PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 27 Parliament – Structure, Role and Importance

PSEB 8th Class Social Science Solutions Civics Chapter 27 Parliament – Structure, Role and Importance

SST Guide for Class 8 PSEB Parliament – Structure, Role and Importance Textbook Questions and Answers

I. Fill in the Blanks :

Question 1.
The total number of members in the Lok Sabha is _________
Answer:
545

Question 2.
The total number of members in the Rajya Sabha is _________
Answer:
250

Question 3.
_________ members are elected for the Lok Sabha from Punjab.
Answer:
13

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 27 Parliament - Structure, Role and Importance

Question 4.
_________ years of age is necessary to become the President of India.
Answer:
35

Question 5.
Parliamental form of government is also known as _________ government.
Answer:
Democratic

Question 6.
The Finance Bill can only be presented in the _________
Answer:
Lok Sabha.

II. Put a tick against the Right (✓) and a cross against the wrong (✗) :

Question 1.
1/3rd of the members of the Rajya Sabha retire every two years.
Answer:
(✓)

Question 2.
There is a deep relationship between the executive and the judiciary in parliament Form of Government.
Answer:
(✓)

Question 3.
Prime Minister is National Head in a Parliamentary Form of Government.
Answer:
(✓)

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 27 Parliament - Structure, Role and Importance

Question 4.
The laws enacted by the Parliament are supreme.
Answer:
(✓)

III. Multiple Choice Questions :

Question 1.
How many members can be nominated for the Rajya Sabha by the President?
(A) 8
(B) 12
(C) 2
(D) 10.
Answer:
(B) 12.

Question 2.
How many members are elected for the Rajya Sabha from the Punjab?
(A) 11
(B) 13
(C) 7
(D) 2.
Answer:
(C) 7.

Question 3.
Who resolves the differences between both the Houses of Parliament?
(A) Speaker
(B) Prime Minister
(C) President
(D) Vice President.
Answer:
(C) President.

IV. Answer the following questions in not more than 15 words :

Question 1.
Write the word meaning of the Parliament.
Answer:
Word Parliament is an English word which has been taken from a French word ‘Parler’. Its meaning is to have conversation. In this way Parliament is an institution where people sit and communicate with each other to national and international issues.

Question 2.
Why is the government responsible to the’Parliament?
Answer:
Government is responsible towards Parliament for all of its functions and activities. Government can remain on its post until it has the m’ajority in the Parliament (legislative). If it looses the majority and comes in minority in Parliament then it has to resign immediately.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 27 Parliament - Structure, Role and Importance

Question 3.
How is law formed in the Parliament?
Answer:
Simple bill can be introduced in any house of the Parliament. When this bill is passed by both the houses then it is sent to the President for his sanction on that bill. That bill becomes the law after the signature of the President.

Question 4.
How is the government formed after the Lok Sabha elections?
Answer:
Whichever political party wins majority in the elections of Lok Sabha, makes the government. If any single party is unable to win majority in the elections then coalition government comes into existence.

Question 5.
Write the main features of the Parliamentary government.
Answer:

  • Parliamentary government is considered as the supreme type of government.
  • Features of both responsibility and stability exist in the Parliamentary system.
  • Parliamentary government can be changed at any time. That’s why it cannot become despotic.
  • In actual sense, Democracy is established by the Parliamentary government.

Question 6.
What is meant by hung parliament?
Answer:
When single political party does not get a complete majority in the Lok Sabha elections, then the Hung parliament comes into being.

V. Answer the following questions in 50-60 words :

Question 1.
Why has only the parliamentary form of government been implemented in India?
Answer:
The parliamentary system in India was implemented due to following reasons :
1. Knowledge of people about the parliamentary system: Indian people are very much familiar with a parliamentary system. It is known as the best government. The constitutional government in India was established through the acts of 1861, 1892, 1919 and 1935.

2. Support by members of the Constituent assembly: Framers of the Indian Constitution also supported the parliamentary rule. The Chairman of Drafting Committee of the constitution, Dr. B.R. Ambedkar said that this system consists features of both responsibility and stability. That’s why it is the best type of government.

Question 2.
Discuss the role uf the President and the Prime Minister in a Parlimentary form of government.
Answer:
The President is the constitutional head of the country. But he is the head only by name. It cannot use his legal, executive and judicial powers by his will. Actually all of his powers are used by the Prime Minister and his Council of Ministers.

Role of the Prime Minister in Parliamentary system is very important. He is the actual head of the government. All the powers of government are used by the Prime Minister and his Council of Ministers. All the ministers run the government according to the policies of the Prime Minister.

Question 3.
Write the responsible factors for the fall of the position of Parliament.
Answer:

  1. Indian Parliament passes up to 10 laws in a day without debate which, causes a serious threat to its credibility.
  2. From 1989 till 2014, no party was able to get clear majority in the Lok Sabha which leads to advent of the coalition government. Such government cannot run properly.
  3. Absence of members, decline of the committee system, rively amongst members are a few reasons for its decline.

Question 4.
Give necessary suggestions for the improvement of the position of parliament.
Answer:

  1. First of all people must give clear mendate in favour of a single party in the Lok Sabha elections so that it can form a government of its own.
  2. Committee system in the Parliament should be strengthened to enhance the credibility of the Parliament.
  3. All the issues and bills must be debated in the Parliament so that people must come to know about their pros and cons.
  4. Rivalry between members should be discouraged to increase the credibility of the Parliament.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 27 Parliament - Structure, Role and Importance

Question 5.
Write the composition of Indian Parliament.
Answer:
There are two houses of Parliament : Lok Sabha and Rajya Sabha. Lok Sabha is known as Lower House and Rajya Sabha is known as Upper House. Members of Lok Sabha are directly elected through the process of Universal Adult Franchise. Its two members are nominated by the President. 238 members of Rajya Sabha out of 250 are elected by states and Union Territories. Rest of the 12 members are nominated by the President.

PSEB 8th Class Social Science Guide Parliament – Structure, Role and Importance Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions :

Question 1.
The Indian Parliament is :
(a) Unicameral
(b) Three Houses
(c) Bicameral
(d) Four Houses.
Answer:
(c) Bicameral.

Question 2.
The Lower House of the Indian Parliament is known as :
(a) Rajya Sabha
(b) Lok Sabha
(c) Legislative Assembly
(d) Council of States.
Answer:
(b) Lok Sabha.

Question 3.
The Upper House of the Indian Parliament is known as :
(a) Lok Sabha
(b) Rajya Sabha
(c) Council of Ministers
(d) Legislative Council
Answer:
(b) Rajya Sabha.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 27 Parliament - Structure, Role and Importance

Question 4.
The tenure of the members of the Rajya Sabha is :
(a) 5 years
(b) 4 years
(c) 6 years
(d) 3 years.
Answer:
(c) 6 years.

Question 5.
The tenure of the Lok Sabha in normal time is :
(a) 6 years
(b) 5 years
(c) 4 years
(d) 3 years.
Answer:
(b) 5 years.

Question 6.
How many present members are there in Rajya Sabha?
(a) 545
(b) 552
(c) 541
(d) 550.
Answer:
(a) 545.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 27 Parliament - Structure, Role and Importance

Question 7.
How many total members of Rajya Sabha are there?
(a) 235
(b) 245
(c) 250
(d) 255.
Answer:
(c) 250.

Question 8.
Who was the first President of India?
(a) Dr. Rajendra Prasad
(b) Jawahar Lai Nehru
(c) Mahatma Gandhi
(d) Sardar Patel.
Answer:
(a) Dr. Rajendra Prasad.

Question 9.
Who makes laws for the country?
(a) Lok Sabha
(b) Parliament
(c) Rajya Sabha
(d) State Assembly.
Answer:
(b) Parliament.

Question 10.
Kuldeep Kaur lives in Ludhiana. She has been married in Patiala. Now she want to get her vote prepared in Patiala. For this purpose, which officer she should meet?
(a) Bank Manager
(b) Head of the Police Station?
(c) B.L.O.
(d) Sarpanch.
Answer:
(c) B.L.O.

Question 11.
Yashvardhan got his new vote. He went to cast his vote with great excitement. His younger brother wants to know the name of the machine by which he casted his vote. Which of the following machines he will name :
(a) A.T.M.
(b) E.V.M.
(c) E.C.G.
(d) L.P.G.
Answer:
(b) E.V.M.

Fill In The Blanks :

Question 1.
Total members of Lok Sabha are _________
Answer:
552

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 27 Parliament - Structure, Role and Importance

Question 2.
Total members of Rajya Sabha are _________
Answer:
250

Question 3.
_________ members of Lok Sabha are elected from Punjab,
Answer:
13

Question 4.
Age of _________ years is must to get elected as the Indian President.
Answer:
35

Question 5.
Parliamentary government is also known as _________ government.
Answer:
responsible

Question 6.
Money Bill can only be introduced in Lok Sabha.
Answer:
Lok Sabha

Question 7.
Present members of Lok Sabha are _________
Answer:
545.

Tick the Right (✓) or Wrong (✗) Answer:

Question 1.
1/3rd members of Rajya Sabha retire after every 2 years.
Answer:
(✓)

Question 2.
There is a great relation of Legislature and Executive m Parliamentary form of Government.
Answer:
(✓)

Question 3.
In Parliamentary form of Government, Prime Minister is the nominal head.
Answer:
(✗)

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 27 Parliament - Structure, Role and Importance

Question 4.
Laws made by the Parliament are supreme.
Answer:
(✓)

Match the Following :

Question 1.

A B
1. Legislature (i) Lok Sabha
2. Lawmaking body in India (ii) Rajya Sabha
3. House of People (iii) Parliament
4. Permanent House (iv) An organ of Government

Answer:

A B
1. Legislature (iv) An organ of Government
2. Lawmaking body in India (iii) Parliament
3. House of People (i) Lok Sabha
4. Permanent House (ii) Rajya Sabha

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What type of Democratic administrative system exists in India?
Or
What is the feature of indirect democratic administrative system?
Answer:
Indirect democratic system is implemented in India. Government is run by the elected representatives of the people in this type of system. They are answerable to the public for the acts done by them.

Question 2.
How many members of Lok Sabha are elected from the Punjab?
Answer:
13 members of Lok Sabha are elected from the Punjab.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 27 Parliament - Structure, Role and Importance

Question 3.
How can you say that Rajya Sabha is a permanent house?
Answer:
Rajya Sabha cannot be dissolved completely. One third of its members retire exactly after every two years and they are replaced by newly elected members. In this way this house remains active all the times.

Question 4.
Which three forms (parts) of government are there?
Answer:

  1. Legislative
  2. Executive and
  3. Judiciary.

Question 5.
When did the President calls for joint session of both the houses of Parliament?
Answer:
Sometimes disagreement occurs in both the houses on any bill. In this case, President calls the joint session of both the houses so that disagreement could be removed.

Question 6.
How Parliament keeps control over the Government?
Answer:

  • By asking questions from the ministers
  • Non-confidence motion
  • Confidence motion
  • Adjournment motion.

Question 7.
What is the need of strengthening the Parliament?
Answer:
There is a need of strengthening the Parliament so that laws of better quality could be framed. There is also a need of strengthening the Parliament to strengthen the position of Parliament.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 27 Parliament - Structure, Role and Importance

Question 8.
Consider that the Indian Government has passed a bill regarding railway. Who will sign it in the end to make this bill a law?
Answer:
The President.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is the position of Prime Minister according to the Constitution? Why his position is dwingling in present time?
Answer:
The Position of Prime Minister is the most important in the country according to the Constitution. He is the leader of Lok Sabha and Council of Ministers. All the policies and laws of the country have been made according to the advice given by him. He selects all the ministers for his Council of Ministers. No minister can remain on his post against his wish. Dr. B.R. Ambedkar has equated his position with the President of U.S.A.

But at present time, single political party (BJP) has got majority in the elections of Lok Sabha. Before 2014 Hung Parliament was existed. During that time the Position of the Prime Minister was dwindling.

Question 2.
Who were Dr. Rajendra Prasad and Pandit Jawaharlal Nehru? What were their views about Strong Central Government?
Answer:
Dr. Rajendra Prasad was the first President of India and Pandit Jawaharlal Nehru was the first Prime Minister of India. They both were great leaders.

Views of Dr. Rajendra Prasad. Dr. Rajendra Prasad was in favour of giving more powers to the post of the President. He wanted to strengthen the Centre because India got freedom after such a long time.

Views of Pandit Jawaharlal Nehru. Pandit Nehru was also in favour of strengthening the centre. He wanted to give more powers to Prime Minister and his Council of Ministers.

Question 3.
“Indian Parliament was a very strong institution at certain times. But now it is loosing its importance.” Clarify the statement.
Answer:
The Parliament is the supreme institution of making laws in the country. It was a very strong institution at the times of Pt. Jawaharlal Nehru, Lai Bahadur Shastri and Indira Gandhi. But now it is loosing its importance day by day. Just within one day, it passes many bills. Members hardly communicate with each other on any bill. The method of giving actual form to law has been changed.

The given ahead factors are responsible for loosing importance of the Parliament :

  • Making of Hung Parliament.
  • Politics of Stubbornness.
  • Absence of members in the house.
  • Reducing number of meetings of house.
  • Weakening of committee system.
  • Doubt over the impartiality of the Speaker.

Question 4.
Write about the role of the President and the Prime Minister in Parliamentary system of government.
Answer:
Two types of executive are there in Parliamentary system—formal executive and the real executive. The President is the Constitutional head of country. He has been given the legal, executive and judicial powers. But it cannot use his powers with his wish because he is the formal head.

All of his powers are used by the Prime Minister and his Council of Ministers because they belong to real executive the Prime Minister and his Council of Ministers are appointed by the President. Generally the leader of the majority party in Lok Sabha is appointed as the Prime Minister. But present age is of coalition government and that’s why it is very important to take decision regarding appointment of the Prime Minister.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 27 Parliament - Structure, Role and Importance

Question 5.
Write about the position of the Parliament.
Answer:
The Parliament in Parliamentary government is considered as the supreme institution.

  • Supreme laws for the country are made by Parliament.
  • The Prime Minister and his Council of Ministers are appointed out of the members of the Parliament.
  • Members of Parliament control the executive by asking questions and by non-confidence motion.
  • The Prime Minister and his Council of Ministers can remain on their posts while Parliament have faith in them or they have majority in the Parliament.
  • Members of Parliament take part in the election of the President.

Question 6.
Explain the position of the Parliament.
Answer:
The Parliament in a Parliamentary system is the supreme. Executive (government) is responsible towards the Parliament for its functions and activities. The Parliament controls the government in different ways like—asking questions to ministers, zero hour, no-confidence motion, adjournment motion, etc.

Question 7.
Write ahout meaning and composition of Parliament.
Answer:
The word ‘Parliament’ is an English word. This English word has been taken from a French word ‘Parler’ whose meaning is to have conversation. In this way Parliament is that institution where people sit and communicate with each other on national and international issues.

Establishment. There are two houses of Parliament—Lok Sabha and Rajya Sabha.
1. Lok Sabha. Lok Sabha is the house of the people. It is known as the lower house. At present, 545 members of Lok Sabha are there. Out of these, 543 members are directly elected by all the adults of the country. Rest of the members are nominated by the President. Seats for scheduled castes and scheduled tribes are reserved in Lok Sabha. It is a temporary house which can be dissolved by the President, according to the Constitution.

2. Rajya Sabha. Members of Rajya Sabha are elected by elected members of Legislative Assemblies of states and union territories. It has a total of 250 members out of which 238 members are elected by states and union territories. Rest of the 12 members are nominated by the President. Rajya Sabha is a permanent house. It cannot be dissolved completely. But one third of the total members of Rajya Sabha retires after every two years. New members are elected after their retirement.

Question 8.
Write important points about Parliamentary System of government.
Answer:

  • There is a lot of difference in actual executive and formal executive in it.
  • Executive and legislative are greatly related in it.
  • Executive is responsible towards legislative.
  • Government runs under the leadership of Prime Minister.
  • Term of executive is indefinite.
  • Opposition party is legally sanctioned.

Question 9.
Write meaning and composition of the executive and legislative assembly.
Answer:
Meaning. Legislature and executive are two parts of Parliamentary government. Legislative is that part of government which makes the law. Function of executive is to implement the laws made by the legislative.

Organization. There are two houses of Legislative—Lok Sabha and Rajya Sabha. Lok Sabha is known as Lower House and it is a temporary house. Contrary to it Rajya Sabha is known as Upper House and it is a permanent house. There are 545 members of Lok Sabha and the members of Rajya Sabha are 250.

The President, Prime Minister and his Council of Ministers are included in executive. The President is the head of executive only by name but actual excutive is Prime Minister and his Council of Ministers.

All the powers of the President are used by Prime Minister and his Council of Ministers. They are appointed from the legislature. The President is elected indirectly.

PSEB 8th Class Social Science Solutions Chapter 27 Parliament - Structure, Role and Importance

Question 10.
Explain the role of the Parliament in the making of laws.
Answer:
The Parliament is the supreme institution of making laws in our country. Laws made by it are supreme. It makes laws of both-general and related to money of the country. Simple bill is introduced in any house of the Parliament. Bill is passed by both the houses. For this, bill has to go through many stages. Passed bill is being sent to the President for his approval. That bill becomes law after the approval of the President.

Parliament – Structure, Role and Importance PSEB 8th Class SST Notes

  • Parliamentary Government in India. System of Parliamentary government is there in India. Central government has been divided into three parts—Executive, Legistative and Judiciary. The President is the head of the Executive but is the head only by name.
  • Houses of Parliament. There are two houses of Parliament—Lok Sabha and Rajya Sabha. Parliament makes laws for the country.
  • Supremacy of Parliament. The meaning of supremacy of Parliament is that the Parliament is the supreme institution of the country. Its members are elected by the people. It means that laws are actually made by the people themselves. The President signs the bill passed by the Parliament.
  • Relation of the President and Prime Minister. Position of Prime Minister is more important in India. The President is the executive head but all of his powers are used by Prime Minister and his Council of Ministers. It is compulsory for the President to accept the advice of Prime Minister. Prime Minister informs the President about the meetings of Council of Ministers held from time to time.

Punjab State Board PSEB 8th Class Social Science Book Solutions Civics Chapter 27 Parliament – Structure, Role and Importance Textbook Exercise Questions and Answers.