PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 1 First Aid

PSEB Solutions for Class 8 Physical Education Chapter 1 First Aid

Physical Education Guide for Class 8 PSEB First Aid Textbook Questions and Answers

Question 1.
What is first aid?
Answer:
First Aid:
The aid given to the wounded or the patient till the doctor arrives or is approached is called First Aid. During play, players receive many wounds or cuts, and if they do not receive first aid timely, they may become crippled or handicapped for life. As such, it is very essential for Physical Education teachers and students to have knowledge of First Aid. They should be fully familiar with the symptoms and the principles of treatment of injuries received by players so that they may help the injured. Sometimes these injuries prove fatal when first aid is not available.

Importance:
In today’s world of science, human life is greatly influenced by technological advances, as a result of which many accidents occur. No wonder people continue to get injured or wounded. If the injured gets timely first aid, his life can be saved easily. The ways and means adopted to save the life of the injured or to lessen his pain before the doctor arrives or is approached constitute First Aid. Accidents can occur anywhere and anytime, at home and outside.

The first job in the First Aid is to prevent the flow of blood from the injury because excess of blood loss may prove to be fatal. Blood can flow from injuries received in different parts of the body. If timely and proper First Aid is available to the injured, problems which may crop up later can be avoided. The injured can be saved from untimely and sudden painful death by providing proper First Aid in time. In the treatment and cure of the injured, First Aid plays an important role.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 1 First Aid

Question 2.
What are the objectives of first aid?
Answer:
The objectives of first aid are as follows:

  • To carry the victim to a nearby hospital or a doctor at the earliest.
  • To promote recovery.
  • To prevent any further injury.
  • To save the life of the victim.

Question 3.
Which things can be included in a first aid box?
Answer:
The following things can be included in the first aid box:

  • Bandages: Triangular, round and warm.
  • Splints of different sizes.
  • Thermometer, forceps, scissors, torch and safety pins.
  • ORS sachets.
  • Lecoper or adhesive tape.
  • An inhaler.
  • A measuring beaker or glass.
  • A cotton packet.
  • Antiseptics, germicides, spirit, betadine, boric acid, soap, burnol, tincher iodine and dettol.
  • Sterilized cotton balls.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 1 First Aid

Question 4.
Write the rules of first aid.
Answer:
The rules of first aid are as follows:
1. Immediate Aid:
First Aid should be given to the injured at the earliest possible. There should be no hesitation or fear in providing First Aid because no time should be wasted in thinking. Immediate decisions have to be taken to save the life of the injured.

2. Artificial Respiration:
If a person is unconscious, and is not breathing, he should be given artificial respiration. A person suffering from heart attack can also be saved by artificial respiration.

3. Sympathetic Attitude:
The injured person gets extremely frightened. So a sympathetic attitude and good will prove to be very important. These are beneficial in removing the fear in the mind of the injured.

4. Prevention of bleeding:
The flow of blood from the injury should be stopped at the earliest as the excessive loss of blood may endanger the life of the injured.

5. Keeping the injured away from the crowd:
When a person gets involved in an accident, many people come and surround him from all sides. It prevents the flow of fresh air to the injured and the person also gets frightened and upset. So steps should be taken to keep the injured away from the crowd, and to provide First Aid at the earliest.

6. Immediate Medical Aid:
The Medical aid should be arranged for the injured immediately. No untrained person should be allowed to use hit and trial methods of treatment.

Question 5.
Who is a first aider?
Answer:
A person who has got a certified course of first aid training from an authentic organization is called a first aider.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 1 First Aid

Question 6.
Write the qualities of a first aider.
Answer:
The qualities of a first aider are as under-

  • A First Aider should be a person who seeks comfort and joy in serving others and who looks upon his job as his religious duty.
  • He/She should have the maximum knowledge of medical sciences, particularly the person should be quite well versed in Anatomy and Physiology.
  • He/She should be capable of understanding the nature of injury, and should be properly trained in First Aid.
  • He/She should be a person of genial nature and self-confidence.
  • He/She should be capable of understanding the mental state of the injured.
  • He/She should have patience, devotion and dedication.
  • He/She should be capable of giving First Aid in a very natural, affectionate manner.
  • He/She should be capable of encouraging the injured.
  • He/She should be familiar with all those points which are relevant in providing First Aid.
  • All necessary medicines should always be ready for use in his First Aid box.
  • A high academic qualification is not sufficient for a First Aider. He should have developed in him qualities of high moral character.

Question 7.
What do you know about (CPR)?
Answer:
C.P.R. stands for Cardio Pulmonary Resuscitation.
If the pulse of the patient is not felt and the victim is unconscious, CPR methods should be used to restart his heartbeat and working of the lungs. Place the palms of your hands on the patient’s heart and press hard for about thirteen times. Then give mouth to mouth respiration twice. Repeat the procedure till the pulse of the victim is felt. If CRP is performed properly on time life of the victims can be saved.
PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 1 First Aid 1

C.P.R. should be given when:

  • The victim is unconscious.
  • Victim’s eyes are still.
  • The pulse of the victim is not felt.
  • There is no heart beat (Cardiac arrest).

C.P.R. should not to be performed:

  • If the victim is finding difficulty in breathing.
  • If the victim is suffering from a heart attack.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 1 First Aid

Question 8.
What do you know about mouth to mouth respiration?
Answer:
Mouth to Mouth Artificial Respiration:
The first aider puts his mouth on the mouth of the victim and gives artificial respiration till the victim’s chest fills up with air and swells up. This action should be repeated 12 to 16 times or until the victim starts breathing.
PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 1 First Aid 2
Steps involved in Mouth to Mouth Artificial Respiration are as follows:

  • Remove any blockage from the victim’s mouth.
  • Hold the victim’s chin with one hand and with the other hand close his nose tightly.
  • Finally, blow the breath forcefully into the victim’s mouth.

Question 9.
How artificial respiration can be given by using Schafer’s method? Explain.
Answer:
When a person is feeling difficulty in breathing then artificial breathing must be given to save his life. One of the methods, namely Schafer’s method is given below:

Schafer’s Method:
1. Position of the Patient:
Lie down the patient on earth by his face and belly touching the earth. His arms must be above his head, palm facing downward. Turn his face towards one side and loosen his clothes. If patient is lying on prone position, change it or reverse it, lift his arms away from his body.

2. Position of the Operator:
First Aider should sit beside the waist of the patient putting his knee on the floor. Heels must be little away, while sitting his face must be towards the head of the patient. After sitting, first aider should keep his hands on the back of the patient in a way that one hand will be on the backbone and other will be to its opposite. Wrist and thumb must be together, fingers towards earth, while keeping both arms straight.
PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 1 First Aid 3

3. Application of the Artificial Respiration:
First aider should put his body weight, while moving ahead, on the waist of the patient. By doing so the belly and other parts of the body of the patient would be pressed towards earth and from the centre diaphragm will also go down and the whole air of the lungs will be exhaled. These activities should be done within two seconds, after putting the weight on the patient for two seconds, the first aider will shift the weight on the toes slowly. The part of the belly would come back on original position and diaphragm will go down. Air wilkgo in the lungs. It should be performed within three seconds. Both activities must be executed within five seconds. It should be repeated twelve times within one minute. Artificial respiration must be continued till the patient starts
PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 1 First Aid 4

PSEB 8th Class Physical Education Guide First Aid Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
The objectives of First Aid:
(A) To take the patient to the near Hospital.
(B) To promote recovery.
(C) Prevent any further injury.
(D) To save the life of victim.
Answer:
(A) To take the patient to the near Hospital.
(B) To promote recovery.
(C) Prevent any further injury.
(D) To save the life of victim.

Question 2.
What the first aid box should contain?
(A) Thermometer, Scissors
(B) Torch
(C) Chimti
(D) None of them.
Answer:
(A) Thermometer, Scissors
(B) Torch
(C) Chimti

Question 3.
The rules of First Aid:
(A) Stop bleeding .
(B) Provide Artificial respiration
(C) Keeping the injured away from the crowd
(D) All above Mentioned.
Answer:
(D) All above Mentioned.

Question 4.
The Qualities of First Aider:
(A) He should have the maximum knowledge of medical science.
(B) He should be a person of genial nature and self confident.
(C) He should have patience, devotion and dedication.
(D) Above all.
Answer:
(D) Above all.

Question 5.
What is CPR?
(A) Cardio
(B) Pulmonary
(C) Resuscitation
(D) Above all.
Answer:
(D) Above all.

Question 6.
When CPR should be given:
(A) The victim is unconscious
(B) Victim’s eyes are still
(C) The pulse of the victim is not felt
(D) Above all.
Answers:
(D) Above all.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
If anybody falls ill then what will you do?
Answer:
After the check up for fever, it should be tried to slow down the temperature of the person suffering from fever, and then he should be brought to the doctor.

Question 2.
What should be the attitude of first aider?
Answer:
The attitude of a first aider should be polite and sympathetic.

Question 3.
What is the colour of the burnt spot?
Answer:
It is ugly red in colour.

Question 4.
Name the help which is rendered to a patient before the doctor visits.
Answer:
First Aid.

Question 5.
What is the aim of First Aid?
Answer:
To save the life of a patient before the doctor arrives at the site or the patient is taken to the hospital for treatment.

Question 6.
What types of duties a First Aider should perform till the doctor attends the patient?
Answer:
He should look after the patient continuously.

Question 7.
What will you do when a person becomes unconscious and feels difficult in respiration? (From Board M.QuestionP.)
Answer:
Artificial Respiration should be provided to the person.

Question 8.
Mention the first quality of a First Aider.
Answer:
He should be active and alert.

Question 9.
How many days a dog should be watched after his bite?
Answer:
10 days.

Question 10.
Name the two insects who bite.
Answer:
Honey bee and Mosquitoe.

Question 11.
How we should wash a burning part of our body?
Answer:
Soapy in touch or simple water should be used.

Question 12.
How we should wash when some acid caused burning?
Answer:
Dilute acid mixture should be used to wash the area under burns.

Question 13.
Name any three things which can be applied on bite.
Answer:
1. Spirit
2. Ammonium Carbonate
3. Washing Soda.

Question 14.
Write any one method of Artificial Respiration.
Answer:
Mouth to mouth artificial respiration.

Question 15.
The normal temperature of human body should be ……………..  .
Answer:
98.4°F.

Question 16.
Which number should be dialled for Ambulance service?
Answer:
108.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What do you mean by First Aid?
Answer:
First Aid is the treatment provided to an ill or injured person at the spot according to the rules before the arrival of a doctor.

Question 2.
Write any two objectives of First Aid.
Answer:
1. To save the life of injured person before the arrival of a doctor.
2. To promote recovery.

Question 3.
Write any two rules of First Aid.
Answer:
1. Try to control bleeding from the deep wounds.
2. Do not allow the people to gather around the injured. The victim may feel uneasy as he will not get fresh air.

Question 4.
Who is a first aider?
Answer:
A person who has got a certificate course of first aid training from an authentic organisation is called a first aider.

Question 5.
Write any four rules of a first aider.
Answer:

  • A first aider should start first aid immediately with full confidence.
  • First aider should be experienced.
  • First Aider should take quick decision and act wisely.
  • A first aider should be calm. He should not become impatient.

Question 6.
What does C.P.R. stands for?
Answer:
C.P.R. stands for Cardio Pulmonary Resuscitation.

Punjab State Board PSEB 8th Class Physical Education Book Solutions Chapter 1 First Aid Textbook Exercise Questions and Answers.