PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 5 The Golden Boy-Abhinav Bindra

PSEB Solutions for Class 8 Physical Education Chapter 5 The Golden Boy-Abhinav Bindra

Physical Education Guide for Class 8 PSEB The Golden Boy-Abhinav Bindra Textbook Questions and Answers

Question 1.
When was Abhinav Bindra born?
Answer:
Abhinav Bindra was born on 28th September 1982 to Dr. Upjeet Singh Bindra and Mrs. Babali Bindra. They were Sikhs and lived in S.A.S Nagar. Abhinav Bindra had an elder sister. Being a younger child his parents loved him very much. He studied at the Doon school for two years before moving to St. Stephen’s school Chandigarh. He holds a B.B.A degree from a foreign university.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 5 The Golden Boy-Abhinav Bindra

Question 2.
When did Abhinav Bindra participate in Olympics for the first time?
Answer:
Abhinav Bindra’s hard work bore fruit, in 1988 he was selected for the common wealth games at the age of 15 and he became the youngest Indian player. In Sydney, he participated in the 2000 Olympics at the age of 18. Though he did not get any position there but participating in Olympics at such a small age was itself an achievement. He participated in 2004 Athens Olympics despite of breaking the Olympics record, Bindra failed to win a medal.

Question 3.
When did Abhinav Bindra become world champion?
Answer:
In 2006, Bindra became the first Indian shooter to win the world championship gold in Zagreb. It strengthened him in Olympic games Beijing 2008. Abhinav Bindra won the gold and defeated the world level shooters. It was India’s first gold medal after 1980, after 26 years. He won many medals in the international tournaments. He became the champion at Asian games, Grand-Prix and Common Wealth sports.

Question 4.
When did Abhinav Bindra win gold medal in Olympics?
Answer:
In Olympic games Beijing 2008, Abhinav Bindra won the gold and defeated the world level shooters. It was India’s first gold medal after 1980, after 26 years. He won many medals in the international tournaments. He became to champion at Asian games, Grand-Prix and Common Wealth sports.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 5 The Golden Boy-Abhinav Bindra

Question 5.
Which awards are awarded to Abhinav Bindra by the Government of India?
Answer:
He has been honoured many times for his achievements. A foreign company, who makes guns, honoured him by gifting a gun made of gold. The Government of India had awarded him Arjuna Award, Rajeev Gandhi Khel Rattana Award and Padma Bhushan. He is’called the Golden Boy because of winning many gold medals at international level.

PSEB 8th Class Physical Education Guide The Golden Boy-Abhinav Bindra Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Where Mr. Abhinav Bindra was bom?
(A) Jerakpur
(B) Bathinda
(C) Gurdaspur
(D) Chandigarh.
Answers:
(A) Jerakpur

Question 2.
When Abhinav Bindra was bom?
(A) 1982
(B) 1980
(C) 1989
(D) 1986.
Answers:
(A) 1982

Question 3.
When Abhinav Bindra participated in Olympic?
(A) 2000
(B) 1996
(C) 2004
(D) 2008.
Answers:
(A) 2000

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 5 The Golden Boy-Abhinav Bindra

Question 4.
When Abhinav Bindra become world champion?
(A) 2004
(B) 2000
(C) 2006
(D) 2012.
Answers:
(D) 2012.

Question 5.
Mention the award which was given by Government.
(A) Arjuna Award
(B) Rajeev Gandhi Khel Rattana Award
(C) Padama Bhushan Award
(D) None of these.
Answers:
(A) Arjuna Award
(B) Rajeev Gandhi Khel Rattana Award
(C) Padama Bhushan Award

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
When was Abhinav Bindra born?
Answer:
Abhinav Bindra was born on 28th September, 1982 to Dr. Upjeet Singh Bindra and Mrs. Babali Bindra.

Question 2.
Who was the first coach of Abhinav Bindra in shooting?
Answer:
Karnal Jagir Singh was first coach of Abhinav Bindra in shooting.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 5 The Golden Boy-Abhinav Bindra

Question 3.
In which Olympic Abhinav Bindra won the gold medal in shooting?
Answer:
In Olympic game Beijing 2008, Abhinav Bindra won the gold medal.

Question 4.
Who insisted to Abhinav Bindra for shooting.
Answer:
Rana Gurmeet Singh Sodhi came to Abhinav Bindra’s farm house and insisted him for shooting.

Question 5.
Who did appreciate the talent of Abhinav Bindra fpr shooting?
Answer:
Rana Gurmeet Singh Sodhi appreciated Abhinav Bindra’s talent and suggested to Abhinav’s father to encourage him to be a shooter.

Short Answer Type Questions

Question 1.
How Abhinav Bindra took interest in shooting?
Answer:
One day when his father was cleaning and oiling the guns he found a fault with a gun. So he went to Dehradun to get it repaired. Abhinav was also with him. The guns were set in a very decorative manner in the gun shop. Those guns tempted Abhinav and he fell in love with guns. He was hardly 10 years old when his father allowed him to shoot but only in his presence.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 5 The Golden Boy-Abhinav Bindra

Question 2.
To whom did Abhinav Bindra wrote a letter for the training of shooting?
Answer:
Abhinav Bindra wrote a letter to the coach, Dhillon that he wished to get training from him and he also mentioned that one day he would be proud of having coached by him. The coach Dhillon was impressed seeing the dedication and determination of Abhinav at the age of 13.

Question 3.
In which international competition Abhinav Bindra could not get a medal?
Answer:
In 1998, he was selected for the Common Wealth games at the age of 15 and he became the youngest Indian player. In Sydney, he participated in the 2000 Olympics at the age of 18, though he did not get any position there but participating in Olympics at such a small age was itself an achievement. He participated in 2004 Athens Olympics despite of breaking the Olymplic record, Bindra failed to win a medal.

Question 4.
Write the incident of Olympic in which Abhinav Bindra won the gold medal?
Answer:
He kept on trying and at last he shot the best aim of his life but at that moment he was ignorant of the fact that he had become the first Indian who had won a gold medal in Olympics. When he looked into the eyes of his coach, Gabriele Buhimann (Switzerland), she told him by making the sign of vfctory that he had won the first position and marked a new record. In’this way, Abhinav Bindra’s name got written in golden words.. He had won in the 10 metre Air Riffle event.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 5 The Golden Boy-Abhinav Bindra

Question 5.
Who has honoured Abhinav Bindra for his outstanding achievement?
Answer:
A foreign company, which makes guns, honoured him by gifting a gun made of gold.

Question 6.
Write the various awards which were awarded to Abhinav Bindra by the Government of India?
Answer:

  • Aijuna Award
  • Rajeev Gandhi Khel Rattana Award
  • Padam Bhushan Award.

He is called the Golden Boy because of winning many gold medals at international level.

Punjab State Board PSEB 8th Class Physical Education Book Solutions  Chapter 5 The Golden Boy-Abhinav Bindra Textbook Exercise Questions and Answers.