PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Hygiene And Maintenance

PSEB Solutions for Class 6 Physical Education Chapter 2 Hygiene And Maintenance

Physical Education Guide for Class 6 PSEB Hygiene And Maintenance Textbook Questions and Answers

Question 1.
Why cleanliness is important for our house?
Answer:
Our human body is just like a machine. If we do not maintain our machines then they get damaged as well as if we can’t clean our body well then it can covered with diseases. We need petrol and diesel to move vehicles as same as a human body needs balanced diet, clean water and air to work. If we do not give proper attention to our body then physically, mentally & socially our structure also gets effected.

It is too important to clean our body parts. It is also important to clean our home and our surroundings. Cleanliness is the sign of health. It is not even imagined that a life without cleanliness. If we do not take care of our home then it also causes a lot of problems. By this our surroundings also become dirty and our nation as well as we all are harmed.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Hygiene And Maintenance

Question 2.
How can the cleanliness of the house be maintained?
Answer:
(a) There should be proper arrangement for the outflow of the dirty water to keep the house safe from moisture & fungus etc. Sunlight & air should be sufficiently available in all parts of the house. There should be lattictel windows & doors. They should always be kept closed.

(b) Kitchen is a vital part of house. Kitchen & the utensils, hearth/gas stove used in the kitchen should be cleaned daily. The eatable food should always be kept covered because flies, worms & cockroaches poison the uncovered food. Stale vegetables, stale food, rotten fruits spread diseases if kept in the kitchen. They should be dropped in the garbage tin with a lid, outside the house. The garbage should not be kept for a long time even outside the house.
PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Hygiene And Maintenance 1
(c) Children should not scatter the peels here & there while eating vegetables & fruits etc. They should be put into some utensil & then thrown into the bin.

(d) Proper care should be taken of the cleanliness of the bathrooms. The floor of the bathroom should not remain wet.

Question 3.
Which things should be borne in mind for the cleanliness of the surroundings of the house?
Answer:
Cleanliness of surroundings is also important as such as cleanliness of home. If our home is clean but our surroundings are dirty then we also cause by different diseases. Some steps should be taken to maintain cleanliness of surroundings of the home are as follow-

  • Streets and roads should be cleaned.
  • Water flowing pipes or areas should also be cleaned time-to-time.
  • Do not tie your pets outside the house.
  • Do not throw garbage on the road or in the streets. Put it in the ground to decompose itself.
  • Do not spit on road while walking.
  • Always use washrooms to expell out your waste.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Hygiene And Maintenance

Question 4.
What role can be played by the students in maintaining the .cleanliness of the school?
Answer:
School is a temple. Cleanliness of school is also very important. School is a place in which children spend their lot of time. If we do not maintain our school then children have to fight with so many diseases. So hat’s why it is very important to maintain our schools well. There are some steps to maintain it:

  • Do not throw pieces of papers here & there.
  • Always throw it in the dustbin.
  • Benches, classrooms & doors should be cleaned daily.
  • Always clean washrooms daily.
  • Maintain your water-tank properly.
  • Always clean your playgrounds.

Question 5.
How can the objects of the house be maintained?
Answer:
We also have to take care of things of the house. All the objects of the house should be at proper places, so that there is no difficulty in finding them. Things placed at proper places also look good. They add to the beauty on one hand, save us from many accidents on the other hand.
In winter, we should manage the summer clothes and in summer the winter clothes at home according to the season.

We should sprinkle insecticide on wooden fruniture, windows & doors etc. to make them safe from woodworms. The iron articles which get rusted should be painted from time to time. The glass-made things used in the houses knife, scissors, screw driver, needle, nail cutter, blade, insecticide made to protect wheat, medicines for the sick at home, phenyl, Bottle of acid etc should be placed separately and at safe places so that they may remain out of reach of small children.

Question 6.
Which things should the children keep in their mind to maintain the objects of the school?
Answer:
Every child should take care of the school & its objects. Children should not be damaged’the walls by drawing lines on them. Furniture of the schools should not be damaged. They should not damage the fans, tubelights, the taps of drinking water. They should switch off the electric buttons when not needed. They should not pluck flowers of their garden of school.

They should protect these flowers & beautify the school. Boxes in the library should be placed properly in separate boxes according to the subjects. Students should not tear the pages from the books, newspapers & magazines. They should observe silence while sitting in library.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Hygiene And Maintenance

PSEB 6th Class Physical Education Guide Hygiene And Maintenance Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
How can the cleanliness of the house be maintained?
(A) There should be proper care for the outflow of waste and dirty water.
(B) Everyday clean all rooms of the house.
(C) Keep the water of the house in pot which must have cover
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

Question 2.
Rules for the student in maintaining the cleanliness of school.
(A) Clean the bench and desk everyday.
(B) Don’t throw waste in rooms.
(C) Never prick ink while writing.
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

Question 3.
Write the causes of dirty house.
(A) Keep the waste garbage of house at proper place.
(B) Proper arrangement of dirty water of kitchen and bathroom.
(C) Garbage are not properly outlet.
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

Question 4.
Where we should construct our house?
(A) Hard and high place.
(B) Have must be away from Railway station, Mandir.
(C) Proper arrangement of air and light.
(D) All. above.
Answer:
(D) All above.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Hygiene And Maintenance

Question 5.
Rules of the body cleanliness.
(A) We should take bath everyday with fresh water.
(B) Rub your body after bath with clean towel.
(C) Comb your hair after bath.
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What is necessary to be cleaned while cleaning your own body?
Answer:
Our house & our surroundings.

Question 2.
Where our house should be placed?
Answer:
At hard and high place.

Question 3.
What will happen if we live in dirty house?
Answer:
Lot of diseases are caused.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Hygiene And Maintenance

Question 4.
Which type of place is required while making house?
Answer:
Deep, Broad and Strong.

Question 5.
What is important in the rooms?
Answer:
Light, air and water.

Question 6.
If we live in dirty, less light and tight houses then what will happen?
Answer:
Then we don’t become fit.

Question 7.
Which things should be away from the house?
Answer:
Railway station and Mandi.

Question 8.
Where we have to place our garbage in house?
Answer:
In a covered dustbins.

Question 9.
Where animals should not be tied?
Answer:
In streets.

Question 10.
What is to be put in water to pure it?
Answer:
Pottasium Permagnet.

Question 11.
By which thing be used to clean the toilets?
Answer:
With Phenyl.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Hygiene And Maintenance

Short Answer Type Questions

Question 1.
Write five steps to maintain the cleanliness of our home.
Answer:

  • We should sprinkle insecticide on wooden furniture, windows & doors to make them safe from woodworms.
  • The iron articles which get rusted should be painted time to time.
  • Always put garbage in the closed dustbins.
  • Clean your washrooms with Phenyl.
  • Clean your rooms daily with Brooms.

Question 2.
Write five steps to clean your schools?
Answer:

  • Classrooms, should be large & airy. There should be proper arrangements of light in classrooms.
  • There should be no dust or dirt in the classroom of the children. The study tables and chairs should be cleaned. Tables and chairs should be cleaned properly before sitting.
  • Pure drinking water should be provided.
  • The meals provided by the school should be pure & balanced.
  • Children should come to school in neat & clean uniform. Teachers should also check the children clothes & cleanliness.

Question 3.
What are the causes of dirt in the house?
Answer:

  • Fruits, vegetables, leaves & other waste materials etc. are not put in a particular place.
  • Washrooms and flushes are not properly built.
  • Family members are not awared about cleanliness.
  • Many members live in small house.
  • Due to large family & many members, proper cleanliness can’t be maintained.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Hygiene And Maintenance

Long Answer Type Questions

Question 1.
What should be kept in mind while building your home?
Answer:
(A) Situation of a house:

  • House should be built on height & strong floor.
  • House should be built away from factories, railway stations etc.
  • Ways of House is straight & vast.
  • House should be very airy.
  • Neighbours should be friendly.

(B) Construction of house:

  • House should be placed at deep, broad & strong foundation.
  • Floor should be very strong and plain.
  • Net should be placed on window to prevent house flies and mosquitoes from house.
  • Also clean your house daily.
  • Rooms & kitchen should be away from washrooms.
  • There is also a proper arrangement of light.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 2 Hygiene And Maintenance

Question 2.
Write the steps of cleanliness of body.
Answer:

  • Take bath daily with fresh water.
  • Rub your body after bath with clean towel.
  • Take proper head/hair wash.
  • Wear clothes according’ to the climatic conditions.
  • Wash your eyes with cold water.
  • Always brush your teeth twice in a day.
  • Wash your hands before and after meal.
  • Wash your hair with lemon, amla, with best shampoos.

Punjab State Board PSEB 6th Class Physical Education Book Solutions Chapter 2 Hygiene And Maintenance Textbook Exercise Questions and Answers.