PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation

PSEB Solutions for Class 8 Social Science Geography Chapter 1 Resources – Types and Conservation

SST Guide for Class 8 PSEB Resources – Types and Conservation Textbook Questions and Answers

I. Answer the following questions in 1-15 words :

Question 1.
What do you understand by the term ‘resources’?
Answer:
All the useful elements of environment which satisfy the human needs are called resources. Resources are called ‘Gifts of nature’ such as rocks, minerals, soil, rivers, plants and animals. These are valuable for mankind. Man’s surroundings provide him with resources.

Question 2.
Which are the Natural Resources and who provides us?
Answer:
Forests, minerals, soil and solar energy are natural resources. These make our environment or surroundings. These natural surroundings provide rsesources.

Question 3.
List all the types of resources.
Answer:
The three categories of resources are :

  1. Natural Resources
  2. Human Resources
  3. Human Made Resources.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation

Question 4.
Define ‘soil’.
Answer:
The loose and unconsolidated material which forms the upper layer of the crust is called soil. Soil is formed by the breaking of parent rock.

Question 5.
What do we get from Seas?
Answer:
The big water bodies are called seas. Seas provide us organic minerals and power resources, fish, pearls, diamonds, etc. At some places, petroleum is also obtained from sea.

Question 6.
How can you conserve the resources properly?
Answer:
The proper and planned use of resources help in the conservation of resources. These should not be misused.These should not be wasted or destroyed.

II. Answer the following questions in 50-60 words :

Question 1.
Differentiate between Biotic and Abiotic resources.
Answer:

Biotic Resources Abiotic Resources
1. These are obtained from living things. 1. These are obtained from non-living things.
2. Plants and animals are its examples. 2. Minerals and rocks are examples.
3. These are found in Biosphere and provide food, energy (coal and petroleum) and raw materials. 3. These are found on lithosphere and provide raw materials for industries.

Land: Land is the basis of human activities. It helps in agriculture, setting up of industries, means of transportation, sports, tourism, etc. Houses are built on land.Question 2.
Write a short note on the importance of Land and Soil Resources.
Answer:
The following is the importance of Land and Soil :

  1. Soil: Man grows crops on soils. It provides food and other raw materials to man. Fertile soils support dense population.

Question 3.
From where do we get the minerals and where they used?
Answer:
Minerals are obtained from the interior of earth from rocks. These are metallic and non-metallic. Metallic minerals include iron, copper, gold, silver, aluminium. Non- metallic minerals include coal, mica, manganese and oil. These are used in industries. Before use, these are smelted to make pure.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation

Question 4.
Explain the Developed and Potential resources with examples.
Answer:

Potential Resources

Developed Resources

1. These are total quantity of a resource found existing in nature. 1. These are only those resources, which have been judged good for use.
2. These have not been put to use. 2. They are put to use fully for economic gain.
3. These are found everywhere. 3. These are not found everywhere.
4. Africa has 40% potential water power resources of world due to large rivers. 4. Africa has only 1% of developed water power resources of world due to lack of technology.

Question 5.
Why should we use the exhaustible resources wisely and with hesitation?
Answer:
The modern civilisation depends upon products—natural as well as man made. With the help of technology, resources are being utilised on a large scale. The exhaustible resources will not last long. 80% of the fossil fuels will be finished in one century With the exhaustion of resources, the civilisation will come to an end. Therefore conservation of resources is necessary. A balance should be maintained between population growth and utilisation of resources so that the continuity of modern civilisation goes on. The natural resources are common heritage. We have to share these with future generations.

Question 6.
What is the contribution of human resources to the development of other resources ?
Answer:
Resources are the elements of Bio-physical environment. But these become resources only when humans preserve these. Coal was always there, but it became a resource only when man used it as a source of energy. So it has been rightly said that the resources are not, they become so. Man uses technology and skill to develop resources. Machines and tools are used. Japan is a very good example where in spite of non existence of resources, the country has progressed to a great extent.

III. Answer the following questions in about 125-130 words :

Question 1.
What do you understand by the resources ? Name their types and explain their importance and methods of conservation.
Answer:
Type of Resources: Resources are generally classified into three types :

  1. natural
  2. human and
  3. human-made.

Natural or man-made resources are of various types. On the bases of life, existence, availability, level of development and utilization these resources can be divided into the following types :

  • Biotic and Abiotic Resources
  • Developed and Potential Resources
  • Exhaustible and Inexhaustible Resources
  • Soil and Land Resources
  • Marine-and Mineral Resources
  • Human Resources

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation 3
Resource Types

1. Biotic and Abiotic Resources. Biotic resources are those basic resources which originate from the living things. Approximately 85% of the world’s total food depend upon these biotic resources. Plants and other living creatures are included in these types of resources. These resources provide raw material for our industries. Coal and petroleum are also included in the category of biotic resources as they are produced from the plants and animals.
The non-living products like minerals, water etc., which are provided by the nature are called ‘Abiotic Resources’. The minerals are the base of our industry. If we do not use the minerals with care, these will exhaust very soon.

2. Developed and Potential Resources. The resources which are used for some economic gain are termed as ‘Developed resources’. On the other hand, the resources which are available but are not being used or can be used in the future are called ‘Potential Resources’. The rivers descending the mountains can be used to produce electricity and are included in the category of potential resources. When the water of these rivers is used to produce electricity then this water is known as a developed resources. The coal lying underneath the earth is a potential resource whereas the coal which is being used is considered as a developed resource.

3. Exhaustible and Inexhaustible Resources. The resources which are being depleted very fast .because of their continuous and excess use are called exhaustible resources, as petroleum products are being used very fast. The time is not very far away when there will be shortage or non-existence of these resources. Therefore, the exhaustible resources should be used wisely and carefully. ‘

The resources which get renewed as we use them are called inexhaustible resources. For example : We are using sun energy, wind energy, water and forests but these resources do not get depleted rather get renewed. These types resources are being made available continuously. ‘

4. Soil and Land Resources. Soil is a small and uppermost layer of the earth which is formed by breaking of parent rock, due to climate effect and decomposition of plants and animals. Soil is a very important resource for man. It plays an important role in the growth of plants and crops. The soils are of different types like sandy soil, clayey soil, loamy soil, alluvial soil, mountain soil, red soil, black soil etc. Man gives preference to fertile soil for growing crops. The areas with fertile soil are densely populated and are full of economic activities.
Land means the earth’s surface where man carries on his economic or other activities. Man had been using the land resource for a very long time. The land resource is being used for the purpose of agriculture, industry, to develop means of transport, sports, tourism etc. Man uses the land, keeping in view its relief, slope, type of soil, drainage or his requirements.

5. Marine and Mineral Resources Marine Resources. Water is a basic and a very important resource for man. Approximately 71% part of the earth is water. Big water bodies are called ‘seas’. These water bodies provide many biotic, mineral and energy resources. It is believed that the life on the earth started from the seas and oceans. 75% of the total land creatures originated from the water bodies. We get fish, pearls, shells, diamonds etc. from the seas in large quantities. At some places we get petroleum substances from the sea coasts. The fish provide food to the large part of the World’s population.

Mineral Resources: Mineral resources are the substances which are taken from the earth. Basically these are of two types-Metallic and non-metallic minerals. Metallic minerals include iron, copper, silver, gold, aluminium etc.

Petroleum, coal, mica, manganese etc. are some of the non-metallic minerals. The minerals are taken from different types of rocks. The minerals are the bases for our industries, therefore, much significance is attached to them.

6. Human Resources: Man has been awarded the best status of all the creatures produced by the nature. With his intelligence and ability to work, man himself is a very huge resource. Man’s capability plays an important role in the use of all other resources. The development of human resources is reflected from the development of any area. Japan is a very good example where inspite of the deficiency or non-existence of resources, the country has progressed to a great extent. The development of all other resources is incomplete till the human resource is fully developed. Man’s qualities, capacity, educational and technical qualification etc. play an important role in the development.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation

IV. Activity

Question 1.
Make a list of Hydroelectricity producing dams related to Punjab. Note down the names of rivers on which these dams are situated and names of districts in which these dams have been constructed.
Answer:

Dams

Rivers

Districts

1. Bhakra Sutlej Himachal Pradesh
2. Ganguwal Nangal Hydel Channel Ropar
3. Kotla Nangal Hydel Channel Ropar
4. Pong Dam Beas Hoshiarpur
5. Thein Daam Ravi Gurdaspur
6. Mukerian Beas Hoshiarpur

PSEB 8th Class Social Science Guide Resources – Types and Conservation Important Questions and Answers

I. Multiple Choice Questions :

Question 1.
Which are the biotic resources?
(a) rocks
(b) minerals
(c) plants
(d) hills
Answer:
(c) plants.

Question 2.
What are the basis of classifying resources?
(a) life
(b) achievement
(c) use
(d) all of the above.
Answer:
(d) all of the above.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation

Question 3.
Which is not termed of human resource?
(a) knowledge
(b) efficiency
(c) intelligence
(d) transparency.
Answer:
(d) transparency.

Question 4.
Which of the following are the ubiquitous resource?
(a) air, water
(b) coal, copper
(c) iron, ore
(d) uranium.
Answer:
(a) air, water.

Question 5.
Nager coil is famous for __________
(a) coal mining
(b) windmills
(c) solar energy
(d) oil refinery.
Answer:
(b) windmills.

Question 6.
In this picture some resources are shown these resources are :
PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation 1
(a) Abiotic resources
(b) Biotic resources
(c) Ubiquitous resources
(d) Human resources.
Answer:
(b) Biotic resources.

Question 7.
We enjoy a lot the beauty of waterfalls mountains, sea etc. Thus, they are natural resources which have ______value.
(a) Ethical Value
(b) Artistic Value
(c) Aesthetic Value
(d) Economic Value.
Answer:
(c) Aesthetic Value.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation

Question 8.
The following picture shows a specific type of plant. Identify the name of this plant :
PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation 2
(a) Thermal Plant
(b) Nuclear Plant
(c) Biogas Plant
(d) Hydro electric plant
Answer:
(c) Biogas Plant.

Fill in the Blanks :

Question 1.
_______ resources are derived from living things.
Answer:
Biotic

Question 2.
Localised resources are found only in _______ place.
Answer:
certain

Question 3.
The example of human resource is _______
Answer:
people

Question 4.
Anything that satisfy human needs is called _______
Answer:
resource

Question 5.
Non living resources are called _______ resources.
Answer:
Abiotic.

True/False :

Question 1.
Solar and wind energy is an example of renewable resources.
Answer:
True

Question 2.
Environment means set of surroundings.
Answer:
True

Question 3.
Resources are generally classified into two types.
Answer:
False.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation

Question 4.
Land use depend upon relief, slope, soil etc.
Answer:
True

Question 5.
Coal and petroleum are not biotic resource.
Answer:
False.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
How does something become a resource?
Answer:
That thing which has a value and utility become a resource.

Question 2.
Why is modern man dependent on resources?
Answer:
In early times, human needs were limited. But now-a-days the needs have increased. So man has to depend upon many resources.

Question 3.
Explain, with examples, that the proper use of resources is real development of resources.
Answer:
Before the invention of coal, petroleum, and aeroplane, man was not aware of the Aluminium. Due to utility of Aluminium, its use increased. So we can say that proper use has led to the development of resources.

Question 4.
What are the four basis of classifying resources?
Answer:

  1. life
  2. achievement
  3. stage of development
  4. use.

Question 5.
Which resources are most important to obtain food-resources?
Answer:
To get food resources, agriculture is the most important source as it provides 85% of food resources.

Question 6.
Why coal and petroleum are biotic resources?
Answer:
Coal and petroleum are formed by organic and living plants and animals. So these are grouped as biotic resources.

Question 7.
How can you assess a country as a rich country?
Answer:
The wealth of a country is measured by its resources. The more developed resources make a country richer.

Question 8.
Why are fertile soil areas densely populated with large economic activities?
Answer:
Fertile soils help in growing crops. In fertile soils agriculture is developed. It leads to dense population and many economic activities.

Question 9.
On what factors does the landuse depend?
Answer:
Landuse depends upon relief, slope, soils, drainage and human needs.

Question 10.
What is human resource?
Answer:
Man made resources include machinery, transportation, industries. Human intelligence, knowledge and efficiency is termed as human resource.

Question 11.
Concept of Resource is changing. Why?
Answer:
The concept of resource is changing. It may expand or contract with the development of knowledge and technology.

Question 12.
Name the important types of soil.
Answer:
Sandy soil, Clayey soil, Loamy soil, Alluvial soil, Red soil, Black soil.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation

Question 13.
Classify resources on the basis of their source of origin.
Answer:
Based on their origin, resources can be biotic or abiotic. For example plants, animals, rocks, minerals, soils etc.

Question 14.
How can we conserve the resources?
Answer:
We can conserve resources by reducing consumption, recycling and reusing things.

Question 15.
What is technology?
Answer:
Technology is human made resource. It is the application of latest knowledge and skill in doing or making things.

Question 16.
The population of India is lesser than only one country. Name that country.
Answer:
China.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is a resource?
Answer:
All the useful elements of environment which satisfy the human needs are called resources. Resources are called ‘Gifts of nature’ such as soils, rivers, plants, animals, rocks and minerals. These are valuable for mankind.

Question 2.
Why are humans also called a resource?
Answer:
They are called a resource because by developing the human skills only the resources can be developed. Resources are not, but they become due to man.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation

Question 3.
What do you understand by the statement “natural resources have utility and value”?
Answer:
Natural resources have utility and value is true. All the materials that are available in nature have some use or value and that’s what makes them valuable.

  1. Water, air vegetation all have utility or usability, they may or may not have economic value.
  2. Metals have economic value but a landscape may not have; but both are important to satisfy human need.
  3. Time and technology makes them a resource.

Question 4.
What leads to creation of new resources?
Answer:
The knowledge, ideas, inventions and discoveries by people leads to creation of more resources. The discovery of fire led to idea of cooking and other related processes. Invention of wheels led to changes in modes of transport.

Question 5.
Discuss the role of technology in the utilisation of resources.
Answer:
Technology helps to develop the means of production. It increases the value of natural resources. Technology depends upon the human skill and technical knowledge. Mechanism helps in the better utilisation of natural resources. A resource is no resource until it is used.

Question 6.
Distinguish between Natural Resources and Human-made Resources.
Answer:

Natural Resources

Human made Resources

1. They are free gifts of nature. 1. They are not free gifts of nature.
2. They are both renewable and non-renewable. 2. They are non-renewable.
3. They help in the economic development of the country. 3. They help in economic and social development.

Question 7.
Distinguish between Exhaustible and Inexhaustible Resources.
Answer:

Exhaustible Resources

Inexhaustible Resources

1. These resources get exhausted after use. 1. These resources do not get exhausted after use.
2. These resources are regenerated after a very long time. 2. These are renewable or flow resources.
3. Minerals and metals are exhaustible resources. 3. Forests, water power are inexhaustible resources.

Question 8.
What do we mean by a reserve?
Answer:
It refers to that portion of resource which<can be developed profitably with the help of available technology.
For example : High quality iron is used for steel making. But sometimes a low grade iron ore or coal (lignite—Less than 40% carbon content) is used for steel making. Lignite coal in Neyvelli (Tamilnadu) is an example of a reserve resource.

Question 9.
What is meant by human-made resources?
Answer:
They are those resources which are created by human being with the help of machines. Some of the examples are buildings, tools etc.

Question 10.
Give two examples of human made resources.
Answer:
The human made resources are those resources which are created by human beings.

Some examples are :

  1. Buildings,
  2. Machines.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation

Question 11.
Give an account of natural resources.
Answer:
Natural Resources:
Resouces drawn from (nature) and used without much modification are called natural resources.

  • Water, soils, minerals are all natural resources.
  • Many of the resources are free gift of nature.
  • They can be used directly.
  • In some cases tools and technology are needed to use a natural resource in the best way.

Question 12.
How are natural resources classified?
Answer:
Natural resources are classified into different groups :

  • Level of development and use
  • origin
  • stock
  • distribution.

Question 13.
Why natural resources are important?
Answer:

  • These are important for the economic development of a region or a country.
  • They are the main sources of our agricultural activities.
  • They provide raw materials for the industry.
  • All activities depend on them directly or indirectly.
  • They help in maintaining the ecological balance of nature. Thus they should be used carefully.

Question 14.
What is meant by conservation?
Answer:
It means the use of the natural resources carefully without any wastage. They are important to us, so they should be used wisely so that they are not exhausted and we may have to face their scarcity.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation

Question 15.
‘Resources are not resources, they become so.’ Explain.
Answer:
Resources are elements of Bio-physical environment. But these become resources only when humans preserve these. Coal was always there, but it became a resource only when man used it as a source of energy. So it has been rightly said that resources are not resources, they become so.

Question 16.
What are the ill effects of overuse of resdUrces? What are the measures to make the earth habitate? ”
Answer:
Ill effects :
Degradation of resources: The rising demand for various resources has caused degradation or depletion of many valuable resources.

Example :

  • Overuse of soil has caused infertility in many areas.
  • Similarly widespread deforestation and killing of birds and animals have endangered many plants and animal species.
  • The quality of air, water and land resources has also been affected badly due to misuse or overuse of resources.

Question 17.
Distinguish between Renewable and Non-renewable resources.
Answer:

Renewable Resources

Non-renewable Resources

1. These have the capacity to regenerate. 1. These cannot regenerate that quickly.
2. These are free gifts of nature. 2. These are not free gifts of nature.
3. These are those resources which can be used again. 3. These cannot be used again.
4. For example air, water, etc. 4. For example coal, natural oil.

Question 18.
Future of our planet is linked with life support system. Discuss.
Answer:
Our earth is the only planet where life has been found till today. Future of our planet and its people, is linked with our ability to maintain and preserve the life support system that nature provides. This makes it our duty to ensure that the natural environment is preserved and properly managed.

Question 19.
What is sustainable development?
Answer:
By sustainable development, we mean that resources are utilised carefully so that besides meeting the present requirement it also takes care of the future generations.

Question 20.
What is our duty regarding resources?
Answer:
It is our duty to ensure that

  • The diversity of life on the earth is conserved.
  • All uses of renewable resources are sustainable.
  • The damage to natural environment system is minimised.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation

Question 21.
Distinguish between Natural Resources and Human Resources.
Answer:

Natural Resources

Human Resources

1. They are free gifts of nature. 1. They are not free gifts of nature.
2. They are both renewable and non renewable. 2. They are non renewable.
3. They help in the economic development of the country. 3. They help in the economic and social development.

Question 22.
In how many ways man uses his environment?
Answer:
Environment means set of surroundings. It provides many resources to get food, shelter and clothing. Man uses land for crops, houses, factories,- construction of transport network. Man uses minerals for industries. He uses forests for timber, herbs and shrubs. Man gets fish and other benefits from seas and oceans.

Question 23.
How are development and resources interdependent?
Answer:
Development is possible through resources. Resources are the foundations of development. These have economic significance for human beings. Land, water and air are basic requirements for agriculture. We can’t do agriculture without these resources. Minerals are basic requirement for industries. Industries cannot run without minerals. Thus development and resources are inter-dependent.

Question 24.
Distinguish between actual resources and reserve resources.
Answer:
Actual Resources. Actual resources depend upon physical conditions of environment. These are surveyed. Their quantity is determined and are actually used. Their quantity is known.

Reserve resources are a part of actual resources. These can be made useful with technology. A low grade coal-lignite is a reserved resource in some areas.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation

Question 25.
Give one example each of developed and potential resources.
Answer:
When the water of river is used to produce electricity, it is called a developed resource. The coal underlying the earth is a potential resource.

Fill in the blanks :

Question 1.
_______ resources are derived from living things.
Answer:
Biotic

Question 2.
Localised resources are found only in places.
Answer:
certain

Question 3.
The example of human resource is _______
Answer:
people

Question 4.
Solar and wind energy is an example of _______
Answer:
Renewable resources

Question 5.
Anything that is used to satisfy a need is called a _______
Answers :
resource

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation

Question 6.
Petroleum in _______ is an example of actual resource.
Answer:
West Asia

Question 7.
_______ is the application of latest knowledge and skill is doing or making things.
Answer:
Technology.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Write a detailed note on conservation of resources with special reference to marine and mineral resources.
Answer:
Conservation of Resources. Man depends upon its environment to meet his needs. He uses water,.land, soil, vegetation, etc. to satisfy his needs. Man is using these resources at such an alarming rate that there will be serious shortage of these resources in the near future. Natural resources are of a very limited supply. So conservation of resources is essential for the survival of man.

To some people conservation means that the available resources should not be used. These should be held back. But conservation of resources means a careful and rational utilization of resources. These resources should be used intelligently for the welfare of mankind. It means a careful control and management of resources so that these may be used for the benefit of future generations also. These should be preserved from reckless exploitation and wanton destruction. These resources should not be wasted in a short time. The resources should be maintained in a healthy condition for their use so as to achieve a high standard of living for mankind.

Importance:
Conservation of all resources has an economic, scientific and aesthetic value for mankind :

  • Conservation of resources is necessary as these are the basis of economic activities of man.
  • Resources must be conserved to meet the different human needs.
  • Conservation of resources is essential as life depends on these useful elements of environment such as air, water, soil, rocks, forests and water bodies.
  • Many areas of the world are still under-developed because the resources of these areas have not been used in a planned and rational manner.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 1 Resources – Types and Conservation

Resources – Types and Conservation PSEB 8th Class SST Notes

  • Resources: The base for economic strength and prosperity.
  • Types:
    (a) Natural
    (b) human made
    (c) human.
  • Utility: What makes an object or substance a resource.
  • Value: It means worth.
  • Stock of Resources: Amount of resources available for use.
  • Patent: It means the exclusive right over any idea or invention.
  • Resources: They are the means which help in attaining given ends or satisfying human wants.
  • Actual or Potential Resources: On the basis of development natural resource may be actual or potential. We know the usage and quantity of the actual resource like coal deposits. A potential resource is not being used
  • Natural Resources: The gifts of nature, such as land, rivers, plants, animals, etc. They are used by all living things.
  • Human Resources: The human beings living in a particular area or country. It also refers to the ability of humans to use the natural resources usefully:
  • Renewable Resources: Those resources which can be obtained continuously for human needs, such as water, plants etc. They can regenerate themselves.
  • Non-Renewable Resources: Those resources which have a limited or fixed source of supply. Once used they cannot be regenerated easily again.
  • Technology: It is the knowledge to do or make things. It is a human made resource.
  • Conservation: It is planned and careful use of natural resources, so that these resources can be used for longer period of time.
  • Abiotic or Biotic Resources: On the basis of origin a resource may be: abiotic or non-living-like soil, rocks or biotic-living-like plants, animals.
  • Renewable and Non-renewable Resources: Natural resources may also be classified as renewable-that exist in unlimited quantity like sunlight or non-renewable—that are in limited quantity like petroleum.
  • On the basis of distribution a resource may be ubiquitous like, air-found everywhere or localized-found in certain parts only like minerals.
  • Humans have used their intelligence to create certain resources like; vehicles, buildings, roads etc.
  • Human themselves are a resource like, farmer, labourer, teacher, doctor etc. Human resource development is essential for further development.
  • We need to conserve resources for fulfilling present and future needs. This is known as sustainable development.
  • Early man was fully dependent upon the environment.
  • Human needs depend upon natural environment and level of social, cultural and technological development.
  • All biotic resources can reproduce and regenerate and thus are renewable.
  • The utility of resources largely depends on their location.
  • Anything that can be used to satisfy a need is called resource.
  • Time and technology are two important factors that can change substances into resources.

Punjab State Board PSEB 8th Class Social Science Book Solutions Geography Chapter 1 Resources – Types and Conservation Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment