PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 22 Public Property and its Protection

PSEB Solutions for Class 6 Social Science Civics Chapter 22 Public Property and its Protection

SST Guide for Class 6 PSEB Public Property and its Protection Textbook Questions and Answers

I. Answer the following questions in brief :

Question 1.
Why do we love our personal property?
Answer:
We have to purchase the item of our personal property if it is lost or spoiled. It causes financial loss to us. Therefore, we love our personal property.

Question 2.
Why should National Property be protected? Give two reasons.
Answer:
National property is created by the government out of the money collected from the people of the country in the form of taxes. It is meant for the convenience of all the people. If this property is damaged, it causes social and economic loss to us, our family and the nation as a whole. Therefore, the national property should be protected.

Question 3.
Why people damage public property? Give two reasons.
Answer:

  1. Some people damage public property for the sake of fun.
  2. Some people damage public property because they feel that this is the best way to draw the government’s attention towards their demands.

Question 4.
Give the name of two kinds of public property.
Answer:
Two kinds of public property are :

  1. Public utility services,
  2. Historical buildings or monuments.

Question 5.
What do you mean by public utility services? Give two examples of it.
Answer:
Public utility services are those services which are provided to all in equal proportions by the government, for the fulfilment of minimum needs of citizens. Services like electricity and water are public utility services.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 22 Public Property and its Protection

Question 6.
What is public property? How is it created?
Answer:
Property to which all of us have a common right to share is called public property. It belongs to all. It is jointly created by the people and the government. Taxes are imposed and funds created. These funds create public property. It is our duty to preserve it.

Question 7.
How people misuse the public property?
Answer:
People misuse public property in the following ways :

  • Some people express their resentment against the government or try to get their demands accepted by damaging and burning public property.
  • Some people damage bulbs and tubes of street lights by throwing stones on them.
  • Some people throw garbage and litter in gardens, parks, zoos, historical buildings and museums, etc.
  • Children tear-off seats of buses and railway trains.
  • Some people draw lines or write their names on historical buildings and thus damage them.
  • Some foolish people steal valuable goods or idols, etc. from temples or museums.

Question 8.
From whose money the school property is made?
Answer:
The school property is made from the money of our parents and our government. The government’s money is also our own money because the government collects it from us in the form of taxes.

Question 9.
Give one basic difference between personal property and public property.
Answer:
Personal property belongs to a person or family, whereas public property is the common property of all. This is one basic difference between the two.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 22 Public Property and its Protection

Question 10.
What is our responsibility towards school property?
Answer:
Our responsibility towards school property is the following :

  • We should not damage the school furniture.
  • We should not scribble on the school walls.
  • We should not pluck flowers from flower beds and pots lying in the school premises.
  • We should not tear off pages from the library books.
  • We should turn off the water taps after use.
  • We should not spoil the sports goods like hockey, football, etc.

Question 11.
How can you help to preserve the historical monuments?
Answer:
We can help to preserve the historical monuments in the following ways :

  • We should not disfigure or scratch them.
  • We should not steal idols from them.
  • We should not throw garbage and rubbish in of around them.
  • If someone causes damage to historical monuments, we should report the matter to the police so that the gtiilty may be prosecuted and punished.
  • We should help the government in the protection and preservation of historical monuments.

II. Write ‘true’ or ‘false’ in the brackets given after each statement :

Question 1.
Parks and hospitals are our personal property.
Answer:
False

Question 2.
We should not damage our national property as it is our own.
Answer:
True

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 22 Public Property and its Protection

Question 3.
Historical monuments are protected by a government law passed in 1958.
Answer:
True

III. Fill in the blanks :

Question 1.
All objects that we possess as individual make _______ property.
Answer:
personal

Question 2.
Old historical buildings are called _______ monuments.
Answer:
historical

Question 3.
We must not _______ the public property.
Answer:
damage

Question 4.
Things owned collectively make _______ property.
Answer:
family.

IV. Select out of the following as private property and public property :

Question 1.
Book, Post office, Pen, Raliway station, Scooter, Bus stand, Monument, Almirah, Sewerage, Car, Roads, Canals, Bag, Bridge, Water-works, Bungalow, River, Museum, Television.
Answer:
Private Property. Book, Pen, Scooter, Almirah, Car, Bag, Bungalow, Television.
Public Property. Post office, Railway station, Bus stand, Monuments, Sewerage, Roads, Canals, Bridge, Water-works, River, Museum.

PSEB 6th Class Social Science Guide Public Property and its Protection Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Property owned by an individual is called _______ property.
(A) Personal
(B) Public
(C) National .
(D) International.
Answer:
(A) Personal.

Question 2.
Property owned by whole community is called _______ property
(A) National
(B) Public
(C) International
(D) Personal.
Answer:
(B) Public.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 22 Public Property and its Protection

Question 3.
Facilities provided by the government are called _______ facilities.
(A) National
(B) Social
(C) Public
(D) Personal.
Answer:
(C) Public.

Question 4.
When was the Ancient Monuments and Archaeological sites and Remains Act passed?
(A) 1950
(B) 1958
(C) 1954
(D) 1962.
Answer:
(B) 1958.

Question 5.
Who gives money for the maintance of public property?
(A) Public
(B) An individual
(C) Government
(D) U.N.O.
Answer:
(A) Public.

Question 6.
How do people misuse public property?
(A) They tear off seats of buses
(B) They write their names on historical buildings
(C) They damage street lights
(D) All of these.
Answer:
(D) All of these.

Question 7.
What is our responsibility towards school property?
(A) Not to damage School furniture
(B) Not to scribble on School Walls
(C) Not to tear off pages from liberary books
(D) All of these.
Answer:
(A) All of these.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 22 Public Property and its Protection

Question 8.
Which of these is a public property?
(A) Trains
(B) Historical buildings
(C) Bus stand
(D) All of these.
Answer:
(D) All of these.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What is a democratic country?
Answer:
A democratic country is one where people elect their representatives to make the government.

Question 2.
Name the three organs of a government. What are their functions?
Answer:

  1. Legislature,
  2. Executive,
  3. Judiciary.

Legislature makes laws, the Executive executes them and Judiciary punishes the persons who violate laws.

Question 3.
Name a few items of personal property.
Answer:
Clothes, school bag, books, notebooks, pen, pencil, etc.

Question 4.
Name some items of family property.
Answer:
House, scooter, car, television, furniture, etc.

Question 5.
What is included in public utility services?
Answer:
Public utility services include school, buses, hospitals, parks, post office, electricity, water, etc. These services are provided by the government.

Question 6.
Who suffers if you lose any of your own or family possessions?
Answer:
We and our family suffer.

Question 7.
Why do we owe joint responsibility towards the protection of public property?
Answer:
We owe joint responsibility towards the protection of public property because all the people have to suffer if it is damaged.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 22 Public Property and its Protection

Question 8.
Give some examples of school property.
Answer:
Chairs, tables, desks, blackboards, library, playgrounds, etc.

Question 9.
What is a historical monument?
Answer:
A historical monument is a structure of the past which reminds us of our ancient glory.

Question 10.
Which government department takes care of historical monuments?
Answer:
The Archaeological Department.

Question 11.
What is our duty towards public property?
Answer:
We should keep it safe from any type of damage.

Question 12.
Should we cause damage to public property? Why, or why not?
Answer:
No, we should not cause any damage to public property. Its damage means our own loss.

Question 13.
Why is school called public property?
Answer:
Our parents’ and the government’s money is spent on the building of school. So it is public property.

Question 14.
Of what do our historical buildings and monuments remind us?
Answer:
Our historical buildings and monuments remind us of our rich cultural heritage and glorious past.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 22 Public Property and its Protection

Question 15.
Why should parks be maintained?
Answer:
People go to parks to breathe in fresh air and to take exercise there. So parks should be maintained.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Why should we not damage public property?
Answer:
Public property is the property of the nation to which we all belong. It is created out of the taxes paid by us. It serves our own purpose. If we do not protect it, we ourselves will be put to inconvenience. It will become difficult to have it again. Thus it is our own loss. We have a common right to the public property. So it is our duty to protect our common things.

Question 2.
What is the difference between private property and public property?
Answer:
The property to which the owner has a personal right is called private property. No one can use this property without the permission of its owner. Privately owned houses, shops, motor cycles, scooters, etc. are good examples of private property.

On the other hand, public property is the property to which all of us have a common right. Roads, buses, railways, hospitals, schools, post offices, etc. are some examples of public property.

Question 3.
What is the importance of historical monuments in our life?
Answer:
There is a great importance of historical monuments in our life. Historical monuments like forts, palaces, temples, mosques, churches and towers, etc. remind us of our ancient glory. They are the great centres of education. We learn our history through the statues, coins, pictures and maps found in these monuments. They inspire us to do great deeds.

Long Answer Type Question

Question 1.
What points should we keep in mind to make proper use of public places?
Answer:
To make proper use of public places we should keep the following points in mind :

  1. School is a very important institution. Here, we study and attain different types of social and moral qualities. So we should not spoil our classroom furniture by throwing it hither or thither, nor should we scribble^on the classroom walls. We should riot pluck flowers from flower beds and pots lying in the school premises. We should not tear off pages from the library books. We should turn off the water taps after use. We should not spoil the sports goods like hockey, football, etc.
  2. Our government provides us with public means of transport like buses and trains for our convenience. We should not harm these public modes of transport, otherwise, it will be difficult for us to reach our school, college or office.
  3. We should ensure that bulbs and tubes of street lights are not damaged by throwing stones on them. It will cause inconvenience to the public moving on roads at night time. Number of accidents can also increase.
  4. We should not throw garbage and litter in the parks.
  5. We should not tease the animals in the zoos.
  6. By preserving the parks, zoos, and sanctuaries we can help our community to fo&intain balance between the natural environment and man-finds environment.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 22 Public Property and its Protection

Public Property and its Protection PSEB 6th Class SST Notes

  • Personal Property: Personal property is the property owned by individuals or a group of individuals for private enjoyment and use.
  • Public Property: Public property is owned by public or whole community.
  • Public Services: Basic facilities provided by the government to the public are called public services.
  • Family Property: Family property is the property that belongs to the family.
  • Historical Monuments: Historical monuments are the evidence of historical past and ancient glory in the shape of forts, palaces, temples, mosques, gurdwaras and churches.
  • The Ancient Monuments and Archaeological Sites and Remains Act, 1958: The Ancient Monuments and Archaeological Sites and Remains Act was passed by the Government of India in 1958. Under this Act, the persons who damage historical monuments can be prosecuted and punished by law.

Punjab State Board PSEB 6th Class Social Science Book Solutions Civics Chapter 22 Public Property and its Protection Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment