PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Value of sports

PSEB Solutions for Class 7 Physical Education Chapter 6 Value of sports

Physical Education Guide for Class 7 PSEB Value of sports Textbook Questions and Answers

Question 1.
Write down the names of 10 big & ten small games.
Answer:
Big Games: Footbal, Hockey, Cricket, Netball, Throw ball, Volleyball, Kabaddi, Kho-Kho, Wrestling, Boxing.
Small Games: Touch & go, Tag games Shadow games, hide & seek, Pick the handkerchief. Searching the leader Cat & Mouse, Peeling the skin, Masula-Ghori, Jang-Planga.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Value of sports

Question 2.
What are the fundamental skills of a man? How did the games of today originate from these fundamental skills?
Answer:
Walking Running, Jumping, Throwing all are fundamental skills. All these fundamental skills are improved along with other industries of civilization and we have convert this fundamental skills to this games which spread out in the whole world.

Question 3.
What are the uses of games for man?
Answer:

  • Development & growth of body
  • Proper use of Leisure time
  • Full control over Emotions
  • Obedience
  • Spirit of co-operation
  • Punctuality
  • Tolerance
  • Self-Confidence
  • Firm determination
  • Spirit of competition.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Value of sports

Question 4.
What Qualities does a man learn by participating in games?
Answer:

  • Good health
  • Conditioned body
  • Full control over emotions
  • Development of intelligence
  • Development of character
  • Development of will power
  • Spirit of brotherhood
  • Leadership
  • International Co-operation
  • Competitional Co-operation

Question 5.
How games are useful for a country?
Answer:

  • International Co-operation: Teams of one country go to another countries to play the game. This helps in creating a feeling of friendship between different countries.
  • Good Citizenship: The spirit of sportsmanship that a player is expected to have, helps him become a good citizen.
  • Prominent Leaders: A nation need good & experienced leaders in order to make progress. Games help produce good leaders.
  • Nation Integration: Keeing the nation as one integrated unit was one of the major issues after independence. Games played an important role in keeping the united nation.
  • Strong defence: A country needs strong, healthy & disciplined soldied to able to defend its borders.

Question 6.
What is the importance of games at the international level?
Answer:
Teams of one country go to other for play the games. This helps in creating a feeling of friendship between different countries.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Value of sports

PSEB 7th Class Physical Education Guide Value of sports Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Name of big game.
(A) Football, Hockey, Cricket, Table Tennis
(B) Kho-Kho, Basketball
(C) Badminton, Wrestling and Kabaddi
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Question 2.
Name the small games.
(A) Touch and go, Tag games, shadow games
(B) Cat and mouse
(C) Raja Rani, Circle Kho-Kho
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Question 3.
Main skill of man.
(A) Walking
(B) Running
(C) Jumping and throwing
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Value of sports

Question 4.
What are the uses of games for Man?
(A) Development of body and mind
(B) Proper use of leisure time
(C) Full control over emotion
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Question 5.
What qualities does a man born in sports?
(A) Health
(B) Conditioning Body
(C) Development of intelligence
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Question 6.
How games are useful for a country?
(A) Nation integration
(B) Strong defence
(C) Prominent leader
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
In early time how a man can spend his life?
Answer:
Jungli.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Value of sports

Question 2.
In How many types of games are divided?
Answer:
Big & Small games.

Question 3.
What are Indian games?
Answer:
Wrestling, Kabaddi and Kho-Kho.

Question 4.
What are the natural and interested activities of Child?
Answer:
Games.

Question 5.
Endurance firm-decision, confidence, how these all responsibilities comes in our minds?
Answer:
By Games.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Write the international quality of game?
Answer:
When an particular game of a nation go to other country to play. Which develop the quality of friendship at international spirit with this love & affection all the enimity of the country disappears. and peace prevails among the countries. The sports plays an important role in person to person & country to country for brotherhood & peace.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Value of sports

Question 2.
What are the importance of physical activity in human life?
Answer:
Very beginning of childhood when starts some type of activity it is inborn qualities as soon as he become elder the activity are increased according to age. These are divided into 2 parts.
1. Natural activities.
2. Traditional activities.
All the games are come in traditional activities. Men become physical & mentally strong in sports.

Punjab State Board PSEB 7th Class Physical Education Book Solutions Chapter 6 Value of sports Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment