Punjab State Board PSEB 5th Class Maths Book Solutions Chapter 6 Measurement Ex 6.7 Textbook Exercise Questions and Answers.

## PSEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 6 Measurement Ex 6.7

1. Find the difference :

Question 1.

8 hours 30 min and 2 hours 10 min

Solution:

Question 2.

10 hours 30 min 20 sec and 8 hours 20 min 15 sec

Solution:

Question 3.

11 years 5 months and 6 years

Solution:

Question 4.

7 years 2 months and 3 years

Solution:

Note, ∵ 1 year = 12 months

∴ 12 months + 2 months = 14 months

2. Find the Time :

Question 1.

4 hours before 5:30 pm

Solution:

4 hours before 5:30 pm

4 hours = 30 minutes + 3 hours + 30 minutes

30 minutres before 5:30 pm = 5.00 pm

3 hours before 5:00 pm = 2:00 pm

30 minutes before 2:00 pm = 1:30 pm

Question 2.

2 hours after 11:00 am

Solution:

2 hours after 11:00 am

1 hour after 11:00 am = 12:00 noon

1 hour after 12:00 noon =1:00 pm

Second method :

2 hours after 11:00 am

i.e. 12:00 +1:00

= 1:00 pm

Question 3.

6 hours before 4:30 am

Solution:

6 hours before 4:30 am

6 hours = 30 minutes + 4 hours + 1 hour + 30 minutes

30 minutes before 4:30 am = 4:00 am

4 hours before 4:00 am = 12:00 mid night

1 hour before 12:00 mid night = 11:00 pm

Question 4.

1 hour 45 min after 8:30 am

Solution:

1 hour 45 min after 8:30 am

1 hour 45 minutes = 30 minutes + 1 hour + 15 minutes

30 minutes after 8:30 am = 9:00 am

1 hour after 9:00 am = 10: 00 am

15 minutes after 10:00 am = 10:15 am

3. Find the Time Gap :

Question 1.

From 3:00 am to 10:00 am

Solution:

Time gap from 3:00 am to 10:00 am = 7 hour

Question 2.

From 6:00 am to 1:30 pm

Solution:

Time gap from 6:00 am to 1:30 pm

Time gap between 6:00 am to 12:00 noon = 6 hours

Time gap from 12:00 noon to 1:00 pm = 1 hour

Time gap from 1:00 pm to 1:30 pm = 30 minutes

Hence, time gap from 6:00 am to 1:30 pm = 7 hours 30 minutes

Second Method :

1:30 pm = 1:30 + 12:00 = 13:30 o’clock

Time gap from 6:00 am to 1:30 pm

Question 3.

From 5:00 am to 10:45 pm

Solution:

Time gap from 5:00 pm to 10:45 pm

Time gap from 5:00 pm to 10:00 pm = 5 hours

Time gap from 10:00 pm to 10:45 pm = 45 minutes

Hence, time gap from 5:00 to 10:45 pm = 5 hours 45 minutes

Question 4.

From 9:00 am to 2:30 am (next morning)

Solution:

Time gap from 9:00 pm to 2:30 am (next morning)

Time gap from 9:00 pm to 12:00 mid night = 3 hours

Time gap from 12:00 mid night to 2:00 am = 2 hours

Time gap from 2:00 am to 2:30 am = 30 minutes

Hence, time gap from 9:00 pm to 2:30 am (next morning) = 5 hours 30 minutes

Question 4.

A bank opens at 9:30 am and closes at 5:00 pm. How many working hours are there ?

Solution:

Time gap from 9:30 am to 10:00 am

= 30 minutes Time gap from 10:00 am to 12:00 noon = 2 hours

Time gap from 12:00 noon to 5:00 pm = 5 hours

Hence, time gap from 9:00 am to 5:00 pm = 7 hours 30 minutes

Therefore, working hours of the bank = 7 hours 30 minutes

Question 5.

A bus starts from Chandigarh at 7:30 am and reaches Shimla at 10:50 am. How much time is taken by the bus to reach Shimla ?

Solution:

Time gap from 7:30 am to 8:00 am = 30 minutes

Time gap from 8:00 am to 10:00 am = 2 hours

Time gap from 10:00 am to 10:50 am = 50 minutes

Time gap from 7:30 am to 10:50 am

= 30 minutes + 2 hours + 50 minutes

= 2 hours + 80 minutes

= 2 hours + 60 minutes + 20 minutes

= 2 hours + 1 hour + 20 minutes

= 3 hours 20 minutes

Therefore, time taken by the bus to reach Shimla = 3 hours 20 minutes

Second Method :

The time at which the bus reaches Shimla = 10:50 am

The time at which the bus starts from Chandigarh = 7:30 am

= 3:20 hours

The time taken by bus to reach Shimla = 3 hours 20 min.

Question 6.

A boy goes to school at 7:30 am and returns back from school at 2:45 pm. How much time does he spend in the school ?

Solution:

The time when the boy goes to school = 7:30 am

The time when the boy returns back = 2.45 am

The time gap from 7:30 am to 8:00 am = 30 minutes

The time gap from 8:00 am to 12:00 noon = 4 hours

The time gap from 12:00 noon to 2:00 pm = 2 hours

The time gap from 2:00 pm to 2:45 pm = 45 minutes

Total time

= 30 minutes + 6 hours + 45 minutes

= 6 hours + 75 minutes = 6 hours + 60 minutes + 15 minutes

= 6 hours + 1 hour + 15 minutes

= 7 hours 15 minutes

Therefore, time spent in the school = 7 hours 15 minutes

Second Method :

2:45 pm = 2:45 + 12:00 = 14:45 o’clock

The time when the boy returns back = 14:45 o’clock

The time when the boy goes to school = 7:30 o’clock

The time spent in the school by boy

= 7 hours 15 minutes