PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 26 Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties

PSEB Solutions for Class 8 Social Science Civics Chapter 26 Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties

SST Guide for Class 8 PSEB Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties Textbook Questions and Answers

I. Fill in the Blanks :

Question 1.
_______ Fundamental Rights has been included in the Constitution of India.
Answer:
six

Question 2.
The Fundamental Rights are included in Article of the Constitution of India.
Answer:
14-32

Question 3.
Article 25 of Constitution prohibits _______
Answer:
discrimination

Question 4.
The first fundamental right is _______
Answer:
Right to Equality

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 26 Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties

Question 5.
Freedom of Press has been given under _______
Answer:
Right to Freedom.

II. Put a tick against the Right (✓) and a cross against the wrong (✗):

Question 1.
We all are equal before the Constitution.
Answer:
(✓)

Question 2.
There is no relation between Right and the Duty.
Answer:
(✗)

Question 3.
Judiciary is the defender of the fundamental rights.
Answer:
(✓)

Question 4.
Right to education is a fundamental right.
Answer:
(✓)

Question 5.
Admission can be denied in a government institution on the basis of Religion, Caste and Colour.
Answer:
(✗)

III. Multiple Choice Questions :

Question 1.
From which class is the right to free and compulsory Education Implemented.
(A) Fifth
(B) Eight
(C) Tenth
(D) Eleventh.
Answer:
(A) Fifth.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 26 Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties

Question 2.
Under which right to the selling of man prohibited.
(A) Right to provision of Constitution
(B) Right to Equality
(C) Right against Exploitation
(D) None of the above.
Answer:
(C) Right against exploitation.

Question 3.
Since when is the Right to Education has been implemented in India.
(A) August 4, 2009
(B) December, 2002
(C) 1st April, 2010
(D) 1st April, 2009.
Answer:
(C) 1st April; 2010.

Question 4.
Under which Article of the Constitution does the Right to Education fall 0?
(A) Article 21
(B) Article 21-A
(C) Article 20
(D) None of the Above.
Answer:
(B) Article 21-A.

IV. Answer the following questions in not more than 15 words :

Question 1.
What is meant by rights?
Answer:
Rights are the facilities given to us by society. In simple words, rights are those conditions of social life which are necessary for all-round development of an individual. Rights are sanctioned by state and society.

Question 2.
Write the meaning of Primary Right.
Answer:
Primary rights are the rights which are required by all the citizens of a country to live a happy and better life. There are very much necessary for all round development of an individual.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 26 Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties

Question 3.
Write two duties connected with any two rights.
Answer:

  1. To value and preserve the rich heritage of our composite culture. Cultural and educational right.
  2. To defend the country and render national service when called upon to do so.

Question 4.
What is meant by the Right to the Provision of the Constitution?
Or
What is meant by right against Exploitation?
Answer:
This right says that if any one, even government, tries to take away one’s fundamental rights then he can approach the court to take back his right. In this case court will direct the authorities to guarantee his rights.

Question 5.
By which rule has the untouchability been done away with?
Answer:
Untouchability has been done away with Article 17 of the Constitution.

V. Answer the following questions in 50-60 words :

Question 1.
Write a short note on the Right to Education.
Answer:
Right to Education has been given to all the citizens. An Article 21A has been added in the Fundamental rights. Now every child has been given the right to get free and compulsory education between the age group of 6 to 14. An act was passed by the Indian Parliament in 2009 to provide free and compulsory education for the children in the age group of 6-14 years. This law is implemented in 2010.

Question 2.
Why fundamental rights are included in the Constitution?
Answer:
Some rights are necessary for the physical, mental, moral and cultural development of the person. All-round development of the person is not possible without these. They are known as Fundamental Rights. These rights are included in the Constitution to give guarantee of these rights of the citizens. Not only this but these rights are given the security through the Right of Constitutional Remedies. If state or any person violates these rights, the victim can take shelter of the court.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 26 Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties

Question 3.
‘Right and Duties are the sheep of the coin flock’. How?
Answer:
Rights and duties are the two sides of the same coin. Both these supplement each other. Right without duties and duties without rights are meaningless. Therefore, it is usually said that the rights of a citizen are duties of the others. If we enjoy our rights but do not perform our duties, it will mean that we are denying the rights to other citizens. For example, a citizen has the right to defend his life, therefore, it is his duty that he should not harm others. Therefore it is very clear that rights and duties are closely related.

Question 4.
Explain the Right against Exploitation.
Or
What is meant by right against exploitation?
Answer:
Poor people, women and children, in our society, are being exploited from the ages. So to remove this thing, a system of rights against exploitation has been kept in the Constitution.

According to this :

  1. Trade of humans and taking work without paying salary has been highly restricted. Violater of this rule can be punished by law.
  2. Children of age of less than 14 years cannot be employed in factories, mines or in risky jobs. Actually they cannot be used in any such work which could create obstacle in their development.

Question 5.
How can be defend the Fundamental Right?
Answer:
Right of religious freedom has been implemented in our Constitution in following way :

  • Every one has the right to adopt any religion, to propagate his religion and to worship his religion.
  • People are free to Jstablish religious and welfare institutions, and can run their administration.
  • No citizen will be forced to pay such tax whose objective will be propaganda of any specific religion.
  • Students in educational institutions will not be forced to take education of any particular religion.

PSEB 8th Class Social Science Guide Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions :

Question 1.
In which part of the Indian Constitution, the fundamental rights are given?
(a) Part-III
(b) Part-IV
(c) Part-V
(d) Part-VI.
Answer:
(a) Part-III.

Question 2.
Under which articles the fundamental rights are given?
(a) 13-36
(b) 12-36
(c) 14-32
(d) 14-40.
Answer:
(c) 14-32

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 26 Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties

Question 3.
Originally how many fundamental rights were give in the Indian Constitution?
(a) Five
(b) Six
(c) Seven
(d) Eight.
Answer:
(c) Seven.

Question 4.
Presently how many fundamental rights are given to the Indian citizens?
(a) Five
(b) Six
(c) Seven
(d) Eight.
Answer:
(b) Six.

Question 5.
Which right is given under Articles 14-18?
(a) Right to Equality
(b) Right to Freedom
(c) Right against Exploitation
(d) Cultural and Educational Right.
Answer:
(a) Right to Equality.

Question 6.
Which right is given under Articles 14-18?
(a) Right to Equality
(b) Right to Constitutional Remedies
(c) Right against Exploitation
(d) Right to Freedom.
Answer:
(b) Right to Constitutional Remedies.

Question 7.
In which part of the Constitution, the Directive principle of State Policy are given?
(a) Part-III
(b) Part-IV
(c) Part-V
(d) Part-VI.
Answer:
(b) Part-IV.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 26 Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties

Question 8.
In which part of the Constitution, Fundamental Duties are given?
(a) Part-IV A
(b) Part-V A
(c) Part-VI A
(d) Part VII A.
Answer:
(a) Part-IV A.

Question 9.
This right was given in 2002 through 86th constitutional Amendment. An Act was passed in 2009 to implement it. It was implement in April 2010. Which of the following is this right? (From Board M.Q.P.)
(a) Right to Information
(b) Right to Education
(c) Right to Life
(d) Right to Equality.
Answer:
(a) Right to Information.

Question 10.
Jaiveer takes work from his employee Ravi at his tailoring shop from 8 a.m. to 8 p.m. which right of Ravi is violated.
(a) Right to Equality
(b) Right against Exploitation
(c) Educational Right
(d) Right to Freedom of Religion.
Answer:
(b) Right against Exploitation.

Question 11.
Raminder works in a tailoring shop. He works from 8 a.m. to 9 p.m. but he does not get enough money. Which of his following right is violated?
(a) Right against Exploitation
(b) Right to Equality
(c) Right to Education
(d) Right to Freedom.
Answer:
(a) Right against Exploitation.

Question 12.
When Indian Constitution was made, citizens were given seven fundamental rights but now they are six in number. Which one of the following rights people do not enjoy right now?
(a) Right to Freedom of Religion
(b) Right to Equality
(c) Right to Property
(d) Right to Information.
Answer:
(c) Right to Property.

Question 13.
Ram Singh was arrested by the police without any reason. Which of his following right is violated?
(a) Right to Equality
(b) Right to Freedom
(c) Right Against Exploitation
(d) Right to Life.
Answer:
(b) Right to Freedom.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 26 Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties

Question 14.
This was added in the Constitution in 1978 through 44th Constitutional Amendment:
(a) Fundamental Rights
(b) Fundamental Duties
(c) Powers of President
(d) Powers of Prime Minister.
Answer:
(b) Fundamental Duties.

Question 15.
If any one’s rights are violated then with which right, his rights can be given back?
(a) Right to Equality
(b) Right to Constitutional Remedies
(c) Right to Freedom
(d) Right to Religious Freedom.
Answer:
(b)Right to Constitutional Remedies.

Fill in the Blanks :

Question 1.
_______ fundamental rights were added in the Indian Constitution.
Answer:
seven

Question 2.
Fundamental Rights are given from _______ to _______ articles of the Indian Constitution.
Answer:
14, 32

Question 3.
Article 25 of gives us _______
Answer:
Right to freedom of religion

Question 4.
First fundamental right is _______
Answer:
Right to equality

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 26 Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties

Question 5.
Freedom of Press is given under _______
Answer:
Right to Freedom.

Tick the Right (✓) or Wrong (✗) answer:

Question 1.
Everyone is equal in front of law.
Answer:
(✓)

Question 2.
There is no relation of rights and the duties.
Answer:
(✗)

Question 3.
Judiciary protects fundamental rights.
Answer:
(✓)

Question 4.
Right to education is a fundamental right.
Answer:
(✓)

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 26 Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties

Question 5.
Anyone can be denied admission in educational institution on the basis of caste, colour, race, gender etc.
Answer:
(✗)

Match the Following :

Question 1.

A B
1. Rights (i) Given in the Constitution
2. Fundamental Rights (ii) Demands of Humans
3. Right to Freedom (iii) To go to Judiciary
4. Right to Constitutional Remedies (iv) To Express Opinion

Answer:

A B
1. Rights (ii) Demands of Humans
2. Fundamental Rights (i) Given in the Constitution
3. Right to Freedom (iv) To Express Opinion
4. Right to Constitutional Remedies (iii) To go to Judiciary

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
In which articles of the Indian Constitution, Fundamental Rights are included? On what basis they are included?
Answer:
Fundamental Rights are given from Article 14 to 32 of the Indian Constitution. These rights are included in the Indian Constitution on the basis of the Constitution of United States of America.

Question 2.
What is meant by Human Rights?
Answer:
Those rights are known as human rights which make the human life a better one. These rights help the person to live a respectful life.

Question 3.
What is Right of Equality?
Answer:
Right of Equality is a very important fundamental right. According to it, all citizens are equal in front of law. There shall be no discrimination with any citizen on the basis of his wealth, colotir, caste, creed, religion, race, etc.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 26 Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties

Question 4.
Which duty is associated with the right of religion?
Answer:
We should not criticise any religion or religious place to maintain our right of religion. Our duty is to give respect to every religion.

Question 5.
What has been written in Articles 15 and 25 of the Constitution to maintain the right of equality?
Answer:

  1. According to Article 15 of the Constitution, there shall be no discrimination with any citizen on the basis of religion, caste, sex and race.
  2. According to Article 25 of the Constitution, discrimination with any person on the basis of religion is prohibited.

Question 6.
What is the literal meaning of fundamental rights?
Answer:
Fundamental Rights are those rights of citizens which are given in the Constitution of the country. They are given security through constitutional remedies. These rights are necessary for all-round development of a person.

Question 7.
How many fundamental rights are there in our Constitution?
Answer:
Six Fundamental Rights are given in the Constitution.

Question 8.
What is the relationship between rights and duties?
Answer:
Rights and duties are closely related to each other. They are the two sides of a same coin. One man’s right is other man’s duty. Actually rights are meaningless without duties.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 26 Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties

Question 9.
Mention duties associated with any of the two rights.
Answer:

  1. Every one is equal before the law. So it is our duty not to discriminate with any one.
  2. We have the right of freedom of different types. The duty which is associated with this right is that we should take care about freedom of others.

Question 10.
What do you mean by right of the Constitutional Remedies?
Answer:
According to the right of Constitutional Remedies, fundamental rights of any person cannot be snatched by the state. If fundamental rights of any person are violated then that person can take the help of the court to get back his rights.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Explain cultural and educational rights and duties associated with it.
Answer:
Citizens have the right to secure their language, script and the culture. No citizen can be restricted, on the basis of language or race, to take admission ih those educational institutions which are running with the help of government aid.

So it is our duty to respect this right. We should not restrict any one to take admission in government’s educational institution. In fact, we should respect all the scripts, cultures, languages and religions. No discrimination shall be made while giving financial aid to any institution.

Question 2.
Explain any four Fundamental Rights of Indian citizens.
Answer:

  1. Right of Freedom: Indian citizens are free to move anywhere, to express their views and to adopt any occupation.
  2. Religious Freedom: Indian citizens are free to adopt any religion and to leave any religion. They can establish and run their religious institutions as well.
  3. Right of Education: Indian citizens are given the right to read any language and to secure their culture and script.
  4. Right of Equality: All the citizens are given the right of equality. Every type of discrimination has been eliminated. Any person can achieve higher post with the help of his ability.

Question 3.
Mention the Fundamental Rights incorporated in our Constitution.
Answer:
The following Fundamental Rights are incorporated in the Constitution :

  1. Right of Equality
  2. Right of Freedom
  3. Right against Exploitation
  4. Right of Religious Freedom
  5. Cultural and Educational Right
  6. Right of Constitutional Remedies.

Scope of Right of Education became wider through a constitutional amendment in Dec. 2002.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 26 Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties

Question 4.
Does our country still discriminate on the basis of caste, creed, colour or religion?
Answer:
The Indian Constitution has eliminated every type of discrimination, on the basis of religion, colour, caste, creed, etc from our society. But actually it has not been able to eliminate this discrimination from our society. Even today people of higher castes and classes hates other castes and classes. People of lower castes are badly treated by people of higher castes. So, it is necessary to take some special steps. People should be told about the laws made against such discriminations. These laws should be strictly implemented.

Question 5.
Why is it that till today our society discriminates people on the basis of caste, colour, creed or religion? How can we remove this from our society?
Answer:
It is right that people in our society are still discriminated on the basis of caste, colour or religion. It is so because this thing is going on from ages and our minds are set in a way that we don’t want change in this aspect. We always talk about equality but practically we don’t do anything to remove discrimination. If we move into interiors of country this process is continually going on. This process could be removed by making strict laws, by changing our mindsets and by making people aware about their rights. If this could be done then discrimination can be removed from our society.

Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties PSEB 8th Class SST Notes

  • Social Ideals or Goals: Every country has some of its definite goals which are determined for the unity, progress and prosperity of the country. These are known as National Goals. India also has its own national goals.
  • Constitutional Ideals: Secularism, Justice, Liberty, Equality, Fraternity, National Unity and Integrity are the main ideals of our Constitution.
  • Secular State: Our country is a secular country. People of all the religions are free to adopt any religion and propagate their religion.
  • Economic Equality: The meaning of economic equality is the minimum difference between rich and poor of the state.
  • National Unity and Integrity: India is a vast country because of which it is the land of many languages, cultures and religions. All are free to develop their own culture. But people, in many areas, start to give importance to their own language or region instead of national interests. It leads to attack on basic unity of the country. So our aim is to maintain national integration.

Punjab State Board PSEB 8th Class Social Science Book Solutions Civics Chapter 26 Fundamental Rights, Directive Principles and Fundamental Duties Textbook Exercise Questions and Answers.