PSEB 9th Class SST Solutions Geography Chapter 3b Punjab: Drainage

PSEB Solutions for Class 9 Social Science Geography Chapter 3a India: Drainage

SST Guide for Class 9 PSEB Punjab: Drainage Textbook Questions and Answers

Map Work :

Show in the outline map of Punjab :
(i) Ravi, Beas, Sutlej and Ghaggar
(ii) Any four Canals
(iii) Any four Choes.
Answer:
Do it yourself with the help of India Map.

Activity :
Question 1.
Discuss in class, how can we check pollution in rivers?
Answer:
Do it yourself.

Question 2.
Inform your teacher and officials about polluting river or canal near you.
Answer:
Do it yourself.

Objective Type Questions :
Answer the following questions in a single word to one sentence length :

Question 1.
Which river originates from Rakshtal near lake Mansarovar?
(0 Ghaggar
(ii) Beas
(iii) Sutlej
(iv) Brahmaputra.
Answer:
(iii) Sutlej.

PSEB 9th Class SST Solutions Geography Chapter 3b Punjab: Drainage

Question 2.
How many rivers are there in Punjab?
(i) Three
(ii) Four
(iii) Five
(iv) Eight.
Answer:
(i) Three.

Question 3.
Ranjit Sagar or Theen dam has been built on which river?
(i) Beas
(ii) Ravi
(iii) Sutlej
(iv) None of these.
Answer:
(ii) Ravi.

Question 4.
In which district do Bhangi and Basha choes fall?
(i) Ferozpur
(ii) Gurdaspur
(iii) Hoshiarpur
(iv) None of these.
Answer:
(iii) Hoshiarpur.

Question 5.
Which statement is right and which is wrong:
(i) Ravi, Beas and Sutlej are perennial rivers.
Answer:
True

(ii) Kali Bein and Parvati are tributaries of Beas.
Answer:
True

(iii) Purest form of natural water is rain water.
Answer:
True

(iv) Punjab has 10 headworks and 20,786 km canals.
Answer:
False.

Question 6.
What does word ‘Bist’ mean in term Bist Doab?
Answer:
From the initial words of river Beas and Sutlej (Bist), word Bist is created.

Question 7.
Name two canals which take water to Rajasthan from Harike lake.
Answer:
Rajasthan Feeder which is also known as Indira Gandhi command river.

PSEB 9th Class SST Solutions Geography Chapter 3b Punjab: Drainage

Question 8.
Which river of Punjab provides water to Haryana?
Answer:
Ghaggar river.

Question 9.
What is the source of Upper Bari Doab canal?
Answer:
Madhopur Headworks.

Question 10.
On which river Pong Dam has been built?
Answer:
Beas river.

Short Answer Questions :
Give short answers for the following questions :

Question 1.
Enlist tributaries of Beas and Ravi.
Answer:

  1. Beas. Major tributaries of Beas are Sukantri, Parvati, Mohan, Ugman and Kali Bean.
  2. Ravi. Major tributaries of Ravi are Sakki Kiran wala and Ujh.

Question 2.
What are Choes? Name any four choes.
Answer:
Choes are seasonal rivers which are filled with water during rainy season. Many choes start from the Sailamingi hills. There are a number of seasonal choes in the Kandi region of Punjab. Balachaur choe, Garhshankar choe, Nariala choe, Nurpur Bedi choe etc. are few of the choes.

PSEB 9th Class SST Solutions Geography Chapter 3b Punjab: Drainage

Question 3.
Introduce with pollution of drainage systems of Punjab.
Answer:
When some unnecessary things are thrown in pure water that makes it unusable for human consumption, it is called water pollution. There is no denying the fact that most of the rivers in Punjab are filled with polluted water. Many departments and Environment Ministry of the Indian Government also believe that there is lot of water pollution in the rivers of Punjab and these are becoming poisonous. The poison is reaching human body through food and people are becoming the victims of many dangerous diseases. For example, Buddah Nullah has become completely poisonous. We need to save our rivers to protect our lives along with pure water.

Long Answer Questions :
Answer the following questions in detail :

Question 1.
Enlist information about Sutlej its tributaries and dams built on them.
Answer:
Sutlej river originates from a place called Rakshtal near Mansarovar lake at the height of 4630 metre in Tibet. When it crosses Himalaya mountain it makes deep gorges. It enters plains at Bhakhra and here Bhakhra dam has been made. From Nangal, Sutlej river moves in south direction and when it reaches Ropar, many seasonal choes, small rivers meet the main river. In Firozpur district, it enters Pakistan at Sulaiman, 60 km. away from Harike Pattan. Bhakhra dam, Kotla dam, Naptha Jhakhri and Nangal Dam have also been made on Sutlej river.

Tributaries of Sujtlej river. Beas and Kali Bein are major tributaries of Sutlej. At Makhu, Chitti Bein enters Sutlej river. Many dams and many headworks such as Ropar Headworks and Harike Headworks have been made on Sutlej river.

Question 2.
Give details of canal system of Punjab. How agriculture got benefitted by it?
Answer:
Most of Punjab’s population is engaged in agriculture or related occupations. Green Revolution was started in Punjab during the decade of 1960. Irrigation played an important role in the success of green revolution because now it was not possible for the farmers to solely depended upon rain. That’s why from time to time, Punjab developed its own canal system. There are 14500 km. long canals and 5 Headworks in Punjab. There are 10 canals in Punjab and these are Sirhind canal, Upper Bari Doab canal, Bist Doab canal, Bhakhra Mainline canal, Firozpur/Sirhind Feeder arrangement, Kashmir canal, Makhu canal, Shah canal, Rajasthan Feeder and Bikaner Canal. 8 out of 10 canals are given below :

Canal

Place of Origin

Length

1. Bhakhra Main Line Nangal Bairaj 161.36 km
2. Rajasthan Feeder Harike Headworks (Taran Taran) 149.53 km
3. Sirhind Feeder II Harike Headworks 136.53 km
4. Sirhind Ropar Headworks 59.44 km
5. Bist Doab Ropar Headworks 43.00 km
6. Upper Bari Doab MadhopurHeadworks 42.35 km
7. Eastern Canal Hussainiwala Headworks 8.02 km
8. Shah Canal Mukerian Hydel Channel 2.33 km

Advantages to Agriculture: This canal system proved to be quite fruitful for Punjab.

Its advantages are :

  • These canals provide water for irrigation throughout the year.
  • With the artificial means of irrigation, farmers are able to produce two or more than two crops in one year.
  • With more production of crops, income of farmers also increases.
  • Dams have been made on rivers and canals which provide water to farmers in case there is drought or no rain in the region.
  • Hydroelectricity have been made from Dams which is provided throughout the year to homes and industries.

PSEB 9th Class SST Solutions Geography Chapter 3b Punjab: Drainage

Question 3.
Write a detailed note on the Choes of Punjab.
Answer:
Choes are seasonal rivers which get filled with water in the rainy season. There is a Kandi region in Punjab where there is existence of many choes. Many of these choes originate in Sailamingi hills. When rain comes, these choes get filled with water. Punjab Government is successful in filling up of many choes and their water is used in agriculture or somewhere else.

There are 93 choes flowing in the south west of Hoshiarpur district out of which many fall either in Kali Bein or Chiti Bein. There are many choes in Hoshiarpur district and few of them are quite important such as Taissan choe, Banea choe, Garhshankar Balachaur choe, Maili choe, Narialo choe, Nangal Shahida choe, Godpur choe, Dasuha choe. To control choes, Punjab Government started Kandi Area Development Programme. There are few seasonal nullahs in Punjab as well such as Patiala di Rao, Jaintiya Devi di Rao, Buddah Nullah etc.

PSEB 9th Class Social Science Guide Punjab: Drainage Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions :

Question 1.
Punjab word is made up of __________
(a) Punj + Aab
(b) Punj a + Aahab
(c) Punj + Aahab
(d) Pun + Jahab.
Answer:
(a) Punj + Aab

Question 2.
How many rivers are there __________ in the present Pun
(a) Two
(b) Three
(c) Four
(d) Five.
Answer:
(b) Three

Question 3.
Which of these is a seasonal river?
(a) Ghaggar,
(b) Sakki Kiran
(c) Kali Bein
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

PSEB 9th Class SST Solutions Geography Chapter 3b Punjab: Drainage

Question 4.
Which of these is a perennial river?
(a) Ravi
(b) Beas
(c) Sutlej
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

Question 5.
Ranjit Sagar dam is made on river.
(a) Ravi
(b) Beas
(c) Sutlej
(d) Chenab.
Answer:
(a) Ravi

Question 6.
Pong Dam is made on __________ river
(a) Ravi
(b) Sutlej
(c) Beas
(d) Chenab.
Answer:
(c) Beas

Question 7.
There are choes in Hoshiarpur.
(a) 70
(b) 93
(c) 84
(d) 54.
Answer:
(b) 93

Fill in the blanks :

Question 1.
In __________ A.D., India was divided __________ and paid the heavy price.
Answer:
1947, Punjab

Question 2.
Ravi, Beas and __________ are __________ rivers.
Answer:
perennial

Question 3.
The work of Ranjit Sagar Dam was completed in __________ A.D.
Answer:
2001

PSEB 9th Class SST Solutions Geography Chapter 3b Punjab: Drainage

Question 4.
Sukantri is a major tributary of __________ river.
Answer:
Beas

Question 5.
__________ was once a part of river Saraswati.
Answer:
Ghaggar.

True/False:

Question 1.
Jehlum, Chenab and Indus are in Pakistani Punjab.
Answer:
True

Question 2.
Ravi enters Pakistan at a place called Kankaj Majh.
Answer:
True

Question 3.
1600 watt electricity is produced from Ranjit Sagar Dam.
Answer:
False

Question 4.
Pong Dam is made on the river Beas.
Answer:
True

PSEB 9th Class SST Solutions Geography Chapter 3b Punjab: Drainage

Question 5.
Rajasthan Feeder Canal was carved out of river Ravi.
Answer:
False.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What is the meaning of the word ‘Punjab’?
Answer:
The word Punjab is made up of two words ‘Punj’ and Aab’ which means land of five rivers.

Question 2.
How many and which rivers remained in Punjab after 1947?
Answer:
Three – Sutlej, Ravi and Beas.

Question 3.
Which rivers went over to Pakistan’s Punjab after 1947?
Answer:
Jhelum, Chenab and Indus river.

Question 4.
What are perennial rivers?
Answer:
Such rivers which are filled with water throughout the year are called perennial rivers.

PSEB 9th Class SST Solutions Geography Chapter 3b Punjab: Drainage

Question 5.
How does water come in perennial rivers?
Answer:
Due to melting snow of mountains, perennial rivers get water throughout the year.

Question 6.
Name few of the seasonal rivers of Punjab.
Answer:
Ghaggar, Kali Bein, Chitti Bein, Chakki Khad, Swan etc.

Question 7.
Name any two relict rivers.
Answer:
Buddah Nullah and Sakki Kiran Nullah.

Question 8.
Where does river Ravi originate?
Answer:
River Ravi originates at the height of 4116 metre in the north of Rohtang pass which is in the mountains of Kullu.

Question 9.
Which dam is made on the river Ravi and which river was carved out of it?
Answer:
Ranjit Sagar Dam is made on the river Ravi and Upper Bari Doab river was carved out of it.

Question 10.
Which headworks are made on the river Ravi?
Answer:
Dhane or Basantpur near Shahpur Kandi, Madhopur Heardworks and Madhopur Beas Link on Kathua Feeder.

Question 11.
Tell something about Ranjit Sagar Dam.
Answer:
Ranjit Sagar Dam is made on river Ravi and produces 600 megawatt electricity. It was sanctioned in 1981 and its works was completed in March 2001.

Question 12.
From where river Beas originates?
Answer:
River Beas originates from Beas Kund which is situated at the height of 4060 metre near Rohtang Pass in Himachal Pradesh.

PSEB 9th Class SST Solutions Geography Chapter 3b Punjab: Drainage

Question 13.
Which dams have been constructed on river Beas?
Answer:
Pandoh in Himachal Pradesh and Pong dam in Punjab,

Question 14.
Which canal is carved out of river Beas?
Answer:
Rajasthan Feeder Canal which is also known as Indira Gandhi Command canal.

Question 15.
Name the tributaries of Beas.
Answer:
Parvati, Sukantri, Mohan, Ugman and Kali Bein.

Question 16.
From where river Sutlej originates?
Answer:
Sutlej originates from Rakshtal which is situated near Mansarovar lake in Tibet.

Question 17.
At which place Sutlej enters Pakistan?
Answer:
It enters Pakistan at a place called Sulaiman in Firozpur.

Question 18.
Which dams are constructed on river Sutlej?
Answer:
Nathpa-Jhakri, Nangal dam, Kotla dam.

Question 19.
What type of river is Ghaggar?
Answer:
Ghaggar is a seasonal river. It flows in the southern Punjab.

PSEB 9th Class SST Solutions Geography Chapter 3b Punjab: Drainage

Question 20.
From where “Ghaggar originates?
Answer:
River Ghaggar originates in the hills of Sirmour.

Question 21.
Which area of Punjab has many choes?
Answer:
Kandi region of Punjab has many choes.

Question 22.
What is a choe?
Answer:
Choe is a small river which gets filled during the rainy season.

Question 23.
Which district of Punjab has many choes?
Answer:
Hoshiarpur district of Punjab has many choes:

Question 24.
What is the total length of the canals of Punjab?
Answer:
14500 km.

Question 25.
Which is the longest canal of Punjab?
Answer:
Bhakhra main line whose length is 161.36 km.

PSEB 9th Class SST Solutions Geography Chapter 3b Punjab: Drainage

Question 26.
Which river was once a tributary of river Saraswati?
Answer:
Ghaggar river was once a tributary of river Saraswati.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Tell something about the drainage of Punjab.
Answer:
The word Punjab is made up of two words ‘Punj’ and ‘Aab’ which means land of five rivers. Before 1947, there were many rivers in Punjab but after the partition of country, Jhelum, Chenab, Indus and many other rivers went over to Pakistan. Now there are only three rivers in Punjab and these are Ravi, Beas and Sutlej These three rivers are perennial rivers in which water flows throughout the year due to melting snow of Himalaya. There are many seasonal rivers as well such as Ghaggar, Ujh, Kali Bein, Chitti Bein, Sukarni,, Nurpur Bedi choe etc. There are many Relict rivers as well such as Buddah Nullah and Sakki Kiran Nullah.

Question 2.
Tell something about the tributaries of river Ravi.
Answer:
When river Ravi reaches Madhopur, many Khads or tributaries enter its water. The most important one is Ujh river. Sakki Kiranwala river flows along Ravi and at Indo-Pak border, it enters Ravi. Four headworks have been made on river Ravi and these are Kathua feeder on Madhopur, Beas link, Bana or Basantpur near Shahpur Kandi, Madhopur headworks and Katardhar.

Question 3.
Tell something about the tributaries of river Beas.
Answer:
Sukantri, Ugman, Parvati, Kali Bein and Moha are the few tributaries of river Beas. After reaching Talwara, Moha enters river Beas near Harike, Kali Bein while flowing through Hoshiarpur and Kapurthala, enters river Beas. Pong dam and Pandoh dam are also constructed on the same river.

PSEB 9th Class SST Solutions Geography Chapter 3b Punjab: Drainage

Question 4.
Write a small note on Ghaggar.
Answer:
Once river Saraswati flowed through Punjab and river Ghaggar was its part. But now Ghaggar is a seasonal river which flows through the south of Punjab. It originates in Sirmour hills. At a place called Mubarkpur, it enters plain areas.

Then it crosses Patiala, Ghanaur and areas of Haryana. Finally, it enters Rajasthan and ends in the desert.

Long Answer Type Question

Question 1.
Write a note on the river Ravi.
Answer:
River Ravi is a perennial river of Punjab which is full of water throughout the year because water in it cames from the melting of Himalayan snow. River Ravi originates in the north of Rohtang Pass, the mountains of Kullu. This place is 4116 metres high from the sea level. River Ravi continuously flows from its place of origin, crosses the Duauladhar and Pir Panjal range and while flowing through depression, crosses Chamba and Dalhousie. There is a place called Madhopur in Pathankot where it enters the plains. Ranjit Sagar dam, Theen dam have been made on Ravi and for them, Madhopur headworks have been made. From here only, Upper Bari Doab Canal is carvel out. Then river Ravi crosses through Pathankot, Gurdaspur and Amritsar districts. Here it fixes the boundary of India and Pakistan. At a place called Rakhar Manjh, it enters Pakistan. In Pakistan, at a place called Sidhani, it enters the water of Chenab. Ujh river and Sakki Kiranwala are its important tributaries.

Punjab: Drainage PSEB 9th Class SST Notes

  • Punjab: Punjab is known as the land of five rivers. Punjab was divided along the course of time and presently there are only three rivers over here i.e. Ravi, Beas and Sutlej. These are perennial rivers.
  • Drainage of Punjab: There are three types of rivers in Punjab and these are Perennial rivers, Seasonal rivers and Relict rivers.
  • River Ravi: River Ravi originates in the north of Rohtang Pass at the height of 4116 metre. On this river Madhopur headworks has been made for Ranjit Sagar Dam and Theen Dam. It has many tributaries out of which Ujh river is quite important.
  • River Beas: River Beas originates from Beas kund at the height of 4060 metre in Himachal Pradesh. It flows for 160 km. in Punjab and then enters river Sutlej. Another river Rajasthan Feeder was made out of Beas which fulfills the water needs of a large area of Rajasthan.
  • Sutlej: River Sutlej originates from Rakshtal near Mansarovar. lake. Bhakhra Dam has been made on this river. From Firozpur district, it enters Pakistan.
  • Ghaggar: Ghaggar is a seasonal river which starts from the hills of Sirmour and while going through Patiala, Ghanour and Haryana finally ends in the Desert of Rajasthan.
  • Canal System of Punjab: Punjab has quite a developed canal system which includes 5 headworks and 14500 km. long canals.

Punjab State Board PSEB 9th Class Social Science Book Solutions Geography Chapter 3b Punjab: Drainage Textbook Exercise Questions and Answers.