PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Yoga

PSEB Solutions for Class 7 Physical Education Chapter 5 Yoga

Physical Education Guide for Class 7 PSEB Yoga Textbook Questions and Answers

Question 1.
What do you mean by Yoga?
Answer:
The objective of Yoga is unity, union and love. In simple words we can say that yoga means union of man and God. Science that unites man & God is called Science of Yoga.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Yoga

Question 2.
What is Yoga according to Rishi Patanjali?
Answer:
To control the insticts of our mind’s called Yoga.

Question 3.
Write any one definition of Yoga.
Answer:
Yoga is that path which leads a human being from darkness to light.

Question 4.
What do you mean by the word Asanas?
Answer:
Asana is an old method of Yoga which makes the base of Pranayam, Dhyan & Smadhi. Asana word means art of sitting. According to scripture Yoga Sutra written by Patanjali Asana is that situation of a person in which he can sit maximum for time comfortably.

Question 5.
How many types are there of Asanas? Write in detail.
Answer:

  1. Cultural Asana: Asana which performed to strengthen body are called cultural Asana.
  2. Meditative Asana: These type of asana is used to the smadhi or meditation.
  3. Relaxative Asana: These asanas are done in lying position. The objective of this asana is give relaxation to the body.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Yoga

Question 6.
Yoga is only a method of treatment. Write your views regarding this statement.
Answer:
Many diseases are possible to treat with the help of Yoga. Some People assume that Yoga is a method of a treatment & meant for only these people who are suffering from any disease. Yoga can be done by any healthy person & he can save his body from any disease.

Question 7.
What is Objective of Yoga?
Answer:
Objective of Yoga is to unite love & affection with each other. With the help of Yoga we can control our mind.

PSEB 7th Class Physical Education Guide Yoga Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
How many types are there of Asanas?
(A) Three
(B) Two
(C) One
(D) None.
Answer:
(A) Three

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Yoga

Question 2.
What do you mean by Yoga?
(A) Adding
(B) Union
(C) Union of Man with God
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Question 3.
Principle of Yoga.
(A) While doing Asana we should take care of sex and age
(B) Do not exert much force while doing Asanae
(C) Aaanas should be done empty stomach
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Question 4.
Misconceptions of Yoga
(A) Yoga is related to a particular sect
(B) The yoga is meant for men
(C) The Yoga is only for sick person
(D) All the above
Answer:
(D) All the above

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Yoga

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Write about Yoga in detail.
Answer:
Yoga word derived from Sanskrit word Yoga which means unite the soul with God.

Question 2.
Write any definition of Yoga.
Answer:
Yoga is that path which leads a human from darkness of light

Question 3.
Write any one misconception of Yoga.
Answer:
It is related with particular religion.

Question 4.
What is asana?
Answer:
Asana La that situation of a person in which he can sit maximum for time comfortably.

Short Answer Type Question

Question 1.
Write any three principles of Asana.
Answer:

  • Do not exert much force while doing Asana. Body should, be in static & comfortable position.
  • Asanas should be done empty stomach or four hours after taking meals.
  • Heart Patients & pregnant ladies do not do difficult asanas.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Yoga

Long Answer Type Questions

Question 1.
Write the misconceptions of Yoga?
Answer:
1. The Yoga is related to a particular Sect:
Yoga was started in India by hermits. Many people consider that Yoga is related to Hindu religion & they consider that Yoga is meant for Hindus Only.

2. That Yoga is meant for men:
Many people consider that people doing Yoga, have to follow strict rules. Hence, it can be done by men only. It is meant for women.

3. That Yoga is’only for sick person:
Many diseases are possible to treat with the help of Yoga. Some people assume that Yoga is a method of treatment & meant for only those people who are suffering from diseases.

Question 2.
Write principles of Asanas.
Answer:

  • Asana should be done empty stomach or four hours after meals.
  • Heart Patients & pregnant women should not do difficult Asanas.
  • Body should be bent slowly while doing asana. Do not give Jerks while doing asanas.
  • Do not exert much force while doing asanas.
  • The place for doing the practice of asanas should be clean & peaceful.

Punjab State Board PSEB 7th Class Physical Education Book Solutions Chapter 5 Yoga Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment