PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Safety Education

PSEB Solutions for Class 6 Physical Education Chapter 5 Safety Education

Physical Education Guide for Class 6 PSEB Safety Education Textbook Questions and Answers

Question 1.
What do you understand by self-security?
Answer:
Self-security means we can save ourselves from accidents to great extent. We come across such accidents often at home, school, while walking on the road or while playing. Walking in the wrong direction and carelessly, results in such injuries. Sometimes, it is fatal that is why we should meet with an accident. Knowledge about safety education makes us to live a happy life.

While the safety education is important from today. Today it is machine age and the heavy transportation are causes of the road of heavy traffics. We meet so many accidents in our daily life. There is not a single day when there is a news in newspaper about accident. There is not a single day accident news published in newspapers. Some where Cars collap with each other, sometime a Car collaps with truck.

Sometime bus falls in deep valley, sometimes a school going child is run over by the truck or any other transport. These accidents causes many deaths and financial looses. We can stop these accidents by following the safety education. In safety education we know the rules and regulations which save us from accidents. In this way, in modem life, it is important to have safety- education.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Safety Education

Question 2.
Why is self-security so important?
Answer:
Modem age is machine age. Transport system are very flurish and fast these days. There were huge rash on the road which causes incidents every day. In every day there is a big news of accident of paper and no day is left. Some where to cars slash with each other and some where car crashed with truck some times bus falls in a dump. Sometimes school going child erased by car or track. Such type of these accidents causes so many death of human being. The need of time to avoid accident is safety education, we learn the traffic rales from safety education and abide by these rales to avoid these accidents. For this very reason. The need of safety education is very important:

  • In every days we can controls these accidents with the help of safety education.
  • Safety education teaches us how to cross the road.
  • With the knowledge of safety education we should avoid the accidents by following the traffic signs given by the policeman who controls the traffic.
  • With the help of safety education we move and drive the left hand.
  • With the knowledge of the rales of safety education we could cross cycle, rickshaw from his right side.

Question 3.
What are the causes of injury in house?
Answer:
There can be happened many injuries at homes.
1. Falling on slippery floor: Big injuries can occur by falling due to soap, shampu, oil, water etc.

2. Stumbling sometimes:
We stumble due to disorderly things placed at home, unmindfully or due to dim light at homes. This cause may serious injury. Sometimes injury is caused due to slipping of our foot while getting down or climbing up the stairs even we receive injuries and fractures.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Safety Education

Question 4.
What are the methods of safety in the house?
Answer:
The methods of safety in the house are :

  • Kerosene and L.P.G. gas should be kept away from the fire. There should be arrangement of fire extinguisher at home.
  • Fire crackers should be cracked at open spaces away from home.
  • Do not smoke beedi or cigarettes at home.
  • Most of people die due to electrocution every year. Make sure that electric wires should not be uncovered while using cooler, refrigerator etc.

Question 5.
Who are responsible for the safety?
Answer:
The responsibility of safety not only for one person of social organisation. It is the responsibility of parents, teachers, government and social organisations. Home is a first school of education. And child spends most of his time in home so it is first responsibility of the parents for the safety of the children. Children do not meet any accident in this way.

After home school is such a way where children spend 5-6 hours. It is teachers responsibility to provide safety education to their students. So, that they can safe while coming and going to school or at playground. In this way municipal corporation and government are also responsible to provide safety education to the people which causes the less accident in daily life so that we may live long life.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Safety Education

Question 6.
Which institutions can be helpful in self-security and how?
Answer:
For the safety education the following institutions can be helpful:
1. Schools and colleges: In schools & colleges teachers should teach the rules of safety to their students.

2. Municipal Committee, or Municipal Corporation:
Municipal Committee should also provide the safety education to their inhabitants by showing the slides in Cinema and exhibitions must be organized for the rules of safety education.

3. Society:
Society can be helpful for safety education. They should educate the people about the safety rules and their duties. People should know how to walk on roads and streets should not through the peels of fruits and vegetables. If there is any hindrance it should be removed.

4. Government:
Government can also be helpful for the safety of the people. They should make footpath on the road for people who can walk easily. They should provide good light on streets and roads. They should provide the rules of traffic to control the traffic. There must be policemen on duty on the different chowks.

PSEB 6th Class Physical Education Guide Safety Education Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Need of Safety Education :
(A) Safety from accidents.
(B) With the help of safety education we learn to walk on left
(C) With safety education we learn to understand the sign of policeman who stand in chowk.
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Safety Education

Question 2.
Who are responsible for the safety?
(A) Parents
(B) Teachers
(C) Municipal Committee
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

Question 3.
Which institutions can be helpful in self security?
(A) School and College
(B) Municipal committee
(C) Government
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

Question 4.
Which education saves us from accidents?
(A) Safety education
(B) Sports education
(C) Recreation education
(D) None of these.
Answer:
(A) Safety education

Question 5.
By which education we can reduce the accidents?
(A) Rules of traffic
(B) Rule of house
(C) Rules of school and college
(D) None of them.
Answer:
(A) Rules of traffic

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Safety Education

Question 6.
Write causes of accidents one road.
(A) While driving drinking alcohol.
(B) Ignoring the signs of policeman or traffic lights.
(C) While taking a turn the proper indication is not given.
(D) All above.
Answer:
(D) All above.

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Which education saves us from accidents?
Answer:
Safety Education.

Question 2.
By which education we can reduce the accidents?
Answer:
By Safety Education.

Question 3.
What should we use while driving vehicles at night?
Answer:
Dipper.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Safety Education

Question 4.
In which ways driving is harmful?
Answer:
Under the influence of liquor.

Question 5.
Which should be provided to the people who walk on road?
Answer:
Footpaths.

Question 6. How we can control the traffic in a chowks?
Answer:
By deputing policemen or Traffic Signal Lights.

Question 7.
What things should people bear in mind to free from accidents?
Answer:
Rules of Traffic.

Question 8.
What type of school playground should be there to save from accidents?
Answer:
Clean and Plain.

Short Answer Type Questions

Question 1.
Write any five causes of road accidents.
Answer:

  • Driving while drinking.
  • Ignore the signs of the policeman who is on duty in chowk.
  • Driving the vehicles in a full speed without control.
  • Overtaking the others vehicles.
  • While taking turn proper indication is not given.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Safety Education

Question 2.
Write any five causes of accidents in kitchen of house.
Answer:

  • If floor of the kitchen is slippery.
  • If no proper ventilation of smoke.
  • If inflammable clothes are used in kitchen.
  • If utensils, soap etc are thrown here and there.
  • If there is no proper lighting arrangement.

Question 3.
Write any five causes of accidents in bathroom in house.
Answer:

  • Soap or oil spreading on the floor.
  • If the water tap is not on the proper place.
  • Green Grass should be there in bathroom.
  • If bathroom is not airy and is tight.
  • If shower is not on proper place.

Question 4.
Write any five causes of accidents in living room.
Answer:

  • Slippery floor of the room.
  • Improper place of furniture.
  • Sufficient light is not placed.
  • In winter fire coal is burned in room.
  • Scissors and knives are placed on the bed.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Safety Education

Long Answer Type Questions

Question 1.
Write any causes of accidents on roads.
Answer:

  • Do not following the safety rules.
  • While driving vehicles very fast.
  • While driving drinking alchohol or smoking or attending Mobile Phones.
  • While driving while not using the lights of vehicle at night.
  • While taking: a turn the proper indication is not given.
  • When Cars, Scooter etc. get out of order by chance.
  • By throwing the piece of mango or banana.
  • While overtaking the other vehicles in a short time.
  • Ignoring the signs of policeman or traffic lights.
  • While do not follow the traffic rules.
  • If the surrounding of the road is having loose earth and there is a great heap on the road.
  • With weak eye sight of the driver.
  • If a driver is over tired of long journey.
  • If any animal or child come on the road by chance.
  • The children while playing on the road.

Question 2.
Write the safety measures in the school.
Answer:

  • Playground of the school should be clean and plain.
  • The broken equipments should not be placed in one room.
  • While playing games like Kabaddi and Wrestling, the players should not wear the rings, bracelet or any sharp thing.
  • Bathrooms should not be slippery of the school.
  • The floor of schools should be clean and dry.
  • A students should not throw the peels of Banana on the floor.
  • Unconditional player should not take part in sports.
  • A trained teacher must provide the training of the play.

PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Safety Education

Question 3.
Over population causes the accidents. Why?
Answer:
Many people move, around the world due to over population. For their livinghood they move from one place to another. And the number of people increasing on the road day-by-day and it is possible to hit each other. The second thing due to over population is that motor cars, scooters etc. are increasing on the road day-by-day. These are causing various accidents. In this way over population causes many accidents. We should control over population.
PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Safety Education 1

Question 4.
Write the causes of accidents on roads.
Answer:
Causes of road accidents are:

  • Without knowing the rules of traffic.
  • Driving the car, cycle etc. in a fast speed.
  • Driving while drinking alcohol or drug substances.
  • Not using the proper light of the vehicle.
  • While driving on other road turn indicator not used.
  • Throwing the peels of bananas and oranges here and there.
  • Ignoring the signs of policeman on the chowks.
  • Not following the rules of traffic or ignorance of the traffic rules.
  • Broken roads also cause so many accidents.
  • Weak eyesight of the drivers also responsible for accidents.
  • By chance the entry of car, bikes, bicycle or any animal on the road.
  • While saving them on road vehicles meet an accident.
    PSEB 6th Class Physical Education Solutions Chapter 5 Safety Education 2

Punjab State Board PSEB 6th Class Physical Education Book Solutions Chapter 5 Safety Education Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment