PSEB 5th Class English Solutions Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh

Punjab State Board PSEB 5th Class English Book Solutions Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 5 English Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh

I. Lets Answer

(A) Answer the following questions:

Question 1.
Who is Milkha Singh ?
Answer:
Milkha Singh is one of India’s greatest personalities.

Question 2.
How far was Milkha Singh’s school from his home ?
Answer:
Milkha Singh’s school was at a distance of 10 km from his home.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh

Question 3.
What was his achievement at the Commonwealth Games ?
Answer:
Milkha Singh won a gold medal in the 400 m competition at Commonwealth Games.

Question 4.
Who gave Milkha Singh the title of “The Flying Sikh” ?
(मिल्खा सिंह को फ्लाइंग सिख की उपाधि किसने दी ?)
Answer:
The President of Pakistan gave Milkha Singh the title of “The Flying Sikh’.

(B) Fill in the blanks:

Abdul Khaliq, the Flying Sikh, gold medal, Director of Sports, Padma Shri

1. Milkha Singh is known as ………….
2. He has won a …………… in the Commonwealth Games.
3. He beat the Pakistani runner ………… in Pakistan.
4. He was awarded the ……….. in 1959.
5. He became ……….. in Punjab after his retirement from the army.
Answer:
1. the Flying Sikh
2. gold medal
3. Abdul Khaliq
4. Padma Shri
5. Director of Sports

(C) Write True or False:

1. Mikha Singh is also known as Little Master.
2. He came to India with his parents after partition.
3. He was awarded the Padma Shri in 1959.
4. He became the Education Minister of Punjab.
5. He donated all his medals to the nation.
Answer:
1. False
2. False
3. True
4. False
5. True.

(D) Make sentences using the given words:

1. athlete : ……………
2. gold : …………….
3. India : …………..
4. runner : ……………
5. popular : …………..
Answer:
1. athlete : My elder brother is a good athlete.
2. gold : Gold is a costly metal.
3. India : India is my country.
4. runner : My sister is a good runner.
5. popular : Pt. Nehru was a popular leader.

(E) Match the words under column A with their meanings under column B

Column A Column B
1. popular games
2. medals chairman
3. inspiration gap
4. director famous
5. distance awards
6. sports motivation

Answer:
1. popular – famous
2. medals – awards
3. inspiration – motivation
4. director – chairman
5. distance – gap
6. sports – games.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh

II. Vocabulary

(A) Identify and write the name of the sport in the given picture:
Cricket, Football, Hockey, Basketball, Kabbadi, Kho-Kho, Long jump, Badminton
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh 1
Answer:
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh 2

(B) A person who teaches us is called a teacher. What do we call the person who:

1. sells medicines – ………..
2. sells vegetables – ………………
3. mends shoes – …………….
4. serves food in hotels – ………………
5. stitches clothes – ………….
6. deals in gold – ……………….
7. makes furniture – …………..
8. grows crops – ……………..
9. takes part in race – ………………
10. treats the sick – ……………
Answer:
1. sells medicines – chemist
2. sells vegetables – greengrocer
3. mends shoes – cobbler
4. serves food in hotels – waiter
5. stitches clothes – tailor
6. deals in gold – goldsmith
7. makes furniture – carpenter
8. grows crops – farmer
9. takes part in race – athlete
10. treats the sick – doctor

III. Language Corner

(A) Simple present tense:
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh 3

नोट : Simple Present Tense में बहुवचन (Plural) Noun, I, you आदि के साथ पहली फार्म का तथा He, she, it तथा एकवचन (Singular) Noun के साथ 1st form + s/es का प्रयोग होता है

(B) Write sentences from the tables given below in your notebook:

I
We
You
They
Golu and Meena
get up.at 6 o’clock.
go to school regularly.
work hard.

Answer:
I get up at 6 o’clock
I go to school regularly.
I work hard.

Note : विद्यार्थी इसी प्रकार We, You, They, Golu and Meena के साथ sentences बनाने का स्वयं अभ्यास कारे।

He
She
It
Golu
Meena
gets up at 6 o’clock.
goes to school regularly.
works hard.

Answer:
He gets up at 6 o’clock.
He goes to school regularly.
He works hard.

Note : विद्यार्थी इसी प्रकार She, It, Golu तथा Meena के साथ sentences बनाने का अभ्यास करें।

(C) Complete the following sentences with the correct option: (Simple Present Tense)

1. My father …………. up early in the morning daily. (get/gets)
2. He ……….. newspaper regularly. (read/reads)
3. We …………. to school by bus. (go/goes)
4. My mother ………… food for me. (cook/cooks)
5. I …………. with my pet every evening. (play/plays)
6. They ……….. back home at 5.30. (come/comes)
Answer:
1. gets
2. reads
3. go
4. cooks
5. play
6. come.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh

(D) Correct the underlined verb using Simple Present Tense and rewrite the sentences:

Question 1.
Meena plays daily.
Answer:
Meena plays daily. (correct)

Question 2.
We eats boiled vegetables.
Answer:
We eat boiled vegetables.

Question 3.
The boys swims in the river.
Answer:
The boys swim in the river.

Question 4.
Reena go for a morning walk.
Answer:
Reena goes for a morning walk.

Question 5.
My friend climb up the tree very easily.
Answer:
My friend climbs up the tree very easily.

(E) Rearrange the words to make sentences:

Question 1.
boy good is a he.
Answer:
He is a good boy.

Question 2.
playing he is football.
Answer:
He is playing football.

Question 3.
going are home they.
Answer:
They are going home.

Question 4.
books we many have.
Answer:
We have many books.

Question 5.
lady kind is a grandmother my.
Answer:
My grandmother is a kind lady.

IV. Listen, Speak And Enjoy

(A) Tongue Twister:

I saw a saw that could not saw.
I slit a sheet, a sheet I slit.

नोट : विद्यार्थी स्वयं करें।

(B) Commands (आदेश):

Throw the ring. – रिंग फेंको।
Run to the finish line. – अंतिम लाइन तक दौड़ो।
Hit the ball. – बॉल को हिट लगाओ।
Pick up the ball. – बॉल को उठाओ।
Jump high. – ऊँचा कूदो।
Ready, Steady, Go. – तैयार हो जाओ, मज़बूती पकड़ो, जाओ (दौड़ो)।
अथवा
भागने के लिए तैयार हो जाओ।

(C) Conversation:

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh 4
नोट : इस conversation का अपने अध्यापक की सहायता से स्वयं अभ्यास करें।

V. Let’s Read

(A) Double consonants : (डबल व्यंजन, जैसे-tt, mm, nn आदि का प्रयोग):
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh 5

नोट : विद्यार्थी इन शब्दों की spellings को याद करें।

(B) Read the following paragraph:

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh 6
A great batsman, Sachin Tendulkar was born on 24 April 1973 in Maharashtra. He liked cricket since his childhood (बचपन). He was given the title (उपाधि) ‘Master Blaster’ for his wonderful performance (अद्भुत प्रदर्शन) in the field (क्षेत्र) of cricket. He holds several batting records. He has perfect (पूर्ण) cricket skills (दक्षता,निपुणता). He was conferred (दिया गया) the Arjuna Award in 1994, the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award in 199798 and the Bharat Ratna in 2013.

नोट : विद्यार्थी इस Paragraph को पढ़ कर Sachin Tendulkar तथा उसकी क्रिकेट सफलताओं की जानकारी प्राप्त करें।

VI. Let’s Write

Fill in the blanks using the given words:
eleven, friends, captain, games, favourite

My Favourite (मनपसंद) Game
1. I am very good at ………………
2. Football is my …………….. game.
3. I play football with my ………… .
4. We are ………….. team members.
5. I am the ………….. of my team.
Answer:
1. games
2. favourite
3. friends
4. eleven
5. captain.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh

VII. Value I Learnt (मूल्य बोध)

If you are not getting success what will you do. Tick (✓) the right option:
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh 7

1. Lose hope. – आशा छोड़ देंगे।
2. Be positive. – सकारात्मक बनेंगे।
3. Sit and cry. – बैठ कर रोएंगे।
4. Try again by putting more efforts. – और अधिक प्रयास करके दोबाश कोशिश करेंगे
Answer:
1. (✗)
2. (✓)
3. (✗)
4. (✓).

VIII. Activity

Collect information and complete the following table:

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh 8
Answer:
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh 9

PRE-READING

Question 1.
Do you like playing games ?
Answer:
Yes, I am very fond of games.

Question 2.
Name some games.
Answer:
Hockey, cricket, football, kabbadi etc.

Question 3.
Who is your favourite sportsperson ?
Answer:
Kapil Dev is my favourite sportsperson.

A. Word-Meanings

Word/Phrase Meaning in English Meaning in Hindi
Famous popular/well-known प्रसिद्ध
Athlete person trained to compete in sports एथलीट/धावक
Partition division विभाजन
Witnessed observed आंखों के सामने देखा
Attempt try प्रयास
Convinced persuaded राजी कर लिया
Donated gave for a good cause के नाम कर दिया
Inspiration motivation प्रेरणा स्रोत
Events competitions प्रतियोगिताएं
Award prize पुरस्कार
Distance at length दूरी
Personalities celebrities विभूतियां/हस्तियां
Bitter bad कटु
Achievements victories सफलताएं

The Flying Sikh-Milkha Singh Summary in Hindi

Milkha Singh is………………………save his life.

मिल्खा सिंह भारत की महान् हस्तियों/विभूतियों में एक हैं। वह एक प्रसिद्ध खिलाड़ी (धावक) हैं। वह फ्लाइंग सिख (Flying Sikh) के नाम से भी जाने जाते हैं। उनका जन्म अविभाजित भारत के पंजाब (अब पाकिस्तान में) के सिख राठौर राजपूत परिवार में हुआ। भारत का विभाजन तब हुआ जब वह अभी किशोर अवस्था में थे। उन्होंने अपने माता-पिता की हत्या होते देखी। उनके पिता के आखिरी शब्द थे, “भाग मिल्खा भाग” जिसका अर्थ है-“दौड़ो मिल्खा दौड़ो।” यह मिल्खा के लिए आखिरी संदेश था कि भागो और अपनी जान बचाओ।

Milkha’s school …………………. gold medal.

‘मिल्खा का स्कूल उनके घर से 10 किलोमीटर दूर था। उन्हें यह दूरी तय करने के लिए हर रोज़ दौड़ने की आदत थी। उनकी इस आदत ने उन्हें एक अच्छा धावक बनने में सहायता की। विभाजन के बाद, वह अपनी बड़ी बहन के साथ भारत आ गए। बाद में उन्होंने सेना में भर्ती होने का प्रयत्न किया। 1951 में चौथे प्रयास में उनका चुनाव हुआ और वह धावक के रूप में शामिल कर लिये गए।

मिल्खा सिंह ने अन्तर्राष्ट्रीय खेल प्रतियोगिताओं में अनेक स्वर्ण पदक जीतकर अपनी मातृभूमि का गौरव बढ़ाया। 1956 के ओलंपिक खेलों में उन्होंने भारत का प्रतिनिधित्व किया। भारत की राष्ट्रीय खेलों में उन्होंने 200 मीटर और 400 मीटर की दौड़ों में राष्ट्रीय रिकार्ड स्थापित किए।

1958 की कॉमनवेल्थ खेलों में भी 400 मीटर की प्रतियोगिता में उन्होंने एक स्वर्ण पदक जीता। वह पहले भारतीय पुरुष खिलाड़ी थे जिन्होंने व्यक्तिगत स्वर्ण पदक जीता।

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 4 The Flying Sikh-Milkha Singh

Milkha Singh also ………………….inspiration for us.

मिल्खा सिंह ने टोकियो में होने वाली एशियन खेलों में पाकिस्तानी धावक अब्दुल खालिक को हराकर भी स्वर्ण पदक जीता। उन्हें पाकिस्तान के राष्ट्रपति ने पाकिस्तान में होने वाली दौड़ में शामिल होने का निमंत्रण दिया। परन्तु विभाजन की कटु यादों के कारण वह नहीं जाना चाहते थे। अंत में पंडित जवाहर लाल नेहरू ने उन्हें जाने के लिए राजी कर लिया। मिल्खा सिंह ने एक बार फिर अब्दुल खालिक को दौड़ में पछाड़ा। पाकिस्तान के राष्ट्रपति बहुत अधिक प्रभावित हुए। उन्होंने कहा, “मिल्खा तुम दौड़े नहीं, वास्तव में तुम उड़े।” उन्होंने उन्हें ‘फ्लाइंग सिख’ की उपाधि दी। इस प्रकार मिल्खा सिंह फ्लाइंग सिख के नाम से लोकप्रिय हुए। 1959 में उन्हें खेलों में प्राप्त सफलताओं के लिए पदम श्री पुरस्कार से सम्मानित किया गया। सेना से सेवानिवृत्ति के बाद, वह पंजाब में खेलों के निदेशक बने। उन्होंने अपने सभी पदक राष्ट्र के नाम कर दिए। उनका जीबन हमारे लिए प्रेरणा का महान् स्रोत है।

Leave a Comment