PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 21 Media and Democracy

PSEB Solutions for Class 7 Social Science Civics Chapter 21 Media and Democracy

SST Guide for Class 7 PSEB Media and Democracy Textbook Questions and Answers

I. Answer the following questions in 1-15 words.

Question 1.
Write name of the electronic means of advertisement.
Answer:
Radio, television and computers are the main electronic media. Even illiterate people can get the information about the activity of the govt, and on that basis, they can form public opinion.

Question 2.
What do you mean by the Right to information?
Answer:
People can access any such information which affects them either directly or indirectly. It is actually a right to put stoppage to the unfair functioning of some govt, officers or a right to inquire on personal level.

Question 3.
How many types of advertisements are there?
Answer:
These are of two types:

  1. Commercial advertisements.
  2. Social advertisements.

Commercial advertisements increase the demand of commodities while social advertisements help in social service and help to remove social evils.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 21 Media and Democracy

Question 4.
What are the main objectives of advertising?
Answer:

  1. To give information about the product, e.g. where to purchase a thing and how to use it.
  2. To induce people to buy a product.
  3. To bring the concerned institution in the eyes of the public.

Question 5.
What do you mean by social advertisement?
Answer:
Through social advertisement, social welfare is promoted. Such advertisements alert the people against different diseases, disasters and vices. These also help to promote national unity and integrity.

II. Answer the following questions in 50-60 words :

Question 1.
What is there in Commercial advertising?
Answer:
Commercial advertising is attached to the buyers and consumers. Consumers include the buyers of goods like domestic usage goods (foodgrains, grocery, clothes), electronic goods (T.V., Refrigerator). The sellers adopt many means to attract lacs of consumers. The various media are newspapers, magazines, radio, television, internet etc. The oldest way of selling products is of the street hawker. Even today people selling vegetables, fruits use this method. People today resort to direct selling to increase their sales and also take the help of trade fairs etc.

Question 2.
What techniques are used by the advertisers to shape Public attitude towards their products?
Answer:

  1. Through street hawking.
  2. By advertising in newspapers and magazines.
  3. By advertising in radio and T.V.

Question 3.
Give name of some social advertisements related with Public Services.
Answer:
Social issues like family welfare, polio eradication, protection from cancer, AIDS awareness, stopping the female infanticide, commimitte coordination, national unity, blood donation, road safety etc. are the advertisements related to public services.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 21 Media and Democracy

Question 4.
What is the need of regulations in advertisement?
Answer:
Advertisement is neither good nor bad but it is such a means which can be misused because it has the power to leave a deep impact on the society, so the advertisement which promotes bad products should be stopped: It can be done only by making proper laws, e.g. in America, there is a legal prohibition on the advertisement of tobacoo. So we can say that laws related to advertisement are very important.

Question 5.
Which ethics are required to be followed by the media?
Answer:

  • To broadcast full-fair information to the public.
  • To promote social welfare.
  • To create awareness among people so that they can become capable citizens.
  • Not to let communal tension prevail.
  • To promote information that should strengthen democracy.
  • To fulfill social responsibility properly.

III. Fill in the blanks :

Question 1.
Media is the __________ to inform the people about the shortcomings of the existing system.
Answer:
means

Question 2.
Main role of Media is to provide __________
Answer:
information

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 21 Media and Democracy

Question 3.
__________ means to fulfill one’s responsibilities properly.
Answer:
Morality

Question 4.
Advertising is different on the basis of their __________
Answer:
sales

Question 5.
To increase the ______________ the product is one of the main objectives of commercial advertisement.
Answer:
sales

Question 6.
__________ advertisements are in the favour of candidates and political parties.
Answer:
Commercial.

IV. True/False :

Question 1.
Various means to communicate information and ideas to a group of people is called media.
Answer:
True

Question 2.
Press is known as the light-house of democracy.
Answer:
True

Question 3.
Types of Advertisement-Commercial advertisement and Social-advertisement.
Answer:
True.

V. Multiple Choice Questions :

Question 1.
Write name of the electronic means of Media?
(a) Newspaper
(b) Magazine
(c) Television.
Answer:
(c) Television.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 21 Media and Democracy

Question 2.
Name the main types of advertisements.
(a) Two
(b) Four
(c) Six.
Answer:
(a) Two

Question 3.
In which country Press is known as ligljt-house of Democracy?
(a) Afghanistan
(b) India
(c) China.
Answer:
(b) India.

VI. Activity:

Question 1.
Paste five pictures of some social advertisements on a chart paper and write 5 sentences each about their importance.
Answer:
Do it yourself.

PSEB 7th Class Social Science Guide Media and Democracy Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Which of these is an electronic means of mass media?
(a) Television
(b) Computer
(c) Internet
(d) All of these
Answer:
(d) All of these.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 21 Media and Democracy

Question 2.
The used in means of mass media keeps on changing all the times.
(a) Technology
(b) Language
(c) Form
(d) None of these.
Answer:
(a) Technology.

Question 3.
Who invented the printing press?
(a) John Logie Berd
(b) Gutenberg.
(c) Graham Bell
(d) Henry Ford
Answer:
(b) Gutenberg.

Question 4.
Who invented Television?
(a) Graham Bell
(b) Gutenberg.
(c) John Logie Berd
(d) Henry Ford
Answer:
(c) John Logie Berd.

Question 5.
Different technologies used in mass media are quite.
(a) Cheap
(b) Expensive
(c) Ancient
(d) None of these
Answer:
(b) Expensive.

Question 6.
What is used in T.V. studio for mass media?
(a) Lights, Camera
(b) Machines of recording voice
(c) Satellite for transmission
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

Question 7.
Too much is required to get modern techniques of means of mass media.
(a) Money
(b) Humans
(c) Technology
(d) None of these.
Answer:
(a) Money.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 21 Media and Democracy

Question 8.
Which of these is the main source of income of T.V. Channels?
(a) Grant
(b) Advertisement
(c) Donation
(d) Government’s help.
Answer:
(b) Advertisement.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What do you mean by media.
Answer:
Media is a means of contacting with public.

Question 2.
Give some examples of media?
Answer:
Newspapers, Radio, T.V., Cinema, Press, etc.

Question 3.
Which is the most important media?
Answer:
Press, which includes newspapers, magazines, books etc.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 21 Media and Democracy

Question 4.
What is the importance of press?
Answer:
It is the most important media of democracy. It includes newspapers, magazines, books etc.

It brings people face to face with national and international news. It also gives information about the ideology, organization and programme of different political organizations.

Question 5.
What is the role of political parties as media?
Answer:
The political parties with the help of meetings, manifestoes, educate the people about the functions and weaknesses of the govt. They inform the public about various social problems. Thus political parties create public opinion and play an important role in expressing the public opinion.

Question 6.
How does the election help in creating balanced public opinion?
Answer:
At the time of elections the political parties inform the people about the deeds and misdeeds of the govt. So the people after listening to the ideas of different parties make their balanced opinion.

Question 7.
Which are the states that have passed the right to information ordinance?
Answer:
First of all it was done in Rajasthan in 2000. After that it has been passed by other states like Maharashtra, Karnataka, Goa and Punjab states.

Question 8.
What is the importance of the right to information?
Answer:
It is an important weapon to check the unlawful act – of corrupt officials.

Question 9.
Write the contribution of advertisement in the process of human development.
Answer:
It has an important role to play as in the field of social welfare and social improvement. It induces and inspires the people to take up such activities which result in the welfare of the whole society.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 21 Media and Democracy

Question 10.
What is the relationship between the media and advertising?
Answer:
There is a deep relationship between the two. It gives information about the activities and events happening in the world. It alerts the public against the functions of the govt. It is the spirit of the democracy because it promotes this system. So media is also called the light house of democracy.

Media and Democracy PSEB 7th Class SST Notes

  • Media: When we contact people through different means, this is called media. For example newspaper, radio, television, cinema, advertisement etc.
  • Media and democracy: Media is the basis of democracy. It shows the inappropriate acts of the Govt, and helps to create healthy public opinion.
  • Press: Press (newspapers, magazines, books etc.) is the most important media. It is known as the light house of democracy.
  • Accountability of Media: It is hoped from the media that it should communicate right and true information to the public. The whole activities should be directed towards public welfare.
  • Right to information ordinance: It means people have the right to get information about such matters which directly or indirectly affect their lives.
  • Advertisement: It means to give information to the people about the whereabout of the commodity, its qualities and workability. The objective is to induce the demand and sales of the commodity.

Punjab State Board PSEB 7th Class Social Science Book Solutions Civics Chapter 21 Media and Democracy Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment