PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

PSEB Solutions for Class 9 Physical Education Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Is there any bad effects of Partition of Punjab on the development of sports?
Answer:
Yes, there is great bad effect.

Question 2.
When Punjab Olympic Association gain came into existance?
Answer:
1948.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 3.
Name any two units which promote sports in Punjab.
Answer:
(i) Punjab Police
(ii) Boarder Security Force.

Question 4.
Whether Panchayati Khed Parishad organised Football competition for girls or not.
Answer:
No.

Question 5.
Tug of war is organised for boys or girls. (Right or Wrong)
Answer:
Right.

Question 6.
Is Leader Engineering Works promoting, sports in Jalandhar or not?
Answer:
No.

Question 7.
Who looks after the development of sports in Punjab school education?
Answer:
D.P.I. schools.

Question 8.
Who looks after the sports in Punjab education colleges?
Answer:
D.P.I. colleges.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 9.
Is there any contribution of Punjab Sports Department in the field of sports?
Answer:
Yes, there is great contribution.

Question 10.
Name the different games which are organised by the Panchayati Raj Parishad for girls?
Answer:
Hockey, Kabbaddi, Kho-Kho and Tug of War.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Describe the effects of Partition of India on the Sports development of Punjab.
Answer:
India got independence from the British on 15th August, 1947 and India was divided into two parts :
India and Pakistan. This division adversely affected the promotion of sports in Punjab. A large number of playgrounds and the main sports goods manufacturing city, Syalkot, remained in Pakistan. All sports Associations were dissolved. In this way Punjab became headless in the field of sports.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 2.
How did the Punjab Olympic Association come into existence?
Answer:
The partition of India adversely affected the promotion of sports in Punjab. When India got freedom the issue of sports in Punjab was discussed among the sports lovers of the state. A meeting of the representatives of sports was held at Shimla in 1948. The Punjab State Olympic Association came into existence. Mr. G.D. Sondhi was appointed the founder president of Punjab State Olympic Association.

Question 3.
Name the various organisations which promote sports in our state.
Answer:

  • The Punjab Police
  • The Border Security Force
  • Leader Engineering Works, Jalandhar.
  • Jagatjit Cotton and Textiles Mills, Phagwara.
  • Punjab State Electricity Board.
  • Pepsu Road Transport Corporation.

Question 4.
Mention the various sports competitions which are organized by the Panchayati Raj Khed Parishad.
Answer:
The Panchayati Raj Khed Parishad organises the following competitions in sportsn:
FOR BOYS:

  • Foot Ball
  • Kabaddi
  • Hockey
  • Volley Ball
  • Tug of War
  • Athletics
  • Weight Lifting and Power Liftingi
  • Wrestling
  • Gymnastics

FOR GIRLS:

  • Kabaddi
  • Kho-Kho
  • Hockey

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 5.
The Punjab Sports Department has a special place in the promotion of Games and Sports. Do you agree with this statement? Or Discuss the contribution of Punjab Sports Department.
Answer:
Punjab Sports Department:
The Punjab Government created Punjab State Sports Dept, in 1961 for the development of sports. This department has opened a sports department in every district and it is run by District Sports Officer. Each district has been divided into Tehsils and Tehsils into sub-centres. In each of these sub-centres an arrangement of good coaches has been made.

For the facilities of sports persons, Sports Hostels at several places have been opened. For the students residing in these hostels, the Govt, of Punjab makes arrangement of sports equipment, fee and other facilities in sports. In order to encourage the sportsmen for good performance scholarships are given. Moreover the state government organises state-level competitions in different games every year.

These competitions are known as “Men Sports Festival” and ‘Women Sports Festival.” The Dept, gives certificates and scholarships to those players who get honours in international competitions. It organises Maharaja Ranjit Singh Hockey Tournament at Amritsar every year. It also does gradation for the reserved seats of students in professional colleges.

Question 6.
Write the contribution of Punjab State Sports Council.
Answer:
The Punjab State Sports Council:
The Punjab Government formed a council in 1971 For the promotion of sports and named it the Punjab State Sports Council. The main function of the council was to encourage the youth of the state to participate in games and sports. The main function of the council is to provide help in building playgrounds and stadiums, building Gymnasiums and swimming pools for the development of sports. For this purpose the Govt, of India and the Punjab Govt, give grants to various sports bodies.

The Punjab State Sports Council has established District Sports Council in every district. This council works undfer the Deputy Commissioner of the district. District Sports Officer acts as the secretary of the District Council of Sports. The chief minister of the state acts as the president of the State Sports Council and director of sports as the secretary of council. The State Sports Council always tries to promote sports in the state.

This council honours outstanding sports persons who have achieved an honour in international competition with Maharaja Ranjeet Singh Award. The Council also provides pension to those outstanding old players who had participated in international competition. This council arranges for the expenditure of all teams which participate in National level competitions. The council also provides funds to such Punjabi players who go abroad to participate in international competition.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 7.
Describe the contribution of Panchayati Raj Sports Council (Khed Parishad.)
Answer:
The Panchayati Raj Sports Council (Khed Parishad):
The Punjab Govt, founded the Punjab Panchayat Raj Khed Parishad in 1969. Its founder was G. Mukhtar Singh, a man of distinction and prominent player. Before this organisation came into existence, there was only the State Sports Dept, which was active in sports field. The rural players did not get the facilities which were available to urban players. Keeping in view this fact, the then Akali Govt, in the state decided to establish a new sports organisation for rural players which was named the Punjab Panchayati Khed Parishad.

It was decided that the Chief Minister of Punjab will be the Chairman of the organisation and Rural Development Minister, its Senior Vice-president. The person to be appointed its secretary will be well versed in sports. In order to run this organisation properly 22 coaches were appointed in the beginning. Its main office kept under the supervision of Zila Parishad. This organisation organises tournaments for boys I Foot .Ball, Hockey, Kabaddi, Volley Ball, Tug of War, Athletics, Weight lifting, Gymnastics and Kabaddi, Hockey and Kho-Kho etc. for girls. This organisation also gives scholarships to prominent rural players.

Question 8.
Write The contribution of the Punjab School Education Board.
Answer:
The Punjab School Education Board:
The Punjab School Education Board came into existence to decrease the work load of Examination of Punjab University, to conduct smooth examination and to declare the results as early as possible. The main function of this Board is to prepare a syllabi and get the concerned books published for the students.

The Punjab School Education Board has done remarkable work to introduce Physical Education as an elective subject and to conduct examinations in this very subject. Punjab School Education Board takes a special interest to promote the game of Hockey and organises various competitions in games and sports. This board also organises sports competitions at primary level and zonal level in schools to promote games and sports.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Long Answer Type Questions

Question 1.
Describe the development of sports in Punjab since 1947.
Answer:
India got Freedom in 1947. The English left India aftc. ruling for 200 year. On the eve of independence, Britishers divide India into two countries i.e. India and Pakistan. This division bad! affected the promotion of sports in Punjab. The beautiful playgrounc. were left in Pakistan. The Punjab Govt, and other people of Punja were left behind in the field of sports. Punjab remained withoi grounds or play- fields. The sports city which were very famous manufacturing sports goods i.e. Syalkot was also left in Pakistai The Sports Associations of various games were dissolved.

The position of Sports and games in Punjab turned from bad to worse. After the partition of Punjab, sports lovers again tried to promoi sports in Punjab and a meeting of the Association was held in Shim in 1948. In the same year Punjab State Olympic Association we again founded . Mr. G.D. Sondhi became its President and Mr. F.C Arora became its Secretary. This Association started its function in immediately. In 1948 and 1951 Hockey and Volley Ball Association came into existence. After these Associations, Basket Ball, Kabaddi. Boxing, Cycling Associations of Punjab were formed.

After the formation of these Associations, Districts and State Leve competitions were started to promote sports in Punjab. After 1948 Punjab Hockey and Volley Ball Association started t invite teams of Pakistan and other foreign countries. In order raise the standard of sports All India Level Tournaments wer. organised in various sports. Among these tournaments Maharaj, Ranjeet Singh Tournament Amritsar, Major Bhupinder Singi Tournament Ludhiana, Shaheed Karnail Singh Memoria tournament are prominent.

In 1957 Punjab Olympic Associatio organised a state level tournament for the first time. The Punja Government has also taken a keen interest to promote sports an games in Punjab. The Punjab Government has started to proviti financial aid to the Universities of the state for creatin infrastructure of sports i.e. Gyms, swimming pools etc. The Punjab Police, The Border Security Force, Leader Engineering Works Jalandhar, The Jagatjit Cotton and Textiles Mills, Phagwara have also contributed a lot for the promotion of sports in our state.

The above mentioned teams have participated in Durand Cup Delhi, Gold Cup Bombay, Nehru Hockey Tournament Delhi and many prestigious positions in these tournaments. The Punjab Government has established Govt. College of Physical Education, Patiala to promote the sports and games and for the training of teachers. The Punjab Government also declared Physical Education as one of the elective subjects in schools and colleges. Due to the keen interest of Punjab Govt, the state is progressing in the field of sports day by day. The Punjab state has produced very outstanding players, who have won laurels not only for Punjab but have brought honours for our country also at the international level.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 2.
Describe the contribution of the Punjab Education Department in the promotion of sports.
Answer:
The Punjab Education Department has contributed a lot in the promotion of sports which may be described as under:
1. The Punjab Government has established a separate department under D.P.I. (Schools) and D.P.I. (Colleges) for sports and games. This department is trying their best to develop sports in Punjab.

2. To promote sports, the Punjab Education Department started State School of Sports and State College of Sports at Jalandhar in 1961. In these institutions budding players get special training in sports along with their education. The players get admission in these institutions get free boarding and lodging facilities from Education Department.

3. Punjab Education Department has appointed, Punjab District Eudcation officers in every District of Punjab to look after the sports activities of that District. In every District, Competitions are organised at the zonal and the District level. Some of these Competitions are held in winter and other are held in summer by the Education Department.

4. For the promotion of sports, Punjab Education Department organizes different categories of competitions in sports and games. Now even primary, Mini and Junior Competitions are organised.

5. The Education Department has started inservices training centres at Patiala, Jalandhar and Ferozepur. In these Centres new changes in Physical Education and sports are being taught to the people concerned.

6. The Punjab Education Department has started Physical Education in schools and colleges as one of the elective subjects like others subjects.

7. Education Department organises summer Coaching Camps for budding players in various games.

8. Education department also provides financial assistance in schools and colleges for the training of sports persons. Financial assistance is also given to construct sports fields and to purchase sports Equipment.

9. The Punjab Education Department also organizes competitions in National Physical Fitness Programmes.

10. There are reserved seats for outstanding sportsperson in Engineering and Medical colleges. In this way the outstanding players can also qualify in Medical and Engineering colleges and can continue their sports activities in these Colleges. Thus the Punjab Education Department is playing a big role for the development of sports and games.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 3.
Write the contribution of the Punjab Olympic Association.
Answer:
The Punjab Olympic Association:
The Punjab Olympic Association was founded by Sh. G.D. Sondhi in 1920. Its first President was Lieut Col. H.N.O. Garret vice- principa1 cf Govt College Lahore. G.D. Sondhi became its honorary secretary. Sir Sikandar Khan became the President on the retirement of Col. Garret in 1937.

In 1947, this association ceased working. After the partition in 1947 the Punjab State Olympic Association was again founded with the efforts of Mr. G.D. Sondhi. Mr. G.D. Sondhi became its President, Dr. J.R. Khosla became its secretary. A meeting of the Association was held in Shimla in 1948. In this meeting MR. G.D. Sondhi and Mr. F.C. Arora were appointed the President and the Secretary respectively. All sports Associations of Punjab became its members.

The District Olympic Association also became the part and parcel of Punjab State Olympic Association. The main function of Punjab State Olympic Association is to look after the functioning of the various Associations of Punjab. It is the duty of Olympic Association to check the Audit Reports of all Association of accounts in time. This Association also gives suggestions to various Associations for the development and care of sports in the state and settle desputes if there are any among the Associations themseleves or with other organisation.

They also celebrate Olympic day every year and provide information regarding Olympic movement. The main responsibility of Olympic Association is to enforce the rules and regulations of Olympic in all competitions and prevent professional players to participate in Amateur competition. The Olympic Association conducts senior and junior sports competitions every year at district and the state levels.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947

Question 4.
Discuss the contribution of the Universities of Punjab State.
Answer:
The Universities of Punjab State:
At the time of partition of India, there was only one Punjab University in our state at Lahore. After 1947, the Punjab University was shifted to Chapdigarh. Now there are four universities in our state:

  • The Punjab University, Chandigarh
  • The Punjabi University, Patiala
  • The Punjab Agricultural University, Ludhiana,and
  • The Guru Nanak Dev University, Amritsar.

Only agricultural colleges are affiliated to Punjab Agricultural University Ludhiana and Poly technical Colleges of our state , come under the Technical University Jalandhar, other colleges are affiliated to these universities. The department of Physical education has been created under the care of Director Physical Education in all universities. The Director organises the competitions among all affiliated colleges of the university.

After inter college competition he gets the university team selected and sends these teams of boys and girls for inter university tournaments after training them properly in a coaching camp. It also sends teams for participation in other competitions. Every university has an administrative department in sports, the functions of which are to look after the playfields of the university, the equipment and to organise the sports competitions.

In the subject of department of Physical Education, they teach Physical Education like other subjects except Agricultural University Ludhiana. They also hold examinations in Physical Education subject. In every department of all universities seats are reserved for out-standing sports persons which enables them to get higher education to become engineers, doctors and the scientists.

For the development of sports and games each university possesses huge playgrounds, Swimming pools, Stadium and Gymnasium. In Punjab University, Chandigarh and Guru Nanak Dev University, Amritsar special departments have been opened to train Physical Education Teachers. In brief we can say that these universities are playing a vital role to produce outstanding sports persons in our state.

Punjab State Board PSEB 9th Class Physical Education Book Solutions Chapter 5 Progress of Sports in Punjab Since 1947 Textbook Exercise Questions and Answers.