PSEB 5th Class English Solutions Chapter 5 Raja Birbal

Punjab State Board PSEB 5th Class English Book Solutions Chapter 5 Raja Birbal Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 5 English Chapter 5 Raja Birbal

I. Let’s Answer

(A) Answer the following questions:

Question 1.
Who was Raja Birbal ?
Answer:
Raja Birbal was one of the nine jewels of Akbar.

Question 2.
When was Birbal born ?
Answer:
He was born in 1528.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 5 Raja Birbal

Question 3.
What was his original name ?
Answer:
His original name was Mahesh Das.

Question 4.
How did Birbal solve the problem ?
Answer:
Birbal solved the problem by drawing a longer line than the first one.

Question 5.
Was the Emperor impressed with Birbal’s answer ?
Answer:
Yes, the Emperor was very much impressed with Birbal’s answer.

(B) Make sentences from the words given below:

1. Emperor : …………
2. throne : ………….
3. advisor : …………..
4. dark : ………….
5. charcoal : ………….
6. floor : …………
Answer:
1. Emperor : The emperor Akbar was very wise.
2. throne : The king sat on his throne.
3. advisor : My father is an advisor in a bank.
4. dark : He has dark hair.
5. charcoal : Charcoal is used as fuel.
6. floor : The floor is slippery.

(C) Match the following:

Column A Column B
1. Akbar Birbal’s other name
2. Birbal line was drawn with it
3. Charcoal the Mughal Emperor
4. Mahesh Das Akbar’s advisor

Answer:
1. Akbar – the Mughal Emperor
2. Birbal – Akbar’s advisor
3. Charcoal – line was drawn with it
4. Mahesh Das – Birbal’s other name.

(D) Write whether the following statements are True or False:

1. Mahesh Das was born in 1728.
2. Birbal drew a circle on the floor.
3. Birbal was not known for his wit.
4. Akbar gave a problem to solve.
5. Birbal was not able to solve the problem.
6. Birbal was one of the nine jewels of Akbar’s court.
Answer:
1. False
2. False
3. False
4. True
5. False
6. True.

II. Vocabulary

Write the names of different seasons:
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 5 Raja Birbal 1
Answer:
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 5 Raja Birbal 2

III. Language Corner

(A) We use the Past tense of the verb to talk about something that happened in the past.

Here are some action words that express the past.
come – came
write – wrote
give – gave
take – took
dance – danced
talk – talked
play – played
wash – washed
pull – pulled
cook – cooked

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 5 Raja Birbal

Note For The Teacher

While comparing Present with Past, teacher will revise forms of verbs and will give more examples as given below.

Present – Past
today, now – yesterday, then/past time

1. I play. – I played.
2. They go. – They went.
3. We eat banana. – We ate banana.
4. Preet works hard. – Preet worked hard.

नोट : फिर से ध्यान दें कि Present में verb की पहली तथा Past में verb की दूसरी form का प्रयोग किया जाता है।

(B) Complete each sentence by changing the verb in brackets to past tense:

1. He painted the house. (work)
2. My sister ……….. hard for exams. (paint)
3. Sara ………… my bag. (pack)
4. The train ……….. at the station. (stop)
5. Mother ………….. me hot food. (serve)
6. Ram …………… in Delhi. (live)
7. I ……… the almirah. (open)
8. Grandmother …….. cookies for me. (bake)
9. Sachin ………… cricket for India. (play)
10. Sita ………… a flower. (pluck)
Answer:
1. painted
2. worked
3. packed
4. stopped
5. served
6. lived
7. opened
8. baked
9. played
10. plucked.

(C) Edit the following paragraph by selecting suitable pronouns and rewrite it:

Sonu and Jyoti were siblings. One day (he/she /they) returned from school. (He/She/They) were very hungry. Jyoti went straight into the kitchen. There (he/it/she) saw a cat. (He/She/It) was drinking the milk from the pan. Jyoti shouted and called (her/my/ him) father.
Answer:
Sonu and Jyoti were siblings. One day they returned from school. They were very hungry. Jyoti went straight into the kitchen. There she saw a cat. It was drinking the milk from the pan. Jyoti shouted and called her father.

(D) Fill in the blanks with has/have:

1. He ………… a beautiful dress.
2. We ……………. done our duty.
3. She ……….. a warm jacket.
4. They ………… finished the pending work.
5. Neelu ……….. colourful balloons.
6. The train …………. arrived.
7. I ……….. polished my shoes.
8. My mother ………….. baked a cake for me.
Answer:
1. has
2. have
3. has
4. have
5. has
6. has
7. have
8. has.

(E) Rewrite the following to make negative form of sentences as:

He is going to hospital.
Answer:
He is not going to hospital.

Question 1.
They are in the room.
Answer:
They are not in the room.

Question 2.
She is a good singer.
Answer:
She is not a good singer.

Question 3.
Manu is an obedient boy.
Answer:
Manu is not an obedient boy.

Question 4.
It was a busy day.
Answer:
It was not a busy day.

Question 5.
Boys were making a noise.
Answer:
Boys were not making a noise.

Question 6.
He was watching a movie.
Answer:
He was not watching a movie.

(F) Convert the following sentences into Interrogative sentences:

Question 1.
He is dancing.
Answer:
Is he dancing ?

Question 2.
He is speaking the truth.
Answer:
Is he speaking the truth ?

Question 3.
They were not in the room.
Answer:
Were they not in the room ?

Question 4.
My sister has won the match.
Answer:
Has my sister won the match ?

Question 5.
The stars are shining.
Answer:
Are the stars shining ?

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 5 Raja Birbal

Question 6.
He was going to the market.
Answer:
Was he going to the market ?

Question 7.
You are doing your duty.
Answer:
Are you doing your duty ?

Question 8.
They were making a noise.
Answer:
Were they making a noise ?

IV. Listen, Speak And Enjoy

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 5 Raja Birbal 3

नोट : विद्यार्थी अपने अध्यापक की सहायता से स्वयं करें।

Listen to the sounds of words. Repeat after your teacher.

नोट : विद्यार्थी अपने अध्यापक की सहायता से स्वयं करें।

court
fort
touch
much
with
pit
born
torn
nine
fine
look
took
drew
grew
light
fight

V. Let’s Read

Read the following words carefully and feel the sound of letter ‘a’ and ‘e’.

boar
bore
wore
roar
core
store
score
oar
tore
explore
score
oar
tore

The Foolish Bear (मूर्ख भालू)

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 5 Raja Birbal 4
One day, a bear felt hungry. So, he came out of his den to look for food. He went to the river to catch some fish. He stood by the river and saw enough fish to eat. He caught a small fish, but then he thought, “This is too small to fill my stomach. I must catch a bigger fish.” So, he let the small fish go and waited for some time.

Then again a small fish came and he let it go thinking that the small fish would not fill his belly. This way he caught many small fish, but let all of them go off. By sunset, the bear could not catch any big fish. He slowly began to feel tired. So he remained empty stomach and thought, “All those small fish, together would have filled up my belly, but now it is too late.” He remained hungry that day.

Moral : Something is better than nothing.
कुछ न मिलने से थोड़ा पा लेना अच्छा है।

नोट : विद्यार्थी इस Story को याद करें। यह परीक्षा में पूछी जा सकती है।

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 5 Raja Birbal

VI. Let’s Write

Let us learn how to write an Application:

Suppose you are Ramandeep. You are studying in Govt. Elementary school, Moga. You are ill and cannot go to school. Write an application to the Head Teacher of your school requesting leave for one day.

The Head Teacher
Govt. Elementary School
Moga
Madam

I am ill. I cannot come to school. Kindly grant me leave for one day.
Thanking you.

Yours obediently
Ramandeep
Class 5A
December 13,20…..

नोट : विद्यार्थी इसी प्रकार की अन्य Applications लिखने का अभ्यास करें। अपने अध्यापक की सकती है।

VII. Value I Learnt (मूल्य बोध)

Problems can be made smaller with the use of wisdom.
बुद्धिमानी से समस्याओं को सरल (छोटा) किया जा सकता है।

What should we do when we face a problem ?
समस्या आने पर हमें क्या करना चाहिए ?

Choose all the right options (✓):

We should ………
Answer:
1. try to solve it. (✓)
2. ignore it.
3. lose our heart.
4. cry or shout.
5. apply some logic. (✓)
6. discuss with others. (✓)

(V) VIII. ACTIVITY

(A) Try to count squares and triangles in the figure.
Answer:
Squares : 3
Triangles : 6
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 5 Raja Birbal 5

(B) Colour the picture.
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 5 Raja Birbal 6
नोट : छात्र इस Picture में ऐसे रंग भरें कि चित्र सजीव हो उठे।

PRE-READING

Question 1.
Name your favourite friend.
Answer:
……… is my favourite friend.

Question 2.
Who helps you in your problem ?
Answer:
My elder brother.

Question 3.
Have you ever heard a story about problem solving ?
Answer:
Yes, my brother tells me such stories.

Word-Meanings

Word/Phrase Meaning in English Meaning in Hindi
Advisor consultant सलाहकार
Courtiers nobles दरबारी
Emperor king of a vast empire सम्राट
Jewel a precious stone रत्न
Throne king’s chair/seat सिंहासन
Marble limestone संगमरमर
Charcoal wood coal लकड़ी का कोयला
Solution answer हल

Raja Birbal Summary in Hindi

Mahesh Das was ……………………..of it.

महेश दास का जन्म 1528 में हुआ। बाद में, वह मुग़ल सम्राट अकबर के दरबार में सलाहकार बन गया। सम्राट ने उसे राजा बीरबल का नाम दिया। वह अकबर के नौ रत्नों (नवरत्नों) में से एक था। वह अपनी बुद्धिमत्ता (हाज़िर-जवाबी) के लिए जाना जाता था।

एक दिन सम्राट ने अपने दरबारियों को बुलाया और कहा, “मेरे पास तुम्हारे (सुलझाने के) लिए एक समस्या है। जो भी उसे हल करेगा उसे सोने से भरे पाँच बैग मिलेंगे।”

तब अकबर अपने सिंहासन से नीचे उतर आया। उसने संगमरमर के फर्श पर कोयले के एक ट्रकडे से मोटी काली लाइन खींच दी। अकबर पीछे हट गया और उसने अपने दरबारियों से काली लाइन को देखने के लिए कहा। प्रत्येक ने उस लाइन को ध्यानपूर्वक देखा। सम्राट ने कहा, “तुम्हें इस लाइन को छोटा करना है परन्तु तुम इसे छू नहीं सकते। इसमें कुछ जोड़ना भी नहीं अथवा इसके किसी भाग को मिटाना भी नहीं।”

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 5 Raja Birbal

Everyone was ……………. in the court.

प्रत्येक परेशान था। किसी के पास भी हल नहीं था। सम्राट राजा बीरबल की ओर मुड़ा और मुस्करा बीरबल मुस्कराया। उसने लकड़ी के कोयले का टुकड़ा उठाया और अकबर द्वारा लगाई गई लाइन के आगे एक अन्य लाइन लगा दी। यह पहली लाइन से लम्बी थी। इस प्रकार अकबर की लाइन छोटी हो गई। सम्राट अकबर ने प्रभावित हो कर कहा, “तुम दरबार में सबसे चतुर हो।”

Leave a Comment