PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 7 The Medieval India

PSEB Solutions for Class 7 Social Science History Chapter 7 The Medieval India

SST Guide for Class 7 PSEB The Medieval India Textbook Questions and Answers

I. Answer these questions :

Question 1.
What were the terms used for Indian subcontinent in the history of India?
Answer:
Two names:
Hindustan and
Bharatvarsha.

Question 2.
In how many parts Indian history is divided by the historians?
Answer:
The historians divided Indian history into three parts i.e. Ancient, Medieval and Modern.

Question 3.
How many types are sources of Indian history?
Answer:
There are two historical sources of Indian history :
1. Archaeological sources: These include ancient monuments, temples, inscriptions, coins, utensils, weapons, ornaments and pictures.
(a) Ancient monuments and buildings: In these, buildings, temples, mosques and castles are included. In temples, there are Khujraho, Bhubneshwar, Konark, etc. In Mosques, Jama Masjid and Moti Masjid come and in castles, Jiasalmer and Jaipur are the main castles.
(b) Inscriptions: These tell us about the main events, kings, dynasties, their administration period, art etc.
(c) Coins: We have extracted many coins belonging to the medieval period. These give us’information of historical events and important personalities. Some coins even throw light on the economic condition of this period.
(d) Paintings: With paintings, we came to know about the art of this period,

2. Literary sources: It includes autobiographies, biographies, chronicles, the description of kings and dynasties, other documents, etc. The autobiographies of Jahangir and Babar give us information of different administrators. The documents throw light on the treaties entered into by rulers.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 7 The Medieval India

Question 4.
How are accounts of foreign travellers an important source of history?
Answer:
Many Muslim and European travellers travelled to India during the Medieval period. They wrote their accounts on India.

  • Iban-batuta wrote ‘Rihla’ which gives us information about the administration of Mohammed-bin-Tughlaq.
  • Al-Beruni’s India related account is also very important.
  • Abdul Razzaq travelled to Vijaynagara and wrote about’the situation there.
  • Similarly, the European travellers wrote many accounts about their journeys to India which throw light on India.

II. Fill in the blanks :

Question 1.
The century is considered as century of change.
Answer:
18th

Question 2.
The Chinese used the term _________ for India.
Answer:
Tien Chu

Question 3.
Monuments, inscriptions and coins are _________ sources while autobiographies and biographies are sources.
Answer:
Archaeological, Literary

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 7 The Medieval India

Question 4.
Tansen was a famous _________
Answer:
musician.

III. True or False:

Question 1.
The medieval period was divided into two parts—Early medieval period and Later medieval period.
Answer:
True

Question 2.
Many social customs and traditions were not came in existence.
Answer:
False.

Question 3.
During the medieval period many special reforms performed for the development of trade and commerce.
Answer:
True

Question 4.
During the medieval period there was not a lot of interaction between Hindus and Muslims.
Answer:
False.

IV. Activities:

Question 1.
Show the extent of Afghanistan, Pakistan, Nepal, Bhutan, India and Bangladesh on the outline map of Indian subcontinent.
Answer:
Do it yourself with the help of the MBD Map Master.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 7 The Medieval India

Question 2.
Paste the pictures of four main monuments of medieval India in your note-book.
Answer:
Do it yourself with the help of your teacher.

PSEB 7th Class Social Science Guide The Medieval India Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions:

Question 1.
Which of these is a source of Indian history?
(a) Monuments
(b) Inscriptions
(c) Chronicles
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

Question 2.
Who wrote Rihia?
(a) Abdul Razzaq
(b) Iban-Battuta
(C) Al-Beruni
(d) Francois Bernier.
Answer:
(b) Iban-Battuta.

Question 3.
Who among the following travelled Vijayanagara?
(a) Abdul Razzaq
(b) Al-Beruni
(c) Iban- Battuta
(d) Francois Bernier.
Answer:
(a) Abdul Razzaq.

Question 4.
Which of these is a part of Indian history?
(a) Ancient
(b) Medieval
(e) Modern
(d) All of these.
Answer:
(d) All of these.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 7 The Medieval India

Question 5.
Who among the following is known as intrisic traveller?
(a) Abdul Razzaq
(b) Francois Bernier
(c) Iban-Battuta
(d) Al-Beruni.
Answer:
(c) Iban-Battuta.

Question 6.
The period between 8th and 18th centilry is called
(a) Ancient period
(b) Medieval period
(c) Modern period
(d) All of these.
Answer:
(b) Medieval period.

Question 7.
India was called Aryavarta in _________ period.
(a) Modern
(b) Medieval
(c) Vedic
(d) Mid way.
Answer:
(c) Vedic.

Question 8.
Term ‘Tien Chu’ is used for which country in Chinese?
(a) Punjab
(b) India
(c) Sri Lanka
(d) Burma.
Answer:
(b) India.

Short Answer Type Questions

Question 1.
In how many ages can the history of a country be divided?
Answer:
Three ages: Ancient Period, Medieval Period and Modern Period.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 7 The Medieval India

Question 2.
What do you mean by the Medieval period?
Answer:
The period between ancient period and modern period is known as the medieval period.

Question 3.
Which period is called the medieval period in India?
Answer:
The period between 8th century and 18th century.

Question 4.
Why is the 8th century called a century of transformation?
Answer:
The 8th century is called a century of transformation because many social, political, economic, cultural and religious changes took place in this century.

Question 5.
In which period has India been named ‘Aryavarta’? What is its literal meaning?
Answer:
India has been named Aryavarta during Vedic period. Its literal meaning is country of the Aryans;

Question 6.
What are the two parts in which medieval period can be sub-divided?
Answer:

  1. From 8th century to 13th century: This period is called an early medieval period.
  2. From 13th century to 18th century: This period is called later medieval period.

Question 7.
Name the famous musician of Akbar’s court.
Answer:
Tansen.

Question 8.
What were the different names given to India in different periods?
Answer:

  • During Vedic period it was called ‘Aryavarta’.
  • During the period of Mahabharata and Ramayana, its name was ‘Bharatvarsha’.
  • Iranians called it ‘Hindu’ and Greeks called it ‘Indus’.
  • Bible refers India as ‘Hoddu’.
  • When Buddhism was adopted in China, Chinese called it Tien-Chu.
  • After the India travels of Hieun-tsang, it was called ‘Yin-Tu’.

Question 9.
When is considered the end of Medieval period in India?
Answer:
The decline of Mughal Empire and rise of the British Empire is considered as the end of Medieval period. It happened in the middle of eighteenth century.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 7 The Medieval India

Question 10.
“Music is an important source for getting historical information”. Describe.
Answer:
There is no doubt that music is an important source of historical information, about the Mughal period. The Mughal rulers except Aurangzeb were music lovers. So, there was great development of music during this period. Akbar had given a patronage to many musicians in his court. Tansen was the most famous musician. The Hindu and the Muslim culture got mixed with the help of the medium of music during this period.

Question 11.
Which countries comprised the Indian subcontinent?
Answer:
Six countries:

  1. Pakistan
  2. Afghanistan
  3. Nepal
  4. Bhutan
  5. Bangladesh and
  6. India.

Question 12.
Discuss the broad historical trends during the medieval period.
Answer:
Following were the main trends:

  1. During this period, Muslims came to India. They started mixing up with Hindus and as a result a combined culture developed.
  2. Many languages came into existence which we speak even today. Hindi and Urdu were the main languages.
  3. Many social traditions and religious beliefs took root in this period.
  4. During this period, India established deep mutual relations with outside world. Trade relations with other countries were established. Customs and traditions of other cultures were adopted.
  5. In India, the Bhakti Movement and Sufi movement were propagated. Thus, Hindus and Muslims had the chance of understanding each other’s religious principles.
  6. Trade and commerce were very much developed.

PSEB 7th Class Social Science Solutions Chapter 7 The Medieval India

The Medieval India PSEB 7th Class SST Notes

  • Periods of History: The History of any country can be divided into three periods:- Ancient, Medieval and Modern.
  • Medieval Period: The period between the ancient period and the modern period is called the medieval period. In India the period between 8th century and 18th century is called the Medieval Period.
  • Importance of 8th century: 8th century is known as the transformation century because in this century, many social, political, economic, cultural and religious changes took place.
  • Name of India in the Medieval Period: The Indian sub-continent was called ‘Hindustan’ or ‘Bharatvarsha’.
  • Countries that were part of Indian subcontinent in Medieval period. Six countries were part of the Indian subcontinent, namely Pakistan, Afghanistan, Nepal, Bhutan, Bangladesh and India.
  • Sources of the Medieval Indian History: Two sources are available :
    I. Archaeological sources and
    II. Literary sources.
  • Archaeological Sources: These include monuments, temples, inscriptions, coins, utensils, arms, ornaments, pictures, etc.
  • Literary Sources: These include autobiographies, biographies, chronicles, details about kings and dynasties, documents, etc.
  • Reports and accounts by Foreign Travellers: During medieval times, many Muslims and European travellers travelled to India. They wrote about their journeys. These also give a good account of the Medieval Period.

Punjab State Board PSEB 7th Class Social Science Book Solutions History Chapter 7 The Medieval India Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment