PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 13 Towns, Traders and Craftsmen

PSEB Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 13 Towns, Traders and Craftsmen

SST Guide for Class 7 PSEB Towns, Traders and Craftsmen Textbook Questions and Answers

I. Answer these questions :

Question 1.
Name any four pilgrimage centres.
Answer:
Nankana Sahib, Amritsar, Kurukshetra, Haridwar, Badrinath, Mathura, Banaras, Jagannath Puri, Dwarka Puri etc. are few of the pilgrimage centres.

Question 2.
Which Guru laid the foundation of Amritsar gnd when?
Answer:
Amritsar is a famous religious place of the Sikhs. It was founded by 4th Guru Sri Guru Ramdas Ji in 1577 A.D. In the beginning, the name of Amritsar was Chak Guru Ramdas. During the time of Sri Guru Ram Das Ji, the work of digging was started on two ponds named Amritsar and Santokhsar, but after Guru Ramdas Ji, fifth Guru Arjan Dev Ji completed this work.

Importance: In 1604 A.D., the placement of Sri Guru Granth Sahibji was done in Sri Harmandar Sahib. In 1609 A.D., Sixth Guru Sri Guru Hargobindji built Shri Akal Takht Sahib in front of Sri Harmandar Sahib. Here, Guruji accepted the gifts of horses and weapons from Gursikhs. Here, discussions were also held on political affairs. Even today, the religious decisions of Sikhs are announced from here. In 1805 A.D., Maharaja Ranjit Singh gave golden covering on the domes of Sri Harmandir Sahib. Since then it has been called ‘The Golden Temple’.

Question 3.
Where the Surat is situated?
Answer:
Surat is a famous port and trading city. It io located in the state of Gujarat. It is a big industrial and trading city. Shivaji plundered it twice and got hold of big riches. During 12th century the Parsis occupied Surat. In 1512 A.D., the Portugese occupied it. In 1573 A.D., Surat came under the control of Akbar and became a major trading city.

In 1612 A.D., the English get many facilities from Emperor Jahangir for trading in Surat. The Portugese, the Dutch and the French also established their trading centres. In 1759 A.D., the English captured the Surat port but they could control it completely in 1842 A.D. The Khwaja-Sahib mosque and nine-Sayyed mosque located here are very famous. The Swami Narain temple and the old Jain temples located here are also very important.

II. Fill in the blanks:

Question 1.
Amritsar was founded by _________
Answer:
Sri Guru Ramdas Ji

Question 2.
Surat is a _________ city.
Answer:
famous port and trading

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 13 Towns, Traders and Craftsmen

Question 3.
Nankana Sahib is situated in _________
Answer:
Pakistan

Question 4.
India had many port _________
Answer:
cities.

III. Write True or False against the each statement:

Question 1.
Mohenjodaro was the capital city of Indus valley people.
Answer:
True

Question 2.
In 1629, Shah Jahan made a new capital in Delhi.
Answer:
False

Question 3.
Surat was an important pilgrimage centre.
Answer:
False

Question 4.
Fatehpur Sikri was the capital town of Mughals.
Answer:
True

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 13 Towns, Traders and Craftsmen

Question 5.
Lahore was a commercial town in Medieval period.
Answer:
True

IV. Activity:

Question 1.
Make a list of the following (four each).
(a) Capital towns
(b) Port towns
(c) Commercial towns
(d) Pilgrimage centres
Answer:
(a) Capital towns: Ajmer, Kanauj, Delhi, Agra.
(b) Port towns: Goa, Cochin, Surat, Broach?
(c) Commercial towns: Lahore, Multan, Surat, Ahmedabad.
(d) Pilgrimage centres: Nankana Sahib, Amritsar, Kurukshetra, Haridwar.

PSEB 7th Class Social Science Guide Towns, Traders and Craftsmen Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Which of these is the type of town?
(a) Temple town
(b) Commercial town
(c) Administrative town
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

Question 2.
Which of these was the capital of Chola dynasty?
(a) Thanjavur
(b) Masulipathnam
(c) Surat
(d) Hampi.
Answer:
(a) Thanjavur.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 13 Towns, Traders and Craftsmen

Question 3.
Kings used to hold courts at _________ to give orders to subordinates.
(a) Temples
(b) Royal courts
(c) Mandapas
(d) Fort.
Answer:
(c) Mandapas.

Question 4.
Who built Rajarajeshvara temple?
(a) Raj Raja IV
(b) Raj Raja I
(c) Sultan of Bijapur
(d) None of these.
Answer:
(b) Raj Raja I.

Question 5.
The process by which cities develop is known as
(a) Civilization
(b) Urbanization
(c) Metropoltian
(d) Modernization.
Answer:
(b) Urbanization.

Question 6.
Pilgrimage centre which slowly developed into townships was
(a) Varindavan
(b) Ajmer
(c) Tiruvannamalai
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

Question 7.
Who gave right to temples to collect taxes from traders?
(a) Kings
(b) Temple authority .
(c) Zamindars
(d) Both (a) or (c).
Answer:
(d) Both (a) or (c).

Short Answer Type Questions

Question 1.
Give a list of the following during the medieval period.
Answer:

  1. Capital Cities: Lahore, Fatehpur Sikri, Delhi, Agra.
  2. Port Cities: Cochin, Surat, Bharoch, Sopara.
  3. Trading Cities: Delhi, Agra, Surat, Ahmednagar.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 13 Towns, Traders and Craftsmen

Question 2.
Give two means which give us information about the Mughal administration.
Answer:

  1. The travellogue of Bernier.
  2. The maps prepared by William Hawkins and Sir Thomas Roe.

Question 2 A.
Write names of any two capital towns of Mughal Empire.
Answer:
Two main capital cities of the Mughal Empire were Delhi and Agra.

Question 3.
How were cities developed?
Answer:
After the development of agriculture, men started living near farms. This gave birth to the concept of villages. When the number of people increased (population), some of these villages became cities. Some of these cities were developed because of the activities of religious personalities, traders, artisans or because of ruling class. These cities, came to be known as capital cities, religious cities, port cities and trading cities.

Question 4.
Give information about the capital cities during the ancient period and the Mughal period. .
Answer:
Ancient period:

  • Harappa and Mohenjodaro were the capital cities of Indus Valley Civilization.
  • During Vedic period, Ayodhya and Inderprasatha were the capital cities.
  • In 600 B.C., 16 states had their own capital cities. The main were Kausambi, Pataliputra and Vaishali.

Rajput Period:

  • Under Rajput rulers, Ajmer, Kanauj, Tripuri, Delhi, Agra, Fatehpur Sikri, etc. were developed as capital cities.
  • In South India, Kanchi, Badami, Kalyani, Vengi, Devagiri, Manyakhet, Tanjavur and Madurai, etc. were capital cities.

Sultanate and the Mughal periods:

  • During Sultanate period, Lahore and Delhi developed as capital cities.
  • During the dughal period Delhi, Agra, Fatehpur Sikri were the capital cities.

Question 5.
In India many port cities were developed. Why?
Answer:
India is sorrounded by the sea on three sides. So, in India many port cities were developed as trading centre.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 13 Towns, Traders and Craftsmen

Question 6.
Name two important ports of eastern coast of India during Medieval period.
Answer:
Vishakhapatnam (Modem Andhra Pradesh) and Tamralipti.

Question 7.
Discuss the contribution of traders and artisans in the economic development of India.
Answer:
The Indian traders and artisans gave important contribution in the economic development of India. The Indian artisans were skilled in preparing best quality stock. They were very skilled in textile industry. The cloth prepared by them was world famous whether it was woolen, cotton, silky. The leather goods were also very popular.

In the medieval period, there was development of the art of making alloys. The blacksmiths and’ goldsmiths prepared best quality goods. The traders exported these goods to other countries. And thus, India was turned into a “Golden Sparrow”.

Question 8.
Write about the historical importance of Lahore City.
Answer:
Lahore is a famous city of Pakistan. During the medieval period, it was an important Indian city. During the times of Turk invasion, Lahore was the capital of Hindu ruling dynasty. After that, it remained the capital of Qutub-ud-din Aibak and Iltutmish. Iltutmish later on, made Delhi his capital.

During the times of invasion of Babar, Daulat Khan Lodhi was the Governor of Punjab. During the administration of Mughals, Lahore was«the capital of the state of Punjab. In 1761 A.D., Lahor-e was captured by the Sikhs. In 1799 A.D., Maharaja Ranjit Singh made Lahore his capital. In 1849 A.D. Lahore came under the control of the British. From 1849 to 1947 A.D. Lahore remained the capital of Punjab state. At the time of partition, Lahore! became a part of Pakistan.

Question 9.
Discuss the sources that tell us about towns in Mughal period.
Answer:

  1. The travellogues of a Portuguese visitor named Duarte Barbosa and an English visitor named Ralph Fitch tell us about the cities of that period
  2. The map of Mughal empire in 1629 A.D. shows places like Thatta, Lahore, Surat and Multan. This map was prepared by Hondiu.
  3. The government documents related to the land revenue in the Mughal period give us information about old and new cities.

Towns, Traders and Craftsmen PSEB 7th Class SST Notes

  • Development of Cities: After the development of agriculture, the villages came into existence. The villages expanded and the cities developed.
  • Types of Cities: Cities were of many types such as capitals, temple cities, port cities, trade cities, etc.
  • Traders and Artisans: During the medieval period, the Indian artisans made high quality and high standard goods. The traders exported these goods and India became “The Golden Sparrow’.
  • Surat: Surat was an important industrial and trading town of the medieval period.
  • Lahore: Lahore is located in modern Pakistan. It remained the capital of Punjab for a long time.
  • Amritsar: It is the biggest and the holiest religious place of the Sikhs. In the medieval period, it was an important trading town. Sri Harmandar Sahib located in Amritsar is world famous.

Punjab State Board PSEB 7th Class Social Science Book Solutions History Chapter 13 Towns, Traders and Craftsmen Textbook Exercise Questions and Answers.