PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle

Punjab State Board PSEB 5th Class English Book Solutions Chapter 9 Safe Circle Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 5 English Chapter 9 Safe Circle

I. Let’s Answer

(A) Answer the following questions:

Question 1.
How old was Sonia ?
Answer:
Sonia was six years old.

Question 2.
Why was Sonia sad ?
Answer:
Sonia was sad because she could not catch the butterfly.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle

Question 3.
Why did the butterfly fly away ?
Answer:
Sonia made the butterfly uncomfortable.

Question 4.
What is a bad touch ?
Answer:
The touch that makes us feel uncomfortable is a bad touch.

Question 5.
Which is a safe circle ?
Answer:
A safe circle is a group of people who care for us and with whom we feel comfortable.

(B) Make sentences with the following words:

1. butterfly : …………..
2. daughter : …………….
3. body : …………..
4. teacher : …………..
5. happy : ……………
Answer:
1. butterfly : I saw a butterfly in the garden.
2. daughter : She has one daughter.
3. body : Name any five body parts.
4. teacher : Sh. Mohan Lal is our science teacher.
5. happy : I am very happy today.

(C) Choose the correct option and write the answer in the space given below:

Question 1.
Sonia tried to catch:
(a) a dog.
(b) a butterfly.
(C) a bird.
Answer:
(b) a butterfly.

Question 2.
If someone touches us and we feel bad:
(a) that is a normal touch.
(b) that is a good touch.
(c) that is a bad touch.
Answer:
(c) that is a bad touch.

Question 3.
When mother hugs Sonia:
(a) she feels comfortable and good.
(b) she hates it.
(c) she feels bad.
Answer:
(a) she feels comfortable and good.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle

Question 4.
If somebody makes me uncomfortable:
(a) I would go with him.
(b) I would run to my safe circle.
(c) I would talk with him.
Answer:
(b) I would run to my safe circle.

II. Vocabulary

(A) Read the following words. Underline the words which come under the title Public Places and write them in the space given:

money, driver, computer, hospital, students, bank, zoo, pilot, park, player, airport, market, office, teacher, college, marriage, school, bus-stand, animals, garden
Answer:
Public Places:
bus-stand, hospital, office, zoo, market, school, airport, garden, bank, college.

(B) Correct the spellings:

1. sefe
2. houes
3. betterfly
4. Sonea
5. circal
6. daughtar
7. mather
8. touche
9. gud
10. teecher
Answer:
1. safe
2. house
3. butterfly
4. Sonia
5. circle
6. daughter
7. mother
8. touch
9. good
10. teacher

(C) Contraction:

Read the following (short forms):

I will – I’ll
I am – I’m
Does not – Doesn’t
You are – You’re
Let us – Let’s
We will – We’ll
Have not – Haven’t
Could not – Couldn’t
Should not – Shouldn’t
Is not – isn’t
She will – She’ll
I have – I’ve

नोट : इन्हें ध्यान से पढ़ें और इनका प्रयोग करना सीखें।

III. Language Corner

(A) Write the plural form of the noun in the space and complete the sentence:

1. I brush my …………… ………….. everyday. (tooth)
2. The ……………………… are running (mouse)
3. …………….. are dancing. (child)
4. A few ……………………. went inside the room. (man)
5. Many …………………………… were injured. (person)
6. The …………………….. are shining in the sky. (star)
Answer:
1. teeth
2. mice
3. Children
4. men
5. persons
6. stars.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle

(B) Find out the adjectives from the story. Write comparative and superlative degree:

Adjective Comparative degree Superlative degree
1. beautiful more beautiful most beautiful
2. comfortable ———— ———–
3. good ———— ————
4. bad ———- ———–
5. wise ———- ———–
6. intelligent ———- ———–
7. happy ———– ————

Answer:

Adjective Comparative degree Superlative degree
1. beautiful more beautiful most beautiful
2. comfortable more comfortable most comfortable
3. good better best
4. bad worse worst
5. wise wiser wisest
6. intelligent more intelligent most intelligent
7. happy happier happiest

(C) Write two adjectives to describe each of the following nouns:

1. ice cream – ………….. , …………….
2. dress – ……………… , …………….
3. book – …………… , …………….
4. stone – ………….. , …………….
5. hair – ……………. , …………….
6. building – ……………. , …………….
Answer:
1. ice cream – sweet, tasty
2. dress – beautiful, nice
3. book – story, new
4. stone – white, polished
5. hair – black, grey
6. building – big, tall

(D) Substitution table:

Make sentences using correct form of verb and write in your notebook.
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle 1
Answer:
I play football.
I read newspaper daily.
I go for a morning walk.

They play football.
They read newspaper daily.
They go for a morning walk.

She plays football.”
She reads newspaper daily.
She goes for a morning walk.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle

We play football.
We read newspaper daily.
We go for a morning walk.

You play football.
You read newspaper daily.
You go for a morning walk.

(E) Conjunctions:

The words which are used to join two words, groups of words, sentences or phrases are called conjunctions.
दो शब्दों, शब्द समूहों, वाक्यों या वाक्यांशों को आपस में जोड़ने वाले शब्द Conjunctions कहलाते हैं। इन्हें joining words भी कहा जाता हैं।
e.g. Raj and Manjit are friends.
Wait till he comes.
I am tall but he is short.

(F) Underline the joining words in the following sentences:

1. You are wise but he is an idiot.
2. Ravi is fat as well as lazy.
3. Minu and Aman are friends.
4. Sudesh is rich and nice.
5. Montu can’t go to school because he is ill.
6. Man proposes but God disposes.
7. Run fast or you will miss the train.
8. He is weak still he is doing well.
9. We eat so that we can stay healthy.
10. They are playing and shouting.

(G) Fill in the blanks with the conjunctions given in the box:

as well as, but, because, or, unless, for, and, so, still, until

1. I have two cows ………….. a goat.
2. I want to thank her …………….. the beautiful gift.
3. Renu is tall …………….. her sister is short.
4. He went to the doctor ………………. he was sick.
5. Wait here ……………….. I get back.
6. He is rich …………. honest
7. The girl has lost her book, …………. she is crying.
8. You will not score good marks …………….. you work hard.
9. He is poor …………. he is happy.
10. Will you take tea …………………… coffee?
Answer:
1. and
2. for
3. but
4. because
5. until
6. as well as
7. so
8. unless
9. still
10. or.

(H) Read the underlined words and put them in their respective column:

I have a beautiful doll. I call it fairy. It has blue eyes. Vipan, my brother has bought it for me from Chandigarh. My family also likes it very much. I play with it. I comb its hair very softly.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle 2

IV. Let’s Read

Read aloud the following words:

chain
peach
chart
reach
check
beach
chest
teach
chair:
touch
chill
branch
cheat
march
cheap
much
chalk
lunch
chief

नोट-अपने teacher की सहायता से विद्यार्थी स्वयं करें।

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle

V. Apostrophe(‘s)

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle 3

VI. Let’s Write

Write a few lines on ‘My Teacher’:

MY TEACHER

Sh./Smt. ………….. is my teacher. He/She is an M.A., B.Ed. He/She is 40 years old. He/She is very tall and handsome. He/She gets up early. Hel She goes for a walk. He/She comes to school in time. He/She works very hard. He/She teaches us English. He/She is a good player. He/She is a fine singer. He/She is good to all. He/She helps the poor students. I am proud of him/her.

VII. Value I Learnt

If any stranger is making you uncomfortable what will you do ? Tick (✓) all the correct options:
1. run away from that place
2. shout loudly
3. talk to the stranger
4. will not react
5. talk to your parents
6. talk to your teacher
7. will not disclose to anyone
Answer:
1. (✓)
2. (✓)
3. (✗)
4. (✗)
5. (✓)
6. (✓)
7. (✗)

VIII. Activity

Write names and paste pictures of your safe circle.
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle 4
Answer:
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle 5

Note : बच्चे यहाँ अपने माता-पिता, अध्यापक/अध्यापिका, दादा-दादी तथा नाना-नानी के चित्र लगाएं।

Pre-Reading

Question 1.
Do you feel safe in the company of your parents or alone?
Answer:
I feel safe in the company of my parents.

Question 2.
When do you feel unsafe ?
Answer:
I feel unsafe when I am alone at home.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle

Question 3.
Do you know what is good or bad touch ?
Answer:
Yes, my mother has told me everything about this.

Word-Meanings

Word/Phrase Meaning in English Meaning in Hindi
Disappointed very sad/upset उदास/निराश
Explain give details समझाना
Backyard open area at the back of the house घर के पीछे का आंगन
Uncomfortable not feeling easy बेचैन/परेशान
Consists is made of बना होना
Touch contact/feel छूना/स्पर्श
Belongs is attached to से संबंधित
Similarly in the same way इसी प्रकार
Remember bear in mind याद रखना
Of course certainly नि:संदेह
Intelligent understanding समझदार

Safe Circle Summary in Hindi

छ: वर्ष की एक लड़की सोनिया घर के पीछे आंगन में खेल रही थी। उसने एक सुन्दर तितली देखी। उसने उसे पकड़ने की कोशिश की परन्तु पकड़ नहीं सकी और निराश हो गई। वह अपनी मम्मी के पास आ गई।
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle 6
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle 7
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle 8
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle 9
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle 10
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 9 Safe Circle 11

Leave a Comment