Punjab State Board PSEB 5th Class Maths Book Solutions Chapter 5 Money (Currency) Ex 5.4 Textbook Exercise Questions and Answers.

## PSEB Solutions for Class 5 Maths Chapter 5 Money (Currency) Ex 5.4

1. Find the value of the following :

Question 1.

₹ 258 × 17

Solution:

Question 2.

₹ 410 × 20

Solution:

Question 3.

₹ 518 × 18

Solution:

Question 4.

₹ 220 × 14

Solution:

Question 5.

₹ 206 × 25.

Solution:

2. Evaluate :

Question 1.

₹ 3120 ÷ 10

Solution:

₹ 3120 ÷ 10 = ₹ 312

Question 2.

₹ 1590 ÷ 15

Solution:

₹ 1590 ÷ 15 = ₹ 106

Question 3.

₹ 4272 ÷ 16

Solution:

₹ 4272 ÷ 16 = ₹ 267

Question 4.

₹ 4200 ÷ 20

Solution:

₹ 4200 ÷ 20 = ₹ 210

Question 5.

₹ 6500 ÷ 25.

Solution:

₹ 6500 ÷ 25 = ₹ 260

Question 3.

The cost of a calculator is ₹ 415. Find the cost of 17 such calculators.

Solution:

The cost price of 1 calculator = ₹ 415

The cost price of 17 calculators = ₹ 415 × 17 = ₹ 7055

The cost price of 17 calculators = ₹ 7055

Question 4.

The price of 1 kg ghee is ₹ 435. What is the price of 18 kg ghee ?

Solution:

The cost price of 1 kg ghee = ₹ 435

The cost price of 18 kg ghee = ₹ 435 × 18

Thus, the cost price of 18 kg ghee = ₹ 7830

Question 5.

The cost of 24 glasses is ? 2880. Find the cost of a glass.

Sol. The cost price of 24 glasses = ₹ 2880

The cost price of 1 glass = ₹ 2880 ÷ 24 = ₹ 120

The cost price of 1 glass = ₹ 120

Question 6.

The cost of 19 geometry boxes is ₹ 2850. Find the cost of a geometry box.

Solution:

The cost price of 19 geometry boxes = ₹ 2850

The cost price of 1 geometry box = ₹ 2850 ÷ 19 = ₹ 150

The cost price of 1 geometry box = ₹ 1150

Question 7.

The price of 1 litre petrol is ₹ 73. What is the cost of 12 litres petrol.

Solution:

Cost of 1 litre of petrol = ₹ 73

Cost of 12 litres of petrol = ₹ 73 × 12 = ₹ 876

Cost of 12 litres of petrol = ₹ 876

Question 8.

The cost of 25 kg rice is ₹ 2000. Find the cost of 1 kg rice.

Solution:

Cost of 25 kg of rice = ₹ 2000

Cost of 1 kg of rice = ₹ 2000 ÷ 25 = ₹ 80

Cost of 1 kg of rice = ₹ 80

Question 9.

The price of 1 m cloth is ₹ 500. Find the cost of 18 m cloth.

Solution:

Cost of 1 m cloth = ₹ 500

Cost of 18 m cloth = ₹ 500 × 18 = ₹ 9000

Cost of 18 m cloth = ₹ 9000

10. Fill in the blanks :

Question 1.

₹ 13 × 8 = ____________

Solution:

₹ 104

Question 2.

₹ 24 × 5 = ___________

Solution:

₹ 120

Question 3.

₹ 24 ÷ 3 = __________

Solution:

₹ 8

Question 4.

₹ 72 ÷ 8 = ____________

Solution:

₹ 9

Question 5.

₹ 25 × 6 = __________

Solution:

₹ 150

Question 6.

₹ 100 ÷ 10 = __________

Solution:

₹ 10

Question 7.

There are __________ ₹ 100 notes in ₹ 1000.

Solution:

10

Question 8.

There are ___________ ₹ 50 notes in ₹ 300.

Solution:

6

Question 9.

There are ___________ ₹ 20 notes in ₹ 500.

Solution:

25

Question 10.

There are _________ ₹ 500 notes in ₹ 2000.

Solution:

4