PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Scouting and Guiding

PSEB Solutions for Class 7 Physical Education Chapter 7 Scouting and Guiding

Physical Education Guide for Class 7 PSEB Scouting and Guiding Textbook Questions and Answers

Question 1.
What are the benifits of scouts & guides? Write in detail.
Answer:

  • Scouting & Quiding make children happy & strong.
  • Scouting & Guiding remove jeoulsy, casteisitf from children.
  • By this children know about the meaning of love.
  • Earthquake, flood, Tsunami etc. in these types of natural phenomenon scouting also help peoples.
  • By scouting & guiding children also know about living standard.
  • By this confidence also increase.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Scouting and Guiding

Question 2.
What do we learn from scouting & guiding promise?
Answer:

  • I will perform my duty toward my country & God.
  • I shall help others.
  • I shall do my best to obey the scout laws.

The scout promises a scout to make progress by being an ideal person. These laws help him to become a pious, truthful & higher person. By being true to God, it is meant that a scout should always feel the presence of God every where helping others should be his first & foremost daily.

Question 3.
Explain in detail the scouting laws.
Answer:

  • Scout is an honourable & trust worthy person. He always speaks the truth. He earns the trust by doing good work.
  • A scout is always loyal. He is sincere to his friends, comrades & subordinates.
    PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Scouting and Guiding 1
  • A scout should serve the country, help others & have faith in God.
  • A scout is a friend to everyone and a brother to other scouts, to whatever religion or country they might belong.
  • A scout is always sweet of tongue. He speaks sweet words. His behaviour towards others is very loving.
  • A scout is a friend to all living beings. He knows well that all living-beings-birds, animals & others are the creation of god.
  • A scout is always obedient & maintains discipline. He always obeys & observe the laws.
  • A scout is a brave person & always remains in high spirits even at the time of difficulty. He is never afraid of the problem of life.
  • A scout is always contented. He fulfil his genuine heeds & leads a contented life in every way
  • A scout is true of word, deed & thought. A scout is pure of heart, true to his word & does good deeds.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Scouting and Guiding

Question 4.
What is the importance of a scout in scouting? Explain.
Answer:
Scouting is public welfare organisation. It teaches the children become loyal & obedience citizen who are always ready to help others. Relly & conferences of scouts at the International level create a spirit of Internationalism among the scouts which causes an environment of world peace. The children become selfless workers who are always ready to help the needy by doing all kinds of charitable work.

They are always ready to help others in the natural calamities. This scout love their country they learn to do manual work & intested in learning vacational skills. These skills make the children successful in their future. Many scouts earn money by doing manual work along with their studies, Scouting is like a light house for the children. It guides them through life. They learn discipline & become a good citizen.

Question 5.
“Scouting helps a child develop an all round personality.” Give your own views.
Answer:
Scouting is public welfare organization. It teaches the children become loyal & obedient citizens who are always “ready” to help others. It roots out the negative feelings of hatred, casteism, communalism & regionalism & thus helps them become good citizens. They have a feeling of universal brotherhood and believe that there is no one who is enemy of them. In a nut shell, scouting helps children grow harmoniously. This way that develop themselves physically, socially, spiritually & emotionally.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Scouting and Guiding

Question 6.
“Ready” is the motto of scouting. Explain it clearly.
Answer:
The word “Ready” is the motto of scout. He is ever ready to do some good. He is always busy in doing good to others. He obeys his elder & does duty towards others without bothering about his inconvenience of time & place. His aim of life is to do good & always to do good. He does not postpone doing a good deed. He does not delay helping others, in showing the way to others & guiding people in fairs etc. He has a thirst for knowledge, which he always wants to satisfy.

Question 7.
‘A scout is a good citizen’. Explain it.
Answer:
All the qualities which should be in a good citizen are found in a good scout. Who learn all the quality of a childhood. Good citizen can shine the name of his nation. A scout is a friend of everyone & brothers to others scout. A scout is always sweet tongue. He speaks sweet words. His behaviour towards others is very loving. A scout is friend to all living being.

He knows well that all living-beings bird, animals & others are the creation of god. A scout is a honourable & truthful person. He always speaks truth. A scout should serve the country help others & have faith in god. All the quality are important for good citizen. So, we can say A scout is a good citizen.

Question 8.
Write a note on the contribution of Lord Baden Powell, to the movement of scouting.
Answer:
Lord Baden was a General in the army who resigned from the senior position so that he could devote himself fully to this public welfare movement. He was confident that the movement started by him will certainly bear fruits. He started a practical experiment of the movement in 1907 on a small group of boys in a British Island called. ‘Brown’.

In 1909, a huge rally of scouts was organised at Crystal Palace in London. He also started a new organization for the children of age group from 7 to 12, this organisation is called cubbing. A new organisation for elders was also started which was called Rovering. A book by the title of ‘Rovering to success’ was published for their guidance. He also started an organisation called ‘Guiding’ for girls in year 1918.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Scouting and Guiding

PSEB 7th Class Physical Education Guide Scouting and Guiding Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
What are the benefit of Scouts and Guides?
(A) Scouting and Guiding make children happy and strong.
(B) It removes1 jealousy and casteism.
(C) These children know about living standard.
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Question 2.
Scouting Laws.
(A) Scout is trust worthy person
(B) He is faithful and honest
(C) A scout is a friend to everyone
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Question 3.
Scouting provide harmonious development to the children. How?
(A) Students become loyal and obedient
(B) Children of one country meet with others country. It creats the peace in the world.
(C) It reduce the casteism.
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Scouting and Guiding

Question 4.
Who was the founder of Scouting Movement?
(A) Lord Badon Powell
(B) Roel Milen
(C) Mount Baton
(D) None of these.
Answer:
(A) Lord Badon Powell

Question 5.
Where this movement was started?
(A) Britain
(B) Holand
(C) America
(D) None of these.
Answer:
(B) Holand

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Who was the founder of scouting movement?
Answer:
Lord Baden Powell.

Question 2.
Where this movement was started?
Answer: Britain.

Question 3.
Where the first scouting camp was organised?
Answer:
Tapu ‘Brown’-C in Britain.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Scouting and Guiding

Question 4.
When the scouting relly was organized in India?
Answer:
1937

Question 5.
What type of special education is give to scout?
Answer:
Good habits.

Question 6.
When a scout meet to other scout what he does?
Answer:
Salute with three fingers.

Question 7.
What thing is obeyed by scout.
Answer:
Rules of scout.

Question 8.
When Lord Baden started guiding Girls?
Answer:
In 1918.

Question 9.
Who was the first guiding chief for girls?
Answer:
Lady Baden Powell (wife of Lord Baden Powell).

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Scouting and Guiding

Question 10.
When Lord Baden visited India first?
Answer:
In 1921.

Question 11.
What type of suggestion given to India government by Lord Baden?
Answer:
Remade a suggestion for boys & girls scouting to the government.
PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Scouting and Guiding 2

Short Answer Type Questions

Question 1.
Who was the founder of scouting movement? Where it was started?
Answer:
Lord Baden Powell was the founder. He started this movement in Britain. He organized scouting camp in 1907 in Tapu of Brown-C in Britain.

Question 2.
Mention the books written by Baden Powell?
Answer:

  • Scouting for boys.
  • The wolf cub hand book.
  • Rovering to success.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 7 Scouting and Guiding

Question 3.
What are uses of scouting rallies?
Answer:
In scouting rallies children of one state meet with other states, children of one country meet with others country. In this way the enimity & casteism reduce. It create the peace in the world.

Punjab State Board PSEB 7th Class Physical Education Book Solutions Chapter 7 Scouting and Guiding Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment