Punjab State Board PSEB 5th Class Maths Book Solutions Chapter 2 Fundamental Operations on Numbers InText Questions and Answers.

## PSEB 5th Class Maths Solutions Chapter 2 Fundamental Operations on Numbers InText Questions

Try These : (Textbook Page No.27)

Question 1.

Solve.

(a)

Solution:

(b)

Solution:

(c)

Solution:

(d)

Solution:

Question 2.

Fill in the blanks :

(a) 115 + 327 = 327 + ____

(b) 321 + 0 = ___

(c) 139 × 1 = ___

(d) 625 × 0 = ___

(e) 339 – 0 = ___

(f) 119 ÷ 119 = ___

(g) 128 ÷ 16 = ___

(h) 720 + 500 = ___

(i) 10000 ÷ 10 = ___

(j) 152 ÷ 19 = ___

Solution:

(a) 115 + 327 = 327 + __115__

(b) 321 + 0 = __321__

(c) 139 × 1 = __139__

(d) 625 × 0 = __0__

(e) 339 – 0 = __339__

(f) 119 ÷ 119 = __1__

(g) 128 ÷ 16 = __8__

(h) 720 + 500 = __1220__

(i) 10000 ÷ 10 = __100__

(j) 152 ÷ 19 = __8__

Question 3.

Let’s Do : 19 = 1

(a) In a school, there are 342 boys and 369 girls. How many total number of students are there in the school ?

Solution:

(b) In a godown, there are 459 bags of wheat and 813 bags of rice. How many bags are there in total ?

Solution:

(c) In a year, Harmanpreet Kaur scored 1790 runs and Mitali Raj scored 1299 runs. How many more runs were scored by Harmanpreet Kaur than Mitali Raj ?

Solution:

Harmanpreet Kaur scored runs = 1790

Mitali Raj scored runs = 1299

Number of more runs’ scored by Harmanpreet Kaur than Mitali Raj = 1790 – 1299 = 491.

(d) Harpreet took f 10000 from his father and bought a bicycle for ₹ 3540. How much amount is left with him ?

Solution:

(e) A shopkeeper has 625 packets of toffees. In each packet, there are 100 toffees. How many toffees in total the shopkeeper has ?

Solution:

Number of packets = 625

Number of toffees in each packet =100

Total number of toffees shopkeeper has = 625 × 100 = 62500.

(f) There is 250 litre diesel, in the diesel tank of a truck. It covers 9 km distance with one litre of diesel. How much distance can be covered with the diesel ?

Solution:

Quantity of diesel in the tank = 250 litres

Distance covered with one litre of diesel = 9 km

Total distance covered with the diesel = 9 × 250 km = 2250 km.

(g) In a school, there are 648 students. 18 students can sit in a school van to go for a picnic. How many vans are required to take all the students to picnic ?

Solution:

Total number of students in the school = 648

Number of students that can sit in a van = 18

Number of vans required = 648 ÷ 18

= 36.

(h) In a garden, there are 2568 guava trees. If there are 12 trees in a row then how many rows are there for 2568 guava trees ?

Solution:

Number of guava trees in the garden = 2568

Number of guava trees in a row = 12

Total number of TOWS = 2568 ÷ 12

= 214