PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6

Punjab State Board PSEB 4th Class Maths Book Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 4 Maths Chapter 5 Measurement Ex 5.6

Question 1.
Raju’s mother bought following things from the market. Find out which items she bought in kg and which items in grams :
(a)

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 30
potatoes 3……..
Solution:
kg

(b)

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 31
Cauliflower 800 ………
Solution:
gm

(c)

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 32
tomato 500 ……..
Solution:
gm

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6

(d)

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 33
onion 2……………
Solution:
kg

(e)

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 34
chilly 200…………
Solution:
gm

(f)

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 35
turmeric 250 ………..
Solution:
gm

(g)

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 36
sugar 5 ………….
Solution:
kg

(h)

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 37
salt 1 …………
Solution:
kg

(i)

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 38
daal 1 ………..
Solution:
kg

(j)

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 39
rice 2 …………
Solution:
kg

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6

(k)
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 40
grapes 700 ………..
Solution:
gm

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6

(l)
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 41
peas 500…………
Solution:
gm

(m)

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 42
jaggery (Gurhh) 3 ………..
Solution:
kg

(n)
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 43
tea 500 ………..
Solution:
gm

(o)

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 44
gold bangle 15 ……….
Solution:
gm

(p)

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 45
wheat 25 …………
Solution:
kg

Question 2.
Find the weight :
(a) Weight of carrots is 1 kg and 500 gm.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 17
Solution:
1 kg 500 gm

(b) Weight of ladoos is …… kg …… gm
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 18
Solution:
1 kg 200 gm

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6

(c) Weight of brinjal is …… kg ……. gm
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 19
Solution:
2 kg 100 gm

(d) Weight of pumpkin is …… kg …… gm.
Solution:
2 kg 300 gm

Question 3.
Take some items. Estimate the weight of such items and also measure the actual weight by using standard weights and weighing balance PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 20 and PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 21 fill up in the table :
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 22
Solution:
Try yourself.

Question 4.
Complete the table :
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 23
Solution:
(a) 1 kg 700 gm, 1700 gm
(b) 1 kg 900 gm, 1900 gm,
(c) 2 kg 500 gm, 2500 gm
(d) 3 kg 350 gm, 3350 gm
(e) 1 kg 700 gm, 1700 gm
(f) 1 kg 350 gm, 1350 gm.

Question 5.
To measure 1 kg, how many standard weighing units are missing in the following and draw them :
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 24
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 25
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 26
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 27

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 28

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.6 29

PSEB 4th Class Maths MCQ Chapter 4 Money (Currency)

Punjab State Board PSEB 4th Class Maths Book Solutions Chapter 4 Money (Currency) MCQ Questions and Answers.

PSEB 4th Class Maths Chapter 4 Money (Currency) MCQ Questions

Multiple Choice Questions (MCQ)

Question 1.
How many 50 paise coins are there in ₹ 10 ?
(a) ₹ 4
(b) ₹ 6
(c) ₹ 20
(d) ₹ 13
Answer:
(c) ₹ 20

PSEB 4th Class Maths MCQ Chapter 4 Money (Currency)

Question 2.
28 coins of 50 paise will make ₹.
(a) ₹ 50
(b) ₹ 10
(c) ₹ 28
(d) ₹ 14.
Answer:
(d) ₹ 14

Question 3.
Shikha bought, items worth ₹ 65. She gave ₹ 100 note to shopkeeper. How many rupees will she get back from shopkeeper ?
(a) ₹ 25
(b) ₹ 35
(c) ₹ 45
(d) ₹ 50.
Answer:
(b) ₹ 35

Question 4.
Sudhir bought a chocolate worth ₹ 40 and a pastry worth ₹ 35. How much did he spend ?
(a) ₹ 55
(b) ₹ 5
(c) ₹ 75
(d) ₹ 80
Answer:
(c) ₹ 75

PSEB 4th Class Maths MCQ Chapter 4 Money (Currency)

Question 5.
Arun bought a pencil worth ₹ 5, eraser worth ₹ 2 and a pen worth ₹ 10. He gave ₹ 20 rupee note to shopkeeper. How many rupees will he get back ?
(a) ₹ 3
(b) ₹ 17
(c) ₹ 22
(d) ₹ 15
Answer:
(a) ₹ 3

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.6

Punjab State Board PSEB 4th Class Maths Book Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.6 Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 4 Maths Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.6

1. Read the price of objects in the rate list and prepare a bill for the various purchases:

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.6 1
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.6 2
Question 1.
2 kg rice, 1 kg sugar, and 500 gm butter.
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.6 3

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.6

Question 2.
1 litre mustard oil, 4 kg salt, 20 kg flour.
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.6 4

Question 3.
5 kg rice, 10 kg flour, 1 kg salt, 500 gm washing soap.
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.6 5

Question 4.
2 kg massar daal, 2 kg rice and 20 kg sugar.
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.6 6

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.6

Question 5.
500 gm rice, 2 kg flour, 500 gm butter and 1 kg moong daal.
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.6 7

Question 2.
Gavish bought each item 1 kg in the above rate list. He gave ₹ 500 to shopkeeper. How much amount of money will he get back ?
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.6 8
Amount given to the shopkeeper by Gavish = ₹ 500
Amoung of money he will get back = ₹ 500 – ₹ 427 = ₹ 73.

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.6

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5

Punjab State Board PSEB 4th Class Maths Book Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5 Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 4 Maths Chapter 5 Measurement Ex 5.5

Question 1.
Add the following :
(a) 8 m 40 cm + 4 m 35 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5 1

(b) 2 m 62 cm + 6 m 25 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5 2

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5

(c) 5 m 37 cm + 7 m 20 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5 3

(d) 3 m 45 cm + 6 m 15 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5 4

(e) 1 m 50 cm + 2 m 25 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5 5

(f) 9 m 44 cm + 5 m 35 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5 6

Question 2.
Subtract :
(a) 9 m 70 cm – 7 m 35 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5 7

(b) 6 m 84 cm – 1 m 35 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5 8

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5

(c) 5 m 72 cm – 3 m 60 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5 9

(d) 4 m 18 cm – 3 m 12 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5 10

(e) 9 m 50 cm – 4 m 25 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5 11

(f) 5 m 81 cm – 5 m 75 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5 12

Question 3.
Maya uses lm 50cm red ribbon and 2m25cm green ribbon to make a flower. How much total ribbon did she use ?
Solution:
Length of red ribbon used = 1 m 50 cm
Length of green ribbon used = 2 m 25 cm
Total Length of used = 3 m 75 cm
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5 13

Question 4.
Saroj bought 5m50cm cloth for herself and 3m25cm for her daughter. Find the total length of cloth did she buy ?
Solution:
Saroj bought cloth for herself = 5 m 50 cm
Saroj bought cloth for her daughter = + 3 m 25 cm
Total length of cloth she bought = 8 m 75 cm
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.5 14

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5

Punjab State Board PSEB 4th Class Maths Book Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5 Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 4 Maths Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5

1. Divide the following amounts :

Question 1.
₹ 160 ÷ 4
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5 1
∴ ₹ 160 ÷ 4 = ₹ 40

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5

Question 2.
₹ 475 ÷ 5
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5 2
∴ ₹ 475 ÷ 5 = ₹ 95

Question 3.
₹ 564 ÷ 12
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5 3
∴ ₹ 564 ÷ 12 = ₹ 47

Question 4.
₹ 1248 ÷ 6
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5 4
∴ ₹ 1248 ÷ 6 = ₹ 208

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5

Question 5.
₹ 2665 ÷ 13
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5 5
∴ ₹ 2665 ÷ 13 = ₹ 205

Question 2.
The cost of 18 toy cars is ₹ 450. Find the cost of one toy car ?
Solution:
Cost of 18 toy cars = ₹ 450
Cost of 1 toy car = ₹ 450 ÷ 18
= ₹ 25
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5 6

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5

Question 3.
The cost of 13 books is ₹ 936. Find the cost of one book.
Solution:
Cost of 13 books = ₹ 936
Cost of 1 book = ₹ 936 ÷ 13
= ₹ 72.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5 7

Question 4.
The cost of a dozen oranges is ₹ 84. Find the cost of one orange.
Solution:
Cost of one dozen i.e. 12 oranges = ₹ 84
Cost of one orange = ₹ 84 ÷ 12
= ₹ 7
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5 8

Question 5.
An amount of ₹ 2848 is to be distributed among 16 children. What amount will each child get ?
Solution:
Amount to be distributed among 16 children = ₹ 2848
Amount received by each child = ₹ 2848 ÷ 16
= ₹ 178
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5 9

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5

Question 6.
A school received ₹ 9120 to buy uniforms for 19 children of class 4. How much amount did the school get for each uniform.
Solution:
Total amount received by the school = ₹ 9120
No. of children = 19
Amount of money school received for each uniform
= ₹ 9120 ÷ ₹ 19
= ₹ 480.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.5 10

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.4

Punjab State Board PSEB 4th Class Maths Book Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.4 Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 4 Maths Chapter 5 Measurement Ex 5.4

Question 1.
Draw a line segment by joining the given points and measure their lengths:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.4 1
Solution:
(a)
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.4 2

(b)
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.4 3

(c)
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.4 4

Question 2.
Draw line segment of given lengths:
(a) 5 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.4 5

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.4

(b) 8 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.4 6

(c) 6 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.4 7

(d) 2 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.4 8

(e) 7 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.4 9

(f) 9 cm
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.4 10

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4

Punjab State Board PSEB 4th Class Maths Book Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4 Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 4 Maths Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4

1. Find the product:

Question 1.
₹ 25 × 6
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4 1

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4

Question 2.
₹ 30 × 7
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4 2

Question 3.
₹49 × 8
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4 3

Question 4.
₹ 175 × 8
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4 4

Question 5.
₹ 400 × 5
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4 5

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4

Question 6.
₹ 312 × 3
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4 6

Question 7.
₹ 27 × 15
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4 7

Question 8.
₹ 48 × 76
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4 8

Question 9.
₹ 82 × 67
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4 9

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4

Question 2.
The cost of a doll is ₹ 70. Find the cost of 5 such dolls.
Solution:
Cost of.4oll = ₹ 70
Cost of 5 dolls = ₹ 70 × 5
= ₹ 350
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4 10

Question 3.
Manveet bought a jacket of ₹ 460. Find the cost of 9 such jackets.
Solution:
Cost of jacket = ₹ 460
Cost of 9 jackets = ₹ 460 × 9 = ₹ 4,140
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4 11

Question 4.
Sukhdev bought 35 balloons ₹ 15 per balloon. How much did he pay to the balloon seller ?
Solution:
Cost of 1 balloon = ₹ 15
Cost of 35 balloons = ₹ 15 × 35 = ₹ 525
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4 12

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.4

Question 5.
The cost of a banana is ₹ 8. What is the cost a dozen bananas ?
Solution:
Cost of 1 banana = ₹ 8
Cost of 1 dozen i.e. 12 bananas = ₹ 8 × 12
= ₹ 96.

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3

Punjab State Board PSEB 4th Class Maths Book Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 4 Maths Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3

1. Manveet bought following things in a fair. How much money will she pay to the shopkeeper?

Question 1.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 1
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 2

Question 2.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 3
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 4

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3

Question 3.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 5
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 6

Question 4.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 7
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 8

2. Supreet bought the following things and gave money. How much amount will the shopkeeper return to Supreet?

Question 1.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 9
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 10

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3

Question 2.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 11
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 12

Question 3.
Avneet bought a chocolate worth of ₹ 72 and a juice worth ₹ 35. What amount will Avneet pay to shopkeeper?
Solution:
Cost price of a chocolate = ₹ 72
Cost price of juice = ₹ 35
Total cost of both = ₹ 107
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 13
Avneet will pay ₹ 107 to shopkeeper.

Question 4.
Supreet bought a school bag worth ₹ 365. He gave ₹ 500 to shopkeeper. How much money will be returned by the shopkeeper?
Solution:
Amount given to shopkeeper = ₹ 500
Cost price of a school bag = ₹ 365
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 14
Shopkeeper will return ₹ 135 to him.

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3

Question 5.
Vinod bought a book worth ₹ 247.75, copies worth ₹ 180.60 and a pen worth ₹ 35.20. How much did he spend in all?
Solution:
Cost price of a book = ₹ 247.75
Cost price of note books = ₹ 180.60
Cost price of a pen = ₹ 35.20
Total cost of all the items = ₹ 463.55
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 15
He spent ₹ 463.55.

Question 6.
Tanisha wants to buy a battery car worth ₹ 945 for her $other. She has ₹ 820. How much money does she require more to buy it?
Solution:
Cost price of the battery car = ₹ 945
She has money with her = ₹ 820
More money requirement to buy it = ₹ 125
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.3 16

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.3

Punjab State Board PSEB 4th Class Maths Book Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.3 Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 4 Maths Chapter 5 Measurement Ex 5.3

(1 metre = 100 cm)

Question 1.
Convert into metre:
(a) 400 cm = ……. m
Solution:
4 m

(b) 700 cm = ……. m
Solution:
7 m

(c) 200 cm = …….. m
Solution:
2 m

(d) 800 cm = ……. m
Solution:
8 m

(e) 500 cm = ……….. m
Solution:
5 m

(f) 900 cm = …….. m
Solution:
9 in.

Question 2.
Convert into centimetres :
(a) 3 m = …… cm
Solution:
3 m = 3 × 100 cm
= 300 cm

(b) 6 m = …… cm
Solution:
6 m = 6 × 100 cm
= 600 cm

(c) 4 m = …… cm
Solution:
4 m = 4 × 100 cm
= 400 cm

(d) 9 m = ……. cm
Solution:
9 m = 9 × 100 cm
= 900 cm

(e) 2 m = …….. cm
Solution:
2 m = 2 × 100 cm
= 200 cm

(f) 5m = ……. cm
Solution:
5 m = 5 × 100 cm
= 500 cm

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.3

Question 3.
Mohit measures length of given items with help of a 30 cm scale. Show this length in metre and centimetres.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.3 1
Solution:

  1. 1 m 8 cm.
  2. 1 m 32 cm.
  3. 3 m 5 cm.
  4. 4 m 50 cm.

Question 4.
Estimate the distance in metres and also find the actual distance with the help of metre rod or measurement tape.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 5 Measurement Ex 5.3 2
Solution:
Try yourself.

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2

Punjab State Board PSEB 4th Class Maths Book Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 Textbook Exercise Questions and Answers.

PSEB Solutions for Class 4 Maths Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2

1. Add the amount of the following currency notes:

Question 1.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 1
Solution:
₹ 170

Question 2.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 2
Solution:
₹ 310

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2

Question 3.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 3
Solution:
₹ 525

Question 4.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 4
Solution:
₹ 230

Question 5.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 5
Solution:
₹ 157

2. Find the sum of following amounts :

Question 1.
₹ 200, ₹ 50, ₹ 20
Solution:
₹ 200, ₹ 50, ₹ 20
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 6

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2

Question 2.
₹ 350, ₹ 165, ₹ 75
Solution:
₹ 350, ₹ 165, ₹ 75
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 7

Question 3.
₹ 470, ₹ 105, ₹ 55
Solution:
₹ 470, ₹ 105, ₹ 55
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 8

Question 4.
₹ 250, ₹ 90, ₹ 110
Solution:
₹ 250, ₹ 90, ₹ 110
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 9

Question 5.
₹ 200, ₹ 160, ₹ 50
Solution:
₹ 200, ₹ 160, ₹ 50
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 10

3. Find the difference (subtract) of following amounts :

Question 1.
₹ 200 and ₹ 150
Solution:
₹ 200. ₹ 150
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 11

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2

Question 2.
₹ 450 and ₹ 200
Solution:
₹ 450, ₹ 200
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 12

Question 3.
₹ 500 and ₹ 270
Solution:
₹ 500, ₹ 270
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 13

Question 4.
₹ 120 and ₹ 75
Solution:
₹ 120, ₹ 75
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 14

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2

Question 5.
₹ 300 and ₹ 125
Solution:
₹ 300, ₹ 125
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 15

4. Put (✓) on the currency note or coins which are required for buying given things :

Question 1.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 16
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 36

Question 2.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 18
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 19

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2

Question 3.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 20
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 21

Question 4.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 22
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 23

Question 5.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 24
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 37

5. Draw required currency notes and coins for buying things as tender.

Question 1.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 26
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 27

Question 2.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 28
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 29

Question 3.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 30
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 31

PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2

Question 4.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 32
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 33

Question 5.
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 34
Solution:
PSEB 4th Class Maths Solutions Chapter 4 Money (Currency) Ex 4.2 35