PSEB 5th Class English Solutions Chapter 2 Two Frogs

Punjab State Board PSEB 5th Class English Book Solutions Chapter 2 Two Frogs Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 5 English Chapter 1 Two Frogs

I. Let’s Answer

(A) Answer the following questions:

Question 1.
Who lived near the pond?
(तालाब के पास कौन रहता था?)
Answer:
Frog Pala and his wife Beero lived near the pond.

Question 2.
Where were the tall buildings.?
(ऊंची-ऊंची इमारतें कहां थीं ?)
Answer:
The tall buildings were around the pond.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 2 Two Frogs

Question 3.
Who liked the tall buildings ?
(ऊंची इमारतें किसे पसंद थीं ?)
Answer:
Pala liked the tall buildings.

Question 4.
What was Beero fed up of?
Answer:
Beero was fed up of unpleasant odour.

Question 5.
What did Beero decide at the end ?
Answer:
Beero decided that she would spread awareness among the people. She would tell them about the use of toilet and the advantages of keeping their homes and surroundings clean and healthy.

(B) Write True or False:

1. Beero was happy to see the tall buildings.
2. The pool was still a cool and calm place to live in.
3. Man has spoiled Beero’s house.
4. Pala and Beero lived in a city.
5. Pala and Beero left the pond.
Answer:
1. False
2. False
3. True
4. False
5. False.

(C) Make sentences using the following words:

1. pond : ………..
2. calm : …………..
3. building : ………….
4. litter : ………..
5. healthy : ………..
Answer:
1. pond. We cleaned up the pond.
2. calm . Try to stay calm.
3. building : This building is very tall.
4. litter : The streets were full of litter.
5. healthy : Milk keeps us fit and healthy.

(D) Who said these words ?

Question 1.
“What kind of danger “?
Answer:
Pala

Question 2.
“I will not tolerate it any more.”
Answer:
Beero

Question 3.
“How can man be so ignorant ?”
Answer:
Beero

Question 4.
“Dear, look at the buildings.”
Answer:
Pala

(E) Match the following words according to the lesson:

1. A calm – homes
2. tall – odour
3. beautiful – place
4. unpleasant – buildings
Answer:
1. calm – place
2. tall – buildings
3. beautiful – homes
4. unpleasant – odour.

II. VOCABULARY

(A) Choose the correct word for the given pictures:

toothbrush
soap
towel
comb
nail
cutter
tongue
cleaner
handkerchief
toothpaste

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 2 Two Frogs

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 2 Two Frogs 1
Answer:
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 2 Two Frogs 2

Note for the Teacher. Teacher will give names of more articles which help us to remain clean and healthy.

(B) Look at the pictures and write names of the wild animals and pet animals in the space provided:

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 2 Two Frogs 3
Answer:
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 2 Two Frogs 4

(C) Match the pets with their babies:

dog – calf
cat – piglet
cow – kid
pig – puppy
goat – kitten
rabbit – kit
Hints:
dog – puppy
cat – kitten
cow – calf
pig – piglet
goat – kid
rabbit – kit

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 2 Two Frogs

(D) Rearrange each group of words in alphabetical order:

(a) cool, chair, cycle, city, clear
Answer:
chair, city, clear, cool, cycle

(b) happy, health, homes, hide, hunger
Answer:
happy, health, hide, homes, hunger

(c) what, want, were, write, with
Answer:
want, were, what, with, write

(d) building, brush, beautiful, both, blade
Answer:
beautiful, blade, both, brush, building

(e) longer, lived, large, least, lungs
Answer:
large, least, livedi, longer, lungs

(E) Make as many words as you can using the letters of the given word, you can also repeat the letters:

ADVANCEMENT
1. Cement
2. Advance
3. Vacant
4. Ant
5. Van
6. Need
नोट- अन्य शब्द विद्यार्थी स्वयं बनाएं।

III. Language Corner

Polly went to the market.
She met her friend, Molly there.
They both spent their time together and enjoyed a lot.
The underlined words used in the place of Nouns are Pronouns.
Underlined शब्द Nouns के स्थान पर प्रयोग किए गए हैं। ये Pronouns हैं।

(A) Read the following sentences and underline the pronouns:

1. Mohan is studying in class V. He is very hardworking.
2. Rajat is going to his uncle’s house. His uncle is a farmer.
3. My mother is going to the market. She will buy a new dress for me.
4. An elephant is a big animal. It has a very long trunk.
5. Manjit and I are friends. We will play football today.
6. These flowers are very beautiful. They smell very good.
7. Ranjit and Sonia are not eating anything. They are not feeling well.
8. Manjit is singing a song. Her voice is very sweet.
Answer:
1. Mohan is studying in class V. He is very hardworking.
2. Rajat is going to his uncle’s house. His uncle is a farmer.
3. My mother is going to the market. She will buy a new dress for me.
4. An elephant is a big animal. It has a very long trunk.
5. Manjit and I are friends. We will play football today.
6. These flowers are very beautiful. They smell very good.
7. Ranjit and Sonia are not eating anything. They are not feeling well.
8. Manjit is singing a song. Her voice is very sweet.

(B) Choose the correct pronouns:

1. Tarun is a good boy…………… helps everyone. (She/He)
2. My mother cooks well. ……………. is baking a cake for me. (He/She)
3. I am going to the market with my father. …………… will buy some fresh fruits. (They/We)
4. Champ and Chimp were two monkeys. ……………. lived in the Paris ………… zoo. (They/We)
5. Sheru is my pet dog. ……………. is black in colour. .(He/It).
6. The flowers are very beautiful. ……………. smell very good. (They/It)
7. Anil is free today. I will meet …………… in the evening. (him/her)
Hints:
1. He
2. She
3. We
4. They
5. It
6. They
7. him.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 2 Two Frogs

(C) Complete the following sentences by choosing suitable prepositions:

1. The clock is …………. the wall. (on/at)
2. The carpet is …………… the floor. (on/in)
3. She hid herself …………….. the curtain. (after/behind)
4. Vijay plays ……………. his friends. (for/with)
5. The stars shine …………….. night. (at/on)
6. The cow is …………….. the shed. (in/on)
7. Today the cricket match is …………….. India and Pakistan. (among/between)
8. My mother gets up …………….. 5 o’clock. (at/on)
9. We cut nails ……………. a nail cutter. (to/with)
10. The sun is …………….. the sky. (in/on)
Hints:
1. on
2. on
3. behind
4. with
5. at
6. in
7. between
8. at
9. with
10. in.

(D) Punctuate the following sentences:

Question 1.
they can call preet for help
Answer:
They can call Preet for help.

Question 2.
the boys played a match on saturday
Answer:
The boys played a match on Saturday.

Question 3.
i have sweets fruit and cookies at my home
Answer:
I have sweets, fruit and cookies at my home.

Question 4.
what are you saying neelu
Answer:
What are you saying, Neelu ?

Question 5.
how did you come to know said gurpreet
Answer:
“How did you come to know ?” said Gurpreet.

Question 6.
simran jaspreet neelam and anu go by bus
Answer:
Simran, Jaspreet, Neelam and Anu go by bus.

Question 7.
kavita said they are not using toilets.
Answer:
Kavita said, “They are not using toilets.”

Question 8.
how tall the buildings are
Answer:
How tall the buildings are !

IV. Listen, Speak And Enjoy

(A) Recite the poem
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 2 Two Frogs 5
Bits of paper, lying on the floor, Put them in the dustbin kept behind the door.
Wash your hands, before eating your food. So that the germs
don’t spoil your mood. Wash your hands, after going to the toilet. So that no disease ever invades our planet.
Always keep your surroundings beautiful. And to achieve this,
one should always be dutiful.

नोट-इस Poem को याद करें और लय के साथ गाएं। कविता हमें ‘सफ़ाई’ का पाठ पढ़ाती है। इसकी ओर विशेष ध्यान दें।

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 2 Two Frogs

(B) Conversation:

Teacher will encourage the students to practice the following: conversation:
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 2 Two Frogs 6

(C) Say the following words aloud:

ask – आस्क्
miss – मिस्
pick – पिक्
asked – आस्क्ड्
missed – मिस्ड्
picked – पिक्ड्
check – चेक
checked – चेकड
reply – रिप्लाई
replied – रिप्लाइड्
decide – डिसाइड
decided – डिसाइडिड
grumble – ग्रम्बल
grumbled ग्रम्बलड

V. Let’s Read

Healthy habits
1. Drink clean water. – साफ़ पानी पियो।
2. Cover your food. – अपने भोजन को ढक कर रखो।
3. Eat fresh food. – ताज़ा भोजन खाओ।
4. Use toilet. – टॉयलट का प्रयोग करें।
5. Wash your hands before eating, after eating and after using the toilet. – खाने से पहले, खाने के बाद तथा टॉयलट का प्रयोग करने के बाद अपने हाथ धोएं।

VI. Let’s Write

What should we do to keep ourselves and surroundings clean ?
Ourselves
1. bathing
2. washing hands
3. cutting nails
4. wearing clean clothes

Surroundings
1. using dustbins
2. not spreading litter
3. using smokeless fuels
4. avoid using plastic bags

VII. Value I Learnt

During a morning walk, you find some people defecating in the open. What will you do ?
प्रातः की सैर के समय आप कुछ लोगों को खुले में शौच करते देखते हैं। आप क्या करेंगे ? (Tick (✓) all the correct options)
1. Cover your nose and move away.
2. Tell them about the harmful effects of open defecation.
3. Inform the Sarpanch of the village.
4. Throw stones at those people.
5. Encourage them to use toilets.
Answer:
(✗)
(✓)
(✓)
(✗)
(✓)

VIII. Activity

(A) Prepare a short speech on the topic ‘Healthy Habits’ for morning assembly.
Hints:
Healthy habits-washing hands, using toilets, wearing clean clothes, eating fresh food, covering cooked food-save us from diseases.

(B) Encourage the students to make slogans and posters related to awareness about healthy habits.
नोट-विद्यार्थी अपने अध्यापक की सहायता से स्वयं करें।
PSEB 5th Class English Solutions Chapter 2 Two Frogs 7

PRE-READING

Question 1.
Where should you throw. garbage ?
Answer:
We should throw our garbage in the dustbin.

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 2 Two Frogs

Question 2.
Do you use toilets ?
Answer:
Yes, I use toilet.

Question 3.
Have you heard anything about open defecation ?
Answer:
Yes. Now, this practice is going to be a thing of the past.

Word-Meanings

Word/Phrase Meaning in English Meaning in Hindi
Irritated annoyed क्रुद्ध/गुस्से में
Litter rubbish गंदगी
Advancement growth/progress तरक्की
Grumbled complained बड़बड़ाया
Unpleasant not good/foul गंदी
Defecate excrete मलत्याग करना
Odour smell गंध
Ignorant lacking knowledge अज्ञानी
Fed up bored ऊब जाना/तंग आ जाना
Danger crisis खतरा
Hustle and bustle busy/crowded भीड़-भाड़
At stake being risked दाव पर

Two Frogs Summary in Hindi

Frog Pala ……………….. near the pond.

मेंढ़क पाला और उसकी पत्नी बीरो एक तालाब के पास एक गांव में रहते थे। कुछ वर्ष पहले, तालाब के चारों ओर बहुत से पेड़ थे। यह रहने के लिए एक शीतल तथा शांत जगह थी। परंतु अब तालाब के चारों ओर बहुत अधिक भीड़-भाड़ के साथ ऊंची-ऊंची इमारतें बन गईं थीं। अब वह जगह शीतल तथा शांत नहीं रही थी।

पाला तालाब के चारों ओर तेज़ रफतार जिंदगी से खुश था परंतु बीरो तालाब के पास फैली गंदगी से तंग आ गई थी।

Pala said ……………………..going to face.”

पाला ने कहा, “प्रिय, इमारतों को देखो, कितनी ऊंची हैं! हमारा गांव तरक्की की ओर जा रहा है।” बीरो बड़बड़ाई, “तरक्की! क्यों, तुम्हें नहीं लगता कि हमारा स्वास्थ्य दाव पर लगा है ?” पाला ने कहा, “तुम क्या कह रही हो ?” बीरो ने कहा, “तुम्हें अपने चारों ओर देखना चाहिए। लोगों के पास पूरी सुविधाओं से युक्त सुंदर मकान हैं परंतु वे उनका सही उपयोग नहीं कर रहे।”

पाला ने कहा, “तुम कहना क्या चाहती हो ?” बीरो ने उत्तर दिया, “वे शौचालय का उपयोग नहीं कर रहे।” पाला ने हैरान होकर कहा, “क्या!” बीरो आगे बोली, “वे घर के समीप खुले में मलत्याग करते हैं। यहां दुर्गंध आती है। मैं इस दुर्गंध से ऊब (तंग आ) चुकी हूँ। उन्हें आने वाले खतरे से भी डर नहीं लगता।”

Pala said ………………………… deadly problem.

पाला ने कहा, “बीरो, किस प्रकार का खतरा ?” बीरो बोली, “बीमारियां! हम गांव के उन दो बच्चों को कैसे भूल सकते हैं जो दस्त और संक्रमण से मरे थे। कम से कम, मैं तो नहीं! मैं हैरान हूँ कि आदमी अच्छे स्वास्थ्य के तौर-तरीकों के प्रति कैसे इतना अनजान हो सकता है ?” वह बोलती गई, “मैंने निश्चय कर लिया है कि मैं इसे अब और अधिक सहन नहीं करूँगी।” पाला ने पूछा, “तुम क्या करोगी ?”

PSEB 5th Class English Solutions Chapter 2 Two Frogs

बीरो ने घोषणा की, “मैं लोगों में जागरूकता फैलाऊंगी कि शौचालय का उपयोग करो। मैं उन्हें बताऊंगी कि घर एवं उसके आसपास साफ़-सफ़ाई रखने के क्या लाभ हैं? क्या तुम मेरी सहायता करोगे ?” पाला बोला, “नि:संदेह ! अच्छे कार्य करने में न तो दूसरी सोच होती है और न ही किसी की अनुमति की आवश्यकता होती है।” दोनों बहुत ही खुश थे क्योंकि उन्हें एक जानलेवा समस्या का हल मिल गया था।

Leave a Comment