PSEB 5th Class English Solutions Chapter 6 Bank-Our Need

Punjab State Board PSEB 5th Class English Book Solutions Chapter 6 Bank-Our Need Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 5 English Chapter 6 Bank-Our Need

I. LET’S ANSWER

(A) Answer the following:

Question 1.
What is a bank ?
Answer:
A bank is a safe place where we can save our money.

Question 2.
How can we withdraw money on a holiday ?
(छुट्टी वाले दिन हम पैसे कैसे निकाल सकते है ?)
Answer:
On a holiday we can withdraw our money by using ATM Card.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 6 Bank-Our Need

Question 3.
What is ATM Card ?
Answer:
ATM card is a card which is used to withdraw money at any time.

Question 4.
Which things can be kept in the locker ?
Answer:
The valuable things can be kept in the locker.

Question 5.
What is needed to open an account ?
Answer:
An identity proof like Aadhar Card and our latest photographs are needed to open an account.

(B) Fill in the blanks with the suitable words given in the box:

pass book, net banking, money, interest, credit cards, safe

1. A bank is a …………. place to deposit our money.
2. The extra money paid by bank on deposits is called ……………
3. ………….. is issued by the bank.
4. Aman’s father has paid the electricity bill by using ……………. facility.
5. Bank lends …………. to the needy people.
6. We can do purchasing by using ………. too.
Answer:
1. safe
2. interest
3. Pass book
4. net banking
5. money
6. credit cards.

(C) Write (T) for true and (F) for false:

1. Bank keeps our money safe.
2. ATM card cannot be used on a holiday.
3. We can use cheques for making payment.
4. Pass book keeps one’s record of transactions.
5. We cannot take personal locker in a bank.
Answer:
1. True
2. False
3. True
4. True
5. False.

(D) Who said the following:

1. “I am very busy today.”
2. “Today is the last date.”
3. “Oh! What is net banking facility ?”
4. “How can we withdraw money ?”
Answer:
1. Father
2. Mother
3. Aman
4. Aman.

II. Vocabulary

(A) Label the following pictures by using given words:

Monitor, Keyboard, Mouse, C.P.U., Camera
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 6 Bank-Our Need 1
Answer:
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 6 Bank-Our Need 2

(B) Let’s learn the words related to bank:

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 6 Bank-Our Need 3
Answer:

नोट : विद्यार्थी ये नाम याद करें और बैंक से इनकी जानकारी प्राप्त करें।

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 6 Bank-Our Need

(C) Means of Communication:

Complete the words related to means of communication:
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 6 Bank-Our Need 4
Answer:
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 6 Bank-Our Need 5

III. Language Corner

(A) Read the following sentences:
Ranjit will come tomorrow.
She will call him in the evening.
They will meet us next month.

The tense that refers to the time yet to come is called Simple Future Tense.
This tense uses the helping verbs, will or shall and the first form of the verb.
आने वाले समय से संबंध रखने वाले Tense को Simple Future Tense कहते हैं।
इस Tense में will/shall + verb की I form का प्रयोग किया जाता है जैसे.-
I shall help you.
He will come tomorrow.

(B) Rewrite the following sentences after changing into Simple Future Tense:
नोट :
प्रत्येक वाक्य के साथ दिया गया है।

Question 1.
I play cricket.
Answer:
I shall play cricket.

Question 2.
They help me.
Answer:
They will help me.

Question 3.
He helps me.
Answer:
He will help me.

Question 4.
She sings Punjabi songs.
Answer:
She will sing Punjabi songs.

Question 5.
The peon rings the bell.
Answer:
The peon will ring the bell.

Question 6.
We play in the evening.
Answer:
We shall play in the evening.

Question 7.
Radha makes noise in the class.
Answer:
Radha will make noise in the class.

Question 8.
We water the plants in the evening.
Answer:
We shall water the plants in the evening.

Question 9.
My mother bakes tasty cakes.
Answer:
My mother will bake tasty cakes.

Question 10.
I buy story books from Jalandhar.
Answer:
I shall buy story books from Jalandhar.

(C). Choose the correct form of the Verb:

Question 1.
We shall ………… to school tomorrow.
(a) go
(b) gone
(c) went
Answer:
(a) go

Question 2.
The girls will ……….. a song.
(a) sang
(b) sing.
(c) sung
Answer:
(b) sing.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 6 Bank-Our Need

Question 3.
I shall ……….. him.
(a) help
(b) helped
(c) helping
Answer:
(a) help

Question 4.
They will …………… football.
(a) played
(b) play
(c) playing
Answer:
(b) play

Question 5.
She will …………… you.
(a) called
(b) calls
(c) calling.
Answer:
(b) calls

(D) Comprehension:

Hari went to the market with his father. They went to ATM. Hari’s father put his debit card into the machine. Then some figure came on the screen. He selected the option to withdraw money. ATM machine asked for his PIN. He entered his PIN. Then, some options appeared on the screen. He selected the required option. Money popped out of the machine. His father counted the money. Hari was surprised to see this. Then, they went to the market to buy sweets and clothes.
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 6 Bank-Our Need 6

Answer the following questions:
Question 1.
Where did Hari go with his father ?
Answer:
Hari went to the market with his father.

Question 2.
What did his father select on the screen of the ATM machine ?
Answer:
He selected the option to withdraw money.

Question 3.
What did they buy ?
Answer:
They bought sweets and clothes.

Question 4.
Complete the following sentence
He entered his …………..
Answer:
He entered his PIN.

Question 5.
Write the opposites of
some ………..
in ………….
Answer:
some – many
in – out.

IV. Listen, Speak And Enjoy (Riddles)

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 6 Bank-Our Need 7

1. I have a neck but not a head and I wear a cap. Who am I?
2. I am one in Cþina, two in Indonesia, three in Philippines, none in Japan. What am I ?
3. You eat me. I am neither planted nor ploughed. I am the son of water, but if water touches me, I die. Who am I?
4. I have three eyes but cannot see. Who am I ?
5. I am an insect. Half of my name is another insect. What am I?
6. I’m tall when I’m young and short when old ?
7. I have hands but I cannot clap. Guess who am I ?
8. I’m just like you, wherever you go, I go with you. Sometimes I lead, sometimes I follow you. Who am I ?
Answer:
1. bottle
2. letter ‘I’
3. salt
4. traffic light
5. beetle
6. candle
7. clock
8. shadow

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 6 Bank-Our Need

V. Let’s Read

Read the following words having silent letters (मूक शब्द):

l
palm
calm
half
calf
talk
walk
folk

b
comb
lamb
bomb
numb
thumb
climb
limb

g
light
fight
sight
high
sign
begin
foreign

k
knife
knee
knit
know
knight
knock
knob

h
ache
echo
hour
honest
white
while
where

t
watch
witch
castle
fasten
listen
often
soften

w
two
wrong
wrap
wrapper
write
writer
wrist

VI. Lets Write

(A) Write a few lines on ‘My School using given words:

students, teachers, rooms, office, library, kitchen, shed, playground.
Answer:
I read in Govt. High School, Kapurthala. About 500 students read in it. There are 25 teachers. All are able and well qualified. Our school has 20 rooms. It has an office and a library. It has a large playground. There is a kitchen shed also to prepare mid-day meal.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 6 Bank-Our Need

(B) Arrange the following sentences in a proper sequence (How to withdraw money from a bank ?)
(बैंक से धन निकासी से जुड़े वाक्यों को सही क्रम में लगाना)

1. Show the passbook to the cashier and give withdrawal slip.
2. Go to the bank.
3. Collect cash from the cashier.
4. Fill withdrawal slip.
5. Cashier enters the transaction details into the computer.
Hints:
2. Go to the bank.
4. Fill withdrawal slip.
1. Show the passbook to the cashier and give withdrawal slip.
5. Cashier enters the transaction details into the computer.
3. Collect cash from the cashier.

VII. Value I Learnt

(A) A bank is useful:
1. to save money.
2. to deposit/withdraw money.
3. to save valuables.
4. to lend money.

(B) Make your own piggy bank using an empty container. Develop the habit of saving money.

नोट – विद्यार्थी स्वयं करें।

VIII. Activity

1. Teacher will try to arrange a trip to a nearby bank to provide practical knowledge about how a bank works.
2. Teacher will teach the students how to fill cheques and withdrawal slips.
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 6 Bank-Our Need 8

नोट : इन्हें भरने की विधि अपने अध्यापक से सीखें। यह रोचक भी है और उपयोगी भी।

PRE-READING

Question 1.
Do your parents go to a bank ?
Answer:
Yes, they do.

Question 2.
Why do they go to a bank ?
Answer:
They go there for saving money.

Question 3.
Have you ever visited a bank ?
Answer:
Yes, sometimes I go there with my parents.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 6 Bank-Our Need

WORD-MEANINGS

Word/Phrase Meaning in English Meaning in Hindi
Bank a place where we can deposit and withdraw money बैंक-धन जमा करवाने तथा निकासी का स्थान
Curious eager उत्सुक
Receive collect/get प्राप्त करना
Withdraw take out निकासी
Benefit advantage/use लाभ
Passbook a book issued by the bank to its account holder पासबुक/खाते की कॉपी
Cheque book a book of printed cheques चैकबुक
Transfer shift हस्तांतरण
Payment an amount paid or payable भुगतान
Valuable precious कीमती/बहुमूल्य
Extra. in addition अतिरिक्त
Possible may be संभव
Facility convenience सुविधा
Absolutely completely/fully पूरी तरह

Bank-Our Need Summary in Hindi

Aman’s father …………………. we need.

अमन के पिता जी आफिस (दफ़्तर) जा रहे हैं। उसकी माता जी उसके पिता जी से बिजली का बिल जमा करवाने के लिए कहती है।
पिता : मैं बहुत व्यस्त हूं। आज मेरी एक मीटिंग है।
माता : आज (बिजली का) बिल जमा करने का अंतिम दिन है।
पिता : ठीक है। मैं कोशिश करूंगा। (अपना मोबाइल उपयोग करने के बाद) मैंने बिल जमा कर दिया है। अमन सब देख रहा है और यह जानने का उत्सुक है कि उसके पिता जी ने बिल कैसे जमा
करवाया है। वह इसके बारे में शाम को अपने पिता से पूछता है।
अमन : पापा, आप बिजली आफिस (घर) नहीं गए परन्तु आपने बिल जमा करा दिया। यह कैसे संभव है ?
पिता : मैंने नेट बेंकिग सुविधा से बिल जमा किया था।
अमन : ओह ! नेट बैंकिंग सुविधा क्या है ? कृपया मुझे बताएं।
पिता : ओ के, सुनो। बैंक एक सुरक्षित स्थान है जहाँ हम अपना पैसा सुरक्षित रख सकते हैं। यह उन लोगों से धन लेता है जो धन बचाना चाहते हैं और उन लोगों को ब्याज पर उधार देता
है जिन्हें पैसों की आवश्यकता होती है।
अमन : क्या हम अपना पैसा वापिस ले सकते हैं ?
पिता : हां, बिल्कुल ! यह बात हमारे द्वारा चुने गए खाते पर निर्भर करती है। बचत खाते से हमें जब भी जरूरत हो हम पैसा निकाल सकते हैं।

Aman : Why should ……………………ATM card.

अमन : हमें धन बैंक में क्यों जमा करवाना चाहिए ?
पिता : बैंक में हमारा धन सदैव सुरक्षित रहता है। बैंक हमें हमारे जमा धन पर कुछ अतिरिक्त पैसे भी देता है जिसे ब्याज कहते हैं।
अमन : बैंक यह सब कुछ कैसे याद रखता है ?
पिता : प्रत्येक बैंक के पास कम्प्यूटर हैं जो सारा लेखा-जोखा रखते हैं। जब कभी भी हम धन जमा करवाते हैं या निकलवाते हैं तो बैंक कर्मचारी सभी जमा और निकासी का सारा लेखा-जोखा कम्प्यूटर में रख देते हैं।
अमन : हम धन की निकासी कैसे कर सकते हैं ?
पिता : बैंक हमें एक चैक बुक देता है। हम धन की निकासी चैक द्वारा, प्रपत्र द्वारा अथवा ए० टी० एम० कार्ड से कर सकते हैं।

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 6 Bank-Our Need

Aman : Papa, what is ………………….. right dear.

अमन : पापा, ए० टी० एम० कार्ड क्या होता है ?
पिता : ए० टी० एम० कार्ड के प्रयोग से हम कभी भी धन निकाल सकते हैं, यहां तक कि जब बैंक बंद होता है। बैंक हमें एक क्रेडिट कार्ड भी देता है जिससे हम धन को हस्तांरित करके भुगतान करते हैं जैसा कि मैंने सुबह किया था। बैंक हमें अपने कीमती सामान को रखने के लिए लॉकर भी देते हैं।
अमन : मैं बैंक में खाता कैसे खोल सकता हूँ?
पिता : तुम बैंक में अपनी पहचान के प्रमाण के रूप में आधार कार्ड और अपना नवीनतम फोटो देकर अपना खाता खोल सकते हो।
अमन : पापा, बैंक वास्तव में ही हमारी बहुत मदद करते हैं।
पिता : प्रिय, तुम बिल्कुल ठीक कह रहे हो।

Leave a Comment