PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

PSEB Solutions for Class 10 Computer Science Chapter 6 Operating Systems

Computer Guide for Class 10 PSEB Operating Systems Textbook Questions and Answers

1. Multiple Choice Questions

Question 1.
An operating system is a:
(a) Terminal
(b) Software
(c) Storage system
(d) Processor
Answer:
(b) Software

Question 2.
The process of running multiple applications at the same time is known as:
(a) Multi application
(b) Multi processing
(c) Multi programming
(d) Multi timing
Answer:
(c) Multi programming

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Question 3.
It enables us to access internet securely and prevent unauthorized applications and people from accessing our PC:
(a) Anti-Virus
(b) Security
(c) Firewall
(d) None of these
Answer:
(c) Firewall

Question 4.
The time taken by the system to respond to an input and display of required updated information is:
(a) Response time
(b) Access time
(c) Output time
(d) Total time
Answer:
(a) Response time

Question 5.
Remote access to servers is possible from different locations in:
(a) Batch Processing System
(b) Time Sharing System
(c) Network Operating System
(d) Distributed system
Answer:
(c) Network Operating System

2. Fill In The Blanks

1. A …………………. represents a collection of related
Answer:
Pile, Information.

2. ………….. system use multiple processors to serve ………… multiple real-time applications and multiple users.
Answer:
Distributed, Central

3. …………..is the process of preventing and detecting ……….. use of our computer.
Answer:
Computer Security, Unauthorized

4. …………. provide access to accounts arid enable us to perform various activities linked with account like shopping, emailing, online transactions etc.
Answer:
Passwords, Online

5. …………. are used when there are time requirements on the operation of a processor or the flow of data.
Answer:
Real Time Systems, Rigid.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

3. True or False

1. The time taken by the system to respond to an input and display of required updated information is termed as the response time.
Answer:
True

2. Anti-virus software alone is enough to be secure from Internet Security threats.
Answer:
False

3. An Operating System cannot manage the communication between user and device drivers.
Answer:
False

4. Linux source code is freely available and it is community based development project.
Answer:
True

5. The OS manages all kinds of resources using schedulers.
Answer:
True

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
An interface between computer user and computer hardware is called?
Answer:
Operating System

Question 2.
What hides the peculiarities of specific hardware devices from the users?
Answer:
Drivers

Question 3.
A mechanism or a way to control the access of programs, processes, or users to the resources defined by a computer system is called?
Answer:
Protection

Question 4.
The process of preventing and detecting unauthorized use of our computer is called?
Answer:
Computer Security

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Short Answer Type Questions

Question 1.
What is an operating system?
Answer:
Operating system is an interface between user and computer. It communicates whatever the user says to the hardware of computer.

Question 2.
List type of operating systems.
Answer:
Different types of operating system are:

  • Batch processing operating system.
  • Time sharing operating system.
  • Network operating system.
  • Real time operating system.
  • Distributed operating system.

Question 3.
Explain real time operating system.
Answer:
A real-time system is defined as a data processing system in which the time interval required to process and respond to inputs is so small that it controls the environment. In this type of operating system, the response time is very less as compared to online processing.
Real-time systems are used when there are rigid time requirements on the operation of a processor or the flow of data. A real-time operating system must have well-defined, fixed time constraints, otherwise the system will fail.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Question 4.
What are the functions of operating system? Make a list.
Answer:
Following are the functions of operating system:

  • It provides programs an environment to execute.
  • It provides users the services to execute the programs in a convenient manner.

Following are a few common services provided by an operating system:

  • Program execution
  • I/O operations
  • File System manipulation
  • Communication
  • Error Detection
  • Resource Allocation
  • Protection.

Question 5.
What do you mean by computer security?
Answer:
Computer security is the process of preventing and detecting unauthorized use of our computer. Prevention measures help us to stop unauthorized users (hackers) from accessing any part of our computer system. Detection helps us to determine whether or not someone attempted to break into our system, if they were successful, and what they may have done.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Explain functions of operating system
Answer:
Following are the functions of operating system:
1. Program Execution:
Operating systems handle many kinds of activities from user programs to system programs like printer spooler, name servers, file server, etc. Each of these activities is encapsulated as a process.

2. I/O Operation:
An I/O subsystem comprises of I/O devices and their corresponding driver software. Drivers hide the peculiarities of specific hardware devices from the users. An Operating System manages the communication between user and device drivers.

3. File System Manipulation:
A file system is normally organized into directories for easy navigation and usage. These directories may contain files and other directions. Following are the major activities of an operating system with respect to file management:

  • Program needs to read a file or write a file.
  • The operating system gives the permission to the program for operation on file.
  • Permission varies from read-only, read-write, denied and so on.
  • Operating system provides an interface to the user to create/delete files.
  • Operating system provides an interface to the user to create/delete directories.
  • Operating system provides an interface to create the backup of file system,

4. Communication:
In case of distributed systems which are a collection of processors that do not share memory, peripheral devices, or a clock, the operating system manages communications between all the processes. Multiple processes communicate with one another through communication lines in the network. Following are the major activities of an operating system with respect to communication:

  • Two processes often require data to be transferred between them.
  • Both the processes can be on one computer or on different computers, but are connected through a computer network.
  • Communication may be implemented by two methods, either by Shared Memory or by Message Passing.

5. Error Detection:
An error may occur in CPU, in I/O devices or in the memory hardware. Following are the major activities of an operating system with respect to error detection:
1. The OS constantly checks for possible errors.
2. The OS takes an appropriate action to ensure correct and consistent computing.

6. Resource Management.
In case of multi-user or multi-tasking environment, resources such as main memory, CPU cycles and files storage are to be allocated to each user or job. Following are the major activities of an operating system with respect to resource management:

  • It acts like a resource manager. The OS manages all kinds of resources using schedulers.
  • CPU scheduling algorithms are used for better utilization of CPU.

7. Protection:
Protection refers to a mechanism or a way to control the access of programs, processes, or users to the resources defined by a computer system. Following are the major activities of an operating system with respect to protection:

  • The OS ensures that all access to system resources is controlled.
  • The OS ensures that external I/O devices are protected from invalid access attempts.
  • The OS provides authentication features for each user by means of passwords.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Question 2.
What are the basic features of Linux?
Answer:
The basic features of Linux operating system are:
1. Portable:
Portability means software can works on different types of hardware in same way. Linux kernel and application programs supports their installation on any kind of hardware platform.

2. Open Source:
Linux source code is freely available and it is community based development project. Multiple teams work in collaboration to enhance the capability of Linux operating system and it is continuously evolving.

3. Multi-User:
Linux is a multiuser system means multiple users can access system resources like memory/ram/application programs at same time.

4. Multiprogramming: Linux is a multiprogramming system means multiple applications can run at same time.

5. Hierarchical File System:
Linux provides a standard file structure in which system files/user files are arranged. Files and directories are arranged in tree structure form.

6. Shell:
Linux provides a special interpreter program which can be used to execute commands of the operating system. It can be used to do various types of operations, call application programs, etc.

7. Security:
Linux provides user security using authentication features like password protection/controlled access to specific files/encryption of data.

PSEB 10th Class Computer Guide Operating Systems Important Questions and Answers

Multiple Choice Questions

Question 1.
Which one is function of operating system related to program management?
a) Execution
(b) Controt
(c) Loading
(d) All of above.
Answer:
(d) All of above.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Question 2.
Main function of shared memory is:
(a) to use primary memory efficently
(b) to do intra process communication
(c) to do inter process communication
(d) none of above
Answer:

Question 3.
Memory protection is normally done by:
(a) the processor and the associated hardware
(b) the operating system
(c) the compiler
(d) the user program
Answer:
(a) the processor and the associated hardware

Question 4.
Which of the following operating system does not implement the multitasking truly?
(a) Windows 98
(b) Windows NT
(c) Windows XP
(d) MS DOS
Answer:
(d) MS DOS

Question 5.
What are the functions of operating system?
(a) Memory management
(b) Process management
(c) Device management
(d) All of above
Answer:
(d) All of above

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Fill in the Blanks

1. Operating system is …………. software.
Answer:
System

2. Memory management is function of ……………
Answer:
Operating System

3. File management is function of ……………
Answer:
Operating System.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

True or False

1. Operating system in application software.
Answer:
False

2. Windows is uni-tasking operating system.
Answer:
False

3. Unix is not an operating system.
Answer:
False

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Very Short Answer Type Questions

Question 1.
Name the function which deals with hardware.
Answer:
Device management.

Question 2.
Name the most important system software
Answer:
Operating system.

Question 3.
Name the most famous operating system.
Answer:
MS Windows.

Question 4.
Name the most secured operating system proven.
Answer:
UNIX.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Short Answer Type Questions

Question 1.
Explain advantages of time sharing operating system.
Answer:
Following are advantages of time sharing operating system.
1. Immediates response is available.
2. It is best suitable operating system for system who need quick response.

Question 2.
Explain disadvantages of time Sharing Operating System.
Answer:
Following are disadvantages of time sharing operating system.
1. It is not suitbale for long tasks
2. Important job may be completed in long time.

Long Answer Type Questions

Question 1.
Explain distributed operating system in detail.
Answer:
Distributed Operating System:
Distributed systems use multiple central processors to serve multiple real-time applications and multiple users. Data processing jobs are distributed among the processors accordingly.The processors communicate with one another through various communication lines (such as high-speed buses or telephone lines). These are referred as loosely coupled systems or distributed systems. Processors in a distributed system may vary in size and function. These processors are referred as sites, nodes, computers, and so on. The advantages of distributed systems are as follows:

  • With resource sharing facility, a user at one site may be able to use the resources available at another.
  • Speedup the exchange of data with one another via electronic mail.
  • If one site fails in a distributed system, the remaining sites can potentially continue operating.
  • Better service to the customers.
  • Reduction of the load on the host computer.
  • Reduction of delays in data processing.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Question 2.
Discuss network operating system along with its advantages and disadvantages.
Answer:
Network Operating System:
A Network Operating System runs on a server arid provides the server the capability to manage data, users, groups, security, applications, and other networking functions. The primary purpose of the network operating system is to allow shared file and printer access among multiple computers in a network, typically a local area network (LAN), a private network or to other networks.
Examples of network operating systems include Microsoft Windows Server 2003, Microsoft Windows Server 2008, UNIX, Linux, Mac OS X, Novell NetWare and BSD.

The advantages of network operating systems are as follows:

  • Centralized servers are highly stable.
  • Security is server managed.
  • Upgrades to new technologies and hardware can be easily integrated into the system.
  • Remote access to servers is possible from different locations and types of systems

The disadvantages of network operating systems are as follows:

  • High cost of buying and running a server.
  • Dependency on a central location(server) for most operations.
  • Regular maintenance and updates are required.

Multi Programming:
Multi Programming Operating System is the name given to the interleaved execution of two or more different and independent programs by the same computer. Interleaving of programs mean chain of programs that are either in running phase, ready or blocked phase. It is an efficient way to improve the system performance.

Multi programming approach permits more than one job to utilize the CPU time at any moment by applying the scheduling techniques like first come first serve, shortest job first etc . The more the number of programs requesting for system resources, resource utilization would be better. The operating system picks up any of the programs as scheduled and starts execution.

An OS does the following activities related to multiprogramming.

  • The operating system keeps several jobs in memory at a time.
  • This set of jobs is a subset of the jobs kept in the job pool.
  • The operating system picks and begins to execute one of the jobs in the memory.
  • Multiprogramming operating systems monitor the state of all active programs and system resources using
  • memory management programs to ensure that the CPU is never idle, unless there are no jobs to process.

Advantages:

  • High and efficient CPU utilization.
  • User feels that many programs are allotted CPU almost simultaneously.

Disadvantages:

  • CPU scheduling is required.
  • To accommodate many jobs in memory, memory management is required.

PSEB 10th Class Computer Solutions Chapter 6 Operating Systems

Question 3.
Discuss Real Time Operating System in detail.
Answer:
Time Sharing:
A real-time system is defined as a data processing system in which the time interval required to process and respond to inputs is so small that it controls the environment. The time taken by the system to respond to an input and display of required updated information is termed as the response time.

So in this method, the response time is very less as compared to online processing. Real-time systems are used when there are rigid time requirements on the operation of a processor or the flow of data. A real-time operating system must have well-defined, fixed time constraints, otherwise the system will fail.

Punjab State Board PSEB 10th Class Computer Book Solutions Chapter 6 Operating Systems Textbook Exercise Questions and Answers.

Leave a Comment