PSEB 5th Class English Solutions Chapter 8 A Glimpse From History

Punjab State Board PSEB 5th Class English Book Solutions Chapter 8 A Glimpse From History Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 5 English Chapter 8 A Glimpse From History

I. Let’s Answer

A. Answer the following questions:

Question 1.
Which was not an ordinary year ?
(कौन सा साल सामान्य नहीं था ?)
Answer:
The year 1857 was not an ordinary one.

Question 2.
Who were angry with the British Rule ?
(अंग्रेजी शासन से कौन आक्रोशित था ?)
Answer:
The people of India were angry with the British Rule.

Question 3.
What did the people of India want ?
(भारत के लोग क्या चाहते थे ?)
Answer:
The people of India wanted independence from the British Rule.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 8 A Glimpse From History

Question 4.
Where was Satguru Sri Ram Singh Ji born ?
(सतगुरु श्री राम सिंह जी का जन्म कहां हुआ ?)
Answer:
Satguru Sri Ram Singh Ji was born at Bhaini Sahib, Punjab.

Question 5.
Who was the incharge of the town ?
(नगर का इन्चार्ज कौन था ?)
Answer:
Mr. Cowen was incharge of the town.

Question 6.
Who sacrificed their lives and why ?
(किन्होंने अपने जीवन के बलिदान दिए और क्यों ?)
Answer:
The Kuka Sikhs sacrificed their lives for the sake of the freedom of their motherland.

B. Make sentences using the words given below:

1. history : …………..
2. officer : ……………
3. rulers : …………….
4. freedom : …………….
5. powerful : ……………
6. nation : ……………
Answer:
1. history : Our country has a rich history.
2. officer : My elder brother is an officer.
3. rulers : The British were cruel rulers.
4. freedom : Everybody loves freedom.
5. powerful : Akbar was a powerful king.
6. nation : We love our nation.

C. Write True or False:

1. 1857 was not an ordinary year.
2. The British Government was not very powerful.
3. Sixty-six Kuka Sikhs surrendered themselves.
4. Mr. Cowen was an Indian officer.
5. Waryam Singh collected some pebbles, stood upon them and challenged the Britishers to fire.
Answer:
1. True
2. False
3. True
4. False
5. True.

II. Vocabulary

A. Categorize the following festivals into National and Religious:
Onam, Holi, Independence day, Dussehra, Baisakhi, Christmas day, Republic day, Eid, Diwali, Gandhi Jyanti, Rakhi, Lohri
Answer:
National Festivals:
Republic day
Gandhi Jyanti
Independence day

Religious Festivals:
Onam, Christmas day, Holi, Dussehra, Diwali, Baisakhi, Lohri, Eid, Rakhi

A B
1. daily obtain
2. important sign
3. symbol conceal
4. get useless
5. hide everyday
6. irrelevant essential

Answer:
1. daily – everyday
2. important – essential
3. symbol – sign
4. get – obtain
5. hide – conceal
6. irrelevant – useless

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 8 A Glimpse From History

C. Match the antonyms (opposites):

A B
1. ordinary encourage
2. discourage special
3. complete finish
4. start incomplete
5. present unhappy
6. happy. absent

Answer:
1. ordinary – special
2. discourage – encourage
3. complete – incomplete
4. start – finish
5. present – absent
6. happy – Unhappy

III. Language Corner

A. Read the following sentences:
1. Neha sings.
Neha sings sweetly.

2. It rains.
It rains heavily.

Words that tell us more about Verbs are Adverbs. Words ‘sweetly and ‘heavily are adverbs.

B. Change the following Adjectives into Adverbs:

neat – …………..
brave – …………
easy – …………
final – ……………
slow – …………..
soft – ………….
bright – ……………
careful – …………..
kind – …………….
happy – ……………..
Answer:
neat – neatly
brave – bravely
easy – easily
final – finally
slow – slowly
soft – softly
bright – brightly
careful – carefully
kind – kindly
happy – happily

C. Fill in the blanks with correct Adverb:

1. The tortoise moved ………….. (slow/slowly)
2. The sun shines very ………… (brightly/bright)
3. The children are playing …………… (happily/happy)
4. They won the dance competition …………. (easily/easy)
5. Meena knocks the door …………. (softly/soft)
6. Always cross the road …………. (careful/carefully)
7. Neeru writes …………….. (neat/neatly)
Hints:
1. slowly
2. brightly
3. happily
4. easily
5. softly
6. carefully
7. neatly.

D. From each sentence, write the Verb and the Adverb that describes the Verb in the space provided:

1. The tortoise walks slowly.
2. The mason builds a wall skilfully.
3. We can solve the sums quickly.
4. Tommy and Gimmy sing happily.
5. My grandmother speaks softly.
Answer:
Verb – Adverb
1. walks – slowly
2. builds – skilfully
3. solve – quickly
4. sing – happily
5. speaks – softly

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 8 A Glimpse From History

E. Tick the correct words using Simple Present Tense:

1. Birds (fly/flies) in the sky.
2. The baby (cry/cries) for milk.
3. Monu (love loves) chocolates.
4. Our school (open/opens) at 9 o’clock.
5. The teacher (teach/teaches) us English.
6. My friend (write/writes) poems.
7. They (grow/grows) fruits.
8. We (enjoy/enjoys) playing cards.
9. I (eat/eats) fresh fruits.
10. The boys (sing/sings) well.
Hints:
1. fly (V)
2. cries (V)
3. loves (V)
4. opens (V)
5. teaches (V)
6. writes (V)
7. grow (V)
8. enjoy (V)
9. eat (V)
10. sing (V).

F. Fill in the blanks with suitable prepositions:

1. My uncle knocked ………… the door. (on/at)
2. Rohan jumped ………………. the pond. (in/into)
3. We will meet you ………………. Monday. (at/on)
4. They will watch the show …………….. 7. p.m. (on/at)
5. He was absent ………………….. school. (at/from)
6. I do not agree .. ……………….. you. (at/with)
Hints:
1. at
2. into
3. on
4. at
5. from
6. with.

G. Punctuate the following sentences:

Question 1.
meenu is my best friend
Answer:
Meenu is my best friend.

Question 2.
renu ravi manu and aman are my classmates
Answer:
Renu, Ravi, Manu and Aman are my classmates.

Question 3.
he said to me i love my india.
Answer:
He said to me, “I love my India.”

Question 4.
where are you going
Answer:
Where are you going ?

Question 5.
how beautiful the picture is
Answer:
How beautiful the picture is !

H. Now, rewrite the following sentences, replacing the nouns wherever possible with the pronouns given in the brackets:

Question 1.
Raju is a shopkeeper. Raju sells toys. (he)
Answer:
Raju is a shopkeeper. He sells toys.

Question 2.
Heena is an expert dancer. Heena is dancing. (she)
Answer:
Heena is an expert dancer. She is dancing.

Question 3.
Human beings are living. Human beings breathe air. (they)
Answer:
Human beings are living. They breath air.

Question 4.
The mangoes looked ripe. The mangoes were sour. (they)
Answer:
The mangoes looked ripe. They were sour.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 8 A Glimpse From History

Question 5.
The Indian team arrived in England. The Indian team won the match. (it)
Answer:
The Indian team arrived in England. It won the match.

IV. Listen, Speak And Enjoy

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 8 A Glimpse From History 1
नोट : विद्यार्थी अपने अध्यापक की सहायता से स्वयं करें।

V. Let’s Read

Read the following sentences
नोट : नीचे दिए गए वाक्यों में एक जैसी आवाज़ देने वाले दो-दो शब्दों का प्रयोग किया गया है।

1. My son (पुत्र) cannot sit in the sun (धूप).
2. I can write (लिखना) the right (सही ठीक) answer.
3. Send the mail (डाक) to the male (नर) members.
4. I wish to see (देखना) the sea (समुद्र).
5. He may not (नहीं) knot (गांठ लगाना) the tie.
6. He would (गा भविष्य के लिए) buy wood (लकड़ी) from me every Sunday.
7. Put the whole (सारा) pipe in the hole (छेद).
8. Our (हमारी) team has an hour (घंटा) only.
9. We will go to (की ओर) two (दो) places.
10. They will stay in (में) an inn (सराय).
Answer:
1. My son (पुत्र) cannot sit in the sun (धूप).
2. I can write (लिखना) the right (सही ठीक) answer.
3. Send the mail (डाक) to the male (नर) members.
4. I wish to see (देखना) the sea (समुद्र).
5. He may not (नहीं) knot (गांठ लगाना) the tie.
6. He would (गा भविष्य के लिए) buy wood (लकड़ी) from me every Sunday.
7. Put the whole (सारा) pipe in the hole (छेद).
8. Our (हमारी) team has an hour (घंटा) only.
9. We will go to (की ओर) two (दो) places.
10. They will stay in (में) an inn (सराय).

VI. Let’s Write

Imagine you are Manjit. Your address is House No. 104, Phase 7, Mohali. Your birthday falls on ……….. 20………. Draft an invitation for your friend Jaspreet, to invite him/her on your birthday party.
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 8 A Glimpse From History 2
Answer:
INVITATION

Date March 20, ………
Time 8 P.M.
Venue House No. 104, Phase 7, Mohali
Dear Jaspreet

You are invited to attend my birthday party. We will have great fun.

Manjit

VII. Value I Learnt

We should serve our country with full devotion and respect our freedom fighters.
हमें पूरी लगन के साथ अपने देश की सेवा करनी चाहिए और अपने स्वतंत्रता सेनाननियों का सम्मान। करना चाहिए।

VIII. Activity

(A) Find the given qualities from the grid:
Peace, bravery, respect, courage, love, honesty, wisdom
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 8 A Glimpse From History 3
Answer:
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 8 A Glimpse From History 4

(B) Draw/Colour our National Flag and write its name:

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 8 A Glimpse From History 5

नोट : 1. विद्यार्थी स्वयं तिरंगे का चित्र बनाने और उसमें रंग (केसरी, सफ़ेद तथा हरा) भरने का अभ्यास करें।
2. चक्र की धारियों में नीला रंग भरें।

Pre-Reading

Question 1.
When did India get Independence ?
Answer:
India got Independence on August 15,1947.

Question 2.
Can you name some freedom fighters of India ?
Answer:
Mahatma Gandhi, Sardar Bhagat Singh, Subhash Chander Bose, Lala Lajpat Rai etc.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 8 A Glimpse From History

Question 3.
Have you ever heard about ‘Kuka Movement’ ?
Answer:
Yes, the Kukas were patriots to the backbone. They revolted against the British.

Word-Meanings

Word/Phrase Meaning in English Meaning in Hindi
Glimpse quick look झलक
Ordinary normal साधारण/सामान्य
Attain achieve प्राप्त करना
Independence freedom स्वतन्त्रता/आज़ादी
Spectator onlooker दर्शक
Surrounded enclosed घिरे हुए
Cruel inhuman/pitiless निर्दयी/क्रूर
Cannon mounted gun/large heavy gun तोप
Stature height कद
Pebbles stones पत्थर/कंकड़
Courage boldness/bravery उत्साह/वीरता
Glory fame/honour शान
Discourage to break courage/dishearten हताश करना/निरुत्साहित करना
Fighter one who fights/warrior योद्धा
Organise establish/form आयोजन करना/संगठन बनाना
Follower supporter of a belief / person who follows अनुयायी
Sect cult/faith सम्प्रदाय/पंथ
Entire whole पूरा
Face (v) meet bodily सामना करना/मुकाबला करना
Sacrifice give up/forgo बलिदान
Bow our heads bend our heads in respect शीश झुकाना
Martyrs those who die for a great cause शहीद

A Glimpse From History Summary in Hindi

The year 1857 ………………….. surrendered themselves.

1857 का वर्ष कोई साधारण वर्ष नहीं था। भारत में सभी जगह लोग ब्रिटिश शासन के प्रति क्रोधित थे। उनके मन में ब्रिटिश शासकों को भारत से बाहर निकाल कर स्वतंत्रता पाने की ज्वाला भड़क रही थी। ब्रिटिश सरकार बहुत ही शक्तिशाली थी। परन्तु इससे स्वतंत्रता सेनानियों का उत्साह कम नहीं हुआ। वे विद्रोह, संघर्ष तथा युद्ध के मार्ग पर चल रहे थे।

सतगुरु श्री राम सिंह जी जो पंजाब में भैणी साहिब में पैदा हुए थे और वहीं शिक्षा प्राप्त की थी, केवल मूकदर्शक नहीं थे। उन्होंने अपने अनुयायियों का एक संगठन बनाया। उन्होंने ‘संत खालसा’ नामक एक पार्टी बनाई। बाद में इस संप्रदाय ने विकसित होकर नामधारी सिक्खों के महान ऐतिहासिक ‘कूका आंदोलन’ का रूप धारण कर लिया। 1872 में कूका सिक्खों ने मलेरकोटला पर आक्रमण किया। यह क्षेत्र Cowen नामक ब्रिटिश अधिकारी के अधीन था। मलेरकोटला पर आक्रमण के पश्चात 66 कूका सिक्खों ने आत्मसर्मपण कर दिया।

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 8 A Glimpse From History

Cowen was …………………….. courage and glory.

Cowen एक बहुत ही क्रूर तथा कठोर मन का अधिकारी था। उसने आदेश दिया कि उन सभी कूका सिक्खों को तोपों से उड़ा दिया जाए। कूका सिक्खों ने तोप के गोलों का सामना बड़ी बहादुरी से किया। उन्होंने अपनी मातृभूमि की स्वतंत्रता के लिए अपने प्राण न्योछावर कर दिए।

वरियाम सिंह नाम एक नामधारी सिक्ख का कद इतना छोटा था कि वह तोप के मुंह तक नहीं पहुंच पाया। वह इतना बहादुर था कि वह कुछ पत्थर इकट्ठे करके उन पर खड़ा हो गया। तब उसने ब्रिटिश अधिकारी को गोला दागने के लिए ललकारा। बारह साल का एक अन्य लड़का बिशन सिंह गांव रार, जिला मानसा का था। उसके टुकड़े-टुकड़े कर दिए गए क्योंकि उसने ब्रिटिश अधिकारी Cowen की दाढ़ी पकड़ ली थी। इतने ऊंचे थे इन स्वतंत्रता सेनानियों के हौंसले ! उनकी यादें भला कैसे मिट सकती हैं ? पूरा राष्ट्र हमेशा उन पर गर्व करता रहेगा। हम इन महान शहीदों के सामने अपना शीश झुकाते हैं जिन्होंने वीरता एवं शान से अपने जीवन का बलिदान दे दिया।

Leave a Comment