PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 14 Tribes, Nomad and Settled Societies

PSEB Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 14 Tribes, Nomad and Settled Societies

SST Guide for Class 7 PSEB Tribes, Nomad and Settled Societies Textbook Questions and Answers

I. Answer the following questions :

Question 1.
Which was the main occupation of the tribal people?
Answer:
Agriculture was the main occupation of most of the tribes, but many of the tribes liked the occupation of hunting, gathering or animal husbandry.

Question 2.
What do you mean by the Nomad?
Answer:
Tribal people used to migrate from one place to another in search of food and other things to live. They were known as Nomads.

Question 3.
Where did the people of tribal society live?
Answer:
During the medieval period, tribal people lived in the all parts of the Indian subcontinent. For example, the tribes such as Gonds, Bhils, Kolis, Kui, Oraons and Kuki lived in Meghalaya, Ma nipur, Nagaland, Madhya Pradesh, Dadra and Nagar Haveli etc. Few tribes like Gakhar, Khokhar, Arghoon, Langah, Bloach etc. lived in the many parts of Punjab.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 14 Tribes, Nomad and Settled Societies

Question 4.
Which tribes were lived in Punjab during the medieval period?
Answer:
Few tribes like Gakhar, Khokhar, Arghoon, Langah Bloach etc. lived in many parts of Punjab.

Question 5.
Who was Sufaka?
Answer:
He was the first ruler of Ahom.

II. Fill in the blanks :

Question 1.
Ahom tribe established kingdom in the territories of present _________
Answer:
Assam

Question 2.
_________ was a prosperous kingdom from 15th to 18th century.
Answer:
Gondwana

Question 3.
The people of Ahom tribe belonged to _________ class of China.
Answer:
Tai-Mongolo-id

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 14 Tribes, Nomad and Settled Societies

Question 4.
Queen Durgawati was famous _________ ruler.
Answer:
Gond.

PSEB 7th Class Social Science Guide Tribes, Nomad and Settled Societies Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Societies which does not follow the rules given by brahmins and were not divided into many unequal classes were known as
(a) Urban society
(b) Rural society
(c) Tribal society
(d) Modem society.
Answer:
(c) Tribal society.

Question 2.
Which of these is the feature of tribal society?
(a) United by kinship bonds
(b) Obtained livelihood by agriculture
(c) Have their own different religion, culture and language
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

Question 3.
Which tribe was influential in Punjab in 13thl and 14th centuries?
(a) Gokkhars
(b) Khokhar
(c) Gond
(d) Bhil.
Answer:
(b) Khokhar.

Question 4.
Which of these was the large and powerful tribe of north west?
(a) Balochi
(b) Gonds
(c) Gakkhar
(d) Bhils.
Answer:
(a) Balochi.

Question 5.
Which tribe was living in western Himalaya?
(a) Nagas
(b) Gaddis
(c) Ahoms
(d) Cheros.
Answer:
(b) Gaddis.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 14 Tribes, Nomad and Settled Societies

Question 6.
Which tribe had their homes in Maharashtra highlands, Karnataka and Gujarat?
(a) Bhils
(b) Gonds
(c) Koragas
(d) Kolis.
Answer:
(d) Kolis.

Question 7.
Who moved over long distance with their animals?
(a) Rural nomadics
(b) Gaddi people
(c) Nomadic pastoralists
(d) Ahoms.
Answer:
(c) Nomadic pastoralists.

Question 8.
Nomadic pastoralists used to exchange their products of wool, ghee, with settled agriculturalists for
(a) Grain
(b) Utensils
(c) Cloth
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is Tribal Society?
Answer:
Tribal society is a society which lives very much away from our civilisation i.e. in forests, valley’s and mountains. They have their own culture, language etc. and they never liked to be interfered by any one.

Question 2.
How did the historians write the history of tribal society?
Answer:
During the medieval period, the tribals never maintained any written records about them. They used to perform their social traditions and customs. These customs continued from one generation to another. These social traditions and customs helped the historians to write the history of tribal society.

Question 3.
Where did the Ahom and Naga tribes live?
Answer:
Ahom, Naga, and few other tribes lived in the north-eastern parts of the Indian subcontinent.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 14 Tribes, Nomad and Settled Societies

Question 4.
Where did the Munda and Santhal tribes live?
Answer:
Munda and Santhal tribes lived in the territories of the present Bihar and Jharkhand.

Question 5.
Where did the Kuli, Brado tribes live?
Answer:
Kuli and Brado tribes lived in the hilly areas of Maharashtra and Karnataka. Kuli’s also lived in some parts of Gujarat.

Question 6.
What were the main professions of the tribal people?
Answer:
Main profession of the tribal people was agriculture. But many of them still lived in the ancient conditions and that is why they used to do hunting and food gathering. Many of the tribes also did pastoralism in which they used to rear animals for milk, meat and other purposes.

Question 7.
What type of life the nomadic people had during the medieval period?
Answer:
During the medieval period, occupation of the nomads was grazing the animals. Most of the times they moved far away for grazing the animals. They used to earn by animal breeding as well. They used to exchange butter made from milk of animals and wood with corn, clothes, utensils etc. with the farmers. They also moved from one place to another for selling their goods fry loading these goods on their animals.

Question 8.
Explain in brief about the Grocer dynasty.
Answer:
During the medieval period, members of Grocer dynasty were famous as the nomadic merchants among the many other dynasties of the nomadic people. For example, during the times of Ala-ud-din Khalji, the Grocers transported the corn by loading on the bulls to sell in the cities. They transported the eatables on the bulls for the Mughal army during the war time.

Question 9.
What facilities are provided to the tribal people of the Indian Government?
Answer:
Government, of India has provided a number of facilities to tribal people to uplift their social status. A number of vocational training institutions are opened up in the tribal areas. Tribal people are provided with bank loans so that they can improve their economic condition. They are also provided with 7.5% reservation in government jobs and educational institutions. Even many constituencies are reserved for them in Lok Sabha and many State Assemblies.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 14 Tribes, Nomad and Settled Societies

Question 10.
Give a brief introduction of the life of tribes living in jungles and nomadic tribes.
Answer:
The tribes mostly live in Manipur, Meghalya, Madhya Pradesh, Nagaland, Dadra and Nagar Haweli. These includes tribes like Bheels, Gonds, Ahoms, Kuis, Cohns, Kukis, etc. Generally they live in jungles. The govt, had made many efforts to improve their situation.

Question 11.
Give an account of the Ahoms and their state formation.
Answer:
The Ahom tribe ruled from 13th to 19th century on modern Assam. Their relation was with the Tai-Mongolo-id group of China. They came from China in 13th century. ‘Sufaka’ was the first Ahom ruler of Assam. He ruled from 1228 A.D. to 1268 A.D. The Ahoms defeated many local rulers, which included dynasties like Kachari, Moran and Nagaseta. Thus the Ahoms expanded their state to Brahamputra valley. Their, capital was Gorgoan.

The Ahoms even struggled with Mughals and Bengal states. The Mughals tried to control Assam but could not succeed. At last Aurangzeb captured Gorgoan, but could not keep it for a long time. In 1818 A.D. the people from Burma attacked Assam and the Ahom king ran away. In 1826 A.D. the English reached Assam. They defeated Burmese people and entered into a treaty of ‘Yandaboo’. Thus Assam came under the subordination of the English.

Question 12.
Throw some light on the history of Gonds.
Answer:
This tribe is related to central-India. They live in Western Orissa, Eastern Maharashtra, Chhattisgarh, Madhya Pardesh, etc. This area is known as Gondwana, because of a large number of Gonds live over here. From 15th to 18th century, many states were established in Gondwana. Rani Durgawati was a famous Gond ruler. Her state was a free state with Jabalpur as the capital. Rani Durgawati was died in battle with Akbar’s army as she refused to accept the subordination of Akbar.

The Gond people have very less necessities of life. Their houses are also very simple. They are also illiterate people.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 14 Tribes, Nomad and Settled Societies

Tribes, Nomad and Settled Societies PSEB 7th Class SST Notes

  • Tribal Society: Tribal Society is a society which lives very much away from the modern system and exists in forests, valleys and mountains. They never like to interfere in anyone’s internal matters and never like to be interfered by any one. Against caste system. During the medieval period, a number of tribal societies emerged and they did not obey the rules and customs of caste system.
  • Many occupations: Tribal societies had the main occupation of agriculture but there were few other occupations available for them like hunting, food gathering and pastoralism etc.
  • Many tribes: During the medieval period, many tribes existed in all parts of the Indian subcontinent. Some of them were the Bhils, Gonds, Ahoms, Kuki’s Koli’s, Kui, Oraon etc.
  • Life of the Nomadic groups: Nomads, during the medieval period, lived on rearing of animals. They went far away for grazing their animals. They made both ends with animals breeding. They moved from one place to another for selling their goods by loading on the animals.
  • The Aborn Community: They ruled over Assam. They had come from China. The name of their first ruler was ‘Sufaka’. -They defeated many local tribes.
  • The Gond Tribe: It is a tribe of middle part of India. They are based in states like—western Orissa, eastern Maharashtra, Chhattisgarh and Madhya Pradesh. They established many states from 15th to 18th century. Rani Durgawati was a famous Gond ruler.

Punjab State Board PSEB 7th Class Social Science Book Solutions History Chapter 14 Tribes, Nomad and Settled Societies Textbook Exercise Questions and Answers.