PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Yoga

PSEB Solutions for Class 8 Physical Education Chapter 7 Yoga

Physical Education Guide for Class 8 PSEB Yoga Textbook Questions and Answers

Question 1.
What is the philosophy of yoga?
Answer:
Philosophy of yoga is based on the soul of a person who is a part of God himself. Today man has forgotten God and as a result he has lost his actual power gifted to him by God. That is why he is not able to do his duties well. As a result of it he fails in every walk of life and his mind gets distracted. He is unable to solve his problem and feels weak physically, mentally, spiritually and emotionally. So his life becomes full of worries and sorrows.

The philosophy of yoga shows the right path to the people. Yoga always motivates to follow non violence. We should not be the “diverted” human beings. Yoga philosophy accepts ‘non-violence’ as a big religion.

Question 2.
What do you know about the goal of yoga?
Answer:
Goal of yoga is to connect one’s soul to God by strengthening him physically, mentally, emotionally and spiritually. In other words, it is the liberation of the soul from worldly suffering or problems. Yoga prepares a person to face all the problems of life with determination so that he may not distract from his path.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Yoga

Question 3.
What are the objectives of yoga education?
Answer:
1. To achieve higher level of consciousness:
Through meditation and other spiritual practices our soul can be connected to the eternal power. In this way, by elevating the consciousness to higher level, an individual gets enlightenment.

2. To infuse moral values:
Yoga asanas helps the person to meditate and as a result of meditation, person feels inner calm and peace which leads to religious faith, values, ethics, principles and morals.

3. To achieve emotional stability:
Yoga exercise makes the person capable of overcoming one’s emotions. Hence it helps in maintaining balance of mind. Therefore, yoga has been proved as a boon to the worried and stressed people. Yoga relaxes them and makes them able to control their emotions in the critical conditions so that they can lead a happy and contented life.

4. To achieve good health:
Yoga asanas are like physical exercises but when performed properly and regularly one’s body becomes strong, healthy and fit. Different asanas work very well to keep the different organs of the body fit and healthy because it increases the immunity of the body.

5. To achieve mental strength:
Yoga exercises not only strengthen a person physically but it makes him meditate so that his mind becomes stable and the person becomes mentally strong. It develops self confidence and because of self confidence he does not lose his heart even in the most difficult situations. He faces them bravely and becomes capable to solve the entire problem in no time.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Yoga

Question 4.
What do you know about Ashtang yoga?
Answer:
Ashtang Yoga has 8 components and therefore it is called “Ashtang”.
According to Rishi PatanjaU, there are eight stages or components of Yoga. They are as follows-

  1. Yama (Forbearance)
  2. Niyama (Observance)
  3. Asana (Posture)
  4. Pranayama (Regulation of breathing)
  5. Pratyahara (Abstraction)
  6. Dharana (Concentration)
  7. Dhyana (Meditation)
  8. Samadhi (Trance)

The first five components or stages out of the above-mentioned eight stages are connected with external Yogic exercises, and the remaining three are related to internal Yogic exercises. All these stages have been further divided as follows:

1. Yama (Forbearance):
It has the following five components-

  • Ahimsa (Non-violence)
  • Satya (Truth)
  • Astey (Conquest of the senses of mind) id) Aprigraha (Non-receiving)
  • Brahmacharya (Celibacy).

2. Niyama (Observance):
This, too has the following five stages or components-

  • Shauch (Obeying the call of nature)
  • Tapa (Penance)
  • Santosh (Contentment)
  • Savadhyaye (Self-study)
  • Ishwar Paridhan (God-consciousness).

3. Asana (Posture):
The number of Asana is as much as the number of birds. Asanas should be performed according to the capacity of the body. They should be done -by exhaling air through breathing, stopping breath and re-breathing.

4. Pranayama (Regulation of breathing):
Pranayama is a part of meditation. It has the following three parts-

  • Purak (Inhalation)
  • Rechak (Exhalation)
  • Kumbhak (Holding of Breath). Holding breath and exhalation are called Pranayama (Regulation of breathing).

5. Pratyahara (Abstraction): Pratyahara means detachment of mind from all the worldly pleasures and comforts.

6. Dharana (Concentration): Dharana means exercising control over our organs. But it is very difficult to practise it.

7. Dhyana (Meditation):
When a person gains control over mind the state of dhyana sets in this state, body and mind become like the flow of the river in which the currents of water have no effect at all.

8. Samadhi (Trance):
It is the state of mind which starts with dharana, dhyana and finally samadhi. All these states have deep connection among them.

The science of yoga is a valuable contribution of India to the world. Yoga is gaining popularity at home and abroad. All the doctors and teachers of physical education acknowledge its utility. Yoga exercises are completely scientific in nature and in accordance with the stucture of the body.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Yoga

PSEB 8th Class Physical Education Guide Yoga Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
What is yoga?
(A) Aided
(B) To meet God with Atama
(C) Ahimsa
(D) Above all.
Answers:
(A) Aided
(B) To meet God with Atama
(C) Ahimsa

Question 2.
Objective of Yoga:
(A) Control on Emotion
(B) Healthful living
(C) Mentally strong
(D) All above.
Answers:
(D) All above.

Question 3.
How many parts are there in Ashtang Yoga?
(A) Four
(B) Six
(C) Seven
(D) Eight.
Answers:
(D) Eight.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Yoga

Very Short Answer Type Questions

Question I.
When should we take bath after doing asana?
Answer:
After half an hour.

Question 2.
What type of floor is required to perform asana?
Answer:
Levelled floor.

Question 3.
What type of dress should we put on while doing asanas?
Answer:
Dress should be loose and minimum.

Question 4.
What asana should be done to remove Constipation?
Answer:
We should do the Tar and Sarvang asana.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Yoga

Question 5.
What asana should be done to remove obesity?
Answer:
Hal asana and Dhanur asana.

Question 6.
Which asana should be done to remove obesity and abdominal disease?
Answer:
Pashchimotan and Bhujang asana should be done to remove obesity and abdominal disease.

Question 7.
Which is the oldest method of Indian exercises?
Answer:
Yoga Asana.

Question 8.
How much time Sheersh Asana may be performed daily?
Answer:
2 minutes only.

Question 9.
Name the asana which prevents Hernia and Urinary diseases.
Answer:
Chakra Asana.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Yoga

Question 10.
Mention any two advantages of Sheersh Asana.
Answer:

  • Increases the learning power.
  • Removes the fat of the body.

Question 11.
Mention any two advantages of Vazur Asana.
Answer:

  • It cures night fall.
  • It also cures diabetes.

Question 12.
Mention any two advantages of Padam Asana.
Answer:

  • Cures the pain of waist.
  • Passing out of urine becomes normal.

Question 13.
Describe any two advantages of Bhvijang Asana.
Answer:

  • Removes constipation.
  • Albumin disease is cured.

Question 14.
Mention any two advantages of Dhanur Asana.
Answer:

  • Arthritis is cured.
  • Menstruation and Venereal diseases of women are cured.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Yoga

Question 15.
Which is the means of uniting soul with God?
Answer:
Yoga.

Question 16.
Which is the best asana for mental concentration?
Answer:
Padam Asana.

Short Answer Type Questions

Question 1.
“Yoga is the means of uniting soul with God.” How? Or What is yoga?
Answer:
“Yoga can be defined as science of healthy and better living physically, mentally, intellectually and spiritually.” Thus, Yoga is the union of soul with God. The medium of this sweet and happy union is body. The union of soul and God takes place by means of healthy and strong body, and we can have a vision of the Almighty God. Yoga makes body strong and healthy. As such, it is the only means of the union of soul and God.

God is the embodiment of other-worldly qualities, actions and knowledge. He is all pervading like the sky. The mutual relation between the living being and God is a must. Yoga is helpful in strengthening these bonds or connections. Man’s aim is to enjoy all the comforts of the world and to make the living soul one with God so that he may get rid of the cycles of births and rebirths and attain salvation.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Yoga

Question 2.
Yoga is becoming very popular in foreign countries. Why?
Answer:
Yoga is an ancient knowledge of India. Yogic science is very important in human life. All over the world doctors and physical education teachers accept the importance of this ancient knowledge. Yoga Asanas are based on scientific knowledge and useful for persons of all ages. Yoga contributes in the complete development of man.

Question 3.
Write any five points which one should bear in mind while doing Asanas.
Answer:
1. Yoga Asanas should be performed in the morning after the practitioner eases himself. It is better to perform Yoga Asanas after having a bath. After taking bath body feels light and flexible and Asanas get performed very easily. Asanas can, of course, be done on empty stomach in the evening, too.

2. The place of Asanas should be clean and peaceful. It is desirable if Asanas are performed in a green park or garden.

3. The place where Asanas are to be performed should be even. Asanas should be performed on a mat so that one’s concentration is not disturbed by gravitational pull of the earth or by anything else.

4. One should not indulge in talks while performing Asanas. One should concentrate on one’s breathing and on the organ on which pressure is felt. The more one gets concentrated the more shall Be the benefit of the Asanas performed. Perform Shavasana before doing other Asanas to make body, mind and breath calm and poised.

5. Yogic exercises are slow and non-aggressive. They should never be performed with jerks. Each Asana should be performed slowly by making the body alert and tense. Then the body should be kept in a relaxed state after some time. The second Asana should be performed when breathing becomes normal.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Yoga

Question 4.
What is the importance of Shav Asana?
Answer:
This asana should be performed for 3-5 minutes. It should be performed at the start and end of every asana.
Importance:

  • Shavasana helps in getting rid of high blood pressure and mental tension.
  • It keeps the heart and the brain fresh.
  • It removes the fatigue of the body.

Question 5.
Describe the advantages of Yoga Asanas.
Answer:
1. Man’s basic faculties of body and mind develop by means of Yoga. Lungs get enough air through the exercise of pranayama, as a result of which they get exercised and energised, and get rid of many ailments.

2. Man’s body remains completely healthy through Yoga. Dhoti and Basti help in cleaning liver and intestines respectively. Clean body, we know, always remains healthy.

3. Body gets strengthened with Yoga.

4. By doing Yogic Asanas the organs of body become flexible. For example, Hal-Asana and Dhanush-Asana help in increasing the flexibility of the backbone.

5. All body systems begin to function properly with Yogic exercises.

6. Yogic exercises keep human body in good and correct posture, as a result of which man’s personality improves. For example, by doing Brikh-Asana, knees do not strike, and by doing Padam-Asana”, one’s belly does not protrude and shoulders do not develop hump.

7. Mental discipline develops by doing Yoga. By doing Yama and Niyanfa, one is enabled to exercise control on one’s undesirable emotions and vices.

8. Many ailments get removed by performing Yoga Asanas correctly. Vajar-Asana and Mastainder-Asana help in the removal of diabetes. Similarly, Pranayama keeps the lungs free from ailments.

9. Yoga Asanas help in removing physical and mental fatigue. Shavasana helps in the removal of tiredness.

10. Man’s intelligence and memory increase as a result of performing Yoga Asanas. Shirash-Asana proves to be very useful in this respect.

11. Yogic exercises develop a sort of rhythm in man’s body.

12. Yogic Asanas are the best means of attaining peace and balance of mind.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Yoga

Question 6.
Describe the Technique of Shav Asana.
Answer:
Shav Asana. In this asana, one lies down prostrate and loosens the body. In order to perform this asana, lie down straight on the ground over the back and loosen all the parts of the body completely. Gradually, breathe in deeply. The distance between the feet should be 1.5 ft.
PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Yoga 1
Keep the wrists of the hands away from the body, facing the sky. Close your eyes, introspect and think as if the body were getting loose. Feel that the body is in a position of rest.

Question 7.
Which asanas are useful for reducing Fatness/Obesity and the trouble of the stomach?
Answer:

  • Tar Asana
  • Shirsh Asana
  • Padam Asana
  • Paschimotan Asana
  • Bhujang Asana
  • Chakra Asana
  • Dhanush Asana.

Punjab State Board PSEB 8th Class Physical Education Book Solutions  Chapter 7 Yoga Textbook Exercise Questions and Answers.

 

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Yoga

PSEB Solutions for Class 7 Physical Education Chapter 5 Yoga

Physical Education Guide for Class 7 PSEB Yoga Textbook Questions and Answers

Question 1.
What do you mean by Yoga?
Answer:
The objective of Yoga is unity, union and love. In simple words we can say that yoga means union of man and God. Science that unites man & God is called Science of Yoga.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Yoga

Question 2.
What is Yoga according to Rishi Patanjali?
Answer:
To control the insticts of our mind’s called Yoga.

Question 3.
Write any one definition of Yoga.
Answer:
Yoga is that path which leads a human being from darkness to light.

Question 4.
What do you mean by the word Asanas?
Answer:
Asana is an old method of Yoga which makes the base of Pranayam, Dhyan & Smadhi. Asana word means art of sitting. According to scripture Yoga Sutra written by Patanjali Asana is that situation of a person in which he can sit maximum for time comfortably.

Question 5.
How many types are there of Asanas? Write in detail.
Answer:

  1. Cultural Asana: Asana which performed to strengthen body are called cultural Asana.
  2. Meditative Asana: These type of asana is used to the smadhi or meditation.
  3. Relaxative Asana: These asanas are done in lying position. The objective of this asana is give relaxation to the body.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Yoga

Question 6.
Yoga is only a method of treatment. Write your views regarding this statement.
Answer:
Many diseases are possible to treat with the help of Yoga. Some People assume that Yoga is a method of a treatment & meant for only these people who are suffering from any disease. Yoga can be done by any healthy person & he can save his body from any disease.

Question 7.
What is Objective of Yoga?
Answer:
Objective of Yoga is to unite love & affection with each other. With the help of Yoga we can control our mind.

PSEB 7th Class Physical Education Guide Yoga Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
How many types are there of Asanas?
(A) Three
(B) Two
(C) One
(D) None.
Answer:
(A) Three

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Yoga

Question 2.
What do you mean by Yoga?
(A) Adding
(B) Union
(C) Union of Man with God
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Question 3.
Principle of Yoga.
(A) While doing Asana we should take care of sex and age
(B) Do not exert much force while doing Asanae
(C) Aaanas should be done empty stomach
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Question 4.
Misconceptions of Yoga
(A) Yoga is related to a particular sect
(B) The yoga is meant for men
(C) The Yoga is only for sick person
(D) All the above
Answer:
(D) All the above

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Yoga

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Write about Yoga in detail.
Answer:
Yoga word derived from Sanskrit word Yoga which means unite the soul with God.

Question 2.
Write any definition of Yoga.
Answer:
Yoga is that path which leads a human from darkness of light

Question 3.
Write any one misconception of Yoga.
Answer:
It is related with particular religion.

Question 4.
What is asana?
Answer:
Asana La that situation of a person in which he can sit maximum for time comfortably.

Short Answer Type Question

Question 1.
Write any three principles of Asana.
Answer:

  • Do not exert much force while doing Asana. Body should, be in static & comfortable position.
  • Asanas should be done empty stomach or four hours after taking meals.
  • Heart Patients & pregnant ladies do not do difficult asanas.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Yoga

Long Answer Type Questions

Question 1.
Write the misconceptions of Yoga?
Answer:
1. The Yoga is related to a particular Sect:
Yoga was started in India by hermits. Many people consider that Yoga is related to Hindu religion & they consider that Yoga is meant for Hindus Only.

2. That Yoga is meant for men:
Many people consider that people doing Yoga, have to follow strict rules. Hence, it can be done by men only. It is meant for women.

3. That Yoga is’only for sick person:
Many diseases are possible to treat with the help of Yoga. Some people assume that Yoga is a method of treatment & meant for only those people who are suffering from diseases.

Question 2.
Write principles of Asanas.
Answer:

  • Asana should be done empty stomach or four hours after meals.
  • Heart Patients & pregnant women should not do difficult Asanas.
  • Body should be bent slowly while doing asana. Do not give Jerks while doing asanas.
  • Do not exert much force while doing asanas.
  • The place for doing the practice of asanas should be clean & peaceful.

Punjab State Board PSEB 7th Class Physical Education Book Solutions Chapter 5 Yoga Textbook Exercise Questions and Answers.