PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 6 National Flag

PSEB Solutions for Class 6 Physical Education Chapter 6 National Flag

Physical Education Guide for Class 6 PSEB National Flag Textbook Questions and Answers

Question 1.
Which are the three colours in National Flag? Throw some light on the significance of these three colours.
Answer:
National Flag has three colours:
(1) Saffron
(2) White
(3) Green.

1. Saffron:
Saffron colour should always be on the top. It has been taken from fire. Fire has two qualities offering sacrifice and destruction. So, the saffron colour is a symbol of chivalry and zeal. The poor, the needy and the weak should be looked after with zeal and zest.

2. White:
It is the symbol of virtue, truth and peace. It means that the whole nation should be replete with such qualities. If it is there, the evils will- die its own death. This white stripe of this colour is in the middle of the flag.

3. Green:
It is the third and the lowest stripe in the flag. It represents the soil of the land. It is the symbol of prosperity. The fact is that the soil of our country is fertile & the fields are blooming.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 6 National Flag

Question 2.
On what occasions can the National flag be unfurled?
Answer:
(a) Republic Day:
The President of India unfurls the flag on Rajpath in Delhi every year on 26th January. On the government buildings of the country or wherever Republic day is celebrated, the Flag is hoisted.

(b) National Week (6th April to 13th April):
In the memory of martyrs of Jalianwala Bagh, National Week is celebrated and National flag is hoisted.

(c) Independence day:
The Prime Minister of India hoists the National flag on 15th August every year from the ramparts of the Red Fort. On all the government buildings & on all buildings where this day is celebrated our National Flag is hoisted.

(d) On National festivals/conferences.

(e) On 2nd October-Mahatma Gandhi’s Birthday.

(f) In foreign countries where any Indian representative stays and when Indian team participates in International matches.

(g) The flag is hoisted everyday on the buildings of Lok Sabha, Rajya I Sabha, Supreme Court, Posts of National boundaries, official residences of the President, Vice-President, Governors and the Lieutenant Governors.

Question 3.
Write a note on shape and size of National flag.
Answer:
Its length and breadth is 3:2. And its size is:

  • 6.40 mt × 4.27 mt (21 feet × 14 feet)
  • 3.66 mt × 2.44 mt (12 feet × 8 feet)
  • 1.83 mt × 1.22 mt (6 feet × 4 feet)
  • 90 cm × 60 cm (3 feet × 2 feet)
  • 23 cm × 15 cm (9 inches × 6 inches)

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 6 National Flag

Question 4.
At what time should the flag be unfurled?
Answer:
The national flag is unfurled the following functions:

1. Republic day:
In 26th Jan. is celebration is great pump and day. On this Republic day president’of India unfurled the flag at Delhi and so many other cities the flag is also unfurled in various cities.

2. National week of year: (6 to 13 April):
The national week of year is celebrated in the hoqour of martyrs of Jallianwala Bagh. In this week the national flag is unfurled.

3. Independent day 15 Aug:
India got freedom after so many centuries in 15 Aug. 1947. Therefore every year 15 Aug. is celebrated with great enthusiasm. On 15 Aug. the Prime Minister of India unfurl the flag at red fort in Delhi. In all cities of the country the national flag is unfurled.

4. Gandhi Jayanti 2 Oct: On Birthday of Mahatma Gandhi unfurled the flag.

5. In national all celebrations also, the flag is unfurled

6. International sports competition: In International competition the flag is unfurled with other countries.

Provincial day:
When any state celebrate its provincial day this national flag is unfurled every day. Lok Sabha, Rajya Sabha, Supreme Court, Vice president, Governor and Lt. Governors also unfurled the national flag in their house everyday.

Question 5.
Which points should be borne in mind at the time of hoisting the National Flag?
Answer:

  • National Flag is hoisted when saffron colour is on the top.
  • National Flag with respectfully should be high from everything.
  • It is always held in the right hand.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 6 National Flag

PSEB 6th Class Physical Education Guide National Flag Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
How many colours are there in our flag?
(A) Three
(B) Four
(C) Five
(D) Six.
Answer:
(A) Three

Question 2.
On which occasions can the National Flag be unfurled?
(A) Republic Day
(B) Independence Day
(C) Gandhi Jayanti
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

Question 3.
Which points should be born in mind at the time of hoisting the National Flag?
(A) Saffron colours is on the top.
(B) It is always in the right hand.
(C) National flag should be high from everything.
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 6 National Flag

Question 4.
What is the significance of National Flag of the country?
(A) Culture
(B) Aan Ban
(C) Civilization
(D) All above.
Answer:
(A) Culture

Question 5.
Which colours are there in our National Flag?
(A) Saffron
(B) White
(C) Green
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

Question 6.
From where we took Chakra for our National flag?
(A) Samath by Emperor Ashoka
(B) Teerkaman
(C) From sky
(D) None of them.
Answer:
(A) Samath by Emperor Ashoka

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 6 National Flag

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
National flag of each country gives the significance of.
Answer:
Culture.

Question 2.
Government provides us knowledge about National Flag through.
Answer:
Schools and Colleges.

Question 3.
Which colours are present in our national flag?
Answer:
Saffron, White & Green.

Question 4.
When our Constitution adopted our National Flag?
Answer:
22 July, 1947.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 6 National Flag

Question 5.
When our National flag first hoisted on Red Fort?
Answer:
15 August, 1947.

Question 6.
Which thing is indicated by saffron colour present in our flag?
Answer:
It indicates sacrifice, courage and selflessness.

Question 7.
From where we took the Ashok Chakra for our National Flag?
Answer:
Samath by Emperor Ashok.

Question 8.
From which cloth our national flag is prepared?
Answer:
Khadar.

Question 9.
Where did small sized flags are placed?
Answer:
In Cars.

Question 10.
When and where Prime Minister hoists our National Flag every year?
Answer:
On 15th August on the Red Fort.

Question 11.
Flag is held in which hand?
Answer:
Right hand.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 6 National Flag

Short Answer Type Questions

Question 1.
What do you know about the history of your National Flag?
Answer:
In 1947, our country got the Independence after more than 200 years. When our country got Independence then we also had prepared a flag for our country. On 22 July, 1947 our constitution accepted our National Flag. On 14-15 August 1947 at night our national flag was hoisted on Red Fort.

Question 2.
Write the four-five lines on our National Flag.
Answer:
The shape of our National Flag is rectangular. It is made up of three different colours. So, it is also known as ‘Tiranga’. In centre a circle is also drawn with 24 spokes named Ashok Chakra. It has three colours-Saffron, White & Green.

Question 3.
What we know through our National Flag?
Answer:

  • Be a strong person
  • Always do hardwork
  • Make your country happy & beautiful
  • Always live in peace

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 6 National Flag

Question 4.
Three colours of our National Flag indicate us what things?
Answer:
Saffron colour indicates us sacrifice, courage and selflessness. White colour indicates truth and peace. Green colour indicates soil of the land and its fertility.

Punjab State Board PSEB 6th Class Physical Education Book Solutions Chapter 6 National Flag Textbook Exercise Questions and Answers.