PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 8 Awareness about Narcotics

PSEB Solutions for Class 8 Physical Education Chapter 8 Awareness about Narcotics

Physical Education Guide for Class 8 PSEB Awareness about Narcotics Textbook Questions and Answers

Question 1.
What are the effects of the use of narcotics?
Answer:
Now a days drugs have become a great problem in our society. The drugs effect the body and mind adversely and ruins the family and social life of the person. Narcotic drugs effect our body systems adversely and cause severe diseases such as blood pressure, diabetes and cancer. The drug addicted person loses control over his behaviour. Out of anxiety, the person may even Quarrel with his friends and relatives. As a result, his friends and relatives start avoiding him. A drug addict can no more enjoy his social life as he loses his character and is unable to maintain a healthy relation with the members of the society.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 8 Awareness about Narcotics

Question 2.
What are the reasons of the increasing trends of drug addiction?
Answer:
Students are attracted towards drug abuse due to bad company, movies and songs. Students get inspired by the heroes in the movies picturised as taking drugs because they consider it to be cool, but they are unaware of the fact that drugs can prove to be fatal. Broken marriage or divorce of mother and father can attract their children towards drug addiction. This may, as a result, spoil the family life and may even push the children towards serious drug addiction. Sometimes, parents themselves spoil their children with drugs because they themselves are addicted.

A child spends most of his time with friends and playmates, away from the family members. Therefore, the influence of friends or peer groups is natural. If one of the friends is a drug addict, it will effect the whole group. Sometimes, a case of show-off or boasting may persuade a child to do costly drugs. Due to modem technology and vogue, a child may happen to take drugs.

Question 3.
What are the harmful effects of narcotics?
Answer:
Drugs have become a great problem in the society now a days. Drugs effect the users body by weakening the digestive system, immune system, circulatory system, respiratory system, metabolism, nervous system, etc. The persistent use of drugs may cause many severe diseases such as hypertension, numbness, diabetes, jaundice, cancer, etc. The risk of heart related diseases also increase, hands start shaking, the person suffers mental imbalance as well.

Use of narcotic drugs effects the behaviour of the person very badly. He loses control over his senses and Quarrels with people without any genuine reason. The drug addict remains irritated all the time as the narcotics severely effect all the systems of his body. People of the society avoid him which further adds to his irritation.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 8 Awareness about Narcotics

Question 4.
What are the measures to get rid of drug addiction?
Answer:
It is very difficult to make a person Quit using drugs. However, addicted person must be prepared mently and physically, to give up narcotics by the following manner:

1. Motivation:
The school teachers, parents, friends and team mates play an important role to motivate the children to avoid narcotics. They should aware the person of the ill effects of narcotics. Only friendly and sympathetical behaviour can work well in these cases. He can prepare himself to give up drugs with the counselling of the psychologist.

2. Yog Asana:
Yog Asanas play an important role to motivate the addicted person to avoid using drugs as yoga is a gift from the Indian culture. Now-a-days popular all over the world, yoga is very useful to relieve mental and physical stress. The Asanas are very good to prevent the mental and physical diseases and drug addiction as well.

3. Role of family:
The role of family plays an important role to make the person drug-free. Drug addicted person must be treated with love and affection. In this way, needful corporation from his family, friend and relatives can help the person Quit the abuse of drugs.

4. Sports Entertainment:
Sports help the children to be physically and mentally fit and make best use of free time. In this way the attention gets diverted from the bad company and the children may be free from bad habits like drug addiction.

5. Organising Seminars:
It is very needful that the school and colleges should organise seminars on the harmful effects of the drugs abuse. They should make the students aware about the harmful effects of smoking, drinking alcohol, doing other harmfuL drugs, etc. In these seminars, experts should be invited to spread awareness.

6. Family Attitude:
Parents and teachers should have sympathetic and friendly attitude towards the children. So they may share the problems and feelings with their parents and teachers. In this way, they can keep the children away from drug addiction.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 8 Awareness about Narcotics

PSEB 8th Class Physical Education Guide Awareness about Narcotics Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Mention the bad effects of drug:
(A) Men become very weak.
(B) Fall victms to many diseases.
(C) Digestive and Muscular system become weak.
(D) Above all.
Answers:
(A) Men become very weak.
(B) Fall victms to many diseases.
(C) Digestive and Muscular system become weak.
(D) Above all.

Question 2.
Write the causes of increasing intoxicants:
(A) Social causes
(B) Effects of technology
(C) Family causes
(D) Above all.
Answers:
(D) Above all.

Question 3.
Mention ways to prevent intoxicants:
(A) Prerena
(B) To organise seminar.
(C) Psychological effect
(D) Above all.
Answers:
(A) Prerena
(B) To organise seminar.
(C) Psychological effect

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 8 Awareness about Narcotics

Question 4.
Name any four drugs:
(A) Wine
(B) Tabacco
(C) Afeem and Ganja
(D) Above all.
Answers:
(D) Above all.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What are narcotics?
Answer:
Narcotics are the drugs which make a person lose his mental and physical balance.

Question 2.
Write the changes in a person after taking narcotic drugs.
Answer:
There are many kinds of changes that can be seen like ill-behaviour and lose in senses.

Question 3.
Write the effects of using narcotic drugs.
Answer:
The drugs effect the social & economic status of the person. The abuse of drugs also spoils his family life because the person may cheat the trust of the family members.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 8 Awareness about Narcotics

Question 4.
Write any two effects of narcotic abuse.
Answer:

  • Unhealthy social life.
  • Breaking of relations with family and relatives.

Question 5.
Write any two harmful effects of narcotics.
Answer:

  • Effects the numerous systems of the body.
  • Adverse effects on behaviour.

Question 6.
Write any two measures to get rid of drug addiction..
Answer:
1. Motivation: The parents, school teachers and elders of the family play an important role to motivate the children to avoid narcotics.

2. Psychological Method: If it seems difficult, then the person should be prepared to give up drugs with the counselling of a psychologist.

Short Answer Type Questions

Question 1.
What are Narcotics?
Answer:
Narcotics are the drugs which spoil the life of the user and the person becomes isolated. He gets ignored by his relatives.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 8 Awareness about Narcotics

Question 2.
Write the reasons of increasing trend of drug addictions.
Answer:
1. Sometime children start comparing their economic life with that of their friends. Therefore, they try to boast by taking costly drugs.
2. Effect of Technology: Technology has made our life very comfortable. The child gets attracted to the drugs available on the internet and thereafter starts abusing them.

Question 3.
Write the bad effects of drugs.
Answer:
The drugs effect the body and mind of the user. Nobody wants his friendship and he loses his character and the relationship with the society becomes unhealthy.

Question 4.
Write the effects of harmful narcotics.
Answer:

  • The use of drugs cannot compete the role of society and rules of the games.
  • By hook or by crook the person intends to maintain his own status in the society and in the playing ground.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 8 Awareness about Narcotics

Question 5.
What is the harmful effect of narcotics?
Answer:
Narcotic drugs weaken the human body and effects the mind also. The behaviour of the person seems out of control. This effects his personal and social life.

Punjab State Board PSEB 8th Class Physical Education Book Solutions  Chapter 8 Awareness about Narcotics Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment