PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 14 India: From 200 B.C. – 300 A.D.

PSEB Solutions for Class 6 Social Science History Chapter 14 India: From 200 B.C. – 300 A.D.

SST Guide for Class 6 PSEB India: From 200 B.C. – 300 A.D. Textbook Questions and Answers

I. Answer the following questions in brief:

Question 1.
Write about the administration of Satavahanas.
Answer:
The Satavahana kingdom was well administered. The king was supreme in the state. He was regarded as the protector of religion. He was believed to possess divine powers. The empire was divided into provinces ruled by civil and military governors. The provinces were divided into districts, called Aharas. These were administered by certain officials, namely Amatyas and Mahamatyas, The rural areas were headed by Goulmikas. The Goulmikas were responsible for collecting the revenue or land tax.

Question 2.
Who was the first great Chola ruler and what were his achievements?
Answer:
Karikala was the first great Chola ruler. He bagged several achievements. He defeated badly his neighbouring Chera and Pandya kingdoms. He invaded Sri Lanka. He cleared forests and made the land cultivable. He arranged for canals and tanks for irrigation. He constructed a dam on the river Kaveri to check floods.

Question 3.
Write about the life of people in South India during the period 200 B.C. to 300 A.D.
Answer:
The life of people in South India during the period 200 B.C. to 300 A.D. was very simple. Most of the people lived in villages and their main occupation was agriculture. But the royalty and rich people lived in the interior parts of the towns. Many of merchants and craftsmen lived along the coasts, from where trade was easy. The people lived in their families cordially. After day’s work, amusements consisted of music, dancing, poetry recitations and gambling, etc. Musical instruments like pipes, flutes, string instruments and drums were in use. Music was advanced. There was special music for the different hours of day and night. Farmers, merchants, herdsmen and craftsmen paid taxes to the government.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 14 India: From 200 B.C. - 300 A.D.

Question 4.
What do you know about Megalithic Culture?
Answer:
The Megalithic Culture existed in South India around 1000 B.C. This region was inhabited by the people known as the Megalith Builders. These people encircled the graves of the dead with large stones to give them shape of enclosures. That is why their culture is called the Megalithic Culture.

We come to know about the Megalithic Culture from the remains discovered at Inamgaon, Takalghat and Mahurjhari in Maharashtra and Maski, Kopbal and Brahmagiri in South India. These remains show that the people of the Megalithic Culture used black and red pottery. This pottery consisted of a variety of pots and vessels. Many of them were made on wheel.

The people practised both agriculture and hunting as their profession. Agriculture was developed but most of the people liked hunting.

Question 5.
Write about the burial system of the Megalithic Culture. .
Answer:
The people of the Megalithic Culture adopted a peculiar custom to bury their dead. They buried their dead and encircled their graves with large stones. Moreover, they also buried the articles like pottery, weapons and implements of the dead along with him. Probably, they believed that the dead went to another world and would need their belongings in the next world.

Question 6.
Who were Demetrius and Menander?
Answer:
1. Demetrius: Demetrius was the first Indo-Greek invader who invaded India after the decline of the Mauryan Empire and occupied a large part of Afghanistan, Punjab and Sind. But Demetrius had to lose the Bacteria province of Central Asia because Uketice had made a successful revolt there.

2. Menander: Menander was a great Indo-Greek ruler. He is popular as Milinda in the Buddha literature. He was a very able and brave ruler. He invaded India in the time of Pushyamitra Sunga and occupied Punjab (including modern Pakistan) and some parts of Kashmir. He became a Buddhist.

Question 7.
What do you know about the Scythians?
Answer:
The Scythians are also known as the Shakas. They were the original inhabitants of Central Asia. They came to India as invaders in the middle of 200 B.C. and settled down here. In the beginning, they had their establishments in North-West Punjab, Mathura in Uttar Pradesh and Central India. But afterwards, Gujarat in Western India and Ujjain region of Madhya Pradesh became their stronghold. Rudradaman-I was a very famous ruler of the Scythian dynasty, who ruled in 200 A.D. In the end of the fourth century A.D. Chandragupta Vikramaditya (Chandragupta-II) of the Gupta dynasty defeated the Scythians and brought their rule to an end.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 14 India: From 200 B.C. - 300 A.D.

Question 8.
Write a note about Kanishka.
Answer:
Kanishka was the most famous ruler of the Kushana dynasty. He ruled from 78 to 102 A.D. As far as his bravery is concerned, he can be compared with Samudragupta. The Kushana Empire was expanded the most during his reign. His empire was extended upto Bihar and included areas of Central India, Gujarat, Sind, Punjab, Afghanistan and Bacteria. He also fought a war with a Chinese General Pan Chao.

As a follower of Buddhism, Kanishka can be compared with Ashoka. He got repaired Buddhist Stupas and monasteries and constructed several new ones. He called a conference of Buddhist scholars in Kashmir, known as the Fourth Buddhist Council. He patronised Buddhist scholars like Ashvaghosha, Nagarjuna and Vasumitra.

Kanishka was also a great lover of art. Many beautiful statues of Buddha were made in his time. Besides Gandhara Art, Mathura Art also developed. He also issued a large number of gold and silver coins.

II. Fill in the blanks :

Question 1.
Gautmiputra Satakarni ruled from _________ to A.D.
Answer:
106, 130

Question 2.
The Satavahanas laid _________ to connect the towns and villages.
Answer:
roads

Question 3.
The Satavahana rulers were the followers of _________
Answer:
Hinduism

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 14 India: From 200 B.C. - 300 A.D.

Question 4.
_________ was the capital of the Pandya Kingdom
Answer:
Madurai

Question 5.
Pallavas were called _________ in English.
Answer:
Parthians

Question 6.
_________ was the famous king of the Kushana dynasty.
Answer:
Kanishka.

III. Match the columns :

Question 1.

A B
(1) Gautmiputra Satakarni’s successor (a) Yajnasri Satakarni
(2) Satavahanas’s last great ruler (b) Vasishthiputra Pulamayi
(3) Black and redware (c) Pottery
(4) Sickle and spade (d) Kushana king
(5) Menander (e) Chinese General
(6) Kujula Kadphises (f) Indo Greek invader
(7) Pan Chao (g) Buddhist scholar
(8) Asvaghosha (h) Implements

Answer:
Correct columns :

A B
(1) Gautmiputra Satakarni’s successor (b) Vasishthiputra Pulamayi
(2) Satavahanas’s last great ruler (a) Yajnasri Satakarni
(3) Black and redware (c) Pottery
(4) Sickle and spade (h) Implements
(5) Menander (f) Indo Greek invader
(6) Kujula Kadphises (d) Kushana king
(7) Pan Chao (e) Chinese General
(8) Asvaghosha (g) Buddhist scholar

IV. Write ‘true’ or ‘false’ in the brackets given after each statement:

Question 1.
The most important successors of the Mauryas in the Deccan were the Satavahanas.
Answer:
True

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 14 India: From 200 B.C. - 300 A.D.

Question 2.
Gautmiputra Satakarni ruled from 106 A.D.to 131 A.D.
Answer:
False.

Question 3.
Music, dancing, poetry recitations and gambling were popular forms of amusement.
Answer:
True

Question 4.
Sakas were not defeated by the Chandragupta Vikramaditya.
Answer:
False.

Question 5.
Gondopharns was a Scythian king.
Answer:
False.

Question 6.
Kanishka called the Fourth Buddhist Council.
Answer:
True

Question 7.
Huvishka was a Parthian king.
Answer:
False.

V. Activity (Something To Do) :

Question 1.
Show the extent of Madurai, Arikmedu, Kaveripattinam, Amravati, Nagarjuna Konda, Broach on the map of India. Answer:
Do it yourself.

PSEB 6th Class Social Science Guide India: From 200 B.C. – 300 A.D. Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Which of these was the main feature of Bhakti?
(A) It emphasised the worship of god or goddess by an individual.
(B) It discarded the performance of Yajna and Sacrifices.
(C) It emphasised at the purity of heart.
(D) All of these.
Answer:
(D) All of these.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 14 India: From 200 B.C. - 300 A.D.

Question 2.
For which of these was South India famous?
(A) Gold
(B) Spices.
(C) Precious stones
(D) All of these.
Answer:
(D) All of these.

Question 3.
Which river valley was the most fertile?
(A) Godavari
(B) Kaveri
(C) Krishna
(D) All of these.
Answer:
(B) Kaveri.

Question 4.
Which of these was the capital of Pandyas?
(A) Madurai
(B) Decca
(C) Magadha
(D) Kashi.
Answer:
(A) Madurai.

Question 5.
Kaveripattinam belonged to family.
(A) Chera
(B) Chola
(C) Satavahana
(D) Pandya.
Answer:
(B) Chola.

Question 6.
Name the most important ruler of the Satavahanas.
(A) Gautamiputra Shri Satakarni
(B) Vijayraja I
(C) Vijayraja II
(D) Pulkeshin I.
Answer:
(A) Gautamiputra Shri Satakarni.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Who were the most important successors of the Mauryas in the Deccan?
Answer:
The Satavahanas.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 14 India: From 200 B.C. - 300 A.D.

Question 2.
Which Satavahana king was described as the Lord of the West?
Answer:
Gautmiputra Satakarni.

Question 3.
Where did Vasishthiputra Pulamayi set up his capital?
Answer:
Vasishthiputra Pulamayi set up his capital at Pratishthana in Aurangabad District of Maharashtra.

Question 4.
When did the Satavahana dynasty come to an end?
Answer:
The Satavahana dynasty came to an end in 220 A.D.

Question 5.
What were Aharas?
Answer:
Districts in the Satavahana administration were called Aharas.

Question 6.
Name the items of import during the Satavahanas’ reign.
Answer:
Wine, copper, tin, glass and precious stones.

Question 7.
Name the capital city of the Cholas.
Answer:
Tanjore.

Question 8.
Name the capital city of the Pandya kingdom.
Answer:
Madurai.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 14 India: From 200 B.C. - 300 A.D.

Question 9.
Name the capital city of the Cheras.
Answer:
Vanji.

Question 10.
Name the most important religion which arose in West Asia during the first century A.D.
Answer:
The Christianity.

Question 11.
Who were the Sakas?
Answer:
The Sakas were foreigners who came from Central Asia as invaders and settled down in India.

Question 12.
Name the rribst important ruler of the Parthians.
Answer:
Gondopharns.

Question 13.
During whose reign was the Fourth Buddhist Council held?
Answer:
Kanishka.

Question 14.
Name the areas in which Gandhara Art was popular.
Answer:
Gandhara Art was popular in modern Punjab, Kashmir and modern Afghanistan.

Question 15.
Name the two sects of Buddhism.
Answer:
Mahayana and Hinayana.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 14 India: From 200 B.C. - 300 A.D.

Question 16.
Who were the successors of Kanishka?
Answer:
Vasishka, Huvishka and Vasudeva.

Question 17.
Who was the greatest Satavahana ruler and when did he rule?
Answer:
Gautmiputra Satakarni was the greatest Satavahana ruler. He ruled from A.D. 106 till A.D. 130.

Question 18.
Who was the last great ruler of Satavahanas?
Answer:
Yajnasri Satakarni was the last great ruler of Satavahanas.

Question 19.
With which countries Satavahanas had trade relations?
Answer:
Satavahanas had trade relations with many countries like Arabia, Iran, Egypt, Burma and Malaya.

Question 20.
From where the remains of the Megalithic period have been discovered?
Answer:
Inamgaon, Takalghat, Mahurjhari in Maharashtra and Maski, Kopbal and Brahmagiri in South India.

Question 21.
What was Fourth Buddhist Council?
Answer:
Kanishka called a conference of Buddhist scholars at a place Kundalvana in Kashmir. This conference was known as Fourth Buddhist Council.

Question 22.
What were the popular forms of amusement of Cheras?
Answer:
Music, dancing, gambling and poetry recitations were popular forms of amusement.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 14 India: From 200 B.C. - 300 A.D.

Question 23.
Name the things exported from Satavahana kingdom.
Answer:
Wine, Copper, tin, glass and precious stones were imported. The exported goods brought gold and silver coins in return.

Question 24.
Who were the Satavahanas?
Answer:
The Satavahanas were also known the Andhras. After the fall of the Mauryas, they arose in the Deccan.

Question 25.
What were the Jatakas?
Answer:
Collection of stories about the Bodhisattvas were the Jatakas. The Bodhisattvas were holy persons who had lived on earth before the Buddha.

Question 26.
What were the Chaityas?
Answer:
Prayer or meeting halls where the Buddhists worshipped were known as the Chaityas.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Who was the most famous Saka ruler, and why?
Answer:
Rudradaman-I was the most famous Saka ruler. He ruled in the second century A.D. He did a lot of work that made him the most famous among other Saka rulers. He promoted agriculture by constructing canals and dams. He exempted his subjects from taxes. He drove the Satavahanas out of Central Asia and forced them to settle in Andhra Pradesh.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 14 India: From 200 B.C. - 300 A.D.

Question 2.
What do you know about the Indo-Greeks? Name their famous rulers.
Answer:
The Indo-Greeks were the rulers whose forefathers had come from Greece to India. They ruled in Punjab and Kabul Valley Demetrius and Menander were famous Indo-Greek rulers.

Question 3.
Name the countries with which trade was carried on by the merchants of the Satavahana kingdom.
Answer:
The Satavahana kings took great pains to increase trade and make their kingdom prosperous. At that time trade was carried on by the merchants with Persia, Egypt, Iraq, Arabia, Myanmar and Malaya.

Question 4.
What is Gandhara School of Art?
Answer:
With the advent of the Greeks in India, Indian artists and sculptors learnt the Greek art of making the images of Greek and Roman gods. Indian artists working in Gandhara were interested in this new style of sculpture and were influenced by it. The statues of Lord Buddha and scenes from Buddha’s life resembled the Greek style. This type of art came to be known as Gandhara School of Art.

Question 5.
What are the teachings of Christianity?
Answer:
Christianity believes in one God, who is the Almighty. Jesus Christ is the messenger and son of God. Christianity emphasises on love and humanity. It also emphasises on purity of life. Men, according to Christianity, are sons of God and hence they should live a noble life. The souls of the pure-hearted persons will go to heaven and will be united with God.

Long Answer Type Question

Question 1.
What is meant by Chaityas, Stupas and Viharas? Mention the names of the places where these have been found.
Answer:
1. Chaityas. Chaityas were the halls where the Buddhists worshipped or met. These have been mainly found at Karle and Bedsa in the Western Ghats near Pune.

2. Stupas. Stupas were large semi-circle mounds in which were placed the relics of either Lord Buddha or the Buddhist monks. They were sacred to the Buddhists. These have been mainly found at Sanchi (near Bhopal) and Amravati (in Andhra Pradesh).

3. Viharas. Viharas or monasteries were the places where the Buddhist monks lived. Many of the Viharas were built close to big cities, so that the monks could go to the cities every morning and beg for alms. The Viharas have been mainly found at Taxila (near Peshawar in Pakistan) and Sarnath (near Varanasi in Uttar Pradesh).

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 14 India: From 200 B.C. - 300 A.D.

India: From 200 B.C. – 300 A.D. PSEB 6th Class SST Notes

  • Dakshinapatha: The area south of the Vindhya mountain and the river Narmada was known in ancient times as Dakshinapatha. Now it is called the Deccan.
  • Satavahanas: The Satavahanas were also known as the Andhras. They arose in the Deccan after the fall of the Mauryas.
  • Chaityas: Chaityas were prayer or meeting halls where the Buddhists worshipped.
  • Stupas: Stupas were large semi-circle mounds in which were placed the relics of either the Buddha or the Buddhist monks.
  • Viharas: Viharas means monasteries where the Buddhist monks lived. They consisted of a hall with a doorway opening onto a verandah.
  • Megalith: Megalith means a huge stone.
  • Cholas, Pandyas and Cheras: The Cholas, Pandyas and Cheras were three kingdoms that arose south of the Deccan Plateau and south of the Satavahana kingdom.
  • Christianity: Christianity arose in Western Asia and was preached by Jesus Christ. It was based on the earlier Jewish religion which taught the worship of a single God. It was brought to India in the 1st century A.D.
  • Scythians, Parthians and Kushanas: The Scythians, Parthians and Kushanas were the invaders who came to India from Central Asia and settled down here. Among these, the Kushanas were the most important.
  • The Jataka: The Jataka is a collection of stories about the Bodhisattvas. The Bodhisattvas were holy persons who had lived on earth before the Buddha.

Punjab State Board PSEB 6th Class Social Science Book Solutions History Chapter 14 India: From 200 B.C. – 300 A.D. Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment