PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Qila Raipur Sports

PSEB Solutions for Class 8 Physical Education Chapter 4 Qila Raipur Sports

Physical Education Guide for Class 8 PSEB Qila Raipur Sports Textbook Questions and Answers

Question 1.
When did Qila Raipur Sports initiate?
Answer:
Origin of rural Olympic Qila Raipur Sports were initiated in 1933 after the hockey tournaments held in Jalandhar. Qila Raipur hockey team won second position in this tournament. Though this tournament was not that important but this victory played an important role for the initiation of Qila Raipur Sports. At that time the main motive of these sports was to encourage the winners in order to motivate the children towards sports. When these sports were initiated, no one had ever thought that Qila Raipur Sports would become the famous Rural Olympic one day.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Qila Raipur Sports

Question 2.
Which are the rural games played in Qila Raipur Sports Festival?
Answer:
Bullock-cart races became the centre of attraction in the sports festival. Once the number of the bullock-carts participants was 133 which broke all the previous records. Baba Bakshish Singh set the trend for pulling four bullock-carts simultaneously.

The sports festival includes old sports like, Camel race, Suhaga race, Moonglian chalauna, Sac-lifting, Colt-lifting, Ass-lifting, passing tractor on one’s body, pulling tractor with teeth, pulling tractor with ear, weightlifting by teeth, Senior citizen race, Dog race, Mare dance, Horse race, Bullock-cart-jumps, deeds of Nihang Singhs, Tricycle race, Rock-lifting, Plough-lifting, Pigeon flights, Mule race, Elephant race, etc.

Question 3.
What are the modern sports played in Qila Raipur Sports Festival?
Answer:
Hockey, Kabaddi, Volley-ball, Shooting, Gattka, Gymnastic, Para Gliding, etc. are played in this festival in the month of February. The winner hockey team is awarded with ‘Bhagwant Singh Memorial Trophy’. S. Prahlad Singh Grewal donated 100 tola gold cup to Grewal Sports Association in the memory of his late son Bhagwant Singh who had died young.

Question 4.
Which countries did take part in the Qila Raipur Sports?
Answer:
The popularity of the Qila Raipur Sports crossed the boundary of India and reached some other countries. As a result, in 1954 Pakistani Kabaddi team participated in this tournament. After this, teams from developed countries like Canada, America, Malaysia, Singapore and England also participated-in this Sports Festival.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Qila Raipur Sports

Question 5.
When did the women sports include for the first time in Qila Raipur Sports?
Answer:
Girls in Qila Raipur sports festival:
Though the girls were not included in the earlier sports festivals but Grewal Sports Association felt the absence of girls’ sports. In 1950, Ludhiana verses Sidhwan girls’ hockey was played for the first time in the festival. In spite of some problems due to girls ‘participation’ girls sports were initiated, in 1953. Now a days, some other games along with girls athletics are held every year.

Question 6.
What is special about Qila Raipur Sports Festival?
Answer:
Speciality of Qila Raipur sports festival:
This sports festival has produced countless olympians, international and national level players. This sports festival is motivating countless players. So many olympians, international and national level players participated in the sports festival time to time. Beside this the president of India, the Central Sports Minister and the Chief Minister of Punjab would come to encourage the players. It was a matter of pride for this sports festival.

PSEB 8th Class Physical Education Guide Qila Raipur Sports Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
When Qila Raipur games intiates?
(A) 1933
(B) 1934
(C) 1935
(D) 1936.
Answers:
(A) 1933

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Qila Raipur Sports

Question 2.
Who started Bullock-cart race?
(A) Baba Bakshish Singh
(B) Mr. Karnoind
(C) Mr. Ponu
(D) None of above.
Answers:
(A) Baba Bakshish Singh

Question 3.
Bullock-cart race started in:
(A) 1934
(B) 1920
(C) 1990
(D) 1936.
Answers:
(A) 1934

Question 4.
Which are the Modern sports played in Qila Raipur?
(A) Athletics
(B) Hockey, Kabaddi
(C) Shooting
(D) Volleyball, Gatka and Gymnastic.
Answers:
(A) Athletics
(B) Hockey, Kabaddi
(C) Shooting
(D) Volleyball, Gatka and Gymnastic.

Question 5.
In Qila Raipur which foreign countries participate?
(A) America
(B) Pakistan
(C) Canada
(D) None of these.
Answers:
(A) America
(B) Pakistan
(C) Canada

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Qila Raipur Sports

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
When did the Qila Raipur games start?
Answer:
In 1933.

Question 2.
Who has organise first Qila Raipur game?
Answer:
Qila Raipur sports were organised under the name of Grewal Sports Association, whose leader was Sardar Inder Singh Grewal and Sardar Harchand Singh.

Question 3.
Write any two names of ancient games which are conduct in Qila Raipur?
Answer:

  • Bullock-cart race
  • Suhaga races.

Question 4.
Write names of any two new games which are organise in Qila Raipur.
Answer:

  • Athletics
  • Hockey
  • Kabaddi.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Qila Raipur Sports

Question 5.
Write any two names of foreign countries who participate in Qila Raipur sports.
Answer:

  • Pakistan
  • America
  • Canada.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Write the history of Qila Raipur.
Answer:
History of the village Qila Raipur:
Rai Lala in 1560, took the possession of the village Qila Raipur. He built five forts to protect his sons from the attackers, that is why the village Raipur became famous as Qila Raipur. The village Qila Raipur is 11 kilometeres towards the south of Ludhiana near ‘Dehlon’ (name of a town). The village Qila Raipur is connected with rail and roads.

Question 2.
Write the names of ancient games which are organise in Qila Raipur.
Answer:

  • Bullock-cart race
  • Camel race
  • Suhaga race
  • Moonglian chalauna
  • Sac-lifiting
  • Colt-lifting
  • Ass-lifting
  • Passing tractor on one’s body
  • Pulling tractor with teeth
  • Pulling tractor with ear
  • Weight-lifting by teeth
  • Senior citizen race
  • Dog race
  • Mare dance
  • Horse race
  • Deeds of Nihang Singhs
  • Tricycle race
  • Rock-lifting
  • Plough-lifting
  • Pigeon-flights
  • Mule race
  • Elephant race etc.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Qila Raipur Sports

Question 3.
Write the name of modern games which are organise in Qila Raipur.
Answer:
Many world level sports, Hockey, Kabaddi, Volley-ball, Shooting, Gattka, Gymnastic, Para-gliding etc. are played in the festival in the month of February. The winner hockey team is awarded with Bhagwant Singh Memorial Trophy. S. Prahlad Singh Grewal donated 100 tola gold cup to Grewal Sports Association in the memory of his late son Bhagwant Singh who had died young.

Question 4.
Write the various recreation activities in Qila Raipur.
Answer:
Girls in Raipur Sports Festival:
Though the girls were not included in the earlier sports festivals but Grewal Sports Association felt the absence of girls sports. In 1950, Ludhiana verses Sidhwan girls’ hockey was played for the first time in the festival. In spite of some problems due to girls participation, girls sports were initiated in 1953. Now a days, some other games alongwith girls athletics are held every year.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Qila Raipur Sports

Question 5.
How the garner of Qila Raipur are popular in foreign countries?
Answer:
The popularity of Qila Raipur Sports in foreign country:
The popularity of the Qila Raipur Sports crossed the boundary of India and reached some other countries. As a result, in 1954, Pakistan Kabaddi team participated in this tournament. After this, team from developed countries like Canada, America, Malaysia, Singapore and England also participated in this spofts festival.

Punjab State Board PSEB 8th Class Physical Education Book Solutions  Chapter 4 Qila Raipur Sports Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment