PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 18 India and the World

PSEB Solutions for Class 6 Social Science History Chapter 18 India and the World

SST Guide for Class 6 PSEB India and the World Textbook Questions and Answers

I. Answer the following questions in brief :

Question 1.
What is Silk Route?
Answer:
The route connecting China with Europe is known as the Silk Route. In ancient times, silk was the major item of trade on this route.

Question 2.
Name some important seaports of the Satavahana period.
Answer:
The ports of the Satavahana period can be divided into two parts :

  • Ports of Southern Coast: Ports of the southern coast included Kaveripattnam, Mahabalipuram, Puhar and Korkai.
  • Ports of the Western Coast: Suraparaka and Bhrigukachehha were ports of the western coast.

Question 3.
How did India come in contact with Iran?
Answer:
India’s contacts with Iran started in 600 B.C. Rulers of Iran occupied north-western parts of India. Consequently, contacts between the two countries were established.

Question 4.
What was exported from India to Rome?
Answer:
The items exported from India to Rome were :

  1. Spices,
  2. Precious stones,
  3. Fine cloth,
  4. Perfumes,
  5. Ivory,
  6. Iron,
  7. Dyes,
  8. Rice,
  9. Birds like parrots and peacocks,
  10. Animals like monkeys.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 18 India and the World

Question 5.
What articles were imported from Europe?
Answer:
Glassware and lead were imported from Europe.

II. Fill in the blanks :

Question 1.
______ A.D. rulers of ______ of Iran occupied parts of North-western India.
Answer:
600, Atchiminid

Question 2.
During the reigns of Ashoka and Kanishka, Buddhist missionaries were sent to ______, ______, ______ and ______ for preaching Buddhism.
Answer:
Sri Lanka, Burma, China, Central Asia

Question 3.
The______, ______ and ______ rulers encouraged ship building and overseas exploration.
Answer:
Chera, Cholas, Pandyas

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 18 India and the World

Question 4.
The Arabs occupied Sind in ______ A.D.
Answer:
712

Question 5.
The ______ temple in Kampuchea has sculptures depicting scenes from the Indian epics ______ and ______
Answer:
Angkarvat, Ramayana, Mahabharata.

III. Match the columns :

Question 1.

A B
(i) Gold coins (a) Suraparaka
(ii) Seaport (b) Silk
(iii) China (c) Land Route
(iv) Silk Road (d) Rome

Answer:
Correct columns :

A B
(i) Gold coins (d) Rome
(ii) Seaport (a) Suraparaka
(iii) China (b) Silk
(iv) Silk Road (c) Land Route

IV. Write ‘true’ or ‘false’ in the brackets given after each statement :

Question 1.
India’s culture became the identity of Indians.
Answer:
True

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 18 India and the World

Question 2.
India had no contacts with Egypt.
Answer:
False

Question 3.
Huge rock-cut statues of the Buddha were found at Bamiyan in Afghanistan.
Answer:
True

Question 4.
Indian products fetched high prices in Roman markets.
Answer:
True

Question 5.
The Chera, Chola and Pandya rulers encouraged ship-building and overseas exploration.
Answer:
True.

V. Activitiy (Something To Do) :

Question 1.
Collect pictures and Buddhist temples built in South¬East Asian Countries and paste them in your notebook.
Answer:
Do it yourself.

PSEB 6th Class Social Science Guide India and the World Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Silk Road is the route connecting with Europe.
(A) China
(B) India
(C) Russia
(D) Japan.
Answer:
(A) China.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 18 India and the World

Question 2.
The Angkorvat Temple is situated in
(A) Combodia
(B) Kumpuchea
(C) Malasia
(D) Java.
Answer:
(B) Kumpuchea.

Question 3.
What was exported to Europe through Silk Routes?
(A) Jewellery
(B) Spices
(C) Ivory goods
(D) All of these.
Answer:
(D) All of these.

Question 4.
The gave a great contribution to the spread of Indian Culture.
(A) Arabs
(B) Chinese
(C) Japanese
(D) Sri Lankans.
Answer:
(A) Arabs.

Question 5.
The Arabs occupied in 712 A.D.
(A) Baluchistan
(B) Sind
(C) Punjab
(D) Kashmir
Answer:
(B) Sind.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 18 India and the World

Question 6.
Where does Bamiyan lie?
(A) India
(B) Pakistan
(C) Afghanistan
(D) Russia.
Answer:
(C) Afghanistan.

Question 7.
What was exported from India to Rome?
(A) Spices
(B) Precious stones
(C) Fine Cloth
(D) All of these.
Answer:
(D) All of these.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Name the countries with which the people of the Indus Valley Civilisation had trade relations.
Answer:
The people of the Indus Valley Civilisation had trade relations with Mesopotamia, Egypt and other countries.

Question 2.
When did India’s contacts with Europe develop further?
Answer:
India’s contacts with Europe developed further after the invasion of Alexander on India in 326 B.C.

Question 3.
In which countries were Indian luxury goods in great demand?
Answer:
Indian luxury goods were in great demand in Western countries, especially in Greece and Roman Empire.

Question 4.
Through which countries did the land routes pass?
Answer:
The land routes passed through Afghanistan, Central Asia and Western Asia.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 18 India and the World

Question 5.
What led to the decline of trade with the West?
Answer:
The Roman Empire imposed restrictions on trade with India after the 3rd century A.D. It led to the decline of trade with the West.

Question 6.
What features did India’s contact with Iran introduce?
Answer:
India’s contact with Iran introduced features like pillars topped by capitals, inscriptions on pillars, the Kharoshti script and a new style of coinage in India.

Question 7.
Name the Indian items which became very popular in Egypt.
Answer:
Precious stones, spices, cows and hunting dogs were the Indian items which became very popular in Egypt.

Question 8.
To which countries were the Buddhist missionaries sent during the reigns of Ashoka and Kanishka?
Answer:
The Buddhist missionaries were sent to *feri Lanka, Myanmar, China and Central Asia, etc. for preaching Buddhism.

Question 9.
In which books is India’s overseas trade with Rome mentioned?
Answer:
India’s overseas trade with Rome is mentioned in Ptolemy’s Geography and in the Sangam literature.

Question 10.
What did India receive in return for her trade with Rome?
Answer:
India received gold and silver coins, metals, wine and glass in return for her trade with Rome.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 18 India and the World

Question 11.
Name the dynasties which encouraged ship-building and overseas exploration.
Answer:
The Chera, Chola and Pandya dynasties encouraged ship-building and overseas exploration.

Question 12.
What marked the beginning of Indo-Islamic tiulture?
Answer:
The Arab invasion of India marked the beginning of Indo- Islamic culture.

Question 13.
Name the countries influenced by Indian culture.
Answer:
There are several countries which have been influenced by Indian culture. Prominent among them are Myanmar, Malaya, Kampuchea, Java, Indonesia and Vietnam.

Question 14.
Where is the Borobudur Temple located?
Answer:
The Borobudur Temple is located in Java (Indonesia).

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 18 India and the World

Question 15.
What are the ancient names of Burma, Malaya, Kampuchea and Java?
Answer:
The ancient names of Burma, Malaya, Kampuchea and Java are Suvarnabhumi, Suvarnadvipa, Cambodia and Yavadvipa, respectively.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Describe the first contacts between the Arabs and India.
Answer:
In 712 A.D., the Arabs conquered Sind and set up trade settlements in India. But they were held by the local rulers of what is now called Rajasthan. However, they kept their political control over Sind.

Question 2.
How did the people of South-East Asia accept Indian religions?
Answer:
Indian merchants went to South-East Asia from various parts of India from Saurashtra, Tamil Nadu, Orissa and Bengal. They took with them their own religious customs ^nd ideals. They were mostly Jainas, Vaishnavas, Shaivas and Buddhist. The people of South-East Asia were influenced by their culture and they accepted Indian religions.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 18 India and the World

Question 3.
Give an information about India’s relations with Kampuchea.
Answer:
Kampuchea was founded by a Hindu king. The region south¬east of Kampuchea, namely Kubuja was also ruled by the Hindu king. The Hindu gods and goddesses were worshipped in Kampuchea. The Hindu scriptures in Sanskrit were studied there. Hymns from the Ramayana, the Mahabharata and the Puranas were recited in temples of Kampuchea.

Question 4.
What were India’s relations with Java in ancient times?
Answer:
The kingdom of Java was established in 56 A.D. by a Hindu ruler. In 78 A.D. Ajisaka started the Java Samvata. The Chinese traveller Hiuen Tsang visited Java in 418 A.D. and saw that the Brahmanism was a prominent religion in Java. Several temples were built in Java. Shiva, Vishnu and Brahma were worshipped in temples. Indians cast a deep influence on the people of Java. Caste system in Java started with the advent of Indians there.

Question 5.
Write about the spread of Indian culture in Myanmar.
Answer:
Myanmar lies to the east of India. There, Indian culture spread to a great extent. India had relations with Myanmar since the time of the Buddha. Indian culture was prevalent in Myanmar. Several inscriptions found there are in Sanskrit and Pali languages. There the Hinayana branch of Buddhism was preached. Historians believe that the Ananda Temple of Myanmar had been constructed by Indian artisans.

Question 6.
What Indian influence can be seen at the Angkorvat Temple?
Answer:
The Angkorvat Temple lies in Kampuchea. It is a Hindu temple. The stories of the Ramayana and the Mahabharata are written on the walls of the-temple. It has sculptures depicting scenes from the two epics. It shows the influence of Indian culture on the people of Kampuchea.

Long Answer Type Questions

Question 1.
What were the reasons for the growth of India’s contacts with South-East countries?
Answer:
India had close contacts with South-East Asian countries in ancient times. The following were the reasons for the growth of these contacts :

  • The Indian merchants made voyages to these countries to exchange their goods for spices. These spices brought much wealth to Indian merchants because they were sold to traders from Western Asia.
  • There was peace and prosperity during the 6th and 7th centuries. Kings encouraged trade and it was secure.
  • Religious missionaries were sent to South-East Asian countries.
  • Indian traders settled down in these countries for the purpose of trade. Some of them married local women. Slowly and slowly, some aspects of Indian culture were accepted by people of South-East Asia.

PSEB 6th Class Social Science Solutions Chapter 18 India and the World

Question 2.
Give an account of the spread of Indian culture abroad.
Answer:
Indian culture was spread mainly in South-East Asian countries. It was carried there by the merchants who settled there to carry out their trade.

  • Kampuchea: A Hindu merchant Kaundinya set up the Kampuchean kingdom. He built many ‘ emples. The most famous is the Vishnu Temple of Angkorvat. It contains beautiful sculptures and scenes from the Ramayana and the Mahabharata.
  • Java: The kingdom of Java was set up by a Hindu prince. Fahien also makes a mention of this kingdom in his accounts. Java was ruled by a Hindu king. Both the ruler and the people worshipped the Hindu gods. But later on they adopted Buddhism. The Buddhist Stupa at Borobudur is the biggest stupa in the world.
  • Sumatra: The state of Sumatra was establihsed by a Hindu prince Sri Vijaya. It was a great centre of learning.
  • Bali and Borneo: These were Hindu colonies. Even today some people are Hindus there.
  • Champa: It was also a Hindu colony. Its capital city was Amaravati. It was the centre of Sanskrit learning.
  • China and Tibet: Indian culture also spread in China and Tibet. The Chinese* and the Tibetan people adopted Buddhism.

India and the World PSEB 6th Class SST Notes

  • India’s contact with the outside world: By the 7th century A.D., India’s contact with South-East Asia had grown considerably. It had begun with the Indian merchants making voyages to these islands to exchange their goods for spices.
  • Indian luxury goods exported to Western countries: Fine clothes, jewellery, inlaid work, precious stones, perfumes, muslin, ivory goods and spices were regularly exported to Western countries, especially to Greece and Rome.
  • Silk Road: Silk Road is the route connecting China with Europe.
  • Champa and Cambodia: During ancient times, Vietnam and Kampuchea were known as Champa and Cambodia, respectively.
  • The Angkorvat Temple: The Angkorvat Temple is situated in Kampuchea. The temple has sculptures depicting scenes from the Ramayana and the Mahabharata.
  • The Arabs’ contribution to the Indian culture: The Arabs gave a great contribution to the spread of Indian culture. They translated Indian works in mathematics, medicine, astronomy and literature into Arabic.
  • Occupation of Sind: The Arabs occupied Sind in 712 by the Arabs A.D. and set up trade settlements in India.
  • Bamiyan: Bamiyan lies in Afghanistan. There were the huge rock-cut statues of the Buddha that were destroyed during the Taliban rule in 2001 A.D.

Punjab State Board PSEB 6th Class Social Science Book Solutions History Chapter 18 India and the World Textbook Exercise Questions and Answers.