PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Major Dhyan Chand-The Magician of Hockey

PSEB Solutions for Class 6 Physical Education Chapter 3 Major Dhyan Chand-The Magician of Hockey

Physical Education Guide for Class 6 PSEB Major Dhyan Chand-The Magician of Hockey Textbook Questions and Answers

Question 1.
When was Major Dhyan Chand Born?
Answer:
Major Dhyan Chand was bom on 29 August, 1905 at Allahabad in the house of father Sameshwar Dutt.

Question 2.
When did Indian hockey team participate for the first time in the Olympic games? Which medal was won by Indian team in these games?
Answer:
In 1928, the Indian team participated in Amesterdom Olympic Games for the first time and also won the gold medal in it.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Major Dhyan Chand-The Magician of Hockey

Question 3.
Describe any one episode related to Major Dhyan Chand’s life.
Answer:
There are many legends about this great player. Once in Holland, the authorities broke Dhyan Chand’s hockey stick to check if there was any magnet like element inside it. Actually Dhyan Chand had a great control on ball. His ball did not separate from his stick. Many people believed that his hockey stick was a magical stick. Dhyan Chand won the heart of German Dictator Hitler. Hitler even had offered a high post in German army, but Dhyan Chand declined the offer and felt proud to play only for India.

Question 4.
hen and where did Major Dhyan Chand play his first International match?
Answer:
He played his first International match in New Zealand on 13th May, 1926. In New Zealand 21 matches were played. India won 18 matches, out of these.

Question 5.
In which country Major Dhyan Chand’s statue is installed?
Answer:
Statue of Dhyan Chand was placed in Biana at Australia. This statue was made with four hands and one hockey stick is put in each hand.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Major Dhyan Chand-The Magician of Hockey

Question 6.
Write a brief note about Major Dhyan Chand’s life.
Answer:
Major Dhyan Chand was bom on 29th August, 1905 at Allahabad in the house of father Sameshwar Dutt. Dhyan Chand’s father & elder brother were also prominent players of hockey. Thus Dhyan Chand received his game in heritage. He was a famous player of hockey in India. He brought laurels for India at World level. He won gold and silver medals on International level in the field of sports. His father worked in British Indian Army.

Major Dhyan Chand joined army as the soldier at a age of t sixteen. There a Subedar Major Tiwari motivated him to play hockey. Major Dhyan Chand used to practise hockey with great dedication after his duty hours in the evening till late night in the moonlight. He participated in sports competitions of army from 1922 to 1926. Dhyan Chand’s game was highly appreciated during the annual sports competition in Delhi. The appreciation boosted Dhyan Chand’s spirit high. He played his first International match in Newzealand on 13th May, 1926. In New Zealand 21 matches were played, India won 18 matches out of these.

Question 7.
What efforts have been done by the Indian government dedicated to the memory of Major Dhyan Chand?
Answer:

  • Indian government recognized Dhyan Chand’s wonderful game skill & honoured him with “Padam Bhushan” in 1956.
  • Dhyan’s birthday is celebrated as National Sports Day in India with great pomp & show.
  • The Indian postal service had even issued a postage stamp in his memory.
  • International Stadium at New Delhi has been named after him in his memory.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Major Dhyan Chand-The Magician of Hockey

PSEB 6th Class Physical Education Guide Major Dhyan Chand-The Magician of Hockey Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
When Major Dhyan Chand was born?
(A) 1905
(B) 1910
(C) 1912
(D) 1916.
Answer:
(A) 1905

Question 2.
When did Indian hockey team participate for the first time in the Olympic games?
(A) 1928
(B) 1932
(C) 1936
(D) Never.
Answer:
(A) 1928

Question 3.
When and where did Major Dhyan Chand play his first International Match?
(A) 1926 Newzealand
(B) 1928 Koser
(C) 1932 England
(D) All above.
Answer:
(A) 1926 Newzealand

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Major Dhyan Chand-The Magician of Hockey

Question 4.
In which country Major Dhyan Chand’s statue is installed?
(A) In Biana at Australia
(B) America
(C) Newzealand
(D) All above.
Answer:
(A) In Biana at Australia

Question 5.
Which awards were given to Major Dhyan Chand by the Govt, of India?
(A) Padam Bhushan in 1956.
(B) Dock ticket was released on his name.
(C) International Stadium at his name in New Delhi.
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

Question 6.
Major Dhyan Chand was attached with which game?
(A) Football
(B) Hockey
(C) Cricket
(D) Badminton.
Answer:
(B) Hockey

Question 7.
Dhyan Chand started playing hockey in which place?
(A) At home
(B) In Military
(C) School
(D) College.
Answer:
(B) In Military

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Major Dhyan Chand-The Magician of Hockey

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Major Dhyan Chand was attached with which game?
Answer:
Major Dhyan Chand was attached with Hockey.

Question 2.
Dhyan Chand started playing Hockey in which place?
Answer:
Dhyan Chand started playing Hockey in Army.

Question 3.
Who is called the magician of Hockey?
Answer:
Major Dhyan Chand.

Question 4.
When was Dhyan Chand Born?
Answer:
Dhyan Chand was bom on 29 August, 1905 at Allahabad.

Question 5.
What was his father’s name?
Answer:
His father’s name was Sameshwar Dutt.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Major Dhyan Chand-The Magician of Hockey

Question 6.
His elder brother was also hockey player or not?
Answer:
Yes, his elder brother ‘Roop Singh’ was also a good player of hockey.

Question 7.
In which place Major’s father did his job?
Answer:
He did job in British India Army.

Question 8.
Major started job of army in which age?
Answer:
At the age of 16 years.

Question 9.
Dhyan Chand first participated in which International match?
Answer:
13 May, 1926 at New Zealand.

Question 10.
In which Olympics he participated first?
Answer:
In 1928, at Amesterdom.

Short Answer Type Questions

Question 1.
When did Major Dhyan Chand born and died?
Answer:
Major Dhyan Chand was bom on 29 August, 1905 in Allahabad and he died on 3 December, 1979.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Major Dhyan Chand-The Magician of Hockey

Question 2.
Major Dhyan’Chand did how many goals against another teams?
Answer:
He did 1000 goals.

Question 3.
How many goals Major Dhyan Chand did in International matches?
Answer:
He did 400 goals in International matches.

Question 4.
What did Hitler offer to Dhyan Chand?
Answer:
Hittler offered him to play as a team member of Germany.

Question 5.
What question was asked by Bradman to Dhyan Chand?
Answer:
He said that how you could do so many goals by hockey.

Question 6.
After awarded Padam Bhushan award Indian Olympic Association gave which award to Dhyan Chand?
Answer:
Shtabdi of Sarvotam player.

Question 7.
Statue of Dhyan Chand is installed in which country?
Answer:
In Australia.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Major Dhyan Chand-The Magician of Hockey

Question 8.
Why Dhyan Chand’s hockey was broken?
Answer:
Te see if it was magical stick or not.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Explain the story attached to the life of Dhyan Chand.
Answer:
Even great cricketer Don Bradman became Dhyan Chand’s fan. He asked Dhyan Chand how he scored so many goals? Dhyan Chand
answered him that as he made runs by cricket bat, similarly goals are scored by a hockey stick.

Question 2.
What things got Dhyan Chand in his life?
Answer:
Indian Government recognized Dhyan Chand’s wonderful game skill & honoured him with “Padam Bhushan” in 1956. He was declared the best player of the century by the Indian Olympic Association. 29 August, Chand’s birthday is celebrated as National Sports Day in India with great pomp & show. A statue of Dhyan Chand has been set up in Vienna, Australia to honour him. This statue has four hands holding four sticks. This statue is a symbol of his marvellous skills of his game. He also won a lot of gold & silver medals.

Question 3.
Dhyan Chand play first international match in which state? In 1928 he participated in which Olympic game?
Answer:
He played his first international match in New Zealand on 13th May, 1926. In 1928, the Indian team participated in Amesterdom Olympic Games for the first time. Indian team after winning initial matches defeated Australia by 6-0, Beligum 9-0, Denmark 5-0, Switzerland 6-0 & Holland 3-0 in final match & India emerged as a hockey champion of Olympic games. In this final match two goals out of three were exclusively scored by Dhyan Chand.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Major Dhyan Chand-The Magician of Hockey

Question 4.
Write the achievements of Dhyan Chand in 1932 Olympics.
Answer:
Dhyan Chand played’a crucial role as a centre forward player. In these Olympic games the final match was played between India and America. In which India defeated America team by 24-1. Among these 24 goals, Dhyan Chand alone scored 8. An American newspaper after the shameful defeat of America wrote that Indian team was a typhoon that came from East. Indian team scored 262 goals during these Olympic games. Dhyan Chand scored 101 goals alone. Major Dhyan Chand’s name was included among the top most players of the world.

Question 5.
Write two lines about the family of Dhyan Chand?
Answer:
Dhyan Chand was bom in 29 August, 1905 at Allahabad. His father’s name was Sameshwar Dutt and his elder brother was Roop Singh. His brother was also a famous player of hockey. Dhyan Chand received his game as a heritage. His father worked in Indian Army. He participated in Olympic & Asian games and won so many awards. In this way the whole family was related with Hockey.

Punjab State Board PSEB 6th Class Physical Education Book Solutions Chapter 3 Major Dhyan Chand-The Magician of Hockey Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment