PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Indian Olympic Association

PSEB Solutions for Class 9 Physical Education Chapter 6 Indian Olympic Association

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
When Indian Olympic Association came into existence?
Answer:
In 1927.

Question 2.
Who was the first president of Indian Olympic Association?
Answer:
Sh. Dorab Ji Jotsi.

Question 3.
Who was the first Assistant Secretory of Indian Olympic Association?
Answer:
Sh. J.D. Sondhi.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Indian Olympic Association

Question 4.
The Office Bearers of Indian Olympic Association are elected after five years. (Right or Wrong.)
Answer:
Wrong.

Question 5.
Write any more work of I.O.A.
Answer:
To organise competition of different games and provide the information to International Olympic Committe.

Question 6.
What do you mean I.O.A.
Answer:
International Olympic Association.

Question 7.
What stands for I.O.C?
Answer:
International Olympic Committee.

Question 8.
Write the name of one Sports Federations of your choice.
Answer:
Basket Ball Federation of India.

Question 9.
Name any two Indian Sport Federations which are affiliated with Indian Olympic Association.
Answer:

  • Indian Hockey Federation.
  • All India Football Association.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Indian Olympic Association

Question 10.
Write any one objective of Indian Olympic Committee.
Answer:
To promote Olympic Movement and patronise Amateur sport.

Question 11.
Where were the first modern Olympic games held?
Answer:
They were held in Athens, Greece in 1981.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Write about C.K. Naidu Trophy.
Answer:
C.K. Naidu Trophy:
This tournament is organised by the Schools Games Federation of India every year. The trophy is named after a very outstanding and famous cricket player C.K. Naidu. This competition is for school boys and is conducted on knock-out basis. The losing team goes out of the tournament.

Question 2.
What do you know about Ranji Trophy?
Answer:
Ranji Trophy:
A meeting of sports lovers was held at Shimla in 1934 under the presidentship of Sir Sikandar Hyat. A proposal to conduct National Level Cricket Competition was discussed in this meeting. Maharaja Sir Bhupinder Singh of Patiala decided to donate a trophy in the name of Mr. Ranjit Singh, who was very outstanding cricketer, for the national level cricket tournament.

This competition is organised every year by the Cricket Control Board. It is organised on inter-state level on league basis. The winner teams of the states from their zone again play on knock out basis. The state of Maharashtra (Bombay) have won this trophy more than fifteen times. The Railways Sports Board also participate in the tournament.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Indian Olympic Association

Question 3.
Write few lines regarding Santosh Trophy.
Answer:
Santosh Trophy:
The king of Kooch Bihar Maharaja Santosh donated a trophy for National Football Competition which became very famous as Santosh Trophy. This tournament is organised by one of the members of Indian Football Association every year. All the different. states of India, Railways and Senior teams participate in this tournament. This tournament is organised on knock-out cum league basis. Bengal has won this trophy many times and Punjab won this championship in 1970 at Jalandhar.

Question 4.
What do you know about Rovers Cup?
Answer:
Rovers Cup:
This Football tournament is organised every year by Rovers Cup Tournament Committee. All good teams from different parts of the country participate in this competition which is organised as knock out cum league basis.

Question 5.
Write regarding Subroto Mukerjee Cup.
Answer:
Subroto Mukerjee Cup:
It is also known as Junior Durand Competition. This tournament is organised to commend the sweet memory of Air Marshall Subroto Mukerjee. This tournament is organised every year in Delhi by Durand Committee. In this tournament upto Sixteen year old players can take part. The very outstanding players of this tournament awarded scholarships by the Govt, of India.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Indian Olympic Association

Question 6.
Write a note on Ranga Swami Cup (National Hockey Championship)
Answer:
Ranga Swami Cup (National Hockey Championship):
Indian Hockey Association organised first National Hockey Championship in 1927. This competition is famous as National Hockey Competition. A citizen of Newzealand named Mooris presented a shield for the winners of National Competition in 1935. This competition was organised after every two years from 1928-1944.

In 1946 the Punjab state won this championship and the shield of this competition was lying with the then secretary of Mr. Bakshish Ali Sheikh. After the partition of India in 1947 this shield remained in Pakistan. After the partition the owners of “The Sports and Pastime” and “The Hindu” and Chennai (Madras) donated a new cup for this competition in the honour of Chief Editor Late Sh. Ranga Swami.

For this reason National Hockey Championship is known as Ranga Swami Cup Tournament. Since 1947, National Hockey Championship has been organised every year. Uttar Pradesh won this championship for first time and Punjab had an honour to win this championship in 1949. This competition was earlier organised on knock out basis but these days it is organised on League cum Knock out basis.

Question 7.
What do you know about Agha Khan Cup?
Answer:
Agha Khan Cup:
Maharaja Agha Khan had donated a cup in 1860 for the first time for the competition. This tournament became famous as Agha Khan Cup after his name. The Charlier Regiment won this cup permanently in 1912. Maharaj Agha Khan donated another cup for the competition. The winning team of this championship is awarded the same cup these days. The Bombay Gymkhana had an honour to win this cup for the first time. The Punjab Police won this Agha Khan cup in 1948. This tournament is organised by the Agha Khan tournament Committee. The most outstanding teams of India participate in this tournament. This tournament is organised as knock out basis.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Indian Olympic Association

Question 8.
Write about Bombay Gold Cup or All India Nehru Senior Hockey Competition.
Answer:
Bombay Gold Cup:
Bombay state got prepared a Gold Cup worth 10,000/- from its provincial funds and donated it for the competition which became famous as Bombay Gold Cup Tournament. This competition is organised by the Bombay (Now Maharashtra) Hockey Association every year. Lousit Anion Club Bombay won this prestigious cup the first time. Punjab Hawks had an honour to win this cup in 1928. This competition is organised on knock cum league basis.

All India Nehru Senior Hockey Competition:
This tournament originated in 1964 in the sacred memory of Late Prime Minister Sh. Jawahar Lal Nehru. In the sacred memory of Pt. Jawahar Lal Nehru this tournament was named Nehru Hockey Competition. This competition is organised on knock-out cum league basis. Very outstanding teams participate in this tournament. Uttar Pradesh had the honour to win the inaugural championship. The prize distribution is performed by the President of India every year in this competition.

Question 9.
Write a note on the following:
1. All India Nehru Junior Hockey Competition
2. Beigton Cup.
Answer:
1. All India Nehru Junior Hockey Competition:
Nehru Hockey Tournament Committee organises this Junior Hockey Competition every year in Delhi. In this competition only 14-16 year old players can take part. The outstanding teams of different states participate in this tournament. The Education Dept, of Govt, of India gives scholarship to all outstanding sports persons. The final match of this tournament is played on 14th November on the birthday of Pt. Jawahar Lal Nehru.

2. Beigton Cup:
This is the oldest competition of our country which was organised for the first time in 1895. This cup was donated by Legal Advisor Sh. T.D. Beigton of Bengal. For this reason this tournament is known as Beigton Cup Tournament. Naval V.A.C. won this cup on the first occasion, Unfortunately this original cup was stolen from Railway Institute Asansole but Railway Institute has donated another same type of cup for the competition which is awarded to the winners of this tournament even today. This competition is organised every year by the West Bengal Hockey Association on knock out basis. Very outstanding teams take part in this competition. Punjab Police got an opportunity to win this cup in 1966.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Indian Olympic Association

Question 10.
What do you know about Durand Cup Competition?
Answer:
Durand Cup:
This cup was donated by the Foreign Secretary of British India Mr. Mortimor Durand in 1895 for the competition of British soldiers. Firstly this competition was played at Shimla. The name of this tournament was Shimla Tournament. This competiton was organised in Delhi after 1950. The Regiment of Black Begh won this cup permanently in 1899.

Afterwards Mr. Mortimor donated another cup for this competition. In this tournament after 1931, civilians teams also started taking part along with military teams. Patiala Tigers got opportunity to participate in this tournament as civilian team. This tournament is organised every year on knock-out cum league basis. Very outstanding teams of the country and abroad participate in this tournament.

Question 11.
Write a note on sports competitions in India.
Answer:
Everybody possesses a spirit of competition. This spirit inspires him to take steps forward for his progress in his life. This spirit also helps him to get honours in his life. The competitions were held in Ancient India, some of which were in very bad taste. In combat a player used to kill his opponent. But with the passage of time the spirit of brotherhood emerged in sports competitions. The competition satisfied the emotions of person these days. In these competitions he can get skill and become experts.

He become successful in his best performance in the field of sports. These competitions not only provide recreation but also make him healthy. In Ancient times. Horse Riding, Archery, Javelin throwing and wrestling were most popular activities. The competition of these events were organised. With the passage of time and due to the Britishers contact with Indians the game of Hockey, Foot Ball and Cricket became popular and national level competition of these games are organised these days.

Long Answer Type Questions

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Indian Olympic Association

Question 1.
Write in detail about Indian Olympic Association.
Answer:
Modern Olympic Games came into existence in the Greek city of Athens in 1896. Mr. Baron de Coubertin made a great contribution in the revival of Olymplic games. India took part in Olympic in 1900. The Indian Olympic Association. The Indian Olympic Association was founded in 1927. It came into existence with the efforts of Sh. A.G. Neohren and Mr. H.C. Buck. Its first President was Mr. Dorabji Tata. Mr. G.D. Sondhi was its Assistant Secretary. This Association has been working since 1927, and is affiliated to International Olympic Association.

Selection of Office Bearers:
The office bearers of this Association are selected for four years.,Nobody can hold a post for more than eight years. In other words, nobody can participate in the election for more than two terms. National Sports Federations and State Sports Associations are affiliated to their respective International Sports Federations. The National Federations have state-level bodies in their respective games such as State Olympic Association, etc. They control the organization of tournaments in states.

Working:
Its office bearers are elected every fourth year.
The following are the members of its Executive Council:

  • President
  • Seven Vice-Presidents
  • One General Secretary
  • Two Assistant Secretaries
  • One Honorary Treasurer
  • Five members are elected from among the representatives of State Olympic Associations.
  • Nine members are elected from among the representatives of National Federation/Associations and Service Sports Control Board.

The members of this association are elected for four years. No office bearer can hold his post for more than two consecutive terms or eight years.

Functions of Indian Olympic Association:

  • To organise Amateur Sport competition in India and conform them to the international Olympic Committee.
  • To make plans. To make short term and long term plans with the help and co-operation of State Olympic Association for non professional players.
  • To use Olympic Flag and the motto on behalf of India and settle all issues regarding dispute of any state Olympic Association and follow the Olympic chart.
  • To establish different state Olympic Associations in all states and supervise their expenditure.
  • To allow All Associations of different games to participate in international competitions and give financial assistance for these competitions.
  • This committee insists that every year Olympic week must be celebrated in the month of August. The Olympic movement and its Philosophy must be popularised among Indians.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Indian Olympic Association

Question 2.
Describe the main Objectives of Indian Olympic Association.
Answer:
Objectives:
This Association has been constituted with the following objectives in view:
1. For the progress of the Olympic Movement and development of Amateur Games.

2. For the encouragement and promotion of physical, moral and cultural education of the youth in order to make them good and healthy citizens of high character.

3. For enforcing all rules formulated by International Olympic Association.

4. To protect and enforce the right of the use of Olympic flag and insignia only by the association. To ensure that both remain confined to Olympic games.

5. To function fully like a government organization, and take hold of all the matters pertaining to the Olympic games in the country.

6. To apprise the countrymen with the value and importance of Amateur games.

7. To control all Indian sports teams and their organization with the co-operation of Indian Sports Federations and Associations the teams which fall under International Olympic Committee and which participate in Olympic games and such other games.

8. To enforce rules with the co-operation of national sports federations, and associations.

9. To maintain the high ideals of sports and promote the interest of the people in Olympic games and those games which are under the patronage of International Olympic Committee.

10.To control all matters relating to India’s Participation in the Olympic games and those games falling under the patronage of International Olympic Committee.

11.To arrange with the co-operation of national sports federations and associations economic assistance, transportation, care and welfare of those Indian teams which take part in the Olympic games and other games falling under the patronage of International Olympic Committee.

12. It certifies Indian players participating in international competitions as regards to their amateur level.

13. It promotes the people’s interest in Olympic games, and towards this objective it forms Olympic Association in each state and a National Amateur Sports Federation.

14. It acts as a mediator between National Sports Federation and Indian Govt, for financial assistance.

15. It affiliates the state-level Olympic Associations and National Amateur Sports Federation. The state level Olympic

16. Associations and National Amateur Sports Federation send their annual reports to the International Olympic Association.

17. It initiates disciplinary action against that Federation that brings dishonour through some improper deed.

18. It will do anything to promote Amateur Sports and games.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Indian Olympic Association

Question 3.
What do you know about Olympic Chart?
Answer:
Olympic Chart:
All sports competitions at the national and international levels are organized under the supervision of National Sports Federation and Indian Olympic Association. There is no discrimination of caste, colour, and creed, etc. in it. But the Olympic Chart is silent over the question of governmental intervention in case National Sports Federation and Indian Olympic Association function in a way as to hurt the interests of sports in the country.

But the members of the International Olympic Committee have time and again said that the government which provides funds to various sports organization should remain vigilant as to how these funds are being utilized. The government can supervise the functioning of all sports bodies. The International Federation seeks the views of the government when National Sports Federation (N.S.F.) and Indian Olympic Association (I.O.A.) fail to perform their duties, or when opposite Federations come into being.

The government of the country in which international games such as Asian Games are being held holds such responsibility. The government should provide adequate financial help to federations so that sports and games may be developed in the country. It should not remain a silent spectator if National Sports Federation (N.S.F.) and Indian Olympic Association (I.O.A.) fail to discharge their duties properly, such as in the fair selection of teams and their training. Keeping in view these points, the government has framed certain guidelines for these sports bodies, but it is pity that many a time these guidelines are totally ignored.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Indian Olympic Association

Question 4.
Describe the functions of All Indian Sports Federations or State Sports Associations.
Answer:
All Indian Sports Federation and State Sports Associations are affiliated to their respective international sports Federation. All sports Federations have established their State Associations in all states of India just like state Olympic Association.

Functions:
1. To Conduct Competitions: To conduct senior and juniors sports competitions every year at district, state and national levels.

2. Planning: To frame a One-year and Four-year plans to prepare a national team.

3. To arrange equipment:
To arrange equipment and other essential items to raise the standard of games. If some items are to be imported from abroad, these are to be got through Indian Olympic Association or Neta Ji Subash National Institute of Sports, Patiala with the help of Union Education Ministry.

4. Attendance of Selectors: It ensures the attendance of its selectors at the Senior or Junior level competitions at the state or national level.

5. Prepare and Publish List of Probabilities: To prepare and publish national and international probabilities.

6. To appoint National Coach: Each National Federation/ Association will appoint a National Coach.

7. Help in Selection of National Teams:
It will help Indian Olympic Association (I.O.A.) and All India Council of Sports (A.I.C.S.) to select national teams for international competitions.

8. To Frame Rules of Games: In co-operation with Neta Ji Subash National Institute of Sports, Patiala, it frames rules of games.

9. Training of Umpires and Coaches:
It helps Neta Ji Subash National Institute of Sports, Patiala and Indian Olympic Association in the training of umpires and coaches.

10. To Prepare a Panel of Selectors: It prepares a panel of selectors purely on merit basis.

11. Selection of Office Bearers:
The selection of its office bearers should be done according to the constitution of the Federation. At the time of selection it should invite one observer each from Indian Olympic Association (I.O.A.) and All India Council of Sports (A.I.C.S.)

12. Settling Disputes:
If there is some dispute in some Sports Federation, it is referred to I.O.A. or I.I.C.S. Its decision has to be obeyed. If there is some dispute between Indian Olympic Association and National Sports Federation, it is referred to and decided by All India Council of Sports (A.I.C.S.).

13. Audit of Accounts: It is the responsibility of the Federation to present the audited report of its accounts in time.

PSEB 9th Class Physical Education Solutions Chapter 6 Indian Olympic Association

Question 5.
Write the names of different Associations of India which are affiliated with Indian Olympic Associations.
Answer:
Federations or Associations Regarding Different Games or Sports. The various Federations or Associations of different games or sports are as follow:

  • The Indian Hockey Federation, 1925
  • The All India Football Federation, 1937
  • The Swimming Federation of India, 1940
  • The Amateur Athletic Federation of India, 1544
  • The Wrestling Federation of India, 1948
  • The Volleyball Federation of India, 1951
  • The Basketball Federation of India, 1950
  • The National Rifle Association of India, 1953
  • The Gymnastic Federation of India, 1951
  • The Indian Amateur Boxing Federation, 1958
  • The National Cycle Federation, 1938
  • The Board of Control for Cricket in India, 1926
  • The All India Tennis Association, 1920
  • The Table Tennis Federation of India, 1938
  • The All India Badminton Association, 1934
  • The Indian Hand Ball Association, 1969-70
  • The Archery Association, 1968
  • The Kabaddi Federation of India, 1951-52
  • The Indian Polo Association, 1892
  • The Indian Weight Lifting Federation, 1935
  • The Indian Billiards Association, 1940
  • The Indian Squash Racket Association, 1953

In addition to the above Federations and Associations, there are some national level sports bodies which have their own identity-

  • The Service Sports Control Boards, 1919 (restructured in 1945)
  • School Games Federation of India, 1954
  • Inter Varsity Sports Control Board.
  • The Railway Sports Control Board.
  • All India Police Sports Council Board.

Similarly, there are associations of different games in different states. They are affiliated to National Sports Federation/Association. Their chief functions are to organise Inter District sports competitions in their respective states, organize coaching camps, and ensure the participation of state teams in national level competitions.

Punjab State Board PSEB 9th Class Physical Education Book Solutions Chapter 6 Indian Olympic Association Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment