PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Physical Capacity and Advantages of Exercises

PSEB Solutions for Class 7 Physical Education Chapter 2 Physical Capacity and Advantages of Exercises

Physical Education Guide for Class 7 PSEB Physical Capacity and Advantages of Exercises Textbook Questions and Answers

Question 1.
What do you mean by human capacity?
Answer:
Physical capacity required not only in games but in every field of life to perform the work. Physical capacity is that quality of the body by which a person can do his daily work without any difficulty, in other words a person capacity to do maximum physical work is called human capacity. Physical capacity is to be related with the person who do a lot of physical work. People who do not know the meaning of physical capacity.

They think that physical strength is required only be the farmers, labours etc. who do heavy physical work and perform hard duties. Besides this physical capacity is considered with players. Who have to win the medal in games. The level of physical capacity is different in every person. The capacity is different from one another. It depends upon the profession and the work they are doing.

A person who perform hardwork is possessing more capacity then a person who do not perform any work. A person who works in a shop are the one who is clerk has less physical capacity as compare to a sports person. In the same way a football and a kabaddi player as in both the games player do hard work in different way. A person’s physical quantity depends upon different qualities. The physical capacity will increase as much as you work hard.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Physical Capacity and Advantages of Exercises

Question 2.
Write the name of parts of human capacity.
Answer:
Human capacity are as follows :

  • Speed
  • Strength
  • Endurance
  • Flexibility
  • Co-ordination.

Question 3.
What do you understand by speed?
Answer:
The first quality of physical capacity is speed. The ability to do a work in minimum time is called speed. Speed is a very important quality of a physical capacity that has an important role in every game. That player is considered a good player who possesses a great speed. Even in general work, the person who owns the quality of doing a work faster, completes his work earlier than others.
PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Physical Capacity and Advantages of Exercises

Question 4.
What do you mean by co-ordination? What is the importance of co-ordination for a player?
Answer:
Co-ordination is also a quality of physical capacity. Co-ordination means the relation between mind and the body. The body receives the message sent by the mind and complete the soon no work is possible without the co-ordination of mind and body.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Physical Capacity and Advantages of Exercises

Question 5.
Write in detail about the importance of human capacity.
Answer:

  • The body of a person having physical capacity remains beautiful and stout. His body has good growth and development.
  • Physical systems become able to work properly due to physical capacity, our muscles become able to do heavy work and we can do more work.
  • A person has good control on his body with his physical capacity. There is improvement in co-ordination of his brain and muscles.
  • There is less scope of heart and lung diseases e.g. blood pressure, heart attack, breathing problems, asthama etc. to the person with physical capacity.

Question 6.
What do you mean by exercise? What are the advantages of exercise?
Answer:
Walking, Running, Throwing and Climbing are the basic skills of human being. He uses all the skills in his routine life and perform exercise. Sometime forceful and brisk activities are done to improve these skills. These activities are known as exercise. The objectives of exercise to improve the circulation of blood. It has a great relationship between health and exercise. There are many advantages of exercise which are given below:

  • Muscle becomes strong and flexible.
  • Lungs contract and expand during exercise.
  • CO2 is exhaled in more quantity due to quick contraction and expansion of lungs and more of O2 is inhaled in the body. The blood is purified by this process.
  • Heart becomes healthy. There is increase in the capacity of heart and arteries become strong.
  • Digestive system of a person become more stronger with exercise.
  • Exercise remove the formitive of the body and one gets reduff joint problems.
  • New cell and new blood is produce in body. White blood cells increased and body become strong.
  • Ageing is delayed mental and physical health remain good.
  • By doing exercise health remain good and he away from evil thoughts.
  • Extra fat of the body is burned and his body become healthy, active and stout.
  • Heat is produced in the body while doing exercise and prespiration is caused impurities expell out from the body and skin becomes clear after that body become healthy.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Physical Capacity and Advantages of Exercises

PSEB 7th Class Physical Education Guide Physical Capacity and Advantages of Exercises Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Write the quality of Physical capacity.
(A)Speed
(B) Strength
(C) Courage and flexibility
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Question 2.
Advantage of Excercise:
(A) Muscle becomes strong
(B) Digestive system becomes strong
(C) Ageing is delayed
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Question 3.
Write more advantage of Exercise.
(A) Blood remain pure
(B) Heart becomes healthy
(C) White cells in the body increases
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Physical Capacity and Advantages of Exercises

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What happens when we walk, jump, run?
Answer:
Exercise.

Question 2.
Which organ exhaled the CO2 from our body?
Answer:
Lungs.

Question 3.
How physical capacity is build?
Answer:
Regular exercise and taking balanced diet.

Question 4.
How our muscles become stronger & flexible?
Answer:
By doing exercise.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Physical Capacity and Advantages of Exercises

Question 5.
What happen by prespiration?
Answer:
Waste products are expelled out from our body.

Question 6.
What is physical capacity?
Answer:
It is the ability of a person which enable him to perform his work smoothly.

Question 7.
Write the name of quality of physical capacity.
Answer:
Speed, Coordination, Endurance, Strength and Flexibility.

Question 8.
Write the importance of physical energy?
Answer:

  • It makes our body healthy & attractive.
  • With the help of physical energy he overcome the control of energy.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Physical Capacity and Advantages of Exercises

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is the effect of exercise on all parts of the body?
Answer:

  • Body becomes strong & more work is performed.
  • Digestive system work properly.
  • We feel more hungry.

Question 2.
Write any three advantages of exercise
Answer:

  • It removes the illness.
  • While doing exercise precipiration is cause and impurities of the body are expelled.
  • Age of the person is increased.

Question 3.
Write the effect of exercise on lungs.
Answer:

  • Lungs contract & expand during exercise.
  • CO2 is exhaled in more quantity.
  • More of O2 is inhaled by the body.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Physical Capacity and Advantages of Exercises

Long Answer Type Questions

Question 1.
What are the achievement of sports person in field of sports?
Answer:
The sports person are creating new record in the fields of sports. Bring loral to their own country. Sports are limited for recreation & intest earlier. But now there are earing lot of money in sports for this very reason they work very harding improve their physical capacity. To won the medal in Olympic are breaking record in other sports. They become star in sports and become very rich by earning money from this sports. Every person intend to create a world record in the field of sports. For this very reason they have to work hard and pay special method of training modem equipment of sports. Experience coach develops all the qualities of a person in a sports. In this way, the sports person prepare himself for the demand of sports market. If is lacking in the physical energy he cannot compete with his opponents.

Question 2.
Write the qualities of physical energy.
Answer:
1. Speed
2. Strength
3. Endurance
4. Flexibility
5. Coordination.

1. Speed:
The first quality of physical capacity is speed. The ability to do a work in minimum time is called speed. Speed is very important quality of physical capacity that has an important role in every game. The player is considered a good player who possesses a great speed.

2. Strength:
The energy produced by the muscles of the body is called strength. It is required to complete any work. Every light or heavy work requires physical capacity to complete it. A strong person can do any light or heavy work easily.

3. Endurance:
The capacity to do work for a long period is called endurance. It is an important part of physical strength that helps a person to continue his work even in the state of fatigue. The long term activities cannot be completed without this quality.

4. Flexibility:
Any player’s performance in the game depends upon the body’s flexibility. It directs relate to the joints of the body. The more the person bends his joints, the more flexibility he owns.

5. Coordination:
It is also an important physical capacity like others. It means the relation between wind and the body. There will be no mistakes if the body receives the messages sent by wind and completes it soon.

Punjab State Board PSEB 7th Class Physical Education Book Solutions Chapter 2 Physical Capacity and Advantages of Exercises Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment