PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 20 State-Government

PSEB Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 20 State-Government

SST Guide for Class 7 PSEB State-Government Textbook Questions and Answers

I. Answer the following questions in 1-15 words.

Question 1.
Write two qualifications required for the members of legislative assembly.
Answer:

  1. He should be an Indian citizen.
  2. He should not be less than 25 years of age.

Question 2.
What qualifications are required for a Governor?
Answer:

  1. He should be an Indian citizen.
  2. He should not be less than 35 years of age.
  3. He should be mentally and physically sound.
  4. He should not be a member of a state or central legislature or should not be a govt, official.

Question 3.
Who can be the secretary of some department?
Answer:
The departmental secretary is the chief of a govt, department.

Question 4.
Name out, who is the chief minister and governor of your state?
Answer:
Captain Amrinder Singh is the Chief Minister and Mr. V.P. Singh Badnore is the Governor of our State.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 20 State-Government

Question 5.
Who is the Executive head of a state?
Answer:
The Governor is the Executive head of a state.

II. Answer the following Questions in 50-60 words

Question 1.
Write in short the functions of the Governor.
Answer:
Although the Constitution gives vast powers to the Governor, yet he is not the real head of the state. He exercises all the powers on the advice of the Chief Minister and the Council of Ministers. If the Governor disagrees with the ministers, he places himself in an awkward position. They would resign and the Governor would be compelled to find an alternative ministry. The Council of Ministers is responsible to the Legislative Assembly and not to the Governor.

But it must be noted that the Governor is something more than a mere nominal head or rubber stamp. He has the powers to advise, warn and encourage the Council of Ministers. He functions as the agent of the Centre. He acts as a link between the Centre and the State and is the watchdog of the Constitution.

He has certain functions which he can perform at his discretion.

  • He recommends to the President to declare an emergency in the State.
  • He becomes the real ruler of the State after the emergency is declared in the State.
  • He can appoint a person of his choice as the Chief Minister in case no party in the State Legislative Assembly wins majority of seats.
  • He can send back the bills passed by the State Legislature for reconsideration.
  • He can reserve certain bills for the approval of the President.

Question 2.
Write about the powers and functions of the Chief Minister.
Answer:
The Chief Minister is the real executive head of the State government. He selects his ministers. The Governor must give approval to his list of ministers. The Chief Minister distributes portfolios among the ministers. He reorganizes the Council of Ministers from time to time. He can appoint new ministers and remove the inefficient ones. The Chief Minister is the link between the Governor and the Ministers. He is also the chief advisor to the Governor. The Chief Minister is the leader of the Gis party and also the leader of the State Legislature. The people of the State look upto him for his guidance and development of the State.

Thus, we see that the Chief Minister is the most important figure in the State. He enjoys the same position in the State as the Prime Minister at the Centre. So long as he enjoys the support of majority in the Vidhan Sabha, he has complete control over the State Government. He is the pivot round which the whole Council of Ministers and the total administration revolves.

Question 3.
Give in brief the election procedure of Legislative Assembly or Legislative Council.
Answer:
The State Legislative may consist of one or two chambers or houses. The lower and the more popular house is called the Vidhan Sabha or Legislative Assembly. It shall not consist of more than 500 and not less than 60 members. The upper chamber is called Vidhan Parishad or Legislative Council. The minimum number of members of a Vidhan Parishad shall be forty and the maximum number should not be more than one-third of the total membership of the Legislative Assembly of that state. 5/6 members of Legislative Council are elected by teachers, members of local bodies, MLAs and Graduates. The rest 1/6 members are nominated by the Governor.

Question 4.
Which civil officials (Bureaucracy) run the state administration?
Answer:
In the State there are education, irrigation, transportation, health, sanitation, etc. departments. While ministers are the chiefs of these departments but actually civil servants run these departments who are known as secretaries. They are appointed by Union Public Service Commission or State Public Service Commission. The secretary is the chief advisor of his concerned minister. In the state there is one head of all these secretaries known as Chief Secretary of the State. The office of the secretary is known as the secretariat.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 20 State-Government

Question 5.
Give five reasons of Road accidents.
Answer:

  1. Fast speed.
  2. Overtaking.
  3. Not obeying traffic rules and signals.
  4. Drunken driving.
  5. Change of lines.
  6. Overloading.
  7. Low visibility due to rain, fog or snowfall etc.

These are some of the reasons of road accidents.

III. Fill in the Blanks :

Question 1.
__________ is Governor of Punjab State.
Answer:
Shri V.P. Singh Badnore

Question 2.
The State Legislature of Punjab is __________
Answer:
unicameral

Question 3.
Money bill can be introduced in __________ house of State Legislature.
Answer:
lower

Question 4.
The assent of is essential for every type of bill.
Answer:
Governor

Question 5.
The speaker presides over the meeting of the house of State Legislature.
Answer:
lower

Question 6.
__________ is the head of the state.
Answer:
Governor

Question 7.
Tenure of Council of Ministers is __________
Answer:
5 years

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 20 State-Government

Question 8.
__________ members of Council of Ministers is nominated by the Governor.
Answer:
All

Question 9.
Maximum number of members of legislative assemble is __________
Answer:
500

Question 10.
Minimum number of legislative council can __________
Answer:
60.

IV. True/False :

Question 1.
In India,we have one Centre Government, 28 State Governments and 8 Union Territories.
Answer:
True

Question 2.
The Lower House of State Legislature is called Legislative Council.
Answer:
False.

Question 3.
Punjab State Legislature is bicameral legislature.
Answer:
False.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 20 State-Government

Question 4.
Governor has main executive power with him.
Answer:
False.

Question 5.
The Right of Property is a fundamental right.
Answer:
False.

V. Multiple Choice Questions :

Question 1.
How many states are there in India?
(a) 21
(b) 25
(c) 28.
Answer:
(c) 28.

Question 2.
How many members are in Punjab Legislative Assembly?
(a) 117
(b) 60
(c) 105.
Answer:
(a) 117.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 20 State-Government

Question 3.
By whom the Chief Minister is elected?
(a) By President
(b) By Governor
(c) By Speaker.
Answer:
(b) By Governor.

VI. Activities:

Question 1.
Paste the pictures of the Chief Minister and Governor of your State in your note-book and write five sentences about them.
Answer:
Do it yourself.

Question 2.
Write the details of some road accident you have seen and write how you helped the injured persons.
Answer:
Do it yourself.

PSEB 7th Class Social Science Guide State-Government Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Member of Legislative Assembly is known as
(a) MLA
(b) Chief Minister
(c) Prime Minister
(d) Advocate General.
Answer:
(a) MLA.

Question 2.
Who is the leader of majority party in Legislative Assembly?
(a) Prime Minister
(b) Chief Minister
(c) President
(d) MLA.
Answer:
(b) Chief Minister.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 20 State-Government

Question 3.
__________ works as the representative of President in the state.
(a) Chief Minister
(b) Speaker
(c) Governor
(d) MLA.
Answer:
(c) Governor.

Question 4.
Which of these is the level of government?
(a) Local level
(b) State level
(c) Central level
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

Question 5.
Which of these is the chief minister of Haryana?
(a) Manohar Lai Khattar
(b) Bhajan Lai
(c) Bansi Lai
(d) Om Prakash Chautala.
Answer:
(a) Manohar Ltd Khattar.

Question 6.
Who runs the state government?
(a) Governor
(b) Chief Minister
(c) Speaker
(d) Legislative Assembly.
Answer:
(6) Chief Minister.

Question 7.
Who asks questions to ministers in Legislative Assembly?
(a) Chief Minister
(b) Speaker
(c) MLA
(d) None of these.
Answer:
(c) MLA.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 20 State-Government

Question 8.
__________ is the head of the state.
(a) Governor
(b) Chief Minister
(c) Speaker
(d) President.
Answer:
(a) Governor.

Question 9.
Who appoints the Governor?
(a) State Government
(b) Central Government
(c) Parliament
(d) Election Commission.
Answer:
(b) Central Government.

Short Answer Type Questions

Question 1.
How many States are there in India?
Answer:
28.

Question 2.
What are the three organs of Central/State Govt.?
Answer:
Legislative, Executive and Judiciary.

Question 3.
What are the main functions of the three organs of the State Govt.?
Answer:

  1. Legislature makes laws.
  2. The executive executes these laws.
  3. The Judiciary punishes the violators.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 20 State-Government

Question 4.
What is the difference between Union list and State list? What is the common list or Concurrent list?
Answer:
There is division of powers among the Centre and the States. All important subjects are in the Union list, like defence, external affairs, currency, railways. The important subjects for the state like, agriculture, land revenue, jails, local self Govts, are in the state list. There are certain common subjects which are written in the concurrent list.

Question 5.
When does a bill become law?
Answer:
After the bill is passed in the State Legislature it is sent to the Governor for signature. It becomes a law only after the Governor puts his signature.

Question 6.
Write the powers and functions of the State legislature.
Answer:

  1. It can make laws on subjects given in state list.
  2. The council of ministers is accountable to the state legislature and has to answer all the queries.
  3. It can even pass a no-confidence motion.
  4. If the Vidhan Sabha (Legislative Assembly) passes a resolution by a majority of 2/3rd of its members, the Union Parliament can abolish or re-establish the Vidhan Parishad. Thus, the life of the Vidhan Parishad depends upon the will of the Vidhan Sabha.

Question 7.
What are the functions of the Speaker?
Answer:

  1. He is the Chairman of all meetings of the Legislative Assembly.
  2. He gives permission to present bills.
  3. He is responsible for discipline in the assembly.

Question 8.
How is the Governor of a state-appointed?
Answer:
The Governor is appointed by the President of India. The President can appoint the same person as Governor for more than one state. The President acts on the advice of the Prime Minister while appointing the Governors.

Question 9.
How is the Council of Ministers appointed as well as the Chief Minister?
Answer:
The Council of Ministers is appointed by the Governor on the recommendation of Chief Minister. The Chief Minister along with other ministers forms the Council of Ministers. Sometimes the Chief Minister heads the coalition govt, because no single party gets absolute majority. Sometimes such person becomes Chief Minister who is not a member of either house. In such a case, he has to become a member within six months.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 20 State-Government

Question 10.
Write a commentary on the construction of Council of ministers and their process of functioning.
Answer:
Construction / Composition: Three types of ministers are there :

  1. Cabinet Ministers,
  2. Ministers of State,
  3. Deputy Ministers.

Functioning: The Council of Ministers work in coordination as a team. They are accountable to the State Legislature jointly as well as individually. It means even if a no-confidence motion is passed against one minister, the whole Council has to resign. If the Chief Minister resigns, it is considered as the resignation of the whole Council of Ministers.

Question 11.
Name five states of India having Bi-cameral legislature.
Answer:
Bihar, Jammu & Kashmir, Karnataka, Andhra Pradesh, Maharashtra and Uttar Pardesh.

Question 12.
Give the discretionary powers of a Governor.
Answer:
The Governor has certain powers which he can use at his own discretion.
(a) He recommends to the President to declare emergency in the state.
(b) He becomes a real ruler of the state after the emergency is declared in the state.
(c) He can appoint a person of his choice as a Chief Minister if no party in the state Legislative Assembly can win a majority of seats.
(d) He can send back the bills passed by the State Legislature for reconsideration.
(e) He can reserve certain bills for the final approval of the President.

Question 13.
What type of ministers are there in the Council of Ministers?
Answer:
Three types of ministers: Cabinet ministers who hold important portfolios, deputy ministers and the ministers of state who help the Cabinet ministers to perform their duties.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 20 State-Government

Question 14.
What do you know about the term of the State Legislature?
Answer:
1. Council of Ministers: The period is 5 years, but if the Chief Minister resigns or dies, then the Council of Ministers also comes to an end. The no-confidence motion in the legislature can also put an end to the period of Council of Ministers.

2. State Legislature: Its period is also of 5 years but it can be dissolved by the Governor early also. During emergency, its period can be increased by 6 months.
The Legislative Council has a period of 6 years, but after every 2 years, 1/3 of its members retire.

State-Government PSEB 7th Class SST Notes

  • State Legislature: The law-making institution in the state is called Legislature. It has two houses, but in some states, it has only one house. The lower house is known as the Legislative assembly and the upper house is known as the Legislative council.
  • Legislative Assembly: The membership can be a maximum of 500 and a minimum of 60, depending upon the population. To fight its elections, a person should be 25 or more in age and should not occupy an office of profit. Its period is 5 years.
  • Legislative Council: It is the upper and permanent house of Legislature. One-third of its members retire after every two years.
  • State Executive: It includes the governor, the chief minister and the council of ministers.
  • Governor: He is appointed by the President for 5 years. All the executive powers flow from the Governor but actually used by the chief minister.

Punjab State Board PSEB 7th Class Social Science Book Solutions Civics Chapter 20 State-Government Textbook Exercise Questions and Answers.