जिस पर मुझे विश्वास हो।”
“तो मुझ पर तुम्हारा कोई विश्वास नहीं है?”

“तुम्हारी दोस्ती पर निश्चित रूप से हैं। परन्तु सच्चाई सच्चाई होती है, वॉटसन। तुम एक सामान्य डॉक्टर मात्र हो, इस बीमारी के स्पेशलिस्ट नहीं हो।” “यदि ऐसा है तो मुझे सर जैस्पर मीक या पैनरोज़ फिशर को लाने दो या फिर लंन्दन के किसी अन्य सर्वोत्तम डॉक्टर को।” “तुम कितने अज्ञानी हो! वॉटसन,” एक कराह के साथ उसने कहा, “तुम टारपौनली बुखार या ब्लैक फारमोसा प्लेग के बारे में क्या जानते हो?”
“मैंने इन बीमारियों के बारे में कभी नहीं सुना,” मैंने स्वीकार किया।

“पूर्वी देशों में बीमारी की बहुत-सी समस्याएं हैं। मैंने हाल में किए गए अपने अनुसन्धानों से इतना ही सीखा है। और उसी दौरान इस बीमारी ने मुझे जकड़ लिया,” वह बोला।

“फिर मैं डॉक्टर आइनस्ट्री को ले आता हूं,” दरवाज़े की तरफ जाते हुए मैंने कहा। मुझे आज तक इतना घोर आश्चर्य नहीं हुआ था जब वह मरता हुआ आदमी छलांग लगाकर दरवाजे पर पहुंचा और उसे ताला लगा दिया और चाबी अपने हाथ में ले ली। अगले ही क्षण वह अपने बिस्तर में वापस पहुंच गया।

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 4 The Dying Detective

(Page 27-28)
“You won’t have ………. with him, watson.”

Word-meanings : 1. by force-बलपूर्वक, ज़बरदस्ती; 2. choice-पसन्द, चुनाव; 3. settle down to reading-पढ़ने में मन लगाना; 4. ‘mantelpiece-अंगीठी के ऊपर की तरफ़ सजावटी चीजें रखने की जगह; 5. ivory-हाथीदांत; 6. sliding-एक तरफ़ को हटाया जा सकने वाला; 7. dreadful डरावनी;

“उसका क्या हाल है?” उसने पूछा। “वह सख़्त बीमार है,” मैंने जवाब दिया। मैं मिस्टर कलवर्टन स्मिथ के घर पहुंच गया। खानसामा दरवाज़े पर दिखाई दिया। आधे-खुले दरवाजे से मैंने एक आवाज़ को खानसामा से कहते सुना, “मैं घर पर नहीं हूं, ऐसा कह दो।” मैं धक्का देकर खानसामा से आगे चला गया और कमरे में घुस गया। मैंने एक गंजे सिर वाले दुबले-पतले व्यक्ति को बैठे हुए देखा। “मुझे अफ़सोस है,” मैंने कहा, “किन्तु ऐसे मामले में देर नहीं की जा सकती। मिस्टर शरलॉक होम्ज ………..”

उसके नाम को सुनने मात्र से ही उस व्यक्ति पर एक भिन्न प्रभाव पड़ा। “क्या तुम होम्ज़ के पास से आ रहे हो? वह कैसा है?” उसने पूछा। “वह सख़्त बीमार हैं। इसी कारण से मैं यहां आया हूं। मिस्टर होम्ज़ आपके विषय में बहुत ऊंची धारणा रखते हैं और वह सोचते हैं कि लन्दन में आप एकमात्र व्यक्ति हैं जो उसकी मदद कर सकते हैं।”

वह छोटे कद का व्यक्ति चौंक उठा। “वह ऐसा क्यों सोचता है?” उसने पूछा। “पूर्वी देशों की बीमारियों के विषय में आप के ज्ञान के कारण,” मैंने उत्तर दिया। “उसे यह बीमारी कैसे लगी?” उससे पूछा। मैंने उसे सब कुछ बता दिया। वह मुस्कराया और आने के लिए सहमत हो गया। यह बहाना बनाते हुए कि मुझे कोई दूसरा ज़रूरी काम था, मैं उसके घर से निकल आया। मन-ही-मन में घबराते हुए मैं होम्ज़ के कमरे में पहुंचा। मैंने उसे बता दिया कि मिस्टर स्मिथ आ रहा था। “बहुत अच्छा किया! वॉटसन,” उसने कहा। “तुमने वह हर काम कर दिया है जो एक अच्छा दोस्त कर सकता था। अब तुम जल्दी से अगले कमरे में चले जाओ। और कुछ भी न बोलना और यहां मत आना।”

(Page 29-30)
I heard the ……….. “What’s all this per

Word-meanings : 1. footsteps-कदमों की आवाज़; 2. whispered-धीमी आवाज़ में बोला; 3. coincidence-संयोग; 4. indeed—सचमुच; 5. groaned—कराहा; 6. my mind is gone-मेरा दिमाग़ काम नहीं कर रहा; 7. pleaded—विनय की, बिनती की; 8. sharp-तीखा, नुकीला; 9. evidence -सबूत।

अनुवाद-मैंने कदमों की आवाज़ सुनी। मैंने एक आवाज़ को कहते सुना, “होम्ज! होम्ज़! क्या तुम मेरी आवाज़ सुन सकते हो?”
“क्या यह आप हैं, मिस्टर स्मिथ?” होम्ज़ ने बहुत धीमी आवाज़ में कहा। “आप अच्छी तरह जानते हैं कि मुझे क्या बीमारी है। लन्दन में आप ही एक अकेले व्यक्ति हैं जो मेरा इलाज कर सकते हैं।” . “क्या तुम्हें लक्षणों का पता है?” स्मिथ ने पूछा। “हां, बहुत अच्छी तरह, मिस्टर स्मिथ,” और उसने लक्षणों का वर्णन किया।

“ये लक्षण बिल्कुल वैसे ही हैं, होम्ज,” स्मिथ ने कहा। “बेचारा विक्टर (इस बीमारी से) चौथे दिन ही मर गया था – वह एक शक्तिशाली और स्वस्थ युवक था। सचमुच कैसा संयोग है!” “मैं जानता हूं कि तुमने ही वह सब किया था,” होम्ज़ बोला।
“ठीक है, लेकिन तुम इसे साबित नहीं कर सकते।” “कृपया मुझे पानी दो,” होम्ज़ कराहा।। “लो,” मैंने स्मिथ की आवाज़ सुनी।
“मुझे ठीक कर दो, कृपा करके। अब विक्टर सैवेज की मृत्यु के विषय में (बात करें)। तुम्हीं ने उसे मारा था। मैं इस विषय में सब कुछ भूल जाऊंगा, लेकिन मुझे रोगमुक्त कर दो। मैं वह सारा मामला भूल जाऊंगा।”

“तुम उसे भूल जाओ या याद रखो, जैसा चाहो, वैसा करो। अब मेरे लिए इस बात का कोई महत्त्व नहीं है कि मेरा भतीजा कैसे मरा। वॉटसन ने बताया था कि तुम्हें यह बीमारी चीनी नाविकों से लगी है। क्या इसका और भी कोई कारण हो सकता है?” “मैं सोच-विचार नहीं कर सकता। मेरा दिमाग बिल्कुल भी काम नहीं कर रहा, मेरी मदद करो,” होम्ज़ ने बिनती की।
“क्या कोई चीज़ डाक से आई थी? एक डिब्बा, संयोग से? बुधवार को?”

“हां. मैंने वह डिबिया खोली और उसके अन्दर एक तीखा स्प्रिंग था। शायद वह एक मज़ाक मात्र था। उस स्प्रिंग ने मेरा खन निकाल दिया,” होम्ज़ बोला।
“नहीं, वह मज़ाक नहीं था। ऐ बेवकूफ़ आदमी, तुम्हें वही बीमारी लग गई है। तुम्हें किसने कहा था कि मेरे रास्ते में आओ? तुम विक्टर की मौत के बारे में बहुत कुछ जान गए थे। तुम्हारा अन्त निकट आ पहुंचा है, होम्ज। अब मैं इस डिबिया को अपनी जेब में डालकर ले जाऊंगा। यही एक आखिरी सबूत बचा है !”

“गैस (की रोशनी) को तेज़ कर दो, स्मिथ,” होम्ज़ ने अपनी स्वाभाविक आवाज़ में कहा।
“हां, मैं रोशनी को तेज़ कर दूंगा ताकि मैं तुम्हें बेहतर ढंग से देख सकू।” उसके बाद खामोशी छा गई। फिर मैंने स्मिथ को कहते सुना, “यह सब क्या है?”

(Page 30)
“successful acting, said …………. Watson,” he said.

Word-meanings : 1. charge-आरोप; 2. scuffle-झगड़ा, हाथापाई; 3. rude-अशिष्ट; 4. undermine-कम कर के आंकना; 5. capability-योग्यता, सामर्थ्य; 6. fasting-भूखे रहना; 7. signal-इशारा।

अनुवाद- “एक सफल अभिनय,” होम्ज़ बोला, “तीन दिन से मैंने किसी चीज़ का स्वाद नहीं लिया है -न भोजन का, और न ही किसी पेय का।” बाहर से कदमों की आवाज़ आई। दरवाजा खुला और मैंने इंस्पैक्टर मार्टन की आवाज़ सुनी। “मैं तुम्हें हत्या के आरोप में गिरफ्तार करता हूं,” उसने कहा।

“और शरलॉक होम्ज की हत्या करने के प्रयास के आरोप में भी,” होम्ज़ ने हंसते हुए कहा। फिर इधर-उधर भागने और हाथापाई की आवाजें आई, फिर उसके बाद लोहे की खनक और अचानक पीडा की आवाज़ सुनाई दी। हथकड़ियों को बन्द करने का खटका हुआ। होम्ज़ ने मुझे अन्दर आने के लिए आवाज़ दी।

“मुझे अफ़सोस है, वॉटसन, मैंने तुम्हारे साथ बहुत अशिष्टता की। मैंने एक डॉक्टर के रूप में तुम्हारी योग्यता का मजाक उड़ाया था। वह स्मिथ को यहां लेकर आने की एक चाल मात्र थी। और मैं नहीं चाहता था कि तुम्हें पता लग जाए कि मैं वास्तव में बीमार नहीं था।”
“किन्तु आपकी वह शक्ल ……..?” मैंने पूछा।

“वह तीन दिन भूखे रहने और सही मेक-अप का ही कमाल था और मॉर्टन को अन्दर आने का इशारा देने के लिए गैस को तेज़ किया गया था।” “और वह सिक्कों वाली बातें?”

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 4 The Dying Detective

“ओह! वह सिर्फ इस बात को सिद्ध करने के लिए की गईं थीं कि मैं उन्मादी प्रलाप (बीमारी में अनाप-शनाप बोलना) कर रहा था,” वह हंसा। “अब मुझे कुछ खाने की ज़रूरत है, वॉटसन। मिस्टर स्मिथ ने अपने भतीजे की हत्या की थी और कैद से बचने के लिए मुझे भी उसी तरीके से मार देना चाहता था। अब मुझे खाने की ज़रूरत महसूस हो रही है, वॉटसन। और तुम्हारा बहुत धन्यवाद है, वॉटसन,” वह बोला।

Class 10th English Literature Book PSEB Supplementary Reader

One Thousand Dollars Question Answer Class 10 English Literature Book Chapter 3 PSEB Solutions

Punjab State Board PSEB 10th Class English Book Solutions English Literature Book Chapter 3 One Thousand Dollars Textbook Exercise Questions and Answers.

Class 10th English Literature Book Chapter 3 One Thousand Dollars Question Answers

One Thousand Dollars Class 10 Questions and Answers

Question 1.
Who gave $ 1,000 to Robert Gillian ? Who did the money belong to ? Why was it given to him ?
Answer:
Lawyer Tolman gave the money to Robert Gillian. This money belonged to Gillian’s uncle. Robert was asked to spend the amount and then give an account of how he had spent it.

वकील टॉलमैन ने राबर्ट गिलियन को यह पैसे दिए। ये पैसे गिलियन के अंकल के थे। उससे कहा गया कि वह इस पैसे को खर्च करे और फिर इस बात का ब्योरा दे कि उसने ये पैसे कैसे खर्च किए थे।

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 3 One Thousand Dollars

Question 2.
Why was Bobby Gillian not happy with the money given to him ?
Answer:
Bobby Gillian was the only heir of his uncle’s property. This property was worth half a million dollars. But Bobby got only one thousand out of it. Naturally, he was not happy.

बॉबी गिलियन अपने अंकल की धन-दौलत का एकमात्र वारिस था। यह सम्पत्ति पांच लाख डॉलर की थी। परन्तु बॉबी को इसमें से केवल एक हज़ार मिले। स्वाभाविक रूप से वह खुश नहीं था।

Question 3.
What was the condition laid down by the lawyer ?
Answer:
The lawyer asked Bobby to spend the one thousand dollars and then give an account of how he had spent it. Only then the full contents of the will could be shown to him.

वकील ने बॉबी से कहा कि वह एक हज़ार डॉलर खर्च कर ले और फिर इस बात का ब्योरा दे कि उसने ये कैसे खर्च किए थे। केवल तभी वसीयत का पूरा ब्योरा उसे बताया जा सकता था।

Question 4.
Who else got the money and how much ?
Answer:
The others who got the money were the butler, the housekeeper and Miss Hayden who was the ward of Robert’s uncle. Each of them got ten dollars.

अन्य लोग जिन्हें पैसे मिले. वे थे – खानसामा, घर का नौकर और मिस हेडन जो राबर्ट के अंकल की एक आश्रिता थी। उनमें से प्रत्येक को दस डॉलर मिले।

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 3 One Thousand Dollars

Question 5.
Why was Old Bryson not serious in giving suggestions to Gillian ? What were the suggestions given ?
Answer:
Old Bryson did not like Gillian. Therefore, he was not serious in giving his suggestions. He suggested that Gillian could buy a house, provide milk for babies, spend in art galleries, spend for someone’s education, or buy a diamond pendant for Miss Lotta.

ओल्ड बायसन गिलियन को पसन्द नहीं करता था। इसलिए वह सुझाव देने के प्रति गम्भीर नहीं था। उसने सुझाव दिया कि गिलियन एक मकान खरीद सकता था, बच्चों के लिए दूध प्रदान कर सकता था, आर्ट गैलरियों में खर्च कर सकता था, किसी की शिक्षा पर खर्च कर सकता था, अथवा मिस लौटा के लिए हीरों का हार खरीद सकता था।

Question 6.
Which suggestion did Gillian accept? What did he do then ?
Answer:
Gillian accepted the suggestion to give a diamond pendant to Miss Lotta. He phoned for a cab, and asked the driver to take him to the Columbine Theatre.

गिलियन ने मिस लौटा को हीरों का हार देने का सुझाव स्वीकार कर लिया। उसने एक बग्घी के लिए फोन किया और चालक से कहा कि वह उसे कोलम्बाइन थियेटर ले चले।

Question 7.
Who was Miss Lotta Lauriere ? Did she welcome Gillian’s coming ? Was she happy with his offer ? Give reasons for your answer.
Answer:
Miss Lotta was an actress. She did not welcome Gillian’s coming. She was not happy with Gillian’s offer. She wanted a much costlier pendant.

मिस लौटा एक अभिनेत्री थी। उसने गिलियन के आने का स्वागत न किया। उसे गिलियन की पेशकश पर प्रसन्नता न हुई। वह इससे कहीं अधिक कीमत का हार चाहती थी।

Question 8.
What did Gillian ask the driver of the cab ? Did he like his answer ? How do you know ?
Answer:
Gillian asked the cab driver what he would do if he had a thousand dollars. The driver said that he would open a saloon. At this Gillian said, “Oh, no.” It shows that he did not like the cab driver’s answer.

गिलियन ने बग्घी-चालक से पूछा कि यदि उसके पास एक हजार डॉलर होते तो वह क्या करता। चालक ने उत्तर दिया कि वह एक शराबखाना खोल लेता। इस पर गिलियन ने कहा, “अरे, नहीं।” इससे पता चलता है कि उसे बग्घी-चालक का उत्तर पसन्द न आया।

Question 9.
Who did Gillian talk to next ? Why ?
Answer:
Gillian next talked to a blind man, who was selling pencils. He wanted to know from him what he would do if he had a thousand dollars.

इसके बाद गिलियन ने एक अन्धे आदमी से बात की जो पेन्सिलें बेच रहा था। वह उससे जानना चाहता था कि वह क्या करता यदि उसके पास एक हज़ार डॉलर होते।

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 3 One Thousand Dollars

Question 10.
Why did Gillian give his money to Miss Hayden ? What did he ask her to give him and why ?
Answer:
Gillian gave his money to Miss Hayden because he wanted to spend the money in a lump and save himself the trouble of keeping accounts. He asked Miss Hayden to give him a piece of paper to write a note.

गिलियन ने अपने पैसे मिस हेडेन को इसलिए दे दिए क्योंकि वह पूरे पैसे एक ही बार में खर्च करना चाहता था और स्वयं को हिसाब रखने की मुसीबत से बचाना चाहता था। उसने मिस हेडन से कागज़ का एक टुकड़ा कुछ लिखने के लिए मांगा।

Question 11.
What did Gillian write in his note ?
Answer:
He wrote that he had paid one thousand dollars to the best and dearest woman on earth. He added that it would give him eternal happiness.

उसने लिखा कि उसने एक हजार डॉलर धरती पर की सबसे बढ़िया और प्यारी औरत को दे दिए थे। उसने यह भी लिखा कि इससे उसे अनन्त प्रसन्नता प्राप्त होगी।

Question 12.
Why did Gillian go to the lawyers again ?
Answer:
He went to the lawyers to give them the account of how he had spent the one thousand dollars.

वह वकीलों के पास यह हिसाब देने गया कि उसने एक हजार डॉलर कैसे खर्च किए थे।

Question 13.
What had Gillian’s uncle written in the postscript of his will ?
Answer:
He had written that if Robert had spent the money wisely, he would get another five thousand dollars. Or else, this amount would go to Miss Hayden.

उसने लिखा था कि यदि राबर्ट ने पैसे समझदारी से खर्च किए तो उसे पाँच हजार डॉलर और मिल जाएंगे। अन्यथा ये पैसे मिस हेडन को मिल जाएंगे।

Question 14.
Why did Gillian not get the rest of the money ? Was he sorry for his action ?
Answer:
Gillian told the lawyers falsely that he had lost the thousand dollars on the races. Thus he lost his right to the other five thousand dollars. But he was not at all sorry for it. Rather he was happy that the money would go to the lady he loved so much.

गिलियन ने वकीलों को झूठ ही कह दिया कि वह एक हज़ार डॉलर घुड़दौड़ों में हार गया था। इस प्रकार वह अन्य पांच हज़ार डॉलर पर अपना अधिकार खो बैठा। किन्तु उसे उस बात का बिल्कुल कोई खेद नहीं था। इसके विपरीत उसे तो खुशी थी कि पैसे उस औरत को मिल जाएंगे जिसे वह इतना प्यार करता था।

Objective Type Questions

Question 1.
Robert lost the money on races.(True/False)
Answer:
True

Question 2.
To whom did Bobby Gillian give his one thousand dollars ?
(i) Butler
(ii) Miss Hayden
(iii) Lawyers
(iv) Miss Lotta Lauriere.
Answer:
(ii) Miss Hayden

Question 3.
Robert Gillian offered a ……………. to Miss Lotta Lauriere.
Answer:
pendant worth one thousand dollars

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 3 One Thousand Dollars

Question 4.
Robert Gillian received one million dollars from his uncle’s will. (True/False)
Answer:
False

Question 5.
The blind man was selling …………. on the walkside.
(i) books
(ii) pencils
(iii) pens
(iv) notebooks.
Answer:
(ii) pencils

Question 6.
Who was Miss Lotta Lauriere ?
Answer:
She was an actress.

Answer each of the following in one word / phrase / sentence :

Question 1.
Who wrote the story, ‘One Thousand Dollars’?
Answer:
O’Henry.

Question 2.
From where did Robert Gillian receive one thousand dollars ?
Answer:
From his uncle’s will.

Question 3.
What was the condition with the money which Gillian had received from his uncle’s will ?
Answer:
He had to spend that money sensibly.

Question 4.
Who was Miss Lotta Lauriere ?
Answer:
She was an actress.

Question 5.
What did Robert Gillian offer Miss Lotta ?
Answer:
He offered her a pendant worth one thousand dollars.

Question 6.
What did Gillian ask the cab driver ?
Answer:
He asked the cab driver what he would do if he had a thousand dollars.

Question 7.
What did Gillian want to ask the blind man who was selling pencils ?
Answer:
He wanted to ask the blind man what he would do if he had a thousand dollars.

Question 8.
What did Gillian ask Miss Hayden to give him ?
Answer:
A piece of paper to write a note.

Question 9.
Why did Robert Gillian go to the lawyers again ?
Answer:
To give them the account of how he had spent one thousand dollars.

Question 10.
Who got the rest of the money, i.e. five thousand dollars ?
Answer:
Miss Hayden.

Complete the following :

1. Robert Gillian was the only heir of …………..
2. …….. was the ward of Robert’s uncle.
3. Gillian asked the cab driver to take him to
4. The property of Gillian’s uncle was worth ……………..
5. Gillian accepted the suggestion to give ……………….. to Miss Lotta.
6. ….. said that he would open a saloon if he had one thousand dollars.
Answer:
1. his uncle’s property
2. Miss Hayden
3. the Columbine Theatre
4. half a million dollars
5. a diamond pendant
6. The cab driver.

Write True or False against each statement :

1. Gillian told the lawyers that he had lost the thousand dollars on the races.
Answer:
True

2. Miss Lotta was happy with Gillian’s offer.
Answer:
False

3. Miss Hayden worked at the Columbine Theatre as an actress.
Answer:
False

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 3 One Thousand Dollars

4. Gillian lost his right to other five thousand dollars.
Answer:
True

5. Robert’s uncle had a ward named Miss Lotta.
Answer:
False

6. Bobby was the only heir of his father’s property.
Answer:
False

Choose the correct option for each of the following :

Question 1.
Who gave ten thousand dollars to Robert Gillian ?
(a) Lawyer Tolman.
(b) Miss Heydan.
(c) Old Bryson.
(d) Miss Lotta.
Answer:
(a) Lawyer Tolman.

Question 2.
Miss Hayden was ……….
(a) Gillian’s beloved
(b) Miss Lotta’s sister
(c) Bryson’s wife
(d) Tolman’s client.
Answer:
(a) Gillian’s beloved

Question 3.
What was Robert’s nickname ?
(a) Tony.
(b) Robin.
(c) Harry.
(d) Bobby
Answer:
(d) Bobby

Question 4.
Old Bryson did not like ……
(a) Robert’s uncle
(b) Robert Gillian
(c) Lawyer Tolman
(d) Miss Hayden.
Answer:
(b) Robert Gillian

Question 5.
Old Bryson suggested that Gillian could
(a) buy a house
(b) spend in art galleries
(c) spend for someone’s education
(d) all of these three.
Answer:
(d) all of these three.

One Thousand Dollars Summary & Translation in English

One Thousand Dollars Introduction:
Robert Gillian receives one thousand dollars from his uncle’s will. But there is also a condition. He has to spend this money sensibly. He goes to Old Bryson for his advice. But Bryson is in no mood of giving him any advice. He talks to Gillian in a satirical tone. Robert offers Miss Lotta Lauriere to buy her a pendant worth one thousand dollars.

But she wants a much more expensive one. He asks a cab driver what he would do with a thousand dollars. He replies that he will open a saloon with it. Robert’s uncle had a ward, Miss Hayden. Perhaps Robert loves her. He gives the entire amount to her and makes a detail about it. Then he goes to the office of his uncle’s lawyers. He tells them that he has spent the money.

They tell him if he has spent the money sensibly, he would get another 5,000 dollars otherwise this amount will go to Miss Hayden. Hearing this, Robert Gillian tears the account of spending money. He tells the lawyers that he has lost the entire money on races. Saying this he leaves the office.

One Thousand Dollars Summary & Translation in Hindi

One Thousand Dollars Introduction:

राबर्ट गिलियन को अपने अंकल की वसीयत से एक हजार डॉलर मिलते हैं। परन्तु वहां एक शर्त भी है। उसे यह पैसे समझदारी से खर्च करने हैं। वह ओल्ड बायसन के पास उसकी सलाह लेने के लिए जाता है। परन्तु ब्रायसन कोई सलाह देने के मूड में नहीं है। वह गिलियन से व्यंग्यात्मक ढंग से बात करता है। राबर्ट मिस लौटा लौरियर को एक हजार डॉलर का एक हार खरीद कर देने की पेशकश करता है। परन्तु वह इससे काफ़ी अधिक महंगा चाहती है। वह एक बग्घी-चालक से पूछता है कि वह एक हजार डॉलर से क्या करेगा। वह कहता है कि वह इससे एक शराबखाना खरीदेगा।

राबर्ट के अंकल पर आश्रित एक लड़की थी, मिस हेडन। शायद राबर्ट उससे प्यार करता है। वह सारा पैसा उसे दे देता है और इसका विवरण बना देता है। इसके बाद वह अपने अंकल के वकीलों के दफ्तर में जाता है। वह उन्हें बताता है कि उसने पैसे खर्च कर दिए हैं। वे उसे बताते हैं कि यदि उसने पैसे समझदारी से खर्च किए हैं तो उसे और भी 5,000 डॉलर मिलेंगे अन्यथा यह पैसे मिस हेडन को मिल जाएंगे। यह सुन कर राबर्ट गिलियन पैसे खर्च करने वाला लेखा फाड़ डालता है। वह कहता है कि वह सारे पैसे घुड़दौड़ों में हार गया है। यह कह कर वह दफ्तर छोड़कर चला जाता है। कठिन शब्दार्थ तथा सम्पूर्ण कहानी का हिन्दी अनुवाद

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 3 One Thousand Dollars

One Thousand Dollars Summary & Translation in Hindi:

(Page 18-19)
“One thousand dollars,” ……………. a thousand dollars pour

Word-meanings :
1. solemnly-गम्भीरतापूर्वक; 2. severely-कठोरता से, रूखे ढंग से; 3. details –ब्यौरा; 4. comply with-का पालन करना; 5. thrust-घुसा देना, ठूसना; 6. calm-शांत स्वभाव वाला; 7. sighed-लंबी सांस ली; 8. laid down-रख दी; 9. wake up-ध्यान से सुनो। 10. usual—सामान्य, साधारण।

अनुवाद- “एक हज़ार डॉलर,” वकील टॉलमैन ने गम्भीरतापूर्वक और रूखे ढंग से दोहराया, “और यह रही रकम।” __ युवा गिलियन हंस दिया जब उसने एक डॉलर वाले नोटों की गड्डी को छुआ। “यह तो इतनी छोटी-सी रकम है,” उसने वकील से कहा।

“तुमने अपने चाचा की वसीयत पढ़ने के वक्त सब-कुछ सुना था,” वकील टॉलमैन ने एक रूखे स्वर में कहना जारी रखा। “मैं नहीं जानता कि तुमने वसीयत की छोटी-छोटी बातों पर गौर किया था या नहीं। मैं तुम्हें बता दूं कि तुम्हें इन एक हज़ार डॉलरों के खर्च करने के तरीके का पूरा ब्यौरा देना होगा, जैसे ही तुम उन्हें खर्च कर · चुके होगे। मुझे विश्वास है कि तुम स्वर्गीय मिस्टर गिलियन की इच्छाओं का पालन करोगे।” ___ “आप भरोसा रखिए,” उस जवान आदमी ने नम्रतापूर्वक कहा, “परन्तु मुझे शायद एक सेक्रेटरी रखना पड़े। मैं हिसाब-किताब में कभी भी कुशल नहीं था।” गिलियन ने नोटों की गड्डी को अपनी जेब में ढूंसा और क्लब चला गया। वहां वह उस व्यक्ति को ढूंढने लगा जिसे वह ओल्ड ब्राइसन कह कर बुलाता था।

ओल्ड ब्राइसन एक शांत स्वभाव वाला चालीस वर्ष का व्यक्ति था। वह एक कोने में बैठा हुआ एक किताब पढ़ रहा था और जब उसने गिलियन को आते देखा तो उसने लम्बी सांस ली, अपनी किताब नीचे रख दी और अपना चश्मा उतार दिया।
“ओल्ड ब्राइसन, ध्यान से सुनो,’ गिलियन बोला, “मेरे पास तुम्हें सुनाने के लिए एक हास्य-जनक कहानी है।”
“मेरी इच्छा है कि तुम अपनी कहानी बिलियर्ड रूम में किसी को सुनाओ, गिलियन,” ओल्ड ब्राइसन ने कहा।
“यह कहानी उन सामान्य कहानियों से बेहतर है,” गिलियन कागज़ से एक सिगरेट बनाते हुए बोला, “और मैं तुम्हें ही सुनाने जा रहा हूं। यह इतनी दुःखदायी और (साथ में) हास्यजनक है कि खेलते हुए इसे नहीं सुना जा सकता। मैं अभी-अभी अपने चाचा के वकीलों के कार्यालय से आया हूं। मेरे चाचा ने (वसीयत में) मेरे लिए एक हजार डॉलर छोड़े हैं। अब, कोई व्यक्ति केवल एक हजार डॉलरों से संभवतया क्या कर सकता है?”

(Page 19-20)
thought;” ………….. in a ranch.”

Word-meanings : 1. was worth-की हैसियत थी; 2. microbe – जीवाणु; 3. bacillus – जीवाणु; 4. rest-बाकी बचा; 5. doing away—मार डालने के लिए; 6. butler-खानसामा, रसोइया; 7. housekeeper-घर की देखरेख करने वाला; 8. seal ring – मोहर लगाने वाली अंगूठी; 9. fairy godmother – बहुत कृपालु और खुले दिल वाला व्यक्ति; 10. allowance खर्चे के लिए दिया गया पैसा; 11. heir-उत्तराधिकारी, वारिस; 12. frowned-भौंहें टेढ़ीं की; 13. ward-ऐसा व्यक्ति जो किसी के संरक्षण में हो; 14. offensive अपमान करने वाला; 15. art gallery-कला दीर्घा; 16. ambitious – महत्त्वाकांक्षी; 17. moralise-उपदेश देना; 18. gentle laugh-हल्की हंसी; 19. sensible-समझदारी वाली; 20. pendant- (हार की) लटकन; 21. ranch-एक बड़ा फार्म जहां गाएं-भैंसें, भेड़ें, इत्यादि पाले जाते हैं।

अनुवाद- “मैं तो सोचता था,” ओल्ड ब्राइसन बोला, “कि स्वर्गीय सैप्टिमस गिलियन की हैसियत लगभग पांच लाख डॉलरों की थी।” “बिल्कुल थी,” गिलियन ने प्रसन्न स्वर में कहा, “और यहीं वह हास्य-जनक बात आती है। वह अपनी लगभग सारी दौलत को एक जीवाणु के लिए छोड़ गया है। मतलब यह कि उसकी वसीयत का कुछ हिस्सा उसे मिलेगा जो एक नया जीवाणु खोजेगा और बाकी का सारा धन उस अस्पताल को जाएगा जो उस जीवाणु को मारने में समर्थ होगा। खानसामा और घर की देखभाल करने वाले को एक-एक मोहर लगाने वाली अंगूठी और दस डॉलर मिलेंगे। उसके भतीजे को (केवल) एक हज़ार डॉलर मिले हैं।”

“तुम्हारे पास तो हमेशा ही खर्च करने के लिए बहुत सारे पैसे रहे हैं,” ओल्ड ब्राइसन ने कहा।
“हां, हां, कई टन,” गिलियन बोला। “चाचा जी बहुत कृपालु और खुले दिल वाले थे जहां तक खर्चा-पानी देने का सम्बन्ध है।”
“कोई अन्य वारिस?” ओल्ड ब्राइसन ने पूछा।
“कोई भी नहीं,” गिलियन ने भौंहों पर बल डालते कहा और बेचैनी से दीवान को ठोकर लगा दी। “एक मिस हेडन है, मेरे चाचा के संरक्षण में रहने वाली एक लड़की, जो घर में ही रहा करती थी। मैं तुम्हें बताना भूल गया कि उसे भी एक मोहर लगाने वाली अंगूठी और दस डॉलर मिले हैं। कैसी मज़े वाली बात है ! अपमान न करना, ओल्ड ब्राइसन – बताओ कि कोई व्यक्ति एक हजार डॉलर से क्या कर सकता है?”

ओल्ड ब्राइसन ने अपने चश्मे को साफ़ किया और मुस्करा दिया। और जब वह मुस्कराया तो गिलियन को विश्वास हो गया कि वह पहले से भी ज्यादा अपमान-जनक बनने वाला था। “एक हज़ार डॉलर,” उसने कहा, “का अर्थ कम या ज्यादा दोनों ही है। कोई इतनी रकम से एक अच्छासा घर खरीद सकता है। एक हजार डॉलर जून, जुलाई और अगस्त में एक सौ बच्चों के लिए शुद्ध दूध खरीदने में समर्थ होंगे और उनमें से पचास बच्चों के जीवन की रक्षा कर सकेंगे। किसी कला दीर्घा में आप आधे घण्टे का मौज-मज़ा ले सकते हैं। इससे किसी महत्त्वाकांक्षी लड़के को शिक्षा मिल सकेगी। तुम न्यू हैंपशायर के किसी नगर में जाकर रह सकते हो और इतने पैसों में दो साल तक सम्मानपूर्वक रह सकते हो।”

“लोग तुम्हें पसन्द करने लगेंगे अगर तुम उपदेश देना बन्द कर दो। मैंने सिर्फ तुमसे यह बताने के लिए कहा था कि मैं उन एक हजार डॉलर से क्या कर सकता हूं,” गिलियन ने कहा। “तुम?” ओल्ड ब्राइसन ने हल्की हंसी के साथ कहा। “हां तो बॉबी गिलियन, सिर्फ एक ही समझदारी वाला काम है जो तुम कर सकते हो। तुम मिस लौटा लौरियर को हीरों की एक लटकन खरीद कर दे सकते हो और अपना बाकी का समय तुम किसी पशु-फ़ार्म में बिता सकते हो। मैं इसलिए तुम्हें भेड़ों के फ़ार्म की सलाह दे रहा हूं क्योंकि मुझे भेड़ें बिल्कुल अच्छी नहीं लगती।”

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 3 One Thousand Dollars

(Page 20)
“Thanks,” ………………. he told the driver.

Word-meanings : 1. lump—एकमुश्त; 2. cab-टैक्सी या किराए की कोई अन्य बग्घी; 3. let him in—उसे अन्दर ले आओ; 4. perform-प्रदर्शन करना; 5. cipher-शून्य; 6. saloon-मधुशाला, शराबखाना; 7. curiosity–उत्सुकता; 8. sidewalk —पटरी, फुटपाथ।

अनुवाद- “धन्यवाद,’ गिलियन ने उठते हुए कहा। “मैंने सोचा था कि मैं तुम पर भरोसा कर सकता हूं, ओल्ड ब्राइसन। तुमने मुझे सही सलाह दी है। मैं पैसों को एकमुश्त खर्च करना चाहता था। अब कोई विस्तृत हिसाब-किताब रखने की कोई ज़रूरत नहीं है। मैं वैसा करना सख़्त नापसन्द करता हूं।”

गिलियन ने फोन करके एक टैक्सी बुलवाई और ड्राइवर को कोलंबाइन थियेटर चलने को कहा। मिस लौटा लौरियर शो के लिए लगभग पूरी तरह तैयार थी जब वस्त्र-सज्जा करने वाली स्त्री ने मिस्टर गिलियन के आने की सूचना दी। “उसे अन्दर ले आओ,” मिस लौरियर ने कहा। “अब क्या बात है, बॉबी?” उसने बोर होते हुए कहा। “मैं दो मिनट में प्रदर्शन करने वाली हूं।”

“मैं दो मिनट भी नहीं लूंगा,” गिलियन बोला। “एक लटकन के विषय में तुम्हारा क्या विचार है? मैं तीन शून्यों के पहले एक अंक लगाने जितनी रकम कर सकता “ओह, जैसा तुम कहो। बॉबी, क्या तुमने वह हार देखा था जो उस रात को डैला स्टैसी ने पहना हुआ था? वह दो हज़ार दो सौ डॉलर में आया था,” वह बोली। और वह अपने प्रदर्शन के लिए चली गई। गिलियन टैक्सी की तरफ़ गया। “तुम क्या करते अगर तुम्हारे पास एक हज़ार डॉलर होते?” उसने ड्राइवर से पूछा। “मैं तो एक शराब-घर खोल लेता,” ड्राइवर ने झट से जवाब दिया। “मैं दोनों हाथों से पैसा बनाता। क्या तुम सोच रहे हो

“ओह, नहीं,” गिलियन ने कहा, “मैंने केवल उत्सुकतावश पूछा था। चलो, चलते रहो, जब तक मैं तुम्हें रुकने को न कहूं।”
ब्राडवे पर आठ ब्लाक आगे, गिलियन ने पटरी पर एक अन्धे आदमी को पैंसिलें बेचते हुए देखा। गिलियन टैक्सी में से बाहर निकला ओर उसके सामने खड़ा हो गया।

“क्षमा करना,” उसने कहा, “लेकिन मुझे बताओ कि तुम क्या करते अगर तुम्हारे पास एक हजार डॉलर होते?”
“क्या आप अभी-अभी टैक्सी से उतरे हैं? ज़रा इस पर नजर डालिए, अगर आप – पसन्द करें,” उस अन्धे आदमी ने कहा और अपनी जेब से एक छोटी-सी किताब निकाली। गिलियन ने उसे खोला और पाया कि वह बैंक की एक पास-बुक थी। पास-बुक के अनुसार अन्धे आदमी के खाते में 1785 डालर जमा थे। गिलियन ने पास-बुक वापस की और टैक्सी में बैठ गया। “टॉलमैन एन्ड शार्प, ब्राडवे चलो,” उसने ड्राइवर से कहा।

(Page 21)
“I beg your ……. Tolman & sharp.

Word-meanings : 1. cheerful —प्रसन्नतापूर्ण; 2. slender-दुबली-पतली, छरहरी; 3. postscript-अनुलेख; 4. loosened a bit-थोड़ा नर्म पड़ा; 5. light-heartedly-खुशमिजाज़ी से; 6. bowed-सिर झुकाया। __ अनुवाद- “क्षमा कीजिएगा,” गिलियन ने प्रसन्नतापूर्ण स्वर में कहा, “किन्तु क्या मैं एक प्रश्न पूछ सकता हूं? मुझे आशा है कि आप बुरा नहीं मानेंगे। क्या मिस हेडन को मेरे चाचा जी की वसीयत में अंगूठी और दस डॉलर के अलावा भी कुछ मिला था?”

“नहीं, कुछ नहीं,” मिस्टर टॉलमैन ने कहा। “आपका बहुत-बहुत धन्यवाद है, श्रीमान,” गिलियन ने कहा और बाहर निकल कर टैक्सी में बैठ गया।
जब गिलियन अपने चाचा के घर पहुंचा तो मिस हेडन लाइब्रेरी में बैठकर पत्र लिख रही थी। वह छोटे कद की दुबली-पतली स्त्री थी और उसने (शोक-सूचक) काले वस्त्र पहने हुए थे। “मैं अभी-अभी टॉलमैन के कार्यालय से आया हूं,” उसने कहा। “उन्हें वसीयत में हस्ताक्षरों के बाद लिखा हुआ एक सन्देश मिला है। ऐसा लगता है कि चाचा जी दुबारा सोच-विचार करने के बाद थोड़े नर्म पड़े और आपके नाम एक हज़ार डॉलर की . वसीयत और कर दी। क्योंकि मैं इधर से गुजर रहा था, टॉलमैन ने मुझे वह पैसे आपको देने को कहा।

यह रहे पैसे।” गिलियन ने पैसे मेज़ पर रख दिए। मिस हेडन सफ़ेद पड़ गई। “ओह! मुझे अफ़सोस है,” पैसे उठाते हुए मिस हेडन ने कहा। “मुझे अफ़सोस है,” उसने दुबारा कहा। “क्या इसका कोई फायदा नहीं है?” गिलियन ने लगभग खुशमिजाजी से कहा। “क्या मैं एक नोट लिख सकता हूं?” गिलियन ने एक मुस्कराहट के साथ पूछा। मिस हेडन ने उसे एक पन्ना दिया और फिर से अपने काम में व्यस्त हो गई। गिलियन ने अपने एक हजार डॉलर के खर्च के ब्यौरे के तौर पर यह शब्द लिख दिए“अपने परिवार के एक कलंक, रॉबर्ट गिलियन, द्वारा एक हजार डॉलर, अमर प्रसन्नता के लिए पृथ्वी की सर्वोत्तम और प्रियतम् स्त्री को दिए गए।” गिलियन ने अपने लिखे को एक लिफ़ाफ़े में सरकाया, सिर झुकाया और अपने रास्ते चला गया। – उसकी टैक्सी टॉलमैन एण्ड शार्प के कार्यालय पर रुकी।

(Page 21-22)

“I have spent ………………… room whistling.

Word-meanings : 1. slipped-सरकाया; 2. tossed-उछाल दिया, फेंका; 3. bequest-उत्तराधिकार में मिला; 4. gist-सारांश; 5. examine-जांच करना; 6. in regard to-के सम्बन्ध में; 7. bother -परेशान करना; 8. disgust-विरुचि, घृणा।

अनुवाद- “मैंने एक हजार डॉलर खर्च कर दिए हैं,” उसने प्रसन्नतापूर्ण स्वर में मिस्टर टॉलमैन से कहा, “और मैं आप को हिसाब देने आया हूं।” उसने लिफ़ाफे को मेज़ पर फेंक दिया। लिफ़ाफे को छुए बिना मिस्टर टॉलमैन दरवाज़े की तरफ़ गया और उसने साझीदार, शार्प, को बुलाया। दोनों आपस में किसी चीज़ के बारे में विचार-विमर्श करते रहे। अन्त में मिस्टर टॉलमैन ने कहा, “मिस्टर गिलियन, आप के चाचा ने एक और लिफ़ाफा भी रखवाया था जिसे आपको उत्तराधिकार में मिले एक हज़ार डॉलर के खर्च का आप के द्वारा हिसाब दे दिए जाने के बाद खोलने का निर्देश दिया गया था।

क्योंकि आप ने हिसाब दे दिया है, मेरे साझीदार और मैंने उस लिफ़ाफ़े में लिखे हुए को पढ़ लिया है। हम आप को विस्तार में नहीं बताएंगे। परन्तु उसका सारांश यह है कि अगर आपने वे एक हजार डॉलर अक्लमंदी से खर्च किए हैं तो हमें आपके लिए रखे गए पांच हज़ार डॉलर की रकम को आप को दे देने का अधिकार है। परन्तु यदि आपने उस रकम को उसी तरह खर्च किया है जिस तरह आप अतीत में करते थे तो वे पांच हजार डॉलर मिरियम हेडन, स्वर्गीय मिस्टर गिलियन के संरक्षण में पलने वाली वह लड़की, को दे दिए जाएंगे।

PSEB 10th Class English Literature Book Solutions Chapter 3 One Thousand Dollars

अब, मिस्टर गिलियन, अब हम उन हजार डॉलर के खर्चे के हिसाब की जांच करेंगे।” मिस्टर टॉलमैन ने अपना हाथ उस लिफ़ाफे की तरफ़ बढ़ाया। गिलियन ने उससे भी ज्यादा तेज़ी दिखाकर लिफ़ाफे को उठा लिया। उसने उस हिसाब को तथा लिफ़ाफ़े को फाड़ डाला और उन चिंदियों को अपनी जेब में डाल लिया। “कोई बात नहीं,” उसने मुस्करा कर कहा, “आप को इसके द्वारा परेशान होने की कोई ज़रूरत नहीं है। कुछ भी हो, मैं उन एक हज़ार डॉलरों को घुड़दौड़ में गंवा चुका हूं। नमस्कार, सज्जनो।” टॉलमैन तथा शार्प ने घृणा में अपने सिर हिलाए और एक-दूसरे की तरफ़ देखा, और उन्होंने गिलियन को सीटी बजाते हुए कमरे से बाहर जाते हुआ सुना।

Class 10th English Literature Book PSEB Supplementary Reader

The Hunter and the Deer Question Answer Class 7 English Solutions Poem Chapter 2 PSEB Solutions

Punjab State Board PSEB 7th Class English Book Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer Textbook Exercise Questions and Answers.

Class 7th English Solutions Poem Chapter 2 The Hunter and the Deer Question Answers

The Hunter and the Deer Class 7 Questions and Answers

Activity 1.

1. Meaning of the word as used in the poem (adjective/noun/verb, etc.)
2. Pronunciation (The teacher may refer to the dictionary or the mobile phone for correct pronunciation.)
3. Spellings :

Journey plea buck
doe fawn beast

Vocabulary Expansion

Activity 2.

Pick up words from the poem that match the rhyme of the following words.
PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer 3

Activity 3.

Read the words in the following table and do as directed.
PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer 1
Answer:
PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer 2

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer

Activity 4

Read the poem and select the appropriate option to fill in the given blanks.

Question 1.
The hunter went on a journey to find some …………………..
(a) deer meat
(b) dog meat
(c) horse meat
Answer:
(a) deer meat

Question 2.
The hunter found …………………
(a) a dog
(b) a buck
(c) a bear
Answer:
(b) a buck

Question 3.
The other word for a male deer is ………..
(a) doe
(b) fawn
(c) buck
Answer:
(c) buck

Question 4.
The poet thought that the buck was begging for ………
(a) the fawn’s life
(b) his own life
(c) the doe’s life
Answer:
(b) his own life

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer

Question 5.
A female deer is called a ………
(a) doe
(b) fawn
(c) buck
Answer:
(a) doe

Question 6.
A young deer is called a …………
(a) doe
(b) fawn
(c) buck
Answer:
(b) fawn

Question 7.
The hunter remembered what he came for and raised his ……….
(a) hand
(b) gun
(c) head
Answer:
(b) gun

Question 8.
A …….. came out of nowhere.
(a) doe
(b) fawn
(c) buck
Answer:
(b) fawn

Question 9.
The hunter felt that he could not the buck.
(a) kill
(b) raise
(c) look at
Answer:
(a) kill

Question 10.
The hunter gathered__for feeding the deer.
(a) fruits
(b) leaves
(c) nuts.
Answer:
(c) nuts.

Activity 5.

Write answers to the following questions.

Question 1.
What did the hunter want to eat ?
शिकारी क्या खाना चाहता था ?
Answer:
The hunter wanted to eat some deer meat.

Question 2.
What did the hunter see ?
शिकारी ने क्या देखा ?
Answer:
The hunter saw a buck.

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer

Question 3.
Why did the hunter not kill the buck ?
शिकारी ने हिरण को क्यों नहीं मारा ?
Answer:
The hunter did not kill the buck because he saw a plea of mercy in his eyes. He begged for his life.

Question 4.
What did the hunter do ?
शिकारी ने क्या किया ?
Answer:
The hunter gathered some nuts and fed the buck.

Question 5.
How did the buck feel after eating nuts ?
नट्स खा कर हिरण ने कैसा महसूस किया ?
Answer:
After eating nuts, the buck felt himself out of fear.

Activity 6.

Explain the following statements in your own words.

1. And if he killed the buck he’d feel like a beast.
2. And something grew in him.
3. And he felt the deer’s lack of fear.
Answer:
1. Killing is a beastly act.
2. A feeling of mercy arose in him.
3. He felt that the deer had lost his fear.

Learning Language

Determiners

Let us look at the following sentences :

1. The rabbit found its hole.
2. I ate the vanilla cake in the evening.
3. The metal cans are recyclable.

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer 6

The italicized words above are determiners.
Determiners are words like ‘the’, ‘an’, ‘this’ or ‘some that always come before a noun or before any other adjectives used for the noun.

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer

There are four different types of determiners in English :
(1) Articles
(2) Demonstratives
(3) Quantifiers and
(4) Possessives.

1. Articles बहुत ही महत्त्वपूर्ण Determiners हैं। ये तीन हैं-a, an, तथा the. इनका प्रयोग Singular nouns gent Adjectives on the IT Articles are among the most common of the determiners. There are three singular articles: ‘a’, ‘an’, and ‘the’. Articles specify (or determine) which noun the speaker is referring to. ‘A’ and ‘an’ are indefinite articles. They are used when you are talking about a general version of the noun.
For example:
1. A cat is a cute animal.
2. An eagle can see the ground from the sky.

‘A’ is used before words that begin with the sound of a consonant such as ‘p’, ‘l’, ‘d’, ‘s’, and ‘an’ is used before words beginning with the sound of a vowel such
as ‘a’, ‘e’, ‘i’, o’, ‘u’.
Examples : Consonant sound
1. a cat
2. a pan.
3. a European :
4. a cow
5. a hen
PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer 7
Examples : Vowel sound
1. an apple
2. an honest man
3. an umbrella
4. an hour
5. an egg
PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer 8

“The’ is a definite article. It is used before a specific noun, as-
1. He went to the best restaurant in the city.
2. The kitten is meowing too loudly.
Here the speaker is talking about a particular (विशेष) kitten and a particular restaurant.

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer

Activity 7.

In the following sentences, choose one of the three options and put a tick on the right one.
1. I have a/an/the/good idea.
2. That is a/an/the/interesting toy!
3. I have kept the bag in alan/the/cupboard.
4. Do the Sharmas have a/an/the/blue car ?
5. The water in a/an/the/river is dirty.
6. He had a/an/the/piece of chocolate.
7. I like to eat a/an/the/egg everyday.
8. She has a/an/the/good habit of brushing her teeth twice a day.

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer 9

9. Raghav likes to walk in a/an/the/rain.
10. Radha plays a/an/the game of chess everyday.
Answer:
1. a
2. an
3. the
4. a
5. the
6. a
7. an
8. the
9. the
10. the.

2. Demonstrative adjectives : are also used as determiners in English. They are – “this”, “that, “these’ and ‘those’. Demonstratives are used in a situation in which the speaker can point to an item.
PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer 10
For example:
1. Do you want this piece of cake ?
2. I don’t want to watch that movie.
3. These black grapes are sour.
4. He wanted to hire those boys for the job.
“This’ and ‘these’ point to the items close to us; “that and those’ refer to items far away. Note also “this’ and ‘that are singular while these’ and ‘those’ are plural.

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer

Activity 8.

Let us help Richard describe his office.
PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer 11

Write ‘this’ or ‘these for things that are near him, and that’ or ‘those’ for things that are not near him. One has been done for you.
1. This laptop is new.
2. ………….. wooden cabinet is for his papers.
3. ………….. books are about business.
4. ………….. computer is also new.
5. ………….. dustbin is very good
6. ……….. curtains are very old.
7. ………… plant is beautiful.
8. …………… wooden horses are nice.
9. …………. cage does not have a real bird.
10. ……….. drawers need repair.
Answer:
2. This
3. These
4. This
5. That
6. These
7. That
8. These
9. This
10. These.

3. Quantifiers: Quantifiers are determiners that indicate how much or how little of the noun is being talked about. They include words such as ‘all’, “a few’, and many’.
For example :
1. She read all the books.
2. She liked all the sweets equally.
3. A few children like beans, so the school canteen stopped serving beans to them.
4. Many kittens are taught to hunt by their mothers.

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer

Activity 9.

In the following sentences choose one of the options and put a tick on the right one.

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer 12

1. There are only ……………… bananas left in the box.
(a) a few
(b) a little

2. We need ……………. butter for this cake.
(a) a few
(b) a little

3. There are only ……….. days left to give the reports.
(a) a few
(b) a little

4. I bought …………. apples from this shop.
(a) a few
(b) a little

5. …………….. people live in your city ?
(a) How much
(b) How many

6. …………… water is there in the sea ?
(a) How much .
(b) How many

7. We need …………… bananas.
(a) some
(b) any

8. You can’t buy …………….. oranges in this shop.
(a) some
(b) any

9. There is a bus ……………… 2 hours.
(a) each
(b) every

10. We enjoyed …………….. minute of our holidays.
(a) each
(b) every
Answer:
1. (a) a few
2. (b) a little
3. (a) a few
4. (a) a few
5. (b) How many
6. (a) How much
7. (a) some
8. (b) any
9. (b) every
10. (a) each.

4. Possessive Adjectives: When talking about a noun that belongs to someone or something, we use possessive adjectives to show ownership. Possessive adjectives include ‘my’, ‘your’, ‘his’, ‘her’, ‘its’, ‘our’ and their’. For example :
1. Where is your mother ?
2. The dog growled and showed its teeth.
3. My best friend loves cats.
4. Which one is his car ?
5. Speaking the truth is her best quality.
6. In the autumn season, trees shed their leaves.
7. It’s our house.
The possessive adjective (determiner) comes before the noun.

Activity 10

Complete the following letter written by Ashok to Deepak. Fill in the correct possessive adjectives.

Hello Deepak
…….1. ….. name is Ashok. This is ……. 2……….. friend Satish. He is thirteen years old …….. 3. ……. sister is nine. They have got a pet. ……. 4. ……. pet is a dog. …… 5. ……. name is Caesar. Satish and I go to the same school. There are 600 boys and girls in ……. 6. ……. school. Satish’s class teacher’s name is Mrs. Sharma. She has got a pet, too. ……. 7. ……. pet is a cat. Our class teacher is Mr. Gupta. I like ……. 8……… lessons. He has three dogs. The dogs love to play in …….. 9. ……. garden. Now I have a question for you. What is ……. 10. ……. pet ?
Yours
Ashok

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer 13
Answer:
1. My
2. my
3. His
4. Their
5. His/Its
6. our
7. Her
8. his
9. his/their
10. your.

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer

Learning to Listen

Activity 11.

Your teacher will speak five words. You will listen to him/her carefully and write the words in the space provided. Thereafter, you will write three rhyming words for each in the space given under each word. An example is given :

Example Word Light
fight
kite
white

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer 14

नोट – कृपया अपने अध्यापक से अन्य शब्द लेकर rhyming words लिखने का अभ्यास करें। हमने यहां अपनी ओर से ये शब्द दिए हैं।

S.No. Word 1
hit
Word 2
book
Word 3
sing
Word 4
peep
Word 5 behind
1. hit shook ring deep find
2. sit took bring sleep kind
3. fit hook king keep bind

Learning to Speak (Pairwork)

Kindness to other people and animals is very important for human beings. We must be kind to others. In our life, many people have been kind to us. Do you remember any kind act done to you by your neighbour, friend, mother, uncle or a stranger ?

Activity 12.

Tell your partner about how someone was kind to you/how you were kind to someone (a human being/an animal).
Some useful words/phrases

1. my neighbour/friend
2. kindness
3. sympathy
4. virtue
5. made me smile
6. generosity
7. greatest gift
8. won my heart
9. I can’t forget
Answer:
Yesterday it was very cold. I saw an old and weak beggar by the roadside. He was poorly clothed and was shivering badly. But I was in full winter dress, i.e., all woollen. I had a blanket too. I took it off and put it on the beggar. His body stopped shaking soon. Had I not given him the blanket, he would have surely died. He blessed and blessed me. It made me smile. I felt great within me. Really the acts of kindness fetch true happiness. Sympathy is divine.

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer

Learning to Write

Application

Study the following format of writing an application for fee concession.

Addressed to
The Principal [Name of the school]
[Address]
[Date]
Subject
Subject : Application for Fee Concession
Salutation
Sir/Madam
Body of Application
I beg to say that I am a student of class 7 in this school. I am a good student. I always stand 1st in the class. My parents are poor. They are unable to pay full fees. Therefore, I request you to kindly grant me a concession in my fee. I shall be very thankful to you.
Closing
Thanking you
Yours obediently
[Your Name]
[Class and section] [Roll No.]

Activity 13

Write an application to your Principal requesting him/her to grant you sick leave for three days.

The Headmaster
SD High School
Sangrur
Sir
I beg to say that I am a student of VIIth class. I am ill. My whole body is aching. So I cannot come to school. Kindly grant me leave for three days.
I shall be thankful to you for this kind act.
Yours obediently
XYZ
February 19, 20……

Learning to Use Language

Read the following example of a four line poem.

My Home
My home is a brick house
Where it’s warm and safe to be ;
I wish all the world’s children
Could be lucky, like me. — Trevor Harvey

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer 15

Activity 14.

Use some of the following words/phrases or any other you like to write your own four line poem.

I, see, blue, violet, red, rainbow, colours, flowers, evening, breeze, trees, swaying, dance

Look ! A colourful garland in the sky,
A beautiful rainbow, necklace of a bride.
After the rain all fresh and gay,
Among dancing flowers, she wears it with pride.

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer

Stanzas For Comprehension

Read the following stanzas carefully and answer the questions that follow each :

(1) The Hunter and the Deer
The Hunter went on a journey
To find some deer meat
He saw a buck and looked into his eyes
He saw a plea, the buck begging for his life
A doe and a fawn came from behind
Needing the buck in their lives.

1. What did the hunter see in the buck’s eye ?
शिकारी ने हिरण की आंखों में क्या देखा ?

2. Who needed the buck in their lives?
जीवन में हिरण की ज़रूरत किसे थी ?

3. Name the poem and the poet ?
कविता और कवि का नाम बताएं।
Answer:
1. The hunter saw an appeal of mercy for life in the buck’s eyes.
2. His family members, the doe and the fawn, needed the buck in their lives.
3. The name of the poem is ‘The hunter and the Deer’. Its poet is anonymous

(2) The hunter knew what he came for and raised his gun
But out of nowhere, he saw the buck’s son
It was cute, to say the least
And if he killed the buck he’d feel like a beast
The hunter looked at the deer again
And something grew in him.

1. How did the buck’s son look ?
हिरण का पुत्र कैसा लगता था ?

2. What feeling arrested the hunter ?
शिकारी के मन में क्या भावना आई ?

3. What is the central idea of the poem ?
कविता का केंद्रीय भाव क्या है ?
Answer:
1. The buck’s son looked very cute.
2. He felt that if he killed the buck, he would be no better than an animal.
3. Mercy and pity for animals is the central idea of the poem. Having pity on the weak and innocent is a great virtue. The art of kindness gives real happiness.

(3) He gathered some nuts and fed the deer
And he felt the deer’s lack of fear
He smiled a great big smile
He stayed with the deer for a while
And he went home feeling great

1. How did he feed the deer ?
उसने हिरण को भोजन कैसे कराया ?

2. Why did he smile a big smile ?
वह खुल कर क्यों मुस्कराया ?

3. Write the rhyming words in the Stanza. Two or three pairs.
पद्य में से लय वाले शब्द लिखें। दो या तीन जोड़े।
Answer:
1. He collected some nuts and fed the deer.
2. He smiled a big smile to see the buck without fear.
3. deer – fear; smile – while.

PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer

Word Meanings
PSEB 7th Class English Solutions Poem 2 The Hunter and the Deer 16

The Hunter and the Deer Summary in Hindi

यह कविता पशुओं के प्रति दया और प्रेम का व्यवहार करने का पाठ पढ़ाती है। एक शिकारी हिरण का मांस प्राप्त करने के लिए वन में शिकार करने गया। उसने एक हिरण को देखा और उसे मारना चाहा। परंतु उसने उसकी आँखों में अपनी याचना के भाव देखे जो जिंदगी की भीख मांग रहे थे। इतने में एक हिरणी और उसका बच्चा भी आ गए। वे चाहते थे कि शिकारी हिरण को उनकी खातिर छोड़ दे। शिकारी तो शिकार के लिए आया था।

इसलिए उसने अपनी बंदूक उठाई। तभी हिरण का बच्चा (पुत्र) आगे आ गया जो बहुत ही प्यारा था। उसे देखकर शिकारी के विचार बदल गए। उसने सोचा कि किसी की जान लेना तो जानवरों का काम है। अत: उसने कुछ नट्स इकट्ठे करके हिरण को खिलाए। हिरण खुश हो गया और उसका डर जाता रहा। परंतु दयावान शिकारी उससे भी अधिक प्रसन्न था क्योंकि उसने नेकी का एक महान् कार्य किया था।

Class 7 PSEB Solutions Poetry

Where the Mind is Without Fear Question Answer Class 10 English Main Course Book Poem Chapter 5 PSEB Solutions

Punjab State Board PSEB 10th Class English Book Solutions English Main Course Book Poem 5 Where the Mind is Without Fear Textbook Exercise Questions and Answers.

Class 10th English Main Course Book Poem Chapter 5 Where the Mind is Without Fear Question Answers

Where the Mind is Without Fear Class 10 Questions and Answers

Question 1.
Give the central idea of the poem.
Answer:
The poet prays to God to turn his country into a heaven of freedom. He prays that his countrymen should give up all that is evil. They should not be narrow-minded. Only then can his country gain freedom in the real sense.

कवि ईश्वर से प्रार्थना करता है कि वह उसके देश को स्वतन्त्रता का एक स्वर्ग बना दे। वह प्रार्थना करता है कि उसके देशवासी वह सब त्याग दें जो बुरा हो। वे संकीर्ण विचारों के न हों। तभी उसका देश वास्तविक अर्थों में स्वतंत्रता प्राप्त कर पाएगा।

PSEB 10th Class English Main Course Book Solutions Poem 5 Where the Mind is Without Fear

Question 2.
Write a summary of the poem.
Answer:
The poet wants his country to be a heaven of freedom. He wants it to be free from all evils. People should be free from the narrow thoughts of caste and creed. They should ever strive for perfection.

कवि चाहता है कि उसका देश स्वतन्त्रता का एक स्वर्ग बने। वह इसे सब प्रकार की बुराइयों से मुक्त चाहता है। लोग जात-पात के तंग विचारों से मुक्त हों। वे श्रेष्ठ बनने के लिए सदा प्रयत्नशील रहें।

Question 3.
What is the meaning of the line ‘where knowledge is free’?
Answer:
The poet wants that knowledge should be free in his country. It should be free for one and all. It should not be sold in schools and colleges. Everyone should have the right to free education.

कवि चाहता है कि ज्ञान उसके देश में बिना किसी शुल्क के हो। यह सभी के लिए निःशुल्क हो। यह स्कूलों और कालिजों में बेचा न जाए। प्रत्येक को निःशुल्क शिक्षा का अधिकार होना चाहिए।

Question 4.
Why is the world broken by narrow domestic walls ? What can we do about it ?
Answer:
The walls of religion, caste and creed divide the world. These walls exist everywhere in the world. We can pull them down only through love and non-violence.

धर्म, जाति और पंथ की दीवारें संसार को बांटे हुए हैं। ये दीवारें संसार में सभी जगह हैं। हम उन्हें केवल प्यार और अहिंसा के द्वारा गिरा सकते हैं।

Question 5.
What does the poet desire for his country ?
Answer:
The poet wants his country to be a true heaven of freedom. He wants that knowledge should be free in his country. People should be broad-minded. They should follow truth and reason. They should be self-respecting.

कवि चाहता है कि उसका देश स्वतन्त्रता का एक वास्तविक स्वर्ग बने। वह चाहता है कि उसके देश में ज्ञान निःशुल्क हो। लोग उदार हों। वे सत्य और तर्क के मार्ग पर चलें। वे आत्म-सम्मान वाले हों।

Objective Type Questions

Question 1.
Everyone should have right to education. (True/False)
Answer:
True

Question 2.
The poet prays for a land where the ………….. is without fear.
(i) mind
(ii) body
(iii) knowledge
(iv) truth.
Answer:
(i) mind

Question 3.
To whom does the poet pray in this poem ?
(i) People
(ii) King
(iii) God
(iv) None of them.
Answer:
(iii) God

PSEB 10th Class English Main Course Book Solutions Poem 5 Where the Mind is Without Fear

Reading Comprehension

(1) Where the mind is without fear and the head is held high;
Where knowledge is free;
Where the world has not been broken up into fragments
by narrow ‘domestic walls.

1. Name the poem and the poet.
2. What does the poet mean by ‘narrow domestic walls’ ?
3. Why does the poet want knowledge to be free ? 4. What kind of life does the poet want for his people ?
Answer:
1. The name of the poem is ‘Where the Mind is Without Fear’ and its. poet is Rabindranath Tagore.
2. By narrow domestic walls, the poet means the walls of narrow-mindedness.
3. Knowledge is essential to make the country truly free. That is why the poet wants it to be free.
4. The poet wants his people to live a life of self respect with no fear in their heart.

(2) Where the clear stream of reason
has not lost its way into the dreary desert sand of dead habit;
Where the mind is led forward by Thee
Into ever-widening thought and action Into that Heaven of freedom, my Father, let my country awake.

1. What is ‘dreary desert sand’ that the poet speaks of ?
2. What does the poet want ?
3. Who leads the people into the Heaven of freedom ? How ?
Answer:
1. ‘Dreary desert sand’ is the bad course of useless customs and dead habits.
2. The poet wants that the people should be guided by reason. They should not be led by dead habits and outdated customs. They should be broad-minded.
3. God leads the people into the heaven of freedom. He does so by kindling the light of truth and reason in the people.

Answer each of the following in one word / phrase / sentence :

Question 1.
Who wrote the poem, ‘Where the Mind is Without Fear ?
Answer:
Rabindranath Tagore.

Question 2.
What divides the world ?
Answer:
The walls of religion, caste and creed.

Question 3.
Why does Tagore want knowledge to be free ?
Answer:
Because knowledge is essential to make the country truly free.

Question 4.
What kind of life, according to the poet, should his people live ?
Answer:
They should live a life of self-respect with no fear in their heart.

PSEB 10th Class English Main Course Book Solutions Poem 5 Where the Mind is Without Fear

Question 5.
What should man strive for ?
Answer:
For perfection.

Complete the following :

1. According to the poet, ‘narrow domestic walls’ are, in fact, the walls of ……………………
2. Knowledge should be ……………… in the country.
3. Tagore wants his country to be a true heaven of …….
Answer:
1. narrow-mindedness
2. free
3. freedom.

Write True or False against each statement :

1. The walls of religion, caste and creed exist everywhere in the world.
2. Tagore wants his country to be a heaven of love..
3. People should be free from the narrow thoughts of caste and creed.
Answer:
1. True
2. False
3. True.

Choose the correct option for each of the following:

Question 1.
The clear stream of reason takes us ……
(a) out of dead customs
(b) out of bad habits.
(c) both (a) and (b)
(d) neither (a) nor (b).
Answer:
(c) both (a) and (b)

Question 2.
We can pull down the walls of religion, caste and creed only through ………………….
(a) love and violence
(b) hate and violence
(c) love and non-violence
(d) hate and non-violence
Answer:
(c) love and non-violence

Where the Mind is Without Fear Poem Summary in English

Where the Mind is Without Fear Introduction:
In this poem, the poet makes a prayer to God to turn his country into a heaven of freedom. He wants his country to be free from all evils. He wants it to be a country where there is no fear in the minds of people. It should be a place where knowledge is free. People should not be divided by narrow thoughts of caste and creed. The poet prays that his countrymen should give up all that is evil, and absorb all that is good. They should work tirelessly towards perfection. They should be guided by reason alone. They should not follow dead habits and useless customs. They should be broadminded. They should be generous in their thoughts and actions. The poet prays that God should lead his countrymen into such a heaven of freedom.

Where the Mind is Without Fear Summary in English:

Tagore wants his country to be free from all evils. The poet prays that his countrymen should be fearless. They should be brave and courageous. They should have no fear in their minds. They should be honourable. They should be able to hold their heads high with honour. They should do nothing that is mean or low. The poet wants his country to be a place where knowledge is free. It should be a place where people live in love and unity. They should not be divided by the narrow considerations of caste and creed. It should be a casteless society. People should love truth. Their words should spring from the depth of their hearts. They should be truthful in their thoughts and actions. Truth should be their only guide.

PSEB 10th Class English Main Course Book Solutions Poem 5 Where the Mind is Without Fear

The poet prays that his countrymen should strive towards perfection. They should become ideal human beings. They should give up all that is evil and imbibe all that is good. They should be guided by reason. They should not be led astray by dead habits and useless customs. They should give up harmful customs.

The poet prays that his countrymen should become broad-minded. They should not · be narrow-minded. They should be generous in their thoughts and actions. The stream of their thoughts should be ever-widening.

Where the Mind is Without Fear Poem Summary in Hindi

Where the Mind is Without Fear Introduction:

इस कविता में कवि ईश्वर से प्रार्थना करता है कि वह उसके देश को स्वतन्त्रता रूपी स्वर्ग में बदल दे। वह चाहता है कि उसका देश सभी बुराइयों से मुक्त हो। वह इसे एक ऐसे देश के रूप में देखना चाहता है जहां पर लोगों के मन भय-रहित हों। यह ऐसा स्थान बने जहां ज्ञान मुफ्त बांटा जाए। लोग जात-पात के संकीर्ण विचारों के कारण आपस में बंटे हुए न हों। कवि प्रार्थना करता है कि उसके देशवासी उन सभी चीजों का त्याग कर दें जो बुरी हों, और उन सभी चीजों को अपना लें जो अच्छी हों। वे अपने आपको आदर्श रूप बनाने के लिए अथक प्रयास करते रहें। वे केवल तर्क का ही सहारा लें। वे घिसी-पिटी आदतों और बेकार के रीति-रिवाजों में न फंसें। वे विशालहृदय वाले बनें। वे अपने विचारों और कर्मों में उदार बनें। कवि प्रार्थना करता है कि ईश्वर उसके देशवासियों को स्वतन्त्रता के एक ऐसे स्वर्ग में ले जाए।

Where the Mind is Without Fear Summary in Hindi:

कविता का विस्तृत सार इस कविता में रबिन्द्रनाथ टैगोर ईश्वर से प्रार्थना करता है कि वह उसके देश को स्वतन्त्रता का एक स्वर्ग बना दे। वह चाहता है कि उसका देश प्रत्येक प्रकार की बुराई से मुक्त हो। कवि यह प्रार्थना करता है कि उसके देशवासी निडर हों। वे वीर तथा उत्साही हों। उनके मन में कोई भी भय न हो। वे सम्मान योग्य हों। वे अपने सिरों को सम्मान सहित ऊंचा रखने के योग्य हों। वे ऐसा कोई काम न करें जो घटिया अथवा निम्न स्तर का हो। कवि चाहता है कि उसका देश एक ऐसा स्थान बने जहां पर ज्ञान नि:शुल्क हो। यह एक ऐसा स्थान हो जहां लोग एक-दूसरे के साथ प्यार और एकता में रहते हों। वे जात-पात के संकीर्ण विचारों के कारण आपस में बंटे हुए न हों। यह एक ऐसा समाज हो जो जाति के भेद-भावों से रहित हो। लोग सच्चाई से प्यार करने वाले हों। उनके शब्द उनके दिलों की गहराइयों से निकलते हों। वे अपने विचारों और कामों में सत्यपूर्ण हों। केवल सच्चाई ही उनकी एकमात्र पथ-प्रदर्शक हो। कवि यह प्रार्थना करता है कि उसके देशवासी श्रेष्ठता की ओर अग्रसर होने का प्रयत्न करने वाले बनें। वे आदर्श मानव बनें। वे उन बातों को छोड़ दें जो बुरी हैं तथा उन सब चीज़ों को अपना लें जो अच्छी हैं। वे तर्क का सहारा लेने वाले हों। वे घिसी-पिटी आदतों और बेकार के रीति-रिवाजों के कारण कुमार्ग पर न पड़ें। वे हानिकारक रिवाजों को छोड़ दें। कवि यह प्रार्थना करता है कि उसके देशवासी विशाल हृदय वाले बनें। वे संकीर्ण विचारों के न हों। वे अपने विचारों तथा कार्यों में उदार हों, तथा उनके विचारों रूपी नदी लगातार विशाल बनती रहे। इस प्रकार कवि ईश्वर से सच्चे दिल से प्रार्थना करता है कि वह उसके देशवासियों को प्रकाश दिखलाए। उसकी प्रार्थना है कि उसके देशवासी अपनी धरती को स्वतन्त्रता के एक स्वर्ग के रूप में बदल दें।

Where the Mind is Without Fear Poem Translation in Hindi

(1) Where the mind is without fear and the head is held high;
Where knowledge is free;
Where the world has not been broken up into fragments by narrow domestic walls;
Where words come out from the depth of truth,

Word-meanings :
1. held-रखे होना; 2. broken up-बंटे होना; 3. fragments-छोटेछोटे टुकड़े; 4. narrow domestic walls-तंगदिली के कारण घर के अन्दर पड़ी हुई दीवारें या विभाजन; 5. depth of truth-पूरी तरह से शुद्ध और सच्चा दिल।

व्याख्या-कवि ईश्वर से प्रार्थना करता है कि वह उसके देश को एक स्वर्ग में बदल दे। यह एक ऐसा स्वर्ग हो जहां उसके देशवासी निडर हों। वह चाहता है कि वे वीर और उत्साहवान बनें। वे अपने सिरों को सम्मानसहित ऊंचा रखने के योग्य हों। वे ऐसा कोई काम न करें जो तुच्छ अथवा घटिया हो। कवि चाहता है कि उसका देश एक ऐसा स्थान बने जहां ज्ञान नि:शुल्क हो। यह एक ऐसा स्थान हो जहां लोग प्यार और एकता में रहते हों। वे जात-पात के संकीर्ण विचारों के कारण आपस में बंटे हुए न हों। लोग सत्यवादी हों। उनके बोल दिलों की गहराइयों से निकलते हों। संक्षेप में, उसके देश के लोग सभी बुराइयों से मुक्त हों। वे आदर्श मानव हों। कवि चाहता है कि उसका देश एक ऐसा ही स्वर्ग बने।

PSEB 10th Class English Main Course Book Solutions Poem 5 Where the Mind is Without Fear

2. Where tireless strivingl stretches its arms towards perfection;
Where the clear stream of reason has not lost its way into the dreary desert sand of dead habit;
Where the mind is led forward by Thee into ever-widening thought and action
Into that Heaven of freedomo, my Father, let my country awake.

Word-meanings :
1. tireless striving-अथक या असीमित यत्न; 2. perfection—बिना किसी दोष वाली श्रेष्ठतम स्थिति; 3. dreary-रूखा और सूखा; 4. dead habit-पुराने बेकार के रीतिरिवाज; 5. Thee-तुम अर्थात् ईश्वर; 6. heaven of freedom—एक ऐसा स्वर्ग जो सभी बुराइयों से मुक्त हो।

व्याख्या-कवि ईश्वर से प्रार्थना करता है कि वह उसके देश को वास्तविक स्वतन्त्रता का एक स्वर्ग बना दे। वह चाहता है कि उसका देश प्रत्येक बुराई से मुक्त हो जाए। यह श्रेष्ठता का प्रतीक बने। उसके सभी देशवासी उस श्रेष्ठता को प्राप्त करने के लिए अथक रूप से यत्न करें। वे केवल तर्क से ही काम लें। वे किसी अन्ध-विश्वास में न पड़ें। वे घिसी-पिटी आदतों और रीति-रिवाजों के कारण कुमार्ग पर न पड़ें। कवि चाहता है कि उसके देशवासी खुले विचारों के हों। वे अपने विचारों और कार्यों में उदार बनें। उनके विचार और उनके काम सदा सदा के लिए विशाल बनते जाएं। वे अपने विचारों और अपने कृत्यों में संकीर्ण न रहें। कवि सच्चे हृदय से प्रार्थना करता है कि ईश्वर उसके देशवासियों के लिए मार्ग को रोशन कर दे। वह प्रार्थना करता है कि उसका देश स्वतन्त्रता का एक सच्चा स्वर्ग बन जाए।

Class 10th English Main Course Book Solutions PSEB Poetry