PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 7 National Song and Anthem

PSEB Solutions for Class 6 Physical Education Chapter 7 National Song and Anthem

Physical Education Guide for Class 6 PSEB National Song and Anthem Textbook Questions and Answers

Question 1.
Write the national anthem Jana-Gana-Mana.
Answer:
Jana-Gana-Mana adhinayak jaya hai
Bharat-Bhagya Vidhata
Punjab-Sindh, Gujrath Maratha
Dravid Utkala Vanga
Vindhaya Himachal Yamuna, Ganga
Uchchala Jaladhi Taranga
Tav shubh naame jage
Tav shubh aashish maghe
Gahe tava jaya gaatha
Jan-Gan-Mangal-dayak-Jaya hai
Bharata Bhagya Vidhata
Jaya hey, jaya hey, jaya hey
Jaya jaya jaya jaya hey.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 7 National Song and Anthem

Question 2.
Write the national song Vande Mataram.
Answer:
Vande Mataram
Sujalam Suphalam Malayaj-Sheetalam
Sasya Shyamalam Mataram
Vande Mataram
Shubhrajyotsna Pulkita Yaminim
Phula Kusumit Drumadala Shobhinim
Suhasini Sumadhura Bhashinim
Sukhdam Vardam Mataram
Vande Mataram
Koti-koti kantha kalakala ninada Karale
Koti-Koti bhujair dhrita-Khara Kuravalc
Abala kena mueta bale.
Bahubaladharinim, namami tarinim,
Ripudalavarinim Mataram!
Tumi Vidya, tumi dharma,
Tumi hridi, tumi marma,
Tvam hi pranah sharire,
Bahute tumi ma shakti,
Hridaye tumi ma bhakti,
Tomarayipratima gari mandire mandire!
Tyam hi Durga dashap raharana dharini,
Kamala, kamaladalvaiharini,
Vani, Vidyadayini namami tvam,
Namami, Kamalam, amalam, atulam,
Sujalam, Suphalam, Mataram,
Vande Mataram!

Question 3.
What is the significance of the Anthem Jana-Gana-Mana?
Answer:
O Lord! you are the master of the minds of innumerable people and the architect of the destiny of India. Further, illustrating the picture of the dear land it has been said that the people of our provinces Punjab, Sindh, Gujrat, Maharasfitra, Orissa and Bengal our mountains Vindhayachal and the Himalayas and our holy rivers, Ganga, Yamuna and the rising waves of the vast ocean, recite your (God’s) name. We pray to receive your blessings and sing the glory of your countless qualities.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 7 National Song and Anthem

Question 4.
What is the meaning of Vande Mataram?
Answer:
O! Mother Bharat, we salute you.Your water is very pure. You are laden with beautiful flowers. The breezy winds of the south fascinate our minds. Hey! Motherland, we salute you time and again.

Dear Mother! your nights are brightened by the white blooming lights of the moon. And we derive pleasure out of it. The whole of you are laden with flowers and the green and fresh trees lend grace to you. Your smiles and your words bless us with it.

Question 5.
Fill up the blanks:
(a) Jana-Gana-Mana has been composed by- Rabindranath Tagore.
(b) Vande Matram has been written by- Bankim Chandra Chatterjee.

Question 6.
On what occasions can the tune of the National Anthem be played?
Answer:

  • On 15th August at the time of unfurling the National Flag.
  • On 26th January, the Republic Day celebrations at the time of unfurling the National Flag.
  • At the time of salutation to the President and the Governor.
  • At the time of giving prizes to the winning Indian players at International Sports Matches.
  • At some vast national congregation, at the time of giving honour to the presiding officer.

PSEB 6th Class Physical Education Guide National Song and Anthem Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
On what occasion can the tune of the National Anthem be played?
(A) On 15th August
(B) On 26th January
(C) At the time of salutation to the President and the Governor.
(D) All above.
Answer:
(A) On 15th August
(B) On 26th January

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 7 National Song and Anthem

Question 2.
The name of our two National Songs.
(A) Jana-Gana-Mana and Vande Mataram
(B) Jana-ManS-Gana
(C) Vande Mataram
(D) None of them.
Answer:
(A) Jana-Gana-Mana and Vande Mataram

Question 3.
Who wrote the Jana-Gana-Mana?
(A) Rabindranath Tagore
(B) Bankim Chandra
(C) Gandhi Ji
(D) None of them.
Answer:
(A) Rabindranath Tagore

Question 4.
When was our National song firstly sung?
(A) On 27th December 1911
(B) 1920
(C) 1925, December
(D) None of them.
(A) On 27th December 1911
Answer:
(A) On 27th December 1911

Question 5.
When Vande Mataram was sung in congress’s function firstly?
(A) 1896
(B) 1900
(C) 1920
(D) None of them.
Answer:
(A) 1896

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 7 National Song and Anthem

Question 6.
When we sing National Anthem or its tune, what things should be kept in mind?
(A) Standing straight
(B) While singing do not move
(C) Do not talk with each other
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

Very Short Answers Type Questions

Question 1.
Write the name of our two national songs.
Answer:
Jana-Gana-Mana and Vande Mataram.

Question 2.
Who wrote Jana-Gana-Mana?
Answer:
Rabindranath Tagore.

Question 3.
Who wrote our national song Vande Mataram?
Answer:
Bankim Chandra Chatarjee.

Question 4.
When and in which book Vande Mataram is printed?
Answer:
In 1882, Anandamath.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 7 National Song and Anthem

Question 5.
Who gave the music to Vande Mataram?
Answer:
Rabindranath Tagore.

Question 6.
When was our National song firstly sung?
Answer:
On 27 December, 1911.

Question 7.
When was Jana-Gana-Mana sung as a national anthem?
Answer:
On 26 January, 1950.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Write a note on Vande Matram.
Answer:
This song was written in the book ‘Anandamath’ in 1882 by Bankim Chandra Chaterjee. In 1886 the Indian National Congress recited it for the first time on a political occasion. Its music was composed by Rabindranath Tagore.

Question 2.
Write a note on Jana-Gana-Mana.
Answer:
The anthem was recited on 27th December, 1911 at a political, meeting of the Congress. On 24th January, 1950, the Constitution approved the Jana-Gana-Mana as the National Anthem.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 7 National Song and Anthem

Question 3.
When we sing Vande Matram, what things should be kept in mind?
Answer:

  • Standing straight.
  • While singing do not talk with each other.

Punjab State Board PSEB 6th Class Physical Education Book Solutions Chapter 7 National Song and Anthem Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment