PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Vitamins

PSEB Solutions for Class 8 Physical Education Chapter 3 Vitamins

Physical Education Guide for Class 8 PSEB Vitamins Textbook Questions and Answers

Question 1.
What do you know about vitamins?
Answer:
Vitamins are such chemical materials which help our body for proper growth and development. By now many vitamins have been discovered but the most prominent of all these are vitamins A, B, C, D, E and K.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Vitamins

Question 2.
What is the importance of vitamins?
Answer:
Importance of Vitamins in our body:

  • Vitamins maintain our health.
  • Vitamins help in the growth and development of our body,
  • They increase appetite.
  • They purify our blood and increase blood in our body.
  • They strengthen the bones and teeth.
  • Vitamins help us to create immunity in our body.
  • They cure the skin diseases.
  • They provide energy to our body.

Question 3.
What do you know about vitamin A? Write the effects of deficiency and excess of it.
Answer:
Vitamins:
By now many vitamins have been discovered, but the most prominent of all these are vitamins A, B, C, D, E and K. The details about the sources and functions of various vitamins have been given below:

Sources:
It is available in plenty in milk, curd, butter, cheese, egg, fish, fresh vegetables such as spinach, carrot, cabbage and tomato, orange, mango, papaya, fig, etc.

1. Vitamin A:
The following are the functions of vitamin A-

  • It improves eyesight.
  • It increases appetite.
  • It keeps digestive function normal.
  • It helps in the development and strengthening of body.
    PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Vitamins 1

Diseases which are produced due to the deficiency of the vitamin ‘A’:

  • The lack of vitamin A causes night blindness.
  • The skin becomes dry.
  • Nose, throat, eyes and skin become more prone to infectious diseased.
  • The body becomes weak and’its development stops.
  • The lungs get weakened.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Vitamins

Question 4.
What is vitamin B complex? What is the source of it?
Answer:
Vitamin B:
The following are the functions of vitamin B:

  • It regulates Nervous System and keeps it normal.
  • It energizes nerves, muscles, heart and brain.
  • It stimulates appetite.
  • It gives protection against skin diseases.
    PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Vitamins 2

Diseases which are produced due to the deficiency of the vitamin B:

  • One feels less appetite.
  • The development of children stops.
  • One is affected with a disease called berry-berry and skin diseases.
  • One develops blisters on the tongue.
  • The hair begins to fall off.

Sources:
It is available in milk, curd, butter, cheese, whole pulses, cereals, soyabean, peas, eggs, leaves of green vegetables, cabbage, onion, spinach, tomato, salad, etc.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Vitamins

Question 5.
What is vitamin C? Write its functions?
Answer:
Sources:
It is found in orange, lemon, pomegranate, guava, amla, etc. In addition to these, it is available in green vegetables, tomato, cabbage, carrot, spinach, etc.

Functions of vitamin C:

  • Vitamin C help in the absorption of iron from the food materials.
  • It mantains and repairs cartilage, bones and teeth.
  • It keeps the blood vessels healthy.
  • It help in healing bone injuries.
  • It strengthens the immune system.
  • It maintains good eye health and improves vision.

Deficiency of Vitamin C causes:

  • One is afflicted with such tooth diseases as pyorrhoea.
  • The bones get weakened.
  • Wounds do not heal quickly.
  • One suffers from anaemia.
  • Bleeding does not stop quickly.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Vitamins

Question 6.
Write about vitamin D?
Write the effect of its deficiency.
Answer:
Vitamin D:
The functions of vitamin D are –

  • It helps in the formation of bones and teeth.
  • It strengthens bones and teeth.
  • It is needed most for the growth of children.
    PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Vitamins 3

Sources: It is found in milk, egg yolk, butter, ghee, cod liver oil, etc. It forms itself in the rays of the sun.

Diseases which are produced due to deficiency of the vitamin ‘D’:

  • Bones become weak.
  • The teething of children gets delayed.
  • One is afflicted with such diseases as epilepsy, hysteria and rickets.
  • Muscles become weak.

Question 7.
What is vitamin E? Write its sources.
Answer:
Vitamin E:
The functions of Vitamin E are-

  • It increases the reproduction power.
  • It prevents impotence in men and infertility in women.
    PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Vitamins 4

Diseases which are produced due to deficiency of the vitamin ‘E’:

  • Boils are formed on the skin.
  • One is afflicted with infertility.

Sources:
It is available in cabbage, carrot, salad, peas, onion, tomato, cauliflower. In addition to these, it is found in honey, wheat, rice, egg yolk, almond, pistachis, gram pulse, etc.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Vitamins

Question 8.
What is vitamin K? Write effects of its deficenecy.
Answer:
Vitamin K:
The functions of Vitamin K are as follows:

  • It stops blood flow from cuts.
  • It helps in blood clotting.
  • It saves one from skin diseases.
    PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Vitamins 5

Diseases which are produced due to deficiency of the vitamin K:

  • The process of blood clotting gets stopped.
  • One is afflicted with some skin diseases.

Sources: It is found in cabbage, spinach, fish, soyabean, tomato and egg yolk.

PSEB 8th Class Physical Education Guide Vitamins Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Mention the types of Vitamin:
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) All above.
Answers:
(D) All above.

Question 2.
From where we get Vitamin D?
(A) Sun
(B) Food
(C) Fruits
(D) None of these.
Answers:
(A) Sun

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Vitamins

Question 3.
Beri-Beri disease is cause of Vitamin:
(A) Vitamin C
(B) Vitamin A
(C) Vitamin K
(D) None of these.
Answers:
(A) Vitamin C

Question 4.
Lack of which Vitamin causes scurvy disease?
(A) Vitamin C
(B) Vitamin A
(C) Vitamin B
(D) None of these.
Answers:
(B) Vitamin A

Question 5.
Lack of Vitamin A which disease occurs?
(A) Night Blindness and skin disease
(B) Not feeling hungry
(C) Anaemia
(D) All of the above.
Answers:
(D) All of the above

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Vitamins.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Mention the types of vitamins.
Answer:
Vitamins are of six types – A, B, C, D, E and K.

Question 2.
Lack of which vitamin causes night blindness?
Answer:
Lack of Vitamin A.

Question 3.
Lack of which Vitamin causes Berry-Berry disease?
Answer:
Lack of Vitamin B.

Question 4.
Lack of which Vitamin causes Scurvy disease?
Answer:
Lack of Vitamin B.

Question 5.
What is the cause of Pyoria?
Answer:
Lack of Vitamin C.

Question 6.
Lack of which vitamin causes infertility in women?
Answer:
Lack of Vitamin E.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Vitamins

Question 7.
Mention the vitamins which are not soluble inwater?
Answer:
Vitamins C, D and K.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Write the effect of vitamin ‘C’ deficiency?
Answer:
The deficiency of vitamin C causes scurvy. It results in the swelling and aching of hand and feet. The development of bones becomes slow and sometimes the bones get distorted. It delays the healing of wounds and weakens the teeth. It results in dark circles under eyes. There is always a risk of communicable diseases.

Question 2.
What are vitamins?
Answer:
Vitamins are such chemical materials which help our body for proper growth and development. By now many vitamins have been discovered but the most prominent of all these are vitamins A, B, C, D, E and K.

Question 3.
What are functions of vitamin ‘A’ and write its sources.
Answer:
Vitamin A:
The following are the functions of vitamin A-

  • It improves eyesight.
  • It increases appetite.
  • It keeps digestive function normal.
  • It helps in the development and strengthening of body.
    Img 5

Diseases which are produced due to the deficiency of vitamin A:

  • The lack of vitamin A causes night blindness.
  • The skin becomes dry.
  • Nose, throat, eyes and skin become more prone to infectious diseases.
  • The body becomes weak and its development stops.
  • The lungs get weakened.

Sources:
It is available in plenty in milk, curd, butter, cheese, egg, fish, fresh- vegetables such as spinach, carrot, cabbage and tomato, orange, mango, papaya, fig, etc.

PSEB 8th Class Physical Education Solutions Chapter 3 Vitamins

Question 4.
Write the source of vitamin E and K
Answer:
Sources of Vitamin E:
It is available in cabbage, carrot, salad, peas, onion, tomato, cauliflower. In addition to these, it is found in honey, wheat, rice, egg yolk, almond, pistachis, gram pulse, etc.

Sources of Vitamin K: It is found in cabbage, spinach, fish, soyabean, tomato and egg yolk.

Question 5.
What are the need of vitamins in our body?
Answer:
Need of Vitamins in our body:

  • Vitamins maintain our health.
  • Vitamins help in the growth and development of our body.
  • They increase appetite.
  • They purify our blood and increase blood in our body.
  • They strengthen the bones and teeth.
  • Vitamins help us to create immunity in our body.
  • They cure the skin diseases.
  • They provide energy to our body.

Punjab State Board PSEB 8th Class Physical Education Book Solutions  Chapter 3 Vitamins Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment