PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Human Body

PSEB Solutions for Class 7 Physical Education Chapter 1 Human Body

Physical Education Guide for Class 7 PSEB Human Body Textbook Questions and Answers

Question 1.
What do you know about human body?
Answer:
Human body is made up of muscles, bones and many other small and large organs of the body like- heart, lungs, liver, kidneys etc. When we see the kabaddi players before participating in game and they warm up and enter into the sports field. Their attractive body is much impressed to us and we attend to be fit like kabaddi players. The players has to face many difficulties to build their body. It is very essential to be fit and have a attractive look. The player’s body fitness depends on its strength and power. The achievement in sports depends on his fitness and strength to make him healthy. A sportsman must has the knowledge of his body, if the sportsman knows all part of the body. He will be able to perform in sports well. If he does not know the various parts of the body and their working then he may get hurt while doing exercise and he may not be able to develop his body fitness.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Human Body

Question 2.
In which categories can a human body be divided to understand or knowledge it?
Answer:

  • Body Posture
  • Body Function.

Question 3.
How many bones are there in a human body?
Answer:
The human body has 206 bones of different shapes and sizes which make the frame of the body by joining together.

Question 4.
What are the main organs of blood-circulation system?
Answer:
Heart, Arteries, veins and tissues are the main organs of the blood circulation system.

Question 5.
What do you know about sensory organs?
Answer:
Sensory organs are:
eyes, ears, tongue, nose, skin. We get knowledge about our surrounding and the changes of environment through them. We can see any object with our eyes. We can smell any thing with our nose. We can hear any thing with our ears. Tongue tells about different kind of tastes of eatables. Skin makes us to feel the touch of anything and realization of summer and winter.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Human Body

Question 6.
What is the importance of excretory system in human body?
Answer:
The food we take eat only a small part of it is retained in our body and the rest of it is excreted from the body in the form of waste material when we work the energy is consumed and the result of many waste material are produce in the body. The waste material are necessary to excrete from out body. If these waste material are remain in our body may causes many diseases. Excretory system expell out the waste product out of the body. The skin and the kidney are the main part of the system. They expell the waste product in the form of urine and sweat.

Question 7.
What are the main functions of human body?
Answer:
1. Protection:
Our body consist of many soft organs like : heart, lungs and brain, which are pretected by the skeleton system like : bones of our skull protect our brain and bones of our rib cage protect our lungs and heart also.

2. Shape:
The body structure gives shape to our body. If this body structure is not present then shape of our body is irregular.

3. Movement:
All movements are possible due to the body posture. The muscles are attached to the frame of the body. The contraction and expansion of muscles causes movement in the bones and this result body to do the movement.

4. Mineral Store House:
The bones of our body act as a mineral store house. In bones they decay great quantity of calcium and phosphorus
stored in our body, which causes growth and development in human being. We should take a balanced diet in our food. If any of these elements is not sufficient in our body, the bones use to supply these.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Human Body

PSEB 7th Class Physical Education Guide Human Body Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
In which categories can a human body be divided to understand or knowledge of:
(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) Five.
Answer:
(A) Two

Question 2.
How many bones are there in human?
(A) 206
(B) 220
(C) 300
(D) 250.
Answer:
(A) 206

Question 3.
Main functions of human body :
(A) Protection
(B) Shape
(C) Movement
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Question 4.
Organs of Blood Circulation :
(A) Heart
(B) Arteries
(C) Veins
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Human Body

Question 5.
Main system of Body.
(A) Muscular System
(B) Circulatory System
(C) Respiratory System
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Which material is used to make the human body?
Answer:
Muscles, Bones and some small and big orgAnswer:

Question 2.
Write the three body orgAnswer:
Answer:
Heart
Lungs
kidneys

Question 3.
Who protect our soft organs?
Answer:
Bones and ribs.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Human Body

Question 4.
Which body organ is protected by the skull?
Answer:
It protects the brain.

Question 5.
Who provide shape to our body?
Answer:
Skeletal system provide shape to our body.

Question 6.
What happen if bones are not present in our body?
Answer:
It becomes big flash of skin.

Question 7.
How we get the movements to our body?
Answer:
Muscles create the movements in our body.

Question 8.
Who stored the minerals?
Answer:
Bones stored the minerals in our body.

Question 9.
Which are the important systems in our body?
Answer:
Circulatory system, Respiratory system.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Human Body

Question 10.
Which system help us in running and walking?
Answer: Muscular System.

Question 11.
Write the main organs of respiratory system.
Answer:
Nose, Wind pipe, Lungs.

Question 12.
Which system provides energy to our body?
Answer:
Digestive System.

Question 13.
Write the main organs of excretory system.
Answer:
Skin and Kidneys.

Question 14.
Write the function of the nervous system.
Answer:
Messages of Brain provides to the body organs and activities of body organs provide to brain.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What steps should be taken by a sportsman to make our body beautiful and attractive?
Answer:
They should work hard to make his body fit and fine.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Human Body

Question 2.
What did the sportsman knows for their progress?
Answer:
Players should know the various parts of the body, their work and efficiency of the body.

Question 3.
Which mineral is stored in bones?
Answer:
Calcium and Phosphorus.

Question 4.
From which we get the energy?
Answer:
We get the energy from our food. The food we intake after so many chemical changes we get the energy. The digestive system tells us how the food is absorbed and how we can get the energy from it.

Question 5.
How the human body was?
Answer:
Human body is like a machine and different system like its parts. To run the machine properly all parts should be work together. If any system of our body is disturbed. The effect can be effect on the whole body and a man can suffer. It is important to get the knowledge about our body to keep healthy.

Question 6.
What is the difference between veins and arteries?
Answer:
The arteries carries the pure blood from heart to all organs. Veins carries impure blood from body organs to heart.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Human Body

Long Answer Type Questions

Question 1.
Why we should have the knowledge about different body organs?
Answer:
Our body system consist of many system and they combine to do different works. It is important that all the system work properly. If any of the system stops working properly then our body is effected and causes many problems.
1. Muscular System:
By this system we know about muscles. Due to muscles we are able to run, walk etc. Our body also works properly due to these muscles.

2. Circulatory System:
The blood keeps circulating in our body continuously the main organs of this system is heart, arteries, veins and tissues. The heart always remains beating and through the veins circulate the blood to the whole body. We can see blue arteries on the upper parts of our hands which takes blood towards the heart.

3. Respiratory System (Breathing System):
To our human body oxygen always require to live. We take O2 through breathing and exhale CO2. Nose, wind pipes and lungs are the main parts of this organ.

4. Digestive System:
We need energy to work. This energy is derived from food. The food we intake becomes very useful to our body after chemical process. We come to know how the food is digested and how the energy produced by it.

5. Excretory System:
The food we eat, only a small part of it is retained in our body and at rest of it is excreted from body in the shape of waste materials. In the similar way, when we work, the energy is consumed as a result many waste materials are produced in the form of sweat and urine.

6. Sense Organs:
Eyes, nose, ears, tongue and skin are the main parts of this system. We get knowledge about our surrounding and the change of environment through them.

7. Nervous System:
Brain controls all the activities of human body. There is a net of nervous system spread in the whole body that send message of’brain to different parts of the body and vice versa.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 1 Human Body

Question 2.
Write the advantages of different body systems?
Answer:
All the body systems are vital for body but the blood circulation and breathing system among are very important. Any one system of these two, if stops working even for a short while, a man can die. Continuous flow of blood and O2 in the body is very necessary to keep and human being alive. Human body is like a machine and different system of the body are like its parts. To make the machine run properly, it is important that all its parts should work properly. If any system of our body is disrupted, its effect can be felt on the whole body and the main becomes ill.

Punjab State Board PSEB 7th Class Physical Education Book Solutions Chapter 1 Human Body Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment