PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sports injuries and their Treatment

PSEB Solutions for Class 7 Physical Education Chapter 4 Sports injuries and their Treatment

Physical Education Guide for Class 7 PSEB Sports injuries and their Treatment Textbook Questions and Answers

Question 1.
What do you mean by Sports Injuries?
Answer:
Injuires are common things in human life. There is a little risk of injury during work. If there is minor mistake or negligence, there can be injury. Similarly, players receive injuries in the playground, they receive injuries. There is difference between the injuries we receive during the general work & the injuries received in the playgrounds.

If a player comes to the ground fully prepared & carefully, there are less chances of injuries for him as compared to other players, but we cannot say that he will not receive injuries at all, every player receives some injuries in his sports life. Common injuries received during playing games can be cured within one or two days, but sometimes a player receives a serious injury, as a result he has to be out of the field for a long time.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sports injuries and their Treatment

Question 2.
What are Exposed Injuries?
Answer:
These kind of injuries are generally received in playground during playing games. These injuries are received on outer parts of the body & these can be seen clearly.
It is of three types-
1. Abrasion:
Under this kind of injury the outer part of the skin is peeled off due to abrasion, even internal part of the. skin is also peeled off. This Injury is received, when a player falls on hard ground.

2. Incision:
Sometimes players strike against each other very hard during the game as a result one player’s sharp body part like elbow, knee or other sharp part hits the other player & his skin gets torn as a result. The player may receive this injury due to striking in some hard objects.

3. Punctured Wound:
This Injury received during game is considered very serious. This injury is caused by some sharp or pointed objects.

Question 3.
Which injuries are called unexposed injuries?
Answer:
These injuries are visible on the outer part of the body. They are called unexposed or invisible injuries. These injuries are received usually on heavy muscles or on joints. The main cause of these injuries is over strain or burden put of the muscles or on Joints. The player feels sharp pain in these injuries and it takes much time to heal the injury.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sports injuries and their Treatment

Question 4.
What is the difference between dislocation and fracture?
Answer:
Dislocation:
People misunderstand dislocation as fracture whereas there is a great difference between both injuries. The bone dislocates from the joint due to overstrain or sudden jerk. The affected joint stops moving in this injury and the player is unable to play. This injury is received while running fast in the ground, striking hard against other player, hitting a pole or a table or over bending of joint while falling down.

Fracture:
Bone broken into two pieces due to an injury is called fracture. Breaking of the bone is a serious injury. It causes a great pain to the player and takes a long time in healing. There are many kinds of fracture, among these there are common and serious injuries as well.

Question 5.
What is fracture? Write its symptoms & treatments of the fracture.
Answer:
Bone broken into two pieces due to an injury is called fracture. Breaking of bone is a serious injury. It causes a great pain to the player & takes a long time in healing. There are many kinds of fracture, among these there are common & serious injuries as well.

Symptoms:

  • The Injured bone gets deformed.
  • There is severe pain on the injured Spot.
  • There can be cracking sound. If the bone is moved.
  • The injured body parts stops working.

Treatment:
The Injured bone should be supported with iron or wooden plate by tying them up with it, after the fracture even gauge can be used to support the injured bone. It should not be moved at all. One must try to stop bleeding, if it flows from the injury. The player should be taken to the doctor immediately so that X-ray of the injury can be done to know in details of it.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sports injuries and their Treatment

Question 6.
What are the main causes of sports injuries?
Answer:
(a) Lack of knowledge:
The player should have complete knowledge of the rules & the equipments used in the games. Sometimes the players starts playing without having the complete knowledge of sports equipments and hence, there remain a risk of injury.

(b) Lack of Physical ability:
There is a great importance of training for good performance in games. If a player starts playing without proper training of the game he may receive injuries due to lack of strength, speed and flexibility.

(c) Negligence: A minor negligence may become the reason of an injury received in playground.

(d) Faulty methods of warming up:
Warming up of the body is very necessary before playing a game, so that muscles of a player are able to bear the burden of the game properly.

(e) Improper playgrounds:
Sometime due to unlevelled playground, pits scattering of sharp objects and nails causes injuries. The playground should be checked properly before playing.

PSEB 7th Class Physical Education Guide Sports injuries and their Treatment Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Types of exposed injury:
(A) Abrasion
(B) Incision
(C) Punctvfred wound
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sports injuries and their Treatment

Question 2.
What is Dislocation?
(A) When bone of joint misplaced
(B) Joint become immovable
(C) Player is unable to play
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Question 3.
Causes of Sprain.
(A) Heavy pain on the joint
(B) Swelling on the affected joint
(C) The place of joint become red
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Question 4.
What are the main causes of Sports Injuries?
(A) Lack of knowledge
(B) Lack of physical ability
(C) Negligence
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Question 5.
Write the symptoms of fracture.
(A) Bone gets deformed
(B) Injured parts stop working
(C) Severe pain in the part of injury
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sports injuries and their Treatment

Question 6.
Causes of Sprain.
(A) Severe pain on injured place
(B) Player can not run
(C) Swelling on the spot
(D) All the above.
Answer:
(D) All the above.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
What should not be there in playfield?
Answer:
Pieces of glass and stones.

Question 2.
What Should not be there near the boundary line of field?
Answer:
Wire and Wall.

Question 3.
What types of equipment should be used in play?
Answer:
It should.be of International level.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sports injuries and their Treatment

Question 4.
In which spirit we should not play?
Answer:
Revenge.

Question 5.
What type of ground is?
Answer:
Even.

Question 6.
Write the type of Injuries of Sports?
Answer:
It is of 2 Types:

  • Exposed injuries
  • Unexposed injuries

Question 7.
What is Sprain?
Answer:
Sprain is the Injury of joints. Tissue which connect the joints are affected in the injury. Pressure is put on joints of the player while running in the playground. Tissues of his joints get strained or broken is called sprain.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sports injuries and their Treatment

Question 8.
What is Strain?
Answer:
This is an injury of the tissues & generally received on the heavy muscles. A Player’s muscles are pulled under this injury’ as a result he feels a severe pain & he is unable to work, run or to do any other activity properly.

Question 9.
What is dislocation?
Answer:
People misunderstand dislocation as fracture. The bone dislocates from the joint due to over strain. The affected, joint stops moving in this injury & the player is unable to play

Question 10.
What is Fracture?
Answer:
Bone broken into two pieces due to an injury is called fracture.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Write down the symptoms of dislocation of bone?
Answer:

  • The joint is deformed
  • There is severe pain
  • There is swelling on the joint & the skin turns red.

Question 2.
Write the Symptoms of Fracture.
Answer:

  • The injured bone gets deformed.
  • The injured body parts stop Working.
  • There is severe pain on the injured spot.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sports injuries and their Treatment

Question 3.
Write the causes of injuries in the field of sports?
Answer:

  • Lack of Knowledge
  • Lack of Physical ability
  • Negligence
  • Faulty Methods of Warming up
  • Improper Playgrounds.

Long Answer Type Questions

Question 1.
What is Strain? Write its symptoms & treatment.
Answer:
Strain is an injury of tissues & generally received on heavy muscles. A player’s muscles are pulled under this injury as a result he feels a severe pain & he is unable to walk, run to do any other activity properly.

Symptoms:

  • There is a severe pain on the injury spot.
  • The injury spot turns red.
  • There is a Swelling on the spot.
  • There is a huge pain during any movement.

PSEB 7th Class Physical Education Solutions Chapter 4 Sports injuries and their Treatment

Question 2.
What is Fracture? Write its symptoms & treatment?
Answer:
Bone broken into two pieces due to an injury is called fracture. Breaking of the bone is serious injury. It causes a great pain to the player & takes a long time in healing.

Symptoms:

  • The Injured bone gets deformed.
  • There is a severe pain on injured spot.
  • There can be cracking sound, if the bone is moved.
  • The injured body part stops working.

Treatment:
The injured bone should be supported with iron or wooden plate by tying them up with it. Even gauge can be used to support the injured bone. One must try to stop bleeding, if it flows from the injury. The player should be taken to the doctor, so that X-ray of the injury can be done to know the details.

Punjab State Board PSEB 7th Class Physical Education Book Solutions Chapter 4 Sports injuries and their Treatment Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment