PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 20 सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा

Punjab State Board PSEB 8th Class Hindi Book Solutions Chapter 20 सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 8 Hindi Chapter 20 सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा

Hindi Guide for Class 8 PSEB सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा Textbook Questions and Answers

(क) भाषा-बोध

I. शब्दार्थ:

अन्यथा = नहीं तो।
हेलमेट = सिर की रक्षा करने वाला टोप।
सेफ्टी बैल्ट = सुरक्षा बैल्ट।
निर्धारित = नियत, निश्चित किया हुआ।
संकेत = इशारा।
पार्क = गाड़ी खड़ा करना।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 20 सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा

(ख) विषय बोध

I. इन प्रश्नों के उत्तर एक या दो वाक्यों में लिखें :

(क) सड़क पर दिनों-दिन बढ़ती दुर्घटनाओं का लेखक ने क्या कारण बताया
उत्तर:
लापरवाही और सुरक्षा नियमों का पालन न करना ही दिनों दिन बढ़ती दुर्घटनाओं का मुख्य कारण है।

(ख) सड़क-सुरक्षा-जीवन रक्षा से लेखक का क्या अभिप्राय है ?
उत्तर:
सड़कों पर अपनी और दूसरों की सुरक्षा से ही जीवन की सुरक्षा की जा सकती

(ग) स्कूटर तथा कार चलाने के लिए कम-से-कम कितनी उम्र होनी चाहिए ?
उत्तर:
स्कूटर तथा कार चलाने के लिए कम से कम उम्र 16 वर्ष होनी चाहिए।

(घ) वाहन चलाते समय मोबाइल सुनना क्यों खतरनाक हो सकता है ?
उत्तर:
वाहन चलाते समय मोबाइल सुनने से ध्यान बंट जाता है जिससे दुर्घटना होने की सम्भावना बढ़ जाती है। इसलिए यह खतरनाक हो सकता है।

(ङ) निश्चित स्थान पर वाहन पार्किंग का क्या फायदा है ?
उत्तर:
निश्चित स्थान पर वाहन पार्किंग से किसी को भी असुविधा नहीं होती।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 20 सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा

(च) चौराहे में लाल-हरी बत्ती के पास सड़क पर काली-सफेद लकीरें क्या दर्शाती हैं ?
उत्तर:
चौराहे में लाल-हरी बत्ती के पास काली-सफेद लकीरें यह दर्शाती हैं कि पैदल सड़क पार करने वाले वहाँ से जाएँ।

II. इन प्रश्नों के उत्तर चार या पाँच वाक्यों में लिखें :

(क) वाहन चलाते समय सेफ्टी बैल्ट लगाना क्यों अनिवार्य है ?
उत्तर:
वाहन चलाते समय चालक और अगली सीट पर बैठे दूसरे व्यक्ति को सेफ्टी बैल्ट लगानी अनिवार्य है। अचानक किसी कारण ब्रेक लगाने पर उनके सिर का भाग आगे को तेजी से झुकते हैं जो वाहन में सामने की किसी भी वस्तु से टकरा सकते हैं। दुर्घटना हो जाने की स्थिति में सिर और चेहरे पर गम्भीर चोट लग सकती है। सेफ्टी बेल्ट लगाने से शरीर और छाती आगे गति नहीं कर पाते जिससे व्यक्ति की सुरक्षा बढ़ जाती है।

(ख) कौन-से वाहनों पर काले रंग के शीशे और लाल रंग की बत्ती लगायी जा सकती है ?
उत्तर:
विशेष अधिकार प्राप्त लोगों के द्वारा ही अपने वाहनों पर काले रंग के शीशे और लाल रंग की बत्ती लगवाई जा सकती है। इसके लिए अधिकार प्राप्त व्यक्ति ट्रैफिक विभाग से लिखित आज्ञा प्राप्त करते हैं। बिना आज्ञा के ऐसा नहीं किया जा सकता। बिना आज्ञा काले रंग के शीशे और लाल बत्ती का प्रयोग करने वालों को दण्डित किया जा सकता है।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 20 सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा

(ग) हमें सड़क पर दुर्घटना से बचने के लिए किन-किन बातों का ध्यान रखना चाहिए ?
उत्तर:
हमें सड़क पर दुर्घटनाओं से बचने के लिए वाहन की गति कम और नियन्त्रित रखनी चाहिए। सीट बेल्ट का प्रयोग अवश्य करना चाहिए। सड़क पर लाल-हरी बत्तियों का ध्यान रखना चाहिए। सड़कों का प्रयोग करने के लिए बनाए गए नियमों का पालन करना चाहिए। स्कूटर-मोटरसाइकिल चलाते समय हेलमेट का प्रयोग करना चाहिए। वाहन चलाते समय मोबाइल फोन का प्रयोग नहीं करना चाहिए।

(ग) व्यावहारिक व्याकरण

I. शुद्ध करके लिखें :

पराथना = …………….
चारट = …………….
टरैफिक = …………….
दाँयी = …………….
मंतर = …………….
सिखना = …………….
किन्तू = …………….
रफतार = …………….
मोबाईल = …………….
रूकावट = …………….
मतबल = …………….
निचित = …………….
उबड़-खबड़ = …………….
रस्ते = …………….
धन्यावाद = …………….
उत्तर:
पराथना = प्रार्थना
चारट = चार्ट
टरैफिक = ट्रैफिक
दाँयी = दायीं
मंतर = मंत्र
सिखना = सीखना
किन्तू = किंतु
रफतार = रफ़्तार
मोबाईल = मोबाइल
रूकावट = रुकावट
मतबल = मतलब
निचित = निश्चित
उबड़-खबड़ = ऊबड़-खाबड़
रस्ते = रास्ते
धन्यावाद = धन्यवाद

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 20 सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा

II. रिक्त स्थान में उचित सम्बन्धबोधक शब्द भरकर वाक्य पूरे करें

(क) इसे अन्य नियमों ……. कठोरता से लागू नहीं किया जा सका है। (की ओर, की अपेक्षा)
(ख) आज्ञा ……….. किसी को ऐसा नहीं करना चाहिए। (के लिए, के बिना)
(ग) सड़क ………… काली सफ़ेद लकीरें लगाई गयी हैं। (के पास, पर)
(घ) हमें भारी गाड़ियों …….. से नहीं गुज़रना चाहिए। (के बीच, के बदले)
(ङ) चालक …….. बैठे व्यक्ति को भी हेलमेट पहनना चाहिए। (के बगैर, के पीछे)
उत्तर:
(क) इसे अन्य नियमों की अपेक्षा कठोरता से लागू नहीं किया जा सका है।
(ख) आज्ञा के बिना किसी को ऐसा नहीं करना चाहिए।
(ग) सड़क पर काली सफ़ेद लकीरें लगाई गयी हैं।
(घ) हमें भारी गाड़ियों के बीच से नहीं गुज़रना चाहिए।
(ङ) चालक के पीछे बैठे व्यक्ति को भी हेलमेट पहनना चाहिए।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 20 सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा

III. अनेक शब्दों के लिए एक शब्द लिखें

(i) स्कूल का सर्वप्रमुख अध्यापक
(ii) स्कूल में सुबह आयोजित की जाने वाली सभा
(iii) स्कूटर चलाने वाला व्यक्ति
(iv) विद्या प्राप्त करने वाला
(v) जो बीमार हो
(vi) जहाँ बीमारों का इलाज हो
(vii) चौराहे में लाल बत्ती के पास सड़क पर लगी काली सफेद लाइनें
उत्तर:
(i) मुख्याध्यापक
(ii) प्रार्थना सभा
(iii) स्कूटर चालक
(iv) विद्यार्थी
(v) रोगी/बीमार/रुग्ण
(vi) अस्पताल
(vii) जैबरा लाइनें

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 20 सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा

IV. एक शब्द में अलग-अलग अक्षरों व मात्राओं के प्रयोग से कई शब्द बना सकते हैं। ‘खतरनाक’ शब्द से बनने वाले विविध शब्द कैसे बनते हैं। देखो

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 20 सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा 1
उत्तर:
विद्यार्थी स्वयं इसका अभ्यास करें।

V. इस तरह निम्नलिखित शब्दों में अलग-अलग अक्षरों व मात्राओं के प्रयोग से नए शब्द बनायें

अचानक, जानकारी
अचानक = अचकन, चना, आक, नाच, कन, चाक।
जानकारी = जान, जारी, कान, कार, जनक, करी।

इन्हें भी याद रखिये-
1. स्कूटर चालक के साथ-साथ पीछे बैठे व्यक्ति को भी बढ़िया किस्म का हेलमे पहनना चाहिए।
2. महिलाओं को भी अपनी सुरक्षा हेतु हेलमेट पहनना चाहिए।
3. यदि लाल बत्ती हुई हो और उस समय किसी भी तरफ से कोई न आता जाता | दिखाई दे तो भी हमें लाल बत्ती पर खड़े रहना चाहिए।
4. केवल हरी बत्ती पर ही चलना चाहिए।
5. हमें हरी बत्ती दिखाई देने पर जल्दी लाँघने के लिए अपने वाहन की गति बढ़ा नहीं देनी चाहिए। इससे जल्दबाजी में दुर्घटना घट सकती है।
6. हमें हेलमेट सुरक्षा के लिए पहनना है न कि नियमों का पालन करने के लिए। हेलमेट होते हुए भी उसे सिर पर न पहन कर हाथ में पकड़ना या स्कूटर पर लटका कर रखना नियमों की अवहेलना के साथ-साथ बेवकूफी है।
7. हमें सड़क पर अपने वाहन से किसी से रेस नहीं लगानी चाहिए।
8. हमें अपना वाहन निश्चित जगह पर ही खड़ा करना चाहिए।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 20 सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा

PSEB 8th Class Hindi Guide सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा Important Questions and Answers

बहुविकल्पीय प्रश्न निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर सही विकल्प चुनकर लिखें

प्रश्न 1.
हमें सड़क पर किस ओर चलना चाहिए ?
(क) दायीं
(ख) बायीं
(ग) किसी भी दिशा में
(घ) बीच में।
उत्तर:
बायीं।

प्रश्न 2.
वाहन कहाँ खड़े करने चाहिए ?
(क) कहीं भी
(ख) फुटपाथ पर
(ग) सड़क पर
(घ) निश्चित स्थान पर।
उत्तर:
निश्चित स्थान पर।

प्रश्न 3.
‘P’ के दोनों ओर तीर (2) क्या दर्शाते हैं ?
(क) वाहन दायीं ओर खड़ा करें
(ख) वाहन बायीं ओर खड़ा करें
(ग) वाहन खड़ा नहीं करें
(घ) वाहन दोनों ओर खड़ा करें
उत्तर:
वाहन दोनों ओर खड़ा करें

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 20 सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा

प्रश्न 4.
चौराहे पर ट्रैफिक सिग्नल की कितनी बत्तियाँ होती हैं ?
(क) दो
(ख) तीन
(ग) चार
(घ) पाँच।
उत्तर:
तीन।

प्रश्न 5.
स्कूटर/कार चलाने के लिए कम-से-कम कितनी आयु होनी चाहिए ?
(क) 14
(ख) 15
(ग) 16
(घ) 18.
उत्तर:
16.

प्रश्न 6.
चौराहे पर लगी काली-सफेद लकीरों वाले क्षेत्र का प्रयोग कौन करते हैं ?
(क) कार चालक
(ख) स्कूटर चालक
(ग) पैदल यात्री
(घ) ट्रक चालक।
उत्तर:
पैदल यात्री।

प्रश्न 7.
अस्पताल के पास हार्न के कटे हुए निशान का क्या अर्थ है ?
(क) हार्न बजायें
(ख) हार्न न बजायें
(ग) हार्न ज़ोर से बजायें
(घ) हार्न बार-बार बजायें।
उत्तर:
हार्न न बजायें।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 20 सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा

प्रश्न 8.
वाहन चलाते समय मोबाइल सुनने से क्या हो सकता है ?
(क) कुछ नहीं
(ख) दुर्घटना
(ग) कान का फटना
(घ) मोबाइल का गिरना।
उत्तर:
दुर्घटना।

प्रश्न 9.
ट्रैफिक सिग्नल पर कौन-सी बत्ती जल रही हो तो वाहन चलाना चाहिए ?
(क) लाल
(ख) पीली
(ग) हरी
(घ) कोई भी नहीं।
उत्तर:
हरी।

प्रश्न 10.
वाहन किस बत्ती के जलने पर चलाना नहीं चाहिए ?
(क) हरी
(ख) पीली
(ग). नीली
(घ) लाल।
उत्तर:;
लाल।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 20 सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा

सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा Summary

सड़क सुरक्षा-जीवन रक्षा पाठ का सार

स्कूल में ट्रैफिक पुलिस अधिकारी आमन्त्रित किए गए थे। प्रधानाचार्य ने उनका परिचय देते हुए स्कूल में आने के लिए स्वागत किया। सभी विद्यार्थी यातायात के नियमों को जानना चाहते थे। स्टेज पर लगे यातायात नियमों तथा चिह्नों से सम्बन्धित चार्यों को समझना चाहते थे। ट्रैफिक पुलिस अधिकारी ने विद्यार्थियों को सम्बोधित करते हुए बताया कि यातायात के नियमों का पालन न करने और सड़क पर लापरवाही के कारण दुर्घटनाओं की संख्या दिन-प्रतिदिन बढ़ती जा रही है। इनसे बचने का एक ही मूल तरीका है कि हमें स्वयं सड़क पर सुरक्षित ढंग से चलना चाहिए और दूसरों की सुरक्षा का भी ध्यान रखना चाहिए। विद्यार्थियों की जानकारी बढ़ाते हुए उन्होंने बताया कि हमें हमेशा सड़क के बायीं ओर ही चलना चाहिए। यदि सड़क पार करनी हो तो दायीं-बायीं ओर देखकर सावधानी से ऐसा करना चाहिए।

हमें सड़क के किनारे फुटपाथ पर ही चलना चाहिए। तेज़ रफ्तार से वाहन नहीं चलाना चाहिए। पुरुषों और महिलाओं को हेलमेट का प्रयोग अवश्य करना चाहिए। वाहन चलाते समय सुरक्षा बैल्ट का प्रयोग करना चाहिए। यदि वाहन चलाते समय मोबाइल फोन की घण्टी बज जाती है तो वाहन को सड़क के किनारे रोककर बात करनी चाहिए। ट्रैफिक पुलिस ने जगह-जगह सड़क किनारे बोर्ड लगवाए हुए हैं। स्कूल के सामने बोर्ड पर जो बैग ले जाते बच्चे का चित्र बना होता है उसका अर्थ होता है कि यहाँ स्कूल है इसलिए वाहन की गति कम करो। अस्पताल के पास हार्न के कटे हुए निशान का अर्थ होता है कि व्यर्थ में हार्न न बजाया जाए क्योंकि ऊँची आवाज़ से रोगियों को परेशानी होती है।

पार्किंग के लिए अलग-अलग तीर लगे होते हैं। ‘P’ के नीचे दायीं ओर लगा तीर यह दर्शाता है कि वाहन दायीं ओर खड़ा करें। यही तीर का चिह्न बाईं ओर लगा हो तो वाहन को बाईं तरफ खड़ा करना चाहिए। ‘P’ के दोनों तरफ लगे तीर यह दर्शाते हैं कि वाहन दोनों तरफ खड़े किए जा सकते हैं। यदि ‘P’ के नीचे ‘साइकिल’ या ‘कार’ का चिह्न लगा हो तो वहाँ वहीं सम्बन्धित वाहन ही खड़ा करना चाहिए। सड़क पर लगी काली-सफेद लाइनों को ज़ेबरा लाइनें कहते हैं। पैदल चलने वालों को सदा उन्हीं पर चलते हुए सड़क पार करनी चाहिए। ऊबड़-खाबड़ सड़क की चेतावनी भी बोर्ड पर अंकित की जाती है। सड़क पर बायें, दायें या घूमने के संकेत बोर्डों द्वारा चालकों को दिए जाते हैं। हमें सड़क पर न तो खेलना चाहिए और न कूड़ा-कर्कट फेंकना चाहिए। भारी गाड़ियों के बीच में से हमें नहीं निकलना चाहिए। यातायात के नियम हमें और दूसरों को सुरक्षा प्रदान करते हैं।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 19 भारत रत्न-डॉ० अब्दुल कलाम

Punjab State Board PSEB 8th Class Hindi Book Solutions Chapter 19 भारत रत्न-डॉ० अब्दुल कलाम Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 8 Hindi Chapter 19 भारत रत्न-डॉ० अब्दुल कलाम

Hindi Guide for Class 8 PSEB भारत रत्न-डॉ० अब्दुल कलाम Textbook Questions and Answers

(क) विषय – बोध

I. शब्दार्थ:

लक्ष्य = उद्देश्य।
अब्बू = पिता।
अन्तरिक्ष विज्ञान = अन्तरिक्ष में स्थित, ग्रहों, उपग्रहों आदि की स्थिति स्वरूप जानकारी से सम्बन्धित विज्ञान।
कर्मठता = काम में कुशलता।
विभूति = विभव, अधिकता, बढ़ती, ऐश्वर्य।
सजग = जागरूक।
नजरअन्दाज = अनदेखा।
अथक = कभी न थकने वाला।
मशगूल = लीन।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 19 भारत रत्न-डॉ० अब्दुल कलाम

II. इन शब्दों के अर्थ लिखकर वाक्य बनायें :

उपाधि = ………………..
अथक = ………………..
मिसाइल = ………………..
लक्ष्य = ………………..
अन्तरिक्ष = ………………..
सपना = ………………..
टूटना = ………………..
उत्तर:
उपाधि = पदवी – हमारे अध्यापक के पास पीएच०डी० की उपाधि भी है।
अथक = बिना थके हुए – आपने अपने जीवन में यह पद प्राप्त करने के लिए अथक प्रयत्न किए हैं।
मिसाइल = दूर तक वार करने वाला एक हथियार – भारत ने अपने बलबूते पर अनेक प्रकार की मिसाइलें तैयार कर शत्रु के हृदय में डर पैदा कर दिया है।
लक्ष्य = मंजिल – अपने लक्ष्य की प्राप्ति के लिए मनोज कुछ भी कर सकता है।
अन्तरिक्ष = आकाश – पिछले सप्ताह भारत ने अपना एक रॉकेट अन्तरिक्ष में सफलतापूर्वक छोड़ा।
सपना टूटना = इच्छा अधूरी रह जाना – पति के देहान्त के कारण कल्पना का बड़ी कोठी बनाने का सपना टूट गया था।

(ख) विषय – बोध

I. इन प्रश्नों के उत्तर एक या दो वाक्यों में लिखें :

(क) भारत का प्रथम नागरिक किसे कहा जाता है ?
उत्तर:
भारत का प्रथम नागरिक राष्ट्रपति जी को कहा जाता है।

(ख) राष्ट्रपति अब्दुल कलाम का पूरा नाम लिखें।
उत्तर:
डॉ० अबुल पकीर जैनुलाबुदीन अब्दुल कलाम।

(ग) इन्होंने अपने पिता का हाथ बंटाने के लिए क्या काम लिया ?
उत्तर:
इन्होंने घर-घर अखबार बांट कर अपने पिता का हाथ बंटाया था।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 19 भारत रत्न-डॉ० अब्दुल कलाम

(घ) इन्होंने वैमानिकी इंजीनियरी (एयरोनॉटिक्स इंजीनियरिंग) की डिग्री कहाँ से प्राप्त की ?
उत्तर:
इन्होंने वैमानिकी इंजीनियरी की डिग्री मद्रास तकनीकी संस्थान से प्राप्त की थी।

(ङ) इनके प्रेरणास्त्रोत कौन-कौन थे ?
उत्तर:
इनके प्रेरणास्रोत प्रो० विक्रम साराभाई, प्रो० सतीश धवन, प्रो० ब्रह्म प्रकाश, प्रो० एम०जी० मेनन, डॉ० राजा रमन्ना आदि प्रसिद्ध विभूतियाँ थीं।

(च) एस०एल०वी० 3 क्या है ?
उत्तर:
यह उपग्रह का अन्तरिक्ष में छोड़ने वाला प्रक्षेपण यन्त्र है।

(छ) आपको ‘मिसाइल मैन’ क्यों कहा जाता है ?
उत्तर:
आपने नाग, अग्नि, पृथ्वी, आकाश, त्रिशूल आदि मिसाइलें देश को प्रदान की जिस कारण आपको मिसाइल मैन कहा जाता है।

(ज) अपंग बच्चों के लिए आपने क्या बनाया और उसमें कौन-सी धातु प्रयोग की जाती है ?
उत्तर:
अपंग बच्चों के लिए आपने चलने की छड़ी बनाई। उनमें धातु कार्बन का प्रयोग किया जाता है।

(झ) आपको कौन-कौन से सम्मान, कब-कब प्राप्त हुए ?
उत्तर:
आपको सन् 1981 में पद्मभूषण, सन् 1990 में पद्म विभूषण और सन् 1997 में भारत रत्न नामक सम्मान प्राप्त हुए थे।

(ञ) किस गुण के कारण आप चाचा नेहरू की याद करा देते हैं ?
उत्तर:
बच्चों में घुल-मिल जाने के कारण आप चाचा नेहरू की याद करा देते हैं।

(त) हर इन्सान के बारे में आपकी क्या राय है ?
उत्तर:
हर इन्सान में कोई न कोई अनोखा गुण अवश्य होता है जिसे उभारने की आवश्यकता होती है।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 19 भारत रत्न-डॉ० अब्दुल कलाम

II. इन प्रश्नों के उत्तर चार या पाँच वाक्यों में लिखें :

(क) उस घटना का वर्णन करो जिससे प्रेरित होकर उन्होंने उड़ान को अपना लक्ष्य बनाया।
उत्तर:
रामेश्वरम् ऐलिमैंटरी स्कूल के अध्यापक श्री शिवा सुब्रमण्यम ने पांचवीं कक्षा के अपने छात्रों को रामेश्वरम् के तट पर समझाया था कि पक्षी को उड़ने की इच्छा अपनी इच्छा से मिलती है। डॉ० कलाम उस समय छात्र के रूप में उस कक्षा में थे। उनके मन में अपने अध्यापक की बात सुनकर पक्षी की उड़ान एक प्रेरणा बन गई थी। कठोर परिश्रम से वे अपने लक्ष्य में पूर्ण रूप से सफल रहे थे।

(ख)’सपने टूट जायें तो निराश न हों।’ ऐसा उन्होंने क्यों कहा ?
उत्तर:
डॉ० कलाम के जीवन का लक्ष्य वायुसेना में पायलट बनने का था। उन्होंने इसके लिए प्रयत्न किया था पर उन्हें अन्तिम चयन प्रक्रिया में सफलता की प्राप्ति नहीं हुई थी। उन्होंने तब ऐसा कहा था कि सपने टूट जायें तो निराश न हों। वे अपने प्रयत्न से उड़ान प्रणाली में काम आने वाले यन्त्र बनाने में काम करने लगे थे।

(ग) युवा वर्ग के लिए उनका क्या सन्देश है ?
उत्तर:
युवा वर्ग के लिए उनका सन्देश है कि वे सब अपने ज्ञान का सदुपयोग करें। अपने खाली समय में वे जरूरतमन्द बच्चों में अपना ज्ञान बांटें। पर्यावरण सुधारने के लिए अधिक-से-अधिक पौधे लगाएं और उनकी देखभाल करें। वे समाज को खुशहाल बनाने के लिए प्रयत्न करें।

(घ) अब्दुल कलाम की जीवनी से आपने क्या-क्या सीखा ?
उत्तर:
अब्दुल कलाम अति बुद्धिमान और सचेत थे। बचपन में अपने अध्यापक के द्वारा कही गई बात को मन में रखकर वे देश के सर्वोच्च स्थान पर पहुंचने में सफल हुए। अधिक सम्पन्न न होने के बावजूद उन्होंने अपने मन में हताशा नहीं आने दी थी। छुटपन से ही अपने पिता की सहायता करने के लिए प्रयत्न करते थे। अपने जीवन के लिए निर्धारित लक्ष्य को प्राप्त न करने पर भी वे हताश नहीं हुए थे। सर्वोच्च शिखर पर पहुँच कर भी वे संगीत, कविता-लेखन और पढ़ने में अपना ध्यान लगाते हैं।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 19 भारत रत्न-डॉ० अब्दुल कलाम

(ङ) अपने विद्यालय के पुस्तकालय से इनकी जीवनी लेकर पढ़ें। अच्छी बातें/गुण अपनी डायरी में नोट करें।
उत्तर:
अपने अध्यापक/अध्यापिका की सहायता से स्वयं कीजिए।

(ग) व्यावहारिक व्याकरण

I. इन शब्दों के पर्यायवाची शब्द लिखें :

पक्षी = ………………..
इच्छा = ………………..
आकाश = ………………..
अध्यापक = ………………..
लक्ष्य = ………………..
समुद्र = ………………..
अब्बू = ………………..
उत्तर:
पक्षी = खग, पंछी
इच्छा = चाह , कामना
आकाश = नभ , आसमान
अध्यापक = गुरु , शिक्षक
लक्ष्य = उद्देश्य , मंजिल
समुद्र = सागर , उद्धि
अब्बू = पिता , तात।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 19 भारत रत्न-डॉ० अब्दुल कलाम

II. इन शब्दों के विपरीत अर्थ वाले शब्द लिखें :

आमदनी = ………………..
गुण = ………………..
असफल = ………………..
इच्छा = ………………..
विकसित = ………………..
मिलन = ………………..
विश्वास = ………………..
युवा = ………………..
सदुपयोग = ………………..
बुराई = ………………..
उत्तर:
आमदनी = खर्चा
गुण = अवगुण/दोष
असफल = सफल
इच्छा = अनिच्छा
विकसित = अविकसित
मिलन = वियोग
विश्वास = अविश्वास
युवा = वृद्ध
सदुपयोग = दुरुपयोग
बुराई = अच्छाई।

III. इन शब्दों में से मूल शब्द अलग करें :

सुशोभित = ………………..
नागरिक = ………………..
निर्मित = ………………..
सम्मानित = ………………..
विकसित = ………………..
परिवर्तित = ………………..
उत्तर:
सुशोभित = शोभा
नागरिक = नगर
निर्मित = निर्माण
सम्मानित = मान
विकसित = विकास
परिवर्तित = वृत

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 19 भारत रत्न-डॉ० अब्दुल कलाम

IV. ‘ता’ लगाकर भाववाचक संज्ञा बनायें :

नैतिक = ………………..
कर्मठ = ………………..
विनम्र = ………………..
सफल = ………………..
आवश्यक = ………………..
मिलनसार = ………………..
सजग = ………………..
नागरिक = ………………..
उत्तर:
नैतिक = नैतिकता
कर्मठ = कर्मठता
विनम्र = विनम्रता
सफल = सफलता
आवश्यक = आवश्यकता
मिलनसार = मिलनसारता
सजग = सजगता
नागरिक = नागरिकता।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 19 भारत रत्न-डॉ० अब्दुल कलाम

PSEB 8th Class Hindi Guide भारत रत्न-डॉ० अब्दुल कलाम Important Questions and Answers

बहुविकल्पीय प्रश्न निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर सही विकल्प चुनकर लिखें

प्रश्न 1.
डॉ० कलाम कब से कब तक भारत के राष्ट्रपति रहे ?
(क) 2002 से 2007 तक
(ख) 2000 से 2005 तक
(ग) 2001 से 2006 तक
(घ) 2003 से 2008 तक।
उत्तर:
2002 से 2007 तक।।

प्रश्न 2.
डॉ० कलाम का जन्म कब हुआ था ?
(क) 15-8-1931
(ख) 5-9-1931
(ग) 15-10-1931
(घ) 15-11-1931.
उत्तर:
15-10-1931.

प्रश्न 3.
डॉ० कलाम का जन्म किस स्थान पर हुआ था ?
(क) धनुष पुर
(ख) धनुष कोटी
(ग) धनुष बाणी
(घ) धनुष नगर।
उत्तर:
धनुष कोटी।

प्रश्न 4.
डॉ० कलाम ने मद्रास तकनीकी संस्थान से किस विषय में डिग्री प्राप्त की थी ?
(क) कंप्यूटर विज्ञान
(ख) सिविल इंजीनियरिंग पर
(ग) वैज्ञानिकी इंजीनियरिंग
(घ) मकैनिकल इंजीनियरिंग।
उत्तर:
वैज्ञानिकी इंजीनियरिंग।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 19 भारत रत्न-डॉ० अब्दुल कलाम

प्रश्न 5.
डॉ० कलाम को किस नाम से जाना जाता है ?
(क) राकेट मैन
(ख) त्रिशूल मैन
(ग) मिसाइल मैन
(घ) उपग्रह मैन।
उत्तर:
मिसाइल मैन।

प्रश्न 6.
डॉ० कलाम को कौन-सा सर्वोच्च सम्मान दिया गया ?
(क) देशरत्न
(ख) रॉकेट रत्न
(ग) भारत रत्न
(घ) विज्ञान रस।
उत्तर:
भारत रत्न।

भारत रत्न-डॉ० अब्दुल कलाम Summary

भारत रत्न-डॉ० अब्दुल कलाम पाठ का सार

भारत के पूर्व राष्ट्रपति डॉ० अब्दुल कलाम उच्च कोटि के वे वैज्ञानिक हैं जिन्होंने भारत के नाम को विकसित राष्ट्रों की श्रेणी में ला खड़ा किया है। वे जुलाई, सन् 2002 से जुलाई, सन् 2007 तक देश के राष्ट्रपति पद को सुशोभित करने वाले महान् व्यक्तित्व के स्वामी हैं। इनका जन्म 15 अक्तूबर, सन् 1931 में रामेश्वरम् के धनुष कोटि गाँव में एक मध्यवर्गीय परिवार में हुआ था। अपने पिता की सहायता करने के लिए प्रतिदिन ये अपने बचपन में ही सुबह चार बजे उठ जाते थे। नमाज़ पढ़ने के बाद अपने गणित के अध्यापक से पढ़ने के बाद पैदल तीन किलोमीटर रामेश्वरम् रेलवे स्टेशन से अखबार के बण्डल लाकर घर-घर बांटते और फिर पाठशाला जाते थे। गाँव से प्राथमिक शिक्षा परी करने के पश्चात् रामनाथपुरम् से मैट्रिक परीक्षा पास की। इन्होंने मद्रास तकनीकी संस्थान से वैमानिकी इंजीनियरी में डिग्री प्राप्त की तथा अंतरिक्ष विज्ञान में कुशलता प्राप्त की। माता-पिता के अतिरिक्त प्रो० विक्रम साराभाई, प्रो० सतीश धवन, प्रो० ब्रह्म प्रकाश, प्रो० एम०जी० मेनन, डॉ० राजा रमन्ना आदि इनके प्रेरणा स्रोत थे। ये एयरफोर्स में पायलट बनना चाहते थे पर ऐसा न कर पाने के बाद इन्होंने उड़ान प्रणाली में काम आने वाले यन्त्र बनाने में अपना पूरा ध्यान लगा दिया। इन्होंने सन् 1963 में भारत की पहली राकेट उड़ान और अन्य उड़ानों में महत्त्वपूर्ण योगदान दिया। रोहिणी उपग्रह को अन्तरिक्ष में छोड़ने वाले प्रक्षेपण यन्त्र एस०एल०वी० 3 की सफलता के बाद ये प्रधानमन्त्री के विज्ञान एवं तकनीकी सलाहकार बन गए थे। नाग, अग्नि, पृथ्वी, आकाश, त्रिशूल आदि मिसाइलों की सफलता के बाद इन्हें ‘मिसाइल मैन’ का नाम मिल गया था। इन्होंने मिसाइलों में प्रयुक्त होने वाली धातु कार्बन को विकसित किया। इसी से हैदराबाद निजाम संस्थान के अपंग बच्चों के चलने के लिए इन्होंने छड़ी तैयार की। इनके महान् योगदान के लिए इन्हें पदम् भूषण, पदम् विभूषण और भारत रत्न की उपाधियों से सम्मानित किया गया। इनका देश के युवा वर्ग में दृढ़ विश्वास है और मानना है कि यदि युवा वर्ग अपनी क्षमता से कार्य करे तो भारत सन् 2020 से पहले एक विकसित राष्ट्र बन जाएगा। आज का युवा वर्ग बहुत सजग और सचेत है। उसे एकदूसरे के साथ ज्ञान, धन, खुशी और मुस्कान बांटनी चाहिए। सभी को एक-दूसरे की बुराइयों को नजरअंदाज करना चाहिए और अच्छाइयों से पाठ सीखना चाहिए।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 18 लघु कथाएँ (i) सीख (ii) स्वाभिमान (iii) मेहनत का करिश्मा

Punjab State Board PSEB 8th Class Hindi Book Solutions Chapter 18 लघु कथाएँ (i) सीख (ii) स्वाभिमान (iii) मेहनत का करिश्मा Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 8 Hindi Chapter 18 लघु कथाएँ (i) सीख (ii) स्वाभिमान (iii) मेहनत का करिश्मा

Hindi Guide for Class 8 PSEB लघु कथाएँ (i) सीख (ii) स्वाभिमान (iii) मेहनत का करिश्मा Textbook Questions and Answers

(क) भाषा बोध

I.शब्दार्थ :-

उत्सुकता = जानने की इच्छा।
कंपकंपाती सर्दी = कंपकंपी पैदा करने वाली ठंड।
करिश्मा = चमत्कार।
जर्जर = जीर्ण, टूटा-फूटा।
सतरंगी = सात रंगों वाला।
नुक्कड़ = नोक, मोड़, छोर।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 18 लघु कथाएँ (i) सीख (ii) स्वाभिमान (iii) मेहनत का करिश्मा

II. इन मुहावरे/लोकोक्तियों का अर्थ समझते हुए वाक्य बनायें :

साफ-साफ कहना = ……………..
टालमटोल करना = ……………..
अपना सा मुँह लेकर रह जाना = ……………..
पाँव जमाना = ……………..
दिल मचलना = ……………..
औंधे मुँह गिरना = ……………..
हाथ में थमाना = ……………..
अब पछताए होत क्या जब चिड़िया चुग गई खेत = ……………..
गहरी सोच में डूबना = ……………..
उत्तर:
1. साफ-साफ कहना = स्पष्ट रूप से कहना।
वाक्य – मकान मालिक ने किरायेदार को घर छोड़ देने के लिए आज साफ-साफ कह दिया है।

2. टालमटोल करना = बहाने बनाना।
वाक्य – तुम मेरा उधार चुकाने में टालमटोल क्यों कर रहे हो ?

3. अपना-सा मुँह लेकर रह जाना = अपमानित होना।
वाक्य – दुकान से चोरी करते हुए पकड़े जाने पर राघव अपना-सा मुँह ले कर रह गया।

4. पाँव जमाना = पकड़ मज़बूत करना।
वाक्य – गीली जमीन पर जरा अपने पाँव जमा कर रखना, नहीं तो फिसल जाओगे।

5. दिल मचलना = ललचाना।
वाक्य – प्रत्येक बच्चे का खिलौनों के लिए दिल मचलता ही है।

6. औंधे मुँह गिरना = उलट कर गिरना, लज्जित होना।
वाक्य – अन्ना जी को झूठा सिद्ध करने की कोशिश में नेता जी को खुद ही औंधे मुँह गिरना पड़ा था।

7. हाथ में थमाना = देना।
वाक्य – मांगने पर मैंने अपना प्रमाण पत्र उनके हाथ में थमा दिया था।

8. अब पछताए होत क्या जब चिड़िया चुग गई खेत = नुकसान हो जाने के बाद पछताने का कोई लाभ नहीं होता।
वाक्य – जब परीक्षाएँ चल रही थीं तुम तब भी क्रिकेट खेलते रहे इसलिए तुम्हें फेल तो होना ही था और इसे ही तो कहते हैं कि अब पछताए होत क्या जब चिड़िया चुग गई खेत।

9. गहरी सोच में डूबना = चिन्तित होना।
वाक्य – बेटे की आवारागर्दी की बातें सुनकर बेचारा रामदीन गहरी सोच में डूब गया था।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 18 लघु कथाएँ (i) सीख (ii) स्वाभिमान (iii) मेहनत का करिश्मा

(ख) विषय बोध

I. इन प्रश्नों के उत्तर एक या दो वाक्यों में लिखें :

(क) रमेश और सुरेश में किस बात की समस्या थी ?
उत्तर:
उन दोनों में माँ को रखने के लिए पैसे देने की समस्या थी। रमेश अपने भाई से माँ को अपने साथ रखने के पैसे प्राप्त करना चाहता था।

(ख) चौधरी साहब ने रमेश और सुरेश को क्या समझाया ?
उत्तर:
चौधरी साहब ने उन्हें समझाया कि माँ जन्म देकर बच्चों को अपने पास रखती है न कि बच्चे उसे अपने पास रखते हैं।

(ग) दोनों भाइयों को क्या सीख मिली ?
उत्तर:
दोनों भाइयों को सीख मिली कि उन्हें माँ को सम्मानपूर्वक अपने साथ रखना चाहिए।

(घ) स्वाभिमान का क्या अर्थ है ?
उत्तर:
स्वाभिमान का अर्थ है-अपनी क्षमता पर अभिमान।

(ङ) छोटा-सा लड़का क्या काम करता था ?
उत्तर:
छोटा-सा लड़का नौवीं में पढ़ता था और बीमार पिता की सहायता के लिए अखबार बांटता था।

(च) लेखक ने जब उसे कापियाँ देनी चाहीं तो उसने क्या उत्तर दिया ?
उत्तर:
लेखक ने जब उसे कापियाँ देनी चाहीं तो उसने उत्तर दिया कि जो कापियां नहीं ले सकते वे उन्हें कापियाँ दे दें।

(छ) चुन्नू ने माँ की अलमारी से क्या निकाला ?
उत्तर:
चुन्नू ने माँ की अलमारी से पचास रुपए का एक नोट निकाला।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 18 लघु कथाएँ (i) सीख (ii) स्वाभिमान (iii) मेहनत का करिश्मा

(ज) पचास के नोट का उसने क्या किया ?
उत्तर:
पचास के नोट से उसने पटाखे खरीदे और घण्टा भर चलाए।

(झ) चुन्नू ने माँ की दवाई के लिए पैसे कैसे जुटाये ?
उत्तर:
चुन्नू ने कागज के फूल बेचकर दवाई के लिए पैसे जुटाये।

(ब) उसकी खुशी का ठिकाना क्यों न था ?
उत्तर:
माँ के बच जाने से उसकी खुशी का ठिकाना न था।

(ग) व्यावहारिक व्याकरण

I. निम्नलिखित शब्दों में उपसर्ग/प्रत्यय लगाकर नए शब्द बनायें :

उपसर्ग + मूल शब्द = नया शब्द
बे + रोक = ……………..
बे + काबू = ……………..
बे + शर्म = ……………..
बे + कार = ……………..

मूल शब्द + प्रत्यय = नया शब्द
खुश + ई = ……………..
निर्भीक + ता = ……………..
कोमल + ता = ……………..
नम्र + ता = ……………..
उत्तर:
उपसर्ग + मूल शब्द = नया शब्द
बे + रोक = बेरोक
बे + काबू = बेकाबू
बे + शर्म = बेशर्म
बे + कार = बेकार

मूल शब्द + प्रत्यय = नया शब्द
खुश + ई = खुशी
निर्भीक + ता = निर्भीकता
कोमल + ता = कोमलता
नम्र + ता = नम्रता।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 18 लघु कथाएँ (i) सीख (ii) स्वाभिमान (iii) मेहनत का करिश्मा

II. पर्यायवाची शब्द लिखें :

अखबार = …………..
खुद = ……………..
मदद = ……………..
बीमार = ……………..
फूल = ……………..
जेब = ……………..
माँ = ……………..
उत्तर:
अख़बार = समाचार-पत्र
खुद = स्वयं
मदद = सहायता
बीमार = रुग्ण।
फूल = पुष्प
जेब = खीसा
माँ = मातृ

II. ‘कलाकार’ शब्द कला + कार से मिलकर बना है। इसी प्रकार अन्य शब्द बनायें :

चित्र + कार = ……………..
मूर्ति + कार = ……………..
नाटक + कार = ……………..
संगीत + कार = ……………..
साहित्य + कार = ……………..
उत्तर:
चित्र + कार = चित्रकार
मूर्ति + कार = मूर्तिकार
नाटक + कार = नाटककार
संगीत + कार = संगीतकार
साहित्य + कार = साहित्यकार।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 18 लघु कथाएँ (i) सीख (ii) स्वाभिमान (iii) मेहनत का करिश्मा

IV. बहुवचन रूप लिखें :

कॉपी = कापियाँ
दवाई = ……………..
पोटली = ……………..
चारपाई = ……………..
अलमारी = ……………..
चिड़िया = ……………..
गुड़िया = ……………..
लुटिया = ……………..
बुढ़िया = ……………..
उत्तर:
कॉपी = कापियाँ
दवाई = दवाइयाँ
पोटली = पोटलियाँ
चारपाई = चारपाइयाँ
अलमारी = अलमारियाँ
चिड़िया = चिड़ियाँ
गुड़िया= गुड़ियाँ
लुटिया = लुटियाँ
बुढ़िया = बुढ़ियाँ।

(घ) आत्म बोध

आपने एक मुहावरा सुना होगा ‘अपना हाथ जगन्नाथ’। जिसका अर्थ है-अपने हाथ से काम करना सबसे अच्छा है। दूसरी तथा तीसरी लघु कथायें इसी मुहावरे को चरितार्थ करती हैं। अतः हमेशा याद रखें : कार्य कोई भी छोटा नहीं होता, उसके पीछे मन की भावना महान् होनी चाहिए।

(छ) रचना बोध

आप अपने परिवार/पड़ोस/मित्र/सम्बन्धी की क्या सहायता कर सकते हैं ? सोचिये और लिखिये।
उत्तर:
अपने अध्यापक/अध्यापिका की सहायता से स्वयं कीजिए।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 18 लघु कथाएँ (i) सीख (ii) स्वाभिमान (iii) मेहनत का करिश्मा

PSEB 8th Class Hindi Guide लघु कथाएँ (i) सीख (ii) स्वाभिमान (iii) मेहनत का करिश्मा Important Questions and Answers

बहुविकल्पीय प्रश्न निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर सही विकल्प चुनकर लिखें

प्रश्न 1.
रमेश के साथ उसकी माँ कितने महीनों से रह रही थी ?
(क) पाँच
(ख) सात
(ग) आठ
(घ) नौ।
उत्तर:
आठ।

प्रश्न 2.
रमेश के बड़े भाई का क्या नाम है ?
(क) सुरेश
(ग) गणेश
(घ) राकेश।
उत्तर:
सुरेश।

प्रश्न 3.
मुखिया चौधरी किस के साथ रह रहे थे ?
(क) भाई
(ख) मौसी
(ग) माँ
(घ) मामी।
उत्तर:
माँ।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 18 लघु कथाएँ (i) सीख (ii) स्वाभिमान (iii) मेहनत का करिश्मा

प्रश्न 4.
सुरेश माँ को अपने पास क्यों नहीं रखना चाहता था ?
(क) पत्नी के कारण
(ख) बच्चों के कारण
(ग) छोटा घर था
(घ) आर्थिक तंगी।
उत्तर:
आर्थिक तंगी।

प्रश्न 5.
लड़का कौन-सी कक्षा में पढ़ता था ?
(क) सातवीं
(ख) आठवीं
(ग) नौवीं
(घ) दसवीं।
उत्तर:
नौवीं।

प्रश्न 6.
लड़का क्या बांटता था ?
(क) अखबार
(ख) कापियाँ
(ग) पुस्तकें
(घ) भोजन।
उत्तर:
अखबार।

प्रश्न 7.
चुन्नू का मन क्या कर रहा था ?
(क) खेलने जाना है।
(ख) मिठाई खानी है
(ग) पटाखे चलाने हैं
(घ) साइकिल लेनी है।
उत्तर:
पटाखे चलाने हैं।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 18 लघु कथाएँ (i) सीख (ii) स्वाभिमान (iii) मेहनत का करिश्मा

प्रश्न 8.
चुन्नू ने कितने रुपए चुराए ?
(क) बीस
(ख) तीस
(ग) चालीस
(घ) पचास।
उत्तर:
पचास।

प्रश्न 9.
चुन्नू क्यों पछता रहा था ?
(क) मिठाई खाने पर
(ख) चोरी करने पर
(ग) खेलने जाने पर
(घ) माँ की चिंता न करने पर।
उत्तर:
चोरी करने पर।

प्रश्न 10.
चुन्नू के फूल कितने में बिके ?
(क) पचास रुपए में
(ख) एक सौ रुपए में
(ग) एक सौ दस रुपए में
(घ) एक सौ सात रुपए में।
उत्तर:
एक सौ सात रुपए में।

लघु कथाएँ-सीख,स्वाभिमान, मेहनत का करिश्मा Summary

लघु कथाएँ-सीख,स्वाभिमान, मेहनत का करिश्मा कथाओं का सार

1. सीख

सुरेश और रमेश दो भाई थे। उनकी माँ रमेश के साथ पिछले आठ महीने से रह रही थी। सुरेश अपनी माँ से मिलने और छोटे भाई को आर्थिक सहायता देने के लिए इस दौरान कभी नहीं आया था। एक बार सुरेश जब आया तो रमेश ने उससे साफ-साफ कह दिया कि माँ को उसके पास रखने के लिए खर्चे के कुछ पैसे भेजा करे। सुरेश ने अपनी कमज़ोर आर्थिक स्थिति के कारण ऐसा करने से मना कर दिया। उनमें यह भी बात हुई कि माँ छहछह महीनों के लिए बारी-बारी दोनों भाइयों के पास रहे। रमेश माँ को अपने पास रखना तो चाहता था पर बड़े भाई से माँ के खर्चे के लिए पैसे पाना चाहता था। जब वे आपस में मिल कर कोई निर्णय नहीं कर पा रहे थे तब उन्हें गाँव के मुखिया चौधरी जी दिखाई दिए। उन्होंने उनसे झगड़े को निपटाने के लिए कहा क्योंकि चौधरी साहब का भी एक भाई था पर उनकी माँ चौधरी साहब के साथ रहती थी। चौधरी साहब ने उन दोनों भाइयों से पूरी बात सुन कर कहा कि सच बात तो यह थी कि वे अपनी माँ के साथ रह रहे थे, न कि माँ उनके साथ रह रही थी। जब से उनका जन्म हुआ वे अपनी माँ के साथ रह रहे थे और यह उनका सौभाग्य था। उनकी बात सुन दोनों भाई सुरेश और रमेश ने शर्म से अपना सिर झुका लिया। इसके बाद रमेश ने कभी भी सुरेश से इस बात के लिए पैसे नहीं मांगे।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 18 लघु कथाएँ (i) सीख (ii) स्वाभिमान (iii) मेहनत का करिश्मा

2. स्वाभिमान

पिछले कुछ दिन से अखबार बांटने वाले की जगह एक छोटा-सा लड़का साइकिल पर आने लगा था। कंपकंपाती सर्दी में सुबह-सवेरे उसका आना लोगों को अजीब-सा लगा था। उन्हें विचार आया कि शायद वह पढ़ने स्कूल न जाता हो। एक सुबह उसने उसे रोक कर पूछा कि क्या पढ़ने के लिए स्कूल नहीं जाता। उसने बताया कि वह नौवीं में पढ़ता था। पिता जी के बीमार होने के कारण वह उनकी मदद के लिए आ रहा था। लेखक ने उसे कुछ कॉपियाँ सहायता के रूप में देने की बात कही तो उसने कहा कि वह खुद अपने लिए कॉपियाँ ले सकता था। जो नहीं ले सकते थे, वे कापियां उन्हें दे दें।

3. मेहनत का करिश्मा

दीवाली का दिन था। गली के सब बच्चे पटाखे चला रहे थे। चुन्नू का मन भी पटाखे चलाने का था पर उसके पास पैसे नहीं थे। उसकी माँ बीमार थी। वह दबे पाँव माँ के कमरे में गया। उसने माँ की अलमारी में फटे-पुराने कपड़ों के नीचे से एक पोटली निकाली। उसमें पचास रुपये का एक ही नोट था जो कुछ कागज़ों के साथ बंधा हुआ था। उसने उस नोट को चुपके से जेब में रखा और बाज़ारं से उनके पटाखे खरीदे। घंटा भर बाद जब वह वापस घर आया तो माँ चारपाई पर औंधे मुंह पड़ी थी। बुलाने पर भी वह बोल नहीं रही थी। वह डॉक्टर को बुला लाया। डॉक्टर ने उसे कुछ दवाइयों के नाम लिख कर दिए और कहा कि माँ के जीवन के लिए उसे दो घंटे में दवाइयाँ अवश्य मिल जानी चाहिए थी। घर में एक पैसा भी नहीं था। वह पछता रहा था कि उसने चोरी क्यों की और क्यों उन पैसों से पटाखे चला दिए। वह गहरी सोच में था। अचानक उसे याद आया कि स्कूल में कुछ दिन पहले कागज़ के फूल बनाना सिखाया था। उसने झट से अलमारी में से सतरंगी कागज़ निकाले। तेज़ी से उनके फूल बनाने आरम्भ किए। एक डलिया में भर कर वह गली की नुक्कड़ में बैठ कर उन्हें बेचने लगा। फूल सुंदर थे। वे सभी शीघ्र ही एक सौ सात रुपये में बिक गए। वह माँ की दवाई लाया और उसकी माँ खतरे से बाहर हो गई।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 17 नीरज के दोहे

Punjab State Board PSEB 8th Class Hindi Book Solutions Chapter 17 नीरज के दोहे Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 8 Hindi Chapter 17 नीरज के दोहे

Hindi Guide for Class 8 PSEB नीरज के दोहे Textbook Questions and Answers

(क) भाषा – बोध

I. शब्दार्थ:

उत्तर:
विषय विकार = लोभ, मोह, अहंकार आदि विषय वासनाएँ। शूल = काँटा, चुभन। प्रभु = भगवान । कृपा = दया। निर्मूल = बिना जड़ का, बिना कष्टों और दुखों का। मर्यादा = सदाचार। रम गया = लग गया। निष्काम = इच्छा से रहित। जग = संसार। अनूप = बेजोड़, अति सुंदर। दीखे = दिखाई देता है। भीतर = अंदर। लोभ = लालच। क्रोध = गुस्सा। मुक्ति = छुटकारा। धन = पैसा, दौलत, संपत्ति। मात्र = केवल। मनुज = मनुष्य। ध्येय = उद्देश्य। अगर = यदि। हेय = हीन, तुच्छ। अमरत्व = सदा बने रहना। हित = भला, कल्याण। सर्व-भूत-हित-रत = सब के कल्याण में लीन। सदा = हमेशा। डसे = डसना, डंक मारना। त्यागे = छोड़े। दुष्टता = बुराई। मसलो = कुचलो, दोनों हाथों के बीच रगड़ो। स्नेह = प्रेम। निवास = रहने का स्थान, रहना। निष्ठा = कौशल। श्रद्धा = एकाग्रता, आधार।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 17 नीरज के दोहे

(ख) विषय – बोध

I. इन प्रश्नों के उत्तर एक या दो वाक्यों में लिखें :

(क) इन दोहों के कवि का नाम लिखें।
उत्तर:
इन दोहों के कवि का नाम श्री नीरज है।

(ख) कवि ने प्रभु से क्या प्रार्थना की है ?
उत्तर:
कवि ने प्रभु से प्रार्थना की है कि वे उसके हृदय में विद्यमान सभी बुराइयों और विषय विकारों को सदा के लिए दूर कर दें।

(ग) हमें अपना मन किस में और किस भाव से रमाना चाहिए ?
उत्तर:
हमें अपना मन मर्यादा और त्याग के प्रतीक श्री राम में रमाना चाहिए।

(घ) कवि ने जग के रंग की तुलना किस रंग से की है ?
उत्तर:
कवि ने जग के रंग की तुलना इंद्रधनुष के रंगों से की है।

(ङ) हम अपने को कब पहचान सकते हैं ?
उत्तर:
जब हमारे मन में लोभ और क्रोध न हो तो हम अपने को पहचानते हैं।

(च) जीवन में महत्त्व किस बात का है ?
उत्तर:
जीवन का महत्त्व इस बात में छिपा है कि हम अपना जीवन किस प्रकार जीते हैं। जीवन का महत्त्व लंबी आयु से नहीं है।

(छ) सभी देशों में भारत की विशेष पहचान क्या है ?
उत्तर:
भारत अन्य देशों के समान स्वार्थी आधार पर कार्य नहीं करता बल्कि सभी देशों के कल्याण की दिशा में कार्य करता है।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 17 नीरज के दोहे

(ज) दृष्ट व्यक्ति की तुलना किससे की गई है ?
उत्तर:
दुष्ट व्यक्ति की तुलना साँप से की गई है।

(झ) फूल की क्या विशेषता है ?
उत्तर:
फूल की विशेषता है कि वह मसले जाने पर भी सुगंध ही देता है।

(ञ) घर की सुख-शान्ति किस में निहित है ?
उत्तर:
घर की सुख-शान्ति माता-पिता के गुणों और व्यवहार में निहित है।

II. इन दोहों की सप्रसंग व्याख्या करें :

(क) लोभ न जाने……………पहचान।
उत्तर:
देखिए, सप्रसंग व्याख्या भाग।

(ख) स्नेह, शान्ति……………..विश्वास।
उत्तर:
देखिए सप्रसंग व्याख्या भाग।

(ग) साँप’ और ‘फूल’ के उदाहरण द्वारा कवि क्या कहना चाहता है ? स्पष्ट करें।
उत्तर:
‘साँप’ और ‘फूल’ के उदाहरण देकर कवि ने मानव के स्वभाव को स्पष्ट करना चाहा है। दुष्ट और बुरे लोग साँप जैसे होते हैं जो उनका भला करना वालों का भी बुरा ही करते हैं। अच्छे स्वभाव के लोग फूल की तरह सब को सुगंध ही प्रदान करते हैं। जिस प्रकार फूल मसला जाने के बाद भी सुगंध ही प्रदान करता है उसी प्रकार अच्छे स्वभाव का व्यक्ति बुरे और दुष्ट लोगों का भी कल्याण करना चाहता है।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 17 नीरज के दोहे

(घ) जीवन की पहचान क्या है ? पठित दोहे के आधार पर उत्तर दें।
उत्तर:
जीवन की पहचान बुराइयों से दूर रहकर परिश्रम करते हुए ईमानदारी से जीना है। सभी का हित चाहते हुए लोभ और क्रोध से दूर रहकर अच्छी भावना को धारण करना ही इसकी पहचान है।

(ङ) कवि ने धर्म/अध्यात्म से सम्बन्धित दोहों में क्या-क्या कहा है ?
उत्तर:
कवि ने धर्म और अध्यात्म से संबंधित दोहों में कहा है कि इन्सान को केवल अपने स्वार्थ के लिए काम न करते हुए परोपकार की भावना को महत्त्व देना चाहिए। मर्यादा और त्याग के द्वारा समाज को एक साथ जोड़ा जा सकता है। ईश्वर सर्वत्र है और उसे कभी नहीं भुलाना चाहिए। ईश्वर ही हमारे विषय विकारों को दूर करते हैं।

(ग) व्यावहारिक व्याकरण

I. दो-दो पर्यायवाची शब्द लिखें :

जग = ………………..
मुक्ति = ………………..
ध्येय = ………………..
मनुज = ………………..
हित = ………………..
हाथ = ………………..
साँप = ………………..
खुशबू = ………………..
फूल = ………………..
स्नेह = ………………..
उत्तर:
जग = संसार, जगत
मुक्ति = मोक्ष, निर्वाण
ध्येय = उद्देश्य, लक्ष्य
मनुज = मानव, मनुष्य
हित = कल्याण, भलाई
हाथ = हस्त, कर
दूध = दुग्ध, क्षीर
साँप = सर्प, नाग
खुशबू = सुगंध, महक
फूल = पुष्प, प्रसून
स्नेह = प्रेम, प्यार।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 17 नीरज के दोहे

II. ‘जीवित’ में ‘इत’, ‘महत्त्व’ में त्व’ और ‘दुष्टता’ में ‘ता’ प्रत्यय लगे हैं। इन तीनों प्रत्ययों से नये शब्द बनायें :

मर्यादा + इत = ————–
अमर + त्व = ————–
मनुज + ता = ————–
क्रोध + इत = ————–
—– + —— = ————–
—– + —— = ————–
—– + —— = ————–
—– + —— = ————–
—– + —— = ————–
—– + —— = ————–
उत्तर:
मर्यादा + इत = मर्यादित
क्रोध + इत = क्रोधित
सुगन्ध + इत = सुगन्धित
अमर + त्व = अमरत्व
कवि + त्व = कवित्व
मनुष्य + त्व = मनुष्यत्व
मनुज + ता = मनुजता
महान + ता = महानता
मानव + ता = मानवता

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 17 नीरज के दोहे

PSEB 8th Class Hindi Guide नीरज के दोहे Important Questions and Answers

बहुविकल्पीय प्रश्न निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर सही विकल्प चुनकर लिखें :

प्रश्न 1.
मर्यादा और त्याग के नाम से किसे स्मरण करते हैं ?
(क) राम को
(ख) परशुराम को
(ग) अहिराम को
(घ) जगराम को।
उत्तर:
राम को।

प्रश्न 2.
संसार का रंग किसके समान अनुपम है ?
(क) इंद्रधनुष
(ख) अर्जुनधनुष
(ग) राम धनुष
(घ) शिव धनुष।
उत्तर:
इंद्रधनुष।

प्रश्न 3.
लोभ किसे नहीं जानता ?
(क) त्याग को
(ख) प्रेम को
(ग) दान को
(घ) मान को।
उत्तर:
दान को।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 17 नीरज के दोहे

प्रश्न 4.
दुष्ट क्या नहीं त्यागता ?
(क) प्रेम
(ख) संबंध
(ग) मित्रता
(घ) दुष्टता।
उत्तर:
दुष्टता।

प्रश्न 5.
फूल को मसल देने पर भी वह क्या नहीं त्यागता ?
(क) आकार
(ख) पंखुड़ियाँ
(ग) पराग
(घ) सुगंध।
उत्तर:
सुगंध।

सप्रसंग व्याख्या

1. मेरे विषय विकार जो, बने हृदय के शूल।
हे प्रभु, मुझ पर कृपा कर, करो उन्हें निर्मूल॥

शब्दार्थ:
विषय विकार = लोभ, मोह, अहंकार आदि विषय वासनाएँ। शूल = काँटा, चुभन। प्रभु = भगवान । कृपा = दया। निर्मूल = बिना जड़ का, बिना कष्टों और दुखों का।

प्रसंग:
यह दोहा कविवर ‘नीरज’ द्वारा रचित ‘नीरज के दोहे’ नामक कविता से लिया गया है। इसमें कवि ने ईश्वर से प्रार्थना की है कि वे उनके हृदय को विकारों से रहित बना

व्याख्या:
कवि कहता है हे भगवन् ! मेरे हृदय में तरह-तरह के विषय-विकार काँटा बनकर चुभे हुए हैं। लोभ, मोह, अहंकार आदि बुराइयाँ मेरे भीतर चुभ कर मुझे सदा कष्ट देते रहते हैं। आप कृपा करके मेरे इन कष्टों और दुखों को सदा के लिए दूर कर दीजिए। भाव है कि कवि अपने जीवन को विषय विकारों से मुक्त करना चाहता है जिससे हृदय में पवित्रता का भाव बना रहे।

विशेष:

  1. कवि ने ईश्वर से प्रार्थना की है कि वह उसे तरह-तरह की बुराइयों से दूर रखे।
  2. तत्सम शब्दों का प्रयोग अधिक किया गया है।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 17 नीरज के दोहे

2. मर्यादा और त्याग का, एक नाम है राम।
उसमें जो मन रम गया, रहा सदा निष्काम।।

शब्दार्थ: मर्यादा = सदाचार। रम गया = लग गया। निष्काम = इच्छा से रहित।

प्रसंग:
प्रस्तुत दोहा हमारी पाठ्य पुस्तक में संकलित कविता ‘नीरज के दोहे’ से लिया गया है। कवि ने इसमें श्री राम के महत्त्व को प्रकट किया और माना है कि उनके नाममात्र से सभी कष्ट दूर हो जाते हैं।

व्याख्या:
कवि ने श्री राम के गुणों को प्रकट करते हुए कहा है कि सदाचार का पालन और त्याग देने की अपार शक्ति ही श्री राम का एक नाम है। जो भी प्राणी उस नाम में एक बार लीन हो गया वह सदा-सदा के लिए किसी भी प्रकार की इच्छा से रहित हो गया। भाव है कि श्री राम की भक्ति का फल भक्त को यह मिलता है कि उसकी सभी इच्छाएँ अपने आप ही पूरी हो जाती हैं और वह किसी अतिरिक्त इच्छा को प्रकट ही नहीं करता।

विशेष:

  1. कवि ने श्री राम के प्रति आस्था और उनकी अपार शक्ति को प्रकट किया है।
  2. तत्सम शब्दों का अधिकता से प्रयोग किया गया है।

3. इन्द्रधनुष के रंग-सा जग का रंग अनूप।
बाहर से दीखे अलग, भीतर एक स्वरूप।

शब्दार्थ : जग = संसार। अनूप = बेजोड़, अति सुंदर। दीखे = दिखाई देता है। भीतर = अंदर।

प्रसंग:
यह दोहा हमारी पाठ्य पुस्तक में संकलित पाठ ‘नीरज के दोहे’ से लिया गया है। यह कवि नीरज द्वारा रचित है। कवि ने ईश्वर के द्वारा बनाई इस सृष्टि के अद्भुत रूप को प्रकट किया है।

व्याख्या :
कवि कहता है कि यह संसार इन्द्रधनुष के सात रंगों की तरह अति सुंदर और अनूठा है। इसमें पूरी तरह से सुंदरता छिपी हुई है। यह बाहर से अलग तरह का दिखाई देता है, पर इसके भीतर ईश्वर का एक स्वरूप ही विद्यमान है। भाव है कि माया से युक्त इस सतरंगी दुनिया की रचना करने वाले ईश्वर ही हैं।

विशेष:

  1. कवि ने ईश्वर के प्रति अपनी आस्था को व्यक्त किया है।
  2. भाषा सरस और भावपूर्ण है। तत्सम शब्दों की अधिकता है। |

4. लोभ न जाने दान को, क्रोध न जाने ज्ञान।
हो दोनों से मुक्ति जब, हो अपनी पहचान॥

शब्दार्थ : लोभ = लालच। क्रोध = गुस्सा। मुक्ति = छुटकारा।

प्रसंग:
प्रस्तुत दोहा हमारी पाठ्य पुस्तक में संकलित पाठ ‘नीरज के दोहे’ से लिया गया है। कवि ने स्पष्ट किया है कि इस संसार में रहने वाले अपनी वास्तविक पहचान प्रकट कर सकते हैं लेकिन इसके लिए उन्हें प्रयत्न करना पड़ेगा।

व्याख्या:
कवि कहता है कि मनुष्य के हृदय में जब लालच और जमाखोरी का भाव आ जाता है तो वह दूसरों को दान नहीं दे सकता। वह औरों की सहायता नहीं करता। गुस्सा करने पर वह अपना ज्ञान भूल जाता है, वह अज्ञानी और मूर्ख-सा व्यवहार करने लगता है। जब लालच और गुस्से से वह मुक्ति पा जाता है तो वह अपनी पहचान बना पाता है भाव है कि अवगुणों के समाप्त हो जाने के बाद ही वह समाज में अपना नाम और पहचान को बना सकता है।

विशेष:

  1. कवि ने जीवन की वास्तविकता को प्रकट किया है।
  2. भाषा सरल, सरस और भावपूर्ण है।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 17 नीरज के दोहे

5. धन तो साधन मात्र है, नहीं मनुज का ध्येय।
ध्येय बनेगा धन अगर, जीवन होगा हेय॥

शब्दार्थ : धन = पैसा, दौलत, संपत्ति। मात्र = केवल। मनुज = मनुष्य। ध्येय = उद्देश्य। अगर = यदि। हेय = हीन, तुच्छ।

प्रसंग:
प्रस्तुत दोहा हमारी पाठ्य पुस्तक में संकलित पाठ ‘नीरज के दोहे’ से लिया गया है। कवि ने इस में धन को मनुष्य की आवश्यकता तो माना है लेकिन उसे अपना सब कुछ न मानने की शिक्षा दी है।

व्याख्या:
कवि कहता है कि हम सब मनुष्यों के लिए धन केवल एक साधन है। यह किसी भी प्रकार से मनुष्य के जीवन का उद्देश्य नहीं है। यदि धन-संपत्ति को जीवन का उद्देश्य मान लिया तो हमारा जीवन हीन हो जाएगा, वह व्यर्थ हो जाएगा। कवि का भाव है कि मनुष्य के जीवन में धन का महत्त्व अवश्य है पर वह उसका उद्देश्य नहीं मान लिया जाना चाहिए।

विशेष:

  1. कवि ने मानव-जीवन में धन की स्थिति को प्रकट किया है जो किसी भी प्रकार सब कुछ नहीं माना जाना चाहिए।
  2. कवि की भाषा सरल, सरस और भावपूर्ण है। तत्सम शब्दों की अधिकता है।

6. हम कितना जीवित रहे, इसका नहीं महत्त्व।
हम कैसे जीवित रहे, यही तत्त्व अमरत्व।

शब्दार्थ : अमरत्व = सदा बने रहना।

प्रसंग:
प्रस्तुत दोहा हमारी पाठ्य पुस्तक में संकलित ‘नीरज के दोहे’ नामक कविता से लिया गया है। कवि ने जीवन के लंबे होने को महत्त्वपूर्ण नहीं माना बल्कि जीवन जीने के ढंग को महत्त्वपूर्ण माना है।

व्याख्या:
कवि कहता है मनुष्य के जीवन में इस बात का महत्त्व नहीं है कि हम कितना लंबा जीवन जीते हैं। हम किस प्रकार जीवित रहते हैं-यही महत्त्वपूर्ण है और यही किसी व्यक्ति के अमरत्व तत्व को प्रकट करता है। भाव है कि छोटी-सी अच्छे ढंग से जी हुई, मानव की जिंदगी लंबे जीवन से कई गुना अच्छी होती है जो उसे सेवा, कल्याण, भक्ति और श्रेष्ठता के कारण समाज में ऊँचा नाम प्रदान कर देती है। उसके मर जाने के लंबे समय बाद भी उस का सम्मानपूर्वक नाम लिया जाता है, उसे याद किया जाता है।

विशेष:

  1. कवि ने मनुष्य को जीवित अवस्था में श्रेष्ठ कार्य करने की प्रेरणा देते हुए लंबे जीवन को महत्त्वपूर्ण नहीं माना है।
  2. भाषा सरल, सरस और भावपूर्ण है। तत्सम शब्दावली की अधिकता है।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 17 नीरज के दोहे

7. अपना ही हित साधते, सारे देश विशेष।
सर्व-भूत-हित-रत सदा, वो है भारत देश।

शब्दार्थ : हित = भला, कल्याण। सर्व-भूत-हित-रत = सब के कल्याण में लीन। सदा = हमेशा।

प्रसंग:
प्रस्तुत दोहा हमारी पाठ्य पुस्तक में संकलित पाठ ‘नीरज के दोहे’ से लिया या है। इसके कवि श्री नीरज हैं। कवि ने भारत देश की महत्ता को प्रकट किया है और माना है कि वह अपने गुणों के कारण अन्य देशों से भिन्न है।

व्याख्या:
कवि कहता है कि संसार के अन्य देश विशेष रूप से अपने स्वार्थों को पूरा करने के लिए ही कार्य करते हैं, वे केवल अपना ही हित साधते हैं। वे दूसरे देशों के कल्याण की बात नहीं सोचते। वह केवल भारत देश ही है जो सदा सब के कल्याण के लिए कार्य करने में लगा रहता है।

विशेष:

  1. कवि ने भारतवासियों की परोपकारिता और कल्याणकारी प्रकृति को प्रकट किया है।
  2. भाषा में तत्सम शब्दावली की अधिकता है।

8. दूध पिलाये हाथ जो, डसे उसे भी साँप।
दुष्ट न त्यागे दुष्टता, कुछ भी कर लें आप॥

शब्दार्थ : डसे = डसना, डंक मारना। त्यागे = छोड़े। दुष्टता = बुराई।

प्रसंग:
प्रस्तुत दोहा हमारी पाठ्य पुस्तक में श्री नीरज के द्वारा रचित ‘नीरज के दोहे’ नामक कविता से लिया गया है। कवि ने दुष्ट स्वभाव वाले व्यक्ति के बारे में अपने भाव प्रकट किये हैं।

व्याख्या:
कवि कहता है कि साँप उस हाथ को भी डस लेता है जो उसे दूध पिलाता है। वह उसके प्रति भी अहित ही करता है जो उसे जीवन देना चाहता है। दुष्ट प्राणी कभी भी अपनी दुष्टता को नहीं छोड़ता चाहे कोई उसके हित के लिए कुछ भी कर ले। भाव है कि दुष्ट व्यक्ति किसी भी अवस्था में अपनी दुष्टता को नहीं त्यागता। वह किसी का कैसा भी एहसान नहीं मानता, चाहे कोई कुछ भी कर ले।

विशेष:

  1. कवि ने दुष्ट स्वभाव वाले प्राणियों के स्वभाव का सटीक चित्रण किया
  2. भाषा सरल, सरस और भावपूर्ण है।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 17 नीरज के दोहे

9. तोड़ो मसलो या कि तुम, उस पर डालो धूल।
बदले में लेकिन तुम्हें खुशबू ही दे फूल।

शब्दार्थ : मसलो = कुचलो, दोनों हाथों के बीच रगड़ो।

प्रसंग:
प्रस्तुत दोहा हमारी पाठ्य पुस्तक में संकलित ‘नीरज के दोहे’ नामक कविता से लिया गया है जिसमें कवि ने अच्छे स्वभाव वाले लोगों की विशेषता को प्रकट किया है।

व्याख्या:
कवि कहता है कि अच्छे स्वभाव के लोग हानि पहुँचाने वालों के प्रति भी बुरा व्यवहार नहीं करते। वे उनके लिए भी कल्याण का भाव ही अपने मन में रखते हैं। यदि किसी फूल को तोड़ो, दोनों हाथों के बीच मसलो या उस पर धूल डालो तो भी बदले में कभी नुकसान नहीं पहुंचाते। वे बदले में तुम्हें खुशबू ही देते हैं। अच्छे लोग विपरीत व्यवहार करने पर भी अहित का भाव मन में कभी नहीं लाते। भाव है कि अच्छे लोग हर स्थिति में अच्छे ही रहते हैं।

विशेष:

  1. कवि ने अच्छे स्वभाव के लोगों को हर स्थिति में अच्छा व्यवहार करने वाला ही माना है।
  2. भाषा सरल, सरस और भावपूर्ण है।

10. स्नेह, शान्ति, सुख सदा ही, करते वहाँ निवास।
निष्ठा जिस घर माँ बने, पिता बने विश्वास॥

शब्दार्थ : स्नेह = प्रेम। निवास = रहने का स्थान, रहना। निष्ठा = कौशल। श्रद्धा = एकाग्रता, आधार।

प्रसंग:
प्रस्तुत दोहा हमारी पाठ्य पुस्तक में संकलित पाठ ‘नीरज के दोहे’ से लिया गया है। इसके रचयिता श्री नीरज हैं। कवि ने किसी भी अच्छे घर के गुणों को माता-पिता के गुणों के आधार पर प्रकट किया है।

व्याख्या:
कवि कहता है कि किसी भी घर की सुख-शांति और प्रेम की नींव की मज़बूती उसके माता-पिता के गुण होते हैं। जिस भी घर में श्रद्धा, एकाग्रता और कौशल की आधार माँ होती है और पिता विश्वास के आधार बनते हैं। उस घर में सदा ही स्नेह, शांति और सुख का निवास होता है। उस घर में सब प्रकार का आनंद होता है। भाव है कि किसी भी घर की खुशियाँ उसमें रहने वाले माता-पिता के उच्च संस्कारों और गुणों पर निर्भर करती हैं। बच्चे उन्हीं अच्छे गुणों को प्राप्त करके अपने जीवन को श्रेष्ठ बनाते हैं।

विशेष:

  1. कवि ने किसी भी परिवार के संस्कारों की श्रेष्ठता को माता-पिता के कारण माना है जो परिवार की सुख-शांति के आधार बनते हैं।
  2. भाषा में सरलता, सरसता और सहजता के गुण विद्यमान है।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 17 नीरज के दोहे

नीरज के दोहे Summary

नीरज के दोहे दोहों का सार

कवि ईश्वर से प्रार्थना करते हुए कहता है कि हे भगवन् ! तरह-तरह की बुराइयाँ मेरे हृदय में काँटे की तरह चुभ रही हैं। कृपा कर के उन्हें सदा के लिए मिटा दो। मर्यादा और त्याग ही तो राम का नाम है। जिसका मन इन दोनों में लग जाता है वह सदा बुराइयों से दूर हो जाता है। यह सारा संसार इंद्रधनुष के रंग जैसा दिखाई देता है। यह बाहर से अलगअलग तरह का दिखाई देता है पर इसके अंदर तो परमात्मा का एक स्वरूप ही विद्यमान है। लालच का भाव कभी दान नहीं करने देता और गुस्सा मनुष्य को ज्ञान से दूर करता है। इन दोनों से जब मुक्ति मिल जाती है तभी अपनी पहचान बनती है। धन केवल साधन है। यह मनुष्य के जीवन का अंतिम लक्ष्य नहीं होता। यदि जीवन का लक्ष्य केवल धन बन जाएगा तो यह तुच्छ और व्यर्थ हो जाएगा। हम मनुष्य कितना लंबा जीवन जीते हैं इसका कोई अर्थ नहीं है। वास्तविकता तो इस बात में है कि हम किस प्रकार जीवित रहते हैं। इस संसार के सारे देश अपना-अपना स्वार्थ पूरा करते हैं। केवल भारत देश ही ऐसा है जो प्राणी मात्र के लिए प्रयत्न करता रहता है। जो हाथ दूध पिलाते हैं साँप तो उन्हें भी डसता है। आप कुछ भी कर लीजिए दुष्ट व्यक्ति कभी भी अपनी दुष्टता नहीं छोड़ सकता। अच्छा व्यक्ति हर स्थिति में अपने गुणों को ही प्रकट करता है। आप किसी फूल को तोड़ो या मसल डालो पर बदले में वह सदा सुगंध ही देता है। जिस घर में माँ निष्ठावान होती है और इसे किसी भी तरह पिता विश्वास का रूप बन जाते हैं वहाँ सदा प्रेम, शांति और सुख ही निवास करते हैं।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 16 तुम भी ऊँचे उठ सकते हो

Punjab State Board PSEB 8th Class Hindi Book Solutions Chapter 16 तुम भी ऊँचे उठ सकते हो Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 8 Hindi Chapter 16 तुम भी ऊँचे उठ सकते हो

Hindi Guide for Class 8 PSEB तुम भी ऊँचे उठ सकते हो Textbook Questions and Answers

(क) भाषा बोध

I. शब्दार्थ:

पथिक = यात्री।
आँच = आग।
हाँडी = मिट्टी का बरतन।
तट = किनारा।
व्यर्थ = बेकार।
नभ = आकाश।
अवैध = गैर-कानूनी।
विश्राम = आराम।
कदाचित् = कभी भी।
खटास = खट्टापन।
ताड़ी = शराब।
शुष्क = सूखा।
औषिधि = दवा।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 16 तुम भी ऊँचे उठ सकते हो

II. निम्नलिखित शब्दों का वाक्यों में प्रयोग करें-

विश्राम – ………………………
पथिक – ………………………
विजयश्री – ………………………
मरुस्थल – ………………………
अवैध – ………………………
उत्तर:
विश्राम – बीमार व्यक्ति को दिन के समय भी विश्राम करना ही पड़ता है।
पथिक – पथिक पेड़ के नीचे विश्राम करने के लिए रुका।
विजयश्री – हमारे सैनिकों ने शत्रु सेना पर शानदार विजयश्री प्राप्त की।
मरुस्थल – खजूर की लकड़ी खुरदरी और टेढ़ी-मेढ़ी होने पर भी मरुस्थल में उपयोगी वस्तु है।
अवैध – पेड़ों की अवैध कटाई के कारण बाढ़ें आने का खतरा रहता है।

(ख) विषय – बोध

I. इन प्रश्नों के उत्तर एक या दो वाक्यों में लिखें :

(क) खजूर का पेड़ मनुष्य को क्या एहसास दिलाता है ?
उत्तर:
खजूर का पेड़ हमें ऊँचा उठने का एहसास दिलाता है।

(ख) खजूर की लकड़ी किस काम आती है ?
उत्तर:
खजूर की लकड़ी घर बनाने के काम आती है। इससे नौकाएँ भी बनाई जाती

(ग) महाराष्ट्र और बंगाल के गाँवों में खजूर का रस कैसे इकट्ठा किया जाता है ?
उत्तर:
महाराष्ट्र और बंगाल में लोग खजूर के तने को छीलकर और तेज़ चाक से इसमें कटाव लगाकर हांडी बाँध देते हैं।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 16 तुम भी ऊँचे उठ सकते हो

(घ) ताड़ी किसे कहते हैं और यह कैसे बनती है ?
उत्तर:
खजूर के रस को कुछ देर रख दिया जाता है। फिर उससे ताड़ी बनाई जाती

(ङ) खजूर के पत्तों का क्या उपयोग है ? .
उत्तर:
खजूर के पत्तों से चटाइयाँ, झोंपड़ियाँ और हस्तशिल्प की सुन्दर चीजें बनती हैं।

(च) खजूर के फल देखने में कैसे लगते हैं ?
उत्तर:
खजूर के फल देखने में गहरे भूरे और हल्के पीले रंग के कुछ लम्बे तथा खाने में बहुत स्वादिष्ट और पौष्टिक होते हैं।

II. इन के उत्तर चार-पाँच वाक्यों में लिखें।

(क) खजूर के क्या-क्या लाभ हैं ?
उत्तर:
खजूर के अनेक लाभ हैं। यह व्यक्ति को अपनी तरह ऊँचा उठने का सन्देश देती है। इसकी लकड़ी से घर बनाए जाते हैं। इसके फल स्वादिष्ट होते हैं। पत्तों से चट्टाइयाँ, झोंपड़ियाँ और हस्त शिल्प की सुंदर वस्तुएँ बनाई जाती हैं। इसके रस को इकट्ठा कर गुड़ तैयार किया जाता है। इसके तने से नौकाएं तैयार की जाती हैं। सूखी खजूर औषधियों में काम आती है। (ख) खजूर का पेड़ हमें क्या सीख देता है ?
उत्तर-खजूर का पेड़ हमें ऊँचा उठने, निर्भीक रहने, संकट सहने, परोपकार करने की सीख देता है। यह हमें सिखाता है कि कठोर जीवन ही सुख का आधार बनता है। कठिन जीवन ही मुसीबतों से टकराने की प्रेरणा देता है। विपरीत परिस्थितियों में भी जीने की राह खजूर ही दिखाता है।

(ग) व्यावहारिक व्याकरण

I. शुद्ध रूप लिखो

बलकि – ………………………
छतर – ………………………
सवाद – ………………………
अनन्द – ………………………
दुपहर – ………………………
उत्तर:
अशुद्ध रूप – शुद्ध रूप
बलकि – बल्कि
छतर – छत्र
सवाद – स्वाद
अनन्द – आनन्द
दुपहर – दोपहर।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 16 तुम भी ऊँचे उठ सकते हो

II. अन्, अनु, कु, दुर उपसर्ग लगाकर विपरीत शब्द बनाओ

शासन – ………………………
उपयोगी – ………………………
आवश्यकता – ………………………
आस्था – ………………………
रूप – ………………………
मति – ………………………
उपयोग – ………………………
दैव – ………………………
बल – ………………………
उत्तर:

अन् अनु कु दुर
अनावश्यकता कुशासन दुरुपयोग
अनास्था कुरूप दुर्दैव
कुमति दुर्बल
अनुपयोगी

III. परन्तु, कि, इसलिए, एवं योजकों का वाक्यों में प्रयोग करें।

उत्तर:
(क) परन्तु-तुम आ जाओ परन्तु मोहन को साथ मत लाना।
(ख) कि-वह जाएगा कि नहीं।
(ग) इसलिए-वहाँ जाकर तूने धोखा दिया इसलिए अब घर बैठो।
(घ) एवं-राम एवं श्याम दोनों भाई हैं।

IV. अति + अन्त = अत्यन्त। इसी प्रकार इन शब्दों के सन्धि विच्छेद करें।

अत्यधिक = ………………………
अत्याचार = ………………………
इत्यादि = ………………………
उत्तर:
अत्यधिक = अति + अधिक।
इत्यादि = इति + आदि।
अत्याचार = अति + आचार।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 16 तुम भी ऊँचे उठ सकते हो

PSEB 8th Class Hindi Guide तुम भी ऊँचे उठ सकते हो Important Questions and Answers

बहुविकल्पीय प्रश्न निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर सही विकल्प चुनकर लिखें

प्रश्न 1.
खजूर का पेड़ कैसा होता है ?
(क) बहुत ऊँचा
(ख) नाटा
(ग) सामान्य
(घ) मध्यम।
उत्तर:
बहुत ऊँचा।

प्रश्न 2.
खजूर के पेड़ की किस कवि ने निंदा की है ?
(क) कबीर
(ख) रहीम
(ग) रैदास
(घ) वृंद।
उत्तर:
रहीम।

प्रश्न 3.
खजूर की लकड़ी से कहाँ घर बनाए जाते हैं ?
(क) मरुस्थलों में
(ख) पहाड़ों में
(ग) समुद्र के किनारे
(घ) अधिक वर्षा के क्षेत्र में।
उत्तर:
मरुस्थल में।

प्रश्न 4.
खजूर के तनों से किन का निर्माण होता है ?
(क) नौकाओं का
(ख) छत्तों का
(ग) हथियारों का
(घ) हलों का।
उत्तर:
नौकाओं का।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 16 तुम भी ऊँचे उठ सकते हो

प्रश्न 5.
सूखी खजूर किस काम आती है ?
(क) औषधि के रूप में
(ख) जलाने के
(ग) पानी में भिगोने के
(घ) खेलने के।
उत्तर:
औषधि के रूप में।

प्रश्न 6.
खजूर की गुठलियाँ पीसकर किन्हें खुराक में मिलाकर खिलाते हैं ?
(के) ऊँटों को
(ख) घोड़ों को
(ग) गधों को
(घ) बैलों को।
उत्तर:
ऊँटों को।

तुम भी ऊँचे उठ सकते हो Summary

तुम भी ऊँचे उठ सकते हो पाठ का सार

खजूर का पेड़ बहुत ऊँचा होता है। वह न जीव-जगत् को छाया प्रदान करता है न ही उसकी लकड़ी अच्छी मानी जाती है। शायद इसी कारण रहीम ने खजूर की निन्दा की है। खजूर का एक उज्ज्वल पक्ष भी है। इसका भी अपना विशेष योगदान है। खजूर के पेड़ का लम्बा-ऊँचा आकार मनुष्य को उसके बौनेपन का आभास कराता है। इसके शिखर को देखने के लिए मनुष्य को अपनी टोपी और पगड़ी सम्भालनी पड़ती है। ये मनुष्य के लिए ऊँचा उठने का सन्देश देता है।

खजूर की जड़ और पत्ते मनुष्य की भलाई में प्रयुक्त होते हैं। अरब देशों में इसकी जड के स्वादिष्ट व्यंजन बनते हैं। मरुस्थल के लोग इसकी लकड़ी से घर बनाते हैं। इसके तनों से नौकाओं का भी निर्माण होता है। इसके वृक्ष से मीठा रस भी निकलता है। इसके रस से गुड़ भी बनाया जाता है। ताड़ी (शराब) भी बनती है।

खजूर के पत्तों से चटाइयाँ बनती हैं। पत्तों से झोंपड़ियाँ और विभिन्न प्रकार की हस्त शिल्प की सुन्दर वस्तुएँ भी तैयार होती हैं। खजूर के फल तो बहुत ही स्वादिष्ट होते हैं। इन्हें स्वास्थ्यवर्धक भी माना जाता है। खजूर की गुठलियाँ पीस कर ऊँटों की खुराक में मिलाई जाती हैं। अधिकतर खजूर के पेड़ शुष्क जलवायु, कड़ी धूप और अल्प वर्षा वाले तथा मरुस्थलीय क्षेत्रों में उगते हैं। इस दृष्टि से भी यह व्यक्ति को विपरीत परिस्थितियों में भी प्रसन्न रहने की प्रेरणा देता है। अतः खजूर एक सर्वगुण सम्पन्न पेड़ है। व्यक्ति को सन्देश देता है कि तुम भी ऊँचे उठ सकते हो।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 15 साइंस सिटी

Punjab State Board PSEB 8th Class Hindi Book Solutions Chapter 15 साइंस सिटी Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 8 Hindi Chapter 15 साइंस सिटी

Hindi Guide for Class 8 PSEB साइंस सिटी Textbook Questions and Answers

(क) भाषा – बोध

I. शब्दार्थ:

प्रयोगशाला = वह स्थान जहाँ पदार्थ विज्ञान, रसायन शास्त्र आदि विषयक तथ्यों को समझने, जानने या नयी बातों का पता लगाने के लिए प्रयोग किये जाते हैं।
प्रयत्न = कोशिश।
शिलान्यास = नींव पत्थर रखना।
अनिवार्य = आवश्यक।
बेमिसाल = अद्भुत, अतुलनीय।
रेटीना = आँख का भीतरी परदा।
अहम् = महत्त्वपूर्ण।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 15 साइंस सिटी

II. इन शब्दों के अर्थ लिखकर वाक्य प्रयोग करें

शिलान्यास – …………………..
भूमिका – …………………..
ग्लोब – …………………..
गैलरी – …………………..
प्रदर्शनी – …………………..
उत्तर:
शिलान्यास – नींव पत्थर रखना-साइंस सिटी का शिलान्यास 17 अक्तूबर, सन् 1997 को किया गया था।
भूमिका – रोल-साइंस सिटी वैज्ञानिक सोच पैदा करने में अहम भूमिका निभा रहा है।
ग्लोब – धरती का रूप-ग्लोब से किसी देश की स्थिति आसानी से पता चल जाती
गैलरी – दर्शकदीर्घा-कल हम आर्ट गैलरी देखने जाएंगे।
प्रदर्शनी – नुमाइश-प्रदर्शनी देखकर बच्चे बहुत प्रसन्न हुए।

(ख) विषय : बोध

I. इन प्रश्नों के उत्तर एक या दो वाक्यों में लिखें

(क) साइंस सिटी कहाँ पर स्थापित किया गया है ?
उत्तर:
साइंट सिटी पंजाब में जालन्धर-कपूरथला सड़क पर स्थापित किया गया है।

(ख) इसका शिलान्यास किसने, कब और किसके नाम पर किया था ? :
उत्तर:
इसका शिलान्यास 17 अक्तूबर, सन् 1997 में तत्कालीन प्रधानमन्त्री इन्द्र कुमार गुजराल के द्वारा उनकी माता श्रीमती पुष्पा गुजराल के नाम पर किया गया था।

(ग) स्पेस थियेटर और आम थियेटर में क्या अन्तर है ?
उत्तर:
स्पेस थियेटर गोलाकार है और इसमें आम थियेटर से 10 गुणा बड़ी स्क्रीन है। इसमें सूई गिरने की आवाज़ से बादल गरजने तक की आवाज़ साफ सुनाई देती है जबकि आम थियेटर में ऐसा नहीं होता।

(घ) लेज़र की खोज किसने की थी ?
उत्तर:
लेज़र की खोज इंजीनियर थोडर मेमाईन ने की थी।

(ङ) दिल का मॉडल कहाँ पर रखा हुआ है ?
उत्तर:
दिल का मॉडल साइंस एक्स पलोरियम नाम की इमारत की गैलरी अमेजिंग लिविंग मशीन में रखा हुआ है।

(च) पारदर्शी मनुष्य के थियेटर की क्या विशेषता है ?
उत्तर:
इसमें मानव शरीर की सभी क्रियाओं का पता लगता है और सी०टी० स्कैन तथा ऑपरेशन भी मॉडलों के जरिये खुद कर सकते हैं।

(छ) वरचुअल रिएलटी गैलरी में मनोरंजन कैसे होता है ?
उत्तर:
इसमें तितलियाँ सामने खड़े दर्शक की हिलजुल के साथ हिलती हैं तथा मेकअप द्वारा केवल दो मिनट में बूढे को जवान और जवान को बूढ़ा बनाया जा सकता है।

(ज) डायनासोर पार्क में डायनासोर के कितने मॉडल हैं ?
उत्तर:
डायनासोर पार्क में डायनासोर के 45 मॉडल हैं।

(झ) ऊर्जा पार्क में किन-किन शक्तियों का प्रदर्शन किया गया है ?
उत्तर:
ऊर्जा पार्क में सूर्य, जल, परमाणु शक्तियों का प्रदर्शन किया गया है।

(अ) डिफैंस गैलरी में कौन-कौन से टैंक हैं ?
उत्तर:
डिफैंस गैलरी में विजैन्ता टैंक है।

(त) टेलीस्कोप का प्रयोग किस लिए किया गया है ?
उत्तर:
टेलीस्कोप का प्रयोग दूर की वस्तु को साफ़ स्पष्ट देखने के लिए किया जाता है।

(थ) रेलवे गैलरी की क्या विशेषता है ?
उत्तर:
रेलवे गैलरी में दिल्ली की मैट्रो, जापान की बुलेट ट्रेन और कालका-शिमला रेल के मॉडल प्रदर्शित किए गए हैं।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 15 साइंस सिटी

II. इन-प्रश्नों के उत्तर चार या पाँच वाक्यों में लिखें

(क) फ्लाइट सिमुलेटर और अर्थक्यूक सिमूलेटर में क्या अन्तर है ?
उत्तर:
फ्लाइट सिमुलेटर एक ऐसी मशीन है जिस पर बैठ कर ऐसा लगता है जैसे हम आकाश में उड़ रहे हैं। यह मशीन वास्तव में उड़ती नहीं है। यह कहीं जाती भी नहीं है। यह अपनी जगह पर ही झूलती रहती है। क्यूक सिमूलेटर नामक मशीन पर बैठ कर भूकम्प के झटकों जैसा अहसास होता है। इसके सामने लगी स्क्रीन से रिक्टर स्केल पर अलगअलग प्रकार के झटके महसूस कर सकते हैं।

(ख) साइंस सिटी को देखने के बाद वैज्ञानिक सोच को ठोस आधार मिलता है ? क्या यह सही है ? अपने उत्तर की पुष्टि किसी एक उदाहरण द्वारा करें।
उत्तर:
साइंस सिटी को देखने के बाद वैज्ञानिक सोच को ठोस आधार निश्चित रूप से मिलता है। केवल कल्पना से ही किसी बात को ठीक प्रकार से नहीं समझा जा सकता। आकाश में सूर्य, चन्द्रमा, तारे आदि हम सब अपने बचपन से देखते आ रहे हैं लेकिन इनका अपने अक्ष के चारों ओर घूमते हुए सूर्य के इर्द-गिर्द घूमने के विषय में सब जानकर भी सच में वैसी कल्पना नहीं कर सकते जैसी पलैनिटेरियम के माध्यम से दिखाई दे जाती है। साइंस सिटी तो वैज्ञानिक तथ्यों को एकदम स्पष्ट कर देती है।

(ग) साइंस सिटी पंजाब का गौरव है। इसने पंजाब राज्य का मान बढ़ाया है। अपने उत्तर की पुष्टि करें।
उत्तर:
साइंस सिटी ने वास्तव में ही पंजाब का गौरव बढ़ाया है। पूरे देश में ऐसी राष्ट्रीय प्रयोगशालाएँ गिनी-चुनी ही हैं। देश के छात्र-छात्राएँ ही नहीं बल्कि सभी आयु वर्गों के लोग इससे ज्ञान प्राप्त कर सकते हैं। वे प्रकृति के उन रहस्यों से इससे परिचित हो सकते हैं जिनकी कल्पना भी सरल नहीं थी। यह ज्ञान के साथ-साथ मनोरंजन का आधार भी है।

(घ) साइंस सिटी में आपको सबसे अच्छा क्या लगा ? संक्षेप में लिखें।
उत्तर:
साइंस सिटी अपने आप में अनूठी है जिसका हर हिस्सा ज्ञान से भरा हुआ है पर मुझे इसमें बनाई गई झील के बीचों बीच टापू सबसे अच्छा लगा जिस पर तरह-तरह के छोटे-बडे डायनोसोर मॉडल स्थापित किए गए हैं। वे सभी को अपनी ओर आकृष्ट करते हैं। डायनासोर के अंत को दर्शाने वाला ज्वालामुखी भी बहुत सुन्दर है। आवाज़ों के आधार पर हिलते-डुलते डायनासोर बहुत प्रभावशाली और आकर्षक हैं।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 15 साइंस सिटी

(ग) व्यावहारिक व्याकरण

I. इन शब्दों के विपरीतार्थक शब्द लिखें

आज़ाद = …………………..
अनिवार्य = …………………..
दायें = …………………..
साफ = …………………..
असली = …………………..
मिसाल = …………………..
विस्तार = …………………..
उत्तर:
आज़ाद = गुलाम
अनिवार्य = ऐच्छिक
दायें = बायें
साफ = गंदा
असली = नकली
मिसाल = बेमिसाल
विस्तार = संकुचन।

II. इन शब्दों में बतायें कि ‘र’ रेफ है या ‘र’ पदेन

प्रदर्शनी = …………………..
ग्रह = …………………..
आकर्षण = …………………..
सिर्फ = …………………..
अनिवार्य = …………………..
स्क्रीन = …………………..
उत्तर:
प्रदर्शनी = रेफ
ग्रह = रेफ
आकर्षण = रेफ
सिर्फ = रेफ
अनिवार्य = रेफ
स्क्रीन = पदेन।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 15 साइंस सिटी

III. निम्नलिखित समास शब्दों का विग्रह करें

समास – विग्रह
प्रयोगशाला = …………………..
समाज सेवा = …………………..
पंजाब = …………………..
बेमिसाल = …………………..
परमाणु शक्ति = …………………..
उत्तर:
प्रयोगशाला = प्रयोग के लिए शाला
समाज सेवा = समाज की सेवा
पंजाब = पाँच (पंज) आबों का समाहार
बेमिसाल = मिसाल नहीं है जिसकी
परमाणु शक्ति = परमाणु की शक्ति।

IV. निम्नलिखित शब्दों को शुद्ध करके लिखें-

विज्ञानिक, अनीवार्य, आकरषण, अधारित, अवाज़, विषेश, केन्दर, वायू, परदर्शनी, जलवायू, उदेश्य, नजदीक, सिदाँध, जाहज, आजाद, शुरूआत।

उत्तर
विज्ञानिक = वैज्ञानिक
अनीवार्य = अनिवार्य
आकरषण = आकर्षण
अधारित = आधारित
अवाज़ = आवाज़
विषेश = विशेष
केन्दर = केन्द्र
वायू = वायु
परदर्शनी = प्रदर्शनी
जलवायू = जलवायु
उदेश्य = उद्देश्य
नजदीक = नज़दीक
सिदाँध = सिद्धांत
जाहज = जहाज़
आजाद = आजाद
शुरूआत = शुरुआत।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 15 साइंस सिटी

V. इन शब्दों में से मूल शब्द अलग करके लिखें

वैज्ञानिक = …………………..
राष्ट्रीय = …………………..
स्थापित = …………………..
स्वास्थ्य = …………………..
प्रदर्शनी = …………………..
आकाशीय = …………………..
ऊर्जा = …………………..
उत्तर:
वैज्ञानिक = ज्ञान
राष्ट्रीय = राष्ट्र
स्थापित = स्था
स्वास्थ्य = स्वस्थ
प्रदर्शनी = दर्शन
आकाशीय = आकाश
ऊर्जा = ऊर्ज

(घ) रचना बोध

I. अपने मित्र/सहेली को साइंस सिटी देखने के लिए उत्साहित करते हुए. पत्र लिखें।

उत्तर:
18, मॉडल टाऊन,
जालन्धर।
10 अगस्त, 20….
प्रिय मनप्रीत,

आशा है कि तू ठीक होगी। मुझे पता है कि तेरी मासिक परीक्षाएँ पिछले सप्ताह समाप्त हो गई थीं। तू अपने स्वभाव के अनुसार फिर से किताबों में डूबने ही वाली होगी पर मैंने तझे एक विशेष कारण से यह पत्र लिखा है। जालन्धर-कपूरथला सड़क पर बहुत बड़े क्षेत्रफल में बने साइंस सिटी को एक बार अवश्य देख कर आ। जिस दिन भी तुझे समय मिले तु माता-पिता जी को साथ लेकर वहाँ जा। जो कुछ तुमने अब तक अपनी किताबों में पढ़ा है उसे अपनी आँखों से वहाँ देख कर जो मज़ा आएगा उसे जुबान से प्रकट नहीं किया जा सकेगा। पूरे एक सौ करोड़ रुपये की लागत से बना यह अपने आप में अनूठा है। इसका गोलाकार थियेटर इतना अद्भुत है कि दिखाई जाने वाली फिल्म में तू एक सूई गिरने की आवाज़ तक सुन सकेगी। तारामंडल, ग्रह-उपग्रह और मंदाकनियाँ अद्भुत ढंग से घूमती दिखाई देती हैं। साइंस और भूगोल की पुस्तकों में जो पढ़ा है उसे अपनी आँखों से देखना अद्भुत-सा लगता है। एक मशीन पर बैठ कर तो ऐसा लगता है जैसे हम आकाश में उड़ रहे हों जबकि मशीन कहीं नहीं उड़ती और न कहीं जाती है। भूकंप के झटके को भी एक मशीन महसूस करा देती है। रंगबिरंगी लेज़र किरणों का शो तो मन को मोह लेता है। ‘अमेजिंग लिविंग मशीन’ के द्वारा मानव शरीर की संरचना की वैसी झलक मिल जाती है जैसी हमारी किताबों में नहीं लिखी हुई। एक गैलरी में तितलियाँ ऐसे लगती हैं जैसे हमारी इच्छा से हिल रही हों। वे तो हमारे ऊपर आ कर बैठती-सी लगती हैं। डायनासोर पार्क के मॉडल तो जूरैसिक पार्क फ़िल्म को याद करा देते हैं। तरह-तरह के हवाई जहाज़ टैंक हमारे ज्ञान को बढ़ाते ही नहीं बल्कि मोह लेते हैं। मेरे कहने या लिखने से तुझे वह मज़ा नहीं आ सकता जितना तुझे इसे देखने से आएगा। तू यहाँ जरूर जाना। जब मैं इसे देख रही थी तब तू मुझे बार-बार याद आ रही थी। इसे देखने के बाद तू मुझे पत्र लिखना और बताना कि वहाँ तुझे सब से अच्छा क्या लगा। माता-पिता जी को मेरी ओर से नमस्ते कहना।

तुम्हारी सखी,
सिमरन।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 15 साइंस सिटी

II. अपने विज्ञान के अध्यापक को साथ लेकर साइंस सिटी देखकर आयें और अपने अनुभव डायरी में लिखें।

उत्तर:
अपने अध्यापक/अध्यापिका की सहायता से स्वयं कीजिए।

PSEB 8th Class Hindi Guide साइंस सिटी Important Questions and Answers

बहुविकल्पीय प्रश्न निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर सही विकल्प चुनकर लिखें

प्रश्न 1.
‘साइंस सिटी’ का निर्माण कहाँ हुआ है ?
(क) जालंधर-कपूरथला सड़क पर
(ख) जालंधर-अमृतसर सड़क पर
(ग) जालंधर-लुधियाना सड़क पर
(घ) जालंधर-फिरोजपुर सड़क पर।
उत्तर:
जालंधर-कपूरथला सड़क पर।

प्रश्न 2.
साइंस सिटी कितने एकड़ भूमि पर बनाया गया है ?
(क) 70
(ख) 71
(ग) 72
(घ) 73.
उत्तर:
72.

प्रश्न 3.
साइंस सिटी का शिलान्यास कब हुआ था ?
(क) 17-10-1997
(ख) 17-10-1996
(ग) 17-10-1995
(घ) 17-10-1994.
उत्तर:
17-10-1997.

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 15 साइंस सिटी

प्रश्न 4.
साइंस सिटी को जनता के लिए कब खोला गया ?
(क) 19-3-2001
(ख) 19-3-2003
(ग) 19-3-2005
(घ) 19-3-2007.
उत्तर:
19-3-2005.

प्रश्न 5.
पुष्पा-गुजराल साइंस सिटी में किस थियेटर का विशेष महत्त्व है ?
(क) अर्थ
(ख) स्पेस
(ग) नाट्य
(घ) गोष्ठी।
उत्तर:
स्पेस।

प्रश्न 6.
स्पेस थियेटर किस आकार का है ?
(क) गोल
(ख) आयताकार
(ग) चोकोर
(घ) तिकोन।
उत्तर:
गोल।

प्रश्न 7.
ग्लोब कितनी लाख विभिन्न रंगों की टाइलों से बना है ?
(क) बीस
(ख) पच्चीस
(ग) तीन
(घ) पैंतीस।
उत्तर:
पच्चीस।

प्रश्न 8.
साइंस सिटी में डायनासोर के कितने मॉडल हैं ?
(क) 45
(ख) 50
(ग) 40
(घ) 55.
उत्तर:
45.

प्रश्न 9.
जापान की किस ट्रेन का मॉडल साइंस सिटी में है ?
(क) मैट्रो
(ख) बुलेट
(ग) मिनी
(घ) स्पेस।
उत्तर:
बुलेट।

प्रश्न 10.
साइंस सिटी में रात के समय टेलीस्कोप से किन पिंडों को दिखाया जाता
(क) पर्यावरणीय
(ग) आकाशीय
(ख) खगोलीय
(घ) जलीय।
उत्तर:
आकाशीय।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 15 साइंस सिटी

साइंस सिटी Summary

साइंस सिटी पाठ का सार

हमारे देश की स्वतन्त्रता के बाद देशवासियों को वैज्ञानिक सोच प्रदान करने के लिए राष्ट्रीय स्तर की अनेक प्रयोगशालाएं विभिन्न नगरों में स्थापित की गई थीं। पंजाब सरकार ने जालन्धर-कपूरथला सड़क पर पंजाब और केन्द्र सरकार ने संयुक्त रूप से 72 एकड़ भूमि पर एक सौ करोड़ रुपए की लागत से साइंस सिटी का निर्माण किया था। ‘पुष्पा गुजराल साइंस सिटी’ नामक इस प्रयोगशाला का शिलान्यास 17 अक्तूबर, सन् 1997 में किया गया था और इसे साधारण जनता के लिए 19 मार्च, सन् 2005 को खोल दिया गया था। इसमें स्पेस थियेटर विशेष महत्त्व का है। यह गोल आकार का है जिसके बाहर 25 लाख विभिन्न रंगों की टाइलों से ग्लोब बनाया गया है। इसमें सामान्य से 10 गुणा बड़ी स्क्रीन और अति उच्च क्षमता के ध्वनि यंत्र लगाए गए हैं। इसी में ग्रहों, तारा मंडल और मंदाकनियों की जानकारी दी जाती है। फ्लाइट सिम्यूलेटर नामक मशीन से आकाश में उड़ने का अनुभव प्राप्त किया जा सकता है। इसमें अर्थक्यूक सिम्यूलेटर मशीन की सहायता से भूकम्प के असली झटकों का अहसास किया जा सकता है। भूकम्प आते ही किन सावधानियों का प्रयोग किया जाना चाहिए, उसे यहाँ अच्छे ढंग से सिखाया जाता है। विशेष किस्म की ऐनकों से थ्री डी फिल्म देखने का अनूठा अनुभव भी यहाँ किया जा सकता है। लेज़र किरणों से विशेष प्रकार का शो किया जाता है। सन् 1960 में थोडर मेमाईन के द्वारा खोजी गई लेज़र किरणों से आँख के उखड़े हुए रैटीना को भी वापस अपने स्थान पर जोड़ा जा सकता है। यहाँ बनाए गए ‘अमेजिंग लिविंग मशीन’ नामक गैलरी में प्रवेश करते ही 12 फुट ऊँचे दिल का मॉडल दिखाई देता है और हृदय की धड़कन सुनाई देती है। पारदर्शी मनुष्य के थियेटर में मानव शरीर के सभी अंमों की प्रक्रिया देखी और समझी जा सकती है। यहाँ सी०टी० स्कैन और ऑपरेशन भी मॉडलों की सहायता से किए जा सकते हैं। एच०आई०वी० एड्स से संबंधित एक अलग गैलरी बनाई गई है। ‘फन साइंस नाम’ की गैलरी में मूल वैज्ञानिक सिद्धान्तों को मनोरंजक ढंग से समझाया जाता है। वोर टैक्स की घूमन-धेरी से एक जगह खड़े रह कर भी घूमने का अनुभव किया जा सकता है। वरचुअल रिएलटी गैलरी और मेकअप के द्वारा अद्भुत अनुभव प्राप्त किए जा सकते हैं। यहाँ एक झील के बीचों-बीच टापू पर डायनासोर के 45 मॉडल भी हैं जो अपनी ओर खेलने के लिए बुलाते-से प्रतीत होते हैं। ज्वालामुखी का बहुत बड़ा मॉडल विशेष रूप से आकर्षक है।

‘साइंस सिटी’ के एक भाग में सौर ऊर्जा का ही प्रयोग किया जाता है। पनशक्ति केन्द्र में रणजीत सागर डैम से विद्युत् उत्पत्ति का तरीका दिखाने के साथ-साथ परमाणु शक्ति के उपयोगों को भी समझाया गया है। डिफैंस गैलरी में मिगन्टड, विजैन्ता टैंक, एल-टी स्वाति हवाई जहाज़ आदि रखे गए हैं। रात के समय आकाशीय पिंडों को टेलीस्कोप से दिखाने का प्रबन्ध किया गया है। पोलर सैटेलाइट लाँचिंग विहेकल का मॉडल उड़ान भरता हुआ दिखाई देता है। साइंस ऑफ़ स्पोर्ट्स विभिन्न खेलों के वैज्ञानिक सिद्धान्तों को प्रकट करता है। जापान की बुलेट ट्रेन, कालका-शिमला रेल, दिल्ली की मैट्रो आदि के मॉडल रेलवे गैलरी में प्रदर्शित किए गए हैं। लाइफ श्रू दी एजिज़ से मनुष्य की विकास यात्रा को दर्शाया जाता है। जलवायु परिवर्तन से संबंधित शो भी इसमें दिखाए जाते हैं। वास्तव में ही यह साइंस सिटी सभी के आकर्षण का केन्द्र बनता जा रहा है।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 अंगुलिमाल

Punjab State Board PSEB 8th Class Hindi Book Solutions Chapter 10 अंगुलिमाल Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 8 Hindi Chapter 10 अंगुलिमाल

Hindi Guide for Class 8 PSEB अंगुलिमाल Textbook Questions and Answers

(क) भाषा बोध

I. शब्दार्थ

निरन्तर = लगातार
चकित = हैरान
सहसा = अचानक
दृष्टि = नज़र
युक्ति = तरकीब
तत्काल = उसी क्षण
जागृति = जागरण,सचेत
विकराल = भयंकर
निहत्था = बिना हथियार के
घृणा = नफ़रत
धर्मोपदेश = (धर्म + उपदेश)धर्म के उपदेश
दैत्य = राक्षस

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 अंगुलिमाल

II. इन मुहावरों के अर्थ स्पष्ट करते हुए वाक्यों में प्रयोग करें :

धीरज बँधाना = ……………………..
दृष्टि डालना = ……………………..
घिग्घी बँध जाना = ……………………..
रोम-रोम से प्रेम बरसना = ……………………..
आँखों से दया टपकना = ……………………..
जादू का-सा असर होना = ……………………..
छुट्टी लेना = ……………………..
तेज से काँपना = ……………………..
उत्तर:
1. धीरज बँधाना = साहस बढ़ाना।।
वाक्य – माँ ने तब मेरा धीरज बँधाया था जब मैं अपने जीवन से लगभग हार ही चुका था।

2. दृष्टि डालना = देखना।
वाक्य – एक बार उस गरीब की ओर भी अपनी दृष्टि डालना ना भूलना।

3. घिग्घी बँध जाना = भय के कारण बोल ना पाना।
वाक्य – जंगल में भयंकर भालू को अपनी ओर देख कर राघव की घिग्घी बँध गई थी।

4. रोम-रोम से प्रेम बरसना = प्रेम भाव को व्यक्त करना।
वाक्य – श्रद्धालुओं के प्रति महात्मा जी के रोम-रोम से प्रेम बरस रहा था।

5. आँखों से दया टपकना = दया के भाव प्रकट होना।
वाक्य – भिखारी की दशा को देख मेरी दादी की आँखों से दया टपक रही थी।

6. जादू का-सा असर होना = तत्काल प्रभाव पड़ना।
वाक्य – हकीम जी की एक ही पुड़िया से मेरे पेट दर्द पर जादू का-सा असर हुआ है।

7. छुट्टी लेना = काम छोड़ना।
वाक्य – बुढ़ापे में भी अनेक लोग अपने काम धंधे से छुट्टी नहीं लेते।

8. तेज से काँपना = बल से भयभीत हो जाना।
वाक्य – बाली भगवान राम के तेज से काँप उठा था।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 अंगुलिमाल

(ख) विषय – बोधं

I. उपयुक्त शब्द भरकर वाक्य पूरा करें:

(क) महान् पुरुषों को धर्म का प्रचार करने के लिए …… नगर-नगर और गाँव-गाँव घूमना पड़ा।
(ख) महात्मा बुद्ध ने राजा को ……… बँधाया।
(ग) एक …….. मूर्ति सामने खड़ी थी।
(घ) मैं तो ……. गया, भला तुम कब …….।
(ङ) जीवन दु:ख रूप है और तुम उसे अपनी ……… और बढ़ा रहे हो।
(च) यह सत्य, दया और प्रेम के भावों की क्रूरता, घृणा और हिंसा पर …….. थी।
उत्तर:
(क) निरन्तर
(ख) धीरज
(घ) ठहर, ठहरोगे
(ङ) करनी से
(च) विजय।

II. इन प्रश्नों के उत्तर एक या दो वाक्यों में लिखें :

(क) प्रसेनजित कहाँ का राजा था?
उत्तर:
प्रसेनजित कौशल प्रदेश का राजा था। श्रावस्ती उसकी राजधानी थी।

(ख) प्रसेनजित किसका शिष्य था?
उत्तर:
प्रसेनजित महात्मा बुद्ध का शिष्य था।

(ग) प्रसेनजित ने महात्मा बुद्ध को अपनी व्याकुलता का क्या कारण बताया?
उत्तर:
प्रसेनजित ने महात्मा बुद्ध को अपनी व्याकुलता इसलिए बताई थी क्योंकि वह अंगुलिमाल की क्रूरता से व्याकुल हो गया था। अंगुलिमाल उसकी प्रजा को बहुत परेशान कर रहा था। उसने उन्हें बताया था किवह उस डाकू से तंग आ चुका था और उसे सहन नहीं कर सकता था।

(घ) अंगुलिमाल कौन था?
उत्तर:
अंगुलिमाल एक डाकू था। जब वह किसी की हत्या करता था तो उसकी अंगुली काट कर अपनी माला में पिरो लिया करता था।

(ङ) अंगुलिमाल ने क्या प्रतिज्ञा कर रखी थी?
उत्तर:
अंगुलिमाल ने प्रतिज्ञा कर रखी थी कि वह एक हज़ार व्यक्तियों की हत्या करेगा।

(च) महात्मा बुद्ध ने प्रसेनजित को क्या विश्वास दिलाया?
उत्तर:
महात्मा बुद्ध ने प्रसेनजित को विश्वास दिलाया था कि वे डाकू को शांति, प्रेम और अहिंसा का पाठ पढ़ायेंगे।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 अंगुलिमाल

II. इन प्रश्नों के उत्तर चार-पाँच वाक्यों में लिखें

(क) अंगुलिमाल का नाम ‘अंगुलिमाल’ क्यों पड़ा ?
उत्तर:
अंगुलिमाल डाकू बहुत क्रूर था। वह लोगों की लूट-पाट तो करता ही था पर उनकी हत्या भी कर देता था। वह मारे गए लोगों की एक-एक अंगुली काट कर अपने गले में डाली गई माला में पिरो लेता था। इससे उसे पता रहता था कि उसने कितने लोगों की हत्या कर दी थी। इसी कारण उसका नाम अंगुलिमाल पड़ा था।

(ख) अंगुलिमाल को जब महात्मा बुद्ध ने देखा तो वह कैसा दिखाई दे रहा था?
उत्तर:
अंगुलिमाल को जब महात्मा बुद्ध ने देखा तो वह अति विकराल था। ऊँचा कद, काला शरीर, भयंकर चेहरा और लाल आँखें थीं। उसके उठे हुए बाल थे, बड़ी-बड़ी मूंछे थीं। उसके हाथ में कटार थी। वह दैत्य के समान दिखाई देता था। उसके गले में अंगुलियों की माला पड़ी हुई थी।

(ग) मैं तो ठहर गया, भला तुम कब ठहरोगे? इस पंक्ति का आशय बतायें।
उत्तर:
महात्मा बुद्ध ने डाकू अंगुलिमाल से कहा था कि वे तो ठहर गए थे पर वह कब ठहरेगा। इसका आशय था कि महात्मा बुद्ध तो अपना राज-पाट त्याग कर समाज की सेवा में लग गए थे, सब का भला करते थे पर वह डाकू कब बुरे रास्ते से दूर होगा। वह कब लोगों की लूट-पाट और हत्या के रास्ते से दूर होगा। वह बुरे काम करने से कब परे हटेगा।

(घ) अंगुलिमाल महात्मा बुद्ध के चरणों में क्यों गिर पड़ा?
उत्तर:
अंगुलिमाल महात्मा बुद्ध से बहुत प्रभावित हुआ था। अन्य लोग तो डाकू को देखते ही काँप उठते थे पर वे निर्भयतापूर्वक उसके सामने खड़े थे। महात्मा बुद्ध के शब्दों का उस पर सीधा असर हुआ था। उसने अपने घुटने टेक दिए थे और उन्हें अपना गुरु मान कर उनके चरणों में गिर पड़ा था।

(ङ) महात्मा बुद्ध ने डाकू अंगुलिमाल का कठोर हृदय कैसे जीत लिया?
उत्तर:
महात्मा बुद्ध ने डाकू का कठोर हृदय अपने मानसिक बल, साहस और सच्चाई के मार्ग पर चलते हुए जीता था। उन्होंने सच्चाई, दया और प्रेम के भावों से क्रूरता, घृणा और अन्याय पर विजय प्राप्त की थी और कठोर हृदयी डाकू के हृदय पर विजय प्राप्त कर ली थी।

(ग) व्यावहारिक – व्याकरण

I. पर्यायवाची शब्द लिखें :

राजा = ……………………..
मनुष्य = ……………………..
विजय = ……………………..
जंगल = ……………………..
राक्षस = ……………………..
चरण = ……………………..
उत्तर:
राजा = राजन, नृप, भूप, नरेश, सम्राट्, नरपति।
विजय = जीत, जय, जीतना, पछाड़ना।
राक्षस = दैत्य, निशाचर, दनुज, असुर।
मनुष्य = मानव, मनुज, इन्सान, आदमी।
जगंल = अरण्य, वन, कानन, विपिन।
चरण = पैर, पाद, पद, पाँव।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 अंगुलिमाल

II. ‘अ’ और ‘अन’ लगाकर विपरीत अर्थ वाले शब्द बनायें :

‘अ’
समर्थ = असमर्थ
शुद्ध = ……………………..
शान्ति = ……………………..
आदर = ……………………..
हिंसा = ……………………..

‘अन’
इच्छा = अनिच्छा
इष्ट = ……………………..
सत्य = ……………………..
उचित = ……………………..
आस्था = ……………………..

उत्तर:
‘अ’
समर्थ = असमर्थ
शुद्ध = अशुद्ध
शान्ति = अशान्ति
सत्य = असत्य
हिंसा = अहिंसा

‘अन’
इच्छा = अनिच्छा
इष्ट = अनिष्ट
आदर = अनादर
उचित = अनुचित
आस्था – अनास्था

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 अंगुलिमाल

III. वाक्यांशों के लिए एक शब्द लिखें :

जिसकी आत्मा महान् हो
हिंसा करने वाला
जो निरन्तर घूमता हो ————————-
जिसके हाथ में कोई अस्त्र न हो ————————-
अत्याचार करने वाला ———————–
किसी के उपकार को मानने वाला ————————–
धर्म का उपदेश देने वाला ————————
उत्तर:
जिसकी आत्मा महान् हो = महात्मा
हिंसा करने वाला = हिंसक
जो निरन्तर घूमता हो =घुमक्कड़, यायावर
जिसके हाथ में कोई अस्त्र न हो = नि:शस्त्र
अत्याचार करने वाला = अत्याचारी
किसी के उपकार को मानने वाला = कृतज्ञ
धर्म का उपदेश देने वाला = धर्मोपदेशक।

IV. इनमें से संज्ञा व विशेषण शब्दों को अलग-अलग करके लिखें

(1) ऊँचा कद, काला शरीर, विकराल-चेहरा, लाल आँखें, उठे हुए केश, बड़ी-बड़ी मूंछे और हाथ में तेज़ कटार।
संज्ञा शब्द : ……………………..
विशेषण शब्द : ……………………..

(2) महात्मा बुद्ध ने अपनी शान्त दृष्टि उस पर डाली।
संज्ञा शब्द : ……………………..
विशेषण शब्द : ……………………..

(3) महात्मा बुद्ध ने भयंकर डाकू के कठोर हृदय को जीत लिया।
संज्ञा शब्द : ……………………..
विशेषण शब्द : ……………………..

(4) मैं एक हज़ार मनुष्यों की हत्या करूँगा।
संज्ञा शब्द : ……………………..
विशेषण शब्द : ……………………..

उत्तर:
संज्ञा – विशेषण
1. कद – उँचा
शरीर – काला
चेहरा – विकराल
आँखें – लाल
केश – उठे हुए
मूंछे – बड़ी-बड़ी
हाथ/कटार – तेज़

2. बुद्ध – महात्मा
दृष्टि – शांत

3. बुद्ध – महात्मा
डाकू – भयंकर
हृदय – कठोर

4. मनुष्यों – हजार

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 अंगुलिमाल

V. निर्देशानुसार वाक्य को बदलकर दोबारा लिखें

(1) वह प्रजा को बहुत कष्ट पहुँचाता है। (भूतकाल में बदलें)
(2) डाकू महात्मा के तेज़ से काँप रहा था। (वर्तमान में बदलें)
(3) डाकू के पास कटार थी, भाला था और महात्मा निहत्थे थे। (वर्तमान काल में बदलें)
(4) गाँव के गाँव उजड़ गये थे। (भविष्यतकाल में बदलें)
(5) इसे मैं सहन नहीं कर सकता। (भविष्यतकाल में बदलें)
(6) जंगल के बाहर एक पहरेदार नियुक्त होगा। (भूतकाल में बदलें)
(7) वह उँगलियों की माला पहनेगा। (भूतकाल में बदलें)
उत्तर:
(1) वह प्रजा को बहुत कष्ट पहुँचाता था।
(2) डाकू महात्मा के तेज़ से काँप रहा है।
(3) डाकू के पास कटार है, भाला है और महात्मा निहत्थे हैं।
(4) गाँव के गाँव उजड़ जाएंगे।
(5) इसे मैं सहन नहीं कर सकूँगा।
(6) जंगल के बाहर एक पहरेदार नियुक्त था।
(7) वह उँगलियों की माला पहने हुआ था।

PSEB 8th Class Hindi Guide अंगुलिमाल Important Questions and Answers

बहुविकल्पीय प्रश्न निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर सही विकल्प चुनकर लिखें-

प्रश्न 1.
महात्मा बुद्ध के मन में किस की भलाई की इच्छा रहती थी
(क) अपनी
(ख) परिवार की
(ग) पत्नी की
(घ) संसार भर की।
उत्तर:
संसार भर की।

प्रश्न 2.
महात्मा बुद्ध लगभग कितने वर्षों तक संसार के कल्याण के लिए एक स्थान से दूसरे स्थान तक घूमते रहे
(क) 40
(ख) 42
(ग) 43
(घ) 45.
उत्तर:
45.

प्रश्न 3.
कौशल की राजधानी कौन-सी थी ?
(क) पाटन
(ख) श्रावस्ती
(ग) अमरावती
(घ) अयोध्या।
उत्तर:
श्रावस्ती।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 अंगुलिमाल

प्रश्न 4.
अंगुलिमाल कौन था ?
(क) राजा
(ख) मंत्री
(ग) डाकू
(घ) संत।
उत्तर:
डाकू।

प्रश्न 5.
महात्मा बुद्ध ने अंगुलिमाल को किस बंधन से छुट्टी लेने के लिए कहा ?
(क) परिवार के
(ख) हिंसा के
(ग) अहिंसा के
(घ) समाज के।
उत्तर:
हिंसा के।

प्रश्न 6.
अंगुलिमाल की काया कैसी थी ?
(क) विकराल
(ख) सामान्य
(ग) आकर्षक
उत्तर:
विकराल।

प्रश्न 7.
अंगुलिमाल ने कितने लोगों की हत्या की प्रतिज्ञा की थी ?
(क) एक सौ
(ख) पांच सौ
(ग) एक हजार
(घ) दो हज़ार।
उत्तर:
एक हज़ार।

प्रश्न 8.
अंगुलिमाल मारे गए लोगों के किस अंग की माला पहनता था ?
(क) सिर
(ख) हाथ
(ग) अंगुलि
(घ) कान।
उत्तर:
अंगुलि।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 10 अंगुलिमाल

अंगुलिमाल Summary

अंगुलिमाल कहानी का सार

महात्मा बुद्ध संसार-भर की भलाई की इच्छा अपने मन में रखते थे। इसी कारण वे लगभग पैंतालिस वर्ष तक एक स्थान से दूसरे स्थान तक घूमते रहे थे । एक बार महात्मा बुद्ध घूमते-घूमते कौशल की राजधानी श्रावस्ती गए। वहाँ का राजा प्रसेनजित उनका शिष्य था। बुद्ध धर्मोपदेश देने वहाँ जाते थे। इस बार जब वे वहाँ गए तो राजा को परेशान पाया। पूछने पर उन्हें बताया कि अंगुलिमाल नामक डाकू मेरी प्रजा को परेशान कर रहा है। महात्मा बुद्ध ने राजा को धैर्य बंधाया और उस पर विजय प्राप्त करने का विश्वास दिलाया। वह डाकू बड़ा खतरनाक था। जनता में आंतक फैला हुआ था। वह सैंकड़ों लोगों को मार चुका था। हत्याओं की गिनती के लिए उसने हर एक की अंगुली काट कर माला बनाई हुई थी। वह माला उसने गले में पहन रखी थी। इसी कारण उसका नाम भी अंगुलिमाल रखा गया था। महात्मा बुद्ध राजा से विदा लेकर उस जगंल की ओर चले जहाँ वह डाकू रहता था। महात्मा बुद्ध अभी कुछ दूरी पर ही गए थे कि उन्हें जोर की आवाज़ सुनाई दी -‘ठहरो’। बुद्ध ने मुड़ कर देखा तो झाड़ियों को चीरता हुआ वह विकराल डाकू वहाँ आ पहुँचा जिसे देखते ही महात्मा बुद्ध समझ गए कि यह वही अंगुलिमाल डाकू है।

महात्मा बुद्ध ने प्यार से अंगुलिमाल की ओर देखा और कहा,”मैं तो ठहर गया तुम कब ठहरोगे।” अंगुलिमाल हैरान था कि यह कौन आ गया जो मेरे आगे डरने की बजाए मुस्कुरा रहा है। महात्मा बुद्ध फिर बोले , “बोल कब ठहरेगा ” महात्मा बुद्ध के इन शब्दों का उस पर जादू-सा प्रभाव पड़ा और वह घुटने टेक उनके आगे बोला ,” मैं आपकी बात नहीं समझा।” महात्मा बुद्ध ने उसे समझाया कि मैं तो इस संसार के दु:खों के बन्धन से मुक्त हो गया हूँ परन्तु तुम इस मार-काट के बन्धन से कब छुट्टी लोगे? यह सुनकर डाकू बुद्ध के पैरों पर गिर पड़ा और बोला ,”महात्मन् मुझे सही मार्ग बताइए।” महात्मा बुद्ध ने उसे शान्ति, दया तथा प्रेम का पाठ पढ़ा कर उसे अपना शिष्य बनाया और अपने प्रेम, दया और निर्मल हृदय से डाकू के कठोर हृदय को जीत लिया। इसके बाद उसने कभी भी कोई मारकाट एवं लूट-पाट का काम नहीं किया।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 12 माँ का प्यार

Punjab State Board PSEB 8th Class Hindi Book Solutions Chapter 12 माँ का प्यार Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 8 Hindi Chapter 12 माँ का प्यार

Hindi Guide for Class 8 PSEB माँ का प्यार Textbook Questions and Answers

(क) भाषा – बोध

शब्दार्थ:

शयन कक्ष = सोने का कमरा।
सुसज्जित = सजाया हुआ।
वत्स = पुत्र।
साम्राज्य = अति विशाल राज्य।
चेष्टा = प्रयास, कोशिश।
आन = मर्यादा, इजत।
दूभर = कठिन, मुश्किल।
यवन = विदेशी। पेट की ज्वाला = भूख।
नरेश = राजा।
प्रस्थान = जाना।
घातक = हमला करने वाला।
आभारी = उपकार को मानने वाला।
पटाक्षेप = पर्दे का गिरना।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 12 माँ का प्यार

II. इन शब्दों और मुहावरों के अर्थ लिखते हुए वाक्यों में प्रयोग करें :

मृत्यु-दंड = ……………….
सत्यवादी = ……………….
कसर न उठा रखना = ……………….
प्राण न्योछावर करना = ……………….
पेट भर अन्न = ……………….
पेट की ज्वाला = ……………….
उज्वल = ……………….
आभारी = ……………….
अगाध = ……………….
हिम्मत न पड़ना = ……………….
जीवन दान = ……………….
आँखें खुलना = ……………….
वीरता कूट-कूटकर भरी होना = ……………….
उत्तर:
मृत्यु दंड = मौत की सज़ा – देश के साथ गद्दारी करने के अपराध में राजा ने अपने ही सैनिक को मृत्यु दंड दे दिया था।
सत्यवादी = सच बोलने वाला – राजा हरिश्चन्द्र को सभी लोग अब भी सत्यवादी कहकर सम्मान देते हैं। ।
कसर न उठा रखना = कोई कमी न रखना – नौकर ने कहा कि वह सबकी सेवा करने में कोई कसर न उठा रखेगा।
प्राण न्योछावर करना = मर जाना – देश के लिए हज़ारों-लाखों युवकों ने अपने प्राण न्योछावर कर दिए थे।
पेट भर अन्न = भूख मिटाने के लिए अनाज – मज़दूर और किसान दिन-रात कठोर परिश्रम करके भी पेट भर अन्न प्राप्त नहीं कर पाते।
पेट की ज्वाला = पेट की भूख-मनुष्य से पेट की आग कौन – सा अपराध नहीं कराती ?
उज्वल = प्रकाशमय – ईश्वर आपको उज्ज्वल भविष्य प्रदान करे।
आभारी = कृतार्थ – मैं आपकी इस दयालुता के लिए आभारी हूँ।
अगाध = अत्यधिक, बहुत – हे भगवान! आपने मुझ पर अपनी अगाध कृपा की है।
हिम्मत न पड़ना = साहस न होना – मुझ में कभी भी इतनी हिम्मत न पड़ती यदि मुझे तुम्हारा सहारा न मिलता।
जीवन दान = जीवन प्रदान करना – भगवान् ने मुझे इस भयंकर दुर्घटना से बचाकर जीवन दान प्रदान किया है।
आँखें खुलना = होश आना – अपने ही रिश्तेदारों के द्वारा की गई बेईमानी को देखकर अनुजा की तो आँखें खुल चुकी हैं।
वीरता कूट-कूट कर भरी होना = शक्ति सम्पन्न होना – चन्द्रगुप्त मौर्य में वीरता कूट-कूट कर भरी हुई थी।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 12 माँ का प्यार

(ख) विषय – बोध

I. इन प्रश्नों के उत्तर एक या दो वाक्यों में लिखें :

(क) मालव जी कौन था ?
उत्तर:
मालव जी शिवाजी के एक सिपाही का वीर पुत्र था जो दो वर्ष पहले मुगलों से लड़ते हुए मारा जा चुका था।

(ख) वह शिवाजी को क्यों मारना चाहता था ?
उत्तर:
पेट की आग से परेशान और एक यवन के द्वारा दिए गए लालच के कारण वह शिवाजी को मारना चाहता था।

(ग) दिखावटी रोष किसने किया और कब किया ?
उत्तर:
दिखावटी रोष शिवाजी ने किया था जब मालव जी की वीरता, विवशता और साहस को उन्होंने भली-भांति परख लिया था।

(घ) बालक ने कौन-सी प्रतिज्ञा की और क्यों की ?
उत्तर:
बालक ने माँ से मिलकर एक घंटे में वापस आने की प्रतिज्ञा की ताकि शिवाजी उसे मृत्यु दंड दे सकें।

(ङ) मालव जी के चले जाने पर शिवाजी ने तानाजी से क्या कहा ?
उत्तर:
मालव जी के चले जाने के बाद शिवाजी ने तानाजी से कहा था कि वह बहुत वीर, सत्यवादी और साहसी था।

(च) बालक ने अपनी माँ से मृत्यु दंड की बात क्यों नहीं बतायी ?
उत्तर:
बालक ने अपनी माँ को अपने मृत्यु दंड की बात नहीं बताई थी। ऐसा करने पर वह उसे मरने के लिए वापस न भेजती।

(छ) शिवाजी ने बालक को क्षमा क्यों किया ?
उत्तर:
शिवाजी ने बालक को उसकी सत्यवादिता, ईमानदारी, वीरता और भारत माता की सेवा के लिए क्षमा किया था।

(ज) जीवन दान मिलने पर बालक ने शिवाजी को कौन-सा वचन दिया ?
उत्तर:
जीवन दान मिलने पर बालक ने शिवाजी को वचन दिया था कि जब तक उसके शरीर में जान है तब तक वह मातृभूमि की सेवा से कभी पीछे नहीं हटेगा।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 12 माँ का प्यार

II. ये वाक्य किसने, किससे कहे :

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 12 माँ का प्यार 1
उत्तर:
किसने कहा – किससे कहा
(क) मालव जी – शिवाजी
(ख) तानाजी – शिवाजी
(ग) शिवाजी – तानाजी
(घ) शिवाजी – मालव जी
(ङ) तानाजी – शिवाजी
(च) शिवाजी – तानाजी
(छ) मालव जी – शिवाजी
(ज) मालव जी – शिवाजी
(झ) मालव जी – शिवाजी

(ग) व्यावहारिक व्याकरण

I. विपरीतार्थक शब्द लिखें :

अपराध = ………………
दंड = ……………….
मृत्यु = ……………….
झूठ = ……………….
मालिक = ……………….
सौभाग्य = ……………….
कर्तव्य = ……………….
सत्यवादी = ……………….
वीर = ……………….
कृतज्ञ = ……………….
सन्देह = ……………….
आदर = ……………….
उपस्थित = ………………
आशा = ………………
वैरी = ……………….
उत्तर:
अपराध = निरपराध
दंड = पुरस्कार
मृत्यु = जीवन
झूठ = सच
मालिक = सेवक
सौभाग्य = दुर्भाग्य
कर्त्तव्य = अकर्तव्य
सत्यवादी = मिथ्यावादी
वीर = कायर
कृतज्ञ = कृतघ्न
संदेह = निस्सन्देह
आदर = निरादर/अनादर
उपस्थित = अनुपस्थित
आशा = निराशा
वैरी = मित्र

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 12 माँ का प्यार

II. पर्यायवाची शब्द लिखें :-

तलवार = ……………….
वार = ……………….
मालिक = ……………….
वैरी = ……………….
ज्वाला = ……………….
लालच = ……………….
नरेश = ……………….
जेलखाना = ……………….
माँ = ……………….
माता-पिता = ……………….
संदेह = ……………….
भेद = ……………….
अपराध = ……………….
उत्तर:
तलवार = असि , कृपाण।
वार = आघात , चोट।
मालिक = स्वामी , ईश्वर।
वैरी = रिपु , दुश्मन।
ज्वाला = लपट , लौ।
लालच = तृष्णा , लोभ।
नरेश = राजा , राजन।
जेलखाना = बंदीगृह , कारागार।
माँ = माता , जननी।
माता-पिता = मात-पितु , जन्मदाता।
संदेह = शक , शंका।
भेद = रहस्य , अन्तर।
अपराध = जुर्म , गलती।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 12 माँ का प्यार

III. नीचे एक और कुछ विशेषण शब्द दिये हैं, दूसरी ओर विशेष्य। उपयुक्त विशेषण के साथ विशेष्य जोड़कर लिखें :

विशेषण – विशेष्य
अगाध साम्राज्य
बड़ा – अवस्था
भयानक – प्राण
समस्त – साहस
दिखावटी – प्रेम
स्वप्न – मराठा
छोटी – कठिन
अपने – भार
इतना – रोष
उत्तर:
विशेषण – विशेष्य
अगाध – प्रेम
भयानक – स्वप्न
दिखावटी – रोष
छोटी – अवस्था
इतना – साहस
बड़ा – कठिन
समस्त – भार
मराठा – साम्राज्य
अपने – प्राण।

IV. समासों का विग्रह करें :

मृत्युदंड = ……………….
कुलभूषण = ……………….
वीर पुत्र = ……………….
महाराज = ……………….
सेनानायक = ……………….
शयनकक्ष = ……………….
प्रेमभरी = ……………….
उत्तर:
मृत्यु दंड = मृत्यु का दंड
कुलभूषण = कुल का भूषण
वीर पुत्र = वीर का पुत्र
महाराज = महान् है जो राजा
सेनानायक = सेना का नायक
शयनकक्ष = शयन का कक्ष
प्रेमभरी = प्रेम से भरी।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 12 माँ का प्यार

V. सन्धि करें :

वि + आकुल = ……………….
वि + अवहार = ……………….
उत् + ज्वल = ……………….
परि + ईक्षा = ……………….
सम् + सार = ……………….
निः + भय = ……………….
उत्तर
संसार
वि + आकुल = व्याकुल
वि + अवहार = व्यवहार
उत् + ज्वल = उज्ज्वल
परि + ईक्षा = परीक्षा
सम् + सार = संसार
निः + भय = निर्भय।

VI. निम्नलिखित में से प्रत्यय छांटकर अलग लिखें :

वीरता = ……………….
पूजनीय = ……………….
हिन्दुत्व = ……………….
कायरता = ……………….
आभारी = ……………….
उत्तर:
वीरता = ता
पूजनीय = ईय
हिन्दुत्व = त्व
कायरता = ता
आभारी = ई

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 12 माँ का प्यार

PSEB 8th Class Hindi Guide माँ का प्यार Important Questions and Answers

बहुविकल्पीय प्रश्न निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर सही विकल्प चुनकर लिखें

प्रश्न 1.
‘माँ का प्यार’ में किस वीर बालक की गाथा प्रस्तुत की गई है ?
(क) ताना जी
(ख) नाना जी
(ग) मालव जी
(घ) मालक जी।
उत्तर:
मालव जी।

प्रश्न 2.
मालव जी हाथ में नंगी तलवार लेकर किसकी हत्या करना चाहते हैं ?
(क) नाना जी की
(ख) शिवाजी की
(ग) यवन की .
(घ) पिता की।
उत्तर:
शिवाजी की।

प्रश्न 3.
मालव जी के पिता किन से लड़ते हुए वीरगति को प्राप्त हुए थे ?
(क) अंग्रेज़ों
(ख) मुग़लों
(ग) तुर्कों
(घ) तुगलकों।
उत्तर:
मुग़लों।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 12 माँ का प्यार

प्रश्न 4.
शिवाजी ने बालक को क्या दण्ड दिया ?
(क) अर्थदंड
(ख) मृत्युदंड
(ग) आजीवन कारावास
(घ) देश निकाला।
उत्तर:
मृत्युदंड।

प्रश्न 5.
शिवाजी ने बालक को किस कारण क्षमादान दिया ?
(क) उसकी माता के
(ख) उसके पिता की मृत्यु के
(ग) उसकी वीरता के
(घ) उसके क्षमा माँगने के।
उत्तर:
उसकी वीरता के।

प्रश्न 6.
बालक किसकी सेवा करने की प्रतिज्ञा करता है ?
(क) अपनी माता की
(ख) अपने समाज की
(ग) शिवाजी की
(घ) मातृभूमि की।
उत्तर:
मातृभूमि की।

PSEB 8th Class Hindi Solutions Chapter 12 माँ का प्यार

माँ का प्यार Summary

माँ का प्यार एकांकी का सार

शिवाजी अपने कमरे में सो रहे थे। मालव जी नाम का एक बालक अपने हाथ में नंगी तलवार लिए हुए उनका वध करने के लिए आया। जैसे ही उसने शिवाजी पर वार करना चाहा वैसे ही तानाजी ने पीछे से आकर उसका हाथ पकड़ लिया। शिवाजी की नींद खुल चुकी थी। उन्होंने उस बालक से नाम पूछा तो उसने बताया कि वह मालव जी था। वध का प्रयास करने का कारण पूछने पर उसने बताया कि उसके पिता उनकी सेना में सिपाही थे। वे उनकी ओर से मुगलों से लड़ते हुए दो वर्ष पहले मारे गए थे। उनकी रोजी-रोटी का कोई भी और साधन नहीं था। उन्हें पेट-भर अन्न मिलना भी अब कठिन हो गया था। इन्सान सब कुछ सहन कर सकता है लेकिन पेट की आग नहीं। शिवाजी ने उससे पूछा कि यदि उन माँ-बेटे को इतना अधिक कष्ट था तो वे उसके पास सहायता के लिए क्यों नहीं आए थे। उसने उत्तर दिया कि जिस सिपाही ने उनकी सेना में भर्ती होकर उनका नाम उज्ज्वल किया था उसके बाल-बच्चों की देखरेख करना उनका कर्त्तव्य था।

उसने यह भी बताया कि उसे एक यवन ने उनकी हत्या के लिए कुछ इनाम देने का लालच दिया था। शिवाजी उसकी वीरता और निडरता पर मुग्ध हो गए थे। उन्होंने बनावटी क्रोध दिखाते हुए तानाजी से कहा कि उस बालक को जेलखाने में बंद कर दो और कल उसे मृत्यु-दंड दिया जाएगा। मालव जी ने शिवाजी से प्रार्थना की कि वह मरने से पहले एक बार अपनी माँ से मिलना चाहता था। यह शंका प्रकट करने पर कि वह वापस नहीं लौटेगा उसने कहा कि वह वीर पुत्र था और वह माँ के दर्शन करने के पश्चात् एक घंटे बाद अवश्य वहाँ आ जाएगा। शिवाजी ने उसे घर जाकर माँ से मिलकर लौट आने की आज्ञा दे दी। ठीक एक घंटे बाद बालक वापस आ गया। उसने बताया कि उसकी माँ उसकी प्रतीक्षा कर रही थी। उसने उसे अपनी छाती से लगाया। उसने उसे वापस लौटने और मृत्यु दंड भोगने के बारे में उसे नहीं बताया था। मालव जी ने शिवाजी से प्रार्थना की कि वे उसकी माँ की देखरेख का सारा भार अपने ऊपर ले लें। शिवाजी ने यह सुनकर कहा कि वे वीरों का आदर करते हैं। वे अब तक उसकी परीक्षा ले रहे थे। उन्होंने उसके अपराध को क्षमा कर दिया और उसे बताया कि जैसे वह अपनी माँ के लिए चिन्तित था वैसे ही वे भारत माता के लिए चिन्तित थे और उसका दुःख दूर करना चाहते थे। मालव जी ने कहा कि जब तक उसके शरीर में जान है वह मातृभूमि की सेवा से कभी भी पीछे नहीं हटेगा।

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Punjab State Board PSEB 12th Class Religion Book Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 12 Religion Chapter 9 The Sikh Way of Life

Long Answer Type Questions:

Question 1.
What is the Sikh way of life?
Or
Discuss in brief but meaningful the salient features of Sikh Rahit Maryada.
Or
Examine critically the Sikh Way of Life.
Or
What is Code of Conduct? Explain in brief the Sikh Code of Conduct.
Or
Discuss in brief the Religious Sikh Way of Life.
Or
Give a brief account of the Sikh Way of Life.
Or
Write about the Sikh Way of Life.
Or
Disccribe the personal life in Sikh Code of Conduct.
Or
What is the Gurmat life? Discuss.
Or
Discribe the salient features of Sikh Way of Life.
Or
Write about the Gursikh Way of Life.
Or
What should be the Sikh Way of Life?
Or
Sikh Rahit Maryada is the source of the Sikh way of life. Discuss.
Answer:
Each conduct of life is based on some or the other philosophy. Like a true Muslim tries to lead his life according to the teachings of Quran and a true Christian leads his life according to the Bible. Though there are several sects among the Hindus, but special sects try to lead their lives according to their religious texts. The Guru Granth Sahib describes the Sikh way of life at several places. In 1699 A.D., when Guru Gobind Singh Ji created the Khalsa Panth at Anandpur Sahib, he proclaimed certain rules which had to be essentially followed by every Khalsa.

These rules are still available to us in the form of Rahitnamas. The Rahitnamas do not present any new ideology. These present a picture of the way of life so described in the Gurbani in brief. The Code of Conduct so prescribed by the Shiromani Gurdwara Prabandhak Committee, Amritsar for a Sikh and that which is authentic is briefly described as follows :

(a) Who is a Sikh?
Any woman or man who believes in the Absolute, the Ten Gurus (from Guru Nanak Dev Ji to Guru Gobind Singh Ji), the Bani and teachings of Sri Guru Granth Sahib Ji, the Nectar (amrit) of Guru Gobind Singh Ji and disbelieves any other religion is a true Sikh.

(b) Practice of Nam

  1. A Sikh should wake up at dawn, take bath and recite the Name of the Akal Purakh (Parmatma-the Supreme Soul).
  2. Follow the path of Nitnem. The Banis of Nitnem are as follows : Japji Sahib, Jaap Sahib, Anand Sahib, Chaupai and 10 Sawaiyyas. These Banis must be read at dawn.
    Rahiras Sahib—This Bani is read out in the evening.
    Sohela—This Bani must be read out at night before sleeping. It is essential to do the Ardaas at dawn and after Nitnem.
  3. The impact of Gurbani is greater on the Sangat. Hence, it is appropriate for a Sikh that he goes to visit the Gurdwara and enjoys the benefit of listening to the Bani while sitting among the Sangat.
  4. The illumination of the Guru Granth Sahib must take place in the Gurdwara everyday. Ordinarily, the Sukh Asan must take place after the path of Rahiras Sahib.
  5. The Guru Granth Sahib’s illumination should be done respectfully. For the illumination, it is essential that the area is completely clean and there is light above it. The illumination should be done by covering the Manji Sahib with a clean cloth. Matresses (gaddelas) should be used for the Guru Granth Sahib Ji and a rumala should be placed on it. At the time when the Path is not taking place, the Guru Granth Sahib should be covered with a rumala. The chanwar should be used at the time of illumination.
  6. There should be no idol-worship or any custom followed against the Gurmat.
  7. The Ardaas should be recited while taking the Guru Granth Sahib from one place to the other. The person who holds the Guru Granth Sahib on his head should be bare foot. .
  8. The illumination of the Guru Granth Sahib should be done along with the recitation of the Ardaas. The Vaak should be taken at the time of illumination.
  9. When the Guru Granth Sahib is brought, then each Sikh should stand up in respect.
  10. While entering the Gurdwara one should remove one’s shoes and slippers etc. and wash hands as well.
  11. There is no restriction for people of any country, religion, caste etc. for darshan of the Gurdwara but they should not be in possession of things like tobacco etc. that are prohibited in Sikhism.
  12. While sitting among the Sangat there should be no discrimination of Sikh, non-Sikh, caste-creed, high-low etc.
  13. It is against the Gurmat (Sikhism) for any person to sit on the mattresses (gaddela), asana, chair, stool or cot etc. during the illumination of the Guru Granth Sahib Ji or while sitting among the Sangat.
  14. No Sikh should sit with his head uncovered in the Sangat. There is a prohibition on the use of purdah or ghoonghat for the Sikh women.
  15. Every Gurdwara must have the Nishan Sahib at a high position.
  16. There must be a Nagara in the Gurdwara and it should be sounded at the right time.
  17. Only a Sikh can perform Kirtan in the Sangat.
  18. The Kirtan Gurbani should be recited in the form of ragas.
  19. Only a Sikh (man or woman) can sit at the tabya of Guru Granth Sahib at the time of its Diwan.
  20. After the Diwan, the Hukam must be taken.

(c) Code of Conduct of Gursikh
The Code of Conduct of the Sikhs should be according to the Gurmat is as follows :

  1. A Gursikh should not worship any god or goddess other than the Akal Purakh (the Absolute).
  2. A Gursikh should worship the giver of salvation i.e. the ten Guru Sahiban, Guru Granth Sahib and the Bani written in it.
  3. A Gursikh should not believe in caste-creed, untouchability, mantra, shradha, forefathers, pinda, deeva, fasts observed on ekadashi, puranmashi, tilak, idol worship etc.
  4. A Gursikh should not believe in any other religious pilgrimage other than the Guru Ghar.
  5. A Gursikh should pray before Waheguru before starting any work.
  6. It is the duty of every Sikh to enlighten his child about the teachings of Gursikhi.
  7. The Sikhs should not consume bhaang, narcotics, liquor, tobacco etc.
  8. A Gursikh should not indulge in killing a girl child. He should not be even associated with such a person.
  9. A Gursikh should lead a life with honest earning.
  10. A Gurusikh has to keep away from theft, robbery and gambling etc.
  11. A gurusikh has to consider the other’s daughter as one’s own daughter and the other’s wife as one’s own mother.
  12. A Gursikh should abide by the teachings of the Gurus from birth till death.
  13. A Gursikh should greet another Sikh by saying ‘Waheguru Ji ka Khalsa, Waheguru Ji ki Fateh’.
  14. It is not appropriate for the Sikh women to observe purdah or ghoonghat (veil).
  15. On the birth of a child in a Sikh’s house, the family and relatives should go to the Gurdwara to express gratitude towards the Akal Purakh.
  16. The word ‘Singh’ should be attached to the name of a Sikh boy and the word ‘Kaur’ should be attached to the name of a Sikh girl.
  17. The Sikh marriages should be arranged without any thought being given to the caste and gotra.
  18. Sikhs should be married according to ‘Anand’ tradition.
  19. Child marriage is prohibited. While deciding upon the day of marriage, looking for an auspicious day or making a patri is against the Gurmat. Any day can be fixed for the marriage.
  20. Sehra, filling the gharauli, reading chhandas, performing havans, getting prostitutes to dance, consuming liquor is against Gurmat.
  21. The Diwan should be in the presence of the Guru Granth Sahib Ji at the time of marriage. The Kirtan should be performed by the Sangat or ragis. Then the bridegroom and bride should be made to sit in the presence of the Guru Granth Sahib. With the permission of the Sangat, the Ardaas to begin the ‘Anand’ should be offered.
  22. Ordinarily, a Sikh cannot remarry in case his wife is alive and with him.
  23.  At the time of death, a person lying on the cot should not be put down on the ground and no other ritual against the Gurmat should be followed. One should recite the Path of Gurbani or should chant ‘Waheguru’, ‘Waheguru’:
  24. One should not cry or observe mourning at the time of a person’s death.
  25. A person whether minor or old should be cremated.
  26. There should be no superstition followed regarding day or night at the time of cremation.
  27. Deeva, mourning, the custom of pinda, shradha, death of the aged etc. is against the Gurmat. _i;
  28. The Sikhs should pray for the blessings of Waheguru on every occasion of happiness and sorrow like griha pravesh, opening a new shop, sending a child for education etc.
  29. Seva is a special part of Sikhism. Seva is not limited to fanning or serving the langar. A Sikh should render his service to others throughout his life.
  30. Every Sikh should adorn the 5 K’s-Kesh, Kangha, Kachcha, Kara and Kripan.
  31. These four malpractices should not be observed-
    (1) cutting of Kesh
    (2) Eating halal meat
    (3) Adultery
    (4) Consumption of tobacco.
    If any of the above instructions is violated, he shall have to consume the immortal nectar again.
  32. If a Sikh commits a sin pertaining to rahit, he should go to a nearby Gurdwara and accept his mistake in the presence of the Sangat.
  33. Gurmata can be obtained only on questions pertaining to clarification of the early principles of Sikhism. This Gurmata can be passed by only a representative committee appointed by the Guru Panth or by the Sangat.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Question 2.
“Morality is the key in Sikhism as per Sikh Way of Life.” Discuss.
Or
“Morality is the hase of the Sikh Way of Life.” Elucidate.
Or
According to Sikhism, Moral Life is key of Life.
Or
Explain the special features of Sikh Morality.
Or
Moral Life is the key to Sikh Life. Discuss.
Or
“Morality is the key of Sikhism as per Sikh Way of Life.” Discuss.
Answer:
Code of Conduct of Gursikh
The Code of Conduct of the Sikhs should be according to the Gurmat is as follows :

  1. A Gursikh should not worship any god or goddess other than the Akal Purakh (the Absolute).
  2. A Gursikh should worship the giver of salvation i.e. the ten Guru Sahiban, Guru Granth Sahib and the Bani written in it.
  3. A Gursikh should not believe in caste-creed, untouchability, mantra, shradha, forefathers, pinda, deeva, fasts observed on ekadashi, puranmashi, tilak, idol worship etc.
  4. A Gursikh should not believe in any other religious pilgrimage other than the Guru Ghar.
  5. A Gursikh should pray before Waheguru before starting any work.
  6. It is the duty of every Sikh to enlighten his child about the teachings of Gursikhi.
  7. The Sikhs should not consume bhaang, narcotics, liquor, tobacco etc.
  8. A Gursikh should not indulge in killing a girl child. He should not be even associated with such a person.
  9. A Gursikh should lead a life with honest earning.
  10. A Gurusikh has to keep away from theft, robbery and gambling etc.
  11. A gurusikh has to consider the other’s daughter as one’s own daughter and the other’s wife as one’s own mother.
  12. A Gursikh should abide by the teachings of the Gurus from birth till death.
  13. A Gursikh should greet another Sikh by saying ‘Waheguru Ji ka Khalsa, Waheguru Ji ki Fateh’.
  14. It is not appropriate for the Sikh women to observe purdah or ghoonghat (veil).
  15. On the birth of a child in a Sikh’s house, the family and relatives should go to the Gurdwara to express gratitude towards the Akal Purakh.
  16. The word ‘Singh’ should be attached to the name of a Sikh boy and the word ‘Kaur’ should be attached to the name of a Sikh girl.
  17. The Sikh marriages should be arranged without any thought being given to the caste and gotra.
  18. Sikhs should be married according to ‘Anand’ tradition.
  19. Child marriage is prohibited. While deciding upon the day of marriage, looking for an auspicious day or making a patri is against the Gurmat. Any day can be fixed for the marriage.
  20. Sehra, filling the gharauli, reading chhandas, performing havans, getting prostitutes to dance, consuming liquor is against Gurmat.
  21. The Diwan should be in the presence of the Guru Granth Sahib Ji at the time of marriage. The Kirtan should be performed by the Sangat or ragis. Then the bridegroom and bride should be made to sit in the presence of the Guru Granth Sahib. With the permission of the Sangat, the Ardaas to begin the ‘Anand’ should be offered.
  22. Ordinarily, a Sikh cannot remarry in case his wife is alive and with him.
  23. At the time of death, a person lying on the cot should not be put down on the ground and no other ritual against the Gurmat should be followed. One should recite the Path of Gurbani or should chant ‘Waheguru’, ‘Waheguru’:
  24. One should not cry or observe mourning at the time of a person’s death.
  25. A person whether minor or old should be cremated.
  26. There should be no superstition followed regarding day or night at the time of cremation.
  27. Deeva, mourning, the custom of pinda, shradha, death of the aged etc. is against the Gurmat.
  28. The Sikhs should pray for the blessings of Waheguru on every occasion of happiness and sorrow like griha pravesh, opening a new shop, sending a child for education etc.
  29. Seva is a special part of Sikhism. Seva is not limited to fanning or serving the langar. A Sikh should render his service to others throughout his life.
  30. Every Sikh should adorn the 5 K’s-Kesh, Kangha, Kachcha, Kara and Kripan.
  31. These four malpractices should not be observed-
    (1) cutting of Kesh
    (2) Eating halal meat
    (3) Adultery
    (4) Consumption of tobacco.
    If any of the above instructions is violated, he shall have to consume the immortal nectar again.
  32. If a Sikh commits a sin pertaining to rahit, he should go to a nearby Gurdwara and accept his mistake in the presence of the Sangat.
  33. Gurmata can be obtained only on questions pertaining to clarification of the early principles of Sikhism. This Gurmata can be passed by only a representative committee appointed by the Guru Panth or by the Sangat.

Question 3.
Explain the Mud Mantra. Where is the Mul Mantra placed in the Guru Granth Sahib?
Or
Explain the Sikh doctrine of unity of God while discussing Mul Mantra.
Or
What is meant by Monotheism in Sikhism? Give a brief account of Mul Mantra.
Or
Describe the concept of Akal Purakh (God) in Sikhism.
Or
What is the ‘Mul Mantra’ in Sikhism? Explain.
Answer:
The beginning lines of Japji Sahib of Guru Nanak Dev Ji is called Mul Mantra. Guru Granth Sahib Ji starts with Mul Mantra. These lines are Ik-onkaar Sat-nam Karta Purakh Nirbhau Nirvair Akaal Moorat Ajoonee Saibhang Gur Prasaad. In these, are included the essence of the teachings of Guru Nanak Dev Ji. Mul Mantra means there is but one God. His name is true. He is the Creator. He is fearless. He is without enmity. He is immortal. He is beyond birth. He is self-illumined. He is realised by the grace of True Guru. A brief decription of the Mula Mantra is as follows :

1. God is One : Gurbani has stressed repeatedly that God is one though he is remembered by many names. According to the Sikh tradition, the letter T which appears in the beginning of the Mul Mantra stands for oneness of God. According to Guru Nanak Dev Ji, God is the Creator, Sustainer and Destroyer of the world. No Pir, Paigamber, Avtar, Auliya, Rishi or Muni etc. can stand up to him. They are like beggars in the court of God.

Their position before God can be compared to that of a tiny star before the glaring sun. There are thousands and lakhs of Mohammads, Brahmas, Vishnus, Maheshas, Ramas and Krishanas but God is one. Hence the Gurbani forbids the worship of all the deities except one God. Guru Amar Das Ji says,

Ever remember Him who is contained in all.
Why remember Him who is prone to birth and death.

2. Nirguna and Saguna : God has two forms. He is Nirguna (without attributes) as well as Saguna (with attributes). In the beginning there was darkness all around in the world. There were no earth and heaven or creatures etc. God existed in Himself. This was his Nirguna form. When it pleased God, He created earth, heaven, moon, sun, mountains, lakes, forests, human beings, animals, birds and flowers etc. by His single command (Hukam). Thus He revealed Himself in his creation. This is His Saguna form.

3. Creator, Sustainer and Destroyer : God alone is the Creator, Sustainer and Destroyer of the world. Before the creation of the world, there was utter darkness. There was neither earth nor heavens but only the infinite Order of God (Hukam) prevailed. When it pleased God, He created the world (universe) with a single command. God does not merely create. Having brought the world into being, He watches over it and cares for it. He is also declared to be the Destroyer and Recreator of the world. Guru Nanak Dev Ji says,

The Lord Himself created His own self and assumed Himself the name.
Secondly He made the creation and seated there in, He beholds it with delight.
Thou Thyself act the Donor and Creator and being pleased, thou bestowes and showest mercy.
Thou act the knower of all and thou givest and taketh life with a word.
Aboding within, thou beholdest thy creation with delight.

4. Sovereign : God is sovereign. He is the wielder of absolute authority. Nothing can occur against His will. He doesn’t need anybody’s help nor is He dependent on anybody for His powers. Infact, He is the supporter of everybody. Many instances of His sovereignty are cited in the Gurbani. If He wills, He can make a pauper an emperor and an emperor can be reduced to a beggar. The earth, heaven and all creatures follow His Hukam. In brief, there is nothing which God cannot do.

5. Formless and Omnipresent : God is formless. He has no form or colour. He can not be described in words. He can not be idolised and can not be seen with human eyes. Despite this He is omnipresent. He is present everywhere in water, earth and heaven. He can be seen with only divine eyes. His light is present in everybody. Hence He is near everybody. Do not consider yourself distant from Him. He is omnipresent. Guru Gobind Singh Ji says,

O Lord You are in water, you are on land.
You are in the sea, You are in the rivulet.
You are in the tree, You are in the leaf.
In short, You are present everywhere.

6. Immortal: The universe created by God is unstable and temporary but God is immortal. He is beyond the cycle of birth, death and rebirth. Thousands of Mohammads, Brahmas, Vishnus, Ramas and Krishanas stand in obedience before Him. All of them are mortal whereas God is immortal.

7. Greatness : There is a description of God’s greatness at several places in the Gurbani. He is the eternal giver. He has such a treasury of wealth that it is never depleted even if distributed. He can make anyone immensely wealthy. He can forgive all those who come to him for forgiveness. Thousands of saints and bhagats have sung songs in praise of His greatness yet not a fragment of His greatness could they express. Actually, His greatness can not be described. His greatness, His mercy, His knowledge, His gifts, what He sees and what He hears can not be described. He is the bearer of the knowledge of His own greatness. Guru Nanak Dev Ji says,

Great is thy Glory, for great is thy Name.
Great is thy Glory, for thy Justice is upon thy Truth.
Great is thy Glory, for Eternal is thy Seat.
Great is thy Glory, for Thou knowest over speech.
Great is thy Glory, for Thou Divinest our innermost thoughts.

8. Just : God is just also. Impartial justice is granted in His court without any .. discrimination. In the worldly courts, a man who commits a sin can still go seotfree through corrupt means but nobody is spared in God’s court. He is well aware of the deeds of every man. He does not even need to investigate. Justice is imparted with honesty.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Question 4.
Remembering Divine Name, Honest Labour and Sharing with the Needy are the basis of the Sikh Way of Life. Discuss.
Or
Throw light on the importance of Kirat Karo, Nam Japo and Wand Chhako.
Or
Following are the necessary elements of life in Sikhism

  1. Remembering Divine Name
  2. Honest Labour
  3. Sharing with Others.

Or
Write notes on the following :
Nam Japna, Kirat Kama, Wand Chhakna.
Answer:
Nam Japna, Kirat Kama and Wand Chhakna are the three basic principles of Sikhism. It would be no exaggeration if they are referred to as the summary of all the teachings of Sikhism. Every Sikh has been inspired to lead his life according to these three principles. A brief description of the meanings of these principles and their importance is as follows:

1. Remembering Divine Name : Remembering the Divine Name or Simran is considered to be the highest form of worship of God. Guru Nanak Dev Ji said that on one hand remembering the Divine Name eradicates all sins of the heart, on the other hand it becomes placid. For this reason, man’s sorrows come to an end. All his fears are dispelled. By remembering the Divine Name, a man’s works are accomplished easily because God himself helps him in all his works.

A person who remembers the Divine Name of God, has a soul that is always gentle and fragrant like a lotus flower. A person who remembers the Divine Name is able to swim across the vicious cycle of transmigration. Without Name, man’s life on this earth is futile. Such a man is always entrapped in all types of sins and the vicious cycle of transmigration. He meets his end in the God’s court in the same manner as a castle of sand in a terrible storm.

The Divine Name of God should be remembered with a pure heart and true devotion. A person who is blessed by the Almighty Himself only can remember the Divine Name. Guru Arjan Sahib says,

Without God’s Name, he who wears and eats is like a dog, who falls in (on) impure leaf plates.
Sans the Name the entire business is futile as the decoration of a corpse.
Forgetting the Name, he, who indulges in revelments has no peace even in dream and his body becomes diseased.
Abandoning Lord’s Name, if man engages in other occupations, the whole of his false gilding would fall off.
About the importance of Nam Guru Nanak Dev Ji says,
By repeating Thy Name, I live, by forgetting It, I die.
Difficult to utter is the True Name.

2. Honest Labour : Kirat means honest labour. Honest labour is extremely important. It is the ordain of the Absolute (Hukam). We observe everyday that every creature earns his livelihood through Kirat. Hence the need for honest labour is extremely essential for man because he is the head of all creatures. Kirat is essential to keep the body healthy that shelters in it the Supreme soul. A person who does not perform honest labour cannot keep his body fit.

Such a person actually performs a sin against the Absolute. Guru Nanak Dev Ji performed Kirat by practising agriculture. He preferred to have the simple, dry chapati at Bhai Lalo’s house at Saidpur to the Brahma Bhoj of Malik Bhago. The reason for this was that Bhai Lalo performed honest labour.

The Sikh is not prohibited from taking up any occupation. He can take up any occupation such as agriculture, trade, service etc. But he is strictly prohibited from earning by means of theft, robbery, dacoity, fraud, bribery and evil. Guru Nanak Dev Ji says, For this wealth many are ruined and it has disgraced many. Without misdeeds it is not amassed, and it departs not with the dead. He, whom the Creator Himself destroys, him, He first deprives of virtue.

3. Sharing with the Needy : Sikhism has greatly emphasised on Wand Chhakna. Wand Chhakna means to share with the needy. Sikhism does not advocate sharing after eating but sharing before eating. It also inspires to treat others as brothers and sisters and to share with them. Only that person is eligible to donate or share with the needy who gives his hard earned income in charity. Sikhism believes in donating Daswandh. It means that one should spend one tenth of one’s income towards the cause of social welfare. Guru Arjan Dev Ji says,

The unique Lord is the Bestower, He is the Giver to all.
In his giving there is no stint.
Numberless are His brimful stores.

Question 5.
Explain the importance of Sangat in Sikhism.
Or
Describe the concept of Sangat in Sikhism.
Answer:
Sangat or Sadh Sangat is crux of Sikhism. The foundation of this institution was laid by Guru Nanak Dev Ji at Kartarpur. Wherever he went, the Sangat was formed there. Sangat implies ‘a congregation of the Guru lovers where they praised God.’ Every woman or man without any discrimination on tjie basis of caste, creed, colour, religion, rich, poor etc. could join it. Explaining about Sangat, Guru Nanak Sahib says, How do we describe the noble company? The place where only one Name is uttered. The utterance of one Name is the order. This is what Satguru has ordained.

The basic principle of Sikhism lies in the belief that the God Himself resides in the Sangat. Thus the life of a person who is a part of the Sangat completely changes. His heart is free from evil impulses of kam (lust), krodh (anger), lobh (greed), moh (attachment) and hankar (pride) and his heart is full of contentment, kindness, religion and honesty and other such divine virtues. Haumai (ego) disappears and enlightenment takes place.

The sins of the greatest of sinners are forgiven in the Sangat. Guru Ramdas Ji says that just as the touch of touchstone converts iron into gold, similarly a sinner becomes pure after joining the Sangat. Guru Ram Das Ji says, As by touch with the touchstone iron turns into gold. So do the downgraded persons become noble with good company.

The Sangal is so powerful that it can make even the lame climb mountains, the foolish can talk like an intellectual, the blind can see Trilok and all the dirt of his heart is removed. All his wishes are fulfilled and he attains Parmanand (supreme happiness). He sees God in each of his creatures. There is nobody he calls his own or a stranger.

He breathes along with everyone. Guru Arjan Dev Ji says, “Since the time I have attained unto the society of the saints, I have altogether forgotten to he jealous of others. No one now is my enemy nor any one a stranger to me and I am the friend of all.”

By joining the Sangat, a man can swim through the ocean of life. The man is free from all illusions. His prolonged disease of Haumai gets cured. By sitting among the Sangat one attains peace and happiness first similiar to the kind that he receives by sitting under a shady tree in the summer season after a long and weary travel. Only those people can join the Sangat on whom God is generous. They have to be kind hearted and humble.

A person who goes to the Sangat with pride (hankar) achieves nothing. In this contest Bhagat Kabir Ji gives the example of sandalwood and bamboo. The whole forest receives the fragrance of sandalwood whereas a bamboo due to its height and hollowness cannot receive it even though it may be close to it.

A person’s birth who does not join the Sangat is futile. He has to suffer a lot. He is always entrapped in the vicious circle of transmigration and keeps wandering in several jonis (life forms). In context of the importance of Sangat, the famous historian Dr. Fauja Singh says, “The Sangat acquired more and more functions as the range of interests of the Sikh movement widened and gradually attained a status even superior to that of the Guru himself.”

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Question 6.
Explain the importance of Pangat in Sikhism.
Or
Describe the concept of Pangat in Sikhism.
Answer:
The institution of Pangat has a commendable role to play in the development of Sikhism. Guru Nanak Dev Ji had laid the foundation of this important institution in Kartarpur. Every woman or man without any discrimination on the basis of caste, religion, creed, rich or poor etc. could join the Pangat. Everyone had equal rights to serve. The establishment of the institution of Pangat by Guru Nanak Dev Ji was a revolutionary step. This way the- Shudras were able to serve food to the Brahmans

The object of this institution was to put an end to the caste system which was making our social system hollow. This way he brought the principle of equality into practice. Due to this reason, the feeling of mutual brotherhood among the Sikhs developed. It gave respect to the lower castes which had been oppressed by the higher classes for centuries. The money for this Langar was donated by the Sikhs of the Guru. This helped them develop the habit of donation and charity. Due to the institution of Pangat, the popularity of Sikhism spread far and wide. In context of the importance of Pangat Guru Nanak Dev Ji says,

He alone O’ Nanak knoweth the way Who earneth with the sweat of his brow, and then shareth with others. Guru Angad Dev Ji developed this institution of Pangat further. His wife Bibi Khivi Ji, herself looked after the arrangements of Langar in Khadur Sahib. Guru Amar Das Ji further expanded this institution of Langar. He announced that whoever Wanted to meet him had to first partake the Langar in the Pangat. This was done to end permanently the problem of untouchability among the Sikhs. The Mughal Emperor Akbar and the king of Haripur also had to first partake the Langar in the Pangat before meeting him.

Guru Amar Das Ji was of the view that donating food for the hungry and clothes for the needy was better than thousands of Hawans and Yajnas. u Guru Ram Das Ji continued with this institution of Pangat with full vigour in Ramdaspura (Amritsar). With a view to accumulate wealth for Langar and other important tasks from the Sikhs, he started the Masand System. Guru Aijan Dev Ji asked the Sikhs to give the Daswandh. At that time, his wife Mata Ganga Ji looked after the arrangements of Langar. During that time, the rulers of Mandi, Kullu, Suket, Haripur and Chamba kingdoms along with the Mughal Emperor Akbar received the honour of having the Langar.

Guru Hargobind Ji continued this institution of Pangat. He also started the practice of distribution of Guru’s Langar in the army. Guru Har Rai Ji announced that honour of the institution of common kitchen (Langar) can be maintained only if a weary traveller who arrives late is immediately served Langar. Besides this it was announced that before the Langar began, the nagara had to be blown so that everyone was informed of the invitation to the Langar. This institution of Pangat continued during the time of Guru Harkrishan Ji, Guru Tegh Bahadur Ji and Guru Gobind Singh Ji. This tradition continues even today not only in India but also throughout the world in the Sikh Gurdwaras with full devotion and enthusiasm.

Question 7.
Discuss the importance of ‘Sangat’ and ‘Pangat’ in the Sikh Way of Life.
Or
What is meant by the concept of Sangat and Pangat in Sikhism? Discuss.
Or
Discuss the importance of Sangat and Pangat in Sikh way of Life.
Answer:

Sangat or Sadh Sangat is crux of Sikhism. The foundation of this institution was laid by Guru Nanak Dev Ji at Kartarpur. Wherever he went, the Sangat was formed there. Sangat implies ‘a congregation of the Guru lovers where they praised God.’ Every woman or man without any discrimination on tjie basis of caste, creed, colour, religion, rich, poor etc. could join it. Explaining about Sangat, Guru Nanak Sahib says, How do we describe the noble company? The place where only one Name is uttered. The utterance of one Name is the order. This is what Satguru has ordained.

The basic principle of Sikhism lies in the belief that the God Himself resides in the Sangat. Thus the life of a person who is a part of the Sangat completely changes. His heart is free from evil impulses of kam (lust), krodh (anger), lobh (greed), moh (attachment) and hankar (pride) and his heart is full of contentment, kindness, religion and honesty and other such divine virtues. Haumai (ego) disappears and enlightenment takes place.

The sins of the greatest of sinners are forgiven in the Sangat. Guru Ramdas Ji says that just as the touch of touchstone converts iron into gold, similarly a sinner becomes pure after joining the Sangat. Guru Ram Das Ji says, As by touch with the touchstone iron turns into gold. So do the downgraded persons become noble with good company.

The Sangal is so powerful that it can make even the lame climb mountains, the foolish can talk like an intellectual, the blind can see Trilok and all the dirt of his heart is removed. All his wishes are fulfilled and he attains Parmanand (supreme happiness). He sees God in each of his creatures. There is nobody he calls his own or a stranger.

He breathes along with everyone. Guru Arjan Dev Ji says, “Since the time I have attained unto the society of the saints, I have altogether forgotten to he jealous of others. No one now is my enemy nor any one a stranger to me and I am the friend of all.”

By joining the Sangat, a man can swim through the ocean of life. The man is free from all illusions. His prolonged disease of Haumai gets cured. By sitting among the Sangat one attains peace and happiness first similiar to the kind that he receives by sitting under a shady tree in the summer season after a long and weary travel. Only those people can join the Sangat on whom God is generous. They have to be kind hearted and humble.

A person who goes to the Sangat with pride (hankar) achieves nothing. In this contest Bhagat Kabir Ji gives the example of sandalwood and bamboo. The whole forest receives the fragrance of sandalwood whereas a bamboo due to its height and hollowness cannot receive it even though it may be close to it.

A person’s birth who does not join the Sangat is futile. He has to suffer a lot. He is always entrapped in the vicious circle of transmigration and keeps wandering in several jonis (life forms). In context of the importance of Sangat, the famous historian Dr. Fauja Singh says, “The Sangat acquired more and more functions as the range of interests of the Sikh movement widened and gradually attained a status even superior to that of the Guru himself.”

The institution of Pangat has a commendable role to play in the development of Sikhism. Guru Nanak Dev Ji had laid the foundation of this important institution in Kartarpur. Every woman or man without any discrimination on the basis of caste, religion, creed, rich or poor etc. could join the Pangat. Everyone had equal rights to serve. The establishment of the institution of Pangat by Guru Nanak Dev Ji was a revolutionary step. This way the- Shudras were able to serve food to the Brahmans

The object of this institution was to put an end to the caste system which was making our social system hollow. This way he brought the principle of equality into practice. Due to this reason, the feeling of mutual brotherhood among the Sikhs developed. It gave respect to the lower castes which had been oppressed by the higher classes for centuries. The money for this Langar was donated by the Sikhs of the Guru. This helped them develop the habit of donation and charity. Due to the institution of Pangat, the popularity of Sikhism spread far and wide. In context of the importance of Pangat Guru Nanak Dev Ji says,

He alone O’ Nanak knoweth the way Who earneth with the sweat of his brow, and then shareth with others. Guru Angad Dev Ji developed this institution of Pangat further. His wife Bibi Khivi Ji, herself looked after the arrangements of Langar in Khadur Sahib. Guru Amar Das Ji further expanded this institution of Langar. He announced that whoever Wanted to meet him had to first partake the Langar in the Pangat. This was done to end permanently the problem of untouchability among the Sikhs. The Mughal Emperor Akbar and the king of Haripur also had to first partake the Langar in the Pangat before meeting him.

Guru Amar Das Ji was of the view that donating food for the hungry and clothes for the needy was better than thousands of Hawans and Yajnas. u Guru Ram Das Ji continued with this institution of Pangat with full vigour in Ramdaspura (Amritsar). With a view to accumulate wealth for Langar and other important tasks from the Sikhs, he started the Masand System. Guru Aijan Dev Ji asked the Sikhs to give the Daswandh. At that time, his wife Mata Ganga Ji looked after the arrangements of Langar. During that time, the rulers of Mandi, Kullu, Suket, Haripur and Chamba kingdoms along with the Mughal Emperor Akbar received the honour of having the Langar.

Guru Hargobind Ji continued this institution of Pangat. He also started the practice of distribution of Guru’s Langar in the army. Guru Har Rai Ji announced that honour of the institution of common kitchen (Langar) can be maintained only if a weary traveller who arrives late is immediately served Langar. Besides this it was announced that before the Langar began, the nagara had to be blown so that everyone was informed of the invitation to the Langar. This institution of Pangat continued during the time of Guru Harkrishan Ji, Guru Tegh Bahadur Ji and Guru Gobind Singh Ji. This tradition continues even today not only in India but also throughout the world in the Sikh Gurdwaras with full devotion and enthusiasm.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Question 8.
Describe the concept of Hukam in Sikhism.
Answer:
Hukam is an important concept of Sikh philosophy. The word Hukam is derived from an Arabic word that means order, commandment or instruction. The Hukam of the Absolute is to be accepted as sweet as has been mentioned at several places in the Gurbani. Hukam implies that supreme commandment due to which the entire universe is conducting itself in a specific manner. Guru Nanak Dev Ji writes in the ‘Japji’ that the entire universe has been created in accordance to the Hukam of God. It is because of the Hukam that a creature receives appreciation or insult.

It is because of the Hukam that they become good or evil and receive joy or sorrow. They can acquire freedom from their sins or remain entrapped in the vicious circle of transmigration because of Hukam. Not a leaf can flutter without his Hukam. Infact it is the Hukam that runs all the natural phenomena of day-night, water-earth, wind-fire, moon-sun, world or beyond the world.

A man’s birth on earth is successful only if he is capable enough of recognising His Hukam. Only that person can recognise Hukam who has given up Haumai (ego) and in whose heart resides the Name of God. Such a person happily accepts all joyous and sordid events as the Hukam of God. Guru Aijan Dev Ji says, ’

As, as is Thy commands, so so does it happen.
Wheresoever Thou Thyself keepest me, there I go and stand.

Blessed is the person who can understand the will of God. He is not worried at all because he knows that whatever happens, happens because of the unchanging will of God. Man has nothing in his hands. Such a man is always contented and peaceful at heart. Guru Amar Das Ji says,

He who lives according to Guru’s will suffers no anguish.
In the will of the Guru lies ambrosia. Through equipoise hardly any one obtains it.

The persons who do not obey the will of God not only experience great suffering in this birth but also remain entrapped within the vicious circle of transmigration. Those who disobey the will of God are punished by the demons of hell. Such persons never get happiness and their birth on this earth is futile. Guru Angad Dev Ji says, How can he be called blind, who is blinded through the Lord’s will? Nanak, it is he, who understands not the Lord’s will, is called blind. Hence the Gurbani instructs the person to give up his Haumai and obey His Hukam because His will is unchanging and so the person who obeys the will of God acquires salvation (Mukti) from this world.

Question 9.
“Ego is a deep rooted disease.” How? What are the means to remove it?
Or
Describe the concept of Ego in Sikhism.
Answer:
The concept of Haumai (ego) has been described again and again in Sikh philosophy. Haumai means ‘Ego’ or T. It is a boundary that separates a creature’s soul from the omnipotent Supreme Soul. It would be no exaggeration to call the Haumai of the individual as a powerful fort of T. Because of Haumai, man can form a world of his own with his thoughts. In it, the Haumai or his ego is very strong. Hence, his world is limited to sons, daughters, brothers, nephews, sisters, brother-in-law, mother, father, mother-in-law, father-in-law, son-in-law, husband-wife etc.

and near and distant relatives. If this cord of personal relationships is extended further, then good friends can also be included in one’s personal world. But in the end, this personal world remains confined to personal acquaintances only. It is because of one’s creation of this personal world that gives birth to the feeling of ego in an individual and he considers himself to be the master of this artificial world. Consequently, he loses his true individuality.

Haumai is a chronic disease, that when afflicts a person like cancer is difficult to cure. It is the creator of the five vices-lust, anger, greed, attachment and pride. Such a man tells lies of several kinds, indulges in extravagance and takes the help of several false acts. Consequently it gives rise to the evil. It takes such a frightening form that life turns hell. A man who is filled with Haumai distances himself from the Supreme Soul and remains entrapped in the vicious circle of birth and death. What does a person do under the influence of Haumai? To this, Guru Nanak Dev Ji answers – that deeds of a person are bound by the bondage of Haumai.

He is born, he dies, gives, takes, earns, loses, speaks truth or tells lies, commits sins or performs good deeds under the influences of Haumai and makes his calculations about hell and heaven and measures intelligence and foolishness in the balance of Haumai. It is because of Haumai that a person does not identify the meaning of salvation. If he identifies Haumai, then he can see the gate of God. Man fights because of his ignorance. Accounts are written according to Karma. One receives the fruit of the kind of deeds that he performs. Guru Nanak Dev Ji says,

In pride man comes, in pride he departs.
In pride he is horn, in pride he dies.
In pride he gives, in pride he takes.
In pride he earns, in pride he loses.
In pride he becomes true or false.
In pride he reflects on virtue or vice.
In pride he falls in hell or heaven.
In pride he laughs, in pride he weeps.
In pride he is soiled, in pride he is washed off.
In pride, he loses his caste and kind.
In pride, he is ignorant, in pride he is wise.
He knows not the worth of salvation and emancipation.
In pride he loves mammon and in pride he is shadowed by it.
By taking pride the beings are created.
If ego is stilled, then is the God’s gate seen.
Without divine knowledge man prattles, prattles and wrangles.
Nanak, by Lord’s order the destiny is recorded.
As men see Themselves, so God does see Them.

Because of Haumai, a man’s good deeds are destroyed consequently, his soul is distressed. A man realises this when he grows old. A man loses all his senses by that time. Those whom he considers his own near and dear ones and with the support of whom he commits several sins, those whom he obliges several times in his life time also turn their backs on him. Consequently, the person is deeply hurt and laments on his ill-deeds. But now he is no longer capable of doing anything and he sees darkness all around him.

Undoubtedly, Haumai is a chronic disease but cannot be considered incurable. To get rid of Haumai one must be essentially able to understand it. He can attain freedom from Haumai by joining the Sangat, jap, introspection, adopting self sacrifice, service to humanity, sacrificing jealously, loving the truth etc. Guru Angad Sahib says, Ego is a chronic disease, but it has also its curing medicine.

If the Lord bestows His grace, then man acts according to Guru’s instruction (And this is the cure for ago).
Says Nanak, hear, O ye people, in this way the trouble departs.

If there is Haumai present in an individual, he cannot understand the importance of ‘Nam’ and he cannot become a devotee. The two cannot exist together. In context of Haumai Guru Amar Das Ji says,
Ego is at variance with the Name : the two dwell not in one place.
In ego, service cannot be performed, so the soul goes empty-handed.
O my soul, meditate thou on God and practise thou the Guru’s word.
If thou obey God’s order, then
Shalt thou meet Him and then alone, ego shall depart from within thee. Pause.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Question 10.
Describe the importance of Simran in Sikhism.
Or
What is meant by Simran? What are its benefits?
Or
Write a note on the concept of Nam in Sikhism.
Answer:
Simran or Nam is a major principle of Sikh philosophy. The Guru Granth Sahib gives a description of the qualities of Nam at several places. It is considered to be the best means of the attainment of God. There is no’ definition of Nam because it is endless, boundless, unfathomable and invaluable. The five enemies of man namely lust, anger, greed, attachment and pride give birth to several negative interests in his personality.

They render a man lose perspective of his true objective and keep him engrossed in luxury, taste and indulgence. With time, man’s enthusiasm for these interests declines. Hence they are called medium for the spread of what is untrue. But these five enemies produce such a fire within a man that destroys him altogether. In this way, his coming into this world is proved to be futile. Guru Nanak Dev Ji says,

The false one loves what is false and forgets the Creator.
With whom should I contract friendship, the whole world is to
pass away.

With the recitation of Nam, the ill feelings of the heart are eradicated on one hand and on the other the heart is rendered gentle and pure. Hence, man’s physical problems are also removed. In fact, with the recitation of Nam, man reaches such a high level where he loses all attachment with the world and physical hunger. With the recitation of Nam, the dirt of the evils in the heart of several births gets removed. All the sorrows of man are destroyed. All his illusions are destroyed. The veil of maya on the soul is removed and it emerges in its pristine form. Hence, the Gurbani stresses on sacrifice of cleverness by each individual and resort to the recitation of God’s name. Guru Arjan Dev Ji says,

By Lord’s meditation, man enters not the womb.
By Lord’s meditation, the torture of death flees.
By Lord’s meditation, death is removed.
By Lord’s meditation, the enemy keeps away.
By remembering the Lord no obstacle is met.
By Lord’s meditation, man remains watchful night and day.
By Lord’s meditation, fear overtakes not.
By Lord’s meditation, sorrow troubles not.
Lord’s meditation is attained in the Saints’ society.
AH the wealth, O Nanak, are in God’s love.

A person who recites the name of God is never a burden on anybody. All his works keep getting accomplished on their own because God renders his help in all his works. The soul of such a person remains pure like a lotus ’flower. Such a creature is able to swim across the ocean of this world of illusion and also escape the circle of transmigration. Such persons go the abode of the Almighty with a bright face. Guru Nanak Sahib says,

God cannot be installed nor He can be created.
The immaculate God is self-existent.
Those who contemplate Him, obtain true honour.
O Nanak ! Sing the praises of true God, who is treasury of attributes
Sing and hear His praise and keep love for Him in heart.
Taking away their sorrow, He grants them entry into the House- of Bliss.

The Nam of God can be recited by a person only if he is blessed by God Himself. To’ recite Nam it is essential to keep the heart in control, remove Haumai and adopt virtues like humility and service etc. Hence, the recitation of Nam has been often, referred to as Way of Life in Gurbani.

A man’s life is a curse without the recitation of Nam. Such a person talks nonsensical things like a donkey. He has to suffer great difficulties. He goes to hell after death. He has to face the beating of the messengers of Yama. Their faces look terrified. Such a low person’s birth in this world is futile. Farid Ji says,

Farid, dreadful are the faces of those who forget the Lord’s Name.
Here, they undergo many troubles and, hereafter, find no abode and refuge.

Guru Tegh Bahadur Ji says that after several cycles of transmigration a person; receives the birth of a human being. When in this birth, man receives a chance to meet the Supreme Soul, then why do people not recite His Nam? Guru Tegh Bahadur, Sahib aptly says, –

If thou hast not sung the praises of the World-Lord, thou hast wasted thy life in vain. .
Says Nanak, meditate thou on God, O man, like the way, the fish: loves water. .
Why art thou engrossed in the deadly sins and becomest not detached even for a moment?
Says Nanak, contemplate thou thy God, O man, that death’s noose may fall on thee not. ’
Thy youth has passed away in vain and oldage has overcome thy body.
Says Nanak, dwell thou on thy God, O man, thy life is fleeting away. ”

Question 11.
What is the importance of ‘Guru’ in Sikhism? Explain.
Answer:
A Guru has great importance in Sikhism. The power of a true Guru knows no bounds. He can give a lame the strength to climb the mountains. He can make the. blind see Trilok. He can give an ant the strength of an elephant. He can render a highly proud person great humility. He can render a poor rich and a millionaire bankrupt. He can give life to the dead and make the drowning stones rise and swim implying that he changes the impossible into possible.

Guru provides support to the helpless, is the guardian of the orphans and is always by our side. He takes a man from darkness towards light. Without him, the darkness prevalent in this world cannot be eradicated by the brightness of several moons and thousands of suns. Guru Angad Dev Ji says,

If hundred moons arise and a thousand suns appear, even with
such light, there would be pitch darkness without the Guru.

Like touchstone the touch of the Guru can enrich a man with divine virtues. By reciting the name of the Guru, poison can turn into Nectar. He can in at instant eradicate the malice in a person’s heart that has accumulated over several births. His meeting with the God gives rise to happiness in his life and he is able to develop self control over his heart. All his works are accomplished automatically. Guru Arjan Dev Ji says,

If the True Guru casts His merciful glance, I enjoy the happinesses of lakhs of empires.
Were he to bless me with His Name even for a trice, my soul and body will become cool.

Sikhism does not believe in a Guru with form because he cannot be the all in one. God Himself is the true Crura. Guru Nanak Dev Ji says,
God Himself is the Creator
Lord, who of Himself creating the creatures, assays them.
He Himself is the True Guru, Himself the attendant and Himself creates the world.

A true Guru is a person in front of whom both backbiting and appreciation are the same. His heart is a storehouse of the knowledge about the Absolute. In fact, he is the master of all the powers of the Almighty. So elevated is he at the spiritual level that it knows no bounds. In fact, a true Guru is a master of all the virtues possessed by God. For this reason, meeting a true Guru can turn around the life of a person. Guru Amar Das Ji aptly says,

When the True Guru becomes merciful, desire is fulfilled then. When the True Guru becomes merciful, man grieves not ever. When the True Guru becomes merciful, man knows no pain then. When the True Guru becomes merciful then man enjoys God’s love. When the True Guru becomes merciful, then what fear has man of death?

Another virtue of a true Guru is that he never lets himself be worshipped because he is not greedy. He knows no enemy. Friends and enemies are alike for him. Even if critic of his, comes to his shelter, he forgives him. Besides this, he does not wish evil for anyone. Guru Nanak Dev Ji says,
Nanak, deem that such is the True Guru who unites all with the Lord.
Meeting an ignorant Guru serves no purpose in life. Because, he himself is lost in the darkness of ignorance. Meeting a true Guru is possible only if one is blessed by God Himself. He can be known by Sabad.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Question 12.
Discuss the concept of ‘Kirtan’ in Sikhism.
Answer:
The Kirtan holds an important position in Sikhism. It is considered to be the highest means of attainment of spiritualism. In almost all the traditions of Sikhism, Kirtan is performed. Kirtan means that form of singing in which there is praise of the Akal Purakh. Singing the Gurbani according to ragas is called Kirtan.

It was Guru Nanak Dev Ji who started the practice of Kirtan in Sikhism. He was accompanied by Bhai Mardana Ji who throughout his travels used to play the Rabab at the time of Kirtan. While performing the Kirtan Guru Nanak Dev Ji had a magical impact on the hearts of his devotees. Consequently, not only the ordinary men but also stone-hearted persons like Sajjan Thug, Kauda Rakshasa, the witch Nurshahi, Hamza Gauss and Wali Kandhari could not help getting influenced by him and became his disciples. The remaining Gurus continued the tradition of Kirtan. With a view to arouse Veer Rasa in the Kirtan, Guru Hargobind Sahib started the tradition of Dhadhi.

Kirtan performed with a sense of love and devotion influences a man’s soul to the core. This awakens the dead souls of people and renders them free of all sufferings and cleanses his heart of all evil. He remains engrossed in recitation of Nam. It humbles a person’s hejurt. His soul feels devoted and happy and his life emerges out to be successful. For this reason, Kirtan has often been referred to as invaluable. Guru Arjan Sahib says,

All the Guru’s door one hears the God’s praise.
Meeting with the True Guru, one Utters the Lord’s praise with his mouth. ‘
Sorrows and strifes the True Guru effaces and blesses one with honour in the Lord’s court. ’

The honour of performing or listening to the Kirtan goes to those who are blessed by God. Without his blessings, neither man can acquire freedom and nor can be free himself from worldly activities and even though he manages to participate and join in the Kirtan, he is not able to concentrate with his mind and soul. Kirtan helps a man to remove all his illusions. Guru Arjan Dev Ji says,
Hymning the God’s praise day and night, the mortal is not cast into the womb again.

Question 13.
Discuss the role of Seva in the Sikh Way of Life.
Or
Discuss the importance of ‘Seva’ in Sikhism.
Answer:
Special importance has been given to Seva in Sikh philosophy. There is no doubt that there has been a glorious description about Seva in every religion but the importance that has been given to it in Sikhism is far greater than any other religion. Seva does not simply mean going to the Gurdwara and cleaning shoes, brooming, fanning the Sangat, serving water, Langar etc., because this type of Seva gives rise to Haumai. Seva means such activity that benefits humanity at large. Seva is actually devotion of higher order. It can prove to be fruitful only when it is performed without any selfish motive.

A man can not receive the privilege of performing Seva till he removes the feeling of Haumai. The interest for performing Seva does not arise in the heart of every individual. It needs character of high order to be able to perform Seva. It requires a person to surrender himself completely before God by sacrificing his Haumai. In context of Seva, Guru Nanak Dev Ji says,

He alone performs Thy service, O Lord, whom Thou yokest therewith.
Without the Lord’s service, no one attains unto Him, In duality and doubt, men are ruined.

There are several instances in Sikh history which make it quite evident that a person who performed Seva became the master of Guru Ghar whereas a person who was afflicted by Haumai did not obtain anything. Bhai Lehna Ji who tirelessly served Guru Nanak Dev Ji received the honour of being Guru Angad. Amar Das Ji though quite old in age served Gilru Angad Dev Ji so devotedly not only received the Gurgaddi but was also honoured by being called “Nithawiyaan Di Thaan’ (meaning the support to those who are helpless). On the other hand, Srichand, Datu and Dasu, Prithi Chand etc. though were the sons of Guru Sahibaan, yet they were deprived of the Gurgaddi due to lack of Seva. Guru Arjan Dev Ji says,

The disciple who lives under the guardianship of Guru;
He should accept Guru’s guidance with his heart.
He should consider himself worth nothing.
He should meditate the Divine Name with his heart.
He should sell out his mind to the True Guru.
Then all objectives of such a devotee will be fulfilled.
He, who serves without seeking any compensation;
He alone finds union with God.

Service to humanity is considered to be the highest form of Seva. In this context, the example of Bhai Kanhaiya Ji can be cited. He performed the service of giving water to the injured soldiers of the enemy and provided medical aid to them without any discrimination in the first battle of Anandpur Sahib fought during the time of Guru Gobind Singh Ji. On being asked, he said he could see the image (reflection) of Guru Gobind Singh Ji in every individual. This service performed by Bhai Kanhaiya Ji with the true devotion acts like a Pole Star for the Sikhs even today.

According to the Gurmat, Seva is a continuous part of Sikh life. It is not a matter of one or two days but has to be continued till the last breath. Seva can be performed
by those individuals who are blessed by God Himself and in whom resides true Nam. Those who resort to lies, forgery and sin can not perform the Seva. True Seva is considered to be the source of all happiness. A person who performs this kind of Seva receives adulation on both earth and heavens above.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Question 14.
Write brief notes on the following principles of Sikh Way of Life.

  1. Haumai (Ego),
  2. Seva (Service)
  3. Jat-Pat (Caste).

Answer:
(1) Haumai: There is repeatedly an explanation about Haumai (ego) in Sikh philosophy. Haumai means ‘pride’ or T. It is such a boundary which aloofs the creature’s soul from the omnipresent God. If we refer to the Haumai as a powerful fort of ego of an individual, it would be no exaggeration. Haumai is a chronic disease which like cancer is difficult to cure once it takes root. It gives rise to five vices of the heart and soul that are lust, anger, greed, attachment and hypocrisy. Consequently the evil is bom. It assumes such a terrifying shape that one’s life turns hell. A life filled with Haumai gets distanced from the Supreme Soul and is never able to escape the circle of transmigration.

Undoubtedly, Haumai is a chronic disease that is not incurable. To achieve freedom from Haumai, it becoiqes extremely essential to first understand it. Participating in Sangat, jap, introspection, detachment, developing a sense of service, sacrificing jealousy and love for truth etc. are the means by which one can acquire freedom from Haumai.

(2) Seva : Special importance has been given tcrSeva in Sikh philosophy. There is no doubt that there has been a glorious description about Seva in every religion but the importance that has been given to it in Sikhism is far greater than any other religion. Seva is actually devotion of high order. It can prove to be fruitful only when it is performed without any selfish motive. A man doesn’t receive the privilege of performing Seva till he removes the feeling of Haumai. The interest for performing Seva does not arise in the heart of every individual.

It needs character of high order to be able to perform Seva. It requires a person to surrender himself completely before God by sacrificing his Haumai. There are several instances in Sikh history which make it quite evident that a person who performed Seva became the master of Guru Ghar whereas a person afflicted by Haumai did not obtain anything.

Service to humanity is considered to be the highest form of Seva. In this context, the example of Bhai Kanhaiya Ji can be cited. He performed the service of giving water to the injured soldiers of the enemy and provided them medical aid without any discrimination in the first battle of Anandpur Sahib fought during Guru Gobind Singh’s Ji’s time. On being asked, he said that he could see the reflection of Guru Gobind Singh Ji in each individual. This service performed by Bhai Kanhaiya Ji with true devotion acts like a Pole Star for the Sikhs even today. Seva is an indispensable part of a Sikh’s life according to Sikhism. It continues not for a day or two but till the end of one’s life. Seva can be performed by only those individuals who are blessed by God Himself.

(3) Caste : During Guru Nanak Dev Ji’s time, Hindu society was not only divided into four major castes—Brahman, Kshatriya, Vaishya and’ Shudra—but also divided into several sub-castes. The people belonging to higher castes took great pride in themselves and looked down upon the people of lower caste and inflicted great atrocities on them. Untouchability was quite prevalent in society. Guru Nanak Dev Ji vehemently opposed the caste system and untouchability. Guru Sahib said that in God’s court there is no question of caste-creed but a calculation of ones Karmas only.

Guru Sahib initiated the practices of ‘Sangat’ and ‘Pangat’ to provide a severe jolt to caste system. In this manner, Guru Nanak Sahib propagated a feeling of mutual brotherhood. All the Guru Sahibs who succeeded Guru Nanak Dev Ji vehemently opposed the caste system. Guru Arjan Sahib contributed significantly towards eradication of casteism by incorporating the Bani of people belonging to the lower castes in the Adi Granth Sahib as did Guru Gobind Singh Ji by founding Khalsa Panth.

Question 15.
Write a note” on the following :

  1. Haumai
  2. Guru
  3. Jap
  4. Seva.

Answer:
1. Haumai : There is repeatedly an explanation about Haumai (ego) in Sikh philosophy. Haumai means ‘pride’ or T. It is such a boundary which aloofs the creature’s soul from the omnipresent God. If we refer to the Haumai as a powerful fort of ego of an individual, it would be no exaggeration. Haumai is a chronic disease which like cancer is difficult to cure once it takes root. It gives rise to five vices of the heart and soul that are lust, anger, greed, attachment and hypocrisy. Consequently the evil is bom. It assumes such a terrifying shape that one’s life turns hell. A life filled with Haumai gets distanced from the Supreme Soul and is never able to escape the circle of transmigration.

2. Guru : Guru has an important place in Sikh philosophy. Sikh Gurus consider the Guru extremely important to reach the Almighty. According to them, Guru is the true ladder to attain salvation. Without the Guru, man can see darkness all around. It is the Guru who helps an individual to move from darkness (ignorance) to light (enlightenment). A Guru helps a person to cure his diseases- of attachment to maya and Haumai. It is he who describes the method of treading on the path of devotion by the recitation of Nam and Sabad.

A Guru is not possible without feelings of devotion and knowledge. A Guru can make the impossible possible and it can transform a person’s lifestyle completely. Meeting a true Guru is not an easy task. Without the blessings of God himself one can obtain a true Guru. Here, it is worth mentioning that when Guru Nanak Dev Ji talks about the Guru, he does not mean a Guru in human form. A true Guru is God himself who provides his teachings by means of Sabad. Guru Nanak Sahib says,

Without the true Guru none has obtained the Lord; without the True Guru, none has obtained the Lord.
In the True Guru, the Lord has placed Himself, and I openly declare and proclaim it.
Salvation is obtained for aye, by meeting the True Guru, who has banished worldly attachment from within him.
The excellent idea (theme) is this that one attaches one’s mind to the True Lord.
Like this, one attains the Beneficient Lord, the Life of the world. Slok 1st Guru.

3. Jap : Remembering the Divine Name or Simran is considered to be the highest form of worship of God. Guru Nanak Dev Ji said that on one hand remembering the Divine Name eradicates all sins of the heart, on the other hand it becomes placid. For this reason, man’s sorrows come to an end. All his fears are dispelled. By remembering the Divine Name, a man’s works are accomplished easily because God himself helps him in all his works.

A person who remembers the Divine Name of God, has a soul that is always gentle and fragrant like a lotus flower. A person who remembers the Divine Name is able to swim across the vicious cycle of transmigration. Without Name, man’s life on this earth is futile. Such a man is always entrapped in all types of sins and the vicious cycle of transmigration. He meets his end in the God’s court in the same manner as a castle of sand in a terrible storm.

The Divine Name of God should be remembered with a pure heart and true devotion. A person who is blessed by the Almighty Himself only can remember the Divine Name. Guru Arjan Sahib says,

Without God’s Name, he who wears and eats is like a dog, who falls in (on) impure leaf plates.
Sans the Name the entire business is futile as the decoration of a corpse.
Forgetting the Name, he, who indulges in revelments has no peace even in dream and his body becomes diseased.
Abandoning Lord’s Name, if man engages in other occupations, the whole of his false gilding would fall off.
About the importance of Nam Guru Nanak Dev Ji says,
By repeating Thy Name, I live, by forgetting It, I die.
Difficult to utter is the True Name.

4. Seva : Special importance has been given tcrSeva in Sikh philosophy. There is no doubt that there has been a glorious description about Seva in every religion but the importance that has been given to it in Sikhism is far greater than any other religion. Seva is actually devotion of high order. It can prove to be fruitful only when it is performed without any selfish motive. A man doesn’t receive the privilege of performing Seva till he removes the feeling of Haumai. The interest for performing Seva does not arise in the heart of every individual.

Question 16.
Write about the following concepts :

  1. Haumai
  2. Seva (Service)
  3. Guru

Answer:
(1) Haumai : There is repeatedly an explanation about Haumai (ego) in Sikh philosophy. Haumai means ‘pride’ or T. It is such a boundary which aloofs the creature’s soul from the omnipresent God. If we refer to the Haumai as a powerful fort of ego of an individual, it would be no exaggeration. Haumai is a chronic disease which like cancer is difficult to cure once it takes root. It gives rise to five vices of the heart and soul that are lust, anger, greed, attachment and hypocrisy. Consequently the evil is bom. It assumes such a terrifying shape that one’s life turns hell. A life filled with Haumai gets distanced from the Supreme Soul and is never able to escape the circle of transmigration.

(2) Seva : Special importance has been given tcrSeva in Sikh philosophy. There is no doubt that there has been a glorious description about Seva in every religion but the importance that has been given to it in Sikhism is far greater than any other religion. Seva is actually devotion of high order. It can prove to be fruitful only when it is performed without any selfish motive. A man doesn’t receive the privilege of performing Seva till he removes the feeling of Haumai. The interest for performing Seva does not arise in the heart of every individual.

(3) Guru : Guru has an important place in Sikh philosophy. Sikh Gurus consider the Guru extremely important to reach the Almighty. According to them, Guru is the true ladder to attain salvation. Without the Guru, man can see darkness all around. It is the Guru who helps an individual to move from darkness (ignorance) to light (enlightenment). A Guru helps a person to cure his diseases- of attachment to maya and Haumai. It is he who describes the method of treading on the path of devotion by the recitation of Nam and Sabad. A Guru is not possible without feelings of devotion and knowledge. A Guru can make the impossible possible and it can transform a person’s lifestyle completely.

Meeting a true Guru is not an easy task. Without the blessings of God himself one can obtain a true Guru. Here, it is worth mentioning that when Guru Nanak Dev Ji talks about the Guru, he does not mean a Guru in human form. A true Guru is God himself who provides his teachings by means of Sabad. Guru Nanak Sahib says,

Without the true Guru none has obtained the Lord; without the True Guru, none has obtained the Lord.
In the True Guru, the Lord has placed Himself, and I openly declare and proclaim it.
Salvation is obtained for aye, by meeting the True Guru, who has banished worldly attachment from within him.
The excellent idea (theme) is this that one attaches one’s mind to the True Lord.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Question17.
Give a detail account of Amrit Ceremony.
Answer:
The Amrit Ceremony or baptism is considered of special importance in Sikhism. This ceremony was started by Guru Nanak Dev Ji. It was called charan Amrit. This ceremony remained prevalent till Guru Teg Bahadur Ji. Guru Gobind Singh Ji made a change in this ceremony. He started the ceremony of Khande da Pahul (Amrit). The taking of Amrit is compulsory for every Sikh. He who doesn’t take Amrit is never called a true Sikh. TJie actual method of Amrit ceremoney is fixed by Shiromani Gurdwara Parbandhak Committee, Amritsar, which is as follows :

(a) Ambrosial baptism should be held at an exclusive place away from common human traffic.

ib) At the place where ambrosial baptism is to be administered, the holy Guru Granth Sahib should be installed and ceremonially opened. Also present should be six committed baptised Sikhs, one of whom should sit in, attendance of the Guru Granth Sahib and the other five should be there to administer the ambrosial baptism. These six may even include Sikh women. All of them must have taken bath and washed their hair.

(c) The five beloved ones who administer ambrosial baptism should not include a disabled person, such as a person who is blind or blind in one eye, lame, one with a broken or disabled limb, or one suffering from some chronic disease. The number should not include anyone who has committed a breach of the Sikh discipline and principles. All of them should be committed baptised Sikhs with appealing personalities.

(d) Any man or woman of any country, religion or caste who embraces Sikhism and solemnly undertakes to abide by its priciples is entitled to ambrosial baptism.

The person to be baptised should not be of very young age, he or she should have attained a plausible degree of discretion . The person to be baptised must have taken bath and washed the hair and must wear all five K’s – Kesh (unshorn hair) strapped Kirpan (sword). Kachhehra (prescribed shorts), Kanga (Comb tucked in the tied up hair), Karha (Steel bracelet). He/she must not have on his/her person any token of any other faith.

He/she must not have his/her head bare or be wearing a cap. He/she must not be wearing any ornaments piercing through any part of the body. The persons to be baptised must stand respectfully with hands folded facing the Guru Granth Sahib.

(e) Anyone seeking to be rebaptised, having committed an aberration, should be singled out and the five beloved ones should award chastisement to him/her in the presence of the congregation.

(f) One from amongst the five beloved ones administering ambrosial baptism to persons seeking to be baptised should explain the principles of the Sikh religion to them : The Sikh religion advocates the renunciation of the worship of any created thing, and rendering of worship and loving devotion to, and meditating on, the One Supreme Creator. For the fulfilment of such devotion and meditation, reflection on the contents of Gurbani and practising of its tenets, participation in the congregational services, rendering service to the Panth, benevolent exertion (to promote the good of others), love of God’s name (loving reflection on and experience of the Divine), living within the Sikh discipline after getting baptised etc. are the principles means. He should conclude his exposition of the principles of Sikh religion with the query : Do you accept these willingly?

(g) On an affirmative response from the seekers of baptism, one from amongst the five beloved ones should perform the Ardas for the preparation of baptism and take the holy Hukam (commapd) . The five beloved ones should come close to the bowl for preparing the amrit (ambrosial nectar).

(h) The bowl should be of pure steel and it should be placed on a clean steel ring or other clean support.

(i) Clean water and sugar puffs should be put in the bowl and the five beloved ones should sit around it in bir posture1 and recite the undermentioned scriptural compositions.

(j) The scriptural composition to be recited are : The Japji, The Jaap, The Ten Sawayyas (commencing with Sarawag sud). The Bainti Chaupai (From “Hamri karo hath dai rachha” to “dusht dokh to leho bcchai”). Anand Sahib.

(k) Each of the five beloved ones who recites the scripture should hold the edge of the bowl with his left hand and keep stirring the water with a double-edged sword held in his right hand. He should do that with full concentration. The rest of the beloved ones should keep gripping the edge of the bowl with both hands concentrating their full attention on the ambrosial nectar.

(l) After the conclusion of the recitation, one from amongst the beloved ones should perform the Ardas.

(m) Only that person seeking to be baptised who has participated in the entire ceremony of ambrosial baptism can be baptised. One who has turned up while the ceremony was in progress cannot be baptised.

(n) After the Ardas as per clause (1) above, thinking of our Father, the tenth Master, the wearer of the aigrette, every person seeking to be baptised should sit in the bir posture , putting his/her right hand cupped on the left cupped hand and be made to drink the ambrosial mix five times, as the beloved one who pours the mix into his cupped hand exclaims : say, Waheguru ji ka Khalsa, Waheguru ji ki Fateh ! (The Khalsa is of the Wondrous, Destroyer of darkness; victory, too, is His !)

The person being baptised should after imbibing the ambrosia, repeat : Waheguru ji ka Khalsa, Waheguru ji ki Fateh. Then five handfuls of the ambrosial mix should be sprinkled into the eyes of the person being baptised and another five into his hair. Each such sprinkling should be accompanied by the beloved one administering baptism saying, “Waheguru ji ka Khalsa, Waheguru ji ki Fateh” and the person being baptised repeating the chant. Whatever ambrosial mix is left over after the administration of the ambrosial baptism to all individual seekers, should be sipped by all (men and women) baptised, together.

(o) After this the five beloved ones, all together in chorus, communicating the name of Waheguru to all who have been administered the ambrosial baptism, recite to them the mul mantar (basic creed, seminal chant) and make them repeat it aloud : ik aunkar satnam karta purakh nirbhau nirwair akal murat ajuni saibhang gur prasad.

(p) After this, one from amongst the five beloved ones should explain to the initiates the discipline of the order : Today you are reborn in the true Guru’s household, ending the cycle of migration, and joined the Khalsa Panth (order). Your spiritual father is now Guru Gobind Singh and, spiritual mother, Mata Sahib Kaur. Your place of birth is Kesgarh Sahib and your native place is Anandpur Sahib. You, being the sons of one father, are spiritual brothers. You have become the pure Khalsa, having renounced your previous lineage, professional background, calling (occupation),

beliefs, that is, having given up all connections with your caste, descent, birth, country, religion, etc. You are to worship none except the One Timeless Being—no god, goddess, incarnation or prophet. You are not to think of anyone except the ten Gurus and anything except their gospel as your saviour. You are supposed to know Gurmukhi (Punjabi alphabet). (If you do not, you must learn it).

And recite, or listen in to the recitation of, the undermentioned scriptural compositions, the daily repetition of which is ordained, every day:

  1. The Japji Sahib,
  2. The Jaap Sahib,
  3. The Ten Sawayyas (Quartains) beginning “Sarawag sudh”,
  4. The Sodar Rahiras and the Sohila, Besides,

you should read from or listen in to the recitation from the Adi Guru Granth. Have, on your person, all the time, the five K’s : The Keshas (unshorn hair), the Kirpan (sheathed sword) , the Kachhehra , the Kanga (comb), the Karha (steel bracelet ). The undermentioned four transgressions (tabooed practices) must be avoided :

  1. Dishonouring the hair;
  2. Eating the meat of an animal slaughtered the Muslim way ;
  3. Cohabiting with a person other than one’s spouse;
  4. Using tobacco.

In the event of the commission of any of these transgressions, the transgressor must get rebaptised. If a transgression is committed unintentionally and unknowingly, the transgressor shall not be liable to punishment. You must not associate with a Sikh who had uncut hair earlier and has cut it or a Sikh who smokes. You must ever be ready for the service of the Panth and of the Gurudwaras (Sikh places of worship). You must tender one tenth of your earning to the Guru. In short, you must act the Guru’s way in all spheres of activity.

You must remain fully aligned to the Khalsa brotherhood in accordance with the principles of the Khalsa faith. If you commit transgression of the Khalsa discipline, you must present yourself before the congregation and beg pardon, accepting whatever punishment is awarded. You must also resolve to remain watchful against defaults in the future.

(q) The following individuals shall be liable to chastisement involving automatic boycott :

  1. Anyone maintaining relations or communion with elements antagonistic to the Panth including the minas (reprobates), the masands (agents once accredited to local Sikh Communities as Guru’s representatives, since discredited for their faults and aberrations), followers of Dhirmal or Ram Rai, et. al., or users of tobacco or killers of female infaints.
  2. One who eats/drinks left-overs of the unbaptised or the fallen Sikhs;
  3. One who dyes his beard;
  4. One who gives off son or daughter in matrimony for a price or reward.
  5. Users of intoxicants (hemp, opium, liquor, narcoties, cocaine, etc.);
  6. One holding, or being a party to, ceremonies or practices contrary to the Guru’s way;
  7. One who defaults in the maintenance of Sikh descipline.
  8. After this sermon, one from among the five beloved ones should perform the Ardas.
  9. Thereafter, the Sikh sitting in attendance of the Guru Granth Sahib should take the Hukam. If anyone from amongst those who have received the ambrosial baptism had not earlier been named in accordance with the Sikh naming ceremony,
    he should renounce his previous name and be given a new name beginning with first letter of the Hukam now taken.
  10. And finally, the Karhah prashad should be distributed. All the newly launched Sikh men and women should eat the karhah prashad together off the same bowl.

Question 18.
Explain the significance of the Ardaas (Prayer) in Sikhism.
Answer:
Though the Ardaas forms a part of all religions but it occupies a special position in Sikhism. The word Ardaas has been derived from a Persian word Araz Dast which means to request before someone. Ardaas is that key in Sikhism that opens the gates to the abode of God.

The system of performing the Ardaas in Sikhism was initiated by Guru Nanak Dev Ji. It was at the time of Guru Arjan Dev Ji that the system of offering the Ardaas in front of the Guru Granth Sahib was started. Guru Gobind Singh Ji started the system of offering Ardaas in the Sangat. There is no fixed time for Ardaas. It can be offered at anytime by anyone. An Ardaas performed sincerely definitely bears fruit. There are several instances for this in Sikh History. Guru Axjan Dev Ji says,

Whatever I ask of my Lord exactly that He blesses me with.
Whatever the Lord’s slave Nanak, utters with his mouth proves
true both here and hereafter.

While offering the Ardaas, if there is the illumination of Guru Granth Sahib then the entire Sangat should face the Guru Granth Sahib. In case, the illumination is not done, then the Ardaas can be offered facing any direction. While offering the Ardaas, the mind should fully concentrate because if our thoughts are somewhere else, then by merely standing with joined hands is purposeless. Hence to ensure that the Sangat is careful all the time, the Bhai Ji who offers the Ardaas keeps repeating’“Dhyan Karke Bolo Ji Waheguru” to which the entire Sangat calls out “Waheguru” loudly. At the time of Kirtan or at the time of the end of the Diwan, the entire Sangat has to stand up. If the Ardaas is offered for some specific purpose like naming ceremony, ring ceremoney or marriage ceremony etc. then the entire Sangat keeps sitting and only the related persons keep standing.

In Sikhism, every Sikh resorts to Ardaas at sometime or the other. The main subjects for offering the Ardaas are

  1. To express gratitude towards the Almighty.
  2. Ardaas of the Nam.
  3. Ardaas for Bani.
  4. Ardaas to destroy all sins.
  5. Ardaas to ask for forgiveness.
  6. To express gratitude on the birth of a child.
  7. Ardaas at the time of naming the child.
  8. Ardaas at the time of beginning of a child’s education.
  9. Ardaas for ring ceremony and marriage ceremony.
  10. Ardaas to ask for children.
  11. Ardaas for good health.
  12. Ardaas to accept Hukam.
  13. Ardaas to start journey.
  14. Ardaas before starting a new business.
  15. Ardaas before entering a new house.
  16. Ardaas after Nitnem.
  17. Ardaas at the time of drinking the immortal Nectar.
  18. Ardaas before starting a battle.
  19. Ardaas to meet the Almighty.

In brief, at every juncture of life, one has to resort to Ardaas. For the benefit of students, given below is the form of Ardaas recognized, by the Shiromani Gurudwara Prabandhak Committee :

ARDAAS

ik onkar waheguru ji ke fateh
siri bhagautti ji sahai
vaar siri bhagautti ji ki paattshaahi dasmi
prithm bhagautti simar kay gur nanak laee(n) dhiaae
phir angad gur tte amardaas(u) ramdasay hoi sahai
arjan hargobind no simrau siri har rai
siri harkrishan dhiaaeeay jis dithe sabh dukh jaae
teg bahadur simriay ghar nau nidh aavay dhaae
sabh thaai(n) hoe sahai
dasvaa(n) paattshah siri guru gobind singh sahib ji sabh thaai(n) hoe sahai dasaa(n) paatshaahiaa(n) di jot siri guru granth sahib ji de path didar da dhiaan dhar ke bolo ji waheguru.
panjaa(n) piyaariaa(n), chauhaa(n) sahibzaadiaa(n), chaaliaa(n)
muktiaa(n), hathaiaa(n), jupiaa(n), tapiaa(n), jinaa(n)h tera naam jupiaa, va(n)d
chhakiaa, deg chalaaee,’ teg vaahi, dekh ke andith
keetta, tinaa(n)h piyaariaa(n) sachiaariaa(n) di kamaai da dhiaan
dharke, khalsa ji, bolo ji waheguru.
jinaa(n)h singhaa(n) singhbeeaa(n) nay dharam haytt sees dittay,
ba(n)d ba(n)d kataa-ay, khopriaa(n) luhaaiaa(n), charkiaa(n) ttay
charhay, aaray-aa(n), naal chiraa-ay gae, gurudwariaa(n) di seva laee
kurbanniaa keettiaa(n), dharam nahee(n) haariaa, sikhi kesaa(n) __
suaasaa(n) naal nibaahi, ttinaa(n) ki kamaai da dhiaan dharkey,
khalsa ji bolo waheguru.
prithmay sarbatt khalsa ji ki ardaas hay ji, sarbatt khalsa ji ko
waheguru waheguru waheguru chitt aavay, chit aavan ka sadkaa
sarab sukh hovay. jahaa(n) jahaa(n) khalsa ji sahib tahaa(n)
tahaa(n) rachhiaa riaa-aytt,
deg-tteg fatteh, bidh ki payj, panth ki jeet, siri sahib ji sahaai,
khalsa ji kay bol baalay bolo ji waheguru.
sikhaa(n) noo(n) sikhi daan, kes daan, rayhatt daan, bibayk daan,
visaah daan, bharosa daan, daanaa(n) sir daan, naam daan, siri
amritsar ji de darshan ishnaan, chau(n)kiaa(n), jha(n)day, bungay.
jugo jug atall dharam ka jaykaar, bolo ji waheguru.
he nimaneya di maan, nitaneya di taan, neouteya di oaat, Sache pita waheguru sahib jeo, aap jee
dar te ardaas hae jee (Add the purpose of the ardaas like Guruduware, dewan smapti, ceremony, gurpurb, akhand path, chardi kala, neetnam, etc.) Akhar wadha Ghata bhul chuk maaf karni. Sai peyare melloo jenha meleya tera naam cheyat awey. Nanak naam chardi kalaah tere bhaneh sarbat da bhala.

WAHEGURU JI KA KHALSA, WAHEGURU JI KI FATEH !!!
BOLAY SO(N) NIHAAL, SAT SIRI AKAL

The Ardaas has a great importance in our lives. It renders spiritual happiness to a person who offers it. Though small in length it has a wide expanse. In fact, it is nothing short of an example of an ocean in a earthem pot. It gives us an inspiration to work for the devotion of God, service, sacrifice and benefit of humanity at large. It renders one’s heart pure. It removes Haumai. It puts an end to all sufferings. It helps remove all dirt that has accumulated over one’s heart over several births. It helps a man to overcome the circle of transmigration. In this manner, the Ardaas is an important means of meeting with the Almighty. Guru Arjan Dev Ji says,

In whose power are the lords and emperors
In whose power is the whole world
By whose doing, every thing is done, besides Him, there is nothing.
Address thy supplication to the True Guru,
Thine affairs, he will all arrange.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Short Answer Type Questions:

Question 1.
Discuss in brief the Religious Sikh Way of Life.
Answer:
1. A Sikh should wake up at dawn, take bath and recite the Name of the Akal Purakh (Parmatma-the Supreme Soul).

2. Follow the path of Nitnem. The Banis of Nitnem are as follows :— Japji Sahib, Jaap Sahib, Anand Sahib, Chaupai and 10 Sawaiyyas. These Banis must be read at dawn.
Rahiras Sahib—This Bani is read out in the evening.
Sohila—This Bani must be read out at night before sleeping. It is essential to do the Ardaas at dawn and after Nitnem.

3. The impact of Gurbani is greater in the Sangat. Hence, it is appropriate for a Sikh that he goes to visit the Gurdwara and enjoys the benefit of listening to the Bani while sitting among the Sangat.

4. The illumination of the Guru Granth Sahib must take place in the Gurdwara everyday. Ordinarily, the Sukh Asan must take place after the path of Rahiras Sahib.

5. The Guru Granth Sahib’s illumination should be done respectfully. For the illumination, it is essential that the area is completely clean the there is light above. The illumination should be done by covering the Manji Sahib with a clean cloth. Matresses (gaddelas) should be used for the Guru Granth Sahib Ji and a rumala should be placed on it. At the time when the Path is not taking place, the Guru Granth Sahib should be covered with a rumala. The chanwar should be used at the time of illumination.

6. There should be no idol-worship or any custom followed against the Gurmat.

7. The Ardaas should be recited while taking the Guru Granth Sahib from one place to the other. The person who holds the Guru Granth Sahib on his head should be bare foot.

8. The illumination of the Guru Granth Sahib should be done along with the recitation of the Ardaas. The Vaak should be taken at the time of illumination.

9. When the Guru Granth Sahib is brought, then each Sikh should stand up in respect.

Question 2.
Explain in brief the Sikh Code of Conduct.
Answer:

  1. A Gursikh should not worship any god or goddess other than the Akal Purakh (the Absolute).
  2. A Gursikh should worship the giver of salvation i.e. the ten Guru Sahiban, Guru Granth Sahib and the Bani written in it.
  3. A Gursikh should not believe in caste-creed, untouchability, mantra, shradha, forefathers, pinda, deeva, fasts observed on ekadashi, puranmashi, tilak, idol worship etc.
  4. A Gursikh should not believe in any other religious pilgrimage other than the Guru Ghar.
  5. A Gursikh should pray before Waheguru before starting any work.
  6. It is the duty of every Sikh to enlighten his child about the teachings of Gursikhi.
  7. The Sikhs should not consume bhaang, narcotics, liquor, tobacco etc.
  8. A Gursikh should not indulge in killing a girl child. He should not be even associated with such a person.
  9. A Gursikh should lead a life with honest earning.
  10. A Gurusikh has to keep away from theft, robbery and gambling etc.
  11. A Gurusikh has to consider the other’s daughter as one’s own daughter and the other’s wife as one’s own mother.
  12. A Gursikh should abide by the teachings of the Gurus from birth till death.
  13. A Gursikh should greet another Sikh by saying ‘Waheguru Ji ka Khalsa, Waheguru Ji ki Fateh’.
  14. It is not appropriate for the Sikh women to observe purdah or ghoonghat (veil).
  15. On the birth of a child in a Sikh’s house, the family and relatives should go to the Gurdwara to express gratitude towards the Akal Purakh.

Question 3.
Explain in brief the Mul Mantra.
Answer:
The beginning lines of Japji Sahib of Guru Nanak Dev Ji is called Mul Mantra. Guru Granth Sahib Ji starts with Mul Mantra. These lines are Ik-onkaar Sat-nam Karta Purakh Nirbhau Nirvair Akaal Moorat Ajoonee Saibhang Gur Prasaad. In these, are included the essence of the teachings of Guru Nanak Dev Ji. Mul Mantra means there is but one God. His name is true. He is the Creator, He is fearless. He is without enmity. He is immortal. He is beyond birth. He is self-illumined. He is realised by the grace of True Guru.

Question 4.
Describe any five features of Akal Purkh (God) in Sikhism.
Or
Is God Universal as per Sikh Way of life? Discuss.
Answer:
1. God is One : Gurbani has stressed repeatedly that God is one though he is remembered by many names. According to the Sikh tradition, the letter T which appears in the beginning of the Mul Mantra stands for oneness of God. According to Guru Nanak Dev Ji, God is the Creator, Sustainer and Destroyer of the world. No Pir, Paigamber, Avtar, Auliya, Rishi or Muni etc. can stand up to him.

2. Nirguna and Saguna : God has two forms. He is Nirguna (without attributes) as well as Saguna (with attributes). In the beginning there was darkness all around in the world. There were no earth and heaven or creatures etc. God existed in Himself. This was his Nirguna form. When it pleased God, He created earth, heaven, moon, sun, mountains, lakes, forests, human beings, animals, birds and flowers etc. by His single command (Hukam). Thus He revealed Himself in his creation. This is His Saguna form.

3. Sovereign : God is sovereign. He is the wielder of absolute authority. Nothing can occur against His will. He doesn’t need anybody’s help nor is He dependent on anybody for His powers.

4. Formless and Omnipresent: God is formless. He has’ no form or colour. He can not be described in words. He can not be idolised and can pot be seen with human eyes. Despite this He is omnipresent. He is present everywhere in water, earth and heaven.

5. Immortal: The universe created by God is unstable and temporary but God is immortal. He is beyond the cycle of birth, death and rebirth. Thousands of Mohamma as, Brahmas, Vishnus, Ramas and Krishanas stand in obedience before Him. All of them are mortal whereas God is immortal.

6. Greatness : There is a description of God’s greatness at several places in the Gurbani. He is the eternal giver. He has such a treasury of wealth that it is never depleted even if distributed. He can make anyone immensely wealthy. He can forgive all those who come to him for forgiveness.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Question 5.
What is the importance of remembering Divine Name in Sikhism?
Answer:
Remembering the Divine Name or Simran is considered to be the highest form of worship of God. Guru Nanak Dev Ji said that on one hand remembering the Divine Name eradicates all sins of the heart, on the other hand it becomes placid. For this reason, man’s sorrows come to an end. All his fears are dispelled. By remembering the Divine Name, a man’s works are accomplished easily because God himself helps him in all his works. A person who remembers the Divine Name of God, has a soul that is always gentle and fragrant like a lotus flower.

A person who remembers the Divine Name is able to swim across the vicious circle of transmigration. Without Name, man’s life on this earth is futile. Such a man is always entrapped in all types of sins and the vicious circle of transmigration. He meets his end in the God’s court in the same manner as a castle of sand in a terrible storm. The Divine Name of God should be remembered with a pure heart and true devotion. A person who is blessed by the Almighty Himself only can remember the Divine Name.

Question 6.
What is the meaning of Honest Labour?
Answer:
Kirat means honest labour. Honest labour is extremely important. It is the ordain of the Absolute (Hukam). We observe everyday that every creature earns his livelihood through Kirat. Hence the need for honest labour is extremely essential for man because he is the head of all creatures. Kirat is essential to keep the body healthy that shelters in it the Supreme soul. A person who does not perform honest labour cannot keep his b’ody fit. Such a person actually performs a sin against the Absolute.

Guru Nanak Dev Ji performed Kirat by practising agriculture. He preferred to have the simple, dry chapati at Bhai Lalo’s house at Saidpur to the Brahma Bhoj of Malik Bhago. The reason for this was that Bhai Lalo performed honest labour.

The Sikh is not prohibited from taking up any occupation. He can take up any occupation such as agriculture, trade, service etc. But he is strictly prohibited from earning by means of theft, robbery, dacoity, fraud, bribery and evil. Guru Nanak Dev Ji says,

For this wealth many are ruined and it has disgraced many.
Without misdeeds it is not amassed, and it departs not with the dead.
He, whom the Creator Himself destroys, first deprives him of virtue.

Question 7.
What is the importance of Sangat in Sikhism?
Answer:
Sangat or Sadh Sangat is crux of Sikhism. The foundation of this institution was laid by Guru Nanak Dev Ji at Kartarpur. Wherever he went, the Sangat was formed there. Sangat implies ‘a congregation of the Gurmu lovers where they praised God.’ Every woman or man without any discrimination on the basis of caste, creed, colour, religion, rich, poor etc. could join it. Explaining about Sangat, Guru Nanak Sahib says,
How do we describe the noble company? The place where only one Name is uttered.
The utterance of one Name is the order. This is what Satguru has ordained.

The basic principle of Sikhism lies in the belief that the God Himself resides in the Sangat. Thus the life of a person who is a part of the Sangat completely changes. His heart is free from evil impulses of kam (lust), krodh (anger), lobh (greed), moh (attachment) and hankar (pride) and his heart is full of contentment, kindness, religion and honesty and other such divine virtues. Haumai (ego) disappears and enlightenment takes place.

The sins of the greatest of sinners are forgiven in the Sangat. Guru Ramdas Ji says that just as the touch of touchstone converts iron into gold, similarly a sinner becomes pure after joining the Sangat. Guru Ram Das Ji says,

As by touch with t he touchstone iron turns into gold. So do the downgraded persons become noble with good company.
The Sangat is so powerful that it can make even the lame climb mountains, the foolish can talk like an intellectual, the blind can see Trilok and all the dirt of his heart is removed. All his wishes are fulfilled and he attains Parmanand (supreme happiness). He sees God in each of his creatures. There is nobody he calls his own or a stranger. He breathes along with everyone. This institution still persists.

Question 8.
What is the importance of Pangat in Sikh may of life?
Or
Write a short note on the Pangat.
Answer:
The institution of Pangat has a commendable role to play in the development of Sikhism. Guru Nanak Dev Ji had laid the foundation of this important institution in Kartarpur. Every woman or man without any discrimination on the basis of caste, religion, creed, rich or poor etc. could join the Pangat. Everyone had equal rights to serve.

The establishment of the institution of Pangat by Guru Nanak Dev Ji was a revolutionary step. This way the Shudras were able to serve food to the Brahmins. The object of this institution was to put an end to the caste system which was making our social system hollow. This way he brought the principle of equality into practice. Due to this reason, the feeling of mutual brotherhood among the Sikhs developed. It gave respect to the lower castes which had been oppressed by the higher classes for centuries. The money for this Langar was donated by the Sikhs of the Guru. This helped them develop the habit of donation and charity. Due to the institution of Pangat, the popularity of Sikhism spread far and wide. In context of the importance of Pangat Guru Nanak Dev Ji says,

He alone O’ Nanak knoweth the way
Who eameth with the sweat of his brow,
and then shareth with others.

Guru Angad Dev Ji developed this institution of Pangat further. His wife Bibi Khivi Ji, herself looked after the arrangements of Langar in Khadur Sahib. Guru Amar Das Ji further expanded this institution of Langar. He announced that whoever wanted to meet him had to first partake the Langar in the Pangat. This was done to permanently end the problem of untouchability among the Sikhs. The Mughal Emperor Akbar and the king of Haripur also had to first partake the Langar in the Pangat before meeting him. Guru Amar Das Ji was of the view that donating food for the hungry and clothes for the needy was better than thousands of Hawans and Yajnas. This institution still persists.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Question 9.
Describe the concept of Hukam in Sikhism.
Answer:
Hukam is an important concept of Sikh philosophy. The word Hukam is derived from an Arabic word that means order, commandment or instruction. The Hukam of the Absolute is to be accepted as sweet as has been mentioned at several places in the Gurbani. Hukam implies that supreme commandment due to which the entire universe is conducting itself in a specific manner.

Guru Nanak Dev Ji writes in the ‘Japji’ that the entire universe has been created in accordance to the Hukam of God. It is because of theJdukam that a creature receives appreciation or insult. It is because of the Hukam’that they become good or evil and receive joy or sorrow. They can acquire freedom from their sins or remain entrapped in the vicious circle of transmigration because of Hukam. Not a leaf can flutter without his Hukam. Infact it is the Hukam that runs all the natural phenomena of day-night, water-earth, wind-fire, moon-sun, world or beyond the world.

A man’s birth on earth is successful only if he is capable enough of recognising His Hukam. Only that person can recognise Hukam who has given up Haumai (ego) and in whose heart resides the Name of God. Such a person happily accepts all joyous and sordid events as the Hukam of God. Guru Arjan Dev Ji says,
As, as is Thy commands, so so does it happen.
Wheresoever Thou Thyself keepest me, there I go and stand.
Blessed is the person who can understand the will of God. He is not worried at all because he knows that whatever happens, happens because of the unchanging will of God. Man has nothing in his hands. Such a man is always contented and peaceful at heart.

Question 10.
What is meant’by Haumai in Sikhism?
Answer:
The concept of Haumai (ego) has been described again and again in Sikh philosophy. Haumai means ‘Ego’ or ‘I’. It is a boundary that separates a creature’s soul from the omnipotent Supreme Soul. It would be no exaggeration to call the Haumai of the individual as a powerful fort of T. Because of Haumai, man can form a world of his own With his thoughts. In it, the Haumai or his ego is very strong. Hence, his world is limited to sons, daughters, brothers, nephews, sisters, brother-in-law, mother, father, mother-in-law, father-in-law, son-in-law, husband-wife etc. and near and distant relatives.

If this cord of personal relationships is extended further, then good friends can also be included in one’s ‘ personal world. But in the end, this personal world remains confined to personal acquaintances only. It is because of one’s creation of this personal world that gives birth to the feeling of ego in an individual and he considers himself to be the master of this artificial world. Consequently, he loses his true-individuality.

Question 11.
“Ego is deep rooted disease.” How? ”
Ans.Haumai is a chronic disease, that when afflicts!a person like cancer is difficult to cure. It is the creator of the five vices-lust, anger,’greed, attachment and pride. Such a man tells lies of several kinds, indulges in extravagance and takes the help of several false acts. Consequently it gives rise to the evil. It takes such a frightening form that life turns hell. A man who is filled with Haumai distances himself from the Supreme Soul and remains entrapped in the vicious circle of birth and death. What does a person do under the influence of Haumai?

To this, Guru Nanak Dev Ji answers that deeds of a person are bound by the bondage of Haumai. He is born, he dies, gives, takes, earns, loses, speaks truth or tells lies, commits sins or performs good deeds under the influences of Haumai and makes his calculations about hell and heaven and measures intelligence and foolishness in the balance of Haumai. It is because of Haumai that a person does not identify the meaning of salvation. If he identifies Haumai, then he can see the gate of God. Man fights because of his ignorance. Accounts are written according to Karma. One receives the fruit of the kind of deeds that he performs.

Question 12.
What is the importance of Guru in the teachings of Guru Nanak Dev Ji?
Answer:
Guru has an important place in Sikh philosophy. Sikh Gurus consider the Guru extremely important to reach the Almighty. According to them, Guru is the true ladder to attain salvation. Without the Guru, man can see darkness all around. It is the Guru who helps an individual to move from darkness (ignorance) to light (enlightenment). A Guru helps a person to cure his diseases of attachment to maya and Haumai. It is he who describes the method of treading on the path of devotion by the recitation of Nam and Sabad. A Guru is not possible without feelings of devotion and knowledge.

A Guru can make the impossible possible and it can transform a person’s lifestyle completely. Meeting a true Guru is not an easy task. Without the blessings of God himself one can obtain a true Guru. Here, it is worth mentioning that when Guru Nanak Dev Ji talks about the Guru, he does not mean a Guru in human form. A true Guru is God himself who provides his teachings by means of Sabad.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Question 13.
What is the importance of Kirtan in Sikhism?
Or
Kirtan is very important in the Sikh way of life.
Answer:
The Kirtan holds an important position in Sikhism. It is considered to be the highest means of attainment of spiritualism. In almost all the traditions of Sikhism, Kirtan is performed. Kirtan means that form of singing in which there is praise of the Akal Purakh. Singing the Gurbani according to ragas is called Kirtan. It was Guru Nanak Dev Ji who started the practice of Kirtan in Sikhism. He was accompanied by Bhai Mardana Ji who throughout his travels used to play the Rabab at the time of Kirtan. While performing the Kirtan Guru Nanak Dev Ji had a magical impact on the hearts of his devotees.

Consequently, not only the ordinary men but also stone-hearted persons like Sajjan Thug, Kauda Rakshasa, the witch Nurshahi, Hamza Gauss and Wali Kandhari could not help getting influenced by him and became his disciples.

The remaining Gurus continued the tradition of Kirtan. With a view to arouse Veer Rasa in the Kirtan, Guru Hargobind Sahib started the tradition of Dhadhi. k Kirtan performed with a sense of love and devotion influences a man’s soul to the core. This awakens the dead souls of people and renders them free of all sufferings and cleanses his heart of all evil. He remains engrossed in recitation of Nam. It humbles a person’s heart. His soul feels devoted and happy and his life emerges out to be successful. For this reason, Kirtan has often been referred to as invaluable.

Question 14.
Explain the importance of Seva in Sikhism.
Answer:
Special importance has been given to Seva in Sikh philosophy. There is no -<i doubt that there has been a glorious description about Seva in every religion but the
importance that has been given to it in Sikhism is far greater than any other religion. Seva is actually devotion of high order. It can prove to be fruitful only when it is performed without any selfish motive. A man doesn’t receive the privilege of performing Seva till he removes the feeling of Haumai. The interest for performing Seva does not arise in the heart of every individual. It needs character of high order to be able to perform Seva. It requires a person to surrender himself completely before God by sacrificing his Haumai.
There are several instances in Sikh history which make it quite evident that a person who performed Seva became the master of Guru Ghar whereas a person afflicted by Haumai did not obtain anything.

Service to humanity is considered to be the highest form of Seva. In this context, the example of Bhai Kanhaiya Ji can be cited. He performed the service of giving water to the injured soldiers of the enemy and provided them medical aid without any discrimination in the first battle of Anandpur Sahib fought during Guru Gobind Singh’s Ji’s time. On being asked, he said that he could see the reflection of Guru Gobind Singh Ji in each individual.

This service performed by Bhai Kanhaiya Ji with true devotion acts like a Pole Star for the Sikhs even today. Seva is an indispensable part of a Sikh’s life according to Sikhism. It continues not for a day or two but continues till the end of one’s life. Seva can be performed by only those individuals who are blessed by God Himself.

Question 15.
Explain the significance of Ardas (Prayer) in Sikhism.
Answer:
Though the Ardaas forms a part of all religions but it occupies a special position in Sikhism. The word Ardaas has been derived from a Persian word Araz Dast which means to request before someone. Ardaas is that key in Sikhism that opens the gates to the abode of God.

The system of performing the Ardaas in Sikhism was initiated by Guru Nanak Dev Ji. It was at the time of Guru Arjan Dev Ji that the system of offering the Ardaas in front of the Guru Granth Sahib was started. Guru Gobind Singh Ji started the system of offering Ardaas in the Sangat. There is no fixed time for Ardaas. It can be offered at anytime by anyone. An Ardaas performed sincerely definitely bears fruit. There are several instances for this in Sikh History.

In Sikhism, every Sikh resorts to Ardaas at sometime or the other. The main subjects for offering the Ardaas are

  1. To express gratitude towards the Almighty.
  2. Ardaas of the Nam.
  3. Ardaas for Bani.
  4. Ardaas to destroy all sins.
  5. Ardaas to ask for forgiveness.
  6. To express gratitude on the birth of a child.
  7. Ardaas at the time of naming the child.
  8. Ardaas at the time of beginning of a child’s education.
  9. Ardaas for ring ceremony and marriage ceremony.
  10. Ardaas to ask for children.
  11. Ardaas for good health.
  12. Ardaas to accept Hukam.
  13. Ardaas to start journey.
  14. Ardaas before starting a new business.
  15. Ardaas before entering a new house.
  16. Ardaas after Nitnem.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Answer in One Word to One Sentence:

Question 1.
Who is a Sikh?
Answer:
Any man or woman who believes in the Absolute, the ten Gurus and the Guru Granth Sahib is called a Sikh.

Question 2.
According to what should a Sikh lead his life?
Answer:
According to Gurmat.

Question 3.
How many Banis are included in Nitnem?
Answer:
Japji Sahib, Jaap Sahib, Anand Sahib, Chaupai and 10 Sawaiyyas, Rahiras Sahib, Kirtan Sohila.

Question 4.
Name two Banis of Nitnem.
Or
Name any two Banis recited in the morning.
Answer:

  • Japji Sahib,
  • Jaap Sahib.Question 5.
    Which Bani is read out in the evening after sunset?
    Answer:
    Rahiras Sahib.

Question 6.
Which Bani is recited by the Sikh before night?
Answer:
Kirtan Sohila.

Question 7.
What things should be kept in mind during the illumination of the Guru Granth Sahib Ji? State any one.
Answer:
During the illumination of the Guru Granth Sahib Ji, there should be canopy above.

Question 8.
Which things have been prohibited for each Sikh inside a Gurdwara? State any one.
Answer:
They should remove their shoes outside.

Question 9.
Where should the Nishan Sahib be placed in the Gurdwara?
Answer:
The Nishan Sahib should be placed at a high position in the Gurdwara.

Question 10.
Give any one principle of Gurmat life.
Answer:
He would daily recite the Ardaas before the performance of his tasks for the day.

Question 11.
Which five K’s are essential for every Sikh to acquire?
Answer:
Every Sikh should acquire Kesh, Kangha, Kara, Kachcha and Kripan.

Question 12.
Which two malpractices have been prohibited for the Sikhs?
Answer:

  • Cutting of hair,
  • Using tobacco.

Question 13.
What is meant by Gurmata?
Answer:
Decision are accepted by all the Khalsas in the presence of Guru Granth Sahib.

Question 14.
On what issues can there be Gurmata?
Answer:
There can be Gurmata for removal of doubts regarding the basic principles of Sikhism.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Question 15.
Which is considered to be the supreme in Sikhism?
Answer:
Absolute (Parmatma).

Question 16.
Give any one characteristic of Akal Purakh.
Answer:
He is Superpower.

Question 17.
What according to the Gurbani acts like a ladder between a person and the Absolute?
Answer:
Guru.

Question 18.
What is the importance of Guru in Sikhism?
Answer:
Guru is the true ladder to attain salvation.

Question 19.
Which Guru created the institution of Sangat and Pangat and at which place?
Answer:
Guru Nanak Dev Ji created the institution of Sangat and Pangat at Kartarpur Sahib.

Question 20.
What is meant by ‘Sangat’?
Answer:
The Sangat means the gathering of the Gursikhs where the Absolute is revered.

Question 21.
Who established the institution of ‘Sangat’?
Answer:
Guru Nanak Dev Ji.

Question 22.
What is the significance of Sangat in Sikhism?
Answer:
A person who goes to the Sangat is able to attain salvation.

Question 23.
What is meant by ‘Pangat’?
Answer:
Partaking the langar in a row is called Pangat.

Question 24.
Who established the institution of ‘Pangat’?
Answer:
Guru Nanak Dev Ji.

Question 25.
What is the significance of ‘Pangat’ in Sikhism?
Answer:
It encourage the propagation of Sikhism.

Question 26.
What is meant by ‘Hukam’ in Sikhism?
Answer:
Hukam means order.

Question 27.
What is the significance of ‘Hukam’ in Sikhism?
Answer:
That who follows the ‘Hukam’ is blessed by the Absolute.

Question 28.
What happens to the person who disobeys the ‘Hukam’?
Answer:
Any person who disobeys the ‘Hukam’ is trapped in the vicious circle of transmigration.

Question 29.
What is meant hy ‘Haumai’?
Answer:
Haumai means ego.

Question 30.
What kind of disease is Haumai?
Answer:
It is a chronic disease.

Question 31.
Give one way to eradicate Haumai.
Answer:
Reciting the Name of God.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Question 32.
How many pyschological vices are present in humans?
Answer:
Five.

Question 33.
From which vices a Sikh is advised to remain careful?
Answer:
Sikh is advised to remain careful from the vices-Kam, Krodh, Lobh, Moh and Ahankar.

Question 34.
State any two psychological vices of humans.
Answer:

  • Kam
  • Krodh.

Question 35.
What is meant by ‘Seva’?
Answer:
The Seva implies all those tasks that cause benefit to humanity in some form or other.

Question 36.
Which man can perform Seva in Sikhism?
Answer:
Who is blessed by the Absolute and in whom the True Name resides.

Question 37.
What is the best way to get the Absolute according to Sikhism?
Answer:
Simran is considered to be the best way to get the Absolute.

Question 38.
What is the importance of Simran in Sikhism?
Answer:
Simran saves from sufferings.

Question 39.
Which are the three principles in Sikhism that ought to he followed by each Sikh?
Answer:
Kirat Kami, Naam Japna and Wand Chhakna.

Question 40.
What is meant hy ‘Kirat’?
Answer:
Kirat means to earn money honestly.

Question 41.
Who started the Kirtan system in Sikhism?
Answer:
Gum Nanak Dev Ji started the Kirtan system in Sikhism.

Question 42.
What is meant by ‘Kirtan’?
Answer:
Kirtan is that form of singing which is sung in praise of God.

Question 43.
What is significance of Kirtan in Sikhism?
Answer:
The person who listens or recites Kirtan enables him or her to escape the cycle of transmigration.

Question 44.
What is meant by ‘Ardaas’?
Answer:
Ardaas implies a prayer or request offered to the Supreme.

Question 45.
Is there any fixed time for the Ardaas in Sikhism?
Answer:
No.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Question 46.
What is the significance of Ardaas in Sikhism?
Answer:
Ardaas removes the Haumai (ego) of a person.

Fill in the blanks:

1. Japji Sahib is read out in the ………………
Answer:
Morning (dawn).

2. …………….. bani must be read out in the evening.
Answer:
Rahiras Sahib.

3. The beginning lines of Japji Sahib is ……………..
Answer:
Mul Mantra.

4. According to Sikhism, God is ……………..
Answer:
one.

5. According to Sikhism, God has ……………. forms.
Answer:
two.

6. Absolute (Parmatma) is considered to be the …………….. in Sikhism.
Answer:
Super power.

7. There are ……………… basic principles of Sikhism.
Answer:
three.

8. Kirat means ………………. according to Sikhism.
Answer:
Honest Labour.

9. The first basic principle of Sikhism is ……………….
Answer:
Nam Japna (Remembering Divine Name).

10. The foundation of Sangat Institution was laid by ………………..
Answer:
Guru Nanak Dev Ji.

11. Partaking the langar (food) while sitting in a row is called ……………
Answer:
Pangat.

12. The word Hukam means ………………. of the absolute (God).
Answer:
order.

13. Haumai is a ……………… disease.
Answer:
chronic.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

14. ……………….. started the practice of Kirtan in Sikhism.
Answer:
Guru Nanak Dev Ji.

15. Special importance has been given to ………………. in Sikh philosophy.
Answer:
Seva.

16. Sikhism gave the message of ………………
Answer:
univesal brotherhood of mankind.

17. ………………… Pyaras must be present during the initiating ceremony of Amrit.
Answer:
Five.

18. ………………. implies a prayer or request offered to the supreme in Sikhism.
Answer:
Ardas.

True Or False:

1. Japji Sahib is read out at the time of dawn.
Answer:
True

2. There is a ban on using narcotics in the Sikhism.
Answer:
True

3. Japji Sahib starts with Mul Mantra.
Answer:
True

4. Gurbani stresses that God is one.
Answer:
True

5. Gurbani tells that the world can not be destroyed.
Answer:
False

6. No importance is given to Nam Simran in the Sikhism.
Answer:
False

7. Guru Amar Das Ji started the institutions of Sangat and Pangat.
Answer:
False

8. According to Sikhism, Hukam means commandment or order of the
Answer:
True

9. Haumai is a chronic disease, according to Sikh philosophy.
Answer:
True

10. Guru Nanak Dev Ji started the practice of Kirtan.
Answer:
True

11. The presence of Panj Payaras is must during Amritpan. (baptism)
Answer:
True

12. There is no fixed time for Ardas in Sikhism.
Answer:
True

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 9 The Sikh Way of Life

Multiple Choice Questions:

1. Which one of the following Bani is not read at the time of dawn?
(a) Japji Sahib
(b) Jaap Sahib
(c) Rahiras Sahib
(d) Anand Sahib
Answer:
(c) Rahiras Sahib

2. Which one of the following Bani is read at night before sleeping?
(a) Chaupai Sahib
(b) Anand Sahib
(c) Rahiras Sahib
(d) Sohella
Answer:
(d) Sohella

3. Which one of the following is a false fact?
(a) A Gursikh can worship any god or goddess
(b) The Sikhs should pray for blessings of Waheguru before starting any work
(c) The Sikhs should not consume narcotics
(d) Waheguru Ji Ka Khalsa, Waheguru Ji Ki Fateh
Answer:
(a) A Gursikh can worship any god or goddess

4. Which of the following Bani contains Mul Mantra in it?
(a) Jaap Sahib
(b) Japji Sahib
(c) Anand Sahib
(d) Rahiras Sahib
Answer:
(b) Japji Sahib

5. According to Sikhism which one of the following statement in relation to Almighty God is Wrong?
(a) Gods are many
(b) He is Nirguna
(c) He is omnipresent
(d) He is full of greatness
Answer:
(a) Gods are many

6. How many basic principles of Sikhism are there?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(b) 3

7. What is the first basic principle of Sikhism?
(a) Nam Japna
(b) Kirat Kami
(c) Wand Chhakna
(d) None of these
Answer:
(a) Nam Japna

8. Who started the institution of Sangat and Pangat.
(a) Guru Nanak Dev Ji
(b) Guru Angad Dev Ji
(c) Guru Amar Das Ji
(d) Guru Ram Das Ji
Answer:
(a) Guru Nanak Dev Ji

9. Who started the Kirtan System in Sikhism?
(a) Guru Har Rai Ji
(b) Guru Har Krishan Ji
(c) Guru Nanak Dev Ji
(d) Guru Gobind Singh Ji
Answer:
(c) Guru Nanak Dev Ji

10. What is the minimum number of Payaras needed at the time of Amrit Chhakauna (baptising)?
(a) 2
(b) 3
(c) 4
(d) 5
Answer:
(d) 5

11. When can a Ardaas be performed in Sikhism?
(a) At morning
(b) At evening
(c) Before Sleeping
(d) Any time
Answer:
(d) Any time

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 7 Ashta Marga of Buddhism

Punjab State Board PSEB 12th Class Religion Book Solutions Chapter 7 Ashta Marga of Buddhism Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 12 Religion Chapter 7 Ashta Marga of Buddhism

Long Answer Type Questions:

Examine critically the Four Noble Truths of Buddhism.
Or
Explain Four Noble Truths of Buddhism.
Or
Explain the Four Social Virtues of Buddhism.
Or
What are the Four Noble Truths of Buddhism? Explain.
Or
Describe the Four Noble Truths of Buddhism.
Or
Write about the Four Noble Truths of Buddhism.
Answer:
The Four Noble Truths form the basis of Buddhism. These truths had been acquired by Lord Buddha through his own life’s experience. These Four Noble Truths are philosophy in themselves. These are also called the Four Aryan Truths because they are immortal and are based on truth. Lord Buddha was of the belief that man could get permanent relief from his sorrows if he tread on them and could attain Nirvana. To follow these, man does not necessarily have to be a priest and do not need to indulge in other formal rituals. Leading a pious life is its basic foundation.

The Four Noble Truths are as follows :

1. Life is full of suffering.
2. There is a cause of suffering.
3. Sufferings can be stopped.
4. There is a way to stop sufferings.

1. Life is full of Sufferings: According to Lord Buddha, suffering is the first and absolute truth. No person can deny that this life is full of suffering. Any person who takes birth in the world is bound to suffer from the disease, old age and death. It is great suffering. Besides these, there are several other sufferings faced by man. As an example, if a man does not achieve what he desires, he is depressed. Some are distressed because of poverty while some others suffer even when they are rich because they desire more riches.

Some suffer because they do not have children while others suffer because they have too many children. If some one is hungry, he is distressed and on 147 the other hand, overeating also causes suffering. Some are distressed on being separated from a beloved while some suffer when they see the face of their enemy.

What man considers happiness is actually the cause of suffering because happiness is short lived. Infact suffering is an important part of one’s life. It accompanies man from birth till death. According to Lord Buddha, the death is not the end to sufferings because death is not the end of life. It is just the end of the story. Old virtues are attached to new life. In brief, life is a long journey of sufferings.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 7 Ashta Marga of Buddhism

2. There is a Cause of Sufferings : The second Noble Truth of Lord Buddha is that there is a cause of sufferings. Each incident has one or the other reason. It is not possible that there is no reason for any incident. Each incident is related to a past event or circumstances due to the presence of which it occurs and due to the absence of which it does not occur. There is no consequence without a cause. Now the question arises as to what is the cause of human suffering.

According to Lord Buddha desire and illiteracy are the main sources of all sufferings. It is because of desire that we take birth again and again and suffer a lot. Desire is the cause of suffering because where there is desire, there the human being is unsatisfied. If he is satisfied, then there is no desire.

There is desire throughout life. It does not die even after death and through the next birth it rejuvenates itself with double effort. This desire is of three kinds

  • desire to enjoy
  • desire to live
  • desire to undo. Illiteracy employs lack of knowledge.

It is for this reason that man remains gripped in the vicious cycle of transmigration and there is no end to his sufferings. It is lack of knowledge that man supposes this life, world, wealth and family as permanent whereas all this is mortal. Whatever takes birth, dies one day.

3. Sufferings can be Stopped : The third Noble Truth is that these sufferings can be stopped. There is no doubt about the fact that the sufferings of life are based on the harsh realities. But it does not mean that Buddhist philosophy is pessimistic. Actually this acts like a lamp for a suffering man. It says that sufferings.can be stopped. As mentioned above, every suffering has a cause. If one can overcome these causes, then one can obtain freedom from all sufferings.

The main cause for desire is suffering. If one can get rid of desire completely one can get rid of one’s sufferings. To put an end to desire means to put an end to one’s lusts and greed. By doing so, man can obtain freedom from all his sufferings and attain salvation.

4. There is a way to stop Sufferings : The fourth Noble Truth of Lord Buddha is that there is a way to stop sufferings. According to him, both Pravirti (the path of consumption) and Nivriti (the path of ascetism) are incorrect because they are based on extremes. According to the path of Pravriti a man should not kill his desires, rather he should fulfil them. According to Buddha, the fulfilment of desires does not put an end to it, rather it increases day by day. Each fulfilment of desires acts like adding fuel to fire. Desires only lead to the attainment of temporary happiness which only leads to sufferings in turn.

On the other hand, according to the path of Nivriti, man has to suppress his desires. According to Lord Buddha, the suppression of desires does not mean that desires stop following man. They keep boiling inside and blaze out when given an opportunity. Besides this, the suppression of desires leads to several mental and physical sufferings.

Hence Lord Buddha has called both the paths incorrect. He has propagated in favour of the adoption of the Middle Path. By treading on the Middle Path, the desires slowly come under one’s control and one acquires extreme peace. Lord Buddha’s Middle Path is based on the eight virtues for which reason, it is also called the Ashta Marga.

These eight virtues are

  1. Right View
  2. Right Intention
  3. Right Speech
  4. Right Action
  5. Right Livelihood
  6. Right Effort
  7. Right Mindfulness
  8. Right Concentration.

In brief, man can acquire freedom from sufferings by following the Middle Path and can attain salvation. Harbans Singh and L.M. Joshi have rightly remarked, “The four holy truths thus teach that there is suffering and that there is a way leading beyond suffering.”

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 7 Ashta Marga of Buddhism

Question 2.
Describe the Ashta Marga of Buddhism.
Or
Examine critically the Ashtang Marga of Buddhism.
Or
“Basic teachings of Buddhism are incorperated in Ashtang Marga. Elucidate.
Or
Discuss in brief but meaningful Ashta Marga of Lord Buddha.
Or
“Ashta Marga is the key to Buddhism.” Elucidate.
Or
Discuss the Ashtang Marga of Buddhism.
Or
In Buddhism the key to way of life is middle way which is realized through Ashtang Marga. Explain.
Or
Discuss in detail the Ashtang Marga.
Or
Write about the Ashtang Marga in Buddhism.
Or
Which way has been told by Lord Buddha to stop sufferings? Explain its features and importance.
Or
What do you know about Madhya Marga in Buddhism.
Or
Ashta Marga is the basis of Buddhist ethics.
Or
Write a note on Ashta Marga of Buddhism.
Or
Write a detailed note on the Ashta Marga of Buddhism.
Or
Write about the Ashtang Marga of Buddhism.
Or
Describe the Middle Path of Buddhism.
Or
What is the meaning of Ashta Marga? Answer in brief.
Or
Describe the way of Nirvana according to Buddhism.
Or
Explain briefly about Ashta Marga.
Or
What is Ashtang Marga of Buddhism? Discuss.
Answer:
Lord Buddha inspired people to follow the Eightfold Path to obtain peace by putting an end to sufferings, acquisition of wisdom, knowledge and attainment of Nirvana. According to him, both the paths of consumption and asceticism Eire incorrect because they are based on extremes. A life spent in great luxury or spent in great deprivation are both painful and futile. Lord Buddha had seen both, the aspects of worldly consumption and hard meditation in his lifetime.

He said that one could not overcome one’s desires by following any of these paths. One should overcome desires with control. Hence, Lord Buddha discovered the Eightfold Path. Because it is the way between the two extremes, hence it is also called the Middle Path. This path tells us how we should lead our moral and religious life. The following are the eight paths

  1. Right View
  2. Right Intention
  3. Right Speech
  4. Right Action
  5. Right Livelihood
  6. Right Effort
  7. Right Mindfulness
  8. Right Concentration.

1. Right View: Right View 14 the foundation of moral life. It is also called the true knowledge. If man’s ideas are incorrect, then his life is surrounded by sufferings. He can never attain salvation and keep wandering in the cycle of transmigration. Lack of knowledge is responsible for this. According to Lord Buddha, belief in the Four Nobel Truths is the true belief because it opens the path to put an end to the sufferings.

2. Right Intention: According to Lord Buddha, man’s character should be honest. Determination to perform good deeds is called true character. Man should always stay away from worldly pleasures. He should lead a life in the world in a manner just as the lotus grows in a puddle of mud. Man should adopt a feeling of kindness and non-violence towards others.

3. Right Speech : According to Lord Buddha, man’s speech should always be honest and sweet. Words should be such that they should not hurt other’s feelings. Even while punishing a criminal, we should observe respect towards him. We should stay away from all kinds of lies, criticism, insult and wrong testimony. Sweet words render peace to the heart on one hand, and mutual love among men on the other.

4. Right Action : Right Action means to perform the right deeds. According to Lord Buddha, there are two kinds of deeds (a) evil deeds (6) pious deeds. Those deeds which cause man to take a rebirth are called evil deeds. Whereas those deeds which help a man to get relief from the cycle of transmigration are called pious deeds. Lord Buddha emphasises on sacred deeds by following Ahimsa, not indulging in stealing, speaking the truth, not consuming intoxicants and escape sexual pleasures. Following these four pious truths is the foundation of pious,Jdeeds.

5. Right Livelihood : Lord Buddha has emphasised upon Right Livelihood. He believed that one should earn one’s livelihood honestly. We should not earn such a livelihood which employs the use of betrayal, violence, stealing and corruption etc. The trade of weapons, intoxicants, flesh and humans are not means to earn the Right Livelihood because they are the cause of all human sufferings.

6. Right Effort: Right Effort helps to control the rise of vices. It means that the evil thoughts that rise in a man’s heart should be brought to an end and the mind should be taken in the right direction. According to Lord Buddha one should always cross-examine one’s mind and should always be alert towards one’s thoughts. A moment’s carelessness can cause an evil thought to enter our mind and man can fall into the pit of vices. Hence we should introspect our vices and should put in an effort to generate good thoughts.

7. Right Mindfulness : Right Mindfulness is the foundation of Buddhist yoga and dhyana. It means that one should be mindful towards the actions of one’s body and heart. If mindfulness is right, good thoughts and good behaviour flourish on their own. According to Lord Buddha, man should always observe the four sacred truths. He should be alert towards physical insanctity and mental vices.

8. Right Concentration : According to Lord Buddha right concentration can help a man attain salvation. Hence, he has emphasised on Right Concentration (samadhi). Hence, it is important to transcend four stages. In the first stage, man should keep one’s heart pure and should always be occupied in concentration, to acquire happiness. In the second stage, all the doubts of man are cleared and he experiences inner peace and happiness.

In the third stage, pleasure comes to an end and the heart rises above all happiness and suffering. This is called nirvikar dhyana. There is nothing left in the fourth stage and the living being reaches the zero stage i.e. it attains Nirvana. This is the last stage of concentration. Dr. S.B. Shastri has aptly remarked “This noble Eightfold path forms the keynote of Buddha’s teachings for emancipating oneself from the ills of life.”

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 7 Ashta Marga of Buddhism

Question 3.
Which are the Four Noble Truths of Buddhism? Describe Ashta Marga.
Or
Discuss in brief but meaningful the Ashtang Marga and Four Noble Truths of Buddhism.
Answer:
(a) Four Noble Truths : The Four Noble Truths of Buddhism are as follows :

  1. Life is full of sufferings.
  2. There is a cause of sufferings.
  3. Sufferings can be stopped.
  4. There is a way to stop sufferings.

Lord Buddha inspired people to follow the Eightfold Path to obtain peace by putting an end to sufferings, acquisition of wisdom, knowledge and attainment of Nirvana. According to him, both the paths of consumption and asceticism Eire incorrect because they are based on extremes. A life spent in great luxury or spent in great deprivation are both painful and futile. Lord Buddha had seen both, the aspects of worldly consumption and hard meditation in his lifetime.

He said that one could not overcome one’s desires by following any of these paths. One should overcome desires with control. Hence, Lord Buddha discovered the Eightfold Path. Because it is the way between the two extremes, hence it is also called the Middle Path. This path tells us how we should lead our moral and religious life. The following are the eight paths

  1. Right View
  2. Right Intention
  3. Right Speech
  4. Right Action
  5. Right Livelihood
  6. Right Effort
  7. Right Mindfulness
  8. Right Concentration.

1. Right View: Right View 14 the foundation of moral life. It is also called the true knowledge. If man’s ideas are incorrect, then his life is surrounded by sufferings. He can never attain salvation and keep wandering in the cycle of transmigration. Lack of knowledge is responsible for this. According to Lord Buddha, belief in the Four Nobel Truths is the true belief because it opens the path to put an end to the sufferings.

2. Right Intention: According to Lord Buddha, man’s character should be honest. Determination to perform good deeds is called true character. Man should always stay away from worldly pleasures. He should lead a life in the world in a manner just as the lotus grows in a puddle of mud. Man should adopt a feeling of kindness and non-violence towards others.

3. Right Speech : According to Lord Buddha, man’s speech should always be honest and sweet. Words should be such that they should not hurt other’s feelings. Even while punishing a criminal, we should observe respect towards him. We should stay away from all kinds of lies, criticism, insult and wrong testimony. Sweet words render peace to the heart on one hand, and mutual love among men on the other.

4. Right Action : Right Action means to perform the right deeds. According to Lord Buddha, there are two kinds of deeds (a) evil deeds (6) pious deeds. Those deeds which cause man to take a rebirth are called evil deeds. Whereas those deeds which help a man to get relief from the cycle of transmigration are called pious deeds. Lord Buddha emphasises on sacred deeds by following Ahimsa, not indulging in stealing, speaking the truth, not consuming intoxicants and escape sexual pleasures. Following these four pious truths is the foundation of pious,Jdeeds.

5. Right Livelihood : Lord Buddha has emphasised upon Right Livelihood. He believed that one should earn one’s livelihood honestly. We should not earn such a livelihood which employs the use of betrayal, violence, stealing and corruption etc. The trade of weapons, intoxicants, flesh and humans are not means to earn the Right Livelihood because they are the cause of all human sufferings.

6. Right Effort: Right Effort helps to control the rise of vices. It means that the evil thoughts that rise in a man’s heart should be brought to an end and the mind should be taken in the right direction. According to Lord Buddha one should always cross-examine one’s mind and should always be alert towards one’s thoughts. A moment’s carelessness can cause an evil thought to enter our mind and man can fall into the pit of vices. Hence we should introspect our vices and should put in an effort to generate good thoughts.

7. Right Mindfulness : Right Mindfulness is the foundation of Buddhist yoga and dhyana. It means that one should be mindful towards the actions of one’s body and heart. If mindfulness is right, good thoughts and good behaviour flourish on their own. According to Lord Buddha, man should always observe the four sacred truths. He should be alert towards physical insanctity and mental vices.

8. Right Concentration : According to Lord Buddha right concentration can help a man attain salvation. Hence, he has emphasised on Right Concentration (samadhi). Hence, it is important to transcend four stages. In the first stage, man should keep one’s heart pure and should always be occupied in concentration, to acquire happiness. In the second stage, all the doubts of man are cleared and he experiences inner peace and happiness. In the third stage, pleasure comes to an end and the heart rises above all happiness and suffering. This is called nirvikar dhyana.

There is nothing left in the fourth stage and the living being reaches the zero stage i.e. it attains Nirvana. This is the last stage of concentration. Dr. S.B. Shastri has aptly remarked, “This noble Eightfold path forms the keynote of Buddha’s teachings for emancipating oneself from the ills of life.”

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 7 Ashta Marga of Buddhism

Short Answer Type Questions (Type-1):

Question 1.
What do you know about Four Noble Truths of Buddhism?
Or
Four Noble Truths of Buddhism.
Answer:
The core of Buddhism are the Four Noble Truths or Arya Satyas.

  • The world is full of sorrows. Birth, illness, old age and death are the chief causes of sorrow,
  • Desires and attachment are the causes of sorrows. Due to these desires man is caught in the cycle of birth and death,
  • Desires or sorrows can be ended.
  • Desires can be overcome by following the Eightfold Path.

Question 2.
Eightfold Path or Middle Path.
Answer:
Mahatma Buddha guided the people to follow the eightfold path to attain mokhsa. This path was called Madhya Marga because it is the middle path between meditation and worldly affairs. The Eightfold path includes

  • Right Action
  • Right Thought
  • Right Belief
  • Right Living
  • Right Speech
  • Right Efforts
  • Right Recollection
  • Right Meditation.

Short Answer Type Questions (Type-2):

Question 1.
What are the Four Noble Truths of Buddhism?
Answer:
The Four Noble Truths form the basis of Buddhism. These truths had been acquired by Lord Buddha through his own life’s experience. These Four Noble Truths are a philosophy in themselves. These are also called the Four Aryan Truths because they are immortal and are based on truth. Lord Buddha was of the belief that man could get a permanent relief from his sorrows if he tread on them and could attain Nirvana. To follow these, man do not necessarily have to be a priest and do not need to indulge in other formal rituals. Leading a pious life is its basic foundation.

The Four Noble Truths are as follows :

  1. Life is full of sufferings.
  2. There is a cause of sufferings.
  3. Sufferings can be stopped.
  4. There is a way to stop sufferings.

Question 2.
According to Lord Buddha is life full of sufferings?
Answer:
According to Lord Buddha, suffering is the first and absolute truth. No person can deny that this life is full of sufferings. Any person who takes birth in the world is bound to suffer from disease, old age and death. It is a great suffering. Besides these, there are several other sufferings faced by man,

As an example, if a man does not achieve what he desires, he is depressed. Some are distressed because of poverty while some others suffer even when they are rich because they desire more riches. Some suffer because they do not have children while others, suffer because.they have too many children.

If some one is hungry, he is distressed and on the other hand, overeating also causes suffering. Some are distressed on beirig separated from a beloved while some suffer when they see the face of their enemy. What man considers happiness is actually the cause of suffering because happiness is short lived. Infact suffering is an important part of one’s life. It accompanies man from birth till death. According to Lord Buddha, the death is not the end to sufferings because death is not the end of life. It is just the end of the story. Old virtues are attached to new life. In brief, life is a long journey of sufferings.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 7 Ashta Marga of Buddhism

Question 3.
According to Lord Buddha is there a cause of sufferings?
Answer:
The second Noble Truth of Lord Buddha is that there is a cause of sufferings. Each incident has one or the other reason. It is not possible that there is no reason for any incident. Each incident is related to a past event or circumstances due to the presence of which it occurs and due to the absence of which it does not occur. There is no consequence without a cause. Now the question arises as to what is the cause of human suffering.

According to Lord Buddha desire and illiteracy are the main sources of all sufferings. It is because of desire that we take birth again and again and suffer a lot. Desire is the cause of suffering because where there is desire, there the human being is unsatisfied. If he is satisfied, then there is no desire. There is desire throughout life. It does not die even after death and through the next birth it rejuvenates itself with double effort. This desire is of three kinds

  • desire to enjoy
  • desire to live
  • desire to undo.

Illiteracy employs lack of knowledge. It is for this reason that man remains gripped in the vicious circle of transmigration and there is no end to his sufferings. It is lack of knowledge that man supposes this life, world, wealth and family as permanent whereas all this is mortal. Whatever takes birth, dies one day.

Question 4.
According to Lord Buddha can sufferings be stopped?
Answer:
The third Noble Truth is that these sufferings can be stopped. There is no doubt about the fact that the sufferings of life are based on the harsh realities. But it does not mean that Buddhist philosophy is pessimistic. Actually this acts like a lamp for a suffering man. It says that sufferings can be stopped. As mentioned above, every suffering has a cause. If one can overcome these causes, then one can obtain freedom from all sufferings. The main cause for desire is suffering. If one can get rid of desire completely one can get rid of one’s sufferings. To put an end to desire means to put an end to one’s lusts and greed. By doing so, man can obtain freedom from all his sufferings and attain salvation.

Question 5.
According to Lord Buddha is there a way to stop sufferings?
Answer:
The fourth Noble Truth of Lord Buddha is that there is a way to stop sufferings. According to him, both Pravirti (the path of consumption) and Nivriti (the path of ascetism) are incorrect because they are based on extremes. According to the path of Pravriti a man should not kill his desires, rather he should fulfil them. According to Buddha, the fulfilment of desires does not put an end to it, rather it increases day by day.

Each fulfilment of desires acts like adding fuel to fire. Dfesires only lead to the attainment of temporary happiness which only leads to sufferings in turn. On the other hand, according to the path of Nivriti, man has to suppress his desires. According to Lord Buddha, the suppression of desires does not mean that desires stop following man.

They keep boiling inside and blaze out when given an opportunity. Besides this, the suppression of desires leads to several mental and physical sufferings. Hence Lord Buddha has called both the paths incorrect. He has propagated in favour of the adoption of the Middle Path. By treading on the Middle Path, the desires slowly come under one’s control and one acquires extreme peace. Lord Buddha’s Middle Path is based on the eight virtues for which reason, it is also called the Ashta Marga.

These eight virtues are

  1. Right View
  2. Right Intention
  3. Right Speech
  4. Right Action
  5. Right Livelihood
  6. Right Effort
  7. Right Mindfulness
  8. Right Concentration.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 7 Ashta Marga of Buddhism

Question 6.
What do you understand by Middle Path or Eightfold Path of Lord Buddha?
Or
What is the Astha Marga of Buddhism? Elucidate.
Or
What is Ashtang Marga of Buddhism?
Answer:
Lord Buddha preached that men should tread on the Eightfold Path. The Eightfold Path is also called the Middle Path because it was the path in between strict penance and a luxurious life. The following were the principles of the Eightfold Path :

  • Right Action : Man should perform pious deeds. He should keep away from stealing, luxury and killing of creatures. He should love all mankind.
  • Right Thought: All men should have the right thoughts. They should keep away from all worldly evils and futile customs and traditions.
  • Right Belief : Man should have a strong belief that by sacrificing all his desires he can put an end to all his sufferings. They should not deviate from the Eightfold Path.
  • Right Living : All men should have the right living. They should not indulge in unscrupulous activities.
  • Right Speech: Man’s speech should be pious and sweet. He should not criticize anyone nor should talk evil and should always speak the truth.
  • Right Efforts : Man should make the right efforts to condemn evil deeds and work for the welfare of others.
  • Right Recollection: Man should spendhis life in right recollection and lead a simple life.
  • Right Meditation : Man should not think about the vices and should adopt right meditation.

Question 7.
Explain any two Margas of Buddhism.
Answer:
(1) Right Speech. According of Lord Buddha, man’s speech should always be honest and sweet. Words should be such that they should not hurt other’s feelings. Even while punishing a criminal, we should observe respect towards him. We should stay away from all kinds of lies, criticism, insult and wrong testimony. Sweet words render peace to the heart on one hand, and mutual love among men on the other.

(2) Right Action. Right Action means to perform the right deeds. According to Lord Buddha, there are two kinds of deeds

  • evil deeds
  • pious deeds

Those deeds which cause man to take a rebirth are called evil deeds. Whereas those deeds which help a man to get relief from the cycle of transmigration are called pious deeds. Lord Buddha emphasises on sacred deeds by following Ahimsa, not indulging in stealing, speaking the truth, not consuming intoxicants and escape sexual pleasures. Following these four pious truths is the foundation of pious deeds.

Answer in One Word to One Sentence:

Question 1.
Buddlhism believed in how mainy Noble Truths?
Answer:
Four.

Question 2.
State any one Noble Ttuth of Huddhisno.
Answer:
Life iti full of sufferings.

Question 3.
According to Buddhism how can sufferings be put to an end?
Answer:
Sufferings can be put to an end by treading on the Ashta Marga.

Question 4.
Who started Ashta Marga?
Or
What is Ashta Marga?
Answer:
Mahatma Buddha.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 7 Ashta Marga of Buddhism

Question 5.
What do you mean by Ashta Marga?
Answer:
Ashta Marga means those eight paths, treading on which a man could Nirvana.

Question 6.
By what other name is the Ashta Marga known?
Answer:
Middle Path.

Question 7.
How many parts are of Ashta Marga and what is its another name?
Answer:

  • There are eight parts of Ashta Marga.
  • Its another name was Middle Path.

Question 8.
What is the foundation of moral life according to Buddhism?
Answer:
Right View.

Question 9.
What is ‘Right View’ in Ashta Marga?
Answer:
Four Noble Truths are Right View in Ashta Marga.

Question 10.
Which path should necessarily be followed to attain salvation according to Buddhism?
Answer:
It is necessary to follow the Ashta Marga to attain salvation according to Buddhism.

Question 11.
To which religion is Ashta Marga associated?
Answer:
Ashta Marga is associated to Buddhism.

Question 12.
How many types of Karmas are there according to Buddhism?
Answer:
Two types.

Question 13.
Name two types of Karmas according to Buddhism.
Answer:
The two types of Karmas according to Buddhism are :

  • Holy (Punya) Karma,
  • Unholy (Papa) Karma.

Fill in the Blanks:

1. Buddhism believed in …………….. Noble Truths.
Answer:
Four.

2. Four Noble Truths are also known as Four …………..
Answer:
Aryan Truths.

3. According to Buddhism, life is full of ………….
Answer:
sufferings.

4. According to Buddhism, desire is of …………. kinds.
Answer:
three.

5. Illiteracy means ………….
Answer:
lack of knowledge.

6. Ashta Marga is related to ………….
Answer:
Buddhism.

PSEB 12th Class Religion Solutions Chapter 7 Ashta Marga of Buddhism

7. Ashta Marga (Eight Fold Path) is also called ………….
Answer:
Middle Path.

8. According to Buddhism, …………. is the foundation of moral life.
Answer:
Right view.

9. According to Lord Buddha, man’s character should be ………….
Answer:
honest.

10. According tb Buddhism, deeds are of …………. kinds.
Answer:
two.

11. Right …………. is the foundation of Buddhist yoga and dhyana.
Answer:
Mindfulness

Ture Or False:

1. The four Noble Truths are the basic of the Buddhism.
Answer:
True

2. Mahatma Buddha told that suffering is the first and absolute truth.
Answer:
True

3. According to Buddhism, desire is of five types.
Answer:
False

4. Suffering can never be stopped as considered by Buddhism.
Answer:
False

5. The Eight Fold Path is associated with Jainism.
Answer:
False

6. According to Buddha religion, Karmas are of two types.
Answer:
True

7. According to Buddha religion, Right effort helps to control the rise of vices in a man’s heart.
Answer:
True

8. According to Lord Buddha, the Eight Fold Path is must to end the sufferings.
Answer:
True

Multiple Choice Questions:

1. Buddhism believed in how many Noble truths?
(a) 3
(b) 4
(c) 5
(d) 8
Answer:
(b) 4

2. Which is the first noble Truth in Buddhism?
(a) There is a cause of sufferings
(b) Life is full of sufferings
(c) Sufferings can be stopped
(d) There is a way to stop sufferings
Answer:
(b) Life is full of sufferings

3. Buddhism believed in how many paths?
(a) 5
(b) 6
(c) 7
(d) 8
Answer:
(d) 8

4. The Eight Fold Path is associated to which religion?
(a) Jainism
(b) Buddhism
(c) Hinduism
(d) Islam
Answer:
(b) Buddhism

5. By what other name is the Ashta Marga (The Eight Fold Path) known as?
(a) Peace Path
(b) Middle Path
(c) Parviti Path
(d) Nivriti Path
Answer:
(b) Middle Path

6. Which of the following path is the foundation of Buddhist Yoga and Dhyana?
(a) Right effort
(b) Right Intention
(c) Right View
(d) Right Mindfulness
Answer:
(d) Right Mindfulness