PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 5 Realms of the Earth

PSEB Solutions for Class 6 Social Science Geography Chapter 5 Realms of the Earth

SST Guide for Class 6 PSEB How Maps Help Us Textbook Questions and Answers

I. Answer the following questions in brief :

Question 1.
What is Lithosphere?
Answer:
The realm of the earth consisting of rocks, stones and soil, etc. is called lithosphere.

Question 2.
Name the main landforms of the earth.
Answer:
The main landforms of the earth are mountains, plateaus and plains.

Question 3.
How all the realms of earth affect each other?
Answer:
All the realms of the earth are inter-related with each other. Any change in one realm affects the other realms also. For example, felling of trees may lead to washing off the soil cover. This may increase silting in the river beds and ultimately leads to flooding of the rivers.

Question 4.
What is mountain range?
Answer:
A mountain range is a group of very high hills usually forming a long chain.

Question 5.
Name the important plateaus of the world.
Answer:
The important plateaus of the world are :

  • The Deccan Plateau in India,
  • Appalachian Plateau in North America,
  • Plateau of Central Africa,
  • Tibetan Plateau.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 5 Realms of the Earth

Question 6.
How the atmosphere helps the life system to live?
Answer:
The air envelope surrounding the ea^th is called the atmosphere. The air is a .mixture of gases such as nitrogen, oxygen and carbon dioxide. The air near the earth’s surface has a fairly constant proportion of these gases, i.e. nitrogen -78%, oxygen – 21% and other gases – one per cent by volume. Oxygen may be regarded as the breath of life, for without it life would not be possible. Nitrogen alone cannot support life but it helps in the growth of living organisms. Carbon dioxide and water help plants to grow. In its lower parts, the atmosphere contains water vapour, which gives us rain and snow.

Question 7.
Which landform is called tablelands, and why?
Answer:
Plateaus are called tablelands. They are called so because their shape is like that of a table.

Question 8.
What is the importance of the Hydrosphere to man?
Answer:
The Hydrosphere consists of oceans, seas, rivers, lakes and other water bodies. All the water bodies are quite necessary for the existence of life on this earth. Without water, life is impossible.

Question 9.
What is meant by a continent?
Answer:
A continent is a large separated landmass surrounded by an ocean or watermass.

Question 10.
How many continents are there on the earth? Name them. Which is the largest continent?
Answer:
There are seven continents on the earth. They are Asia, Africa, North America, South America, Antarctica, Europe and Australia. Of these seven continents, Asia is the largest continent.

Question 11.
Write the names of the oceans; Also tell by which colour these oceans are represented on the Globe.
Answer:
There are four oceans on the earth. In order of their size they are the Pacific Ocean, the Atlantic Ocean, the Indian Ocean and the Arctic Ocean. On the Globe, these oceans are represented in blue colour.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 5 Realms of the Earth

Question 12.
What is Biosphere? Give brief explanation regarding this.
Answer:
There is a very narrow zone on the earth where land, water and air come in contact with each other. This is called Biosphere. All the living things such as plants, animals and human beings, exist only in the biosphere.

Question 13.
Why is Northern Hemisphere called land sphere and Southern Hemisphere is called water sphere?
Answer:
Northern Hemisphere has more landmass than the watermass, while in the Southern Hemisphere the watermass is more than the landmass. This is the reason why Northern Hemisphere is called land sphere and Southern Hemisphere is known as water sphere.

Question 14.
Being an important inmate of the Biosphere, what precautionary steps are to be taken by man?
Answer:
Being an inmate of the Biosphere, the following precautionary steps are to be taken by man

  • Man must check the growth of human population so that the burden on the biosphere is reduced.
  • He must use natural resources carefully so that the biosphere is kept clean.
  • He must control the pollution of air, water and land so that the biosphere is not affected.
  • He should adopt the principle of live and let live. He should not hunt animals.

II. Fill in the blanks :

Question 1.
_________ is the smallest continent of the world.
Answer:
Australia

Question 2.
_________ is the second biggest continent.
Answer:
Africa

Question 3.
Arctic Ocean has encircled Pole.
Answer:
North

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 5 Realms of the Earth

Question 4.
Southern Ocean has encircled _________ continent.
Answer:
Antarctica

Question 5.
2/3rd of the Earth is covered by _________
Answer:
water

Question 6.
_________ continent is called white continent.
Answer:
Antarctica

Question 7.
_________ realm is affected by the three realms of the Earth.
Answer:
Biosphere.

III. Make pairs of the following :

Question 1.

A B
1. Continent (i) the Arctic
2. Landform (ii) Biosphere
3. Life (iii) Antarctica
4. Ocean (iv) Plateau

Answer:

A B
1. Continent (iii) Antarctica
2. Landform (iv) Plateau
3. Life (ii) Biosphere
4. Ocean (i) Arctic

PSEB 6th Class Social Science Guide Realms of the Earth Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions :

Question 1.
Thick blue line on map is usually used to show :
(A) Electricity power station
(B) Stream
(C) River
(D) Dam.
Answer:
(c) River.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 5 Realms of the Earth

Question 2.
The hard top layer of the earth is called :
(A) Lithosphere
(B) Hydrosphere
(C) Biosphere
(D) Atmosphere.
Answer:
(A) Lithosphere.

Question 3.
Which of the following is not a main gas of air?
(A) Nitrogen
(B) Oxygen
(C) Nitric
(D) Carbondioxide.
Answer:
(C) Nitric.

Question 4.
Which one of the following is a deeper ocean?
(A) Pacific
(B) Atlantic
(C) Arctic
(D) Indian.
Answer:
(A) Pacific.

Question 5.
An irregular surface with various landforms is :
(A) Hydrosphere
(B) Biosphere
(C) Lithosphere
(D) Atmosphere.
Answer:
(C) Lithosphere.

Question 6.
A large area of continuous land rising above sea level is called :
(A) Continent
(B) Ocean
(C) Plain
(D) Plateau.
Answer:
(A) Continent.

Fill in the Blanks :

Question 1.
About _________ of earth surface is covered by water.
Answer:
70%

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 5 Realms of the Earth

Question 2.
There are _________ continents in the world.
Answer:
Seven

Question 3.
_________ is a mixture of gases.
Answer:
Atmosphere

Question 4.
_________ is the realm of water.
Answer:
Hydrosphere,

Question 5.
_________ and _________ two continents lie entirely in the Southern Hemisphere.
Answer:
Australia, Antarctica.

True/False :

Question 1.
The Indian Ocean is named after a country.
Answer:
True

Question 2.
Shape of the Pacific Ocean is triangular.
Answer:
False.

Question 3.
Air moves from Low pressure to high pressure.
Answer:
False.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 5 Realms of the Earth

Question 4.
Carbon dioxide is an important gas of air.
Answer:
True

Question 5.
Europe lies to the west of North America.
Answer:
False.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Which two continents are spread on both sides of the equator?
Answer:
Africa and South America are spread on both sides of the equator.

Question 2.
Name the highest plateau in the world.
Answer:
Tibet Plateau is the highest plateau in the world.

Question 3.
Which continent is known as the island continent?
Answer:
Australia is known as the island continent.

Question 4.
Which is the busiest ocean from the viewpoint of trade and commerce?
Answer:
The Atlantic Ocean is the busiest ocean from the view-point of trade and commerce.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 5 Realms of the Earth

Question 5.
Name the canal separating Africa from Asia.
Answer:
The Suez Canal separates Africa from Asia.

Question 6.
In which ocean does the deepest trench called Mariana Trench lie?
Answer:
Mariana Trench lies in the Pacific Ocean.

Question 7.
In which hemisphere does Asia lie?
Answer:
Asia lies in the Northern Hemisphere.

Question 8.
Which strait connects the Arctic Ocean with the Pacific Ocean?
Answer:
Berring Strait connects the Arctic Ocean with the Pacific Ocean.

Question 9.
Name the mountains that separate Asia and Europe.
Answer:
Ural mountains separate Asia and Europe.

Question 10.
In which hemisphere does North America lie?
Answer:
North America lies in the Northern Hemisphere.

Question 11.
Which are the highest mountain ranges in the world?
Answer:
The Himalayas are the highest mountain ranges in the world.

Question 12.
What is the Southern Ocean?
Answer:
The extension of the Pacific Ocean, the Altantic Ocean and Indian Ocean around Antarctica is called the Southern Ocean.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 5 Realms of the Earth

Question 13.
Name the ocean which is named after a country.
Answer:
The Indian Ocean is named after a country, namely India.

Question 14.
Which gas is known as the ‘life breath’?
Answer:
Oxygen is known as the ‘life breath’.

Question 15.
What is soil erosion?
Answer:
The washing off the upper layer of soil is called soil erosion.

Question 16.
What is an island?
Answer:
An island is a small landmass surrounded by water.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Why is the earth called a unique planet?
Answer:
The earth is the only planet in the Solar System which has life on it. No other planet is said to have life. That is why the earth is called a unique planet.

Question 2.
Why is the earth called a watery planet?
Answer:
71 per cent of the earth is covered by water, while 29 per cent of it is covered by land. Since two-third of the earth’s surface is covered by water, we call it a watery planet.

Question 3.
Why does the level of sea water remain the same everywhere?
Answer:
All the oceans of the world are connected with one another. Therefore, the level of sea water remains the same everywhere.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 5 Realms of the Earth

Question 4.
What is the average height of the continents and the average depth of the oceans?
Answer:
The average height of the continents is only about 700 metres above sea level, while the average depth of the oceans is about 4000 metres.

Question 5.
What is meant by continents? Explain their importance.
Answer:
Continents are large separated landmasses which are surrounded by oceans or watermasses.

Importance of Continents:

  • Their soil is used for agricultural as well as plantation purposes.
  • Minerals are mined from them.
  • They are a base for human activities and dwelling places of human beings and animals.

Question 6.
What is a plain? How are plains formed?
Answer:
A plain is a relatively flat stretch of land that is not very high above sea level.
Most of the plains are formed by the material brought by the rivers flowing down the mountains.

Question 7.
Name the major mountain systems of the world.
Answer:
Rockies in North America, Andes in South America, Himalayas in Asia, Atlas in Africa, Alps in Europe and Great Dividing Range of Australia are the major mountain systems of the world.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Describe in detail the oceans of the world.
Answer:
There are four oceans of the world. They are the Pacific Ocean, the Atlantic Ocean, the Indian Ocean and the Arctic Ocean.
1. The Pacific Ocean: It is the largest of all the oceans. It separates Asia and Australia from North America. It covers about one third of the area of the earth. This is larger than all the continents put together. The deepest trench of the world Mariana Trench lies in this ocean. It, on one side, extends upto North America and South America and on the other side, extends upto Asia and Australia.

2. The Atlantic Ocean: The Atlantic Ocean is the second largest ocean. It is situated between North America and South America on the one side and Europe and Africa on the other side. It is the busiest ocean in the world. All the important sea routes pass through this ocean. There are many important harbours on its coastline. North America and Europe make it very important for trade and commerce.

3. The Indian Ocean: It is the only ocean that is named after a country i.e. India. It is surrounded by three continents : Asia in the north, Africa in the west and Australia in the east. In ancient times, the trade and commerce of India was mainly done through this ocean.

4. The Arctic Ocean: It is the smallest ocean of the world. It encircles the North Pole. It lies within the Arctic Circle. Berring Straits- connects it with the Pacific Ocean. It is bounded by Russia, Scandinavia, Greenland, Canada and Alaska. It remains covered with snow most of the year.

5. The Southern Ocean: The Antarctica, the Pacific and the Indian oceans merge together in the Southern Hemisphere. This vast ocean is called the Southern Ocean. It surrounds the continents of Antarctica. It also remains covered with snow most of the year.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 5 Realms of the Earth

Question 2.
Describe the area of different continents.
Answer:
There are seven continents in the world.

S. No. Continent Area Sq. km. (Million) Area of total land in %
1. Asia 41.6 29.5
2. Africa 29.8 20.0
3. North America 24.3 16.3
4. South America 17.5 11.3
5. Europe 9.6 6.5
6. Antarctica 14.2 9.6
7. Australia 7.6 5.2

Realms of the Earth PSEB 6th Class SST Notes

  • Realms of the Earth: Land, water and air are the three realms of the earth. .
  • Lithosphere: Lithosphere is the realm of the earth which consists of solid crust, i.e. rocks.
  • Hydrosphere: Hydrosphere means the realm of the earth containing the water of the earth collectively.
  • Atmosphere: The realm of the air surrounding the earth is known as atmosphere.
  • Biosphere: The narrow contact zone of land, water and air which contains all forms of life, is called biosphere.
  • Continent: A continent is a large area of continuous land rising above sea level.
  • Ocean: An ocean is a vast body of water on the surface of the earth, which surrounds the land.
  • Mountain: A mountain is a landmass considerably higher than the surrounding area.
  • Plateau: A plateau is a broad and rather level stretch of land rising sharply above the neighbouring lowland.
  • Plain: A relatively flat and lowlying land surface is called a plain.
  • Gases of Air: Nitrogen, oxygen and carbon- dioxide are the main gases of air.
  • The largest ocean in the world: The Pacific Ocean is the largest ocean in the world. It is also deeper than any other ocean. It is bounded by Asia and Australia on the one hand and North America and South America on the other.
  • About 70% of earth surface is covered by water.
  • About 29% of earth surface is covered by land.
  • Lithosphere consists of mountains, plateaus and plains.
  • There are seven continents namely Asia, Africa, North America, South America, Europe, Antarctica and Australia.
  • There are four oceans namely Pacific, Atlantic, Indian and Arctic.
  • Atmosphere is a mixture of gases.
  • Nitrogen (78%) is the biggest constituent of Atmosphere.
  • Biosphere is the realm of living things.
  • Hydrophere is the realm of water.
  • Lithosphere is the realm of solid crust.
  • Earth: A unique planet
  • Litho: Means store.
  • Mt Everest: 8848 metre high
  • Table Land: A Plateau
  • White Continent: Antarctica
  • Mariana Trench: The deepest trench
  • Life breath: Oxygen
  • Harmful Gases: Carbon dioxide, Carbón monoxide.

Punjab State Board PSEB 6th Class Social Science Book Solutions Geography Chapter 5 Realms of the Earth Textbook Exercise Questions and Answers.