Punjab State Board PSEB 4th Class Maths Book Solutions Chapter 6 Time Ex 6.3 Textbook Exercise Questions and Answers.

## PSEB Solutions for Class 4 Maths Chapter 6 Time Ex 6.3

Question 1.

What is the time after 2 hours ?

(a) 9:20 AM

(b) 12:00 noon

(c) 11:15 PM

(d) 5:10 PM

(e) 3:30 PM

(f) 7:35 AM.

Solution:

(a) 11:20 AM

(b) 2:00 PM

(c) 01:15 AM

(d) 7:10 PM

(e) 5:30 PM

(f) 9:35 AM.

Question 2.

What is the time 1 hour before the given time ?

(a) 12:00 mid night

(b) 3:30 afternoon

(c) 11:00 before noon

(d) 4:00 before noon

(e) 9:00 afternoon

(f) 8:50 before noon.

Solution:

(a) 11:00 PM

(b) 2:30 PM

(c) 10:00 AM

(d) 3:00 AM

(e) 8:00 PM

(f) 7:50 AM.

Question 3.

Add :

(a) 2 hours 15 minutes in 3 hours 28 minutes

(b) 15 hours 28 minutes in 4 hours 12 minutes

(c) 8 hours 48 minutes in 3 hours 22 minutes

(d) 4 hours 32 minutes in 3 hours 48 minutes

Solution:

Question 4.

Subtract :

(a) 3 hours 27 minutes from 1 hours 13 minutes

Solution:

(b) 15 hours 14 minutes from 3 hours 5 minutes

Solution:

(c) 12 hours 17 minutes from 4 hours 27 minutes

Solution:

(d) 9 hours 28 minutes from 3 hours 38 minutes

Solution:

Question 5.

A train starts at 7:40 A.M. and reaches its destination at 2:15 p.m. How much time it will takes to complete its journey. Find out the time interval of journey.

Solution:

The time when the train starts the journey = 7:40 AM

The time gap from 7:40 AM to 8:00 AM = 20 mins

The time gap from 8:00 AM to 12:00 Noon = 4 hours

The time gap from 12:00 Noon to 2:00 PM = 2 hours

The time gap from 2:00 PM to 2:15 PM = 15 mins

Total time = 6 hours 35 mins

The time interval of journey = 6 hours 35 mins

Second Method :

The time when the train starts the journey = 7:40AM = 7 : 40 hours

The time when the train reaches its destination = 2 : 15 PM

= 2 : 15 + 12 : 00

= 14 : 15 hours

Therefore, the time interval of journey = 6 h 35 mins

Question 6.

Shikha starts her journey by car at 6:40 A.M. and completes her journey at 3:50 p.m. How long did she drive the car ?

Solution:

The time when Shikha starts the journey = 6:40 AM

The time gap from 6:40 AM to 7:00 AM = 20 mins

The time gap from 7: 00 AM to 12:00 Noon = 5 h

The time gap from 12:00 Noon to 3:00 PM = 3 h

The time gap from 3:00 PM to 3:50 PM = 50 mins

The time for which she drives the car = 8 hours 70 mins

= 8 hours + 70 mins

= 8 hours + 60 mins + 10 mins

= 8 hours + 1 hour + 10 mins

= 9 hours 10 mins

Second Method:

The time when Shikha starts the journey = 6 : 40 AM 6 : 40 hours

The time when Shikha reaches her destination = 3 : 50 PM

= 3:50+ 12:00

= 15:50 hours

Question 7.

A cricket match starts at 9:30 p.m. and ends at 1:25 a.m. For how long did the match continue?

Solution:

The time when the cricket match starts = 9:30 PM

The time gap from 9:30 PM to 10:00 PM = 30 minutes

The time gap from 10:00 PM to 12:00 mid night = 2 hours

The time gap from 12:00 mid night to 11:00 AM = 1 hour

The time gap from 1:00 AM to 1:25 AM = 25 minutes

The time for which match continues = 3 hours 55 minutes

Question 8.

Sunny starts his bhangra practice at 4:15 p.m. For how long did he practice for bhangra?

Solution:

The time when sunny starts his bhangra practice = 4:15 PM

The time gap from 4:15 PM to 5.00 PM = 45 minutes

The time gap from 5:00 PM to 6:00 PM = 1 hour

The time. gap from 6:00 PM to 6:10 PM = 10 minutes

The time spent for practice = 1 hour 55 minutes

Second method:

Because starting time and finishing time both are in PM

∴ Therefore, the the spent by Sunny for practice = 1 hour 55 minutes